Regisztráció Blogot indítok
Adatok
M65od

0 bejegyzést írt és 99 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dolph Lundgren 1994-ben óriási lehetőséget kapott és önálló filmmel lephette meg rajongóit! Ebből lett a Zsklasszikus Dzsungelháború ,amelyben Dolphi hallgat a szívére és ahelyett ,hogy jó zsoldos módjára átrendezné a terület népsűrűségét inkább jó oldalra áll. A film…..
Ha Bullitté az autós üldözések Bruce Lee-ja, akkor a Blues Brothersé Jackie Chan. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
  Családi szubjektív lista Idén negyedszer nyaraltunk Isztrián. Még így is jócskán maradtak felfedezetlen területek, de jövőre valószínűleg már másfelé vesszük az irányt. A nagyobb, híresebb dolgokról már esett szó; most megbeszéltük családilag, mik voltak számunkra a…..
Peter Shark folytatja az első világháborús kísérleti harckocsikról írt sorozatát, ezúttal az angolszász szövetségesek két izgalmas tank-tervezetével. 2.1.) A "Flying Elephant" szupernehéz harckocsi Az első brit szupernehéz tank-tervezet, ám sohasem készült el. 1916…..
M65od 2011.06.21 15:20:32
@Peter Shark: Jó cikk volt, köszönjük, különösen amerikai világháborús hadtörténet iránt érdeklődőként. Az amerikai verzióhoz még kellett volna egy gőzsíp is, hogy teljes legyen a hatás...:)
A brit verzió meg nyilván nem volt életképes, főleg az akkori meghajtási lehetőségek és a nyugati fronton uralkodó terepviszonyok tükrében. Később sem jött be igazán a szupernehéz harckocsi elképzelés (pl Maus) és napjainkból sem emlékszem 100t súlyt elérő vagy meghaladó harcjárműre.
Na elolvasom az 1. részt is:)
M65od 2011.05.11 10:44:14
@Titus Pullo Urbino: Köszönjük a tájékoztatást, én is boldogan mennék de Etyek, mint szintén "hagyományőrző" program nekem is közbeszól...
Persze a cikket jó hajcsár módjára én is (el)várom!:)
Mai rövid ajánlónkban Machaerophorus oldalát szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani. Amint azt látni fogjátok, a kolléga harci késeket és szuronyokat gyűjt; a darabokat képileg és szövegileg egyaránt korrekt módon dokumentálva tárja az érdeklődők elé.Kommentelési lehetőséget…..
M65od 2011.02.07 08:23:54
Nagyon jó ötlet volt erre felhívni a közfigyelmet Szolgálatvezető Úr!
@Machaerophorus (Zoli): nagyon jó a blogod, szép és alapos munka, ráadásul nekem is témába vág (ez csak véletlen metaforikus párhuzam volt a bajonetteket illetően:))... Szép az általad birtokolt M3 is, egyszer remélem módunkban áll majd eszmét cserélni a témáról. Ha pedig kell némi segítség pl az M1905 szerkesztésében (szintén bő témakör), akkor csak jelezz!
üdv
M65od 2011.02.08 11:24:11
@Machaerophorus (Zoli): Najó, akkor majd nekiállok szépen lassan, ahogy időm engedi és majd kérek valami e-mail címet is ahova továbbíthatom. Elnézést ha nem lesz profi, de törekszem majd a minőségre.

