Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gloria Mundi

197 bejegyzést írt és 3750 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Május elején Floralia, vagyis a virágok és a tavasz ünnepe van, aminek többek között Aquincumban is minden évben igencsak megadják a módját. Mi is jártunk ott többször, végre egy kicsit átadhattam a gyerekeimnek a római világ iránti rajongásomból, még gladiátor kiképzést is kaptak. Hasonló…..
Gloria Mundi 2019.05.15 16:24:36
@tonuzoba2: Túl sok a munka, az az oka... Köszi a bókot.
Nincs mentség: a 2018-s év már majdnem úgy telt el, hogy egyetlen poszt sem jelent meg ezen a blogon. Pedig még tavaly is többször jelentkeztem, igaz, legutóbb 2017 nyarán. De nem szeretném a Szexcsatákat végleg eltemetni, így arra jutottam, hogy még mielőtt bekövetkezne a szilveszter, írok egy…..
Gloria Mundi 2018.12.19 17:47:10
@α Ursae Minoris: Köszi. Remélem, 19-ben azért egynél több posztot sikerül írnom. :)
Gloria Mundi 2019.04.21 16:15:53
@vollibre: Amint látod, közben eltelt jónéhány hónap, és megint nem volt időm semmire... De jólesik tudni, hogy van, akinek hiányzom.
Gloria Mundi 2019.04.22 17:20:31
@vollibre: Hát én biztos nem fogom megsemmisíteni ezt a felületet. :) A posztok le vannak mentve, ha valami történne az index-szel, akkor is meglesznek nálam.
Hetente még én se kattintok rá, sőt, havonta se, pedig ha tehetném, mitológiával foglalkoznék főállásban... :D
Megjelent a gyerekeknek szánt Scratch programnyelv legújabb változata, újabb lehetőségekkel, parancsokkal és bővítményekkel.  ..
Noha Magyarországon egyelőre még kuriózumnak számít az, ha valaki portugálul tanul, ez valószínűleg egyre kevésbé lesz így. Vajon miért? Ha az nem elég, hogy  portugál a 6. világnyelv  (anyanyelvként az 5. helyet foglalja el), vagyis jelenlegi beszélőnek száma 273 millió…..
Augustus (született Caius Octavius) a világtörténelem egyik leghíresebb politikusa volt: ő jelentette az átmenetet a köztársasági államformából a monarchia felé. A nagy rendszerváltó egyetlen lányáról, Iuliáról fogunk mesélni, mert őt szavaztátok meg legutóbb. Gondolom, ebben a "szerető" és az…..
Hosszú idő után megint lehet szavazni arra, hogy mi legyen a következő szexcsata poszt témája. A jelöltek a következők: A) Augustus lánya, Iulia: feleség, szerető, összeesküvő Milyen élet jut egy nőnek, ha az apja Róma leghatalmasabb embere, de folyamatosan attól kell félnie, hogy megdöntik az…..
Biztosan ismeritek a „kötelező kűr” fogalmát, ha nem máshonnan, hát a műkorcsolyából. Március nyolcadikán minden, magára valamit is adó újságíró és blogszerkesztő előtt két opció áll: vagy szembemegy az elvárásokkal és arisztokratikus távolságtartással csak azért…..
Rengeteg nőről írtam már ebben a blogban, vannak köztük történelmi személyek, istennők, mesefigurák, halandó mitológiai alakok, meg olyanok, akikről nem tudjuk biztosan, hogy éltek-e valaha, vagy csak kitalálták őket. Ebben a posztban nőnap alkalmából a legérdekesebbeket mutatom be röviden - hogy ne…..
El tudjátok képzelni, milyen lehetett a szex, mikor még nem társult hozzá bűntudat? Mikor nem azzal kezdték, hogy mennyire veszélyes, túl fiatal/túl öreg vagy hozzá, nemi betegségeket fogsz elkapni, meg szégyelld magad, mert a Jóisten csak a misszionárius pózt engedélyezi, de azt is csak a…..
Gloria Mundi 2017.02.11 10:44:31
@Brix: Ez egyáltalán nem állja meg a helyét, semmelyik történelmi korban.
