Regisztráció Blogot indítok
Adatok
koffeebug

0 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Despota,   Kb. másfél éve az egységünk második embere voltam. Szerettem a munkámat , elismertek szűkebb és tágabb környezetemben egyaránt. A cégnél új ERP bevezetését határozták el, én is tagja lettem a bevezetésen dolgozó csapatnak, területemről egyedüliként.…..
koffeebug 2009.12.25 16:30:17
@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu: részben azért is, mivel az iskolában nyelvórákon nem a kommunikáción van a hagsúly. Szerintem már alsóban óriásit bakiznak azok a tanárok, akik szinte csak fordítással gyakoroltatják a nyelvet, nyelvtant. A passzív szókincs így persze fejlődik, de ahhoz, hogy ez aktivizA fordítást pedig hagyni a fenébe. A fordítással, és azzal (is) rontják el a nyelvoktatást, hogy a fél óra magyarul zajlik. Igaz, ebben nem csak a pedagógus a hibás, hanem a körülmények is, meg az egész oktatási és nyelvvizsga-rendszerünk.

Volt már olyan tanítványom, aki felsőfokú (természetesen Origo)írásbeli vizsgát tett, de szóban alig tudott kinyögni két szót. Pedig éppen az utóbbi lenne fontosabb.
Munkahelyi (T)error MLM tortúra 2009.12.12 06:00:00
Tudom, sokan írtak már a Zepterről. Én most nem a cégről szeretnék tudósítani, hanem arról a társaságról, ahová balszerencsémre bekerültem. Most megpróbálom leírni a Zepternél töltött közel két hónap történetét. Amikor elhatároztam, hogy oda megyek dolgozni, tele…..
Csatlakozz a Munkahelyi Terror blog közösségéhez!     Tisztelt Szerkesztőség!   A velem történt igazságtalanság sajnos büntetlenül maradt, ezért írom le most, hogy mások is okuljanak belőle.    3 és fél évet dolgoztam egy informatikai vállalatnál. Jó…..
semiambidextrous RJB lett (kicsit megelőlegezve, mint jelezte):Gilmore Girls. Max próbálja a Lorelai-jal való kapcsolatát egy kicsit feltuningolni, vagyis gyakoribb kommunikációt szeretne.Azt mondja, "Beszélgetnünk kellene on a regular basis"A magyar: egy kiindulási pontról.…..
koffeebug 2009.12.06 18:32:45
@choo: egyszer láttam a sticky bunt fordításban: ragadós kalács. brrr. :)

a Danish délen is leveles péksüti, legyen az gyümölcsös, lekváros, fahéjas vagy kakós.

A rétes nem túl szerencsés elnevezés rá, arra a Strudelt használják.
Továbbra sem a szívem csücske a munkaügyi központ,azt hiszem. Múltkor írtam,hogy tájékoztatót tartanak az Új Pálya programmal kapcsolatban,és nem nagyon tudok mit kezdeni a felajánlott képzésekkel. Elfelejtettem hétfőn elmenni a tájékoztatóra,,mert:   1,- beteg lett a…..
koffeebug 2009.12.03 08:10:51
@Strici: Miriamale nagyon jó tanácsot adott! A nyelvhez idő kell, sok-sok gyakorlás, ráadásul sokkal nehezebb addig, amíg nem érsz el egy bizonyos szintet, ami után már Te magad is tudsz fejlődni.

Strici, ha legközelebb olvasni akarsz angolul, válaszd a graded readers könyvek megfelelő szintjét. Egy teljes regénnyel próbálkozni szerintem csak visszafelé sül el, és elbátortalanít, még egy középfokú nyelvtudás mellett is. (Én is utáltam szótárazni minden második mondatnál.)

Még valami: persze, hogy ööööznek az emberek. Az anyanyelviek is! Csak ők ummmm.. meg ermmm formájában. Szerintem itt többen arra gondoltunk a gondolkodás nélküli beszédnél, hogy beszéd közben nem kezdünk el agyalni azon, hogy melyik igeidőt kellene egy mondatnál használni.

Műfordításokat pedig anyanyelvi szinttel sem kell tudni elvégezni - a fordítás egy külön készség. Beszélhet az ember bármilyen jól egy adott nyelvet, attól fordítani még nem biztos, hogy tud. Ezt kellene már a tisztelt ITK-nak is felfogni és kreálni egy értelmes(ebb) nyelvvizsgát.
koffeebug 2009.12.04 08:43:05
@mldrv: szerintem középfok és középfok között is óriási különbségek lehetnek. ;) Így ha nem annyira erős középfokon van a delikvens, én mindig hatos szintű olvasmányt javasolok - nem akkora kihívás, de hadd legyen egy kis sikerélménye, mielőtt nekiugrik egy regénynek.

