Adatok
kocoska77
133 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Kislányként volt egy nagyon jó barátnőm, akiknél rengeteget időztem. Ők imádták a sztrapacskát, meg az olajos halakat, utóbbiból vajjal rendszeresen finom halas szendvicskrémet csinált az apukája, amit nagyon-nagyon szerettem. A sztrapacskát viszont valamiért nem, pontosabban nem…..
Befőzni jó. Erre az alapigazságra akkor jöttem rá, mikor életemben először végre nekiálltam a befőzésnek, és a spájzpolcom megpakolásának. Hogy mitől jó? Először is: mert finom. Sokkal finomabbak az így készített szörpök, befőttek, lekvárok, savanyúságok, mint a boltiak…..
1. Minden ami finom, az egyben hízlal is.2. Minden levesben van hajszál, csak kicsit keresgetni kell.3. Nem könnyű egyszerre séfnek, mosogatónak és közben szexbombának lenni.4. A lépcsőházban érezhető inycsiklandó illatok mindig a szomszéd lakásból szűrődnek ki.5. Aki szagolt…..
Panka segít. Megmossa a tojásokat, kimérjük együtt a lisztet (komoly harc árán, mert nem akarja megengedni, hogy én is „belekontárkodjak” a főzőtudományába), csinálunk a közepébe „fészket” is, amibe a 3 éves kicsi lányom szépen bele is üti egyedül a tojásokat. Ügyesen…..
Könnyű vacsorára vágytam, és bevallom, nem volt kedvem egy órát dekkolni a konyhában, annak ellenére, hogy alapból nagyon szeretek főzőcskézni. Barátnőmtől épp a minap kaptunk finom házi paradicsomokat, és a hűtőben ott terpeszkedett egy nagyobb darab fetasajt is, úgyhogy nem…..
kocoska77
2012.07.28 19:41:12
@titokmacsek: Jóvanna, friss fűszernövénnyel persze hogy finomabb, már akinek van. Nekem momentán egyébként nincs is friss bazsalikomom, bár szokott lenni. De pl. petrezselymem, mentám vagy rozmaringom van ;-)
kocoska77
2012.07.28 19:59:29
@Hobbychef: Köszönöm :-) Őszintén szólva én hallottam már az ellenkezőjét is, hogy bazsalikommal "az igazi"... Szerintem az a
legfontosabb, hogy kinek hogy ízlik :-) Borecettel még nem próbáltam egyébként...
legfontosabb, hogy kinek hogy ízlik :-) Borecettel még nem próbáltam egyébként...
kocoska77
2012.07.29 01:25:37
@titokmacsek: Hehe... nekem is onnan van bazsalikomom általában, mert még sosem maradt meg, de pl. a rozmaring kint pompázik a kiskertemben, abból nem vagyok a boltira rászorulva :-)
A tészta extra csokisságát csodásan ellenpontozza a sárgabarack édesen savanykás ízvilága.Az tuti, hogy ilyet még rengeteget fogok sütni.Ami a receptet illeti:
Sárgabarackból indultam ki -nem bírunk betelni vele, és roskadozik a fa is-, de most valami csokisra is vágytam, így jött…..
Nyár nem múlhat el nálam lecsó nélkül. Alig várom, hogy megjelenjen a boltok polcain az édes paradicsom meg a finom paprika, és végre elkezdődjön a „lecsószezon” :) Imádom a lecsót, bárhogy jöhet: friss kenyérrel, tojásosan, rizzsel vagy tarhonyával is…..
kocoska77
2012.07.24 21:36:58
@atila68: csapd hozzá még a négy oldalú dobókockát, és készen vagyunk ;-)
kocoska77
2012.07.24 21:51:18
@titokmacsek: Na, most elpirultam :-) Köszi a dícséretet... :-)
kocoska77
2012.07.24 22:36:32
@titokmacsek: A cukkinis ismerős, de patisszonnal még nem csináltam, finomnak hangzik...
Jól fejlett franciamániásként Ratatouille -t is szeretnék még főzni :-)
Jól fejlett franciamániásként Ratatouille -t is szeretnék még főzni :-)
Még mindig barack: megunhatatlan, és ezerféleképp variálható. Most bejött hozzá az őszibarack is (végre az is érik), így született –a kettőt kombinálva- a hideg, mandulás barackkrémleves, vaníliafagyival:)
Hozzávalók:
1 kg barack (60-70 dkg sárgabarack, 30-40 dkg…..
Örök klasszikus, örök kedvenc. Nem csak finom, de alaplekvár is, mondhatni, a lekvárok anyja :DGyerekként nemigen fordult elő, hogy bolti baracklekvárt ettem. Anyuval minden nyáron megfőztük az "éves adagot" a nagypapám sárgabarackjából. Nyammm... még mindig érzem a számban az…..
Az nem újdonság, hogy imádom Franciaországot, jártam is ott nemegyszer. Viszont idén –igaz, csak itthonról, sajnos- kicsit velük ünnepelek én is. Az egyik alap süteményüket, édes quichét sütöttem, sárgabarackosat, ha már éppen ez érik a kertemben.A recepthez –nemzeti ünnep…..
A bodzaszörpök már ott figyelnek a spájzpolcon, de családom egybehangzó véleménye szerint nem élet az élet málnaszörp nélkül (nem mellesleg én is imádom), így aztán itt az ideje nekiállni az idei málnaszörp-expedíciónak is :) A málnát már beszereztük hozzá, most jöhet a…..
