Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Matenak

140 bejegyzést írt és 278 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az élet mindig is egy kirakós játék volt. Mindenkinek megvan a saját készlete, amit a sors kiosztott neki, de akárhogy próbálod, nem fogod tudni teljesen kirakni. Az élet túl rövid, és nem tökéletes, ahogyan igazságos sem, mert a készleteket véletlenszerűen osztja, nem mi választjuk meg. Viszont…..
Legutóbb ott hagytuk abba, hogy minden ráköltött forintot megér az autó. Ha nem akarnám, hogy állandóan tökéletes legyen, akkor nem is kéne sokat rákölteni, de most még fokozódott a helyzet azzal, hogy egy álmom megvalósításában játszott fontos szerepet a járgány. Meg kellett vele járni Norvégiát,…..
Matenak 2023.11.12 18:16:40
@Bladi87: Köszi, lesz beszámoló, mert én is akarom majd olvasni nyugdíjasként. :)
@usernameablogponthuhoz: Nagyon fasza kis túra volt, jó lett volna ott véletlenül összefutni, pláne ha autóval voltál, mert egyetlen magyar rendszámba sem futottunk bele ott a két hét alatt az utakon...
Hol és mikor volt az a bizonyos autóztatás? :)
Elég a szarakodásból, most belecsapunk annyira a lecsóba, hogy a plafonon csak a fejem formája marad tiszta. Ezúttal kiderül, hogy nekem semmi sem szent, még annak az autónak is nekiesek kalapáccsal, aminek a keréknyomát sem volna illendő megnyalnom. De az élet nem kívánságműsor, és ha az ember nem…..
Ideje szót ejtenünk a komoly dolgokról is. Miért tart valaki öreg luxusautót? Ha valaki engem megkérdez, adok magamnak egy pofont, megveregetem a vállam, sírok egy rövidet, nevetek sokat, és mire válaszolhatnék, a kérdezőnek csak a hátát látom a horizonton. A logika messze elkerüli az életemet,…..
Matenak 2023.04.15 17:59:10
@Dr.csernusrendel: Wow. Szerintem érdemes lenne elmenned Csernushoz, ha már. :)
Amúgy én szarom a felesleges lóvét magamnak, munkával. Adjak?
Matenak 2023.04.16 22:45:35
@GB Technika: Őőőő. Most mindez hogy jön ide?
Normális embernek vannak vágyai. Szerintem az élet értelme ezeknek a megvalósítása, már ha nem ártunk velük senkinek. Nekem néhány dolog nem jár, ami másoknak igen, mégis szerencsésnek érezhetem magam, hogy elég sok dolgot kihúzhattam már a listámról. De egy tétel még mindig ott van,…..
Matenak 2023.02.12 20:01:56
@swfla: Nem vinnék sok kaját, ha megérné áldozni rá a helyszínen, de nem a gansztronómiáról híres az a vidék, így viszont sajnálnám, hogy egy vagyont költsek el erre. Főleg, hogy minden más is sokba kerül. Olaszországban pl. más a helyzet, ott nem spórol a kaján az ember. :) Azért persze biztos nem fogjuk tudni megállni, hogy ne együnk valami olyat, ami itthon nem kapható.
Matenak 2023.02.14 07:08:03
@Richvf: Ilyen mondatokra van szükség, hogy az eső az esik és kész! Legalább annál kellemesebb lesz, ha netán mégsem fog néha. Pont a minap mondtam a munkahelyen, hogy ez a köd dolog nagyobb para, de a Trollstigen környékén két-három napot is leszünk, abból az egyiken remélhetőleg alkalmas idő lesz arra, hogy lássunk is belőle valamit. Az Atlantic útról már lemondtam, beláttam, hogy abból csak fentről lehetne látni bármit, te vagy a második, akinek szintén ez a véleménye. :) Viszont a Preikestolent mindenki mondja, hogy látni kell, a tömegnyomor miatt pedig azt pont ki akartam hagyni, de így már lehet megoldjuk. A vadkemping nem a vadkempingsége miatt tűnik idegennek, hanem egyszerűen utálok esőben sátorozni, mert hangos, meg az 5-10 fokos éjszaka sem annyira vonz már vénségemre. :) Ettől még csalogat az a lehetőség, hogy az utolsó pár napot így nyomjuk le, mert már úgyis délen leszünk, és mégiscsak hozzátartozna az élményhez ez is. Köszi a linket!