Én sem szótáraztam sokat, max. kulcsszavakat, de korán sem tudtam annyira élvezni az olvasást, mint később. Az egyszerűbb nyelvezetű könyvekkel nem volt baj, de ha egy kicsit izgalmasabb könyvet olvastam, már zavart, hogy mennyire lassú vagyok.

Nemrégiben szedtem le a polcról olyan angol nyelvű könyveket, amiket még fősuli alatt vettem. Már akkor is felsőfokon volt a tudásom, de azokat még nehezebben olvastam, nem volt annyira élvezetes a nehéz szövege miatt. Most meg végigszáguldottam rajtuk. Hiába, mindig fejlődünk. :)

Igen, rigó... én egy pillanatig sem védem őket. Volt szerencsém egyszer az egyik fejessel beszélgetni. Akkoriban változott meg egy kicsit a nyelvvizsga. Megkérdeztem, mi értelme van a szövegértés feladatnak: angol nyelvű szöveg, magyar kérdésekkel, magyar válaszokkal. Hiszen ez is fordítás - abból pedig rögtön kettő van a vizsgában. Válasz: ha nem értünk minden szót, félreérthetjük az anyanyelvi beszélőt. ???!!!?? Kérdeztem, hogy ugyan mondja már meg, hogy mi a helyzet akkor az egynyelvű nyelvvizsgákkal, amit anyanyelviek állítanak össze. Válasz: azok nem mérnek rendesen, mivel szó szerint kimásolják a választ a szövegből a diákok. No comment. Rigóra soha, egyetlen tanítványt sem küldök, az a nyelvvizsga mindent mér, csak a kommunikációt, nyelvhasználatot nem.
Olvasónk rengeteget jár külföldre kiküldetésbe, sokszor embertelen körülmények között, ráadásul mindezt a szabadidejében teszi. Tisztelt Szakértő!   Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz:   Sokat járok külföldi kiküldetésbe, de az utazásaimat a munkáltatóm…..
koffeebug 2009.11.19 17:43:49
@Bambano: ismerek olyan it-s emberkét, akinek semmilyen papírja nincs, viszont mászik előre a ranglétrán egy nagy multinál, simán azért, mert ért hozzá. Közgazdász is lehet it-s, ha tudja, mit csinál.

Én meg a papírmániától vagyok kiakadva. A világ normális felén a lényeg a tehetség, a hozzáértés, nálunk mozdulni sem lehet egy egyszerűbb munkakörbe sem OKJ-s papírok nélkül.
koffeebug 2009.11.19 18:19:55
@Bambano: egyértelmű, hogy én sem adnám az ellenségem sem olyan "orvos" keze alá, aki mondjuk be sem fejezte az egyetemet. ;)

Nagyrészt egyet tudok érteni veled: nyelvtanár vagyok, rosszul vagyok attól, hogy középfokú nyelvtudással tanítanak egyesek. Az már más kérdés, hogy szakmán belül is sok a kontár.

Én konkrétan az okj-s képzésekre orrolok, a nagy része lósz@rt sem ér, de a papír bizonyos munkakörökhöz elengedhetetlen. Akkor is, ha a delikvens el tudná látni a feladatot, mivel megvan hozzá a tudása. Mondom ezt úgy, hogy egy rakás munkaügyis/EU támogatásos nyelvtanfolyamot vezényeltem le, amin sok-sok tehetséges ember ücsörgött, hát tudtak mesélni vadakat.
Szia! Az előbb kaptam egy kedves levélkét... a dologhoz hozzátartozik, hogy másfél éve keresek unixos-oracle-s munkát, windows-t még az önéletrajzomban is csak megemlítem, hogy láttam olyat. Erre (kiemelés tőlem):   Kedves Pályázónk!   K. M. vagyok, a Beck & Partners…..
koffeebug 2009.11.01 10:56:59
koffeebug 2009.11.01 12:10:53
@_Molly: szcientológusék egyik ismérve. A magyar helyesírást nem ismerik. (Angolról magyarra tükörfordítással tudnak csak kommunikálni.)
koffeebug 2009.11.02 13:29:09
@Dorian.Gray: a teszt fenn van a neten mindenfelé (oxfordi teszt, vagy mi a nyavalya a neve) "helyes" válaszokkal együtt. Nulla tudományosság áll mögötte.

