Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Koli

0 bejegyzést írt és 69 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Most, hogy hirtelen a kenyérsütés az új jóga, és élesztő híján mindenki maga nevelgeti a kovászát, jól jönnek az izgalmas kenyérreceptek. Így most a hónap receptjeként mi is a spanyolok híres pan gallegoját ajánljuk figyelmetekbe, amely különleges elkészítési módja miatt az EU eredetvédelmét is…..
Koli 2020.04.09 19:46:26
Közel ötszáz tonna elpusztult hal volt szükséges ahhoz, hogy a pénzéhséget felváltsa a józan ész és véget érjen a balatoni angolnatelepítés...
Koli 2018.05.05 16:22:57
@Waka: Talán a megritkította lett volna a helyes szóhasználat. A sügér állomány az elmúlt pár évben tért csak észhez, de pl.a vágó durbincsból most is csak mutatóban van. Ezek összefüggésben lehetnek az angolnák ritkulásával. Biztosat senki sem fog tudni mondani, a Balaton ilyen irányú kutatása (is) gyerekcipőben jár.
Pelsológia Két esztendő 2014.01.19 20:19:56
Bizony. Éppen két évvel ezelőtt indítottam útjára a Pelsológiát. Ezalatt hajóztunk sima tükrű és hullámos vízen egyaránt, fogtunk ilyen-olyan halakat: szépeket, nagyokat, kicsiket, szép kicsiket, de csúnyát egyet se. Nagy ritkán elkalandoztunk a Balaton partjáról, ám mindig a…..
Pelsológia A lehorgászott Balaton 2013.04.21 21:17:49
A kis öreg akkor érkezett, amikor a második készségemet vetettem be. Sötét volt még, hajnali háromnegyed öt. Gyorsan besuhintotta az egyik végszerelékét, majd a másodikon tömködte az önetetőt éppen, amikor máris kapást jelzett az imént bevetett. Akasztás után még odavetette,…..
Pelsológia Kormoránkrízis 2013.02.27 16:35:41
„…Elég jól repülő és jól bukó vizimadár és jaj annak a halgazdaságnak, halászható tónak, a melybe a kárakatna beveszi magát. Három kiló hal egy napra szűkesen elég ennek a telhetetlen halfarkasnak!  Eledelét bukva szerzi, mert a víz alatti halászatnak elsőrendû…..
A mai napon szerettem volna befejezni a kormoránokat képletesen terítékre tevő írásomat, de már látom, nem fog sikerülni. Így arra még várni kell egy kicsit, na de ami hír, időszerű hír, remek hír, csodálatos hír – gondolhatjuk joggal –, nos az nem tűr halasztást. Igaz,…..
Ki hinné, hogy e két tevékenység elkülönítése, pontos definiálása, különösen törvényi megfogalmazása napjaink legfontosabb feladatává nőtte ki magát? Bizonyára a kedves olvasó képben van, azaz hallott arról az össznépi kezdeményezésről, ami a halászat bizonyos…..
Koli 2013.02.17 11:59:14
Szia willy,

tartsd is távol magad a politikától, de egy hozzászóló sokkal több mindent megengedhet magának, mint a szerkesztő :-)

A fiúk amit kimondanak, az úgy is, megvan a felhatalmazásuk rá. Szerintem nem, de szerintük igen (még egy jó évig).
Ha a kettes számú vezér azt mondja, hogy “a természetes vizeken pedig a horgászok szempontjának kell érvényesülni, első, másod és harmadsorban" , akkor úgy lesz.
Ez azon nagyon kevés számú megnyilatkozás a mostani kormánypárt részéről, amivel egyet tudok érteni.

Csak a Balatonról tudok véleményt alkotni, az egyén halászott vizekre nincs rálátásom.
Ha a gazdasági oldalt nézzük, akkor egy büdös nagy nulla, amit a halászati cég az engedélyekért ad (kérem nem keverni, az intenzíven telepített műanyag tavak napijegy árait, de nincs nagyságrendnyi különbség ezek és a Balaton között).
A telepítés elhanyagolható a vízfelületre nézve.
Amit keszeg, süllő vagy éppen garda, balin, ponty (a felsorolás folytatható) frontos tesznek, minősíthetetlen.
A legfontosabb a természetes ívóhelyek rehabilitációja, de ez ügyben semmi sem történik! Persze, hogy nem, mert nem érdeke a halászati cégnek! Így az halbeszerzés és a telepítés során nem lehetne ügyeskedni.
Egy pozitív változás van, az az ellenőrzés (de még ez is harmatos).
Hány százmillió forintot fizetünk be a cégnek évente?
Mit kapunk ezért? Mennyi halőr van, mennyi fizuért? Kik ülnek az irodákban? Mennyiért? Két nap alatt lehetne bőven faragni a költségekből...
Azt hiszem, egy horgász összefogás sokkal hatékonyabban használná ki az erőforrásokat.