üdv
Ez az írás nem a partraszállásról, nem a 101. Légiszállítású Hadosztályról és nem a Band of Brothers (Elit alakulat) által bemutatott Easy Company-ról szól. Nem akarom, mert nem is lehet egy ilyen cikkben bemutatni mindezen alakulatok életét, történetét. Bármilyen utalás vagy hivatkozás rájuk csak…..
 Ma, november 11-én a világ számos országában az I. világháború befejezésére emlékeznek. Az USA-ban azonban a mai nap egy kicsit különlegesebb: ott november 11-e a Veteránok Napja néven ismeretes: ez az a nap amikor megemlékeznek valamennyi amerikai veteránról. Egészen…..
M65od 2010.11.15 10:30:29
@NagyTeve: örülök, hogy mást is ilyen szinten érdekel ez a téma (már azt hittem én vagyok a beteg:D), de egy apró javítást eszközölnék:

John. J. Pershing tábornok (a négycsillagosnak ennyi a hivatalos neve és nem több, mert ez a rendfokozat pl ma már gyakorlatilag a legmagasabb rendfokozatot jelenti a hadseregen és általában az összes fegyvernemen belül, ezért nem lehet ráhúzni nagyon az európai hadseregtábornok címet) soha nem volt ötcsillagos, mert az ő idejében ez a rendfokozat még nem is létezett. Ellenben az USA hadtörténetében az egyetlen katona volt négy aranycsillaggal amikor a Szövetségi Kongresszus nekiadományozta a "General of the Armies" címet 1919-ben (más kérdés, hogy vezérkari főnökként sem használta a címet és a hozzákapcsolódó rangjelzést sem).
Az első ötcsillagos (hivatalosan: "General of the Army", amihez az altábornagy fordítás lehetne a korrekt megfeleltetés) John Marshall lett a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának élén 1944-ben. Ezt a rendfokozatot egyébként a Szövetségi Kongresszus adományozza a katonai érdemekre tekintettel és összesen nyolc tábornoknak sikerült elérnie, habár a rangjelzés a poszt-polgárháborús időkben még a maitól eltérő volt pl Grant vagy Sherman esetében.
ÉÉÉÉs, hogy ne legyen ilyen egyszerű:)):
A Szövetségi Kongresszus 1956-ban fogadta el az általad is helyesen említett hat csillagos fokozatot, amihez Pershing négy-arany-csillagos hajdani rendfokozata után szintén "General of the Armies" (ez a tábornagy)elnevezést társították.
Hozzátartozik a tényekhez, hogy szintén helyesen említetted azt, hogy ezt a fokozatot csak ketten érdemelték ki az amerikai hadtörténelemben: George Washington posztumusz a függetlenség 200. évfordulójára 1976-ban és John J. Pershing.
Huuuuh, elmegyek gépírónak ezek után:))
M65od 2010.11.17 12:14:41
@NagyTeve: Pedig Pershing esetében bizony így történt, mert az ő szolgálati idejében nem létezett ennél magasabb fokozat, így a "General of the Armies" címet is a négy csillagból "oldották (vagy oldotta ő maga, ahogy írtad) meg" 1919-ben, amely rendfokozatra őt egyébként 1917. október 6-án léptették elő (ezüstcsillagokkal:)).

A 2. pontban igazad van, a mai értelemben vett 6 csillag valóban csak Washingtonnak és neki jár(t), mert McArthur végül nem foglalta el japánt szárazföldi invázióval.
Manapság egyébként az 5 csillag sem igazán elérhető egy amerikai tiszt számára, maximum (ne adja az Isten) totális háborús időkben és a sajátokkal egyetemben alárendelt külföldi szövetséges alakulatok nagyszabású hadműveletekben való vezetésével + ugye kongresszusi jóváhagyással.

A 4 csillagos elnevezés pedig lehetne akár hadseregtábornok is, ha éppen egy hadsereg esik a területi illetékességébe (ahol az összes végrehajtott hadműveletért felelős, az egységek számától függetlenül), de ez a legmodernebb hadviselésben persze inkább kevesebb.

Amúgy meg örömömet fejezem ki, hogy végre hasonló érdeklődésű értelmes emberekkel "futok" össze és remélem lesz még ilyen jó beszélgetésünk.