Emberek! Ha kétszáz kérdéses tesztet nyomnak az orrotok elé egy interjún, az legyen már gyanús! Ráadásul jó eséllyel WISE céghez lesztek kiközvetítve, ahol a vezetőség szcientológus, és szépen lassan az egész bagázs is vagy az lesz, vagy leléphet. Szóval igenis tessék vigyázni az agymosókkal!
Olvasónkat sehova sem veszik fel, mert gyermeke cukorbeteg.Ne feledjétek, munkanélküli olvasóink számára lehetőség nyílik ingyen és bérmentve hirdetni blogunkon, részletek ITT.Aktív álláskeresőinket megtekinthetitek ITT.Tisztelt Cím! Csak érdekesség kedvéért írom le, hol tart…..
Ne feledjétek, munkanélküli olvasóink számára lehetőség nyílik ingyen és bérmentve hirdetni blogunkon, részletek ITT.Aktív álláskeresőinket megtekinthetitek ITT.Kedves Erynnis!Kérdésem a következő. Végre sikerült sok-fordulós pályáztatási eljárás során 1 multinál…..
koffeebug 2009.09.15 13:29:35
@tucka: csak Stricit tudom idézni meg itt néhány törzstagot: amíg mindenki befogja a száját addig SEMMI nem fog változni. Ha néhányan szépen, udvariasan megemlítik, lehet, hogy sikerül kiharcolni a magyar nyelvű szerződést. Magyarembernek mér' kell minden sz.rba belenyugodni?!

Amúgy meg komolyan: mennyibe kerülne kiadni lefordíttatni? Undorító viselkedés a cég részéről, hogy itthon, magyar munkavállalóknak gőzük sincs, mit vésnek alá.

És mégegyszer: nem, egy jó nyelvtudással sem kell tudni megérteni tökéletesen, mi van egy külföldiül írott munkaszerződésben, hacsak nem ilyen szerződések írásával foglalkozik majd delikvensünk a munkája során. Tanítok angolt multinál, a dolgozók 90%-a nem fogná fel mi van leírva egy angolul írt szerződésben, pedig a munka nyelve náluk is az angol.
Ne feledjétek, munkanélküli olvasóink számára lehetőség nyílik ingyen és bérmentve hirdetni blogunkon, részletek ITT.Aktív álláskeresőinket megtekinthetitek ITT.  Kedves Erynnis! Ugyan én egy személyben ragadtam billentyűzetet, de legalább 80 munkatársamat/cégnél…..
koffeebug 2009.09.05 11:28:24
@kairouan: ebben is van igazság, de amíg az APEH rászáll minden apró kkv-ra (és addig vizsgálódik, amíg legalább egy morzsányi hibát talál, hogy büntetni tudjon) a nagyhalak fölött pedig elsiklik, addig igenis, pusztuljon a férgese, kezdve a legnagyobbakkal! Ha én kkv-ként kiszenvedem az adókat, járulékokat, egy többezer főt foglalkoztató cégnek is kutya kötelessége megtenni. És igenis, össze kellene fogni mindenkinek az ilyen munkáltatók ellen, ők nem csak a munkavállaló létét veszélyeztetik, hanem a kisvállalkozásokat is!
koffeebug 2009.09.05 12:07:10
@kovi1970: abszolút egyetértek. A legnagyobb baj viszont az, a politika soha nem fog rendet rakni, miután nekik is bőven jut a húsosfazékból. Mindegy melyik párt lesz hatalmon, egyiknek sem lesz érdeke, hogy megszüntesse a szervezett bűnözést.

Kisemberek szintjén kellene összefogni, mindenkinek, politikai nézetektől függetlenül, egységesen, együtt fellépni az egész trágyadomb ellen. Akkor talán elindulna valami.
koffeebug 2009.09.05 12:23:50
@tucka: rendszert nemigen tudsz váltani... nézd meg a befolyásos embereket (nem pártkatonákat), teljesen mindegy, melyik oldalon állnak, szinte kivétel nélkül mindannyiuknak van kapcsolata a régi rendszer nagyjaihoz.

