Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tboros

32 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Avatar című film legszebb vidékeinek bejáráshoz nem kell egy másik planétára látogatnunk. A Pandora bolygón játszódó filmhez az ihletett ugyanis Kína egyik világöröksége adhatta, a Wulingyuan Nemzeti Park. A felhőbe burkolódzó karszthegyek között olyan érzés…..
tboros 2014.08.07 14:43:49
@wazzed: Köszönöm! Részben iPhone-nal, részben egy kicsit komolyabb Lumix géppel készítettük, idén májusban, amikor beutaztuk Kína középső részét.
tboros 2018.09.26 16:07:51
@Pet1988: Köszönjük, jó utat!
Ha egy francia város gyönyörű városközpontját próbáljuk magunk elé képzelni, akkor jó eséllyel középkori házak, szűk utcák, időtlen idők óta működő pékségek és gótikus templomok jelennek meg képzeletünkben. Van azonban Normandiában egy máshogy gyönyörű város: Le Havre városát a II. világháborúban…..
Biztosan látta már fényképen. Biztosan látta már az Indiana Jones filmben. Biztosan hallott róla mint a világ 7 új csodájának egyikéről. Biztosan azt várja, hogy élőben csalódást okoz. De nem. A jordániai Petra városa azon kevés úticél között van, amely a valóságban még annál is lenyűgözőbb, mint a…..
Kevés hely van a világon, amely egyszerre büszkélkedhet történelmi és természeti értelemben is a "kivételesség" státuszával. Az izlandi Thingvellir Nemzeti Park azonban ilyen hely. Ez volt a helyszíne a földkerekség első parlamentjének, és itt válik ketté és távolodik…..
Spanyolország déli részét, Andalúziát egyre többen keresik fel - városai és tengerpartjai miatt egyaránt. A legtöbb utazó figyelmét azonban elkerüli két apró város, Úbeda és Baeza, holott ez a két település - egyedülálló reneszánsz építészete miatt - az UNESCO…..
Japán egyik legdélebbi része, Okinava szigete egy külön világ. Szubtrópusi éghajlat, fehér homokos tengerpart, türkizkék tenger, bálnák és kínai kulturális gyökerek. Ez a környék több évszázadon keresztül a Rjúkjúi Királyság területe volt, virágzó, gazdag,…..
tboros 2015.08.20 12:41:50
@NikiSz: Mi áprilisban voltunk, és akkor már nagyon jó idő volt és rajtunk kívül szinte senki nem volt a Nahától délre eső szigeteken. Májusban és júniusban sokat esik az eső, júliustól már ismét gyönyörű idő van, viszont elég zsúfolt lehet a tengerpart. Szóval kora tavasz vagy ősz javasolt. Tokióból a Jetstar légitársaság jegye volt nekünk a legolcsóbb. Maga Naha városa maximum-maximum két napot ér meg, ami igazán tetszett nekünk, azok a szigetek: Zamami-jima és Aka-jima és a többi. Sajnos ott kevés időnk volt, de azokat szerintünk érdemes alaposan körbejárni. Nem túl nagy szigetek, néhány óra elég lehet egy-egy megnézésére. Ár tekintetében: Tokiónál minden jóval olcsóbb. Köszönjük a tippet Hokkaidonra, reméljük, egyszer oda is eljutunk, gyönyörűnek tűnik.
Az egész világon 48 világörökség van veszélyben, ebből kettő is Grúziában. Ellentétben más országokkal, itt a veszélyforrást nem háború, polgárháború vagy a magukat Iszlám Államnak nevező barbárok jelentik, hanem a műemlékek rossz minőségű felújítása. Ennek ellenére…..
tboros 2015.07.06 19:03:30
@ikaruss: Jogos. Javítottuk.
A Maliban található Dzsenné városába utazni olyan, mintha egy másik bolygóra utaztunk volna, vagy pár ezer évet vissza az időben. Ez Nyugat-Afrika legősibb városa, ahol a világ legnagyobb agyagépülete áll, ahol továbbra is a nyílt utcán áldozzák fel az állatokat, és ahol…..
