Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fefy

0 bejegyzést írt és 116 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokáig tartott, de végre megérkezett. Újdonságok: Teljes URL mutatása. (Haladó beállítás) Windows Aura támogatás Teljes billentyűkombináció támogatás Mac-en is a webes alakalmazásokhoz, mint például a Google Docs vagy a GitHub. (Elvileg ez volt az utolsó akadály a teljes…..
Fefy 2014.03.01 10:25:50
@Nekomajin: Szerintem ameddig nem jön ki a linuxos verzióból is egy stabil változat, addig a 12.x változat tuti nem lesz kigyomlálva, mivel linuxon egyelőre 12.16-nál újabb verzió nincs :S
Fefy 2014.03.01 19:57:59
@Nekomajin: ez is igaz. Mindenestre egy darabig tuti, hogy működni fog még a régi verzió is. Legalább addig biztosan, ameddig nem lesz megfelelő helyettesítése minden platformon. Utána meg már úgyis mindegy. Amint lesz normális szinkronizáció, lehet, hogy én is átszoktatom magam winen az új verziókhoz, habár kb havonta egyszer látok wint, szóval ennyi időre még egy lynx bonyolultságú böngésző is elég :D. Linuxon meg marad a 12.x vonal még egy darabig.
Lehet, hogy sokan ismerik már az oldalt, nekem mindenesetre új, mert eddig nemigen foglalkoztam azzal a problémával, hogy a Photoshopban a PNG mentése során nemigen van lehetőségünk, hogy a PNG fájl méretét optimalizálhassuk. (Pedig CS6-ra már eljuthattak volna idáig, de sebaj!) Az…..
Fefy 2013.10.26 23:49:26
@BonFire: Ez egy jó kérdés. Technikailag már biztosan nem ugyanarról a PNG képről beszélünk, mivel színveszteséget okoz. Ha tippelnem kellene, hogy hogyan működik, akkor én valami hasonlóra tippelnék: kiszedi a képről az alfa csatornát, ráereszt egy jpeg tömörítést (vagy bármilyen ehhez hasonló lossy tömörítést), majd visszaállítja az alfát. Holnap viszont alaposabban utána járok, hogy ezt hogyan is valósítja meg, mert érdekelne, hogy milyen módon ér el 70% körüli tömörítést.
Fefy 2013.10.27 00:10:06
@BonFire: Indexelés esetében valóban nincs szükség nagy trükközésre, mindenesetre érdekes, hogy egy ilyen egyszerű opció hiányzik a ps-ből (vagy csak nem működik és senkinek nem tűnt még fel/senki nem foglalkozik vele) + köszönöm, hogy gugliztál helyettem is.
Az elmúlt időszakban sok embert leráztam, mivel egy elég nagyszabású projekten dolgoztam, és más munkákat elnapoltam, mondván, ez elsőbbséget élvez, és így is volt. A munka elkészült, és a videósorozat megvásárolható a Videotanfolyam.hu-n. Miért is különleges ez a videó?…..
• Anton:Helló!Jó szolgáltatás, ígéretesnek tűnik!Csatoltam egy jelenlegi standard profilképemet. Egy fotós barátom csinálta. De mióta a kép elkészült, már megszabadultam a bajuszomtól, és szeretném, ha a képemről is eltüntetnéd a bajuszt. Biztos könnyű kijavítani!Plusz ha…..
2perc Ezt csináld utána! 2011.09.18 14:33:00
Fefy 2011.12.21 02:19:31
A Testking oldalán készítették el ezt a látványos ábrát, amely a böngészőháború alakulását mutatja az idők folyamán. Láthatjuk, hogyan emelkedett a magasba a Netscape, és hogyan omlott össze, hogyan kapaszkodott fel a Firefox és a Chrome, és láthatjuk az egyetlen stabil,…..
Fefy 2011.04.18 23:11:55
@tdaniel: utólagos engedelmeddel egy kicsit javítottam a minőségén: blog.fefy.info/images/upload/2011/04/18/opera_download.png (valamint lustaságból inkább újra csináltam a gombot/feliratokat, mint, hogy javítsam az eredeti képet :D) Ha valakinek esetleg kell a psd is, akkor csak szóljon :)
Nemrég megjelent egy cikk a Choose Operán, amelyben leírják, mekkora fejlődésen ment keresztül az Opera Turbo Túrázol, vonaton vagy, vagy bárhol, ahol nincs rendes internetkapcsolat? Esetleg forgalmi díjas mobilinterneted van? Az Opera Turbo rengeteg szituációban jól jöhet. Az…..
Fefy 2011.04.15 21:39:07
@Teddy Beer: nem :) Az eredeti jpg mégegyszer tömörítve lett :)

Tehát volt egy jpg (első kép), ezt tömörítették jpg-vel (második kép), illetve webp-vel (harmadik kép), majd ezt a három képet összehackelték egy képre és mégegyszer jpg-vel tömörítették, ezzel az eredeti veszteségek még nagyobbak lettek.

