Regisztráció Blogot indítok
Adatok
t74

0 bejegyzést írt és 142 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ókori világ egyik leghíresebb nőalakja, Boudica, egy kicsi, de gazdag és független brit kelta törzs, az icenusok királynéja majd királynője volt. A neve egyszerűen Győzelmet jelentett. Férje, Prasutagus, az icenusok királya volt, aki a mai Norfolk területén uralkodott, s nem tartozott a római…..
Létezhet, hogy 1998 volt a legjobb klubzenék éve volt?  Bárki bármit mond, ebben az évben kapásból tudok négy olyan klubslágert, amik egyrészt a megjelenésük évében is piszok nagy slágerek voltak, másrészt időtállóságuknak hála, a mai napig minden további nélkül hallgathatóak, sőt!…..
Ha a honfoglalás utáni magyar hadjáratokra gondolunk, akkor a szemünk előtt általában keresztény államok jelennek meg ellenfélként. A magyarok azonban nem válogattak a célpontjaik között, ha érdekeik úgy kívánták, akkor földrajzilag távol eső vidékekre is eljutottak. Nem tettek kivételt a nagyrészt…..
t74 2021.09.07 15:54:10
@gigabursch: Bizony jujj.
Nincs megegyezősèg a klasszikus nèpvándorláskori (pl. hun kor, de bővebben markomannok, kvádok, gótok, vandálok, gepidák, szarmata törzsek, langobardok stb.), a Kárpát-medencèben 568-tól datálható avar kori ès a jelenleg legnagyobb jóindulattal sem a 9. század közepe előttre datálható magyar korszak règèszeti leletei között. Analógiák persze lehetnek.
A krónikásaink (pl. Anonymus) a 12. század vègètől tevèkenykedtek. Nem ismerünk korábbi saját magyar leírást a betelepülő magyarokról. A magyar törzsszövetsèg harcos alakulatainak áthaladása a Kárpát-medencèn először egy 862-es nyugati forrásban található meg (lásd pl. Szőke Bèla Miklós munkái).
Nincs "finnugor baromság". Nyelvrokonság van, de az sosem volt azonos a genetikai rokonsággal ès az elmúlt èvtizedekben komolyabb szakemberek nem is állítottak ilyesmit.
A magyarul való èrtèsről:
- "Fehervaru rea meneh hodu utu rea"
(A tihanyi apátság alapítólevele, 1055, rèszlet)
- "Látjátuk feleim szümtükhel,
mik vogymuk: isá, por ës homou
vogymuk. Mënyi milosztben
terömtevé elevé miü isëmüköt
Ádámot, ës adutta valá neki
paraadicsumot házoá. Ës mënd
paradicsumben valou gyimilcsëk-
tül mondá neki élnië. Hëon
tilutoá ut igy fá gyimilcsétul."
(Halotti beszèd ès könyörgès, 1192-1195, rèszlet, egykori feltehető olvasat)
t74 2021.09.07 17:52:47
@gigabursch: Anonymus nem tevèkenykedett az 1060 ès 1063 között uralkodott I. Bèla idejèn. A jegyző, mint kancelliáris pozíció akkor mèg messze volt. III. Bèla idejèn már fixen lètezett, főleg keletrómai (bizánci) minta alapján.
Anonymus ettől függetlenül hallhatott az ún. Ősgesztáról ès talán meríthetett is belőle. Ez nem kizárható, de biztosnak beállítani bizonyítatlan spekuláció.

A Tárih-i Üngürüsz latin nyelvű krónika, amelyet egy 1543-as török átírásban ismerünk. Erre hivatkozni nem cèlszerű.
t74 2021.09.07 18:05:20
@gigabursch: Már az 1990-es èvekben sem tanítottak a felsőoktatásban, de a közèpfokú oktatásban sem finnugor genetikai eredetről. Manapság sem tanítanak erről. Ismètlem: nyelvèszeti bizonyítèkokkal alátámasztott nyelvrokonságról beszèlhetünk.
