Regisztráció Blogot indítok
Adatok
medvedr

0 bejegyzést írt és 2834 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kiütött valami torokgyulladás meg köhögés meg nátha (szóval férfibetegségem volt). Rengeteg folyadékot kellett innom, a kertben meg csak nőnek a gyümölcsök. Szedtem is mindenfélét, hogy főzök kompótot magamnak. Egyedül szilva nem termett (a szomszédnak - nekem nincs is…..
medvedr 2018.10.24 16:09:44
@1kutya: De mért nem pálinkát főztök a birsből? :)
Szerbeknek jól megy ez a mutatvány, Boszniában meg vadon nő a birs, bár a helyiek szerint az nem jó semmire, az ültetettből főznek. (Szintén nem kompótot). Amúgy üdv, jó látni
Feleségem nagyon szereti ezt a szószt, különösen, amikor friss hozzávalókból készítem neki. Sikerült az első termést betakarítani a KungPao csiliről, ami persze frenetikus paradicsomvadászatot eredményezett. Végül találtam itthon friss paradicsomot, bár az nem volt még a…..
Blogkocsma Kifliprézli 2018.07.24 07:00:00
Zsemlemorzsának nem hívhatom, mert vizes kifliből van. A prézli meg manapság kenyérmorzsa. Egy időben rengeteg panírozott étel készült, de mostanság visszavettünk belőle. Akciós volt a vizeskifli a madarasban. 10 forintot kértek egy 5 dekás frissen sült kifliért. Még langyos…..
medvedr 2018.07.24 22:55:16
@Andrass9: Azért ezzel az elállással 30-40 napig csak óvatosan! Nem igazán szerencsés megbontogatni aerob körülményeket engedni, majd zsírral visszazárni és nem hűteni. Főleg ha nem volt csíraszegény környezet a feldolgozás során, edények stb. 2-3 nap nem lehet gond.
6 kacsacomb az kevés lesz, szerintem.
medvedr 2018.07.24 23:05:38
@Waka: Kedvencem!

Véleményem szerint Rejtő írta világirodalom legjobb kezdőmondatait, regénykezdéseit
Néhány példa:
Uram! A késemért jöttem!
Hol hagyta?
Valami matrózban!
(Rejtő Jenő: Piszkos Fred a kapitány)
"Sába Királynője az asztalnál ült, és borotválkozott."
(Rejtő Jenő: Vanek úr Párizsban)
Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban.
Idő: délután hét óra.
Színhely: Afrika, Rakhmár, egy távoli, eldugott garnizon a Szahara valamelyik oázisában, ahol néhány ottfelejtett légionista és egypár nyomorult arab tengődik.
Személyek: személytelenek.
Történik: semmi.
(Rejtő Jenő: A három testőr Afrikában)
még sorolhatnánk...
Feleségem bevásárolni volt, és hozott igazi TV paprikát (hamár éppen szezonja van). Szép megtermett darabok voltak! Gondolom nyers fogyasztásra szánta, de nem tudtam megállni, hogy ne töltsem meg. Különben is hozott friss paradicsomot is .....
medvedr 2018.07.13 10:20:23
@Fenchurch68: Köszi :)
Nincs BBQ coleslaw nélkül, ezért előbb ezt a remek salátát mutatom be! Ez a név a 18. századra vezethető vissza a holland "koolsla" (káposzta saláta) anglicizált verziójaként. Alapvető összetevője a vékonyra vágott káposzta (zöld, vagy akár lila is), valamilyen salátaöntettel. A majonézes…..
medvedr 2018.06.13 13:33:14
@csigafrédi: A bab, illetve a hideg babsaláták, babköretek grill húsok hamburgerek pljeskavicák mellé nagyon adják, az egyszer biztos. Bárnyhoz is jók. Jó, hogy felhoztad, össze is fogok ütni egy babsalit.
Akciós volt a sárgaúszójú tonhal a madarasban, ezt nem hagyhattam ki. Nem mondom, hogy ingyen van, de a fiammal mi nagy halevők lennénk, ha hozzájutnánk. A halas pultnál kitett példányok csodásan néztek ki, igazi szusi minőség. Kértem hát két vastag szeletet. 1,2 kg lett -…..
medvedr 2018.05.30 09:11:39
medvedr 2018.06.01 10:43:35
@Andrass9: Ilyet ne egyél. Ha felolvadt, majd visszafagyott, nem igazán jó. Tudom, hogy mindenki csinálta már és fogja is, de ha gáz van nagy baj lehet. Ha felolvadt és visszafagyott pláne többször, akkor kuka.
Vendégposzt Fenchurch68 tollából   Mikor megláttam Waka posztját a töltött csirkecombról, rájöttem, hogy valamikor gyerekkoromban ettem hasonlót utoljára. (Vagy két éve ettem idős hölgyrokonnál töltött csirkét, arról csak annyit, hogy sajnos nem lehetett megúszni.) Nekem ez valahogy kimaradt a…..
medvedr 2018.05.30 09:08:56
@pizzaszeletvágó: Korrekt. A miniszteri migránsozás egy faszság volt, még ha az egyik, hangsúlyozom egyik, fertőzésmód miatt lehetett volna akár így is, egy nagyon-nagyon halvány eséllyel. Az igazság maggal rendelkező ferdítés a legalkalmasabb a negatív érzelmek felkorbácsolására, vigyázni kéne ezzel(is).
Blogkocsma Kacsa zöldségekkel 2018.04.30 07:00:00
Idén ismét furcsán tavaszodott ki. Sikerült is rendesen megcsúszni a kerti munkákkal. Ahogy ástam fel a földet, sorban futottam bele a tavalyról megmaradt "kincsekbe". Petrezselyem, paszternák mangold, sőt pár cékla is volt még az ágyásokban. Sajnáltam volna beásni őket,…..
medvedr 2018.05.01 23:11:01
Nem csak a sikerült ételeket kell posztolni, hisz a hibákból is lehet tanulni. Az oldalasom nagyon jól sikerült, de valahogy ez a közönséges "A" rizs nem szerette, hogy igazán lepirítottam. Pedig sütöttem le már ennyire a rizst (jó - jó, rózsaszínre, ez meg barna), és az nagyon…..
Blogkocsma Bye bye böjt 2018.04.15 07:00:00
Eljött végre az év legjobban várt ünnepe, a Húsvét. No nem mintha ilyesféle vallási buzgalomban szenvednék, csak éppen egybe esik a böjt végével. Pár éve, megtartom ezt a tavaszi tisztítókúrát, csak úgy magam örömére. Az idei valahogy igen nehezen akart véget érni.…..
Blogkocsma Sütőtök curry 2018.01.30 07:00:00
Bár a tavalyi aszályos nyár nem volt éppen kedvező a sütőtök termesztéshez, nem lehet okom a panaszra. A Karácsonyra kapott háromféle magból vetettem két-két bokorral. Szerencsére volt annyi víz a kútban, hogy néha megöntözhessem, és 7-10 naponta tápoldatot is kaptak. Ősszel…..
medvedr 2018.01.30 10:30:16
Ahogy igértem, szaporodnak az új grillen (amit egyszerűen "a mozdony" néven emlegetünk idehaza) készült ételek posztjai. A fiúnak volt szülinapja, gondoltam, hogy meglepem egy hamburgerrel, mert azt nagyon szereti. Bolti bucit meg nem veszek, mert az nekem túl édes, meg seízű -…..
Nagyon régóta szeretnék saját káposztát savanyítani, bár eddig a helyi boltban finomat lehetett kapni. Egerben a piacon bámészkodva felfedeztem egy nagy rakat hajdúhadházi káposztát. Ez olyan lapos káposzta, vékony levelekkel, amik nincsenek oly szorosan a fejben, mint a hibrid káposzták. Gyorsan…..
medvedr 2018.01.10 17:25:40
@Andrass9: Igen, az nem jó. Kár, de néha kell az is kimegy a gőz az emberekből.
medvedr 2018.01.10 17:32:50
@BOAR: Tűpontos.
medvedr 2018.01.11 17:29:47
@BOAR: Igaz, a kolbász a leggyakoribb, és a zsírban eltett sült hús. Az egyetlen eset amit élőben láttam (mert szerencsére nem olyan gyakori), zsírban abált (konfitált) kacsahús volt. A földszennyezettség okán megjelenhet nem kolbászban, hanem szalonnán, sonkán is clostridium. A földszennyezettséget most ne úgy értsd, hogy meghempergetik a szántóban, hanem mikrobiol. kontamináció értelmében.
Blogkocsma Calzone tócsi megint 2018.01.06 07:00:00
Múltkoriban már készítettem valami hasonlót, de az csak amolyan böjti fogás volt. Most, az ünnepek előtti bevásárlás közepette kellett valami egyszerű, bőséges fogás, ami kitart egy-két napra, amikor nincs túl sok időm a konyhában kushadni. Kedvenc korcsmárosom adott egy…..
Blogkocsma Wellington bélszín 2017.12.23 07:00:00
Ez egy kicsit más recept, mint a lepcsánkparty hasonló étele, de ez nem jelenti azt, hogy jobb, vagy rosszabb, csak egy kicsit más, ráadásul én két héttel előbb elkészítettem, mint Mitzi von Küche posztolta volna :) Például én soha nem pácolom be ezt a húst sütés előtt. Igazi…..
medvedr 2017.12.24 14:12:50
@Andrass9: Sajnos nem tudtam ezeket a könyveket megszeretni. mindkettőből (F. Nagy A. A család szakácskönyve, Horváth I. Szakácskönyve) megvolt a családi példány, de az ínyesmester és a régi Veneisz könyv a szakács ismerősök által megadott módon turbózva, kiegészítve, sokkal jobb volt. A két előző szerintem butított szegényített régi receptek, illetve pozőr modernkedés volt, a jobb alapanyagok megemlítése nélkül, azokat kerülve. Langyos a sör de nekünk így is jó alapon kimért anyaghányadok stb. Soha nem használom/tam ezt a két könyvet.
Nem - ezt a kettőt nem együtt ettem! Viszont a legutóbbi szuvidáláskor felfedeztem, hogy lehet egy kis vizet is hozzáadni a zacskóhoz, és akkor a borjúlábakból kifő annyi, hogy még alaplé is lesz. Ezt egyes elvetemült receptírók kiöntik a csapba (fineszesebb szakácsok persze…..
medvedr 2017.12.16 18:40:16
@pizzaszeletvágó: Az alemitta által használt genetika jobb mint a magyar ősi fajták, ha úgy tetszik a háztáji vonalak broilerje.
A baj a szembehelyezéssel van. A baromfitermék előállításnak egyik legjelentősebb szerepe az emberiség fehérje ellátásához hozzájárulni, annak motorja lenni. Ezt a szerepét úgy tudja megvalósítani, hogy többféle terméket állít elő, más- más célra és másoknak. Ezek közül az egyik az ipari broiler csirke, a másik pedig a különböző jobb gasztronómiai minőségű termékek. Ezek általában a hosszabb életű csirkék. Erre ma már nem az ősi genetikát használják, annak más szerepe van. A probléma az, hogy az ipari csirkét démonizálják, a hosszabb életűeket és a hozzákapcsolódó tartásmódot pedig idealizálják. Egyik sem igaz, mindkét tartásmódnak megvannak a takarmányozási, környezeti, állat-egészségügyi problémái. Egyik problémakör sem kisebb, jobb-rosszabb, vagy nehezebben vagy könnyebben megoldható a másiknál, mindkét tartásmód nagy szakértelmet kíván, ahhoz hogy magas színvonalú termék jusson a fogyasztóhoz. Ahol különbség van, az a gasztronómiai minőség és a termelési költségek, valamint a környezeti hatások. Bármennyire furcsa, de egységnyi termékre a szabadtartású sokkal kevésbé gazdaságos- ez tükröződik az árban. Sok ember ezt nem engedheti meg magának, vagy csak ritkán. Nekik is szükségük van állati fehérjére ezért az ipari tartás is éppen olyan fontos és azt is jól csinálják többnyire. A fák alatt rohangáló szabadtartású csirke boldogsága kétséges számomra, maga fogalom is antropomorf. A csirke egy fénykerülő zsákmány állat, nem szívesen megy ki, ha van fedett hely, ahol enni is kap, és jó a levegő meg a hőmérséklet. Könnyen stresszelő, agresszív és kannibál állat mellesleg.
Blogkocsma Rántott kakasmell 2017.12.11 07:00:00
Írtam már a kakasról, most elérkezett szerencsétlen madár kálváriájának második stációja. A mellfiléket direkt erre a célra tettem félre. Levesbe vagy pörköltbe túlságosan száraz lett volna. Gondoltam, némi csavarintással és kellő odafigyeléssel ízletes, szaftos fogást…..
medvedr 2017.12.12 10:46:19
@she_wolf: Higéniai okokból. A tejben áztatás mondjuk 24 óráig az elérhető legjobb háztartási Salmonella elődúsítás. Ez nem jelenti azt, hogy ez egy eleve tiltott dolog lenne, pláne a mai helyzetben amikor a baromfi állományok mentesítés már jól áll, de mégis. Ez amolyan szakmai ártalom.
medvedr 2017.12.12 10:51:18
@1kutya: Úgy van! Helló, rég láttunk, üdvözöllek.
Blogkocsma Laskagomba gulyásleves 2017.12.02 07:00:00
Vagyis ördögszekérgombából készült gulyás. Mindkét névvel jó, mert az ördögszekér egy laskagomba fajta. Magamtól biztos nem jutott volna az eszembe, hogy gombából főzzek gulyást. Az ötletet az internet adta, amikor az ökörszekérgomba feldolgozásához kerestem receptet. Innentől már csak a…..
Blogkocsma Répafőzelék 2017.11.23 07:00:00
Idén piszokul beütött a kerekrépa. A hagymák helyére vetettem augusztus elején. A kantinból hordtam rá vagy negyven kiló kávézaccot, megszórtam NPK műtrágyával. Az egészet belekapáltam a földbe, szépen elegyengettem, aztán abba vetettem a magot. Párszor megöntöztem,…..
Blogkocsma Vargányás tojás 2017.11.20 07:00:00
Vagy valami olyasmi. Egerben a piacon vettünk gombákat. A szegfügomba, az ok, azt felismertem. Tulajdonképpen a vargánya is ismerős (az eladó szerint őszi vargánya, amiről azt hallottam, hogy nem olyan erős az íze és illata, mint a nyárinak, meg azt is, hogy pont fordítva van ... A…..
Jön haza a kicsilyány, itt is alszik, ezért finom keményresült marhát kell sütnöm (most mit csináljak, ő így szereti). Jó alkalom a "mozdony" (BBQ & Grill offset smoker) kipróbálására. Mivel ennek a grillnek van egy nagy (tényleg nagy) és egy kicsi grill felülete is, a…..