Ha png-ben lenne, akkor bal oldalt az eredeti képet látnánk és nem egy mégegyszer tömörített jpg-t, ami így veszített a minőségéből :)
Fefy 2011.04.15 22:01:52
@penge™: a standard jpeg minden esetben lossy :) van egy ún. JPEG-LS szabvány is, mely már lossless, de alap JPEG esetén a tömörítés mindig olyan mértékű, hogy képinformációk vesznek el.

100%-os tömörítés esetén is az eredeti 24bit/pixel lecsökken 9bit/pixel értékre (2.6:1 tömörítési arány)

1% esetében pedig már csak 0.13bit/pixel (144:1 tömörítési arány) marad...
Vajon mennyire gyors az új Opera Turbo? Erre próbál választ adni az alábbi videóban Christen Krogh az Operától. Nem is fűznék további kommentárt a videóhoz, nézzétek meg (végig!!), utána mehet a megosztás! ..
Fefy 2011.04.12 23:08:02
@penge™: jó kérdés. Én figyeltem a html5 videó lejátszása közben a hálózati forgalmat és Opera esetében amint nyomtam egy pause-t, megszűnt a forgalom, szóval olyan, mint ha nem bufferelne (kb mint ha a szó legszorosabb értelmében csak stream lenne). Chrome esetében ugyanúgy volt forgalom a pause után is és a csík is ment.
Mivel már többször is kaptunk támogatást az Operától, így igazából csak formálisan, de végre hivatalos Opera blog lettünk, amit az Opera elismer és lehetőségeihez képest támogat. Idén már kaptunk jópofa ajándékokat, amiket a későbbiekben kisorsolunk majd köztetek (vannak…..
Fefy 2011.04.11 18:09:48
@penge™: egy rajongói oldal miért ne lehetne blog.hu végződésű? Egyébként pedig örüljünk annak is, hogy ki lehet rakni, hogy az opera által is elismert oldal :)

Részemről tehát gratulálok, hogy megkapta a blog ezt a minősítést a norvégoktól :)
Ez csak egy gyors javítás, ami a egy befejezetlen javítást fejez be, amely a Vizuális Fülekkel kapcsolatos összeomlást is okozta és egyéb hasonló hibajelenségeket. Ez remélhetőleg megkönnyíti a tesztelést. Letöltés (Opera 11.10 RC3.1 b2087) a jobboldali menüből...
Magyar Opera Hogyan teszteljünk? 2011.04.03 01:03:00
A most következő írásom az Opera fejlesztői változatainak teszteléséről szól, de általánosságban érvényes. Ez a post már régóta érlelődött bennem, de az utóbbi időben elhangzott (részben teljesen jogos) ezzel kapcsolatos kommenteken felbuzdulva úgy döntöttem megírom…..
Magyar Opera Operát a TV-re (is)! 2011.03.21 21:06:00
Tegnap már írtunk arról, hogy kedden Floridában komoly mobilkommunikációs összejövetel várható, amin az Opera is nagy erőkkel - és ami fontosabb: új Mobile verziókkal - képviselteti majd magát. Persze az élet nem csak ekörül forog. Hogy mást ne mondjak: pont a fenti banzájjal…..
Fefy 2011.03.22 20:06:48
@tdaniel: a státuszmezőre van megoldás :)
Ezt fel kell telepíteni: addons.opera.com/addons/extensions/details/popup-statusbar/0.4.2/?display=en

Ha a telepítés megvan, akkor shift+f12->eszköztárak->állapotsáv (pipa ki), majd ok, ezután ctrl+f12->haladó->böngészés->eszköztippek megjelenítése (pipa be)
Fefy 2011.03.22 20:07:27
@Dzsini: ez elég egyszerre sikerült :D:D
Rögtön a dolog technikai részére térnék. A mai elozetes fő változása a gyorshívó elonőzeti képeit érintette. Ezelőtt a gyorshívó az egész oldalról generált egy előnézeti képet az oldal aspektus arányának megfelelően. Mostantól megpróbálja kitalálni, hogy melyek az…..
Ma végre megjelent a várva várt új verzió első előzetese. Haavard elmondása szerint nem szívatásból nem publikálták eddig, hanem mert dolgozni kellett rajta rendesen. Ez a méretes changelogon is látszik, ami sajnos a mai és a holnapi napon nem lesz lefordítva, mert a post írója…..
Fefy 2011.02.17 21:52:25
@cousin333: nekem operában is elő szokott jönni :D

@ZeGa: nem káprázik a szemed, mert én is szoktam látni (mostanában elég sűrűn)

