Regisztráció Blogot indítok
Adatok
CN

21 bejegyzést írt és 357 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szokásunkkal szakítva legújabb könyvkritikánkban nem a múltba, hanem a jelenbe tekintünk, és Dr. Rainer Hermann Az Iszlám Állam: A világi állam kudarca az arab világban c. könyvét vettük szemügyre. A téma aktualitását a külpolitika iránt érdeklődők számára nem kell bemutatni: az Iszlám Állam nevű…..
proletair & SchA Egy legenda születése A katonai pilóták kiképzése drága dolog. A második világháború után a katonai repülőgépek fejlődése elképesztő méretű volt, és a leendő pilótákra egyre nagyobb feladat hárult. Az egyre modernebb, egyre gyorsabb és legfőképpen egyre drágább repülőgépek jól…..
CN 2013.11.01 18:11:36
@tudi:

Azért szerintem van, ami a sajátos pakisztáni helyzetben az UAV-k javára írható. Az UAV-ket nem csak támadásra használják, hanem hosszú távú megfigyelésre, ami alapján a támadásokat végrehajtják (amihez az kell, hogy relatíve hosszú ideig képesek legyenek észrevétlenül a barátságtalan környezetben célközelben maradni). Ebből következik, hogy a jelentős számú repült óra növeli annak a kockázatát, hogy gépet veszítsenek (legnagyobb valószínűség szerint műszaki okból) olyan terület felett, ahol a mentés lehetetlen.

Ha Pakisztán felett elvesztenének egy hagyományos repülőgépet, akkor attól függően, hogy a legénység túléli-e a dolgot, az iszonyútól a rémálomig terjed a politikai opciók sora (nemzetközileg pedig jelentős visszhangja lehetne attól függően, hogy a dolog mekkora médianyilvánosságot kap, de sejthető, hogy kapna, ha másként nem, akkor az egyik helyi csoport teljes önszorgalomból közzétenné a felvételeit).
CN 2013.11.04 20:04:33
@tudi:

Elolvastam a cikket, és nem voltam elragadtatva.

A kérdésedre válaszolva: vannak, ennek közvetve az Camp Chapman elleni támadás kapcsán került napvilágra, ahol a ügynökségi dolgozókat ért támadás feltehetően az UAV programmal állt összefüggésben. Lásd röviden:

en.wikipedia.org/wiki/Camp_Chapman_attack

A cikkel kapcsolatban: az USA valóban nem örvend nagy népszerűségnek (bár nem vagyok benne biztos, hogy valaha is örvendett volna, 1979-ben lázongó tömegek felgyújtották az amerikai követséget, állítólag egy téves rádióhír hallatára:en.wikipedia.org/wiki/1979_U.S._embassy_burning_in_Islamabad).

Ami a cikkben "érdekes", hogy nem igazán néz utána, hogy kik is juttatták a családot az USA-ba a képviselők elé. A Brave New Foundation egy olyan csoport, aminek ebben a kérdésben deklarált célja a "signiture" támadások (nehéz lenne lefordítani, ha valakinek ötlete van, jelezze) beszüntetése, így hát nem a legobjektívebb hírforrás vsz. ebben a témában.

(A "signiture" támadások olyan UAV támadások, amiknél nem konkrét nagy értékű személyt támadnak, hanem gyanús fegyveres csoportokat és létesítményeket támadnak; a támadások jelentős része vsz. ilyen támadás, a pontos hányad nem nyilvános természetesen, ahogyan a pontos ROE sem. Ezért is elég sokat kell a célterület felett tartózkodniuk.)

A cikk csak arról nem emlékezik meg, hogy az NWFP és azon belül is a FATA olyan terület, amin a pakisztáni kormánynak névleg van befolyása, így stabil hátországként szolgál a fegyveres csoportoknak, amik egyébként hadban állnak Afganisztánban az USA-val és részben a pakisztáni kormánnyal is. Az UAV program katonailag egy óvatos egyensúlyozás a politikai lehetőségek mentén az adott katonai realitásoknál. Katonailag vagy ez, vagy beavatkozás, vagy hagyják a felkelőket békében a hátországukban, megnehezítve a háborút, növelve a saját veszteségeket. Az plusz pont amerikai szempontból, hogy az UAV-k bevetése különösebben nem izgatja az amerikai közvéleményt.

Az egy külön tanulmányt megérne, hogy kik és miért támadják újabban az UAV programot politikailag nem csak itt, hanem más területeken is.

@sirdavegd:

Star Trek erőtér?
KatPol Blog A fekete-tengeri csata 2013.10.04 18:20:00
CN & Rammjaeger83 "Én a bátyám ellen, én a bátyámmal a családunk ellen, mi a családdal a törzs ellen, a törzzsel a többi törzs ellen, minden törzs Szomália ellen, Szomália a világ ellen." - szomáli közmondás Egy nyers megállapítás szerint az Egyesült Államok külpolitikája az 1990-es években…..
CN 2013.10.07 23:20:13
@Rammjaeger83:

Lehet, hogy ez szükségtelen:

www.bbc.co.uk/news/world-24433433
CN 2013.10.07 23:27:58
@tudi:

Bowden szerint a TF Ranger kiküldésében az akkori ENSZ megbízottnak volt jelentős szerepe, aki történetesen egy nyugalmazott amerikai admirális volt. Kapcsolódó interjú:

www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/ambush/interviews/howe.html
KatPol Blog [KNN] Commando down 2013.08.14 12:00:00
Az elmúlt jó néhány napot az internettől és egyéb hírforrásoktól távol töltve, érdeklődve néztem utána, hogy mégis miről maradtam le. Szíriában még mindig lőnek, Egyiptomban még mindig tart a belpolitikai válság Morsi hívei és a hadsereg között, Izrael és a PFSZ újra…..
CN 2013.09.03 23:59:08
@petraeus:

Múlt héten nem tudtam bekapcsolódni, de lenne pár megjegyzésem.