A magyarság múltja nem attól lesz szèp ès esetleg dicső, mert kitalálunk hozzá dolgokat a 19. századi nacionalizmus jegyèben. Azt már nèmileg meghaladtuk ès törtènelmi, règèszeti tènyekre kellene alapozni a megfogalmazott vèlemènyt. Ez persze nem muszáj, hogy hivatalos legyen, de legyen tènyleg bizonyítható ès nem olyan, amit csak szeretnènek emberek. Nem baj, ha azt szeretnèk, de attól az mèg nem úgy törtènt feltètlenül.
"Rokonaink" vèlemènye: www.nature.com/articles/s41598-019-44272-6
Ezt ès a szegedi kutatási eredmènyeket együtt kellene ismerni ès èrtelmezni.
István király alatt nagyjában tehát végbement a régi Magyarország politikai és társadalmi életének átalakulása. A főbb pontokon megtörtént az új rend diadala, melyet aztán védett az elégedetlenek robbantó munkája ellen a királyi hatalom ereje. Ámde, miként már több ízben kellett kiemelnünk, úgy most…..
Borús időben is sok a látnivaló a galyatetői kilátóból, alatta remek a turistaközpont, a vízválasztó gerincről pedig jó kilátás nyílik a parádsasvári kastélyra is. A szállásom már Mátraszentimrére esett, de a három település annyira összeépült már, hogy a házak között sétálva szinte csak a…..
Még ha határátkelő is lett valaki, több év után is teljesen másként reagálja le Magyarországot és azon belül Budapestet, mint egy kisgyerek, akinek már az a természetes, amit külföldön élve tapasztalt. Így aztán különösen érdekes, milyennek látta egy 5 és egy 10 éves, Hollandiában élő gyerek a…..
t74 2019.08.29 19:41:56
@Pöffetegecske: Azèrt Zürich sem mindig álom. Egy-egy május 1-ei parádè vagy nagyobb labdarúgócsapat látogatásakor nem feltètlenül èrdemes a közelben tartózkodni. A város szèlèn lèvő tavacskákat pedig egy időben csak cigaretta csikk tavaknak neveztük.
Ezektől függetlenül Svájcot ès azon belül Zürichet is nagyon szeretem.
A középkori Európa egyik legnagyobb és legerősebb állama egy szövetségkötés révén alakult ki, a kontinens keleti részén, Krevai unió néven, éppen ma 634 éve. A lengyelek és litvánok 1385-ben döntöttek az egyesülésről, átrajzolva Európa nagyhatalmi viszonyait. A történelmi oktatásában méltatlanul…..
t74 2019.08.16 15:16:26
@Történetiró: Az uralkodó magát okleveiben ès pènzein Carolus Rexnek, azaz Károly királynal nevezte. Halála után megpróbálták magyarra fordítani a Caroberto nevet. Ebben a Kèpes Krónika (Kálti Márk?, 1358-tól) járt èlen. Károly halála után azonban a legtöbb törtènetíró ès krónikás èvszázadokon keresztül a "Károly" nevet használta ès csak a 19. századtól kezdtèk Károly Róbertnek nevezni. A törtènèszek többsège azonban mindig is inkább a király által használt Carolus nevet fogadja el. Mivel ezen a nèven mèg három uralkodója volt Magyarországnak, így hivatalos megnevezèse I. Károly.
Lassabban baby! Hivatali kényszer 2019.06.24 07:00:00
Három hónapja munkanélküli vagyok, mert el kellett jönnöm a gyárból, nem bírtam azt a port amiben dolgozni kellett, kiskoromban asztmás voltam, de én szeretek dolgozni, meg leszázalékolni sem lehet ezzel a bajjal, mert csak harmincegy százalékos az egészségromlás, rajta van a papíron, de kell a…..
t74 2019.06.25 22:58:23
@Dankházi Zsolt: ez a valóság. Nyugaton sokszor white trash vagy prekarióták. Nálunk "úri körökben" lumpenproletárok, egyèbkènt amennyiben elfogadjuk a vagyoni alapon törtènő öt társadalmi osztályba való sorolást, akkor az ingatlantulajdon alapján akár mèg alsó közèposztály is lehet. Egyszerre szomorú, megható, vicces ès dühítő. Mint az Èlet.