Eddig viszont egész jónak tűnik ez a build. Még az a mem. szivárgás sincs benne, amit az előző (stabil) verzióban tapasztaltam... :)
Fefy 2011.02.18 00:13:12
@penge™: itt van flash: www.flashdemobuilder.com/ :D szabad tesztelni :D
A cím láttán sokan azt gondolják megőrültem, pedig nem. Egy alternatívát kínálok az advanced userek számára, amit talán nem ismernek. Kezdjük a legelején: Az opera.exe folyamatból nem lesz több, éppen ezért szükségünk lesz egy normális Task Managerre (tehát nem a Windows…..
Fefy 2011.02.10 11:45:58
@blogkommenter: ez azért lehet, mert bezárás után az opera elkezdi magát kitakarítani a memóriából/swap fájlból, attól függően, hogy hova kap helyet, és ameddig nem ér el a takarításban addig, hogy kilőjje pl a flash-t, addig játszani fogja a hangját. Ezt nálam is eljátssza (néha van, hogy fél percig is megy, mire kilövi a flash plugint az opera), viszont ami bosszantóbb, hogy nagyon csúnya mem. szivárgása van a legutolsó verziónak. 2 giga ram van a laptopomban és nem ritka az, hogy 1 gigásra hízik az opera mem. igénye. Ezzel drasztikusan belassítva a rendszerem.

Ez utóbbira esetleg valakinek valamilyen megoldása nincs? Az esetek többségében ez akkor jön elő, ha tele van flash-el és javascripttel egy oldal (pl facebook) és esetleg ez az oldal több fülön is meg van nyitva. Néha éjszaka is így marad a böngésző és reggelre nem ritka az sem, ha 1200-1300 megát eszik (2 giga ramnál win7-el ez egy kicsit sok) és ekkor már az sem segít ha a füleket bezárom, hanem újra kell indítani az operát.
A Choose Opera blog egy új videosorozatot indított el, amelyben az Opera egyes részlegeinek vezetői, vagy vezető fejlesztők válaszolnak egy adott területtel kapcsolatos kérdésekre. A sorozat videói csak pár percesek lesznek, innen jön a név, hogy "Opera Tech Break", azaz néhány…..
Fefy 2011.02.03 13:12:58
kicsit off :)

@Karbonade: köszönöm az operás ajándékokat, minden rendben megérkezett :)

/off

jó ez a kis videó :) pár okosság volt benne, a végén meg az operás szlogen... (kb pont ilyet tudtam volna elképzelni) :)
Véget ért az Én Operám játékunk második része, úgyhogy szeretném megosztani veletek a nyerteseket: I. díj: Fefy II. díj: Athos III. díj: Gipsz Jakab A szavazók között is sorsoltunk, a labdát Edorn, a tollat pedig Emma95 nyerte. A nyertesekkel külön felvesszük a…..
Fefy 2011.01.04 22:40:43
@Imurai: jól teszed :) Egy cikk megírása nem tart semeddig, ellenben megismerjük azt, hogy te milyen módon használod az operát, sőt, ami még ennél is fontosabb, akár új trükköket is tanulhatunk :) Szóval hajrá! Pattogós labdára fel :)
Frissítés: Hogy kicsit meghozzuk a kedveteket a szavazáshoz, felajánlunk két nyereményt is a szavazóknak, mégpedig egy villogó Opera labdát illetve egy operás tollat! Ezeket a nyereményeket sorsolással osztjuk ki, úgyhogy minden szavazónak ugyanannyi esélye van. Ráadásul ugyanezt…..
Fefy 2011.01.03 22:05:17
@Karbonade: láttam face-en az eredményhirdetést és köszönöm, hogy az én írásom is kikerülhetett :) Viszont még el nem felejtem :) Amióta írtam ugyebár kijött pár verzió és esetleg igényt tartotok-e egy frissítésre, ugyanis rengeteg szokásom megváltozott + a kiegészítők miatt a böngészőt is átszabtam egy kicsit, úgyhogy szó szerint egy v2-es verzió lenne :)

A szavazóknak pedig ezúton szeretném megköszönni, hogy ha nem is sokkal, de sikerült megszerezni a villogós labdát (feltéve, ha a nyeremények nem változtak) :D
Fefy 2011.01.03 23:22:46
@Karbonade: szerintem eléggé más lesz, szóval simán lehet majd egy különálló leírásként kezelni.