161 és 1007. Amikor ezeket a sorokat írjuk, akkor ez a két szám mutatja, hogy az UNESCO a világ hány államában hány kulturális emléket és természeti helyet tart számon mint védelemre méltó örökséget. Mire befejezzük ezt az első bejegyzést, talán már tovább is növekszik…..
tboros 2015.03.22 10:13:32
@NikiSz: Köszönjük szépen a dicsértetet, örülünk, hogy tetszik a blog! Japánba egy hét múlva indulunk, így pár héten belül jönnek az ottani világörökségek.
Az iráni Péntek-mecset minden közép-ázsiai mecset prototípusa. Bármerre is járunk a környéken, a hasonló mecsetek mindegyikénél ez volt az ihletadó. Több mint 1200 éve kezdték az építését és még néhány évtizede is építettek hozzá részeket. A vallásos áhítat és a…..
Ha egy városba 2000 éve fürdőzni járnak az emberek, akkor az nem lehet véletlen. Az angliai Bath-t a rómaiak alapították, a XVIII. században vált elegáns, lenyűgőző várossá, az utóbbi években pedig annyira trendivé, hogy az utazó itt találkozhat az ország legjobb…..
tboros 2015.03.18 17:01:40
@NikiSz: Szerintem egy korai indulással és egy késői visszautazással elég egy nap Bathban, ha nem akarsz még a szállásért is fizetni. Gyalog könnyen bejárható város.
Él kilenc törzs a mai Kenya területén, akik a midzsikenda népet alkotják. Kevesen hallottak róluk, és még kevesebben arról, hogy mindegyik midzsikenda törzsnek van egy szent erdeje, melyek neve: kaya.  A kaya erdők nyújtanak misztikus kapcsolatot az ősökkel, a helyiek szakrális…..
A Palesztin Államnak a nemzetközi közösségbe való beilleszkedésének egyik állomása, hogy már két saját világörökségi helyszínét is listájára vette az UNESCO. Ebből az egyik az a hely, amelyről - a keresztény kultúrkörben élő - minden ember hallott már: Betlehem, Jézus…..
tboros 2015.01.20 12:23:08
@Uri Weiss: Az ENSZ is a Palesztin Állam megnevezést használja, így mi is.
Füstös sör. A legtöbben erről a sonka ízű italról ismerik Bamberg városát. A legenda szerint az egyik középkori bambergi sörfőzde úgy döntött, hogy mindenképpen felhasználja egy tűzvészben füstössé vált árpáját. A kísérlet sikeres lett: a füstölt sört azóta is…..
tboros 2015.01.20 12:18:48
@NikiSz: Örülünk, hogy tetszik a blog, és ígérjük, hamarosan jönnek a Japán cikkek is. Márciusban járunk arra, után írjuk meg.
800 ezer kínai dolgozott rajta évszázadokon át. A világon egyedülálló művészeti remek. A történelem során számtalanszor rongáltak meg vandálok. Nem, ez most nem a Kínai Nagy Fal, hanem egy másik, kevésbé ismert világörökség, a Longmen-barlang. Nem tévedés: 100 ezer…..
tboros 2014.12.28 16:28:58
Nyolcszáz éve épült egy nyolcszög alakú, nyolc darab nyolcszögletű tornyú erőd Itáliában, melynek minden emeletén nyolc egyforma terem található. Nem véletlen a túl sok 8-as szám: a Castel del Monte minden elemében valamilyen számmisztikához köthető. Ráadásul ellentétben…..
tboros 2014.10.15 22:33:59
@Bori Wó: Amúgy, természetesen nem fordítás a cikk, bár használtunk angol nyelvű forrást is...
tboros 2014.10.15 22:48:11
@Bori Wó: Értem. Téged egyébként fizetnek azért, hogy állításod szerint szar cikkeket olvass és kommentelj, vagy ez a hobbid?
