Adatok
gasztromán
0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Shared by eszpee
éhes barátaimnak szeretettel, remélem még megvan a bolt, szabadtűzön egy ilyen steak eléggé jó dolog.Marha jó!2009.02.21. 17:58 BeforeMarhapörkölt, gulyásleves, vadas marha, húsleves. Nagyjából ennyi jut eszébe az embernek, ha a magyar konyha és a marhahús…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Egy-két gondolat még. Magyarországon világszínvonalú marhatenyésztés folyik (pl. Charolais, Angus)de ezeket az állatokat egytől-egyig exportálják. Ez persze önmagában - gazdaságilag - jó dolog, de az, hogy egy ilyen gasztro-kultúrából teljesen kimaradunk, az döbbentes. Egy barátom jelentős termelője a fenti állatok egyik fajtájának. Tartottak bemutatókat, kóstolókat szállodák éttermi vezetőinek. Az eredmény az volt, hogy a főszakácsok közölték: ők nem bajlódnak ilyesmivel. Megveszik a bélszínt és az bőven kielégíti az igényeket. Pont.
Van a birtokomban eg szakácskönyv, Édesanyámtól örököltem, az Ínyesmster EREDETI szakácskönyve. (Többször megjelnt reprintben, e a legjobb részeket kihagyták belőle).(1926 és 1932 között íródott). Ebben az áll, hogy aki jó magyar marhahúst akar venni, annak Bécsből kell visszahoznia azt, amit oda, Magyarországról kivittünk. (és esetleg még érlelni egy kicsit...de ezt már én teszem hozzá).
Ebben a tekintetben úgy tűnik keveset változott a világ.
Na de a marhahús fogasztás idehaza soha nem volt jelentős. Itt tenyésztették a marhát, de nem fogasztották (ld. Váncsa István írásait).