Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fugu

0 bejegyzést írt és 394 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Köszönhetően a KDNP kezdeményezésének, március 15-étől többé nem lehet vasárnaponként vásárolni, és ez nem csupán versenytorzító és az emberek mindennapjait megnehezítő hatása miatt fog problémákat okozni, hanem a gazdasági hatása is negatív lesz. Boltbezárásokról már…..
fugu 2015.01.20 19:12:10
@Margit Fecser: Honnan ez a hozzáértés? Szerintem fogalma sincs arról, amiről ír.
A Művelt Alkoholista Villány 2012.06.06 13:00:00
Ez a poszt 2006 óta őrzi a szavatosságát. Ahogyan Albert gazda az önismétlés alkalmára írott bevezetőjében is jelzi, a valóság csak nem akar kifutni a poszt alól. "Hat év telt el azóta, hogy megírtam, Villány útelágazkodáshoz érkezett. Nagyon sok minden nem történt…..
fugu 2012.06.07 10:14:38
@Parci: Sauska ügyben nem Veled értek egyet. Sajnálom.
A Művelt Alkoholista Rövidzárlat 2012.06.04 06:00:00
A Művelt Alkoholista nagyjából hét évvel ezelőtt indult, és most véget ér. Sem meghatódásra, sem elkeseredésre nincs ok (az örömet sem akartam kifelejteni), mindössze annyi történik, hogy rugalmasan elszakadunk A Művelt Alkoholistától, és rövid akkutöltés után máshol, más…..
A Művelt Alkoholista Kevés vagyok 2012.05.30 06:00:00
Az örökös amerikai borblogbajnok, és immáron egyszeres Pannon Bormustra zsűror, Alder Yarrow fölfedezte és haladéktalanul ikonná ütötte Demeter Zoltánt. Az epikus posztban óhatatlanul akad egy-két mulatságos elgépelés, félrehallás, gyorsan essünk túl a legcukibbon: Demeter…..
Terroir kékfrankos, hungaricum kadarka, újraéledő csóka, hazára lelt cabernet franc és mondjuk kifinomult pinot noir. A merlot meg menjen inkább csak haza. Mentségemre szóljon, hogy ez a kóstoló még előtte volt, akkor még nem tudhattam. Persze azt már akkor is lehetett sejteni, hogy…..
fugu 2012.05.25 09:38:45
@alföldimerlot: Erről van szó.
fugu 2012.05.26 16:17:19
@vörös és fehér: Nem vagyok biztos benne, hogy a Szentesi örül ennek...
Sőt! Én azt gondolom, hogy ne készítsen olyat. Olyan már van. Szentesi "szentesit" készít, ezért szeretjük.
fugu 2012.05.31 07:38:10
@kunci: Nem jó példa, de ettől még igaz az üzenete.
"Szüksége van Magyarországnak nemzetközi fajtákra? Ezt a bort kóstolva elfelejthetjük a kérdést" – ezekkel a szavakkal vezette fel Jamie Goode a Kreinbacher syrah-t a Pannon Bormustra Közönségnapjának mesterkurzusán. A következőkben pedig azt tette hozzá, hogy a…..
fugu 2012.05.15 14:03:27
@pupa pupánszky: Az értetlenkedés nem Neked szól! A megszólításod azt követően van írva.
Amúgy csodálkozom, hogy nem értesz!
Ballagjunk be egy kereskedésbe, és vegyünk négyezerért egy karton JÓ BORT!
Ez az ami lehetetlen.
Ez ugye 666Ft palackonként. Ennyiért még rozét sem adnak. Ne vitatkozzunk képtelenségekről!
Hétvégén a Somló-hegy lábánál a Nagyréten egy kupacba gyűlnek majd össze a legjobb helyi borászatok, ismét lesz Somlói Tavasz Fesztivál. Emberi léptékű, remek hangulatú rendezvény szokott ez lenni, elviselhetetlen tömegtől pedig nem kell tartani. Három éve mi remekül…..
fugu 2012.05.08 07:21:56
@szenvedély S.: ...és mint utólag állíthatom, olyan is volt. :-(
„Ha pannon borsoviniszta volnék, pénzemet a kékfrankosra tenném. Úgy érzem, hogy ez az egyetlen vörös fajta, amely magyarnak mondható (némi részrehajlással), és van esélye a nemzetközi sikerre. (...) De miért volna ez a great red hope? Mert a miénk, mert alapvetően…..