Hiba a vallási nacionalistákat és az internacionalistákat összemosod. Remélem nem vitatjuk azt, hogy nem létezik egy titkos internacionalista dzsihádi beavatkozó erő, ami szervezetten hajt végre ilyen akciókat. Az egy dolog, hogy önkénetesek áramlása létező probléma, de azok az esetek túlnyomó többségében nem veteránok, hanem fiatalok.

Még az AQ esetében is vitatható, hogy minden olyan akció, amit magára vállalt, ténylegesen a részvételükkel történt volna.

A külföldi önkéntesek úgymond magukévá tesznek konfliktusokat, legyenek azok akárhol, ebben nincsen különösebb újdonság az utóbbi évtizedekben.

csis.org/files/media/csis/pubs/060301_iraginsurgplayers.pdf

Vegyük az egyszerűség kedvéért Irakot. A CSIS egy 2006-os kiadványa szerint:

„Foreigners made up less than 600 out of some 14,000 detainees as of June 2005.
Coalition experts estimated that they had made up less than 5% of insurgent
casualties and detainees to date. 153 US experts and top level Iraqi officials
estimated in November 2005 that at least 90% of the Sunni fighters were Iraqi and
the total might be closer to 94% to 96%. Coalition sources reported that only
3.8% of some 13,300 detainees held in November 2005 were foreign. These
percentages of foreigners were lower than estimates made in the early winter of
2005, and marked a sharp contrast to claims that the insurgency was being driven
by large numbers of foreign volunteers” 60. o.

Ahogyan ez a beszámoló is rámutat, a külföldiek szerepe azért volt túldimenzionálva, mert hozzájuk volt köthető sok látványos erőszakot alkalmazó cselekmény és a felkelő propagandában fontos szerepet kaptak.

A külföldiek felhasználását illetően: Irakban 389 fő anyaga után a kitűzött feladatok az alábbiak:

56,3%: öngyilkos merénylő
41,9%: harcos
1,8%: egyéb (orvos, jogi szakértő, médiaspecialista stb.) 18. o.

www.ctc.usma.edu/wp-content/uploads/2010/06/aqs-foreign-fighters-in-iraq.pdf

Bár arról, hogy mennyire reprezentatív a minta lehet vitatkozni, de a minta jelentős és ez alapján azt mondhatjuk, hogy távol álltak a külföldi önkéntesek attól, hogy a csoport gerincét adják, elsősorban olyan feladatok ellátására használták őket, amikre a helyieket túl nagy áldozat lett volna ráfordítani.

„A nevukhoz fuzodik a meglevo vallasi ellentetek kielezese azok tudatos melyitese egy vallasi polgarhaboru kirobbantasa celjabol,”

Ez konkrétan az ISI stratégiája volt, amivel létre akartak hozni egy olyan felekezetileg homogén területet, ahonnan az iraki állam és az USA kiszorul. A szunnita csoportok nagy része nem Irak felbomlását akarta. Ne keverjük a dolgokat. Ne keverjük a dolgokat.

„ az USA utan akik szelnek eresztettek Szaddam rendorseget es a hadsereget”

Nem eresztették szélnek a rendőrséget, visszahívták, de az rosszul teljesített.

„A dzsihadistak nelkul a haboru sokkal inkabb ment volna az amik ellen a civil lakossag kimilesevel”

Nincs olyan felkelés, ami kímélné a lakosságot, mivel a végső cél a lakosság feletti ellenőrzés megszerzése. Olvasd a Gerillaháborúk sorozatot itt a blogon.

„Osszefoglalva, a dzsihadistak egy uj szintre emeltek a terrortamdasokat (mecsetek tamadasa, iraki civilek tomeges es tudatos gyilkolasa, vallasi ellentetek tudatos kielezese), bevezettek par uj modszert, mint peldaul a klor gazas teherauto-bombak, tomeges es osszehangolt ongyilkosmerenyletek, internetes kivegzesek.”

És ez vezetett nem kis mértékben ahhoz, hogy elfordultak tőlük.

„ideológiai hatás”

Általánosságban nem pozitív, ha egészen vissza akarunk menni, akkor már az afgánok sem voltak oda 1979-1989-es szakaszban az önkéntesekért, mivel azoknak a pursita megközelítése távol állt az afgán elképzelésektől. Ez másutt is hasonlóan működik.

