Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mikron

141 bejegyzést írt és 113 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Láthattuk egy elképesztő animgifen hogyan változott Buda vára az elmúlt néhány száz évben, de vajon milyen volt a Mátyás korában? Amikor ez volt az Itálián kívüli reneszánsz fellegvára? Néhány fiatal gondolt egyet és megrajzolta, majd filmre vitte. A trailer itt az Urbanistán…..
Mikron 2013.12.04 13:52:11
@katog: @SzJ1982: ez korabeli popzene, egy menő reneszánsz sláger. Éppen ilyen való a divatos, reneszánsz várhoz. Egyébként Arany Zoltántól van: www.youtube.com/user/aranzoltan
Míg szombat este a falu apraja-nagyja a kosárpályán ropja, a többi estéket sok fiatalember kakasedzéssel tölti.  Bár a nagyobb városokban talán már nem annyira népszerűek a kakasviadalok (ill. igazából nem nagyon láttunk máshogy kakast, csak nyárson), de a kisebb falvakban,…..
A Guardian újságírója elmerengett azon, hogy milyen csúnya a Pennsylvania Station New Yorkban és ha már így tett, gyorsan összeszedte a világ 10 legrondább pályaudvarát. Közéjük sorolva a budai Délit is (meg mint idő közben a tájkertes Aesculus felhívta a…..
Mikron 2013.07.26 14:25:28
hol is kezdjem...

1) A Déli épülete nem illeszkedik a környezetéhez, borzasztó idegennek, oda nem illőnek hat, egyetlen környékbeli épülettel és a szomszédos parkkal sem összeegyeztethető.

2) Nem látja el a feladatát: ez egy olyan csomópont lenne ahol autók, buszok, villamosok, vonatok és a metró találkoznak.

Ezek közül autóval nem megközelíthető, parkolója nincs (egy mellékutcába beállva lehet a közelébe férkőzni kocsival, de parkolni ott sem).

Busszal egyetlen rettenetes, túlzsúfolt, fedetlen, apró megálló szolgál fél Buda bekötéséért, ami egy teljesen használhatatlan és szűk oldallépcsőben folytatódik, míg eléri magát az állomás épületét. A vasút és metró felől jövőknek esélyük sincs megtalálni, hacsaknem direkt azt a lépcsőt keresik ami a leginkább el van dugva, és folyton tömve van szatyrokat a lépcsőn cipelő emberekkel.

A villamosok az épülettől messze tudnak megállni, innen hosszas és felesleges lépcsőzésekkel (süllyesztett tér) lehet bejutni az állomásra. A turisták rendszeresen a gyalogosoktól elzárt járdaszigeteken kötnek ki és a korláton másznak át, annyira el vannak rejtve a villamosokhoz vezető alagutak.

A metróból egy hatalmas vargabetűvel - és ismét rengeteg felesleges lépcsőzéssel - lehet eljutni a vágányokhoz. A többi közlekedési eszköz megtalálása sem egyszerűbb.

3) A metrókijárat egész szintje engem kifejezetten arra emlékeztet, hogy egy nagy, lapos kő alá kell bemászni, és a félhomályban a többi bogárral - illetve utassal - együtt futni a járatokban. Az érzést külön elősegíti a rossz megvilágítás és a sötét, nyomasztó burkolatok.

Folytassam?
Mikron 2013.07.26 16:37:04
@nyelv-ész: @fehérfarkas: rendben van, hogy az építésének idején megfelelt az elvárásoknak, és azt is aláírom, hogy az a hatalmas vasúti váró a vérmezőre nyíló kilátással nagyon el lett találva.

Viszont akármennyire jóindulatú akarok lenni, maga a Déli pályaudvar ma teljesen diszfunkcionális, és erre nem mentség, hogy 40 éve még jó volt. 40 év nem olyan nagy idő egy pályaudvarnál...
Amolyan igazi megérkezés utáni első poszt a mai, szerzője, Tamás, Svájcban kezdi meg egyetemi tanulmányait és ígérete szerint több beszámolót is küld majd az élményeiről. Az elsőből kiderül, hogy ma már nem akkora bravúr kijutni külföldi egyetemre, és az is, hogy Tamás…..
Puli Space blog Vizelet az arcba 2012.09.04 09:30:00
"Ha a társad székelt, te szagoltad; ha a vizelete véletlenül melléfolyt, buborék formájában épp úgy nekiütközhetett az arcodnak, ahogy az övének." Ezekre is fel kell készülni, ha az ember két hetet akar a világűrben eltölteni egy Volkswagen Bogár méretű helyen. Márpedig a…..
Mikron 2012.09.04 17:25:58
@Aliem: Kedves keringési megbetegedésekkel folgalkozó orvos úr! Megdöbbenve olvastam a kritikáját és szeretnék a benne foglalt pontatlanságokra reagálni.

