Regisztráció Blogot indítok
Adatok
holnap

4 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Felbujtóként elkövetett intellektuális közokirat-hamisításért vagy csalásért felelhet az a bolgár szakember, akiről Schmitt Pál doktori disszertációját másolta. „Az anyag kiemelkedő színvonalával, témaválasztásával és francia nyelvűségével vette rá a…..
holnap 2012.01.14 20:40:37
@Brendel Mátyás: !A már is felesleges!
Édesanyám évekkel ezelőtt tüdőrákkal feküdt a deszki kórházban, egy jól sikerült műtétet követően. Ami velünk ott megesett, az felér egy rémálommal. Már hazaengedték egy kemoterápiás kezelést követően, amikor újra be kellett mennie egy hétvégére, hogy vérképjavító…..
holnap 2011.01.15 17:23:22
@adamantium: Abban a bizonyos kommunizmusban nem épült új tüdőszanatórium. Úgy mellesleg nem is kellett, mert jelentősen csökkent a TBC tüdőmegbetegedásek száma. Az u.n. tüdőrák más betegség, azok kezelése a korházak bel., vagy ha van tüdőosztályán IS történhet. A régebben épült szanatoriumok valóban és nem véletlenül, mindenütt lakott területen kivül voltak és vannal, ha még megvannak.
holnap 2011.01.16 15:07:24
@adamantium: Elnézésed kérem. A vidéki kastélyokba eldugott helyekről nem tudtam. (Részemről 58-tól). Orvos számára persze felesleges mondani, hogy számos "tüdőbetegség" van, de a hozzászólók egy része ebben tájékozatlan, ami nem bűn, de nem árt felhívni rá a figyelmet.
A belgyógyászati osztályokkal kapcsolatban: itt had ne részletezzem a tapasztalatokat. Épen elég (joggal vagy az esetek többségében jogtalanul)elítélő kijelentések hangzanak el.
Válaszod a téma itteni vitájában hasznos. Szakmai (főként etikait) vitát pedig másutt kell folytatni.
bdk blog archívum Kis türelmet 2009.01.18 12:03:01
Köszönöm mindazok rám-figyelését, akik valamilyen formában a napokban hangot adtak aggodalmuknak: miért nem frissül blogom, összefüggésben van-e ez komor hangú haikuimmal, jól vagyok-e, valami történt vagy csak nagyon dolgozom valamin; stb. Nos, jól is vagyok, dolgozom is ezen-azon,…..
Úgy érzem, a tavalyi évben a haikukon kívül sikerült néhány "húzós" verset írnom (főleg szonetteket) - ezek mind benne lesznek a nyomdát rövidesen elhagyó kötetemben, de előtte néhányuk még megjelent a Bárkában, Holmiban - és most, az év első publikációjaként, a…..
Hiába fegyverkeztem fel eléggé alaposan ellene irodalommal, zenével, játékkal, családi békével - mostanában  mégis rám tör, kopogtatás nélkül, a valóság. A híreket és külső történéseket persze eddig sem zártam ki mikrovilágomból, de, évtizedek alatt kimunkált…..
nagymamám halála fehér. hiába gyászruhák, sötét koporsó, reverenda. butaság az egész. a tény, hogy meghalt, számomra tiszta, természetes, fehér. olyan, mint a haja, amit az utóbbi időben már nem is festetett natasával, az egyre zsugorodó fodrásznővel, olyan, mint a…..
Csak a gördülősztrájkkal, az elégséges szolgáltatással és a pótlással van baj a vasutasok munkabeszüntetésénél. Nemrég volt módomban kifejteni, hogy nem vidáman, de elfogadom, hogy a sztrájkjog velejárója egy kultúrdemokráciának. Viszont a sztrájk csak akkor fogadható el,…..
Egy szegény öregember szükségtelen megalázása vagy normális biztonsági intézkedés? Cm teljesen kiborult, hogy öreg, beteg nagybátyjával Ferihegyen a fémdetektoros kapunál levetették a bakancsát, aztán magasba tartott kézzel, a lecsúszó nadrággal küszködve vizsgálták át…..
Az alábbiakban Békés Pál és Balla D. Károly közös irodalmi projektuma követhető nyomon lépésről lépésre: hogyan fejlődik novellává egyetlen mondat úgy, hogy a szerzők felváltva körbeírják egymás szövegeit.  Elkészülte után a novella teljes egészében, címmel és…..
Fél éve két cikkemben is foglalkoztam egy budapesti Sevcsenko-szobor különös történetével: Sevcsenko revival, illetve  Sevcsenko 2.0. A történet lényege az volt, hogy a Magyarországon élő ukránok alig tudták megakadályozni egy olyan szobor felavatását, amely (nem csak szerintük) egyáltalán nem…..