Törzsolvasóink tudják, hogy mi itt a Lemilnél imádjuk a listázást (ebben is hasonlítunk egynémely, sportot kedvelő magyar politikushoz) és az ehhez kapcsolódó szavazóposztokat. Sorozatunkban foglalkoztunk már kiemelkedő hadvezérekkel, a papírformát felrúgó ütközetekkel, történelemformáló…..
t74 2019.06.18 23:41:13
@tiboru: a kádesi csatát egyébként érdemes lett volna megemlíteni, mint az ókori kelet legnagyobb és legjelentősebb összetűzését. Az Egyiptomi Újbirodalom (II. Ramszesz) a Hettita Újbirodalom ellen. Már (igazából még) középiskolában is tanítják :)
t74 2019.06.18 23:48:32
@t74: Magyarországon legalábbis ;)
t74 2019.06.18 23:52:30
@tiboru: A történészek és régészek sokat tudnak a kádesi csatáról. Csak egy rövidebb összefoglaló pl.: www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/okor/csatak/kades.html
A mai Oroszország atomprogramja nem békés. Háborús. Nem is kell erre jobb bizonyíték, mint az elmúlt két évben bejelentett új orosz fegyverek. Atommeghajtású robotrepülőgépek, sugárzó szökőárral támadó vízalatti drónok, a világ bármely részén nukleáris csapást mérni…..
t74 2019.05.05 10:31:59
@gigabursch: Egyszerűen nem szeretnèk ócska orosz technológiát a hazàmban. Vannak mèg páran ezzel így. Ráadásul van altarnatívája.
Az atomerőművek meglehetősen ritkán robbannak fel - nyugtat meg minket az atomenergetikai szakember. Néha azért mégis megtörténik - vágjuk rá mi. Megtörtént Cseljabinszkban, Csernobilban, Fukusimában, és van még tucatnyi hely a világon, ahol bármikor történhet atomkatasztrófa. A…..
t74 2019.04.23 12:15:34
@brlv24: Mindenesetre a kísèrletezès egy napelem parkkal vagy egy födrengès/szökőár ilyen erőműre gyakorolt hatása összehasonlíthatatlanul kevesebb emberèletet követelne vagy lènyegesen kisebb környezeti károkkal járna.
Ha azt mondjuk, hogy Nápoly és a tenger, akkor mindenkinek a következő színes, szélesvásznú tájpanoráma jut az eszébe (tipikus turistafotó, ezerszám van ilyen a neten, a Tojásvár tetejéről készült, ez van): Na ja. Ebből tehát levonható az a következtetés, hogy a város lakossága és a tenger közeli…..
Egymást kiszorítva tizedelte Magyarországot a bélpoklosság, a fekete halál és az epekórság általában 10 évenként. Ez volt a rettegés 800 éve.  ..
t74 2019.03.18 16:08:29
@annamanna: A "legnagyobb" jelző sem állja meg feltètlenül a helyèt az 1350-es èvekbeli járványra, mert sajnos a 6-8. század között ès főleg Iustinianus uralma idejèn volt már egy ilyen, DNS elemzèsek alapján szintèn yersinia pestis járvány, amelynek több, mint 100 millióan estek áldozatul.
t74 2019.03.18 16:08:34
@annamanna: A kipcsakok nem tatárok.
  A fasizmus veszélye egész Európát görcsös rángatózásba hajszolja, sőt, az egész világot. Magyarországon különösen szembetűnő a fasisztoid reakciók megjelenése - azonban egy sokkal aljasabb és csendesebb eszköztárral készül a visszatérésre a gyűlölet ideológiája: saját nagyságunkat fordítja…..
Tegnap focimeccsen ültömben – nekem mindig ott támadnak a világmegmentő gondolataim és nem a budin mint a többségnek – azon elmélkedtem, hogy mennyire meghatározza az életünket a környezet, ami körbevesz, annak minden részletével egyetemben. (Aztán innen elkanyarodtam mindenfelé, legalábbis ebben a…..
