Regisztráció Blogot indítok
Adatok
leblebi

5 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A következő pár írásban a passzív agresszióval fogok foglalkozni. Ez az a téma, aminek hatalmas szakértője vagyok és drágán megfizettem minden egyes tudás-morzsáért.  Az írások szokás szerint nem szólnak azokról, akiről nem szólnak. Ha bármi célom van vele, az az, hogy megpróbáljak nevet adni…..
leblebi 2016.05.01 19:06:15
A mai poszt különlegessége, hogy voltaképpen egy szerzői reakciónak indult, de aztán Melinda olyan részletesen (és érdekesen) leírta gondolatait, hogy megkértem, hadd jelentessem meg önálló posztként (ezért tehát a felelősség teljes mértékben az enyém). Aki nem olvasta volna…..
Az a furcsa helyzet állt elő, hogy az elmúlt bő egy hétben önálló életre kelt egy közel két éves poszt, aminek az a címe, hogy Miért költözöm vissza Magyarországra? – és noha volt már ilyen, engem mégis a mai napig meglepnek az ilyen jelenségek. Egy Angliában élő és…..
leblebi 2015.02.02 09:57:25
Mire a végére értem, rájöttem, hogy Gábor mai posztja voltaképp egy szerelmi vallomás Párizs (még csak nem is Franciaország) felé. A baguette-ről, a fennhéjázó nőkről, a gasztronómiáról és még sok minden másról. Jó olvasást nektek is! „Kicsit rendhagyó poszt lesz.…..
Anita élt már külföldön, nem is keveset, aztán visszakeveredett Magyarországra, és most szomorúan kapkodja a fejét, hogy mi is folyik szülőhazájában. Megint menne, mint mondja, elsősorban nem a pénz miatt, hanem az egymás iránti tisztelet és megbecsülés hiánya miatt. „25…..
Talán furcsa ilyet írni egy blogposzt előtt, de igazi fejlődéstörténetet olvashattok ma. Bevallom, nekem nagyon tetszett az írás, mert nagyra becsülöm, ha valaki képes tanulni a kudarcaiból és más emberré válni általuk. Miként ez Annával is történt. TROLLFIGYELŐ: Trollt…..
leblebi 2012.09.24 13:25:18
@Jess G: szerintem a bizalom az emberekben és a másokra való ráutaltság két külön dolog.
Persze, vannak kedves, segítőkész emberek mindenhol, akik adott esetben segítenek, de a blogban arról volt szó, és én magam is azt tapasztaltam, hogy sok ember tök fogalmatlanul indul neki, azzal, hogy majd megoldják helyette a helyzetet (vagyis képtelen a saját életét kézben tartani). Na én erről beszéltem.
Szerencsére ennek a posztnak pozitív kimenetele lett, de a fenti hozzáállás kudarchoz szokott vezetni.
Néhány légitársaság nemcsak, hogy rossz, egyenesen ehetetlen ételeket kínál utasainak. A legtöbben egyszerűen otthagyják ezeket a borzalmakat, egy weboldal azonban ahelyett, hogy szabadulna az emléktől, gyűjteni kezdte a szörnyű fogások képeit. „Valami hús, valami…..
Az egyik kedvenc török harapnivalóm a çığköfte, vagyis a nyers köfte. Ez hússal vagy hús nélkül készülő zöldség- és bulgurmassza, amit kis fasírtokká formáznak, és salátalevélbe csavarva habzsolnak török barátaink. Finom, laktató, egészséges és magyar ízléssel is…..
Gasztroszex Török a kávé 2012.06.13 12:00:00
A leblebi-sorozatot követők a korábbi posztokban megismerkedhettek a török konyha néhány érdekességével. Miután megkapargattuk egy kicsit a felszínt, fejest ugorhatunk a mélyvízbe, vagyis az autentikus török receptek összegyűjtésébe. A török konyhától érdemes tanulni, mert…..
Gasztroszex Magyar szalámi 2012.06.01 10:27:00
Ha megkérdezünk egy átlagos Törökországban élőt, hogy mi jut eszébe Magyarországról, akkor nagy valószínűséggel a „Macar salami” lesz az első dolog, amit rávág, ezután jön csak a közös múlt az Oszmán Birodalomban. Pedig nincs nagy forgalmú kereskedelmi útvonal a…..
leblebi 2012.06.01 16:28:44
@protézisesh: a "macar" az török helyesírás szerint íródott, és valóban, "madzsar"-nak kell ejteni.
Valóban kedvelik a magyarokat, de kb. ennyi, a nagy imádattól azért nem verik a földhöz magukat.

@cierre: egyszerűen marha. Leginkább egy turistaszalámit képzelj el, kicsit erősebb paprikás felhangokkal.
leblebi 2012.06.01 16:29:21
@bbwftw: nagy kár, hogy téged viszont beengedtek.
Gasztroszex Kis török varázslat 2012.03.27 08:00:00
Néhány extra finomságról még nem ejtettem szót, amelyeket a magyar gasztronómia abszolút nélkülöz, viszont Törökországban gyakori vendégek az asztalokon.Az egyik ilyen a gránátalmaszósz. Ez egy egyszerre nagyon édes és nagyon savanyú, barna színű, sűrű szósz, első…..
leblebi 2012.03.28 21:31:35
@Attilajukkaja: szerintem nyugodtan legyél unortodox és keverj össze bármit bármivel. Bármibe lefogadom, hogy a tahini pekmez is így keletkezett egyszer ("figyelj má Ibrahim, most csinált az asszony tahinit meg maradt egy kis pekmez, én összekeverem" "na ha jó lesz akkor reggelire elnyaljuk Ahmet"
Gasztroszex Ek-mek 2012.03.14 09:38:00
Annyit mak-mekelnek a törökök, Mekk Mester elbújhatna mellettük. Jöjjön tehát a török kenyér, az ekmek. Az itteni változat általában 300 grammos kiszerelésben kapható, ropogós héjú, csónak alakú, a két végén gusztusos kis csúcsokban végződő alakulat. Csak frissen érdemes…..
Az Erasmus gyakornoki programnak köszönhetően visszatérhettem pár hónapra a varázslatos Isztambulba. Nos, nem sok minden változott, talán egy-kettővel több felhőkarcoló van. De az élet ugyanolyan vásári forgatag, mint tavaly. Dudálnak az autók, a gyalogosok beugranak közéjük a…..
leblebi 2012.02.27 13:31:36
@TrueY: a kérdés jó! Nos: a döner azt jelenti, hogy 'forog', tehát ez az a rúdra applikált hústömeg, ami körbeforog, megsül, majd leszeletelik, abból lesz a döner. A kebap a roston sült húsokat jelenti, illetve az ezzel készült fogásokat. Ez nem feltétlenül forog körbe, de akár foroghat is. Vagy lehet nyársra tapasztott fűszeres darált hús is, faszénen sütve (Adana, Urfa kebap). Valójában az, hogy mi a kebap, az egy erősen "attól függ" kategória.
leblebi 2012.02.27 13:33:29
@Attilajukkaja: köszönöm a dicséretet, a reklám után nemsokára újabb poszt következik, úgyhogy érdemes velünk maradni továbbra is!
Gasztroszex Güneydoğu Anadolu 2011.06.15 08:00:00
Vagyis Délkelet-Törökország. Messze-messze az isztambuli metropolisztól, a külföldi turistáktól hemzsegő antalyai nyaralóparadicsomtól az ország délkeleti felén fekszik a (ténylegesen és átvitt értelemben is Törökország) legforróbb területe, Kurdisztán. Ez persze nem a…..
leblebi 2011.07.06 17:44:06
@mbemba: evet, orada cok cok güzel yaaa :) Ama Istanbul'dan cok farkli. cok sanslar, bu fırsatı kaçırmayın.
leblebi 2011.07.07 00:00:29
Gasztroszex Bahar II. 2011.05.18 08:00:00
Egy újdonság most az erik névre hallgató gyümölcs, amit mostanában lépten-nyomon árulnak az utcán. Na most ez egy fura jelenség, mert ízre és kinézetre éretlen, jóval idő előtt leszedett szilvára hasonlít. De annyira a törökök sem lehetnek hülyék, hogy éretlen szilvára…..
leblebi 2011.07.06 17:46:32
@kultikula: pedig közben kiderítettem, hogy ez az erik gyümölcs finom, és a törökök sóba mártogatva eszik. És tényleg zölden, mert éretten már felvesz egy fura, löttyedt állagot és ízt.
Bármennyire is szeretnénk, a paprikás krumpli kicsit sem hungarikum (persze lehet magunkra erőltetni, mint a rovásírást, de minek), van másoknak is. Ha jobban belegondolunk, egyidejű kialakulása a paprikát, krumplit használó népeknél csak idő kérdése. Hogy miért? A krumpli…..
leblebi 2011.04.15 11:11:57
@Murderface: ezt abszolút nem tudom, de gyere el törökországba és kérjél biberli patatest a lokantasiban, és akkor megtudod :D
Nyelvesztelen Al-arabiyyah 2009.08.05 21:00:00
Vigyázat, szubjektív! Tegye fel a kezét, aki beszélgetett már élő, húsvér arab emberrel (éjjel-nappali, internetkávézó és taxi nem ér!), aki ráadásul esetleg valamely arab ország lakója! Jó. Most azok tegyék fel a kezüket, akik hallottak már arab…..
leblebi 2010.12.12 21:12:48
@Hosszikas: Szia, örülök, hogy téged is megfogott az arab világ :)
Ajánlok egy honlapot, ami nagyon alap, de kezdésnek megteszi:
i-cias.com/babel/arabic/
Én itt szoktam álmodozni, h milyen jó lenne arabul tudni :D
John McClane  A méltán óriási sikernek örvendett Die Hard trilógia (én a negyedik részt nem ismerem el) főhőséről van szó, aki alkoholista, láncdohányos, leélt zsaruként mutatkozott be a filmvásznon, és nem mellesleg a zseniális Bruce Willis keltette életre. A legendává…..
és roppant lélekölő munka volt. Igazi gályarab-érzés, monoton, egyhangú és sivár az élet, apró örömforrások nélkül. Egy vizuális inkvizíció, tortúra, fujjabelemjönki. Tisztán emlékszem minden pillanatára ennek a borzalmas fotózásnak.Kedves Lányok, szenvedjetek…..
leblebi 2010.01.13 21:16:50