Gloria Mundi 2017.02.11 10:45:45
@Makkasz: Érdekes felvetés. Ma is van hasonló gyakorlat? Esetleg tudsz róla?
PORTUGÁL OKTATÁS MINDEN SZINTEN BUDAPESTEN ÉS SKYPE-ON KERESZTÜL BÁRHOL A VILÁGON Tanuljon portugálul az ELTE-n végzett, 20 éves tapasztalattal rendelkező nyelvtanártól. Igényeinek és céljainak megfelelő, egyéni vagy kiscsoportos oktatás. Lehet beszédcentrikus, vagy nyelvtanozós, lehet kezdő,…..
Adó- és vámügyekkel foglalkozni a laikusok szerint biztos unalmas dolog lehet, bár azért van némi különbség a között, hogy közben az ember saját maga is gazdagszik, vagy csak fix fizetésért csinálja... Ha mi magunk találjuk ki az adónemeket és határozzuk meg a százalékokat, az biztos jó játék, a…..
Gloria Mundi 2017.02.07 20:15:28
@α Ursae Minoris: Bár olybá tűnik, mintha lustálkodnék, folyamatosan posztokat írok, csak nem ezen a néven és nem ide. :)
Tudod, az ember amatőrként kezdi, aztán fizetnek is érte, de persze nem a kedvenc témájáért. Viszont így a kedvenc témára nem nagyon jut idő.
Gloria Mundi 2017.02.07 21:41:52
@α Ursae Minoris: Igazából már megírtam a következő posztot, csak még képek nincsenek hozzá.
Gloria Mundi 2017.02.10 10:31:10
@α Ursae Minoris: Meg is érkezett :)
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy unalomig ismert, ezerféle változatban "gyerekbaráttá" formált, ízléstelenül megfilmesített, átírt, szétcincált, lenyelt és kiköpött mese. Szerepelt benne egy naiv, ám szép kislány, hét kis növésű pasi, egy vérszomjas, nárcisztikus királyné, aki a szelfik…..
Gloria Mundi 2016.06.14 11:41:49
@α Ursae Minoris: Úgy látszik, a tendencia a királynő rehabilitációja. :)
Gloria Mundi 2016.07.20 09:33:29
@α Ursae Minoris: Meg tudsz nekem fejteni valamit? Találtam egy e-book-ot a számítógépemben, amit június 23-án töltöttem le, nem tudom, honnan, és ennek a posztnak a bevezető mondataival kezdődik (ugye, a poszt után 10 nappal ez elég fura.), ezt rendesen lábjegyzeteli is a szerző, aki viszont nem szerepel a könyvben. A kötet címe: Vörös, mint a vér - Hófehérke változatok. Mivel a kötet címadó Tanith Lee-novelláját te említetted, gondoltam, neked lehet közöd hozzá. Esetleg tőled kaptam, és nem emlékszem rá? Egyszerűen nem értem az egészet.
Gloria Mundi 2016.07.20 18:38:22
@α Ursae Minoris: Köszi - már kiderült, h honnan szereztem, de mivel nem szerepel szerző (vagyis kompillátor), se kiadó, a többit homály fedi.
Noé bárkájáról sok minden eszünkbe juthat: műszaki érdeklődésűek morfondírozhatnak azon, hogy valójában mekkora hajó kellene, hogy a világ összes állatfajából két (egyesekből hét) példány ráférjen, mások meg is építik a bárkát a Bibliában megadott mértékek szerint (bár tudható, hogy az a legkisebb…..
Gloria Mundi 2016.07.19 14:43:50
@ZX: Ezt magyarázom, csak kicsit hosszabban. :)
Gloria Mundi 2016.07.19 18:12:01
@Frady Endre: A követői beszámolói nem független források, amint említettem, független forrásból csak közvetett infók vannak, két ismert szerzőtől, és minimális adattal. (Bíróság előtt ez max szóbeszédnek, nem tanúvallomásnak számítana.)
Ráadásul a négy elfogadott evangéliumban elég szép ellentmondások is maradtak, mint az bizonyára tudod...
És akkor még nem is beszéltem az apokrif evangéliumokról, amelyekben még több az ellentmondás a kanonizáltakhoz képest - de ezeket persze az "igaz hit" követői koholmányoknak tartják.