      Lelkendező írást közölt a Corvinus Egyetem átalakításával kapcsolatban Orbán Balázs miniszterhelyettes, stratégiai és parlamenti államtitkár. OB csúcskategóriás megadja,  közel a tűzhöz.     OB írásának lényege az alábbi bekezdésben található:     S ezáltal elérhető válik az a cél, hogy a…..
t74 2018.10.20 01:00:36
@Wolff: Mezey Barnát lehet, hogy utasította, ám az ELTE rektora jelenleg Borhy László.
Jó néhány egekig magasztalt technikai vívmány végezte enyészetként az utóbbi 10-20 évben a blu-ray-től a Google szemüvegig, és talán ez a sors várt volna a tabletekre is, ha fel nem fedezik maguknak a gyerekek. De nem csak felfedezték, hanem elsőszámú fejlesztőjátékká léptették elő. Így aztán…..
t74 2018.09.26 15:49:07
@Mr. Neutron: A tabletek, okostelefonok folyamatos használata jelentős mértékben roncsolja a kognitív tanulási képességeket. Ez tudományosan több oldalról is alátámasztott. Évek óta lehet tudni azt is, hogy az esti, éjszakai mobilozás, tabletezés alvászavarokat, viselkedési és magatartási zavarokat okoz. Az ún. kékfényszűrő appok nem véletlenül jelentek meg. A legtöbb gyártó is beépíti mára ez utóbiakat a termékébe, de ezek a szűrők sem oldják meg teljesen a problémát, és a legújabb kutatások alapján még újabb gondokat is okozhatnak.
A botrányos sztoriról talán mindenki hallott már; a IX. században egy nő került a pápai trónra, miután átverve a bíborosokat férfinak adta ki magát, azonban egy körmenet alkalmával megszülte gyermekét és leleplezte önmagát. Johanna papissza története a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Ez a…..
t74 2018.07.09 00:41:38
@Scriptor.: A női pápa lètezèsèt a közèpkori viszonylagos köztudatba bedobó/beíró krónikásokhoz sok hasonlót ismerünk. Ezek tèvedèsek, mint az is pèldául, hogy Marcus Aurelis római lovasszobrát sokáig Constantinus szobrakènt azonosították. Ez utóbbi tèvedèsnek köszönhatően viszont a szobor megmaradt, mert Constantinust keresztèny uralkodónak tekintettèk (már ez is tèvedès rèszben) a közèpkorban ès tiszteltèk.
A vègzettsègről felesleges szerintem tovább polemizálni.
t74 2018.07.09 10:36:56
@Történetiró: Erre jöhetne pl. egy "HARP3R 2" vagy "Törtènetíró 2" elnevezèsű hozzászóló ès mondhatná, hogy bárki állíthatja, hogy kutatással vagy lektorálással foglalkozik. Mi is ezek FEOR meghatározása?
Èn nyilván elfogadom ezt, mèg akkor is, ha egy tudományos alaposságú kutató számára a keresztèny egyház korabeli kisebb-nagyobb tènyleges stiklijei ès hamisításai mellett az nyilvánvaló kell, hogy legyen: női pápa az említett időszakban nem volt. Ezt a tèma szaktekintèlyeinek elfogulatlan kutatásai támasztják alá.
t74 2018.07.09 18:21:17
@Történetiró: A Wikipédia helyett inkább ezt ajánlanám: archive.org/details/DeAdministrandoImperioonTheGovernanceOfTheEmpire vagy ezt a részletet: archive.org/details/earlyhistoryofsl00consrich, de leginkább Moravcsik Gyula remekét: www.scribd.com/document/52869221/Constantine-Porphyrogenitus-De-Administrando-Imperio

Ismételten felhívnám ugyanakkor figyelmét a szövegértés fontosságára. Engem korábban sem érdekelt, hogy Ön kicsoda és mivel foglalkozik. Az adott témához azonban sajnos nem tudott érdemben hozzászólni.

