Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RaczUr

313 bejegyzést írt és 70 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Drága jó békebeli kétezres évek közepe! A korszak, amikor full elegendő volt egy zenekarnak a zászlójára tűznie a féktelen hedonizmust, és a nihilizmust, és ennyivel bőven elegendő belbecset szolgáltatni a mondanivalónak. A Raging Speedhorn tipikusan az a parti zene volt, ami a maga elbaszott…..
2020 elbaszottságát mi sem teszi kézzelfoghatóbbá, minthogy fél évvel a megjelenés után írok az új Oranssi Pazuzuról. Megmagyarázom: tökéletesen az első 'vid hullám közepében jelent meg a Mestarin Kynsi, és bár láttam hogy sokaknak kapásból betalált a lemez, én elraktam magamnak későbbre. Sőt! Még…..
Az All Them Witches egy olyan zenekar, amit sikerült olyan tisztes távolságból figyelnem, hogy szép lassan le is tűnt a zenei horizontomról. Volt egy KEXP-es videójuk, ami rendszeresen szembejött velem, sőt abba szerintem még bele is néztem, máskülönben nem raktam volna el a zenekart az…..
Akármennyire is ugrott páros lábbal bele a koronavírus a zeneiparba (is), ha egy zenekart kellett volna megjelölnöm, hogy melyik alakulat az, aki ennek ellenére is kijön egy albummal, az jó eséllyel a Boris lett volna. Nagy kockázat mondjuk nem lett volna ebben a jóslatban, mert a japán trió úgy…..
Az egyik legfurább dupla lemez megjelenést sikerült összehoznia az Old Man Gloomnak. Nem olyan rég jöttek ki a Seminar IX-el, most meg a folytatásával (előzményével?) a Seminar VIII-cal. Amúgy is egy igen random zenekarról van szó, akit érdekel, az előző lemeznél összeszedtem pár különlegességet…..
2016 körül merültem alá az Eldernek igazán. Az azt megelőző stoneres, alap doomos Dead Roots Stirring, annyira nem kapott el, talán csak egy kósza belehallgatást élt meg akkor nálam. Viszont a Lore! Azt kell hogy mondjam, hogy abban a lemezben benne volt minden, ami miatt zenébe bele lehet szeretni.…..
Az Old Man Gloom, mint zenekar egy igen nehezen besorolható alakulat. Alapból nyugodtan használhatjuk a supergroup kifejezést rájuk, mert Aaron Turner gitározik, hörög (ex-Isis, Sumac), Nate Newton a másik gitáros (Converge, Doomriders), és Santos Montano a dobos (rá még visszatérek). A tavaly előtt…..
2017 nyarán volt szerencsém megismerni a Wrekmeister Harmoniest. Az a Robotos koncertjük meg alapjaiban változtatta meg a zenekarhoz való hozzáállásomat. Amik fenn voltak tőlük dalok pörgettem, és be is jöttek eléggé, de élőben megtapasztalni ezt a formabontó zenét más tészta volt. Hegedű, slide…..
A Lowrider neve nem ismeretlen számomra, az viszont igencsak meglepett, hogy gyakorlatilag az Ode to Io lemezük, ami gyakori vendége volt bő tizenöt éve a lejátszómnak, az egyetlen nagylemeze a svéd zenekarnak, emellett négy számot dobtak ki a Nebulával közös spliten. Az Ode to Io viszont egy olyan…..
Van egy meredek teóriám, amibe egyébként pont annyira lehet belemagyarázni sok mindent, mint amennyire darabjaira lehet szedni. Szóval röviden ennyi lenne: Húsz évente a zenei fő irányvonalak (legfőképp a rock/metal stílusoknál) újra előkerülnek kisebb-nagyobb változtatásokkal. Gyakorlatban megnézve…..
A negyedik Desszert Feszt Budapest az utolsó(előtti) bulijával jelentkezett, és habár az eddigi koncertek is igazán erősek voltak, mint pl. az Eyehategod, Om, Inter Arma, de az Earth még igencsak a cseresznye volt a desszert tejszínhabjának a tetején, és nem csupán Dylan Carson Kurt Cobainhez kötődő…..
Belgiumot nem igazán lehetett azzal gyanúsítani jó tíz évvel ezelőtt, hogy Európa egyik meghatározó zenei importőre lenne. Ez viszont a kétezer-tízes évekre meg változott, legfőképp az Amenrának köszönhetően. A post-metal alakulat pedig egy igen szép ösvényt taposott ki más, hasonszőrű zenekarnak…..