Ha én így irányítanám a saját cégemet, mint a mosatni és az ezelőtti halászati maganement, régen csődbe mentem volna.

HA stílszerű lennék, azt mondanám, hogy ismét a zavarosban halásznak, és nincs okuk arra, hogy ezen változtassanak!
Ha más nem lesz, és van rá törvényi akarat, akkor el kell zavarni Őket.
Tudom, majd jön a busaveszély, keszegszelektálás, meg honnét vesznek a balatoni vendéglők süllőt meg keszeget, de ezen lépjünk túl.
Senki sem tud tudományos érveket sem pro sem kontra felhozni!!!

Koli
Pelsológia Csúcshorgász lettem 2013.02.04 20:03:13
Na de hogy! Eleve érdemtelennek tartom ezt a titulust, hiszen még a képzeletbeli dobogóra sem sikerült felkapaszkodnom. Kissé csalódott is vagyok emiatt, sőt, szégyellem a történteket, elvégre egy minimális bronzérem igazán teljesíthető lett volna ebben a harmatgyenge mezőnyben. De…..
12 milliárdért traffipaxot venni? Nem hinném, hogy a gyorshajtás az egyetlen probléma az utakon. Pláne nem ennyiért. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Ígéretemnek megfelelően ezennel szeretnék választ keresni egy korábbi posztban nyitva maradt kérdésre: vajon miért nem szexel a Balatonban a ponty? Sokak szerint azért nem, mert a Balatonba helyezett pontyállomány eleve szaporodásképtelen. Azért szaporodásképtelen – állítják…..
Pelsológia Balatoni búbánatok 2013.01.05 22:16:59
Miközben horgászunk, a várakozás tétlen idejében van idő erről-arról beszélgetni. A téma általában színes, de legtöbbször éppen arról szól, amit csinálunk: a horgászatról. Még nyáron, azon a bizonyos ünnepnapon például Gyula felemlítette, hogy furcsa tendenciára lett…..
Válság van, és ez a válság miért éppen a horgászmédiát kerülné el? Lapok alakultak és szűntek meg a közelmúltban, de jelentősen visszaesett a két piacvezető horgászújság, a Magyar Horgász és a Sikeres Sporthorgász értékesített példányszáma is. Néhány hónapja…..
Koli 2012.06.08 10:19:52
Szia willy,

jó a téma, és érdemes elgondolkodni rajta.
Gyerekkoromban tényleg úgy vártam az újságot, mint a messiást, és ha pár napot csúszott az újság, képes voltam elé kimenni az úton...
A régi MaHor-ból sok évfolyamom megvan, sőt odáig fajult a dolog, hogy a télen vettem vagy 20 évfolyamot a vaterán, és azokat lapozgattam (az ötvenes évek közepétől a hetvenes évek közepéig).

2-3 évvel ezelőttig megvettem minden újságot, sőt a két nagynak előfizetője is voltam.
Tavaly úgy ímmel-ámmal vettem párat, az idén nem fizettem elő egyre sem.
Az idén egyetlen (!) lapszámot sem vettem meg, és nem olvastam el, és valahogy nincs hiányérzetem ez miatt.

A két naggyal kapcsolatban tudom elmondani, hogy miért, mivel inkább ezekre volt rálátásom.
A MaHor-nál azt érzem, hogy régről ottragadt emberek gyülekezete, belterjes társaság, és mikor ugyanazt a cikket meglátom a süllő horgászatáról immár ötödször látom egy tizedszer publikált képpel, akkor kicsit felmegy a pumpa. Bár a kézzel rajzolt úszók és sodorvonalak eléggé nosztalgikusak... Hunyadi úr a csököshágliban jó volt, és tudom, hogy egy újszülöttnek minden vicc új, de ezen már rég túl kellett volna lépni.
A SSH pár ember üzleti próbálkozása, ahol nem találták meg az összhangot. Kicsordul belőle az ésszerűtlen és mennyiségi reklám. Ez lenne az a tipikus eset, amikor a kevés sokkal több. Az újság több mint a fele reklám, a másik fele meg összeollózott cikk, ami más máshol megjelent. A reklámmal ugyanúgy járnak, ahogy pl. a haldo is. Ha már minden banner, csiricsáré, villogós és minden DG, akkor én erre nem vagyok vevő. Egyszerűen hetekig nem nézek rá, ha igen, akkor is csak a balatonos topicot nézem meg. Cikket hónapok óta nem olvastam rajta.
Az egyéb újságok közül talán a KőrösHorgász volt emlékezetes, ha egyáltalán jól írom a nevét... A szerzők többsége ismeretlen volt, de olyan hamvas, jó szándékú, ígéretesnek kinéző próbálkozásként emlékszem rá.