Mi volt az ősrobbanás előtt? Mai tudásunk szerint a létező Világegyetem egyetlen robbanással (Big Bang) jött létre egy végtelenül nagy sűrűségű és zérus térfogatú pontból. A kérdésnek, hogy mi volt azelőtt, nincs értelme, hiszen ennek előtte az idő sem létezett. A Penn State University professzora,…..
holnap 2007.07.08 07:43:38
Számos kérdés vetődött fel. Ezek közül legalább három, amelyek köré a vita csoportosul. A Big-Bang elméletek, a tudományok közzététele a nem tudományos szférában, és a pedagógia. A Big-Bang-„gel” én – bár a probléma számomra is izgalmas, maga a kérdés pedig úgy, mint keletkezés (örökké meglevés), vagy teremtés, kevés kivétellel, azt hiszem mindenki számára – nem tudok mit kezdeni, nincsenek meg a tudományos feldolgozáshoz szükséges alapismereteim sem. A létező és alakuló elméletekről naiv véleményt formálok magamban, és azt kísérlem meg elhelyezni a magam tudományágában, a pedagógiában, illetve azon belül az adragógiában. Itt azonnal meg kell jegyeznem azon aggályomat, hogy a pedagógia (és az andragógia tudomány e? Ha a diszciplínává válás követelményeit vesszük sorba: nem, amint az például a szociológiáról, sőt a pszichológiáról is feltételezhető.
Más dolog a kérdés kezelése az ismeretterjesztésben (az önművelést segítő publikációkban és verbalitásában), és más a pedagógiában. Persze, a kérdés a pedagógia egyes intézményi rendszerein belül és között is eltérő, de ott (és ebben vannak aggályaim, hogy azokban, mennyiben valósul meg) az egymásra építés (épülés) felelőssége, szakmai tisztaságának tudományos kritériumai kellene, hogy érvényesüljenek.
Az ismeretterjesztésben résztvevő polgár a közvetlen szociális csoportjaiban, valamint a közoktatásban megalapozott ismeretekkel, gondolkodásmóddal, ítéletekkel, „világképpel” kialakítottan vesz részt. Vagyis életvitelét azok által értelmezve (valamelyest mindig tudatosan, de nem mindig és összefüggéseit átgondoltan) kísérli megszervezni. Ezt a folyamatot azonban számos külső hatás „zaj”, (a jószándékúság ebben nem játszik szerepet) zavarja meg, kuszálja össze. Itt válik megfontolássá Norman Károly (többek között) két megállapítása: (1) „Igaz: régen sem volt világos a közoktatás és közművelődés egymáshoz illeszkedése. De mostanában az üres politikai locsogásnál több koncepció mindezekre érdemben nincsen, sehol az országban, semelyik párt programjában.” (2) „…hogy miközben látszólag mindez nem baj, mert ettől még a kispolgár termel, éleget és szaporodgat, mégis mi a baj azzal, ha egy egész nemzet kultúrája tönkrebalkanizálódik - hol kerül ez végül is milliókba és emberi életekbe. Mi az összefüggése azzal, hogy szétesik a kultúrmérce, és bármely gazember bármi szédelgéssel fölléphet, a tanácstalan és mércétlen tömeg nem részesíti a neki járó megvetésben, hanem hagyja garázdálkodni - a köz zsebére.
Igen! De innen, ebből, hogyan lehet ki, illetve tovább lépni. Milyen (nagy) jelentősége (szerepe) van ebben az olyan munkásságnak, mint BéDéKá széleskörű blog „köznevelési” közművelődés fejlesztési formája, hogyan alkotható meg ennek tudományos korlátait megvalósító opponenciája, vagyis az interdiszciplináris együttműködés, ami, ha elengedhetetlen a tudományok működésében, elengedhetetlen annak közművelődési „felhasználásában” is.