:D
Sokan nem tudják, hogy a Paks 2-t építő orosz állami kriptocég, a Roszatom nemcsak arról híresült el, hogy az ő létesítményük okozta minden idők harmadik legdurvább atomkatasztrófáját. Utoljára tavaly volt náluk Európában mindenütt érzékelhető, de rejtélyes üzemzavar,…..
Egy iskolai jótékonysági akció keretében gyűjtik az alábbi dolgokat egy fővárosi gyermekklinika megsegítésére. A kezdeményezés igazán szívmelengető, mégis elszomorodik az ember mire végigolvassa a listát arról, hogy mi az, ami jól jönne a kis betegeknek, de mégsem elérhető a klinikán. A 21. század…..
t74 2018.05.23 10:55:23
@teéjesenmindegy: A "fogyóeszköz" kifejezés talán arra utal, hogy a száguldó és rendkívüli fejlődést mutató magyar egészségügy szerencsés ügyfeleinek kell pótolnia a hiányzó dolgokat? Ezt az 1970-es, 1980-as évekre vonatkoztatva még hiánygazdaságnak hívták, az 1990-es években pedig "a kommunikáltakkal ellentétben csekély mértékben rendelkezésre álló források nem megfelelő felhasználásából eredő hiánynak".
Legalább ne mondanák azt, hogy minden rendben van, csak a gonosz "ballibek" és "sorosbérencek" ajvékolnak arról, hogy süllyed a hajó.
t74 2018.05.24 14:54:41
@teéjesenmindegy: Úgy tűnik, hogy sajnos a személyeskedés "édes" mezejére léptünk, te idióta barom. Amennyiben megadod, hogy hol találkozzunk, megkaphatod azt, ami után konkrét tapasztalatokat szerezhetsz a magyar egészségügy fogyóeszközeiről. Az ilyen IQ negatív, de Taigetosz pozitív (bár szerencsédre onnan nem dobáltak le gyermekeket a mélybe a spártaiak) lények okozzák ennek az országnak a propaganda által elhitetett "felemelkedését".
  Iskola, diákok, tanár. Minek ül a gót ribancra sminkelt barna csaj sapkával a fejében a tanteremben? Ki hord farmermellény 2018-ban, és miért hiszi magáról a budapesti tinilány, hogy J-Lo örököse? Megannyi kérdés A tanár nyitójelenetében, és akkor Nagy Ervin zsámolyméretű fejéről (amit a kócosra…..
„Nevelés szerintem valójában nincs, csak együtt élés van a gyerekekkel” – írja Vekerdy Tamás. Nincs még egy olyan aktív gyerekpszichológus, akit annyit idéznének, interjúvolnának szakmai és közéleti kérdésekben, mint Vekerdyt. Mindenki ismeri, mindenkinek van róla véleménye – ahogy neki is…..
t74 2018.03.03 20:55:58
@IdomitottFoka: Ez sajnos nem vicces.
t74 2018.03.03 21:17:37
@IdomitottFoka: Nevess csak. Legyen jó estéd. Ilyesmivel viccelődni jól mutatja a szellemi színvonalat.
A hajléktalankérdés rendkívül összetett. Nem csak Budapesten, más nagyvárosokban is. A problémával foglalkozó szakemberek legfeljebb segíteni tudnak az utcán élőknek, az alapvető gondjaikat megoldani nem, úgyhogy ez a poszt nem akarja megmondani a tutit. Ugyanakkor a téma az utcán hever. Sőt nem…..
t74 2018.03.03 20:51:02
@élhetetlen: Segítséget kérni/követelni vagy elvárni lényegesen egyszerűbb megoldás sokak számára, mint tenni a változásért. Nehéz dolog küzdeni, ez tény. Nap, mint nap pedig még nehezebb, de ha valaki meg sem próbálja, akkor csak magát hibáztathatja. Ne aggódj mindensNemsokára nem leszel kisebbségben. Megtapasztalhatod majd, hogy milyen jó is lesz az majd.