üdv
M65od 2010.11.19 12:14:56
@NagyTeve: Értem amit mondasz, de a magyar rendfokozatot is elnevezték egyszer valamiért, valamiről, valamihez, valahogyan (jaj bocsánat az igénytelen szótolulásért:))) és nyilván ezért maradt az a neve ami, ha a feladat, az alárendelt haderő nagysága stb. változott, differenciálódott is az idők folyamán. Na az amcsik ilyenekkel (már elnevezés tekintetében) nem szarakodtak:)) és a 4csillagosok már a második világháborúban is inkább főparancsnoki (vagy hadtestparancsnoki) tisztet töltöttek be és nem "csak egy" hadsereg felett parancsnokoltak.
A lapodat megnézem mindenképpen.
A lemilbulikra én nem szoktam hivatalos lenni és nem is tudom mi ennek a menete, befurakodni meg nem akarok, mert majd jól kinéz az elit:)))
Ja és, nehogy úgy érezd véletlenül, hogy egy "frankómegmondogató" trollkirály vagyok, csak én tényleg ezt szűröm le a témában való szerény jártasságomból és bármikor meg lehet fogni az enyémnél jobban alátámasztott érvekkel:)
Alig várom már Markgraf kolléga újabb villanását, hogy folytassuk az eszmecserét:)
Addig is jó hétvégét, üdv
Noha néhány nappal ezelőtt Zig Zag Alapító Atya drámai hangvételű posztban tudatta a nagyérdeművel, hogy pár hétre leszalad a térképről, az azért mégsem járja, hogy olvasmány nélkül maradjon a blog közönsége.  Erről Markgraf kolléga már gondoskodott, én csak…..
M65od 2010.11.15 09:39:07
@Titus Pullo Urbino: A plakáton lévő felirat szerint az alapításának napját tekinthetjük október 27-nek, de a tengerészetben én személy szerint nem vagyok otthon, a guglizást pedig meghagyom a "hozzáértőknek":))
M65od 2010.11.15 10:43:36
@molnibalage: Na ja, most már ezt is tudjuk:))
A tegnap egy elég érdekes hír jelent meg az Indexen, amelyből a nagyérdemű arról értesülhetett, hogy kemény idők jönnek ám a magyar katonatisztképzés fellegvárának számító Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatóira.Foglaljuk tehát össze röviden, miről is beszélt az…..
M65od 2010.09.08 13:34:22
@tiboru: Ezzel a górétípus jellemzéssel, meg a repipénz elköltési gyakorlattal keservesen fájó (és általánosságban sajnos még nem is aktualitásukat vesztett) sebeket szaggattál fel lelkem véknyájában Szolgálatvezető Úr...:)))(a kínban somolygás egyezményesen elfogadott billentyűkombinációjának hiányában). Ebből ered minden sajnos, ehhez nem érdemes több kommentárt fűzni. A javulás tekintetében pedig még korai (és az általános társadalmi erkölcsi állapotot elnézve talán értelmetlen is) feltenni a "mikor" és, "hogyan" kezdetű kérdéseket. Üdv
Harminchat éve ezen a napon a Képviselőház jogi bizottsága azt ajánlotta, hogy kezdjenek impeachment-eljárást Richard Nixon, az Egyesült Államok 37. elnöke ellen, aki demokrata ellenlábasaitól még az ötvenes években a Trükkös Dick gúnynevet kapta. A Watergate-ügy ismeretében nem…..
Te mekkora összeget lennél hajlandó feltenni egy fogadáskor arra a forgatókönyvre, hogy a világ (egyik) szuperhatalmának legbefolyásosabb és anyagiakkal bőven eleresztett titkosszolgálata évtizedeken keresztül megpróbál eltenni láb alól egy külföldi politikust, de kísérletei…..
M65od 2010.05.25 13:58:14
@tiboru: És (amivel persze általában nem kezdünk mondatot) akkor még a legfőbb kérdést fel sem tettük ezzel kapcsolatban: Mire szolgáltak, mit álcáztak valójában ezek az esetleges fedőtevékenységek...? Érdekes lenne eljátszani a gondolattal de ez már inkább a konteo blog témája ott lehet csobbanni...:)
A legvalószínűbb ugyanakkor az, hogy az USA vezető kormányzati körei maguk sem tudtak mit kezdeni a kubai kérdéssel, elnöki adminisztrációtól függően (és gyakran azokon belül is változóan) ez vagy az a szemlélet kerekedett felül, az idő pedig eltelt közben.

