Regisztráció Blogot indítok
Adatok
exi_

0 bejegyzést írt és 85 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Air Power Blog Elment a mentor 2021.09.27 12:07:04
Az éjjel elvesztettük Kővári Laci barátunkat, a magyar katonai repülő szakújságírás meghatározó alakját. Mondhatjuk azt is, hogy az "alapját". Hiszen rengetegen köszönhetik neki a témával kapcsolatos ismereteiket, "légierő univerzumukat" úgy idehaza, mint a határainkon túl. Sokan azt az indíttatást…..
Air Power Blog Íme, a Gidrán 4x4 2020.12.21 17:23:03
Az elmúlt hetekben beérkeztek az első kocsik a Magyar Honvédséghez abból a 4x4-es páncélozott járműcsaládból, melyeket a jövőben Kaposvárott megvalósuló ipari együttműködés keretében állítanak elő.   A Magyarországon Gidrán nevet kapott járművek első példányait még Törökországban gyártották le. A…..
Letették a Rheinmetall Hungary zalaegerszegi harcjárműgyárának alapkövét, ezzel szimbolikusan kezdetét vette a magyar hadiiparfejlesztés legnagyobb beruházásának építészeti fázisa. Az ZalaZONE tesztpálya szomszédságában megvalósuló üzem 2023-ban kezdi a termelést, a honvédség Lynx gyalogsági…..
exi_ 2020.12.17 22:09:35
@zord: a h145m csorlojenek resze a kamera es ezt a belso kijelzokon is hasznaljak? vagy a videokon egy kulon kamera kepet lathatjuk?
Ordem e progresso - a brazil lobogóról vett jelmondatban figyelemreméltó módon szerepel a rend szó, mitöbb, megelőzi még a fejlődést is. Talán abból a felismerésből kiindulva, hogy kuplerájból bizonyosan nem lesz előrelépés... Zord  ..
Szokatlan kommunikációs lépésre szánta el magát az Airbus Helicopters: a próbák idején, a nyilvánosságnak szánt termékbemutatót tartott - a Magyarország által is megvásárlandó - HForce generikus fegyverrendszerrel felszerelt H145M többfeladatú könnyűhelikopterrel. S bár a zivataros időjárás miatt a…..
Zord..
exi_ 2019.05.06 16:32:18
@zord: hmm nekem új, hogy nem Kecskemétre fog visszatérni a BAP csapat.
Ma bemutatták a szerdán-csütörtökön Kecskemétre érkezett honvédségi Airbus A319-es többfunkciós kormányzati szállítógépeket a nyilvánosságnak. A nemzeti légiszállító képesség helyreállításának folyamata kétségtelenül óriásit lépett előre, de itt is igaz, hogy a puding próbája az evés, és hogy a…..
Tegnap a LégierőBlogger a Mi-24-es helyreállítás éleslövészeti/CAS aspektusáról számolt be a Bakonyból. Ma a szolnoki Repüléstudományi Konferencián már az új helikoptertípusok rendszeresítéséről tudhattunk meg újabb információkat, megspékelve az átmenet és a képességépítés módszertani…..
A főleg nagy távolságú és nagyobb létszámú, gyors személyszállításra alkalmas Airbus A319-es februári érkezése után a hétvégén Kecskeméten újabb típus, a Dassault Falcon 7X csatlakozott a honvédség látványosan bővülő légiszállító flottájához. Mivel nagy érdeklődésre számot tartó, általam szorosan…..
Itt a tavasz, kezdődik a gyakorlatok szezonja Magyarországon is. A Bakonyba az OAR keretében megérkezett a Nagy Testvér újabb Cav rotációja, őket (vagy akármit) meg ez előző nagyhatalmi iteráció jött megfotózni Kecskemétről OS-alapon egy An-30-assal. Közben a NATO JEWCS egy nálunk még ismeretlen…..
exi_ 2019.03.13 21:12:55
@Kelepisti:
@zord:

Nem igazan sikerult kontextusba tennem a balesetes sztorira tett reagalasotokat, sot azt az erzest keltettetek, hogy a hir komolytalan.

Pontosan mire is gondoltatok?:)
exi_ 2019.03.14 10:26:52
@zord:

Remek hír! A gépágyú használat korlátozásáról azért kíváncsian várom a fejleményeket.

Éles bomba dobása is várható vagy az teljesen out of scope a lőtéri adottságok/szabályozás miatt?
Függetlenül attól, hogy a megszegést illetően kit milyen felelősség terhel, úgy tűnik, tényleg kimúlik a közepes hatótávolságú nukleáris erők felszámolásáról kötött szovjet-amerikai egyezmény (INF), a hidegháború lezárásának talán legfontosabb lépése. Csak remélni lehet, hogy a nagyhatalmi…..
Miután kormányzati többfunkciós szállítógép (A319), és ha minden igaz, VIP/felderítőgép (Falcon 7X) beszerzéséről gondoskodott a kabinet a honvédség égisze alatt használt piacról, napirendre került az igazi (~értsd: rámpás) katonai szállítógépek vásárlása is. Mint ismert, erre a célra 25-25-25…..
exi_ 2018.08.28 11:15:22
@zord: ha jol ertem ennek az az uzenete, hogy az idei bejelentes/szerzodes eselye kozelit a nullahoz?
exi_ 2019.01.05 22:00:52
@zord: nyar vegen meg emlitetted egy kommentben, hogy egy tengerentuli szallito latogatasa varhato kecskemeten - tudtommal ez elmaradt. Elarulod mi volt a szobeszed targya?

/btw en orulnek egy herki meglepetesnek. bar ezt inkabb erzelmi,mintsem strategiai/financialis alapon mondom..:)
exi_ 2019.01.05 22:48:55
@zord: köszönöm.
Zord..
exi_ 2018.12.24 15:35:42
@zord:

Áldott karácsonyt kívánok!

Mindemellett köszönjük a rengeteg színvonalas és a manapság kincset érő, elfogultságtól mentes írásod. Még sok ilyen tartalmat, kitartást és az utóbbi fél évben látott HM meglepetést kívánok.

exi
A  nemzeti légi szállító képesség folyamatban lévő helyreállításának első lépéseként - a második, a business-jet alapú futár-felderítőgépeké küszöbön áll - beszerzett Airbus A319-esek egyik példányának bemutatkozása volt a RB Air Race zárásaként sorra került honvédségi légi parádé fénypontja. A…..
exi_ 2018.09.02 13:17:10
@zord: a 604-es
Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának (HRB) idén, még a választás előtt volt már egy "rendkívüli" ülése, melyen a kormánypárti képviselők mintegy 600 milliárd forint értékben adtak felmentést a belügyi és a honvédelmi tárcának, hogy a közbeszerzési szabályok mellőzésével költhesse…..
Húsz darab H145M könnyű többfeladatú felfegyverzett helikoptert szerez be a HM az MH-nak. A ma tulajdonképpen meglepetésszerűen tett bejelentéssel hosszú távon eldőlt a tervezett negyven darabos flotta felének a sorsa. Az sem lehet véletlen, hogy 20 H145M+3 Mi-8+5 Mi-17+12 Mi-24=40. Ebből az…..
Azt mondják, a változás addig nem is változás, amíg csak beszélnek róla, amíg csak zárt körben érzékelik. Akkor változás a változás, amikor van látszatja. Amikor az M5-ösön Budapestről Kecskemétre tartottam, és már tizen kilométerekről nagy gépeket láttam délkeleti irányba repülni leszállóban, na az…..
Útvonal az FR24-en. Az Ancsánkkal kiszállított A-G fegyverzet. Négy Mav (a két közelebbi AGM-65G2), és legalább hat Mk82 bombatest szállítókeretben. Forrás: FB via Aeromagazin Zord..
exi_ 2018.05.18 16:50:30
@zord: Lesz hivatalos kommunikáció vagy itt várjuk az infomorzsákat?:) Az A-A vonalról amúgy nincs valami update?
Ma elszállították az első négy Mi-24-est (335, 336, 711, 720) Oroszországba, Pétervárra nagyjavításra a Vertoljoti Rosszii üzemébe. A kecskeméti kerítésnél tobzódó civil kontroll részeként a LégierőBlogger is tanúja lehetett a Volga Dnyepr Ruszlánjával (RA-82047, régi ismerős) végrehajtott…..
Magyar. Madár. Fegyver. Mi kell még?   Zord..
exi_ 2017.05.02 09:25:42
@zord:

"ebben az évben indul a szolnoki repülőtér rekonstrukciója"

erről lehet tudni valami konkrétabbat?
Hát szeptemberben mégiscsak a hosszú évekig elmaradt helikopternagyjavítósdi beindulása viszi a prímet... Zord..