Ugye, nem akarsz addig elmenni, h attól, mert egy szöveget többen másoltak, az abban foglaltak hitelesebbek? Vagy addig, hogy Claudiusról vagy Caesarról (főleg Caesarról, aki két könyvet is írt) kevesebbet tudunk, mint Jézusról?

Az egy teljesen más kérdés, h nem kell mindent elhinni, amit Caesar saját magáról írt, vagy amit Suetonius összeírt a császárokról - mert ahogy a mai történetírók, ők se voltak mentesek a ferdítés iránti mániától. De olyan sok különböző forrásból tudunk az események láncolatáról, amelyek a római politika csúcsán történtek, hogy egy obskúrus vándor tanító egy jelentéktelen provinciából sehol nincs hozzájuk képest.

De hadd kérdezzem meg: ha szted a semmire nem lehet vallást alapítani, akkor Mohamed próféta összes története is igazság? Hogy a többi vallásalapítóról ne is beszéljek, lásd mormonok, szcientológusok, stb.

Önkéntes mártírhalált rengetegen halnak úgy, hogy semmi értelme, épp napjainkban is, ez nem érv semmire.

Ráadásul az egész vitának semmi köze az eredeti poszthoz és ahhoz, hogy az általam említett mítoszverziók nem a saját kitalációim.
Gloria Mundi 2016.07.19 18:13:40
@ZX: Ha Jézus azt akarta volna, hogy fennmaradjanak a tanításai, leírhatta volna őket... Érdekes, h tőle semmi szövegszerű nem maradt fenn. A tanítványok meg, ahogy tudjuk, arra ferdítik a mester szavait, amerre akarják.
A modern korba tett látogatás után térjünk vissza a görög mitológiához, egyenest annak egyik legismertebb mondaköréhez, amelybe már belekóstoltunk korábban is. A trójai háború főszereplői közül már volt szó Helénáról, Páriszról és Odüsszeuszról is, hogy csak azokat említsem, akik külön posztot…..
Gloria Mundi 2016.05.05 20:19:08
@nandras01: Á, dehogy tudom fejből. Max a legfontosabb szereplőket, de azért mindig csekkolom, hogy jól emlékszem-e egyes dolgokra, és van-e másik sztoriváltozat.
Agamemnón megölésének módjára több verzió is létezik, de én a fürdőházasra emlékeztem, talán, mert az ragadta meg a fantáziám. :)
Klüt. egyébként mindig is egyik kedvencem volt, nagyon erős nő, bírom a határozottságát. Biztos, h mind Heléna, mind Pénelopé eltörpülnek mellette. Klüt. még igazi matriarchátusból származó királynő, még ha a sztoriból ez nem is jön át egyértelműen. De a királygyilkosság a matriarchátus szokása volt. A mítosz ezt adja vissza.
Gloria Mundi 2016.05.05 20:27:43
@nandras01: Még Robert Graves is puskázott, akarom mondani megkereste az összes fellelhető verziót. :)
Pedig ő kicsit jobban beleásta magát.

Ha a mélységekbe ereszkedik az ember, sztem minden mitológia borzasztó kusza, csak a görögöt jobban ismerjük, legalább a főbb szereplőkről hallottunk már. Ez kicsit áttekinthetőbbé teszi.
A keltából én is csak annyit ismerek, amennyi a középkori cuccokba beszivárgott. Az egyiptominak is csak a felszínét.
Gloria Mundi 2016.05.06 15:13:29
@nandras01: Erre se előzetes, se utólagos engedély nem kell, csak hálás lehetek azért, ha reklámozod. :)
Az egész azzal kezdődött, hogy a kezembe került egy Delfin-könyv. Biztos sokan emlékeznek még a sorozatra: ifjúsági regények sokaságát adta ki a Móra kiadó tizenöt éven át ennek a keretein belül, és is sokat olvastam közülük, bár a legtöbb mintha inkább fiúknak szólt volna. Nos, ez éppen a Tulipános…..
Gloria Mundi 2016.03.10 07:40:20
@édeslajos: Idézet honnan?
Gloria Mundi 2016.03.10 17:32:32
@édeslajos: Köszi az értékes infókat. :)

Tkp toborzó dalocska lehetett a Fanfan figura eredete? Jut eszembe, nagyapámtól én egy ilyen, katonaéletet dicsőítő dalt tanultam meg tán elsőként gyerekkoromban.

