Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zed07

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A végefelé közeledik a Jurassic World: Világuralom mozis pályafutása, számos országban már VOD és streaming platformon és fizikai formátumokon (DVD, Blu-ray, UHD4K) is elérhető Colin Trevorrow filmje, így elérkezett az ideje az összegzésnek, miképp teljesített a Világuralom és a Jurassic-franchise,…..
Csütörtöktől a hazai mozikban és péntektől az amerikai mozikban is bemutatták a rajongók által oly nagyon várt Jurassic World: Világuralom c. filmet, a franchise befejező(?) darabját. Az embargók feloldását követően a filmkritikusok általánosan rossz élménye a meghatározó hír a film kapcsán, pedig,…..
zed07 2022.06.15 11:23:17
Kedves Lord Picard, először is nagyon-nagyon köszönöm a szenvedélyes munkádat a Jurassic franchise irányában! Biztos vagyok benne, hogy (hozzám hasonlóan) sok a komment terén csendben maradó, de rendszeres visszatérő olvasó, és nagyon örülök hogy van egy ilyen magyar nyelvű oldal. Így tovább a dinóblog-vonaton, még ha egyelőre úgy is tűnik, hogy egyelőre lezárult egy nagy fejezet a moziban.

A JW: Dominion-t elsők között néztem meg, de eddig nem volt szívem írni a filmről, mert... a spoiler alatt folytatom.

!!!SPOILER!!!

Először egy kis visszatekintés, mivel szükséges hozzá.

Az első JW kifejezetten tetszett, mert bár voltak dolgok, amik nem jöttek be (pörgőgömb, néhány 'színészi teljesítmény', forgatókönyvbeli problémák, illetve sajnos a zene sem), ettől függetlenül nagyon benne volt a működő, lélegző dinoszauruszpark fíling, voltak izgalmas, feszült részek, és a dinoszauruszok egy része állatnak, nem pedig valamiféle szörnynek volt beállítva, sőt nálam a végső 'csata' is kifejezetten jól sikerült. Trevorrow messze nem hibátlan, de egészen élvezhető mozit tálalt, és ami fontos: ismét dinók lettek a köztudatban, újra menő lett a Jurassic franchise.

A másodikat, a Bukott Birodalmat emiatt fokozottan vártam, olvastam az információmorzsákat, és még a rendezőtől sem riadtam el, mert Bayona mögött voltak érdekes dolgok már. Ehhez képest úgy jöttem ki a filmről, mint az évtized csalódásáról. A történet, a forgatókönyv, a dialógusok, a rém rossz karakterek miatt bazári lett, a film annak hossza ellenére kapkodó, teljesen logikátlanságokkal. Nálam teljes csőd: a Nublar felrobbantása. Claire állatvédő. Justice Smith karaktere és állandó szerencsétlenkedése a hab a tortán az egydimenziós sablonokra. 'Gyilkolásra tervezett', szó szerint gonosz hibrid. A Hammond mellé beszőtt társ, azaz a Lockwood-sztori. Az alvilági aukció, ahol egy film gyártási költségének töredékéért adnak egy dinoszauruszt. Trevorrow és írótársainak gyenge ötletei óvódások szintjét tükrözte.

És elérkeztünk a Világuralomhoz, ahol minden jel jobb és minőségibb irányba mutatott: Trevorrow fogadkozott, hogy epikus lezárás érkezik. Visszajönnek a régi szereplők. Bemutatkoznak olyan dinoszauruszok, melyek nem voltak még vásznon, de lesznek régi nagy visszatérők. Nem lesznek hibridek. CGI helyett ahol lehet, bábuk. Epikus lezárás érkezik minden téren, uralkodnak a dinók, végre, ismét a Jurassic franchise lesz a király, akár bevételi rekordokat döntögetve!

És ehhez képest ilyen rossz Jurassic filmet nem láttam még moziban, mint amilyen a Dominion, pedig mindegyiket volt szerencsém látni nagy vásznon - még az eredeti JP-t is, 12 évesen. Igen, a Bukott Birodalmat, vagy a JP3-at is alulmúlva, még csalódottabban álltam fel a Dominion végén, részemről teljes csőd. Mindezt úgy, hogy néhány akkorra már kikerült, de spoilermentes kritika miatt óvatosan, alacsonyra hangszerelt elvárásokkal ültem be, de arra én sem számítottam, hogy percenként fogom a fejem az éktelen hülyeségek miatt. Trevorrow és az írótársai a földbe taposták a filmet az 'epikus' történetükkel, a dialógusokkal, valamint a feszültséget, mindennemű meglepetést és kreativitást teljesen nélkülöző rendezéssel. Nem túlzok, ha azt mondom, szinte semmi nem tetszett a filmben, mert azt a hihetetlenül gyenge forgatókönyv elintézte. De lássuk, hogyan képzelték el ezt a készítők!

- Óriássáskák vmilyen normálisan megírt dinós sztoriline helyett, pipa
- Trópusi klímához szokott állatok téli környezetbe téve, pipa
- A világon elterjedt dinókat, amire a marketing is épült, nem nagyon mutatjuk, pipa
- Szinte minden moneyshotot, látványos másodpercet mutassunk meg a trailerben, pipa
- Építsünk szupervonatot ott, ahol állatok bármikor és bárhonnan előjöhetnek, pipa
- Két ex-szereplő is legyen szuperügynök, ott felbukkanva, ahol kell, pipa
- A 'soha sem látott számú' dinoszauruszt ne nagyon mutassuk meg normálisan, pipa
- Legyen benne egy parodikusan jellegtelen, motiváció nélküli főgonosz, akiről egyébként az ikonikus nevén kívül semmit nem tudunk majd meg, pipa
- Ha jön a legnagyobb húsevő, a szereplők mind forduljanak felé és nézzék jól meg ahelyett hogy elbújnának, pipa
- A helyszínek között legyen egy jégbe fagyott tó sok-sok mínusz fokkal, de tőle egy kilométerre legyen sűrű, dzsungelszerű erdő, pipa
- írjunk bele lángolva is nagyon messze repülő rovarokat, pipa
- legyen benne agykontroll, hogy gombnyomásra minden állat egyetlen helyre térhessen vissza, és lehetőleg a főkomplexum elé ahol emberek is vannak, pipa
- legyen benne vérszomjas dinók közé belépő és egyet torkonragadó akcióhős, pipa
- tegyünk bele a lézerrel megjelöltre támadó dinókat is, ne vessze kárba az előző rész
- a szereplők néha teleportáljanak egyik helyszínről a másikra
- és még oly sok minden van, ami hülyeségnek hangzik, de jó lesz az, szeretni fogják!

Szerettem volna szeretni a filmet, de ennyi mellényúlás mellett nincs rózsaszín szemüveg. Lehet szépíteni, de ez így rém gyenge lett, ami számomra rajongóként különösen fájdalmas.
Előre lejtő, dinamikus forma.Egyszerű elemekből felépülő, de jól hangolt első futómű. Ne felejtsük el, hogy nem felső kategóriás autó, ezt azért is véssük táblára, mert a hátsó futómű akár egy jóval drágább modellben is megállná a helyét. Mai cikkünk…..
Vajon mi történt az Alien 5-tel? Jó kérdés, bár kár lenne tagadni a nyilvánvalót: valahol a Jean-Pierre Jeunet-féle Feltámad a Halál tehető felelőssé azért, hogy a széria jó időre jégre került, s 13 évet kellett várnunk arra, hogy egyáltalán felvetődjön egy új…..