Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tuum

93 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ni(c)kodémus H-7600 Pécs 2011.02.21 15:13:23
 Pécs, vagy ahogy mifelénk még ismerik Pečuh és Pečuj 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosa (volt). A Nickodémus őszi-téli száma a baranyai megyeszékhelyre barangol. Mohács felől közelítjük meg Pécset, útközben megállunk a kishegyesi születésű pap-költőnél,…..
 "Jó néha gyereknek lenni,  és mikor lenne jobb,  mint karácsonykor,  hiszen gyermek volt az  ünnep fenséges alapítója is." Charles Dickens ..
Ni(c)kodémus Idézőjel 2011.02.21 15:07:32
„Megható, szép rendezvényre került sor… …Benn lépkedve mindenkinek alkalma volt újra és újra átélni az épületnek és az egykori benépesítőinek hányatott sorsát.” Din, Hét Nap, 2010. október 27. „Mindannyiunk hanyatlása… …Többen…..
 A gyermekekA híres író bezárkózott a dolgozószobájába. Megint jöttek az unokák, a kismenyével együtt. Három fiú, három égetni valóan rossz fiú. Az anyjuk már nem is merte őket egyedül itt hagyni, mert a nagyanyjuk egyáltalán nem bírt el velük, mindent rájuk hagyott,…..
 Mennyit változott az oktatás az elmúlt évszázadokban?Balog Andrea írása A tudás kincs! Amit megtanulsz, azt nem vehetik el tőled soha! Ezek azok az elcsépelt mondások, amelyekkel az őrületbe lehet kergetni a gyerekeket, még akkor is, ha csak a jó szándék vezérel…..
Ni(c)kodémus Médiatudor 2011.02.21 14:59:00
 Ha a tömegkommunikációs eszközök hatásait vizsgáljuk (főként a televízióét, az internetét és a mobiltelefonét), láthatjuk, hogy nagyon sokféle hatás éri a gyerekeket. Természetesen kortól, iskolázottságtól, környezettől függően ezek a hatások különbözőek…..
„Mindent megkaptam, amit akartam. A jövő megjósolhatatlan, legfeljebb a jelen kávézaccából lehetne következtetni rá. Talán rászánnám magam egy tévétanfolyamra itthon, civilizációtörténetet tanítanék. Minden népnek nagyon sok időbe kerül ugyanis a saját múltjával…..
 Magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban december elején Orbán Viktor miniszterelnököt XVI. Benedek pápa. Ezt követően Tarcisio Bertone bíboros, szentszéki államtitkár fogadta az Orbán által vezette magyar delegációt, amelynek tagja volt Semjén Zsolt…..
 - Egyesek agymosó szektának tartják az Opus Dei-t. Mások pedig titkos ultrakonzervatív keresztény társaságnak. Ezek az emberek tartanak attól, amit nem ismernek.- Higgadtabban érveljen, uram. A sajtó így is kíméletlen velünk.- Tudja, mi nem hobbi-keresztények vagyunk.…..
Ni(c)kodémus Minden... 2011.02.21 11:54:31
 "Minden gyerek a maga sajátos küldetésével születik a világra. Némelyik, hogy beragyogja napjainkat, némelyik, hogy próbára tegye türelmünket, némelyik, hogy célt adjon életünknek, és némelyik, hogy gondoskodjék rólunk. Így van: mikor világra jönnek, a gyermekek…..
 Dide. Dide és Szabadka. Dide, a szegény kisgyermek. Szegény? Miért lenne szegény, hiszen olyan élmények, környezet, időszak adatott meg neki, ami után mi, a 21. században csak vágyakozhatunk.Született, örültek neki, mint elsőszülöttnek. Született még három testvére.…..
 Hogyan található meg Jézus Krisztus? -  teszi fel a kérdést Mengyán Szofia evangélikus lelkipásztor. Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.” (Lukács 2,14) Nagyon jó, hogy van az évben legalább egy nap,…..
 Fel kell készítenünk a következő generációt arra, hogy egy napon majd ők lesznek a média fogyasztói. Ez mindannyiunk felelőssége. Az igényes gyermek- és ifjúsági sajtó nemcsak szórakoztató szerepet tölt be, de oktatnia és nevelnie is kell – mondta Barát Tóth…..
Ni(c)kodémus Farkasszem 2010.12.18 13:13:00
Az áprilisban beiktatott új, magyar kormány kénytelen volt farkasszemet nézni. Nemcsak a szekrényből kihulló csontvázakkal (volt olyan minisztérium, ahol Sztálin szobrot is találtak), de a legújabb kori magyar politikával is. 1990-ben Antall József, akkor regnáló magyar…..
A szabadkai székhelyű TUUM Egyesületen belül második éve működik a Zsinagóga.com kutatási műhely. A műhely célja a szabadkai zsinagógával kapcsolatos hírek, információk, írott emlékek összegyűjtése, digitalizálása és elektronikus publikálása. A Zsinagóga.com…..
Manók Foglalkozás 2010.09.11 11:56:00
 A Vajdasági Magyar Ifjúság Manók műhelye szeptember 11-én újra megkezdte a foglalkozásait. A műhely tagjai szabadkai és Szabadka környéki általános iskolások, akik különböző kézműves-, szabadidős- és iskolán kívüli oktatási programokban vesznek részt. A foglalkozás…..
 „Aki nem ismeri a Szentírást és annak történeteit, az nem lehet szellemi értelemben európai” Semjén Zsolt..
Ni(c)kodémus Zsidótemető.org 2010.08.27 21:27:44
A szabadkai zsidó temető digitalizálása keretében elindult a Zsidótemető.org portál, mely a temető e-publikált változata lesz.www.zsidotemeto.org ..
Manók Szeptembertől újra... 2010.08.22 16:19:07
Szeptemberben újraindulunk.Informácciók hamarosan...
Ni(c)kodémus Visszalopott korona 2010.08.19 23:02:00
Írta: Negyela László Márk  Valamikor, a harmadik millenium kezdetén lopták vissza Szent István kezébe a magyar koronát a szabadkai Szent Teréz templomban. A trianoni utódállamokban, így a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság, majd Jugoszlávia területén is aktívan…..
 Meglepő a felhívás (vagyis plakát), amelyet a Szombathelyi Egyházmegye honlapján találtam.     Hurrá. Végre az egyháziak is elkezdték használni a kor vívmányait - mondhatnánk, ha nem ismernénk Veres András szombathelyi püspök életét. Korábban a…..
Írta: L@c  Nyár van és utazunk. Van aki ilyenkor (is) a zarándokutakat részesíti előnyben. Zarándoklat. Igazából a jól ismert zarándokutakkal (és itt rögtön jöhet példának Taizé) több problémám is van:  Az első, hogy a hangsúly a lehetőségen van. Az elmúlt…..
A Tihanyi Bencés Apátság gondozásában jelent meg Ft. Pákozdi Istvánnak, a katolikus liturgiáról könyve. Egyszerű, érthető, mégis tankönyv is akar lenni egyben. Amikor lapoztam, eszembe jutott a „nagy mű”, a Várnagy féle Liturgika, ahhoz képest tartalmilag és…..
 A Heti Válasz Kiadó Karol Wojtyla pápává választásának harmincadik évfordulóján egy különleges ünnepi kötettel idézte fel a lengyel egyházfő életének azon mozzanatait, amelyek eddig rejtve maradtak a nagyközönség előtt. Arturo Mari Találkozunk a paradicsomban című…..