Szeitz János
holnap 2007.07.08 17:12:17
normanka: Igen, a virtuális kerekasztal. BéDéKá megszervezte, megkomponálta, elindította és szerkeszti virtuális folyóiratát. A Big-Bang poszttal egyfajta kerekasztal alakult ki. (Nem az első itt.) A kerekasztal vitaforma (értekezés forma) működéséhez azonban, a klasszikus kerekasztaltól eltérően, szükségeltetik még egy-két dolog. Pl. (nem a topikok értelmezésében vett) a témában, a szükséges kompetenciákkal rendelkező szerkesztő-moderátor. (Tudom, nem mondok újat, de azért talán érdemes végig gondolni.) A hivatkozások, linkek „rendezése”, a folyamat tartalmi és szerkezeti, feedback, korrekciók (korrektúra) figyelése, mindezek beszerkesztése. Irodalomfigyelés és beszerkesztés stb. (De semmiképpen a vita vezénylése!) Ugyanakkor a vita „egyenrangú” résztvevője. A téma indítója nem tudja, nem is tudhatja ezt a feladatot vállalni, ellátni. Hagy toldjam meg még egy dologgal: a kerekasztal ugyan lehet csak egynyelvű, de ez a virtuális kerekasztal lehetőségeinek egy nagyon kurtított megoldása csupán. A többnyelvűség – legalább is az anyanyelvi + angol – a folyamatos pl. angol nyelvű oda-vissza fordításokat is igényelné, legalább a vitában résztvevők gondozásában, ha kiakar valaki lépni a kutatóintézeti, egyetemi kereteken kívülre, tehát a népművelés kívánná elfogadható (vagy mondjuk: méltó) színvonalra emelni. Ez már egy kalap pénzt igényelne. (De hagy mondjak egy szomorú példát. Egyik neves központi-könyvtár intézményünk nemzetközi konferenciát tartott, amelyen angol nyelvű előadások is voltak és azokat szaktolmácsok fordították. A délutáni tréningen szaktolmács nem volt kéznél. Az angol tréningvezető pillanatok alatt „felfedezte”, hogy a résztvevők nem értik mit mond, mit akar. A „fontos” területekről résztvevő szakértő-résztvevők nem tudtak angolul, se németül, sajnos, még a konferenciát szervező-vezető intézményvezető is alig túl a konyhanyelv alapjain.)
w Nagy-Magyarország nem ország 2007.07.04 04:30:00
Ismerjük őket, találkozunk velük minden nap. Polgártársak, akik autójukon, szimatszatyrukon, ízeltlábú-dzsekijükön vagy péküzletükön térképet viselnek: az úgynevezett Nagy-Magyarország körvonalait. Az illetők nyilván ilyen alakú Magyarországot szeretnének a mostani helyett.…..
Még dolgozom rajta, de lényegében már kialakult a Manzárd műhely arculata. Szándékaim szerint ez  váltja fel a kissé elavult és nehézkes Kettenklubot, kettőnk irodalmi oldalát. Továbbra is szeretnék (évek óta!) egy olyan áttekinthető webhelyet, ahol minden megjelent munkák…..
Értékes könyvvel gyarapodott a mai napon a Magyar Elektronikus Könyvtár állománya. Sajnos nem digitalizált szövegként, hanem csupán szkennelt oldalképek formájában és .pdf formátumban, de mégis a gyűjtemény része lett Mészáros Károly munkája, az Ungvár története a…..
Bár tudományos pályára készültem, a 70-es évek derekától másfél évtizeden át mégis minden kortárs költő verseskötetét megvettem. Persze csak azokat,  amelyek Ungváron, a Druzsba könyvesboltban megvásárolhatók voltak – de így is roskadozik alattuk a polc. A szép…..
Befejeztük 2000±3 c. könyvem anyagának a korrektúrázását (Éva is végigolvasta). Ilyenkor persze mindig ugyanaz a pánik tör ki rajtam: nem jó ez a kézirat, hosszú, unalmas, túlírt. Kit érdekel, hogy hét éven át milyen naplójegyzetekben mennyit dohogtam, min füstölögtem,…..
bdk blog archívum Első Piréz 2007.06.18 17:49:00
Első pirézként nem leszek benne a budapesti tévében - Ma Bp-i telefonhívást kaptam, az MTV munkatársa tájékozódott nálam piréz-ügyben. Ha igaz, a mai Az estében ez lesz az egyik téma, és ha épp a fővárosban lettem volna, akkor, mint Első Piréz, benne lennék a műsorban. Így csak ajánlhattam magam…..
bdk blog archívum Komplex blog 2007.06.15 10:04:00
A Golden Blog verseny összefüggésében vetettem fel, hogy az El Lobo által már korábban is használ "komplex blog" kategóriáját aligha iktatják a versenybe a kedvünkért. Márpedig nekünk ez felelne meg a legjobban, lévén sem a közéleti, sem a kulturális, sem a személyes…..
Írásom a könyvről: ∞ perc az örökkévalóságból Követem a Könyvesblogban olvasott utasításokat: 1. Ragadd meg a hozzád eső legközelebbi könyvet! 2. Csapd fel a könyvet a 23. oldalon! 3. Keresd ki az ötödik mondatot! 4. Tedd közzé a szöveget az oldaladon ezekkel az…..
bdk blog archívum Jaj, macska 2007.06.09 08:35:00
A Népszava szombati számának Szép Szó mellékletében jelent meg újabb novellám: Balla D. Károly Jaj, macska Olga néni a szomszédtól jobban fél, mint a betörőktől. Ugyan mit lehetne elvinni ebből a kócerájból? Az ócska számítógépet a vaksi képernyővel? Azt a pár elavult…..