Egyre több a borvacsora manapság, próbálkoznak a kreatív bor- és ételpárosításokkal a séfek és az éttermek. Reflexből vetek egy pillantást ezekre a hirdetésekre, hátha találok valami újat, merészet, lenyűgözőt. Pesten, a Ráday utcán sétálgattam a minap, amikor szembe jött…..
A tavaly őszi nagy sikerű borszalon után ezúttal tematikus nappal jelentkezik április 21-én a Terra Hungarica. Sajtszeminárium, kékfrankos mesterkurzus, majd kékfrankos és barátai sétáló kóstoló szombat délelőtt tíztől este nyolcig. A sajtszeminárium tizenhat féle sajtja…..
fugu 2012.04.07 17:34:41
@loading: Sőt! Aznap lesz még egy figyelemre méltó rendezvény. Mintegy kétszáz méterre.
Amúgy idén nem nehéz belenyúlni a munkaszombatokba. Lesz bőven.
Talán munka után beleférhet, mert ez délutáni buli, már ami a kóstolást illeti.
Magyarország vs az egész világ! Tokaj kontra Sauternes, magyar kontra osztrák kékfrankos, magyar kontra szlovén olaszrizling, magyar kontra chilei és bordeaux-i cabernet. Hol a helyünk a világban? Valóban csak itthon vagyunk nemzetköziek? Most mindez kiderül egy parádés panel…..
Az elmúlt hónapokban rengeteg pinot-t kóstoltam, szigorúan magyart. Nem, ez még nem az egészséges fogyasztói patriotizmus, csak nem akarom egyetlen palackra elkölteni a család éves valutakeretét. Másrészt az egy évtizedes cabernet-zabálástól meggyötört garatom borogatást…..
A Művelt Alkoholista Oportórepeta 2012.02.29 11:15:00
Akármekkorát merítünk, mindig kiderül, hogy nem elég nagyot. A borút derűre konvertáló tuti tippeket rendre kihagyjuk. Én legalábbis ezt olvastam ki az Oportóhét kommentjeiből. Szemes nélkül komolytalanok, Vylyan nélkül súlytalanok vagyunk. Ezen ne múljon! A Szemes amúgy is…..
fugu 2012.03.02 07:12:30
@evernever: Nekem is van, szerintem aktuális divat.
Komolyra fordítva a szót ez nem divat, de szerintem erre a tendenciára oda kellene figyelni! A "NAGYOK"-nak meg nagyon! Persze Ők ezen mosolyognak, mert megy a bolt. Oké, mi iszunk mást. Nem bonyolult.
fugu 2012.03.02 07:13:45
@evernever: Úgy értettem, hogy az enyémen is van hátul tábla...
Kisebb elmaradást igyekszünk most pótolni, mielőtt még úgy tűnne az olvasó számára, hogy bizonyos borokról vagy műfajokról egyszerűen megfeledkeztünk. Bordói fajtákból szűrt zászlósborokat  (avagy felső középosztálybeli házasításokat, borászat függvényében)…..
Milyennek kéne lennie a száraz tokaji furmintnak? A Furmint Február borain merengve ez a kérdés visszhangzott a fejemben. Ekkora merítés mellett már feltétlen érdemes a stílusokon elgondolkozni, viszont jelenleg még főbb csoportokba szedni sem egyszerű őket. Kezdjük például az…..
fugu 2012.02.21 11:16:11
@Kölpény: Csatlakozom.
(a Borjour is tanulságos volt.)
fugu 2012.02.22 07:26:00
@szenvedély S.: "a mostaninál jobb esélye úgy sem lesz."
Ezt mire alapozod? Látsz Te itt ma bármit, aminek bármilyen esélye lenne??
A többivel tökéletesen egyetértek. Látod, még a blog is hanyatlik!
Ez az egyik kedvenc időszakom az évben: a pincében pár hét alatt olyan változások történnek a borokban, mint egyetlen más időszakban sem - kialakulnak a végleges ízek, illatok, rá sem lehet ismerni egy-egy nedűre. Őszintén sajnálom azokat a pincéket, ahol az anyagi kényszer vagy…..
fugu 2012.02.17 10:50:13
@magyar borászdiák: Egyetértek!