Elöször is, bár abban igaza van, hogy a vénabillentyüknek vegetatív beidegzése nincs, ezt valójában senki sem állította. A cikk mindössze annyit állít, hogy "A vénák billentyűinek szabályozását és finomhangolását a vegetatív idegrendszer végzi, amit tudatosan nem befolyásolhatunk." Nem azt mondja tehát, hogy a billentyükben idegek vannak, hanem hogy a vénák müködését a vegetatív idegrendszer szabályozza. A baroreflex bizonyára mindennapos fogalom az ön munkájában, ami az egyik klasszikus vegetatív müködés, és valóban a vénák véráramlását szabályozza testhelyzettöl függöen: en.wikipedia.org/wiki/Baroreflex .

Másodszor, ahogy már több hozzászóló elöttem is kifejtette, a posztoló pocskondiázása helyett felhívnám a figyelmét arra, hogy ha valaki, akkor maximum a NASA ostrozható ön által, hiszen az idézöjek közötti rész az ürhajósok által írt könyv pontos fordítása, ahogy ez rögtön a bevezetöben is szerepel.

Harmadrészt, az ön kijelentésével ellentétben a keringési rendszer müködése nagyban különbözik a felszínitöl mikrogravitációs környezetben. A szívre háruló terhelés sokkal kisebb, ezért az "ellustul" és jelentösen csökken a mérete, emellett a fent említett baroreflex is hibásan müködik, ahogy azt a cikk is taglalja. A témában ajánlom a figyelmébe az alábbi, ingyenesen hozzáférhetö tanulmányt: lsda.jsc.nasa.gov/books/skylab/Ch35.htm
Miután visszatért a Holdról, Neil Armstrong marhavásárokon licitált, füvet nyírt és ötéveseknek magyarázott asztrofizikát. Interjút nem adott, teljesen hétköznapi életet akart élni. Milyen ember volt Neil Armstrong? A továbbiakban az Enquirer által a holdraszállás 30.…..
Mikron 2012.08.30 14:14:05
@Sólyomszem: A Puli csapat I2 rovere gözerövel készül. Facebook oldalunkon (www.facebook.com/pulispace ), vagy itt (cydonia.blog.hu/2012/08/28/puli_space_rover_a_lathataron_blog_a_blogversenyben ) láthatsz jelenleg nyilvános képeket róla. A hivatalos bemutatóig még egy kis türelmet és megértést kérünk, már nem kell sokáig várni.
Filmdroid Top 10 filmek az űrben 2012.08.19 12:00:00
A Curiosity marsjáró sikeres landolása óta a média megint egy kicsit űrlázban ég - most hétvégén fog először lézerrel belefúrni egy sziklába! -, és megpróbáltam ezt kihasználva összeszedni a tíz legemlékezetesebb vagy legbefolyásosabb űrben játszódó filmet. Nem csak…..
Mikron 2012.08.20 14:10:19
@Lefetyke: a te logikád szerint akkor az Avatar is legyen a listán, mert az ürhajós, és megkockáztatom, hogy többen látták, mint a fenti filmeket összesen.

Számomra ez itt egy olyan gyüjtemény, amely kivételesen nem a kasszasiker ürfilmeket gyüjti, hanem azokat, amik az embert az ürben igyekszenek megfogni. Persze könnyen lehet, hogy ezt csak én látom bele...

Egyébként pedig a Pirx kalandjait is említsük meg, mert az egy kincs :)

www.youtube.com/watch?v=kNbF9CWJN3o
Népszerűtlen korszak népszerűtlen lenyomatai, "környezetüket figyelembe nem vevő", "durva", "agresszív", "ocsmány" épületek kerülnek most bemutatásra; elhanyagolt, lenézett, meg nem értett házak. A szocreál nyomasztó időszaka után újra…..
Az Egészségügyi Tudományos Tanács súlyos fogalmi zavarral küzd. Két okból fontos ezt a zavart eloszlatni. Egyrészt a Tanács a magyar kormányzat része, egész pontosan a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának tudományos háttérintézménye, ami nem lebecsülendő dolog, ezért is finanszírozzuk a működését…..
Mikron 2012.04.02 17:50:27
@Martian: Akkor lehet nem jót néztem. Amit én láttam abban egy darab hivatkozás nem volt, de akkor megnézek még párat.
Mikron 2012.04.02 18:11:28
@wmiki: Nem tudom mikre épülnek mert nem írja le. Csak kijelenti, hogy úgy van ahogy mondja. Pont ez a bajom. Ha lennének adatai, akkor nagyon örülnék.

Ami a fizetésemet illeti, ahogy fentebb is írtam (Lacalacának igaza van, tényleg nem olvasol): "az esetek elsöprö többségében ez állami pályázatokat és ösztöndíjakat jelent, de jótékonysági felajánlások szintén szép számmal szerepelnek a listán."
A világűr sokunk számára nagyon vonzó, hiszen elképzelni is alig tudjuk, milyen lehet súlytalanul lebegni és a távolból szemlélni bolygónkat.Az eddigi megoldások csupán egy-egy óra lebegést kínálnak a szó szerint csillagászati összegeket kifizető űrturistának. A föld…..
tampi 2011.11.07 22:56:00
   - Nem – felelte a segédjegyző.              Gustave Flaubert - Bovaryné     Almát adtak az ebédhez, ennek megfelelően négy kollégista éppen a koli tetőt dobálja vele, és élvezik ahogy…..
- Emberek, van egy jó, meg rossz hírem! – hirdeti ki a hajcsár az evezősöknek a gályán. - A jó hír az, hogy holnap mindenki dupla fejadagot kap, a rossz az, hogy a kapitány vízisíelni akar! Ez a régi vicc jut az ember eszébe, arról a parlamentnek benyújtott új…..
Mikron 2011.09.30 19:26:30
@KGyST: Szerintem magadnak is ellentmondasz. Az egyik oldalon nagyon színvonalas blogot üzemeltetsz az ürrepülésröl (itt: urrepules.tumblr.com/ ), ahol rendszeresen szupernóvák, csillagok képeit jelenteted meg. A csillagászok pedig nem mást csinálnak a fent vázolt logikád szerint, mint adófizetök pénzén nagyon-nagyon messzi porpamacsokat fényképeznek rettenetesen drágán. Ez ellen nemhogy nem tiltakozol, de aktívan reklámozod is.

Ugyanakkor mindenkinél pökhendibben kifogásolod azt, hogy leletmentést végezzenek ott, ahol régészeti leletek nagy valószínüséggel örökre elvesznének.

Azt hiszem te sem vitatod, hogy a tudományos kutatás rettenetesen fontos dolog. De akkor miért fáj az neked ennyire, hogy arrébbpakolják azokat a tanulmányozandó cserepeket mielött átmegy rajtuk a dózer?

@Konrad: Igen, ez így normális. Ki hatalmazta fel a mi generációnkat arra, hogy megismerés nélkül elpusztítsuk az elödeink emlékét, csak azért mert új autópályát akarunk? Na persze nem kell minden ócska cserepet bársonyba csavarni, de a "leletmentés" kifejezés szerintem jól leírja miröl volna szó.

Bonuszkérdésre meg az a válaszom, hogy még plusz forrást is biztosítanék rá ha tudok, és lehet hogy meglep de nem vagyok egyedül a véleményemmel.
Mikron 2011.09.30 23:51:44
@KGyST: Szerintem alapvetően felesleges ezen vitatkoznunk ha nem tudod megkülönböztetni a dolgok árát a dolgok értékétől.

Nem vagyok egy széplélek (sőt...), de azt még én is belátom, hogy pénzzel nem lehet leképezni bárminek az értékét. Igazából nagyon kevés dolognak lehet... Nyilvánvalóan te sem pénzben mérsz mindent, hiszen különben minek pazarolnád itt az idődet hozzászólások írására, mialatt egy csomó pénzt is kereshetnél?

Nem azért mentik a régészeti leleteket, mert ez a pénz majd forintokkal megtérül, hanem mert itt olyan érték és információ mentése zajlik ami egyébként pótolhatatlan. Szerintem ez itt a lényeg. És amíg ezt a pénzügyi oldalról próbálod megmagyarázni, addig nem is fogsz közelebb jutni hozzá.

Abban egyetértünk, hogy a feltárást nem teljes egészében az építtetőnek kellene megfizetnie. De a megoldás nem az, hogy "akkor inkább hagyjuk megsemmisülni az egészet" hanem, hogy értelmes szabályozást dolgozunk ki. A blogbejegyzés szerintem alaposan leírja, hogy az új szabályozás lehetetlen akadályokat emel, és leletek tömeges elvesztéséhez vezet.

Én nem vagyok régész (nagyon nem), mégis úgy gondolom, hogy az új szabályozás helyrehozhatatlan károkat okoz.
Mikron Mit fedezünk fel 2011-ben? 2011.01.04 23:37:00
Megkezdődött az új évezred második évtizede, 2011-et írunk. Az évszám 1999-hez és 2003-hoz hasonlóan prímszám, de ennél valószínüleg lényegesen fontosabb dolgok is kapcsolódnak majd az idei esztendőhöz. Számos terület van a tudományban ahol érdekes eredményeket…..
Mikron 2011.01.06 00:35:07
@Bucii: a lista jelentős része a hivatkozott Nature összeállításból való, ott minden évben tippelnek, a tavalyi listájukat itt olvashatod:
www.nature.com/news/2010/100106/full/463012a.html

Néhányat eltaláltak, több viszont ismerős lehet az idei listáról...

A saját tippjeimben pedig természetesen teljesen biztos vagyok, de év végére meglátjuk. :)
Mikron 2011.02.17 12:33:58
@immortalis: Egy darabig most sajnos kisebb aktivitással fog üzemelni a Mikron. Viszont kárpótlásul az origo tudomány rovatában rendszeresen olvashatók írásaim (ez épp a legújabb: www.origo.hu/tudomany/20110214-orrbol-vett-ossejtekkel-lehet-gyogyithato-a-hallaskarosodas.html ), valamint a www.pulispace.com oldalon is lehet követni az újdonságokat, melyeket részben én szerkesztek. Éppen ma egy fontos bejelentés lesz hamarosan látható holdhódító csapatunkról.

Viszont amint ismét jut rá kapacitás, a Mikron is gyakrabban frissül majd. Idönként érdemes lesz azért ránézni.
A béka marad Örökmozgó 2011.01.05 11:06:20
Felfedeztem az örökmozgót. Furcsának tűnhet ez az állítás ezen a blogon, hiszen mi a tudományosság szilárd talaján állunk, de mégis így van. Korábban írtam róla, hogy egyes lúgos vizeket áruló cégekkel szembeni fenntartásaimat megosztottam a Gazdasági Versenyhivatallal és…..
December 31-ig maradt ideje a Puli Space csapatnak nevezni a Google Lunar X Prize 30 millió dolláros összdíjazású versenyére, melynek célja, hogy a nevező csapatok saját szondáikat juttassák el a Holdra.A Magyarországot egyedüliként képviselő csapat Puli névre hallgató holdautója…..
Az amerikai SpaceX cég sikeresen felbocsátotta az általa épített Dragon kapszulát, a szintén saját gyártmányú Falcon-9 rakétájával. A kapszula a tervek szerint a jövőben képes lesz hasznos terhet juttatni az űrbe, akár Nemzetközi Űrállomásra is. Néhány éven belül ugyanez…..
Nem mindennapi bejelentést tettek pénteken a NASA munkatársai: a kaliforniai Mono tóban egy eddig ismeretlen baktériumtörzset találtak, amely képes szervezetébe foszfor helyett arzént beépíteni. Ez az első olyan élőlény, amely az élethez nélkülözhetetlennek hitt hat alapelem…..
Mikron 2010.12.04 16:37:22
@Koopac: Köszi a javítást, pontosítottam légzés helyett fotoszintézisre.

Az alap cianobaci vízből csinál oxigént amikor fotoszintetizál, a fent emlegetett rokona viszont arzenitből (AsIII) arzenátot (AsV).

Tehát most helyesen az a fránya alga fotoszintézis során oxigén helyett arzenátot termel.
A jelenleg is zajló cancúni klímacsúcson eddig nem sok bíztató eredményt született. A kevés kivétel egyike a most nyilvánosságra hozott brazil jelentés, mely szerint az utóbbi években drasztikusan csökkent az esőerdők kitermelésének mértéke az Amazonas vidékén.Az új adatok…..
Amerikai kutatóknak sikerült visszafordítaniuk a kórosan gyors öregedés hatásait egerekben. Egy kísérletesen sebesen idősödővé alakított egértörzset a telomeráz nevű enzimmel kezelve a tudósok nemcsak megállították az öregedést, de vissza is fordították: A kezelt idős…..
A pályázat részletes kiírását itt találhatjátok:http://pulispace.com/rajzpalyazat..