Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Salgo2

0 bejegyzést írt és 165 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blogunk most először ad lehetőséget egy vendégszerző számára, hogy értékes gondolatait megossza olvasóinkkal. Tanulmányigényű írásunk szerzője évtizedeken keresztül irányította (Kákalaki Akka fedőnéven) a lappföldi titkosszolgálat azon osztályát, amely a…..
  Hiába hisszük, hogy teljesen autonómok vagyunk, és mindentől függetlenül tudunk cselekedni – egy személy története mindig családjának történetébe ágyazódik be. Családunk privát mítosza erőteljesen meghatároz minket – mondta egyszer egyik…..
Salgo2 2011.05.08 12:14:55
APÁRÓL FIÚRA

Pár éve voltam a pészach ünnepen, és megragadott, hogy mennyire számon tartják családuk történetét kedves vendéglátóink. Nemcsak felidézik a nép történetét, hanem alkalmat szereznek arra is, hogy hálát adjanak Istennek a kivonulásárt és túlélésükért, és az egészet családi ünnepséggel, étkezéssel és zenével-tánccal koronázzák meg. Van a mi családunkban ilyen? Ismerjük a családunk történetét? És emlékezni fogunk rá, amikor egyszer gyermekünk lesz, és lesz akkora, hogy felfogja a történetet? És mennyit fog abból tudni átadni az ő gyermekének?

Marad nekünk a család fényképalbuma, és azt mutogatjuk a gyerekeknek, hogy ilyen volt a mama kiskorában, itt a papa iskolás ballagóként, de hogy ki van azon a megfakult fényképen ott elől, azt már nemigen tudjuk. Szerencsénk van, ha a hátuljára van írva a neve..... Sajnos az emlékek már csak ilyenek: a tudás tízévente feleződik, és ha a szülő a felét adja át, a fiúból lett szülő annak a felét.... és ezért nem tudjuk, vagy csak sejtjük, hogy ki az a délceg huszár azon a sárguló képen, vagy milyen volt az élete. Pedig: "ismertesd meg azokat a te fiaiddal és fiaidnak fiaival" – ahogy az Úr mondja.

"Csak vigyázz magadra, és őrizd jól a te lelkedet, hogy el ne felejtkezzél azokról, a melyeket láttak a te szemeid, és hogy el ne távozzanak a te szívedtől teljes életedben, hanem ....

...ismertesd meg azokat a te fiaiddal és fiaidnak fiaival.

(5Mózes 4:9)

Pedig a tudás még ott van a nagyszülők, szülők emlékezetében és minden nagyszülő, szülő arra vágyik, hogy fia, lánya odaüljön mellé és azt kérje tőlük, hogy "mama mesélj, milyen volt akkor az élet? Milyen volt kislányként? Hogyan ismerkedtél meg a papával?"

Meglátod, ha kérded őket, egész megelevenednek a mesélés közben. Újra átélik azokat az éveket, újra fiatalokká teszed őket... újra iskolába járnak, újra várják haza az apákat, fiakat a frontról....és együtt sír és együtt nevet a család.

És megépítik fiaid a régi romokat, az emberöltők alapzatait felrakod, és neveztetel romlás építőjének, ösvények megújítójának, hogy ott lakhassanak.(Ézs: 58:12)

Közben pereg az orsó, zizzennek a bájtok a digitális rögzítős diktafonban. Előkerülnek a fényképalbumok, anya, apa fiatalkori képei, házassági fotói. Egy bölcsős kép, amiben a csecsemő Te vagy. Ballagós képed, diplomaátadós képed.

Megnyílik egy word fájl. Beszkennelt képek belesorjáznak, képaláírások tudatják a neveket, a helyszíneket. A hiányzó fényképeket az emlékezetből előhívott képek rajzok formájában adják vissza. Megelevenedik a gyerekkori szoba képe, a folyóparté, ahová horgászni jártál, az iskolai szakkör, a kerületi focibajnokság színhelye. A szavalóversenyről készült felvétel dvd-mellékletként mellékelődik. A diktafonfelvétel összefoglalva lesz a folyó szöveg, a történet. A fontos részek szó szerint idézve, képpel, rajzzal illusztrálva. Otthon elkészül a családfa először az ötvenes évekig visszamenőleg, aztán a századfordulóig, és nincs megállás. Elkapott a „familihistorialis admiritisz" nevű tudatállapot, a büszkeség az ősökre.