Azt gondolom, hogy amiért a horgászsajtó a mélypontján van, azért a legtöbbet a kiadók tették, akik nem képesek felmérni, hogy mire van szüksége annak a rétegnek, aki megvásárolná ezeket a kiadványokat.

Koli
Pelsológia All inclusive 2012.05.22 21:02:00
Történetünk még a Balaton partján kezdődött, a május elsejét megelőző hétvégén, amikor Gyula és családja tiszteletét tette a szigeten, lévén ők is tanyatulajdonosok. Azon a hétvégén tartottuk ugyanis a sziget közgyűlését, amin illik megjelenni a birtokosoknak, és én erre…..
Pelsológia Halat a Balatonba! - 2. 2012.04.15 09:24:00
Az előző részben nyitva maradt a kérdés: miért haszontalan dolog azonnal kifogható, 1,5-2,5 kg-os pontyokat telepíteni a Balatonba? Előre szeretném jelezni, az okfejtésben rejlő hibalehetőség jelentős, éppen ezért az alábbi számokat ne tényként kezeljük, sokkal inkább egyfajta…..
Koli 2012.04.17 21:25:29
@ex-leprás:
Hát azért nem azt telepítenek, mert a sok okos nekiesik a vezetőknek, hogy "mááá megin reútrt fogtam, mérnem kétkilóssat telepíttetek..."

Ismét egy olyan kötelező olvasnivaló Willytől, amit a közgyűlések előtt kellene sokszorosítva kiosztani az embereknek.
Azt hiszem, hogy a fejekben kellene rendet tenni, és az értelmesebbje gyorsan megértené, hogy az ő érdekében történik az, hogy nem háromkilós halat telepítenek.

Az általad írt másfél hónapos hihetetlen tömegnövekedés engem is meglepett.
Ez meg kell, hogy győzzön minden kétkedőt.

Én egy dologban lennék szkeptikus: a 15-25%-os kallódással.
Ez sztem sokkal több.
Willy, tudsz adatot, hogy a telepítésből mennyit fognak vissza a horgászok a fogási naplók alapján?

Bár gyanítom, hogy a betelepített hal sem mindig annyi, mint amit a számok mutatnak (khm. illetve régebben nem volt talán annyi...), meg hiányzik az a mennyiség is, amit a telepítés után nemsokkal megjelenő halászhajók húznak le.

De bízzuk a mostani főnökségben és az új konzultációs bizottságban :-)

Koli
Négy vágyott családi autó a ringben, amelyek áruk miatt inkább csak céges flottákban tűnnek fel manapság. Veri a japán a németet? És a koreai hol jön a képbe? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
  A fagy szorítása nem enged, a jég alá kényszerített Balaton téli álmát alussza. De mi nagyra nyitjuk horgász szemünket, sőt, egy nagyítót is kézbe veszünk, hogy jobban lássuk az angolna-sztorit...   „Nem az angolna döglik, hanem a Balaton…..
Két szívkoszorúér meg három repedező aorta között Enderünk, aki mostanában leginkább főállású orvos, levelet írt, fényképeket csatolt. „Az egyik totalcart olvasó szomszédom áthozott ma három képet. Koreai motorosok, az egyik csaj, 125-250 köbös gépekkel mennek…..
A Homár még nem találkozott a jelenséggel, ettől függetlenül nem kizárt, hogy tényleg szervizdíjat számolnak fel a parkolóautomaták a Westendben: Érdekes és egyben megdöbbentő jelenségre szeretném felhívni a Westendben parkoló autóstársaim figyelmét. Már több alkalommal…..
Koli 2011.01.18 15:45:37
@helianthus:
Ne viccelj, méghogy sok a 750 Ft a parkolásért.
Ferihegyen 6 percért 710 Ft a tarifa...

www.bud.hu/utasok/kozlekedes_es_parkolas/parkolas/?article_hid=2768
Imitto fűtőmotort cserélt volna karácsonyra autójában, de valahogy lehúzósnak érezte a Baumgartner szervizének 187 ezer forintos ajánlatát. Így 42 ezerből megúszta:Kedvenc autónk karácsony előtt úgy gondolta neki is kellene valamit vennünk karácsonyra. Ha fűtést kapcsoltam…..