@Zig Zag: bizonyos szemszögből a Disznó-öböl tűnhetett direktnek és hatékonynak, de egy rosszul kiképzett és felszerelt emigráns haderő bevetése (majd az események sűrűjében egyszerű cserbenhagyása, pl légi támogatás nélkül) inkább kelti indirekt módszer látszatát, ami elintézte a hatékonyság kérdését is.
A háborúk egyik állandó kísérője a csatazaj mellett a propaganda. Nem is oly régen, még az elektronikus média térnyerése előtt a propaganda kedvenc hadszíntere az újságok, filmhíradók és a plakátok voltak. Az utóbbiakból megszámlálhatatlan készült, ám néhány gyöngyszem…..
csox A szomszéd csokija 2010.04.23 08:06:00
Ha horvát csoki, akkor sokaknak a nagy, piros csomagolású Mikado jut egyből eszébe, joggal – a harkányi bolhapiacon például majd' minden árusnál volt, olcsón és finoman. Nemrég Horvátországban jártam várakat nézni, és alig vártam, hogy felmérjem a csokikínálatot. Ebből…..
A két bevezető rész után itt az idő, hogy a lényegre térjünk, és nézzük meg, hogy egészen pontosan hogyan is szabályozta az állam a nemzetiségi kérdést. Ezen a ponton már érdemes kategorizálni, ugyanis számtalan terület létezik, amely szabályozásának lehet nemzetiségi…..
A pontosan 150 éve elhunyt Gróf Széchenyi Istvánról az utókor az íróasztalánál körmölő nagy gondolkodó képét alkotta, a közvélekedés szerint a legnagyobb magyar a béke embere volt és idegenkedett a háborúskodástól. Ezt a képet kicsit árnyaljuk a következő cikkben,…..
A húsvéti sonkamérgezés után hétfő estére már általában csak a TV előtt punnyadás marad (persze csak ha valaki már/még elég józan hozzá). Szorgos Lemil olvasóknak gondolom nem is kérdés, hogy a műsorból az HBO Pacific című sorozatának aktuális része a kötelező választás. Mivel úgy látszik, már az…..
A lemilblog birtokába került exkluzív dokumentum tanúsága szerint a pártállam vergődésének utolsó perceiben is születtek olyan, büntetőjogilag is értékelhető előterjesztések, amelyek a Btk. módosítását, korszerűsítését tűzték ki célul. Sajnálatos (?) módon a…..
Ha valakit megkérdeznek, hogy mi jut eszébe a galamb nevű szárnyasról, akkor esetleg a Velencei Szent Márk tér galambjaira gondolhat, vagy a pályaudvarok, nagyvárosi terek, parkok homeless szárnyasaira. (Esetleg asszociatíve a padon üldögélő nyugdíjas nénikre). A galamblelkűbbeknek…..
Amióta katonai repülés létezik, nagy az igény rá, hogy a harci repülőgépeket az ellenség hasonló masináitól valamiképpen megvédjék. Ennek az igénynek a kielégítésére hadtörténelemben számtalan érdekes próbálkozás született. A haditechnika szakzsargonja parazita…..
Titus Pullo Urbino és Nagy Teve barátaimmal találkoztam a minap és dumcsiztunk a harci helyzetről, valamint a frontvonalak állásáról egy kicsit. Feldobtam egy olyan ötletet, hogy indíthatnánk egy sorozatot családi történetekből (mert mindenkinek van egy története), hogy a rokonok…..