Megtudjuk, hogy nagyapa földműves, iparos, gyáros, zeneszerző (...) volt. Ha földműves, földbirtokos, akkor elolvassuk, hogy akkoriban milyen munkákat végeztek a határban, szántás-vetés. Pár mondatban összegezed valamilyen szép néprajzi munkából. És hogy a képi világ is előtűnjön, az interneten keresel szántó-vető, arató, vidéki tájat ábrázoló festményeket, nagyon szépek vannak fenn a hálón. Ha zeneszerző volt, egy vezénylő karmesterét, értelemszerűen. A munka súlyán túl már nagyon élvezed, ahogy a kezed alatt alakul a mű.

Utánajárunk katona őseinkenk is. Az 1900 előtt született tisztek adatai a Hadtörténeti Levéltárban kérhetők meg személyesen (Bp, Vár, Tóth András stny - kutatás kedd-csüt. 9-15 h, szig. elég), az 1900 után született tisztek és sorállományúak adatai a HM hadtörténeti Intézet Központi Irattárában (1076 Bp, Verseny u. 12, ügyfélszol.: hétfő és csüt 8.30-12 és 13-15h), az 1900 előtt született sorállományúak és 1. vh.s adatok a bécsi Kriegsarchiv - Ungarische Kriegarchivdelegation 1030 Wien Nottendorfergasse 2 alatt, vagy e-mailben ukadel@freemail.hu kereshető meg. Magyarul beszélnek.).

Ha szerencsénk van, megtalálják, és akkor megírják, hogy szépapánk, dédapánk, nagyapánk melyik katonai egységben szolgált, azt hol vetették be, milyen csatákat vívott. Kedd-csütörtök 9-16-ig kutatóknak, ingyenes, a rokonsági fokot sem kell igazolni. Ama nyalka huszár fotója mellé odakerül már az egysége neve, az ütközetek neve, ahol a hazáját védte. Szinte hallod a kardok csattanását. Egy-két sor egy pár csatáról, amit megvívott. Az általa írott levél a frontról fontosabb kordokumentum, mint a párizsi béke, akármi legyen is az. Büszkébb leszel rá, mint Rákóczira, mert ő a Te nagyapád, dédapád volt, és mert Te találtad meg őt. Akit ugyanis a családja is elfelejt, az hal meg igazán.

Az Országos Levéltárban megtalálod, ki volt a család által ismert utolsó ős apja, anyja, mert mindig van ősibb ős (1900 előtt születettek kereshetők). Felismered, hogy mennyit köszönhetsz nekik, egyre jobban megbecsülöd a még élő családtagokat. Felismered, hogy tetteid mennyire, de mennyire befolyásolják gyermekeid jövőjét. Előkerül az a régi történet, amikor nagyapa, nagyanya milyen szépen kiállt a hitéért. Ő lesz a család hithőse, Ábrahám mellett a nagyival is példálózunk.

Milyen hatalmas érzés tudni, hogy a szépszülők napi életükben élték meg a kiegyezést, ott voltak, amikor elcsatolták az országrészeket, és amikor visszacsatolták őket. Nagyapa pertuban volt a generálissal, és hagynád ezt elfelejtődni?

Felsejlik az élet ciklusa, a dédi gyerekkori képei, felnőttkori és időskori fotográfiák 5 oldalban foglalják össze az életét, és felteszed a kérdést: ennyi volt az élet? A száraz életrajzi adatok mellé bekerülnek a történetek, és máris élő lesz az ős, valósággal integet neked.

Eszünkbe jutnak az emlékezetes történetek, amelyek megmutatják, milyen aranyszívű ember volt. Eszünkbe jutnak a szomorú és vidám történetek, a meglepő vállalkozásoké, a bukásoké, a remek húzásoké és a botlásoké. De jó lenne, ha mindebből tanulhatna én fiam, lányom is.

És tudnának róla. Tudnák, hogy a ház, lakás nemcsak úgy van, hanem benne van a dédi, a nagyi a szüli életfogytiglani munkája és vére, verejtéke, öröksége. Megbecsülné, és egy áldott este végigolvasná a családi krónikát, amit Te kezdtél el, és úgy dönt majd, hogy ő is hozzáírja a maga regéjét. Nemcsak tollal és tentával. A család évszázados felelőssége átsugárzik rá, és rájön, egyszer ő is ős lesz, és nem ártana, hogy kicsit hős legyen míg él, és majd az ő fia is büszkeséggel gondoljon rá. Tudná, hogy ő is egy fa vastag ága vagy az lesz, és a gyökerek akkor vannak, ha ismerjük őket. Nagyra nőni pedig mély gyökerekből lehet.

Szép, de hatalmas munka, mondod. Nem. Elég csak 10 oldalasra írni. Hamarosan annyi segítséged lesz a családból, hogy csak nézed, ahogy elhagyjátok a 20. oldalt, harmincadikat már észre sem veszed. A többi rokon albumaiból is előkerülnek a fotográfiák, olyan képek, amelyekről nem is álmodtál. Beszkenneli Neked, Te beszkenneled neki a sajátjaidat. A család egy word fájlban és egy szívben egy lesz megint. Megajándékozzátok egymást a múltatokkal. Amikor látják, hogy tényleg elkészült 15 oldal, felmerül bennük, hogy ez tényleg kész lesz egyszer. Hirtelen senki sem akar kimaradni. Mert benne lesz: „anyukánk beszámolója a gyermekkoráról". És ott a történet. Mindenki szeretné, ha benne lenne az ő története is, az ő sikere és bukása, hogy tanuljanak belőle az eljövendő nemzedékek. Ezt fogják olvasgatni a gyerekek az autóban, amikor mentek az Adriára. Hát nem óriási?

A szülők is az olyan ajándékot szeretik, amelyet a gyermeke két kezével hozott össze. Karácsonyig van még 2 hónap, és különben is a könyöködön jön ki, hogy vásárlással kell kimutatnod a szeretetedet.

Egyszer csak összejön a család azért is, hogy egyeztessetek a kutatás és családtörténet írásáról. Amikor vége az ebédnek, és minden szó elhangzott, előkerül egy régi lemez vagy újabb cd. A nagyi megtanítja fiatalkora táncát és a 10 egymás lábára lépés közben lesz 5 jó tánclépés is. Később az arány megfordul, és lesz mit megtanítani a később még karonülőnek is. És annak a táncnak nem tangó (stb.) lesz a neve, hanem a „nagyi tánca". A család tánca és öröme.

A mindenszentek közöttünk lesznek, és mi közöttük.
Könnyítsük meg egymás életét, oszlassuk el a félreértéseket. Készítettem egy részletes szószedetet ingatlanhirdetők részére, hogy mi NEM AZ. Itt az első rész. A galéria, az nem egy szoba. Nem is félszoba. Pláne, ha egy alig 2m széles fekvőgaléria.A sarokban egy…..
w A gólkirály beszéde 2011.03.16 06:00:00
Európa elnöke a Nemzeti Múzeum lépcsőjén arról beszél, hogy Európa nekünk nem diktálhat.   Mint a kisgyerek, megint azt hiszi, hogy nem látják. Hogy ez megmarad belpiacon, és aztán nyugodtan felállhat Brüsszelben a pódiumra, a Strong Europe szlogen mögé, és ott előadhatja…..
w Dezsőnek nem kell meghalnia 2011.01.25 07:40:00
Szűk egy hetük maradt azoknak, akik a kormány diktátumát elutasítva megtartanák magánnyugdíj-pénztári tagságukat. Az sem biztos, hogy az ötvenezer nyilatkozat meglesz.    Ebben persze benne van, hogy a Fidesz teljes erejével emelgeti a flipperasztalt; átsodródni az állami…..
Salgo2 2011.01.27 15:37:02
Mások írták, sok okosság van benne:

Miből lesz akkor nyugdíjam?
Mostanában szinte mindenkit foglalkoztat ez a kérdés
Öngondoskodás
Az öngondoskodás fogalmát nagyjából a nyugdíjpénztárakkal egy időben kezdhetted megismerni. Nem véletlenül vezették be ezt a fogalmat, hiszen 1997-óta már létezik az a nyugdíjtörvény, ami 2008-tól majd 2013-tól determinálja a „nyugdíjra vágyókat” a fogalom behatóbb megismerésére. A törvényalkotók a rendszerváltás óta tisztában vannak vele, mi fog történni. Erre már Antall József is sokat utalt.
Akik már beleszülettek a nyugdíj fogalmába, azoknak nagyon nehéz megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy mégis gondoskodniuk kell magukról. Ebben a legkiszolgáltatottabbak a 45 év felettiek, akiknek már elég kevés idejük van hátra, hogy gondoskodjanak nyugdíjukról. A ma 20-30 év közöttieknek a legkönnyebb megszokni a gondolatot, mert ő nekik általában jelentős teher nélkül sikerülhet összegyűjteni az öregkori ellátásukhoz szükséges javakat.
Nem igazságos, de ez nem az igazságról szól. A tanácsadók seregeinek egyben mindenképpen igazuk van: abban, hogy az öngondoskodás megkerülhetetlenné vált. Ha ők nem vernék a tamtam dobot lassan egy évtizede, még mindig csak a tudatunk perifériáján mozogna a téma.
Kielégítő nyugdíj:
Különböző felmérések és kutatások zajlottak felmérendő mennyi pénz hiányzik az embereknek a „kielégítő nyugdíjhoz”. A kielégítő nyugdíjat az alapján határozzák meg, hogy mennyi a nettó keresete, mennyi lesz a nyugdíja és mekkora a kettő különbsége. Általában úgy számolnak, hogy az aktív korhoz képest 30%-al kevesebb pénz is elég a megélhetéshez. Akik így számolnak, nem veszik figyelembe, hogy a nyugdíj előtti években reálértéken általában rosszabbul keresnek az emberek, mint 30-45 éves koruk között, amikor jellemzően időzítve vannak a gyermeknevelés és a hitelek törlesztése. Ezen kívül, figyelmen kívül hagyják a betegség és ápolás egyre növekvő költségeit.
Emellett a magyar lakosság több mint fele olyan jövedelemből él, ami egyébként is alacsony a megélhetés költségeihez képest, abból, ha elveszünk 30%-ot akkor a lakosság 25%-a utcára kerülne. Tehát a lakosság döntő hányadának ugyanannyi pénzre van szüksége, mint aktív kora utolsó éveiben, vagy még többre. A várható nyugdíj és a pénzszükséglet közötti ellentmondás annál nagyobb minél távolibb jövőképet nézünk. Minél távolabbra tekintünk, annál bizonytalanabb az állami nyugdíj léte, minősége, mennyisége.
A ma munkába állóknak gyakorlatilag virtuális kérdés a „mennyi lesz a nyugdíjam?”
Nekik óriási felelőtlenség a tények ismeretében az állami nyugdíjra apellálni. Az egyedüli biztonságos megoldás a számukra, az öngondoskodás. Nekik jó hír, hogy van rá 30-40 évük. A hátrány az számukra, hogy bár kénytelenek az öngondoskodást választani, a tőlük és munkáltatójuktól levont nyugdíjjárulékot nem irányíthatják át az általuk választott öngondoskodási formájukba, hanem a jövedelmükből kénytelenek finanszírozni az öngondoskodásukat. Ha ezt képes lenyelni a pályakezdő, akkor már csak el kell kezdeni.
Érint?
A magyar lakosság felső rétegei, mint mindig most is biztonsággal szemlélődnek, de ez a lakosság maximum 15%-át teszi ki. Ellenben a ma jól menő vállalkozók, akik minimálbéren foglalkoztatják magukat, miközben havi 500ezer-1millió forintot is elköltenek, kénytelenek szembesülni azzal, hogy nyugdíjba vonulásukkor korábbi jövedelmük 95%-át nélkülözni kénytelenek, mert semmilyen, vagy csak néhány milliós megtakarítással rendelkeznek, azok is alacsony hozamú verziókban, amiből korábbi életvitelük maximum néhány hónapig finanszírozható. Az „átlagpolgár” aki a 85%-ban van, alig rendelkezik nyugdíj igénybevételére alkalmas megtakarítással, befektetéssel, kb, az összlakosság 3%(!)-a.
Sajnos van egy olyan lakossági réteg is, ami a lakosság kb. 20%-át érinti, akik a mélyszegénység határán, vagy alatta élnek, minden napjuk a létért való küzdelem jegyében zajlik. Nekik – mondjuk ki - nem adatik meg a valódi választás szabadsága, vagy lehetősége.
Ő nekik egyetlen tanácsom van, keressék annak a módját milyen módszerekkel és lehetőségekkel tudják növelni bevételeiket. Erre főleg az internet a legalkalmasabb ebben a pillanatban.
Ma van:
A mai, élj a mának filozófiája és az ezzel keveredő fogyasztásközpontú társadalom, jelentős ellentmondásba került az öngondoskodással, főleg, mert hiányoznak ehhez a mélyebben gyökerező kulturális alapok. Mindenkit meglepetésként ér, hogy jövedelmének egy részét valamilyen módon félre kell tennie a „szűkösebb aggkori időkre”.
Minél tovább tart lenyelni azt a békát, hogy erre vagyunk kényszerítve, és ez adott esetben lemondásokkal jár, annál később kezdjük meg az öngondoskodásunkon való munkálkodást és annál több erőfeszítésünkbe fog kerülni.
Mégis mennyire fog ez „fájni”?
Az már nyílvánvaló, hogy a jövedelmedből kell lecsípni és tőkét kell gyűjtened, de mennyit?
Közgazdászok kiszámolták (egyetemen tanítják is), hogy bizonyos életkorhoz, a jövedelem hány százalékát kell megtakarításként értelmezni az öngondoskodás jegyében.
20 évesen  10-15%
30 évesen  20-25%
40 évesen  25-30%
50 évesen  30% felett
Aki az eredetit tanulta rájöhet, hogy itt magasabb számokat lát. Ennek oka a bérek vásárlóerejében rejlik, ami nálunk igen alacsony általában. Minél inkább az átlagbér felett keres valaki, annál inkább az alsó érték elég neki (tömören). Természetesen bármennyit takarítson meg valaki, akkor is, ha látszólag nem elég a későbbi létfenntartáshoz, a saját életfeltételeit javítja vele öregkorára, annyival, amennyivel. Természetesen, ha az elején, vagy a későbbiekben nagyobb egyösszegű elhelyezésünk van, például egy örökölt lakás ára, az nagyban befolyásolhatja a jövőbeni nyugellátásunkat, illetve ma megtakarítandó összegeket.
Nem kertelek! Nagyon sok embernek ez nem könnyű feladat, vagy az életkora, vagy a jövedelmi viszonyai miatt, de ha semmit nem tesz, biztos, hogy rendkívüli élethelyzetekkel kell szembeszállnia, amiket nem fog tudni menedzselni.
Hogy számoljam ki mennyi pénz kell a nyugdíjhoz?
Jó kérdés… attól függ, milyen színvonalon akarsz élni öregkorodra. Azt vedd figyelembe, hogy minél magasabbra teszed a lécet, annál alacsonyabbra kell tenni a „mai lécet”. Hiszen mai megélhetésedből kell lecsípned egy szeletet. Sokan kerülik azt a kifejezést, hogy lecsípni a jövedelemből és ehhez hasonlókat. Szerintem jobb, ha reálisan látunk: mégis honnan máshonnan vennéd el. Ha nem a jövedelemből vennéd el, azt feltételezné, hogy jelentős megtakarítással rendelkezel, akkor meg nem annyira érdekel a nyugdíj téma.
A számokkal csak óvatosan, de azért egy viszonyítási szám:
Ha ma van 50millió forintod, akkor azt megfelelő eszközbe téve évi 6%-os kivéttel, évente 3 millió forint „nyugdíj”-hoz jutnál, ami havi 250.000Ft-nak felel meg. Ebben az esetben a tőkéd sosem kell, hogy elfogyjon, picit még gyarapodik is.
Az éves tőkekivétre (nyugdíj) a nemzetközi szakirodalom egységesen úgy számol, hogy évente a bent lévő tőke 8-10%-a vehető ki (tőkepiaci elemeknél), közepes „tőkeelfogyási” kockázat mellett. Én azért számoltam 6%-al mert konzervatív vagyok és alacsony „tőkeelfogyási” – eredeti: capital loss – kockázattal számolok.
Az, hogy Neked személy szerint mennyi a tőkeigényed, elég jól ki tudod számolni:
Amennyi pénzt elköltesz a következő 20 évben (szintén közgáz lecke), annak az összegnek kell a rendelkezésedre állnia.
- Nézd meg Te mennyit költesz, vagy családilag mennyit költesz egy hónapban, ha valamilyen megtakarításba teszel pénzt, azt ne számold ide. Legyen 200.000ft
- Ezt szorozzuk meg a 20 évvel: 200000x12x20=48millióft
- Ezután számoljuk hozzá az inflációt annyi évvel, amikorra rendelkezésedre kell álljon az összeg: Ha ma akkor 48M, ha 10 év múlva:71,05M