Nyelvezet: „szekretarian konfliktus” - szekteriánus vagyis felekezeti konfliktus, ezt kéretik szem előtt tartani
KatPol Blog [KNN] Szíriai keringő 2013.08.29 08:00:00
Miután az amerikaiak eltökélten hangoztatják, hogy az augusztus 21-én, al Ghouta ellen végrehajtott vegyi támadásért a szíriai hadsereg a felelős, a csapból is a hamarosan bekövetkező amerikai/NATO csapásról szóló híresztelések folynak. Mindenki elemez, a médiamunkások sorra…..
CN 2013.09.03 23:03:27
@molnibalage:

Nézd, lehet, hogy a RAND elemzések vegyes minőségűek, ugyanakkor eléggé közel áll az amerikai katonai elithez ahhoz, hogy az időzítés alapján még érdekes is lehet.
Korábban szót ejtettünk már arról, hogyan borította máig a hallgatás leplét a magyar és szovjet/orosz történetírás a honvédségi seregtestekre, melyeket megszállási feladattal küldtek a 2. világháború keleti hadszínterére. Láthattunk néhány példát arra az eléggé…..
CN 2013.05.25 18:18:16
@Untermensch4:

Mint korábban utaltam rá, a gerilla túlgerillazálása egy klasszikus hiba, amibe már páran már belefutottak. Egy baja van: nem működik. Lásd Indokína. Bár a franciák helyi törzsekre építettek, és több tízezres erőt építettek ki, sosem voltak képesek olyasfajta problémákat okozni ezzel a Viet Minh számára, amilyet akartak. Ezt úgy, hogy az elérhetőhöz képest jelentős erőforrásokat fordítottak erre a célra mind emberi, mind anyagi értelemben (persze szem előtt tartva, hogy a franciák akkor eléggé szűkös körülmények között voltak).

A másik fontos kérdés, hogy mint azt a második világháború is mutatta, egy ilyen erő kellemetlenségeket tud okozni, de megállítani nem tud egy jól vezetett és kiképzett konvencionális erőt, más szóval csak lekötni tudja. Országvédelem terén ezzel kb. azt sugallod, hogy rohanjanak csak le, majd megfizetnek érte, kár, hogy ebből általában a helyi lakosság az, aki a legtöbbet kapja. Expedíciós modellben meg felettébb idő- és erőforrás igényes, és még csak nem is sejtes szinten működik, a sikerre meg felettébb csekély a kilátás. Offenzív eszközként való alkalmazásának pedig megint ott van az a vetülete, hogy csak idő kérdése, amíg kiderül a dolog, és onnantól a támogató fél is elkerülhetetlenül a konfliktus részévé válik.

Illetve az ilyesfajta kísérletek nem a konvencionális háború, hanem éppenséggel a nem konvencionális hadviselés kérdéskörébe tartoznak.

Összefoglalva: a jelenlegi konvencionális elvek mentén szervezett katonai erőnek még mindig van értelme, azt nem lehet kiváltani, még részben sem ilyesfajta új elképzelések mentén szervezett dolgokkal. Egy konvencionális konfliktusban kisegítő szerepet játszathatnak (lásd a partizán mozgalom szerepét a keleti fronton), de önmagukban nem jelentenek döntő tényezőt. És végső soron ez volt, ami a vita kiinduló alapja volt.
CN 2013.05.25 21:02:55
@tudi:

Persze, újabb példákat is lehetne mondani (Svájc lenne prominens, de sajátos példa a hidegháborúból, vagy a közelmúltból Irak, ahol inkább a belbiztonsági szempontok miatt volt egy ilyesfajta rendszer).

Viszont a felsorolt példákból is látszik, hogy ezek szigorúan védelmi elképzelések, és csak legvégső esetben jelentik ténylegesen az egyedüli megoldást. Az offenzív felhasználás, főleg önmagában egy felettébb rizikós, elhúzódó és bizonytalan megoldás, ezért nem is praktikus.
CN 2013.05.26 15:06:02
@SchA:

Egyetértek, annyi megjegyzésem van, hogy a túlforradalmasítás szélesebb fogalom, mert abba annak politikai jellege miatt egy másik klasszikus hiba is beleérthető, konkrétabban a ráígérgetés és túlzott reform. Ezért próbálkoztam inkább ezzel a kifejezéssel.
5.g & CN & Grodin & NagyH & Rammjaeger83 & SchA Ígéretünkhöz híven folytatjuk a konvencionális háborúkkal kapcsolatos gondolatmenetünket, és mivel épp eleget foglalkoztunk már itt a blogon a múlttal és a jelennel, épp ideje annak, hogy a jövőt is…..
CN 2013.05.23 17:38:30
@David Bowman:

De igen. Nem a terrortámadás elkövetési valószínűsége a kérdés, hanem annak a hatása. Annak volt alacsony a valószínűsége, hogy egy olyan méretű akciót tudnak végrehajtani, ami az USA politikai vezetését arra sarkallja, hogy beleugorjon (részben meggondolatlanul) két szárazföldi háborúba Ázsiában. Plusz ne feledjük, hogy nem csak a tornyokat, hanem a védelmi minisztériumot is érte támadás, továbbá volt még egy gép, aminek a végső célja máig tisztázatlan. Nem sok hasonló reakciót kiváltó akció volt nem állami szereplőtől az utóbbi időszakban.
"Ten years ago a nation of puffed-up, self-worshipping, over-mortgaged, SUV-driving narcissists who couldn't even get our own kids to pull their pants up decided that we could fix the world and ourselves merely by dropping cluster bombs on Iraqi conscripts and marching gloriously into that country.…..
CN 2013.04.19 14:36:34
@Kendan: @tudi:

Kösz. Az ellentéteket illetően: ma már jól látszik a visszaemlékezésekből, hogy kinek, mikor, hol volt problémája a létrehozott struktúrával, de - és ezt lehet jobban ki kellett volna fejteni - a parancsnoki lánc tetejéhez közeledve ezek tompultak illetve átalakultak más problémák fényében. Másfelől az ellentétek a civil és katonai vezetők között Irakban nem kerülhettek a nyilvánosság elé, mert ahogyan Sanchez tábornok is kifejti a beszéde vége felé kérdésre válaszolva, az ilyesfajta kiszivárogtatások aláássák a katonai erők civil kontrollját és ellentétesek a katonai esküvel (és vsz. ellentétesek a katonai jogrendszerrel is).

@Kendan: @Rammjaeger83:

Köszönöm a pontosítást és a javítást.
CN 2013.04.29 14:41:55
@FilcTroll:

Kösz.

Sokan sok mindent szerettek volna, csak éppen nem volt olyan vezetés, ami meg tudta volna valósítani a nagy dolgokat (ha egyáltalán megvalósíthatóak lettek volna).
Az Írországban régóta népszerű viccek közül az egyik egy angol megszálló katonáról szól, aki szuronyával keresztüldöfi az idegen uralom ellen tiltakozó ír prolit, aztán a forma kedvéért hangosan összeszidja és jól bele is rúg néhányat, miközben a szerencsétlen kivérzik…..
CN 2013.03.27 15:28:40
@XJ8:

A film címe pedig a Delta Force

en.wikipedia.org/wiki/The_Delta_Force
5.g & CN & NagyH & Rammjaeger83 & SchA Tapasztalataink szerint nemcsak kis hazánkban, de a nyugati világban is népszerű tévhitek alakultak ki a hagyományos hadviselésről, elég csak az ezzel kapcsolatos közbeszédben etalonnak számító II. világháborúból eredő…..
CN 2013.02.14 16:57:11
@Alabama Man:

Az egyszerűség kedvéért számozva:

1. Az elismertség nem jelent az államelismerésben olyan kitételt, ami bármilyen szinten befolyásolná a lényeget (vagyis hogy adott terület és lakosság felett egy adott kormányzat van).

2. Attól, hogy különleges erőket vetettek be, még nem válik nem konvencionálissá a konfliktus az USA részéről. A különleges erők baráti erők támogatását, kiképzést és koordinálást végeztek az amerikai légierővel, ami mint a fentebbi kommentemben idézett definícóban olvashatod, nem áll kapcsolatban a nem konvencionális hadviselés definíciójával, mivel az ÉSZ sem ellenálló sem felkelő szervezetnek nem tekinthető.

3. Bár polgárháborúról beszélünk, az már jó ideje konvencionális szakaszában volt. Nagy szüksége volt az ÉSZ-nek amerikai konvencionális támogatásra, mivel folyamatosan visszaszorulóban voltak (és nem utolsó sorban már két főváros minuszban voltak), mindezt orosz, iráni, indiai és más államok támogatásával a hátuk mögött. 2001-ben a jelentős összecsapásokat a szárazföldön az ÉSZ erői hajtották végre. A későbbi szakaszban konvencionális amerikai erőket is bevetettek. Lásd pl.:
en.wikipedia.org/wiki/Operation_Anaconda
CN 2013.02.14 17:15:56
@FilcTroll:

Sztem ez inkább a következő posztnak lesz a témája.

@the little stormtrooper:

A civilekkel kapcsolatban: a középkorban más volt a felfogás ezen a téren, amennyire én tudom. Az, hogy ki melyik kultúrkörhöz tartozott, legalább részben meghatározta, hogy mennyire brutálisan léptek fel a lakossággal szemben. Plusz az akkori hadviselésben az egyik úgymond ösztönző a zsákmányszerzés volt, amit eléggé szélesen értelmeztek.
CN 2013.02.21 20:07:09
@Fredddy:

A német példánál nem szabad megfeledkezni arról, hogy a csehszlovák és más közép-európai németek nagy számban érkeztek az ország területére, illetve Kelet-Németországból is jelentős számú német menekült érkezett az országba a fal felépítéséig.
Figyelem, kedves olvasók! Ezen a héten ismét a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorában vendégszerepel szerkesztőnk, SchA, a beszélgetés témája pedig a szíriai polgárháború 2012 májusa óta bekövetkezett fejleményei voltak. A felvétel 2012 decemberében…..
CN 2013.01.31 20:19:13
@Kullancs1983:

Aggodalomra semmi ok, más is megszólalt:

"Iranian Foreign Minister Ali Akbar Salehi condemned the alleged air strike as an "overt assault based on the West's policy" to undermine stability in Syria.

His deputy minister was quoted as saying the raid would have "grave consequences for [the major Israeli city of] Tel Aviv"."

www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-21281923
Oroszország idén végleg megszabadul hadseregének T-62-es harckocsijaitól, adta hírül az Izvesztyija. Az hadsereg-modernizációs tervek keretében Moszkva felszámolja a még mindig több mint 900 db-ból álló járműállományát, melyet a legtöbbet harcolt orosz gyártmányú…..
CN 2013.01.31 19:07:59
@SchA: @Rammjaeger83:

Az én tippem, hogy a találatot kapó darab műszaki hibás volt (pl.: az út közepén állt), a másik kettő pedig leállt fedezni, amíg a legénység egy tagja valami külső javítást végez rajta (ő lehetett az, aki fejvesztve rohan be az épületek fedezékébe az első robbanás után és lehet őt kereshették még a másodlagos robbanások alatt, nem tudom). Az hogy miért nem volt hevesebb kimenő tűz a találat után, valóban érdekes.
2011 decemberében az amerikai hadsereg kivonulása Irakból nem jelentette a konfliktus végét. Mint az elmúlt hetekben is sokszor hallani lehetett (ha figyelt az ember), a merényletek továbbra is történnek (legutóbb csütörtökön), de már csak a nagyok és látványosak kerülnek be a…..
CN 2012.08.16 18:03:59
@David Bowman:

Nos nem egészen. Kirkuk egy etnikailag és felekezetileg eléggé kevert környék, és nem kurd fennhatóság alatt áll. Lásd:

en.wikipedia.org/wiki/Kirkuk_status_referendum
CN 2012.08.24 00:43:43
@molnibalage:

Ezért kellett sok időt töltenem az adatok összeszedésével. Én a család ellen végrehajtott akciók áldozatait nem számítottam be, ellenben azokat, akik valamilyen fontos személy testőreként, szolgálaton kívül vagy fontos igazságügyi pozícióban vesztették életüket beleszámoltam.
CN 2013.01.16 00:33:06
@sirdavegd:

Azóta feltárták a beavatkozás előnyeit is. Lásd 1:38-tól:

www.youtube.com/watch?v=vlIm-riMN6Q
KatPol Blog COIN bölcsei II. 2012.09.23 23:00:00
by CN & Rammjaeger83 A felkelők elleni tevékenység elméletének jeles megalapozói között - már korábban felvázolt történelmi okokból - több francia is akadt, így ma ismét közülük mutatunk be egyet. Roger Trinquier (1908-1986) kis hegyvidéki faluban született, eredetileg…..
CN 2012.09.24 17:31:26
@Tyeplica:

Ez mindig kétirányú folyamat. Egyfelől az ellenállás tagjai is alkalmaztak olyanokat, akik pozíciójuknál vagy egyéb helyzetüknél fogva képesek voltak információkat szerezni a német szándékokról, csapatok elhelyezkedéséről, a velük együttműködő francia adminisztratív és egyéb szervek vezetőiről és fontos munkatársairól stb. Másfelől a német biztonsági erők a francia informátoraik nélkül többé-kevésbé vakok és süketek voltak, mivel nyelvileg és kulturálisan idegen terepen kénytelen működni.
Gondolom, már mindenki értesült arról, hogy Christopher Stevenst, az Egyesült Államok líbiai nagykövetét kedd este Bengáziban megölték. A tettet a sajtóban megjelent hírek szerint a feldühödött tömeg követte el, akik egy, az iszlámot és Mohamed prófétát gyalázó film miatt…..
CN 2012.09.15 14:30:29
@milliliteratura:

Azért az nem így működik. UAV-k csak olyan országokban vannak bevetve, ahol az adott kormányzat is hozzájárulását adja ehhez, mivel egy állam légvédelmének nem esik nehezére ilyen eszközöket megsemmisíteni. Amire gondolsz a már emlegetett cruise missile. Ilyen megkérdőjelezhető akció viszont mostanában nem volt. És akkor a jogi háttérbe ne menjünk bele, mert az messzire visz.
CN 2012.09.16 19:56:26
@tudi:

A meghonosításon nem kellett dolgozni. A líbiaiak lakosságarányokhoz képest ha jól emlékszem a legtöbb önkéntest adták az iraki konfliktusban elfogott anyagok szerint, Benghazi pedig az egyik vezető származási hely volt (595 feljegyzésből több mint 100 volt líbiai). Lásd bővebben:

www.ctc.usma.edu/wp-content/uploads/2010/06/aqs-foreign-fighters-in-iraq.pdf

A Líbiai Iszlám Harci Csoport részvételével indult felkelés a 90-es években is, a LIFG része már pár éve az AQ-nak, Abu Yahya al-Libi-t (aki ugye líbiai volt és AQ ideológus is) nem rég ölték meg Pakisztánban az amerikaiak stb. Nem kellett nagyon oda honosítani semmit.
CN 2012.09.18 00:17:55
@tudi:

Nem volt velük kibékülve, mivel az uralma elleni egyik legaktívabb fenyegetés volt, ahogyan azt a 90-es évek is mutatták. Ugyanakkor a visszatérésével a nemzetközi közösségbe lazítottak a korábbi keményebb fellépésen, ha jól tudom.