Hát, a hencegő katona alakját se akkor találták ki, azért el tudom képzelni, h Plautus Hetvenkedő katonája is hatott.
Gloria Mundi 2016.04.15 11:38:51
@The Oncoming Storm: Kicsit már túltengenek a franciák a blogon, asszem. Alapvetően az ókor és a középkor volt itt a fő téma. És szeretnék is visszatérni rájuk, de semmi sincs kizárva.
Tartozom egy vallomással: Dumas-rajongó vagyok, főként A három testőr és folytatásai tartoznak a kedvenceim közé, így már rég a terveim között szerepelt, hogy XIV. Lajosról is írok, noha a megszokott korszakainkon kívül esik, de egyrészt tavaly volt a halálának 300.…..
Gloria Mundi 2016.01.12 18:30:26
@Alvirág: Bármilyen irányba lehetett volna még bővíteni, de sztem már így is nagyon sok a név. :)
Egyszer tán írok a nagyapáról is, csak róla jóval kevesebbet olvastam egyelőre.
Ausztriai Annáról sokféle pletyka van, az ördög tudja, h valóban kitől származik XIV. Lajos, de a fűtetlen szobás legenda elég jó fedősztori, ha csak emiatt találták ki.
Gloria Mundi 2016.03.10 17:34:04
@Alvirág: Jól rábeszéltél, már a 10. kötetet is kivégeztem.
Elég érdekes törvénymódosítási javaslattal élt a tegnap a Belügyminisztérium. Ennek röviden az a lényege, hogy amennyiben a nemzetbiztonsági szolgálatok úgy látják jónak, munkatársakat küldhetnek a tartalomszolgáltatókhoz (tévék, rádiók, napi-, heti- és havilapok,…..
Ha a mitológiai figuráknak idézettségi mutatója (impakt faktora) lenne, mint a tudományos munkák szerzőinek, akkor Oidipusz minden bizonnyal az egyik legnagyobb mutatószámmal rendelkezne. Ezt leginkább Sigmund Freudnak köszönheti, aki megtette neki azt a szívességet, hogy…..
Gloria Mundi 2015.10.27 16:20:39
@Emma Paula Keresztanyuja: Ja, hogy ez... De nem én állítottam, h ezt tették, hanem R. Graves írja.

Mondjuk érdekes, ha tényleg így volt, de a római királyok történetei is az etruszk uralom mitológiai leírását adják, minden nép előszeretettel kreál hamis múltat magának (a valódi általában közel sem olyan dicsőséges, mint szeretnék).

Ebben max az a különös (mai szemmel), hogy egy vérfertőző szerelem fedőtörténetét alkalmazták, amit mi nem tartanánk túl szerencsésnek. De ők másképp gondolkodtak.
Gloria Mundi 2015.11.02 13:09:37
@Geronim0: Már nem leszel, kinőttél abból a korból. :)

Ez igazából nem is a mítosz értelmezése, csak egy Freud által megfigyelt jelenség mitológiai történettel való összehozása.