Nyílván nem mindegy melyik időpillanatra kell, hogy meglegyen ez a példa összeg, holnapra vagy 20 év múlva, ettől függően kell az inflációt hozzászámolni. Hosszútávon éves 4-%-os átlaggal lehet számolni. Ne ijedj meg a kikalkulált összegtől például 100 milliós nagyságrend esetén, addigra az átlagbérek is elinflálódnak a többszázezres tartományba. ( hogy közben euró lesz-e vagy nem, a számítás szempontjából lényegtelen), illetve minél távolibb az időpont annál több idő van arra, hogy te és a pénz is „közösen dolgozzatok” a projekten. Az, hogy ez ebben a pillanatban mit jelent a jövedelmedhez képest, azt az előző címben már megtalálhattad.
Félrerakás:
Ez lehet a legnehezebb mindenkinek, a miből. Az első számú pénzügyi szabály a kontroll, azaz 2 percen belül meg tudd mondani, mennyi a bevételed, mennyi a kiadásod, és hogy mire mennyit költesz. Fel kell venni új szokásokat és pár hónap alatt bele lehet rázódni.
Megdöbbennél, ha megnéznéd tételesen, hogy mire költöttél csak a múlt hónapban.
Mindig lesz mire elköltened a pénzed.
Nagylábon élsz? Nem?
Mindenkinek az a „nagylábon élés” ami neki önmagának nem reális pénzügyi szint.
Mindenkinek van egy áhított életszínvonala (vágyak, álmok ahogy élni akar), és mindenkinek van egy valóságos életszínvonala. A rosszhír az, hogy a lakosság kb. 80%-a nem a valóságos életszínvonalán él, hanem 10-30%-al felette. Mit jelent ez:
Azt, hogy amilyen pénzköltési szokásaink vannak, az magasabb életszínvonalat eredményez, mint amit megengedhetnénk magunknak. Ez annyit tesz, hogy minden hónap végén elfogy a pénz, bármennyi is a jövedelem. A megtakarítás, a pénz későbbi felhasználása nem égett bele a tudatunkba.
Pedig az a pénz a miénk, amit nem költünk el, minden forint, amit elköltünk, valaki másé lesz.
Kutatások bizonyítják, hogy „aki kevesen hű, sokon is hű marad”. Aki viszont mindig mindenét elkölti, annak hiába emelkedik a jövedelme, azt is elkölti az utolsó fillérig. Ezt magam is látom számtalan helyen. Ha emelkedik a jövedelmünk azt nem szabad teljes egészében az életszínvonalunk emelésére fordítani, sőt meg kell vizsgálni, hogy egyáltalán fordítsunk-e belőle az életszínvonalunk emelésére.
A legrosszabb gondolati berögzülések egyike a megtakarítás hiányán kívül, hogy ha pénzhez jutunk, azon gondolkozunk a leghamarabb, mire költenénk. Sokan lottóznak (én magam nem, meghagyom azoknak, akik nem értik a matematikát), és aki lottózik annak meg van már, hogy mire költené. A legtöbb ember, akit erről kérdeztem, általában a remélt összeg felét, kétharmadát el tudja költeni gondolatban 10 perc alatt.
Ezzel csak arra akarok rámutatni, mennyire „égeti a kezünket a pénz”. A pénz, amihez jövedelmünk, örökség, vagy egyéb útján jutunk, ránk van bízva. Minden esetben mi döntjük el, mit kezdünk vele. Az nem lehet „költési érv”, hogy a barátomék is ebbe az étterembe járnak, vagy a szomszéd haver is megy síelni vagy, hogy „ez nekem jár”.
Ezek mögött, mindig az „én is megtehetem, megérdemlem” érzés lapul, ami igen rossz tanácsadó. Ha sokat lennél afrikai éhezők között, nem gondolkoznál azon, hogy a lakásban ki kéne építeni a wi-fit, miközben egy egész lakástörlesztésnyi összeg sem áll rendelkezésedre félretéve.
Ezt sokáig lehetne ragozni de Te most
Dönts a hivatalos nyugdíjadról és dönts a saját nyugdíjadról!
Készítette:
Theisz Csaba Károly
w Kompország vitorlát bont 2010.12.28 06:38:00
Néhány nap múlva már jól teszi, aki sosemvolt országok beteg, korrupt és ostoba kormányáról értekezik, ha véleményt akar nyilvánítani. Hiába a vigasztalás, miszerint nem is biztos, hogy olyan durva lesz, mint amilyen lehetne. Senki sem szeretné, ha rajta bizonyítanák be, hogy de,…..
Akinek fiúgyermeke van, és nem eleve transzvesztitának neveli, az előbb-utóbb kénytelen olyan intézményeket keresni, ahol nehéz vasak láthatók. A kisfiúkat ugyanis az autók, a vonatok és a tankok érdeklik, és bár szívesen megnézik őket számítógépen, videjón, ők még…..
Az alábbi történet egyik legtipikusabb példája annak, hogyan nem szabad gépjárművet vásárolni. Ennél már csak az lett volna rosszabb, ha kiderül, hogy az autó lopott is.Tisztelt Zugügyvéd!Autó adásvételi probléma miatt fordulok önhöz.Történt aug. 12-én, hogy egy…..
Salgo2 2010.08.26 08:45:58
loose = laza