Szemléletet kellene váltani, aminek innen, lentről kellene elindulnia, közös érdek alapján, mivel nagyjainknak ez soha nem lesz érdeke. Mi meg maradunk a biliben, teljesen mindegy, kik ülnek fenn.
Ne feledjétek, munkanélküli olvasóink számára lehetőség nyílik ingyen és bérmentve hirdetni blogunkon, részletek ITT.DespiKedves Munkahelyi Terror blog!Egy érdekes történetet szeretnék elmesélni, ami a múlt héten esett meg a munkadó informatikai cégnél. Budapest,…..
koffeebug 2009.08.29 08:57:05
@Strici: hidd el, efféle különbség nincs a két angol között. Semmivel nem rosszabb, kevesebb az amerikai, mint a brit és ez fordíva is igaz. Csak éppen másabb kicsit. A britek között éppúgy előfordul olyan iskolázatlan ember, aki lényegesen kevesebb szót, nyelvtani formát használ, mint ahogyan ez az Államokban is megesik. Ahogyan az ausztrál is másképp ejt szavakat, eltér a szókészlete. Őrültség ekkora megkülönböztetést tenni a két változat között.

Nekem is vannak tanítványaim, akik jobban szeretik egyiket a másiknál. Tanítok amerikai angolt cégeknél, Business English tekintetében az amerikai angol szókészlete még talán hasznosabb is. Én meg szoktam beszélni a tanítványokkal az eltéréseket és mindenki eldöntheti, melyik változatot beszéli. Egy a lényeg: következetes legyen. Ennyi, nem több, minden más különbségtétel csak eröltetés, túlmisztifikálás és néhány nyelvvizsgáztató hülyesége.

A régmúltról (Past Perfect) pedig tényleg csak annyit, leggyakrabban az ember a nyelvvizsgán találkozik vele. Vagy akkor, ha olvas. Beszélt nyelvben szinte soha és nem ez az egyetlen igeidő. Én is megtanítom, de sokat nem rugózunk rajta.

Mindezt nem LadyB mentségére, csak Strici kirohanására írtam. :) LadyB, a honlapot tényleg javítani kellene! ;)
koffeebug 2009.08.29 10:43:37
@Gaga1: "Az sem világos, hogy "mi, akik bejelentetlenül dolgozunk a cégnél"... Hááát, az építőiparon kívül már nem nagyon van ilyen."

Óóóóó, dehogy nincs! Kereskedelemtől kezdve, oktatáson át, szolgáltatókig tudnék kisebb és nagyobb cégeket mondani. Én azon lepődnék meg, ha minden rendben menne egy cégnél. Abban viszont egyetértünk, hogy nem kötelező ott doglozni.
Valaki árulja már el nekem, mit jelent az, hogy Dzsúúúsz!!!DespiKedves Despota, MH olvasók és Trollok!:DA minap olvastam egy bejegyzést (augusztus 14.-e), amiben a Magyar Oktatási Intézetről volt szó. Eme levelem, nem kifejezetten terror, legalábbis én ezt nem tudom eldönteni, azonban…..
koffeebug 2009.08.18 17:09:44
@Herr Strohmann: az előd a Save Max Int, ez garantált. Itt felénk csak a név változott, helyszín, vezető, stílus ugyanaz. Nemrégiben hívott egy pedagógus ismerős, akit behívtak, csak gyanús volt neki az egész. Akinek van egy csepp sütnivalója az úgyis átlát a mellébeszélésen.
koffeebug 2009.08.18 17:17:25
@tff: pedagógus ismerősöm is ezért küldte be az önéletrajzát. elment az első interjúra (persze visszahívták) csak közben megkérdezett, nem tudok-e valamit róluk. a név (Magyar OI) semmit nem mondott, de elkezdte mesélni mi volt, hol volt (a dzsuuusz vezényszót egy életre megjegyeztem) és akkor jöttünk rá, ez ugyanaz a cég, akihez én is benéztem korábban.

anno én is az idegen nyelv miatt jelentkeztem, ott is fel volt tüntetve. csakhogy nem elvárást írtak, csupán előnyt! annyit mondtak, hogy főként szlovákiával és a környékkel van kapcsolat, így más nyelvvel sokra nem megyek, magyarul zajlanak a mindennapok. (Magyar emberre nem kell külföldiül tukmálni).
koffeebug 2009.08.18 17:19:27
@Marr: abszolút az! ki is van függesztve az irodában a jutalékrendszer, MLM style, melyik iroda után mennyit kaszálnak a kisfőnökök.