Kizárólag a természet miatt akarok ide eljutni, turisták hada nélkül, úgyhogy ilyen szempontból nem számítok csalódásra, és különösen örülök az utolsó mondatodnak. Sajnos nem lesz idő északabbra menni, az majd egy másik alkalommal lesz a jövőben, amikor északi fényt kell nézni!
Matenak 2023.03.02 08:47:06
@gigabursch: Júliusban nem lesz hó, nyárival megyünk.
Néz rám a garázsban, és nem érti, hogy került ide. Nézek rá, és nem értem, hogy került ide. Berheltem én már autókat életemben, de azokban mind rossz helyen volt a motor, és megszokott módon készültek. Érzem minden porcikámmal, hogy ez itt nagyon más világ. Elkezdek közelíteni felé a csavarkulccsal,…..
Matenak 2023.02.27 06:57:24
@Lámai Dala: Csáó! Nem kell bele 4 liter, de nem tudsz venni 3,2 litert, három litert venni meg balgaság lenne. Én is jól tettem, hogy négyet vettem, mert a gyakorlatban több kellett, mint három.

Fejből írtam az összegeket, és a gyertyánál valóban tévedtem, 2500 ft volt darabja a Boschnak. Ha kerekítjük, akkor végülis háromezer. :D De mindenképp tévedtem, átírom.

Vízpumpából sosem veszek SKF-et, mert már csalódtam egyszer, és mivel kritikus alkatrész, itt utánajártam a nagyvilági tapasztalatoknak is (a 987 problémái miatt, bár itt már van vízpumpa ház), és próbálok ragaszkodni olyan márkákhoz, amit a gyár is használt. Úgyhogy Pierburg lett, ami kényelmes, mert szíjtárcsa is van rajta, de ez egy későbbi sztori lesz.

Nem ragaszkodom én a Mannhoz, de ez a képeken is látszik szerintem. Három autónál komoly veszteség is lenne ilyesmihez ragaszkodni. :) A pollenszűrő mindössze elfogadható árban volt ebben a márkában is, 5000 Ft. Szóval nem vagyok vallásos, pláne szűrők terén nem, most is Filtron olajszűrő vár a polcon a Focusra és az LS-re. (legutóbb meg Hengst volt)
Elkezdtük a pontokat összekötögetni. Itt egy gondolat, ott egy terv, amott egy hiba, ahogy húzzuk a képzeletbeli vonalat köztük, kirajzolódhatna akár egy nagy lófasz is, de bizony ez az ábra egyre jobban hasonlít tökéletes naplementére a hegyekben. Tök jól alakul ez a roncs a mancsaink közt…..
Matenak 2022.12.13 17:20:17
@pet77: Most már minden rendben lesz! Én drukkolok, a jelek biztatóak.
Ez itt egy ötvenezer forintos műanyag, aminek bár nem volt baja, de kicseréltem, mert hetvenezrenként kötelező, ez egy kopóalkatrész. Egy AOS-nek nevezett dolog, aminek fontos szerepe van minden Porschéban, de az is lehet, hogy minden boxermotoros autóban. De mi a rossebet csinál ez, és hogy? Sehol…..
Rég került szóba ez a nagy dög Toyota, úgyhogy ideje kitérni arra, mik történtek vele több, mint egy év alatt. Mondhatnám, hogy nem volt róla mit írni, de ennyi erővel azt is mondhatnám, hogy a fű kék, vagy hogy a bolygó a tengelye körül forog. Pedig hát a férfi tudja, hogy mi körül forog. Úgy…..
Mókás dolog az élet. Az ember az egyik pillanatban még könnyekkel küszködve adja el a kedvenc játékautóját, a piros kis AE86-ot, egy évre rá pedig már ismét driftelhet vele. Meg még egy másik példánnyal is, ráadásul nem is akármelyikkel, hanem azzal, amiről tizenévvel évvel ezelőtt elolvasott minden…..
Reális gondolkodással ritkán lehetett engem megvádolni. Ha autóról van szó, akkor pedig az agyam helyén a logika területét benőtte a szenvedély dudvája, amit néha csak a kényszerű csóróság kaszabolhat le tarra. De helyébe sosem terem józanság, mindig csak a faszság kezd csírázni, ez a logikátlan…..
Matenak 2022.06.04 21:38:38
@Rocko-: Mindig van gumis, de az csak szétszedi és összerakja azt, amit odaviszel neki, nem fog helyetted pakolni, meg szerelni, idejük sincs ilyesmire.
Igen, az bizony.
Mindig azt mondom, hogy ha egyszer megdöglök, csak annyit kérek, hogy azt véssék a fejfámra, hogy az élet sokszor szar, de pont ettől jó. Azt hiszem ezt az állítást ismét bizonyították a közelmúlt eseményei. Dőlj hátra, és élvezd, hogy nem veled történt mindez, egyúttal sajnáld, hogy mégsem, elvégre…..
Egyszer azt mondta a Becsületesnepper egy dumáláskor, hogy minden autó eladó lesz. Persze aki nem bölcs, mint én, az legyint az ilyesmire, amíg tényleg el nem jön a pillanat... Szóval a legyintgetésben megállt a karom, sokak szerint pedig most az eszem is...
Matenak 2021.07.21 20:18:22
@yenoee: @ekSÜN: Köszönöm! Sajnos van gond, az ember nem válik meg hirtelen egy pótolhatatlan értéktől, amiben ennyi munkája van, pláne hogy sok éven át vágyott rá. De sajnos nincs mit mérlegelni, nekem a driftelős kávé lefőtt, nem kevés vigaszt nyújt, hogy legalább tényleg mindenre megtanított ez a kis vacak, amire csak tudott és amit semmilyen más autó nem tudott volna nyújtani.
Ettől függetlenül amíg az embernek vannak álmai, addig írnivaló is mindig lesz bőven. Különösen, hogy szerencsére általában az autózásról még nem kell lemondani.
Véget ért a harmadik hullám, és mielőtt azt hinnéd, hogy már föld alatt van az enyém, megszakítom a fél éves semmit, hogy írjak valamit az LS400-ról. Mert nyilván van mit, egy ezeréves autóval akkor is történik valami, ha csak áll helyben, nemhogy akkor, ha használják is. Márpedig én mentem vele a…..
Matenak 2021.06.10 07:54:26
@gigabursch: Mókás, hogy pont tegnap hívta fel a figyelmem az egyik elgépelésre a kolléga, és jeleztem neki, hogy láttam utólag párat, csak nem volt kedv belemászni újra, de majd hobbiból megteszem valamikor. Annyira azért nem hemzsegnek talán. :)