India leghatalmasabb erődje, az atombomba kísérletek helyszíne, a világ egyik legrégebbi civilizációja, közel 70 millió lakos, és egy Guiness-rekorder tojásrántotta sütő öregember. Ez Rádzsasztán, Indiában. Tavaly az itt található hegyi erődök a világörökség részévé…..
tboros 2014.10.15 21:52:51
@Dragonlady (now in Indonesia): Mi köszönjük, hogy olvastad
Kairouan a "kiskapu" a muzulmánok számára: aki hétszer elzarándokol ebbe a tunéziai városba, az kiválthatja a kötelező mekkai zarándoklatot. Ismerve az árakat Szaúd-Arábiában, ez mindenképpen egy gazdaságos megoldás. De nem csak ezért érdemes ide utaznunk: ez az afrikai szent…..
tboros 2014.10.15 21:51:57
@Frederick Zoller: Mi sokkal régebben voltunk ott, elkerültük egymást :)
Bár mi szeretünk sok ezer kilométert utazni egy-egy lenyűgöző látnivaló kedvéért, néha érdemes a közvetlen környezetünkben is körülnézni. Itt van öt óra autóútra Český Krumlov, a cseh kisváros, mely 500 éven át érintetlenül fejlődött. Gótikus, reneszánsz, barokk…..
Tudjuk: van, aki szerint a magyarok is a Szíriuszról származnak. De van egy népcsoport, amelyikről ezt még hajlamos elhinni az amúgy misztikumra nem fogékony ember is. Ők az Afrikában élő dogonok. Saját vallással, nyelvvel, kultúrával, számrendszerrel, tudománnyal rendelkező…..
A dél-koreai fővárostól, Szöultól 30 kilométerre fekszik egy város, Szuvon. Koreán kívül kevesen hallottak róla, esetleg a 2002-es foci VB-ről lehet ismerős, itt is rendeztek meccseket. Pedig az 1,2 millió lakosú Szuvon, maga Korea kicsiben. Van itt világörökség listás erőd és…..
A Kínai Nagy Falhoz nehéz úgy indulni, hogy a várakozás érzésébe nem vegyül valamennyi aggodalom. Nem lesz-e tele turistákkal a hely, ami miatt úgy érezzük magunkat, mint Disneylandben?! A nagyszabású felújítási munkálatok miatt nem lesz-e kiábrándítóan steril, múzeumi az…..
tboros 2014.09.10 22:57:45
@Drago Brutic: Igen, sajnos így van, de legközelebb keressétek fel a posztban leírt Jinshanling-et!
tboros 2014.09.10 22:58:47
@pipánszki: Ha jól értem, akkor szabad szemmel nem látható az űrből sehonnan a Nagy Fal, de egy űrszonda, speciális távcsővel le tudta fényképezni. A posztban ez a kép szerepel.
Krakkó volt az első európai város, amelyik világörökség lett. Krakkó adta az első közép-európai pápát, II. János Pált. Krakkó az egyik legrégebbi település Lengyelországban. Krakkóban forgatott először Steven Spielberg mozifilmet a régiónkban. Krakkó az első az európai…..
tboros 2014.09.01 11:29:38
@Mate84: Akkor sokat változott a negyed amióta ott jártunk. köszönöm a pontosítást.
tboros 2014.09.01 11:31:08
@Studiolum: Köszi a pontosítást!
Az izraeli Maszada erőd helyszínénél nehezebb lenyűgözőbbet találni: a Júdeai-sivatagban fekszik, közel a Holt-tengerhez, egy fennsík tetején, több száz méter magasan, mégis (részben) a tengerszint alatt. Itt vívtak szó szerint utolsó vérig menő csatát a rómaiak és a…..
tboros 2014.08.21 23:15:10
@gusthy1: A 10/10-et még keressük, de 9/10-et már kapott néhány világörökség tőlünk, érdemes végignézni a többi bejegyzést
Sziklafalról csüngő házak. Hatalmas viadukt. Modern művészeti múzeum többszáz éves palotában. Gótikus stílusú, de valójában a 20. század elején újjáépített katedrális. A templom, mely Nostradamus szerint mindent túlél. Méreteiben és dizájnjában egy modern reptérre…..
tboros 2014.08.12 12:44:39
@Szarazinda: Amiben ez a város különleges, más, mint a többi hegytetőre épült település, azok a Függő Házak. Nem nagyon láttam hasonló építészeti megoldást más országokban. De ne aggódjon, előbb-utóbb az összes többi sziklára épült várost is bemutatjuk itt a blogon - mármint akkor, ha világörökség részei :)