A könnyű és gyors sütik közé bátran beállhat ez a süti is –mint általában a muffinokat, ezt sem túl nagy ördöngősség összeállítani: az ember összekeveri a hozzávalókat, belekanalazza a muffinformákba, betolja a sütőbe és 18-20 perc múlva kiszedi, kb. ennyi a…..
Nemrégiben kirándulni voltunk. Nagymarosig vonattal mentünk, onnan komppal át Visegrádra, ahol többek között jót boboztunk, játszottunk a Mátyás király játszótéren, nagyon jól éreztük magunkat. Kicsi lányomnak minden izgalmas volt: kezdve a metrózással (ó, igen, a kis…..
Imádom a nyarat. Persze nem akkor, amikor épp 50 fokban izzadok a buszon, vagy amikor esélyem sincs nyaralni, vagy kikapcsolódni egy kicsit –ez kb. olyan, mint télen a mínusz 10 hetekig, hó nélkül: bosszantóan utálatos. De ha érik a sok-sok finom gyümölcs a kertemben, finomakat…..
„(...) Közben ismét forró nyár lett. Matyi ordítva szaladt végig az utcán:- Megérett Kukunberg néni uborkája!Az utcánkban minden gyerek tudta, mit jelent ez.- Anyuka, adjál gyorsan zsíros kenyeret! – türelmetlenkedtem, nehogy kimaradjak az osztásnál. A kenyérrel száguldottam a…..
kocoska77
2012.06.18 14:56:34
@algie: Szia algie! Én is nemrég találtam rá újra erre a könyvre, anyunál, a gyerekkori könyvespolcomon, jónéhány másik, ronggyá olvasott könyvemmel egyetemben :) Olyan jó volt újraolvasni őket... :)
A kovászos uborkát én sem szeretem túl fűszeresen, bár azért fokhagymát rendszeresen teszek bele, igaz, nem olyan sokat, hogy az domináljon, csak annyit, hogy hozzáadjon az ízéhez. És a fokhagyma nélkülit is nagyon szeretem :)
A kovászos uborkát én sem szeretem túl fűszeresen, bár azért fokhagymát rendszeresen teszek bele, igaz, nem olyan sokat, hogy az domináljon, csak annyit, hogy hozzáadjon az ízéhez. És a fokhagyma nélkülit is nagyon szeretem :)
Első önálló szárnypróbálgatásaim alkalmával, mikor a Zurammal, aki még akkor nem volt a Zuram, időnként, néhány napra kipróbálhattuk, milyen is komoly felnőttként együtt élni és háztartást vezetni, mindig lelkesen igyekeztem főzőcskézni, és finomakat varázsolni neki…..
Először is elmondanám, hogy én nem vagyok túlzottan kenyeres –vagyis kenyérféléket elég minimális mennyiségben eszem, kb. akkor, ha muszáj. Ha nagyon finom, friss, ropogós, esetleg meleg pékáruval találkozom, akkor persze nem tudok ellenállni, azt nagyon szeretem :) Mivel viszont…..
Ez a recept még a férjem anyukájától maradt rám, és meg kell mondjam, nagyon hálás vagyok érte. Elég régi recept, még abból az időből való, amikor Magyarországon még max. a Jégbüfében lehetett enni ilyesmit. Az eredete homályba vész, amolyan igazi „nagyi receptje”…..
Bodzaszörpöt rengeteget csináltunk még gyerekkoromban Anyuval. Egyszerűen imádtam :) Megunhatatlan, üde, finom frissítő ital a nyári melegben, és ráadásul könnyen elkészíthető. Azt nem garantálom, hogy sokáig kitart (nálunk például a telet sosem érte meg), de lehet…..
Előrebocsátom, hogy ez nem az az étel, amitől fogyni lehet :) Persze ennek a blognak soha nem is volt ez a célja, ezt most azért említettem meg külön, mert ez az étel azon kevesek közé tartozik, amit általában zsírral készítek. Lehet olajjal is, de akkor elveszik a számomra…..
Szintén az egyszerű levesek közül való, könnyű elkészíteni és kifejezetten finom is. Ráadásul a franciák egyik alaplevese, a bouillabaisse (francia halleves) és a pot-au-feu (marhahúsleves) mellett, ami -figyelembe véve a franciamániámat- szintén a blogra predesztinálja :)…..
Nemrégiben eszembe jutott, hogy milyen régen ettünk, úgyhogy nekiálltam. Nem bonyolult recept, nehézségét igazából a vaníliamártás –vagy ha úgy jobban tetszik, vaníliasodó- csomómentes elkészítése adja a gyakorlatlan kezek számára. De bevallom őszintén, számomra…..
Békés gyerekkorom és zivataros kamaszkorom idején (azért nem volt nagyon régen:)) még csak 1-2 lisztfélét találtam a polcon a közértben: sima liszt, rétes liszt, búzadara -kb. erre a háromra emlékszem, meg arra, hogy még így sem tudtam, mi alapján dől el, hogy egy receptben sima…..
kocoska77
2012.04.14 23:23:27
@Nefelejcs2: De jó, köszönöm a kiegészítést és a kedves szavaidat is :)
Nekem ennek a sütinek már a neve is tetszik :) Mikor egy munkatársam meglátta, ugyan nem egészen erre a névre asszociált (-Jéé, hólabda, ezt a sütit nagyon szeretem!), de sietek mindenkit megnyugtatni, Kozák sapkaként is bevágott belőle rögtön kettőt, úgyhogy nincs semmi gond. A…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz