Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GergelyNagy

2 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az attól függ. Talán az elsők közt jelenik meg mindig az a felvetés a római katolikus hívők részéről, hogy ők bizony nem "imádják" szűz Máriát, csak tisztelik. Bármikor is említik meg a protestánsok, hogy a katolikusok "imádják" Máriát, a válasz mindig ugyanaz, sőt: ha elmennénk egy katolikus…..
„Sőt inkább kicsoda vagy te óh ember, hogy versengsz az Istennel? Avagy mondja-é a készítmény a készítőnek: Miért csináltál engem így?” (Róma 9:20)  Bevezetés Szeretett testvéreim, nem szabad azon elcsodálkoznunk, ha Isten örök predesztinációjának tantételét a Sátán támogatói támadják és…..
„Ha vallási vezetőkről van szó, szinte kizárólag szürke szakállas férfiakat látunk.” Nőnap alkalmából áttekintettük, milyen a nők aránya és helyzete az evangélikus egyházban itthon és külföldön. Szöveg: LD A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) lelkészi karában (2015 augusztusi adatok szerint)…..
2017. 02. 21-én Márkus Tamás András és Nagy Gergely, két református teológus-lelkipásztor az Evangelikál csoport szervezésében, egy nyílt, moderált vitaest alkalmával kereste a válaszokat arra, hogy valóban véget ért-e a csodás karizmák kora (a vitaest hanganyaga elérhető ITT). Nagy Gergely a…..
GergelyNagy 2017.04.23 14:36:02
@kincsőrző:
II. legvége: igazat adok, talán nem a legszerencsésebb megfogalmazás volt. Ez így pontos: "Ha a jelajándékok foglalkoztatják a legtöbb keresztényt, az nagyon nagy baj. Azzal még egyet tudok érteni, ezek a legvitatottabb lelki ajándékok :)"

III. 1. Dehogynem mond más által végezhető csodákról. Olvassa el összefüggésében a Zsidó levél ide vonatkozó szakaszát.

III. 2. "Azok pedig, akik hallották, megerősítették ezt számunkra..." Ez expressis verbis az apostolokra vonatkozik. Szó van róluk.

IV. 1. " Nem a bevezető mondat formalitása követeli meg az engedelmességet..." Valóban. A tartalom. Viszont a bevezető formula utal arra, hogy itt prófécia-igénnyel szól valaki! És ezt kizárják a kontinuacionisták.

IV. 2. Itt Ön tkp. a Sola Scripturát tagadja (erre volt utalás az előadásban és ezért lett megemlítve a 2Tim 3:16).

Agabosztól van kanonizált szöveg, olvassa el az ApCselben. Továbbá Önnek kéne bebizonyítania, hogy mást tanítottak az UT próféták, mint az apostolok (tartalmukban). Az előadásban hosszan van levezetve, hogy ez miért nincs így. Tehát az UT próféták tanításai is benne vannak az Újszövetségben, lsd. Pál, Péter, János etc. leveleit.
GergelyNagy 2017.05.04 07:35:32
@kincsőrző: III.1. Rossz érv, v.ö. Zsid 2:4

III.2. Lsd. 1-es pont

IV. 1. lsd. protesto.blog.hu/2016/12/01/a_profetasag_ujraertelmezve-a_karizmatikus_ertelmezes_ellen

IV. 2. "Negyedszer, mivel az igazi prófécia szóbeli, megítélhető és tévedhetetlen, az egyetlen ebből levonható következtetés az, hogy teljes mértékben isteni tekintéllyel is bír. Az apostoli kor vége és a kánon lezárulta óta azonban csakis a Szentírás bírhat ilyen szintű tekintéllyel [2Tim 3:16]." V.ö.: Westminsteri hitvallás 1. 1., 1689-es Londoni Baptista Hitvallás 1.1, II. Helvét Hitvallás 1. fej.

Ha a modern prófécia ellentmond a Szentírásnak, akkor nem prófécia. Ha nem mond ellent, akkor nincs szükség rá (VAGY tegyük hozzá a kánonhoz).

A befejezésével egyetértek. De ha ugyanazt tanították (értsd: próféciájuk megegyezett az apostolokéval), akkor az Ef. 2:20 szerint velük együtt megszűnt a prófétaság.
"Uram! Hiszem, hogy Jordan Standridge (a cikk írója) játszani fog az NBA-ben (amerikai kosárlabda liga)! Nem! Kijelentem, hogy játszani fog az NBA-ben!" Ezekkel a mondatokkal imádkozott felettem egy srác, mikor elhagytuk a középiskolai kosárlabda-tábort. Az után mondta ezt, miután imájában a…..
GergelyNagy 2017.04.11 18:39:35
@kincsőrző: Kedves Kincsőrző! A mennyország (és/vagy pokol) megjárásáról szóló extrabiblikus beszámolók és az ehhez kapcsolódó könyvek kifejezetten a karizmatikus mozgalmat jellemző tévtanítások (csakúgy, mint a Bibliai leírástól eltérő, mégis "karizmának" nevezett "ajándékok"). Ezeken a könyveken keresztül érik el a szekuláris, "kereső", a misztikumra fogékony tévelygőket és csábítják magukhoz, hasonlóan a régi gnosztikusokhoz.
GergelyNagy 2017.04.12 13:21:15
@kincsőrző: nem csak a szélsőséges karizmatikusságnak nincs legitimitása, hanem a "moderáltnak" sem.
1. A blogunkon John Piper, Wayne Grudem és Sam Storms nézeteit vizsgáljuk exegetikai szempontból, ajánlom figyelmébe.
2. Ugyanúgy, ahogyan ezt is: protesto.blog.hu/2017/04/12/miert_szuntek_meg_a_csodas_karizmak_a_szesszacionizmus_alapjai

Nincs olyan, hogy Benny Hinn rossz, a karizmatikus barátaink meg jók. Egyik sem biblikus.

Üdv
Ezen cím alatt futó sorozatban vázlatos, igehelyekkel alátámasztott, rövid összefoglalását szeretnénk közölni a kálvinizmus 5 pontjának, a T.U.L.I.P.-nak. T.U.L.I.P.: mozaikszó, a kálvinizmus 5 pontja: 1. Teljes romlottság (teljes képtelenség a jóra) 2. Feltétel nélküli kiválasztás 3. Korlátozott…..
GergelyNagy 2017.04.10 11:08:21
@kincsőrző: Kedves Kincsőrző! A cikksorozat a kálvinizmus 5 pontjáról szól, így amikor csak annyit említünk: kálvinizmus-akkor természetesen az 5 pontos kálvinizmusra gondolunk.

Tisztában vagyunk vele, hogy vannak nem 5 pontos kálvinisták (az új kálvinizmuson belül elterjedt nézet a 4 pontos kálvinizmus), viszont R.C. Sproullal együtt valljuk, hogy vagy a 4 pontos is 5 pontos, pusztán rosszul fogalmazza meg magának pl. a korlátozott engesztelést, vagy egy pontot sem vall, mert a maradék négyet is rosszul gondolja.

Érdekes kérdés, hogy mi a kálvinizmus, lehet-e kálvinista az, aki nem vallja a dorti kánonokat. Talán egyszer erre is kitérünk.