A vicces dolog, hogy ez tudható volt, de a nyugati sajtóban egy alkalommal került elő emlékeim szerint, amikor tisztázatlan körülmények között megölték a felkelés addigi katonai vezetőjét (de ez egy zavaros ügy volt, lehet ezért is került elő a dolog). Lásd bővebben:

en.wikipedia.org/wiki/Abdul_Fatah_Younis

Amúgy sokan úgy értékelték, hogy a rezsim bukása az AQ ideológiájában nagy kárt okozott. Átmenetileg lehet, hogy igaz is volt, csak éppen olyan műveleti szabadságot adott az adott országokban működő szervezetek kemény magjainak, amiről vsz. álmodni sem mertek volna. Emellett ott voltak a korábbi belső társadalmi feszültségek is, amiket ugye nem lehet gyorsan felszámolni (megfelelő források nélkül végképp nem). Add össze a kettőt :).
/Figyelmeztetés: az alábbiakban olyan videófelvételek láthatók, amik helyenként a nyugalom megzavarására alkalmasak. Megtekintésüket erősebb idegzetű, felnőtt olvasóknak ajánljuk./ A BBC készített egy három részes sorozatot a brit hadsereg szerepvállalásáról Afganisztánban,…..
CN 2012.06.29 12:48:36
@Bicepsz Elek:

A résztvevők nyilatkozatai nélkül nem igazán lehetne dokumentumfilmnek nevezni a műfajt. Meg hát nem csak a harcról szól dolog (vagy ahogy a tapasztaltak mondják néha: "I went to war and a garrison broke out.")
Blogunknak már az alapításkor deklarált célja volt a médiában megjelenő, háborúkhoz és konfliktusokhoz kapcsolódó, az elmebaj határát súroló "szakértői vélemények" elleni fellépés (lásd "Fassság!" rovat). Sajnos sokak szerint a biztonságpolitika olyan, mint a magyar…..
CN 2010.04.03 14:01:37
@Stirlitz4:

Sztem AM ezt poénnak szánta, csak nem mindenki szokta érteni a humorát. Lásd:

www.cnas.org/blogs/abumuqawama/2010/02/quantitative-analysis-manifesto.html

és az erre született válaszok összefoglalója:

www.cnas.org/blogs/abumuqawama/2010/03/revenge-nerds.html

A kommenteket külön érdemes olvasni :).
CN 2011.11.26 17:43:52
@HK417:

A dolog bonyolultabb. Egyrészt volt már nem egy határincidens.

Másrészt nem ez volt az első alkalom, amikor koalíciós légierő kicsit tovább ment lásd:

en.wikipedia.org/wiki/Gora_Prai_airstrike

Harmadrészt nem hivatalos amerikai források néha megemlékeznek arról, hogy a pakisztániak nem csupán passzívan, hanem ha elég közel vannak a koalíciós erők a határhoz, aktívan is támogatják a határon átszivárgó csoportokat (értsd: közvetlen tűz a pakisztáni határőröktől a hivatalosan szövetséges katonákra). Lásd a vonatkozó posztom első pontját, hogy nem hivatalosan néhányan már hogyan vélekednek Pakisztánról az USA-ban :).

Egyelőre kár spekulálni, hogy mi volt, sztem ha várunk kicsit több fogalmunk lesz a dologról (remélem).
CN 2012.06.27 23:55:34
@DrCsernus:

Köszönet a linkért.

Pár gondolat, röviden. A Multicam már alkalmazásban van Afganisztánban (de csak ott), az UCP mintának a rövidítése is el van írva, van MARPAT Woodland, Desert és Urban, utóbbit nem állították rendszerbe az USMC-nél és az UCP alapja volt, és nem mellesleg a jelenlegi mintát, mivel rendszerbe lett véve, ACU-ként (Army Combat Uniform) szokás emlegetni.
KatPol Blog [Vitaposzt] Los Afganos 2012.05.12 08:00:00
Nemrégiben, olvasgatva a születő afganisztáni különleges erőkről itt a blogon, és másfelé, szöget ütött a fejemben egy gondolat. Az afgán hadsereg (ANA) harcértéke ugyan javult az utóbbi időkben, de ahogy a régi mondás tartja, "európai harctéren meghalnának".…..
CN 2012.05.15 02:01:02
@SchA:

Pár gondolat:

1. Az ANA és az ANP fenntartása lehetetlen a nemzetközi közösség közreműködéser nélkül, egy puccs pedig elfogadhatatlan lenne a nemzetközi közösségnek. Így bármely ANA egység, ami ilyesmire vetemedik, a saját helyzetét teszi lehetetlenné, kivéve, ha a táliboknak akar szívességet tenni. Gondolj bele abba mi volt a szovjet kivonulás után: amíg volt pénz, egyben tudták tartani nagyjából a fegyveres erőket. Miben más a jelen helyzet?

2. Van alternatív politikai erő, a hadsereg egyes egységeinek önállósodása ennek fényében eléggé minimális esélyű sztem (az első pontot hozzátéve a dologhoz természetesen).

3. A mentorok nem vsz. hogy 2014 után távozni fognak, és az USA, ha jót akar, igyekszik ezen a téren megőrizni a pozícióit.