Szélsőséges példaként még a Zwack-ot is idesorolhatjuk.
Radován is folyamatosan keresi az új csillagokat.
fugu 2012.02.17 12:24:11
@magyar borászdiák:
"nem is akkora ez a szakma Magyarországon, hogy egy pár év / borfesztivál / VinCE után ne ismernél mindenkit."
Ez való igaz.
Hallottam én már ezen sopánkodni borászt, miszerint minden rendezvényen ugyanazokat az arcokat látja.
Nem túl okos mondat ez, mert annak kell örülni, aki érdeklődik! Ők viszik a hírt tovább... Pl. szombaton.
Az előző pincenaplóban egy kicsit visszatekintettem az elmúlt tíz évre, és számot vetettem azzal, hogy honnan indultunk, és milyen úton jutottunk el idáig. A 2011-es év számunkra leginkább arról szólt, hogy még egyszer átgondoljuk és átszámoljuk: hol tartunk, mik a céljaink,…..
fugu 2012.02.15 17:40:09
Attól tartok lassan elfelejtünk mindent. Mármint mi, ez a folytonosan futkosó, vásárló és a csillogó szabad akarattal megáldott földönfutó generáció. Tisztán emlékszem még léha fiatalságomban a teljesség felé megtett apró lépesekre. Mikor már majdnem kulminált az…..
fugu 2012.02.11 19:39:08
@szenvedély S.: Jó kérdés!
Így elsőre nem ugrik be a válasz.
Arra számítottam, hogy nehéz lesz. De hogy ennyire?! Ha ebből a mintából akarnánk jósolni, sötét jövő elé nézne a magyar bor. Na jó, legyünk megengedőbbek: Villány. Az oportó. Mayer Villányi Portugieser 2011 Mayer Mártonban nagyon bíztam pedig. Régóta nem ittam tőle,…..
A Kikelet pincét nem szükséges nálunk bemutatni, mindenki tudja milyen egyedi, elegáns és kiváló borokat készítenek. Korábban nekem inkább a hárslevelű jutott róluk eszembe, tisztán furmintot ebből a dűlőből talán ekkor palackoztak először. Nagy siker volt, nálunk is kedvenc,…..
Tim Atkin MW, az Observer külsőse és globális borjófej 2008-ban vállalkozott arra, hogy fölvázolja a boróceán következő ötven évének főbb áramlatait. Úgy gondoltam, hogy érdekes lehet megnézni, van-e olyan jóslata, amin nemcsak az unokáink, de már mi is röhöghetünk. Atkin…..
Márkus György tíz éven át a Borbarát szerzője volt, majd a Borbarát megszűnése után 2011 decemberében elindította a Burgundia & Champagne magazint. E két meghatározó borvidék első számú hazai szakértője. Tevékenységének nemzetközi elismertségét jelzi, hogy bejáratos…..
fugu 2012.01.26 11:43:23
@Közbiztonság Szilárd: A Gere Kopár ma azért Kopar, mert az azt alkotó borok nem mind a Kopár dűlőből származnak, ezért nem viselheti a dűlő nevét.
Na, ez is egy verzió, valaki téved!
fugu 2012.01.26 17:58:56
@kukko: Igen, volt már hasonló máshol is, de nem ezek a példák mutatják a megoldást a problémákra. A Heimann, Heumann kékfrankos a jó példa rá, hogy ezek csak poénok, mondom, anélkül, hogy lebecsülném a produkciókat.
Az első lépés az volna, ha rendszeressé, rutinná válna a közös munka.
A második pedig az, ha a közös munka racionalizálná a termelést. (az sem ártana, ha kettőnél többen fognának össze!)
A Művelt Alkoholista Akció 2012.01.20 14:30:00
Ha valaki még nem látta volna: beindult a szokásos éveleji leárazás. A Radovin mindhárom üzletében 20 százalékos engedményt kínálnak a teljes készletre. A Bortársaságnál is 20 a nagyátlag, de akad 50 százalék fölötti kedvezmény. Az In Vino Veritas-nál az egyes tételekre…..
fugu 2012.01.21 06:56:45
@kunzoo: Ez most egy komoly kérdés?