Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lateral.tyus

14 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Győr város I. világháborús emlékhelyeinek bemutatása 100 éve, 1920. június 4-én döntöttek az antant győztes országai a hazánkat érintő és az első Világháborút lezáró trianoni békediktátumról. A „Nagy Háború” emlékezete, éppúgy, mint az azt lezáró béke emlékhelyekké nemesítette az egykori háborús…..
Zsámbék jövője Ars Poetica 2014.01.16 10:43:12
8 éve élünk Zsámbékon a családommal. 10 év múlva ez a szám 18 lesz, egy szűk emberöltő. Szeretünk itt élni. Kedves emberek, természet közelsége, igényes kulturális programok. Mégis fontosnak érzem, hogy az itt élők közösen is gondolkozzanak kicsit azon, hogy milyen…..
Másodikos lányomat sikerült rávenni, hogy részt vegyen néhány beküldős matekversenybe. A feladatokat én is nyilván nagyon élvezem. Főleg azért mert nagyon jó inspirációkat ad arra, hogy miként lehet ennek a korosztálynak gondolkodásra nevelő feladatokat adni. A versenyek…..
gyerekfej Rendes sorrend 2009.10.20 06:57:00
 Hétvégén játszottunk picit. Színeket raktunk sorba. Az ötlet onnan adódott, hogy láttam az (elsős lányom) matekkönyvébe olyan feladatot, hogy "Színezd ki különféleképpen az alábbi ábrákat!" stb. Más kérdés, hogy a könyv egy picit alaposabb is lehetne, és ha…..
lateral.tyus 2010.09.04 08:42:10
@szlj: Igen-igen, jogos a megjegyzés, bár úgy érzem az adott esetben ez sok lett volna. Ráadásul a felismerés inkább "algebrai", mint "logikai" maradt volna.

Persze van az a magyarázat hogy az első helyre 4-et választhatok, a másodikra 3-at stb. De ez lehet hogy túl absztrakt kisebb gyerekeknél. "Bármit is választasz elsőre másodikra már csak három marad..." Őszintén szólva kíváncsi vagyok, hogy ezt megértené e... Este kipróbálom! Köszi!
gyerekfej Számok különbsége 2010.09.03 18:27:00
 Hosszú hallgatás után, és számos személyes bátorítás után ismét aktivizálom kicsit magam, és leírom az elmúlt pár hónapban szembejött feladatocskákat gondolatokat.Még a téli sielésünk alatt nyúztam ezzel a feladattal elsős lányomat és két barátnőjét. Ekkortájt…..
 A történet úgy szól, hogy a lányom iskolaválasztása kapcsán bemutatótanításon jártunk egy negyedikes osztályban. A feladat az volt, hogy egy ötjegyű számról döntsük el mi mindennel osztható. (Sajnos az már az óra korábbi szakaszában kiderült, hogy a gyerekek nem…..
gyerekfej Páros e a nulla? 2009.11.10 17:07:00
A minap beszélgettem valakivel arról, hogy miképp lehet a gyerekeknek elmagyarázni a nulla fogalmát. És hogy miképp viszonyulhatunk a tulajdonságaihoz. Például hogy páros-e.Kénytelen vagyok itt elidőzni a gondolatok logikus építkezésén. A magyarázat ugyanis erősen függhet attól,…..
Minap kérdeztem iskolás lányomtól, hogy jelentkezett-e, felszólították-e az iskolában.-Igen apa. Matekórán az volt a kérdés, hogy melyik nagyobb a 3+4 vagy a 4+5, és én mondtam, hogy az egyik 7, a másik meg kilenc, tehát a 4+5 a nagyobb.-Ácsi! és ,eg tudnád mondani melyik  a…..
gyerekfej Feladatocska 2009.10.20 20:50:00
A minap egy barátom küldött egy linket áltisisek matekversenyéről (http://www.bolyaiverseny.hu/matek/). Kicsit nézegettem a harmadikosoknak szóló feladatot, hátha megfog benne valami. Volt is egy érdekes kérdés, miszerint (kb.) "Mennyivel nagyobb a 28 és 54 közötti páros…..
gyerekfej 2 bab meg 3 bab az mi? 2009.10.06 16:49:00
 Régebben ez a kérdés az egyik kedvencem volt. Ma már talán picit árnyaltabban látom (sok beszélgetés a barátokkal:), de a vicc kedvéért a régi lelkes verzióban adom elő.Talán 3-4 éves gyerekenél kezdi az ember az összeadás fogalmával való ismerkedést. Biztos minden…..
lateral.tyus 2009.10.12 09:56:00
@vikikatica: Vitatkoznék. Persze nyilván nem sok értelme van annak a kérdésnek, hogy két banán meg 3 béka az mennyi. De azt már kérdezhetem, hogy az hány élőlény. Mint ahogy azt is megkérdezhetem, hogy 2 kg kenyér meg 3 liter tej az mekkora súllyal húzza a kezemet a holdon.
Persze a fizikának azért vannak sajétos szabályai, de a fentit inkább receptnek hívnám... pont ezek ellen vívom a nyílt sisakos küzdelmet.
gyerekfej Hanoi tornyok 2009.10.06 16:24:00
Ez egy viszonylag régebbi történet. Talán másfél éve lehetett (tehat kb 5 éves volt a lányom), mikor elkeztünk különböző méretű poharakkal Hanoi tornyosat játszani. Leraktunk három szalvétát az asztalra, ezek az alapok, az egyikre tettünk 3 poharat (egy nagy bögrét, egy…..
gyerekfej Logikai lapok 2009.09.26 21:23:00
Egyik reggel vittem elsős lányomat az isibe, és közben beszélgettünk az iskoláról. Mi a legérdekesebb? Melyik tárgyakat szereted? Mi a legnehezebb?-Hát apa, a matek bonyolítja kicsit az életemet. A logikai lapos feladatokban már kétszer is hibáztam.No, este elővettük a…..
gyerekfej Ars Poetica 2009.09.23 10:34:00
Régóta foglalkoztat a gondolat hogy cseperedő gyermekeim vajon hogyan gondolkodnak a világ bugyrairól. Mit kell ahhoz tennem hogy tudásukat az érdeklődés és a kíváncsiság és ne a muszáj hajtsa. Játszom is ezt a játékot néha nagyobbik lányommal de gondoltam hátha mások másképp…..