4. Deployment vs. Employment: ha az ANA kommandó zászlóaljak (amik vegyes összetételűek, így egy egységes átállás nehezen lenne elképzelhető) részben átállna a felkelők oldalára egy instabil politikai helyzetben, ez szimbolikusan biztosan jelentős, de a drogkereskedelem szempontjából nincsen jelentősége. A mexikói példa azt a sajátos párhuzamot sejteti, hogy elit egységek tagjainak beszállása nagymértékben megváltoztathatja az erőviszonyokat. Afganisztánban jelenleg véleményem szerint nincsenek meg ennek az alapjai. Az etnikai-felekezeti alapú felosztás az egyéb tárgyalt faktorokkal jelen helyzetben ezt nem teszi lehetővé. Ha nincs vetélkedés a termelőterületekért és szállítási útvonalakért, akkor nem lesz aki megfizesse őket az egyensúly felrúgásáért.

5. Az ANA kommandó zászlóaljak jelenleg sem önálló egységek. Az amerikaiak nélkül max gyalog vagy stoppolva jutnának el bárhova, az egyéb technikai feltételekről nem is beszélve. Most ez a másik oldalon azért hiányzik és belátható időn belül nem is lesz meg. Így az alkalmazásuk a másik oldalról nézve azért nem lenne ugyanaz, ami a harcértékükből jelentősen levon. A mexikói esetben sem a hagyományos feladatköröknek megfelelően tevékenykedtek, és az kérdéses egységek rohamlövész jellegűek, vagyis a felsorolt speciális feladatok a mexikói különleges egységnél itt nincsenek meg.

Adatok: persze volt magasabb is, de 2008-hoz képest annyi változás van még, hogy az ISAF komolyabban kezdett el akciózni arrafelé, lásd az utóbbi pár év nagyobb műveleteit, így lehetséges, hogy a dolog kicsit nehezebbé vált, de erről nem tudok adatot hozni. Egy mélyebb elemzés kéne ennek megítélésére, de nem a szakterületem és időm sincs rá :).
CN 2012.05.16 22:30:28
@nakara:

Az általad felsorolt akciók azért minőségileg mások, mert pl. Kabul ostromai nehézfegyverekkel zajlottak, amik ugye nem válogatnak (ennek egyik oka, hogy a városi hadviselés nem az afgánok erőssége). A többinél pedig az etnikai vonalakon túli erőszak az, ami dominál. Az egyes közösségeken belül ilyesmi nehezen lenne elképzelhető.

"Szerintem alábecsülitek a törzsi-nemzetségi rend szerepét az afgán társadalomban."

Lásd az előző kommentemet.
CN 2012.06.03 16:01:11
@SchA:

Most én kérek elnézést.

1.) Ha valaki puccsol, és megszerzi a hatalmat és más egységek nem lépnek fel ellenük, akkor akkor az egész ANA+ANP finanszírozásnak annyi.

2.) Meglátjuk.

3.) Ezzel a ponttal mi lett egyébként :) ?

4.) Érdekes kérdés, hogy az amerikai modell mennyivel volt sikeresebb a konvencionális taktikai képességek meghonosításában a szovjethez képest. (Ne feledjük, hogy amit ezek a zászlóaljak csinálnak, az a hagyományos gyalogsági feladat, csak jóval magasabb szinten, mint az áltag ANA. Ha nincsenek meg az alapok, és a fogékonyság rájuk, akkor megint korlátozott a lehetőség.)

5.) Célnak cél, csak éppen nem vagyok benne biztos, hogy valaha meglesznek a kellő eszközök ehhez. Plusz, a másik oldalon nem vsz. hogy belátható időn belól ezeket a képességeket sikerül megvalósítani.

A szovjet időszakban is voltak hasonló egységek. Mennyire nyomták rá a jellegüket a későbbi időszakra? Szerintem nem nagyon.
A Robert Bales törzsőrmester által elkövetett gyilkosságsorozat után, annak körülményei miatt újra előkerült a régi vita Afganisztánban, ami az éjszakai rajtaütések létjogosultságát és a külföldi irányítását illeti. Hamid Karzai elnök már évek óta politikai tőkét…..
CN 2012.04.26 00:04:00
@wape:

Angolosan van írva.

(Forrás ugyanaz: www.isaf.nato.int/images/20120322_sasc_hearing_allen_transcript.pdf)

"As I presume you understand, we're at about 2,400 operations, special operations a
year. This last year we had about 2,200 night operations. Of those 2,200 or so night
operations, on 90 percent of them we didn't fire a shot. On more than 50 percent of
them we got the targeted individual and 30 percent more we got the next associate of
that individual as well.

So 83 percent, roughly, of the night operations we got either the primary target or an
associate.

In all of those night operations, even with 10 percent where we fired a shot, there was
less than 1.5 percent civilian casualties.
Now, I don't diminish any civilian casualties by reducing it to a percentage point. Every one of those is tragic. But after 9,200 night operations, 27 -- 27 people were killed or wounded in night operations."
CN 2012.04.28 00:07:13
@ygan111:

Kicsit vitatkoznék.

Az USA fő célja most az, hogy relatív fölényt alakítson ki az afgán biztonsági erők javára a felkelő csoportokkal szemben. Az egyik leggyorsabb módja ennek a jelenlegi vezető réteg elfogása vagy megölése, párhuzamosan a biztonsági erők erélyes fejlesztésével (lásd pl. az ANA különleges erők kialakítását).