Még azt olvastam, hogy a szfinx tulajdonképpen az örök női titok jelképe, amely valójában megfejthetetlen, szóval az a rész, h öngyilkos lesz, nem igazán illik bele a képbe. De ahogy a sztori szól, az tényleg elég abszurd, egy szfinx kaliberű lény miért is lenne öngyilkos, főleg, ahogy egy facebook-os hozzászóló kiemelte, ha szárnyai voltak, elvileg repülni is tudott. :)
Gloria Mundi 2015.11.02 13:10:58
@ace22: :D
Ez is egy megoldás.
Jelentkezzen az a férj, aki szívesen mutogatná legjobb barátainak a saját feleségét - persze nem ám estélyiben vagy fürdőruhában, hanem a maga természetességében... Esetleg kisebb társaságot hívna össze e célból? És vajon mit szólna hozzá az asszony? Nem kétséges, hogy a…..
Gloria Mundi 2015.10.04 18:50:50
@Observer99: www.facebook.com/Szexcsat%C3%A1k-anno-168580756495841/timeline/?ref=hl
Nem látszik oldalt? Nálam látszik.
A csoportot viszont nem működtetem, csak a közösséget.
Gloria Mundi 2015.10.08 10:00:36
@notC: Tudod, csak az bosszant, mikor van 26ezer olvasó, de egy komment se - az olyan felemás dolog. :)
Egy 4 soros baromságra több komment jön sokszor...
A blogger is hiú ember, mint bárki más, aki írásra adja a fejét. :)

@vollibre: Köszi, ez kedves tőled.
Gloria Mundi 2015.10.15 21:26:16
@Geronim0: De, gondoltam már rá, h egyes népmeséket is át kéne írni, elég vadak is vannak köztük. Lehet, h majd sort kerítek rájuk is. :)

És örülök, h ennyire bejött a blog. :)
Már a legutóbbi, sajnos jó régen megjelent, januári posztban is szót ejtettünk női sárkányokról, illetve arról a lehetőségről, hogy Androméda, a sziklához kikötözött leányzó és Kétó, az ő felfalni készülő sárkányszerű szörny valójában egy és ugyanazon…..
Gloria Mundi 2015.06.14 10:07:31
@ace22: Könyves Kálmán ritka felvilágosult elme volt. :)
Gloria Mundi 2015.06.14 12:15:27
@bgp: Köszi, ezt a játékot már láttam kirakatban, nagyon hirdetik most. :)

Tuti, h van a szláv mitológiában is, mindenütt van, ahogy elnéztem... Én mondjuk a portugállal vagyok inkább tisztában, de ott van olyan, hogy Dama pé de cabra vagyis kecskelábú asszony. Meg moura encantada, azaz elvarázsolt mór lány.

Mondjuk a kecskelábúnál nem emelik ki, h nagyon szexéhes lenne, de igen csábos. Viszont hajlandó monogám kapcsolatban élni egy halandóval.

Ezek a játékbeli succubusok, gondolom, nem monogámok.
Gloria Mundi 2015.06.14 20:35:53
@ace22: Szerintem a hím ördögönél a szexuális vonal nem annyira hangsúlyos, legalábbis emlékeim szerint.

@alien: Köszi, egyébként az összes kommentről kapok értesítést. :)
De igazad van, persze, h aki személyében érdekelt, az másképp gondolkodik.
Ha hihetünk a mesék és mítoszok logikájának, egy fiatal és szép lány számára nincs biztosabb párkeresési stratégia, mint ha elrabolja egy sárkány, egy szörny, vagy maga az ördög - és igazán semmi különöset nem kell tennie, elég, ha türelmesen várakozik a neki rendelt…..
Gloria Mundi 2015.01.11 17:47:20
@nandras01: Persze latinon minden mást is kellett tanulni, nem csak mitológiát - de nekem mindig ez volt a kedvencem. Ovidius meg a kedvenc szerzőm, természetesen. :)

Az istenek folyamatosan alakultak, épp ez benne a szép, és ezért olyan értelmetlen sztem a vallás kimerevítése, dogmatizálása, ami annyira nehézkessé teszi a monoteista vallásokat. Sztem ott rontották el, mikor ragaszkodtak az antropomorf istenek megszűntetéséhez és egységessé akarták tenni az egész rendszert. A vallási fanatizmusnak az egyik melegágya éppen ez, h mindenki azt hiszi, csak neki lehet igaza. Mennyivel szebb, ha mindenkinek igaza van, minden verzió jogos.

Sok munka, de azért nem sziszifuszi :)
Gloria Mundi 2015.01.12 09:00:41
@KingofHell: Nem ismertem ezt az ifjúsági regénysorozatot, kicsit Harry Potteresnek tűnik, persze abban is sok a mitológiai utalás.
Neked bejonnek ezek a könyvek?
Gloria Mundi 2015.01.12 18:53:54
@Gretzky99: Jó, h végre idetaláltál. :)
Már 2 közös gyengénk is van. :)

@ace22: Ami azt illeti, kutyákat sokmindennel le lehet kenyerezni, de az arany totál hidegen hagyja őket. :) Max a dajkára lehetett hatással.
Ne higgyétek, hogy megfeledkeztem erről a blogról, csak azért, mert már 10 hónapja hozzátok sem szólok - sokszor álltam neki majdnem az írásnak, de valami mindig közbeszólt - leginkább pénzkereső elfoglaltságok. Most jut egy szusszanásnyi idő, ha az istenek is úgy akarják, és…..
Gloria Mundi 2014.12.15 20:22:32
@tiboru: Azt reméltem, kiszamolod, mennyit ért az a 200e drachma. ☺
Gloria Mundi 2014.12.15 23:48:03
@tiboru: Az mindenesetre nyilvánvaló, h Mundus nem értett a nőkhöz.
Gloria Mundi 2014.12.31 13:49:25
@Rézfánfütyülő fűzangyal: @Tóthi: Köszi, remélem, tényleg gyakoribb lesz a felbukkanásom. :)
BÚÉK
Valamilyen rejtélyes oknál fogva az emberek szeretik, ha 10 pontba foglalnak nekik valamit, gondolom, már a Tízparancsolat is azért áll éppen ennyi ukázból – illetve tiltásból, mert az Úr is tudta, hogy mennyire van kalibrálva az emberi elme. Valentin-nap lévén meg már úgyis…..
Gloria Mundi 2014.02.18 22:56:57
@Müszélia: Ja, lehet ezt még fokozni. A festőknek micsoda perverz fantáziájuk van sokszor...

@FunkTazmagora: Sztem Narcissus története teljesen hétköznapi, rengeteg pasi szerelmes saját magába :D Biztos rengeteg nő is.

A madarak nemi életéről keveset tudok, de kevés borzasztóbb dolgot bírok elképzelni, mint egy madár és egy emberszabású szexuális együttlétét.

Ez a képregény is nagyon klassz lehet. Vannak még ilyen sztorik, gondolom, a sci-fi irodalom is szívesen merít a mitológiai abszurditásokból.
Gloria Mundi 2014.12.06 19:56:17
@nandras01: @Tóthi: Na, legalább újra be tudok lépni Gloriaként...

Nem rajtam múlik, h nincs több időm, én is szeretném folytatni, higgyétek el.
Ha a december tényleg nyugisabb lesz, megpróbálok írni egy posztot.

Köszi a kitartást. :)
Gloria Mundi 2014.12.15 13:19:14
@nandras01: @Tóthi: Kedveskedes megtortent, olvassatok az új posztot!
Szokásunktól eltérően ezúttal nem mitológiai hősök vagy regényszereplők izgalmas erotikus történetei egyikét fogjuk elregélni nektek, hanem a nem kevésbé érdekfeszítő valóságból merítünk ihletet. Bár ez a valóság is olyan messzinek tűnik, mint a legendák … Volt…..
Gloria Mundi 2010.09.15 22:55:54
@zum trucc: Na, ennél nagyobb bókot azért tényleg nehéz lenne :) Nehogy kikapj otthon :) Jóéjt.
Gloria Mundi 2014.02.07 11:43:19
@FunkTazmagora: Az orális szexről nincs konkrétum, van, aki az Énekek énekének bizonyos passzusait még úgy is értelmezi, h az arról szól. A homoszexualitással kapcsolatban (szodómia) van tiltás (ha jól emlékszem, Mózesnél), de az anális szex, ha nem férfi-férfi felállásban történik, tudomásom szerint nincs tiltva. De nem kell feltétlen szövegszerű bibliai tiltás ahhoz, h így értelmezzenek valamit, vagy egyszerűen a kialakult szokások mentén határozzák meg a szabályokat. Ami kifejezetten tiltott, az a nő testén kívüli elélvezés (lásd Onán), de mind orális, mind anális esetben lehetséges a testébe élvezni, vagyis ez nem érv.
Mai keresztények nem is tartózkodnak a dologtól, úgy olvastam. Sőt...