Idén nálam a legtöbbet hallgatott lemez díját nagy valószínűséggel vinni fogja a Cult Of Luna és Julie Christmas kollaborációs anyaga a Mariner. Három éves lemezről van szó, de valahogy ez év elejéig teljesen kikerült a látószögemből, viszont azóta olyan szerelem van iránta, hogy most csak azért…..
Kevesen vagyunk, akik hittek benne, hogy tényleg eljön ez a nap. 13 év 4 hónap és 2 nap után újra egy Tool lemezzel gyarapodott a világ. Nem volt ez egy könnyű szülés! Sőt! A 2006-os 10 000 Days után hosszas pereskedésbe futott bele a zenekar, emellett Maynard James Keenan is elfoglalt lett a másik…..
Igen durva kényeztetés, amit zeneileg a nyakunkba kapunk a nyár finise felé haladva. Még élénken él bennem a Neurosis okozta katarzis, a rá pár napra bekövetkező áll ledobás a Thou által, és közben a negyedik Desszert Feszt is egy igen komoly bulival rúgta be a motort. Az OM nem épp az a zenekar,…..
Bibliai lesz az idei Desszert Feszt Tíz prémium bál várja a stoner/doom/sludge rajongóit, köztük olyan legendákkal, mint a Trouble az Earth vagy az Eyehategod...
  Igen erős hét záró akkordja volt a Thou nevével fémjelzett szombat este. Kis túlzással egy doom-sludge-post fesztiválra elegendő súlyos zenét kaphattunk az arcunkba, ha azt vesszük, hogy szerdán a YOB és a Neurosis katarzisát megfejelve hétvégén már a stílus új hullámos ifjabb képviselői…..
Június 17-én először tette nálunk tiszteletét az amerikai Sumac zenekar egy nagyon erős koncerttel. Ez pedig egy jó alkalom volt arra, hogy kifaggassuk a zenekar frontemberét, Aaron Turnert a zeneszerzésről, turnékról, Magyarországról, az Isisról, régi és új zenékről és még sok másról...
Emlékszem, hogy talán 2016 lehetett, amikor szembe jött velem a Sumac zenéje. Persze az elég erős faktor volt, hogy ne is siklódjak el felettük, hogy az az Aaron Turner volt a zenekar 33,33 %-a, aki az egyik örök kedvenc zenekarom, a megboldogult Isis, illetve az egyik legizgalmasabb zenekarnak, az…..
A Baroness olyan érzelmi hullámvasút számomra, amilyet zenekar nem nagyon okozott nekem. A Red meg a Blue lemezük annak idején az egyik legkellemesebb felfedezés volt számomra. A maga fura, dallamilag progresszív köntösbe bújtatott sludge zenéjükre elismerően csettintettem, ráadásul…..
Azon szerencsés emberek közé tartozom, akik 2007-ben elcsípték a Szigeten a Toolt. Akkor még fel sem fogtam, hogy ez egy igen erős fegyvertény lesz, ha szóba kerül a kihagyhatatlan koncertek társalkodási kategóriája. A Tool az elmúlt szűk 12 évben szinte semmit nem csinált. Élőben nem nagyon mozdult…..
A Grizzly zenekar sokszor szembe jött velem ebben a dekádban, párszor láttam is őket, de valahogy konkrét kép, elképzelés nem társult a zenéjük mellé. Mondjuk azt sem lehet rájuk mondani, hogy szakadatlan dobálták ki a lemezeket, ha minden igaz két EP után ez az első nagylemezük…..
Az a zenekar számomra a Pelican, ami már az első pár hangtól, amit tőlük hallottam, rögtön megvett kilóra. Az Australasia volt az alámerülés chicago-i zenekar munkásságába, és emlékszem nem sokra rá kidobták a What We All Come to Need-et. Na! Az a lemez az elmúlt tíz évben körbe járta az összes…..
Régen volt már olyan köröm egy lemezzel, mint az Inter Arma Sulphur English-ével. Általában 10 perc elég, hogy valamennyire le lehessen szűrni, hogy mit lehet várni. Először a fent említett idő után fel is adtam az alámerülést, mert annyi idő alatt annyi hang támadta meg a…..
Van abban mindig egy kis izgalom, ha egy olyan bandát néz meg az ember, amelyiket frissen ismert meg. A Pontiak is ide tartozik, a videó megosztó segítségével könnyen magába húzott a trió felületesen megismert munkássága. Az estében emiatt benne volt az is, hogy ratifikáltan új…..