looser = lazább

(lásd itt:
www.merriam-webster.com/dictionary/looser

lose = elveszít, elbukik

loser = az a személy, aki elbukik, vesztes

www.thefreedictionary.com/loser

Örvendtem. :-)
A helyen, ahol 2001-ig a New York-i Világkereskedelmi Központ állt, az építőmunkások mindig találnak ezt-azt, rendszerint olyan tárgyakat, melyek a kilenc évvel ezelőtti merénylet után maradtak vissza. Az azonban, amely a héten került napvilágra, még a régészek legvadabb…..
w Multiplayer 2010.03.26 06:00:00
Eddig a két új erő mutatkozott be az MTV interjúsorozatában. A köztévé kezdeményezése egyébként megérdemli a biccentést, annál többet csak azért nem, mert ez volna a default elvileg. Kockázatos riporteri feladat, és ahhoz képest eddig egészen ügyesen teljesítették. A…..
Daily Shark magazin ¡No pasaran! 2010.03.25 17:13:00
Újabb jelentős lépés történt a pátyi ügyben. Március 23-án békés demonstráció keretében a Páty Nem Eladó Civil Összefogás nevében 50 ember gyűlt össze Spanyolország budapesti nagykövetségénél és egy petíciót adott át. Az tiltakozó gyűlésről készült…..
Salgo2 2010.03.25 21:30:38
Az idézett eu-s jelentés itt olvasható:
www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A6-2009-0082+0+DOC+XML+V0//HU

Két idézet belőle:
“Spanyolországot katasztrofális recesszióba juttatta az ingatlanfejlesztők és területfejlesztők ésszerűtlen és pénzsóvár nagyravágyására épülő kiterjedt urbanizáció és a part menti övezet lerombolása – jelenleg egy és fél millió új ingatlan vár gazdára és még mennyi új golfpálya! –, amely jelentős pénzügyi többletet jelent az ipar számára és komoly túlépítkezéshez vezet. “

“A táj megrongálása már megtörtént, mint ahogyan azt számos hiteles jelentés is bizonyítja”
Ferenc azt írja, elszámolta magát a hitelintézet, amikor szerződést között velük, ezért most azzal fenyegetik, hogy ha nem fizet másfélszer annyit, mint amire szerződött, akkor leveszik a cascot az autójáról. 2010. januárjában vásároltam egy gépkocsit hitelátvállalással.…..
A Zugügyvédnek is hasonló a véleménye a történtekről, mint az alábbi levél beküldőjének. A kopogtató-cédula ellopása több, mint rongálás.Szia Zug,Feltörték a levélszekrényemet – mint  annyi másnak -  és elemelték a kopogtató cédulákat, az egész…..
Salgo2 2010.02.18 17:50:38
@mcs:

Ja, hogy a meghirdetett program alapján szavazunk?

Akkor azt pártot biztosan kizárhatjuk, amelyik azt vallja, hogy a

"választási program és a kormányprogram nem ugyanaz" (értsd: amit a választásokon ígértek, azt kormányon nem tartják be).
Anyánk, az Index által feltárt bizarr vállasztott bíróságos sztori mindenképp megér egy Zugügyvéd posztot. Az ELTE AJK Polgári Jogi tanszékéről verbuválódott bírók a Zugügyvéd szerint is elég sajátos ítéletet hoztak, de a szóban forgó bíróságon szerzett személyes…..
(Nem tudja, mi az a PPO-botrány meg tömeges lehúzás? Itt az első Index-cikk, itt az első Homár-poszt, itt meg a második a legfrissebb információkkal, végül a legutóbbi itt olvasható.) Olyan tömegben érkeznek a feljelentések a rendőrségre minden idők talán legnagyobb magyar…..
Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk kedves Olvasóinkkal, hogy Draskovics Tibor a mai napon elhagyta posztját, ahol leghívebben szolgálta a Köztársaságot. Búcsúlevelét az alábbiakban, hitelesen, változtatás nélkül, helyesírási hibáival együtt közöljük. Reméljük,…..
Salgo2 2009.12.02 17:37:08
Kedves Justizmord!

Ezen a címen található egy rövid összefoglalás a Ptk. váltotásairól:

www.pwc.com/hu/hu/publications/ado-hirujsag.jhtml
@Iustizmord:
A „Hírlevél sorozat az új Polgári Törvénykönyv egyes szabályairól” címre keress rá.

Üdv SzL
1918 november 11-én ért véget az újkori történelem addigi legvéresebb háborúja a Nagy Háború (akkoriban még nem volt szokás számozni őket). A négy éven át tartó esztelen öldöklésnek tizenötmillió áldozata volt.Ezen a napon Európa-szerte ceremóniákkal, állami…..
Salgo2 2009.11.11 20:14:31
Yafet-nek válasz:

"Majd ha lesz megemlékezés Horthy bevonulásáról a Felvidékre, majd akkor tisztelgek az I. vh-hoz is...... "

Állandó megemlékezés van a várpalotai trianon múzeumban:
www.trianonmuzeum.hu/?q=webpage/28

A lap utolsó negyedén található az elcsatolt területek visszacsatolásáról szóló kiállítás (bécsi döntések).