Lehet még a Test temploma c. szövegre hivatkozni (Pál), hogy mindezek beszennyeznék, de ugye ez teljesen értelmezés kérdése, mint annyi minden.

Ami a lovaglást illeti: a nő alávetett pozíciója ellen való, vagyis ezzel a nő domináns szerepet vesz fel, amitől rettegtek a középkorban. Ennek persze van bibliai alapvetése, akár már a Teremtés könyvét nézzük, akár Pál leveleit.
Gloria Mundi 2014.02.07 11:57:19
@FunkTazmagora: Hát, a kereszténység se úgy nézett ki pár évszázada, mint amely szekularizálható lenne, úgyhogy vannak csodák. Szélsőséges és önellentmondásokkal teli volt, ugyanolyan abszurd, mint az iszlám némely megnyilatkozása. Nyilván nem egyforma mindenütt - és spéci úgy hallottam, h egy siíta és egy szunnita jobban utálja egymást, mint a hitetlen gyaurokat.

Ami a nők igényeit illeti: az arab tavasz ellentmond annak, amit leírsz, és ismerem a németországi törökök helyzetét is egy kicsit, bizony, h vannak sokan, akik elnyugatiasodnak, vágynak a több szabadságra. Ép eszű ember vágyik arra, h szabad lehessen - persze az agymosásnak nagy az ereje, meg annak is, ha egzisztenciálisan tönkretesznek, amennyiben próbálkozol. Borzalmasan sok az áldozat, de úgy látom, nincs belenyugvás, mozgolódás jellemző. És persze országról országra változó, hol mivel kell szembenézniük az embereknek - nem csak a nőknek, de nekik elsősorban.

Persze nem biztos, h jó, h a nyugat meg ennyire őrülten elment a másik irányba, mert ez egy konzervatívabb gondolkodású embert épp, h nagyon visszavethet.
Talán nem túlzás azt mondani, hogy Ádámnál és Évánál nagyobb hatású mitológiai szereplőket nehéz elképzelni (tippeket azért szívesen fogadok), noha olyan sok szöveget nem kaptak a forgatókönyvírótól. De ki mondta, hogy a hatásos forgatókönyvhöz bonyolultság kell? A…..
Gloria Mundi 2014.01.30 21:50:50
@Müszélia: Mármint hol nem lehet mellbimbókat látni? Sztem mindent lehet mindenhol látni. :)
És még a facebook-ról se tiltottak ki a sok erotikus művészeti alkotásért.

Szegény festők, valahogy értésünkre kellett adniuk, h a kígyóról van szó, aki/amely a fene se tudja, hogy nézett ki, mielőtt porban kezdett volna csúszni. Lehet, h emlős volt. :)
Gloria Mundi 2014.02.03 18:37:56
@Kismy: Akkor most nagy lépést tettél :)

@FunkTazmagora: Persze, h antropomorf volt, az istenkép folyamatos változása minden vallásban dokumentálható, éppen a mitológiai változatok ellentmondásosságában. Az első teremtéstörténetben még arról van szó, h egy időben teremtette Isten a nőt és a férfit, aztán a 2.-ban már jön az oldalborda verzió - és a kettő ellentmondását próbálták feloldani azzal a későbbi magyarázattal, h az első asszony nem felelt meg mindenben a követelményeknek. :)

Ádám és Éva utódainak csak úgy lehetett partnere, ha a saját testvéreikkel jöttek össze, csak ezt nem nagyon szokták hirdetni. Akkoriban az incesztus még nem volt probléma, minden mitológiakezdetnél jelen van, legalábbis azoknál, amelyekről van némi fogalmam, ezt tapasztaltam. A Midrás szerint Káinnak egy ikerhúga volt, Ábelnek meg kettő, és van olyan vélemény, miszerint a viszály nem azon tört ki, h az Úr nem fogadta el Káin áldozatát, hanem a plusz nő miatt kaptak hajba. Hát, valahol ebben több is a logika. :P