A hipotetikus univerzalizmusról készül cikk, bár nem könnyű leválasztani az amyraldianizmusról. Köszönöm az érdeklődést!
Ezen cím alatt futó sorozatban vázlatos, igehelyekkel alátámasztott, rövid összefoglalását szeretnénk közölni a kálvinizmus 5 pontjának, a T.U.L.I.P.-nak. T.U.L.I.P.: mozaikszó, a kálvinizmus 5 pontja: 1. Teljes romlottság (teljes képtelenség a jóra) 2. Feltétel nélküli kiválasztás 3. Korlátozott…..
GergelyNagy 2017.04.08 12:56:51
A protestáns reformáció megtörténtének oka volt. Alapvetően azok ellen a katolikus tévtanítások ellen harcoltak eleink, melyek az évszázadok során rakódtak az egyházra [és vannak jelen napjainkban is a katolikusok között]. Miután Luther Márton összehasonlította a Szentírást a katolikus tanításokkal,…..
A karizmatikusok nézőpontja szerint a prófétálás nem tévedhetetlen, kijelentés-szintű, autoritatív beszéd, hanem „sokkal inkább „közlése, átadása valaminek, amit Isten spontán módon hoz tudomásunkra / juttat eszünkbe.” [1] John Piper nézete Wayne Grudem nézete is, és radikálisan eltér az…..
GergelyNagy 2017.02.13 21:56:10
@Frank_70: Az 1Kor 14:31 és 14:5 az ApCsel 2-re utal vissza. Ami a Jóel 3-ra... ami a 4Móz 11:16-30-ra. Szépen visszafejtve, ha elolvassuk, látjuk, hogy a lényeg: nincs korlátozva a prófétai tisztség, bárki megkaphatta a gyülekezeti tagok közül.

Lesz cikk nagyon hosszan az újszövetségi prófétálásról is (több is), de megvárjuk a karizmatikus vitaestet és a lecsengését.

Üdv!
Nagyon népszerű a mai humanista, liberális korban mindenkit minden szinten, mindenben egyenlőnek tekinteni. Ennek az eszmének a hullámát lovagolja meg Ferenc pápa népszerűségének növelése érdekében, miközben már halvány köze sincs Jézus tanításaihoz és a Szentíráshoz...
GergelyNagy 2017.02.10 09:54:40
@w_alaki: Elolvashatja a facebook oldalunkon, ha érdekli.
Az özönvíz története olyan kérdéseket vet fel, melyekből kiindulva sokszor elvetik az írásmagyarázat konzervatív módszerét, fundamentalistának, képtelenségnek, „logisztikai képtelenségnek” beállítva azt a felvetést, miszerint elég nagy volt az özönvíz ahhoz, hogy a föld minden részét elárassza,…..
GergelyNagy 2017.01.27 21:24:53
@fordulo_bogyo: A ker. egyház nem mindig tanította ezt, továbbá azért, mert az egyház tanít valamit, nem biztos, hogy összhangban áll a Bibliával. Sehol nincs benne leírva, hogy lapos lenne, miért is a Biblia alapján tanították volna? Bizonyítsd, hogy a Biblia azt tanítja, hogy lapos.

Ha érdekel, itt olvashatsz: tektonics.org/af/earthshape.php

Mivel off-topic lesz a téma, javaslom, zárjuk lassan.
GergelyNagy 2017.01.28 10:01:42
@fordulo_bogyo: Mint mondtam: nem feltétlenül kell a mai magasságokra és földrajzi viszonyokra vonatkoztatni az akkoriakat, hogy a 2Péter alapján, amint korábban idéztem, feltételezhetjük, hogy a mai hegységek méretei, elhelyezkedés stb. az özönvíz után alakultak ki. Így a bizonyítási teher rajtad van.

A második kommented szalmabábérvelése pedig olyan komolytalan, hogy válaszra sem méltó. Sehol nem írja az Ige, hogy "látta Isten, hogy ez jó." Azért, mert valamit te nem tudsz/akarsz megérteni [jogos volt Isten haragja] vagy nem akarsz elfogadni, attól még igaz.
GergelyNagy 2017.01.31 14:23:34
 Fogadási lista lebontva: Forma 1. jégkorong kézilabda kosárlabda labdarúgás tenisz ökölvívás Múlt heti hivatalos eredményt ITT találod. Sikeres vadászatot! Ha nem…..