Az eredmények pedig ráérnek, én nem sietek :)
Magyar Opera Opera 11 RC1 2010.12.14 22:15:00
Frissítés! Időközben megérkezett a már szokásosnak mondható RC2 és RC3 kiadás is. Ezekben további javítások kaptak helyet, amik elsősorban a Tab Stacking-et, a levelezőt és a core-t érintik. Ezen felül a windowsos változat új telepítő grafikát kapott, amit az alábbi képen…..
A béta közeledtével a fejlesztők két új fícsörrel is megajándékoztak minket és további M2-t érintő javításokkal, fejlesztésekkel. Biztonságosabb címsáv A címsáv a böngésző egyik legfontosabb része. Ezen keresztül érjük el normál esetben a weboldalakat, sokszor…..
Az Opera 11 alfájának megjelenése óta ma először érkezett újabb build. Az eltelt szűk két hét nagy idő, ezt bizonyítja a kilométer hosszúságú változási közlemény is. Korábban szót ejtettem az új telepítőről, illetve arról, hogy annak mérete tovább csökkenhet majd. A…..
Az Opera nemrég jelentette be, hogy a böngésző következő nagyobb verziójában, az Opera 11-ben támogatni fogják a kiterjesztéseket. A funkció kipróbálására azonban még várni kellett néhány napot, mivel a fejlesztés valószínűleg nem tartott azon a szinten, hogy bemutathassák,…..
A tegnapi nap kevésbé nagy publicitást kapott, de szintén fontos híre az Opera Link API-jának nyilvánossá tétele volt. Aki esetleg nem ismerné: a Link az Opera szinkronizációs szolgáltatása, amivel egy központi (Opera) szerveren tárolhatjuk könyvjelzőinket, jegyzeteinket,…..
Fefy 2010.10.15 21:01:54
@Dzsini: Ha egy kicsit beleolvasol az api dokumentációjába, akkor rájössz, hogy https az a sima http....

Idézet a dokumentációból:
"All REST requests will have the following URI pattern:
hxxps://<server_prefix>/rest/<datatype>/(<item_id>)"

Egyébként kíváncsi leszek, hogy mikor jelennek majd meg az első cross-browser könyvjelző szinkron pluginek...
Fefy 2010.10.15 21:24:52
@penge™: ettől elvileg megoldható, habár csöppet nehezíti a dolgot az azonosítók hiánya, de szerintem ettől még nem lehetetlen megoldani.
A Presto verziószám 2.6.35-re emelkedett, továbbá frissítették a Big5-HKSCS támogatást, aminek leginkább a távol-keleti felhasználók örülhetnek. A Desktop Team fejlesztői gárdája 9 fővel bővült. Nem új fejlesztők, hanem átszervezés eredménye a cég más részeiről. Ez…..
Fefy 2010.09.15 00:26:07
@Worlon: A direct2d-vel kapcsolatban az nem teljesen igaz, hogy kell a dx 10-et támogató kártya is. msdn.microsoft.com/en-us/library/dd370987(v=VS.85).aspx -> "Hardware acceleration is also achieved on earlier Direct3D 9 hardware by using Direct3D 10-level-9 rendering." Vagyis a dx9-es kártyák esetében a direct2d direct3d 10 layer 9-es renderelést használ. Ebből pedig én arra következtetek, hogy elviekben a microsoft elérhetővé tudná tenni a direct2d-t xp-re is, mivel technikailag a dx9-es kártyák is képesek használni a fent említett layer 9-es rendereléssel, ami pedig a gyakorlatban minimum egy emulált dx 9-et jelent (mivel a dx 10 úgy tudom, hogy egyáltalán nem kompatibilis visszafelé, tehát vmit trükközniük kellett).

Szóval ez ms részéről ismét egy csúnya húzás, de valahogy ki kell irtani az xp-t és ráerőszakolni a népre az újabb oprendszereket :S

@ap: az igaz, hogy elég olcsón lehet már fullhd monitort kapni, de sokan vannak úgy, mint én, hogy gyakorlatilag egy böngésző miatt nem fognak másik gépet venni :)
Ugyanis nekem pl egy fullhd monitorhoz jelenleg az egész gépemet cserélni kellene (7600gs-el, 2gb rammal és a jó öreg 3ghz-es prescott procimmal öngyilkosság lenne a fullhd). win7 is csak azért van a gépen, mert a fősuli ingyen adja.
Amire pedig jelenleg használom a gépet (php kódolás), bőven elég ez a konfig egy 19-es 5:4-es samsung tft-vel 1280x1024-es felbontásban.

Ráadásul nekem a fullhd ha jól számolom, akkor kemény 56 pixelt adna függőlegesen a mostani felbontásomhoz, ami max 3 sor kód. Tehát 100-200k-t egyáltalán nem ér meg nekem az, hogy lényegében 3 sorral többet lássak a monitoron.
Gyanítom, hogy még jó páran vannak ezzel így, tehát ne kelljen már azért pénzt kiadni, hogy ezután is tudjak netezni viszonylag tűrhető felhasználói élmény mellett...