Az “Öröm és mámor. Az elszakított területek visszatérése 1938-1941.” kifejezésre rákeresve egyből megtalálhatod a kiállítás beharangozóját.

"Egyszer mindenkinek látnia kell"
:-)
Ezen a most készült felvételen jól kivehetők az Apollo 12 misszió által hagyott nyomok a Holdon. A NASA LRO kamerája folyamatosan pásztázza égi kísérőnk felszínét, egyre pontosabb képeket készítve a talajról. Még idén korábban talált rá a második Hold misszió nyomaira,…..
w Akinek nem jut kapanyél 2009.09.23 05:30:00
Legyen a minimálbér mostantól nyolcvanezer forint. Ezzel a követeléssel indul csatába a munkavállalói oldal, míg a kék sarokban a munkáltatók nagyjából azon az állásponton vannak, hogy menjetek már anyátokba ezzel. OÉT-ülés lesz ugyanis pénteken, vagyis összeül az Országos…..
Salgo2 2009.09.24 21:49:52
@peetmaster:
“Nincsenek példaképek, nyilvános sztorik Kovács II. János akármilyenipari vállalkozóról, aki becsületes munkával küzdötte fel magát a nyóchengeres kocsiig, és a dolgozói is tudják fizetni a lakástörlesztést.”

De van:
Pl.:
www.fornetti.hu
vállalatunk története c . menüpont alatt.

Törtenete:
(1.mondat 1997-ból)
Palásti József pékmester 1997. március 1-jén családi vállalkozásban létrehozta a Fornetti Kft-t.

2006. év történései:
Augusztusban, egy mintegy 3,5 millió eurós beruházás keretében, kecskeméti üzemünkben beüzemelésre került három teljesen automata gyártóvonal, melyek egyenként 1 tonna/óra gyártókapacitással rendelkeznek.
Salgo2 2009.09.27 23:15:19
@Tóta W. Árpád:

"@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós: "Amelyik vállalkozás szigorú ellenőrzés mellett nem életképes, arra valszeg nincs is szükség hosszútávon... Ez van."

Úgy döntött, hogy törli a Mezőgazdaság és Építőipar mappákat. Biztosan ezt akarja tenni?

Igen / Igen, mindet / Upsz "

Bankkonszolidáció?
Multik támogatása adókedvezményekkel?

Nekik is upsz?
w Látjátok, feleim 2009.07.13 14:45:00
  Az SZDSZ-nek kaput. A mérleg segge sem lehet már.   Az SZDSZ-ről előreláthatóan nem lesz többé szó. Volt már elég, itt a vége, fuss el véle. Kóka János köszöntése Libera nos! Blues Hiszterolib Szövetség a nemzetért Azt mondták, Gábor, hogy menj a picsába ..
Egy amerikai TV-állomás egyórás dokumentumfilmje dzsrordzsról, dzsordzs gondolatairól, dzsordzs munkamódszeréről, dzsordzs életfilozófiájáról, abból az időből, amikor dzsordzs még nem a szuper-mega-giga-milliárdos médiamogul volt, hanem csak egy érdekes, fura filmeket készítő…..
T. drámai hírt oszt meg velünk: http://www.hirextra.hu/2009/02/12/tragedia-pamela-anderson-haldoklik/ gondolom a "barb wire" felirat, a szögesdrót a karján. A dolog nehezen hihető, de tényleg így szerepel a cikk bevezetőjében: "Kiderült, a Barb Wire okozta…..
Bármennyire rövidke az alábbi ügy, fontos kérdést vet fel. A bírói gyakorlat szerint igen, elrendelhető a végrehajtás: a tulajdonjog fenntartás tényének széljegye után felkerülhet a végrehajtás széljegyként, és ez megelőzi rangsorban később benyújtott bejegyzési…..
Salgo2 2009.02.06 12:18:38
Off:

Kérdezném, hogy ebben a lenti esetben nem kellett volna letartóztatni 35 embert lopási kísérletért, gyilkossági kísérletért vagy garázdaságért?

index.hu/politika/bulvar/fatolvaj7789/

Javasolnám egyébként, hogy vegyenek be a btk-ba olyan tényállást, hogy "bűncselekmény meghiúsítása" és büntessék jó keményen.