Ugyanakkor ez a stratégia nem lehet sikeres hosszú távon regionális kooperáció nélkül. A pakisztáni menedékek kvázi hátországot adnak a felkelésnek, amit az amerikaiak a pakisztáni kormány együttműködésének hiányában (most hagyjuk hogy képesség vagy akarat hiánya) UAV akciókkal tud csak korlátozni.

Összefoglalva: a stratégia egy fontos része ez, de bővebb stratégiai megfontolások nélkül nem lesz sikeres. Fontos lépések következnek ennek fényében.

A lövöldözés kapcsán is kicsit vitatkoznék: Afganisztánban másként terjednek a hírek. A felkelőknek hatékonyabb módszereik vannak a jelek szerint a hírek manipulálására, plusz az ítélet gyorsan háttérbe szorultak volna új hírek kapcsán. Hosszú távon így vsz. ennek sem lett volna sok következménye.
CN 2012.04.28 00:16:40
@tudi:

Régen elkezdtem itt egy sorozatot, aminek kapcsán arra jutottam, hogy az USA gyakorlatilag 2008-ig nem volt abban a helyzetben, hogy hatékonyan tudjon fellépni az afgán kérdésben. Az iraki hadszíntér az igények szintjén addig minden téren dominált, így sem emberben, sem felszerelésben nem tudták az amerikaiak azt bevetni, aminek a mindenkori parancsnokok szükségét érezhették. Ráadásul Afganisztán egy 40-50 országos koalíciós hadviseléssé fejlődött, ami nem éppen egyszerűsíti a dolgokat.

Röviden: az téves érvelés, hogy ez az USA leghosszabb háborúja, és tíz év után vesztésre áll. A helyzet az, hogy a gyakorlatban adtak jó pár év előnyt a felkelőknek és amikor a problémát felismerték, akkor sem tudtak jó ideig megfelelő erőket bevetni. Most próbálják ezt behozni, és próbálnak egy megfelelő stratégiát találni.
Megtárgyaltuk mit tudunk Konyról, más hadurakról és a környező országokról. Beszélgetőpartnerek: Ablaka Gergely, CN, Rammjaeger83, 5.g, SchA, Benicsák Péter Az adásban elhangzott témákhoz kapcsolódó cikkek:Az eredeti Kony film 2007-ből.Kongó végtelen története, Jean-Pierre…..
A kommentekben folytatott viták során szóba került már itt a blogon is a nemzetközi fejlesztési és segélyszervezetek és a katonai/biztonsági magáncégek (PMC-k/PSC-k, pontatlanabb ámde romantikusabb megfogalmazással élve zsoldoscégek) közötti, időnként furcsának ható…..
CN 2012.03.13 00:06:04
@Tyeplica:

Ha amerikaiakkal akarsz dolgozni, ha hiszed ha nem, PÁLYÁZNI KELL.

Tanmese:

en.wikipedia.org/wiki/Custer_Battles
Korábban már megjelent a blogon egy cikk, ami azt ecsetelte, hogy a vallást belekeverni a modern háborúkba nem feltétlenül szerencsés dolog. Akkor ez a téma a COIN kapcsán jött elő, most viszont a hadviselés másik végletébe, a nukleáris fegyverekhez ugrunk. Ha az atombomba és…..
CN 2011.12.05 22:50:52
@szs.:

Ez százalékos dolog S. L. A. Marshall Men Against Fire című munkájára utalhat. A metodológiáját azonban ma már megkérdőjelezik.

Lásd bővebben:

en.wikipedia.org/wiki/S.L.A._Marshall
Idén is sor került Irakban a hadsereg születésnapja alkalmából tartott felvonulásra. Az alábbiakban ezt az eseményt elemezzük alaposabban. [Vigyázat: rengeteg hardver következik!] Az Iraki Hadsereg napja Több mint egy hónapja (január 6.), hogy az Iraki Hadsereg hagyományos…..
CN 2012.02.29 01:16:56
@Untermensch4:

Ez jó ötlet, de attól tartok nem nagyon fogja senki megfogadni.

@Kullancs1983:

Remek ötletek :). Annyit tudnék hozzátenni, hogy a sikeres hazai kör megrendezése után esetleg érdemes lehet egy nemzetközi versenyt is rendezni, ahova az olyan technical építő hatalmak is, mint Líbia küldhetnek versenyzőket. (Illetve úgy érzem, hogy egy öt százalék engem is megillet :D ).

Illetve találtam egy dalt, ami illik a témához:
www.youtube.com/watch?v=Cn6kEsloMdE

Már csak szponzor kell.
CN 2012.02.29 01:33:02
@tudi:

Lehet erről is írunk majd. Helyenként eléggé őrült megoldásokat alkalmaznak, eltérő sikerrel.

@CN:

Kár, hogy nincsenek fenn youtube-on azok a jó kis "technical" építő montázsok :S.
CN 2012.03.01 20:54:04
@Kullancs1983:

Szóval szted itt hátrány az állami támogatás :) ?
A tudósításokban többnyire azt hallani, hogy a szíriai felkelőknek főként Kalasnyikovok és RP-gránátvetők állnak a rendelkezésükre. A továbbiakban kíváncsiságból kikockázok itt ezt-azt, amit tudok, hogy lássuk, ezeken kívül még mik, és ezzel a fegyverkereskedelem…..