Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fmfmfmfmfmfmfmfmfmfm

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Félrefordítások Hannibál Lektor 2013.07.23 05:58:00
Kicsit sajnos belassultunk, de a Leiter Jakab Plazában elszállt a net, és különben is szemünkbe sütött a nap, úgyhogy van mentségünk. Ellenben majd most, figyeljétek meg! Hogy a frissebb sorozatok se maradjanak érintetlenül, Ildi rálelt egy belezavarodós jellegű szép találatra a…..
Puzsér: Ideje, hogy végre azt megillető terjedelemben és szakértelemmel értekezzünk civilizációnk egyik legsúlyosabb problémájáról, a férfienergián élősködő társadalmi mételyről: a szűzkurváról. A szűzkurva nem pénzt akar, mint egy tisztességes prosti. Nem is faszt,…..
Melyek a tanácsadás leghatékonyabb formái? Lehet-e minden cégre, ügyfélre egységes sablont ráhúzni, hogy mely tanácsadási forma a legmegfelelőbb a számára? Ebben az írásomban ezekre, és hasonló kérdésekre keresem a választ!   Amikor valakinek tanácsadás jut az eszébe,…..
fmfmfmfmfmfmfmfmfmfm 2009.08.04 01:00:19
Szerintem az alábbi két fő okból kifolyólag nem lehet megtalálni a support tökéletes módját.

1)

A felhasználók előismereteinek, felkészültségének, habitusának (!) sokrétűsége miatt. Mindenkinek közös érdeke, hogy egy probléma minél hamarabb, minél kevesebb idő ráfordításával megoldódjon. Méghozzá úgy, hogy a felhasználó elégedett legyen a support-tal (főleg ha külön fizet érte, illetve ha a support szolgáltatás minősége döntési szempont volt a rendszer kiválasztásakor). Erre sajnos nincsen tökéletes képlet.
Két teljesen ellentétes személyiség típus:

a) 50 év körüli raktáros. MIndig is ezt csinálta. Időközben rá volt kényszerítve, hogy megtanuljon a számítógépen ezt-azt, de 10 év használat után sem érzi magáénak az egészet, még attól is idegenkedik, hogy emailt írjon (még ha a tudása meg is lenne hozzá, teljesen személytelennek érzi az egészet. Úgy érzi magát, mintha egy géppel levelezne). Ha elakad, gondolkodás nélkül telefonhoz nyúl, ettől várja a gyors, azonnali megoldást, elvárja, hogy lehetőleg már a telefonbeszélgetés alatt oldódjon meg a probléma.

b) Fiatal informatikai vezető. Kizárólag emailben kommunikál, hogy mindennek nyoma legyen. A probléma addig lebeg a szeme előtt, amíg rá nem nyom a "Küldés" gombra. Amint delegálta a feladatot, megnyugszik. Akkor sem esik kétségbe, ha csak pár óra múlva kap választ.

Természetesen lehet finoman "nevelni" a felhasználókat, de az "a" típus esetén valószínűleg hatékonyabb is egy telefonbeszélgetés. Gyorsabban kideríthető a probléma, és az ügyfél is elégedettebb lesz.

2)

A problémák prioritása miatt. Vannak olyan esetek, amelyek azonnali megoldásért kiáltanak (ott toporog az ügyfél...). Ilyen esetben egy gyors email váltás is óráknak tűnhet a felhasználó számára. Sok esetben akár 3-4 email is kellhet hozzá, hogy kiderüljön az "igazi probléma". Előfordulhat, hogy a felhasználó és a support emailben csak "elbeszél" egymás mellett, holott egy gyors telefonnal azonnal tisztázódna, hogy mi a gond.

-----------------------------------------------------

A fenti okok miatt minél több kommunikációs csatornát kell létesíteni a felhasználók számára, így mindenki a számára legszimpatikusabbat használhatja. A felhasználók többsége előbb-utóbb magától is eljut a hatékonyabb csatornákig. Ha valakivel többször beszéltek telefonon, könyebben küldenek neki emailt. Sok esetben előnyös lehet a különböző csatornák kombinációja. Például ha a felhasználó telefonál, hogy "ez és ez az S.O.S. problémája, most küldi róla az emailt".