@geegee: Én vagyok, bár Nordkappig már nem tervezek elmenni, hanem más útvonal lesz. Norvégia mindig aktuális lesz, amíg csak élek! De valószínű jövőre jöhet össze csak.
Matenak 2021.06.11 07:04:46
@ekSÜN: Köszönöm a visszajelzést, jólesett olvasni, hogy még gondűző értelme is van ennek az egésznek. De a közpénz inkább menjen majd jobb helyekre! :)
Sokan érdeklődtetek, hogy mi a helyzet a gépparkkal mostanában. Na jó, természetesen senki sem érdeklődött, miért is tette volna bárki, de valamiért így szokás beharangozni az érdektelen témákat, nyilván mert az az igazán szegény ember, aki még olyat sem tud mesélni, ami senkit sem érdekel. Úgyhogy…..
Vannak törvényszerűségek az életben. Addig élünk, amíg meg nem halunk, az éjszaka után nappal jön, az öreg autón meg valami mindig szar. Különösen igaz ez akkor, ha nem szerelők, hanem mókamesterek dolgoztak rajtuk a múltban. Autón is, szaron is, és bár az utóbbit szerencsére nem láttam az…..
Nem sok dolog kell az ilyen régi vackok fenntartásához. Fontossági sorrendben a következők: Szerencse, pénz, idő.  Az első faktorra nincs ráhatásunk, ezért annak a jelenlétét kell megbecsülni a legjobban. És el kell fogadni, hogy nem mindig van ideje ránk, akkor helyettesíti a balszerencse. Szép kis…..
A hűtés fontos, nemcsak a kedélyeknél, hanem a motorolajnál is. Ha túlhevül, akkor bús lesz, nem fogja tudni rendesen ellátni a feladatát, márpedig a kenés különösen fontos dolog, ha a motor torkaszakadtából üvölt nyolcezren. Az AE86 rendelkezik ugyan gyárilag olajhűtővel, de sajnos szegény eléggé…..
Matenak 2018.03.19 12:41:20
@gpz900: Érdekes és értékes infó, hisz tapasztalaton alapul, köszi! Mondjuk azt képzelem, hogy motorkerékpárokon kisebb hűtő van, lehet, hogy ennek is van jelentősége? Tényleg tök hasznos volna tudni, hogy autóban is szabad -e így használni, bár sajnos gondolom mindig van egy "attól függ" a képben.
Matenak 2018.03.22 06:31:05
@zsolaxxx2: Nagyon masszívnak tűnik a cucc, de azért majd figyelek rá, kösz!
Matenak 2020.07.16 15:25:39
@Tzl: De ez szerepel is a firkában, hogy a termosztátos adapter mindig enged át némi olajat a hűtőbe is, hogy ne legyen levegős.
Nem sok oka lehet az embernek arra, hogy Lexus LS400-at vegyen. Nekem volt, méghozzá három is: - Szeretem a régi Toyotákat, ez a Lexus pedig egy legendás Toyota- Elmaradt a Norvég kirándulás, a pénz pedig lángra kapott a zsebemben- V8 Örültem, hogy sikerült találnom egyáltalán eladó, ráadásul első…..
Matenak 2020.07.11 12:58:45
@poteka: Nem véletlenül kötöttem ki ezeknél. :)
Mint megannyi sorstárs, én is háziállat lettem. Még egy kutyám sincs, aki néha levinne sétálni, de szerencsére van pár régi roncsom, legalább ez biztos pont maradt, miközben kint zajlik Csernobil 2.0. Persze mivel úgysem szabad sehova menni, ezért minden autóra költött forint pénzkidobás, de aki…..
Nem volt gyerekszobám, de most van egy fürdőszobánk. Azért is vagyok biztos ebben, mert fel kellett újítani. Viszonylag simán megtörtént, de hátra volt még egy utolsó művelet, amit merészen bevállaltam, elvégre egy igazi férfi mindig mindent jobban tud. Úgyhogy lementem a garázsba. Bár ne tettem…..
Matenak 2020.03.02 18:44:35
@peter3374: Köszi a tippet, de ez már tuti volt festve, mert ahonnan le tudtam szedni a festéket, alatta ott van szépen az eredeti zománc. Meg nem az van, hogy egyáltalán nem hatott rá a kromofág, hanem csak nagyon kevés helyen, nem igazán értem.
Matenak 2020.03.03 17:35:22
@Bubaru: Hobbiautónak kéne már lennie szegénynek, nem pedig napi használatban tartani, ahogy én teszem. De ma is mentem vele sokat városban, hiányozni fog ez az élmény, az fix.

@Szkotti: Az igazán érdekesekhez ez túl drága. :)
Nos. A múltkor azt írtam, hogy a Carinával kell menni Norvégiába, hisz az a logikus választás. Alig két nappal utána viszont rádöbbentem, hogy ennyire kézenfekvő megoldással nem csicskulhatok be. Fontos, hogy ne az autó alját nézzem majd, hanem a hegyek tetejét, de megbízható autókból elég jól…..
Matenak 2020.01.17 07:24:45
@Helga Dorottya Vincze: <3 Hajrá!

@Prien-u47: Van tervben hasonló megálló. :) Kyrkö mosse, ez jobban útba esik.
Matenak 2020.01.22 12:40:58
@Bubaru: Tenksz!
Nagy király vagy, jó helyen lesznek itt, köszönöm. :) A Swift felnik rámennek az autóra csont nélkül, de a véznaságuk és az ET számuk miatt nagyon keskeny velük a nyomtáv.
Előre is elnézést kérek. Boldog karácsonyt! Összegyűltek karácsony alkalmából, várják, hogy minden családtag megérkezzen, remélhetőleg olajozottan mennek majd a dolgok. Egyikük már rég úton van a fáért, elvitt magával egy 500-ast, bár az kevés lesz. S 2000 vajon megteszi? Buckás lesz így ez az út,…..
Egyszer kaptam egy ilyen kommentet: "Ennyi penzzel ennyi idővel.... ilyen hatterrel mas mar a holdig jut kb nem a 30 eves celicaig meg camryig... amik sose jok bocs" Néha valóban azt gondolom, hogy a gépparkom költségvetése vetekszik a NASA-éval, de egy nap nekem is huszonnégy órából áll, a Holdra…..
Dallas rozsdamentesen tért vissza hozzám. Három hétig volt távol a beavatkozások miatt, és mikor újra beleülhettem, már megint beleszerettem. Nem újdonság ez, immár tíz hónapja minden egyes nap szerelmes tekintettel nézek rá, és várom, hogy átélhessem az élményt, amit ez a harmincéves,…..