Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Donnie_

1061 bejegyzést írt és 112 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Peak – jelentése tetőfok, illetve csúcspont. Az elmúlt közel egy év során a Peak TV a tévés iparág legtöbbet emlegetett kifejezésévé vált, melyet a sorozatok számának kiemelkedően nagy növekedése váltott ki. Nem létezhet többé olyan kijelentés, hogy nincs mit nézni, a kínálat minden eddiginél…..
Tavaly soha nem látott mennyiségű sorozat került bemutatásra, ha valakinek elhagyja a száját a „nincs mit néznem” mondat, ajánlatos lázmérő után nézni. A Peak TV-nek hívott jelenségről külön cikkben is megemlékezek majd. Idén a tendencia folytatódik, az alábbi összeállításban összeszedtem az általam…..
Néhány éve még felkaptuk volna a fejünket arra, hogy egy stream szolgáltató saját gyártású sorozatot mutat be, napjainkra viszont a piac egy jelentős részét az ő alkotásaik fedik le. Természetesen a Netflix van az élen, mely rendkívől nagy és változatos kínálattal bír, de nyomában van az Amazon,…..
Epizodisták 2015 legjobb sorozatai 2016.01.03 19:20:00
Másfél év után az első bejegyzés a blogon.... kivételesen rövid leszek: nekem hiányzott, remélem nektek is.   15. Daredevil (Netflix) A képregények alapján nagy potenciállal bír Hell’s Kitchen legismertebb igazságtevőjének karaktere, melyet a több, mint egy évtizeddel…..
A televíziózáson belül legtöbbször pejoratív értelemben használják a ’note’ kifejezést, melyet magyarba leginkább körülírással lehet átültetni: a csatorna által a sorozatkészítőnek (a műsorba kerülés előtt) küldött kreatív tanácsokról, észrevételekről van szó.…..
„Nem csinálunk több pilotszezont” – Kevin Reilly Élt 1986 és 2013 között... Kevin Reilly, a Fox programigazgatója a csatorna tegnapi TCA panelján bejelentette, hogy megszűnik számukra a pilotszezon. Nem túlzás azt állítani, hogy történelmi pillanatnak lehettek szem és…..
Donnie_ 2014.01.15 12:54:48
@Bruzsy: valóban reális értékelés volt, örülök, hogy leírtad, mert így az érem másik oldalát is sikerült bemutatni - ráadásul nem is akárhogy :)

Úgy gondolom, hogy a Fox-nál történt változásokat üdvözítőnek mondhatjuk: legyen az a 13 részes évadok (drámák esetében) erőltetése, a nyári uborkaszezon megtöltése olyan szkriptelt sorozatokkal, amelyekben a büdzsé, szereplő és készítőgárda okán benne van a siker lehetősége, és a pilotszezon megszüntetése alapvetően remek ötletek. Elméletben teszem hozzá, mert az ahogy azt fentebb vázoltad, a gyakorlati megvalósítás kapcsán több kérdőjel is akad.

Az egyik, amit kiemelnék, az írókérdés. Reilly-t idézem:
"You know, after the pilot season is over, we screen them and schedule them and announce them in a compressed and crazy-condensed two-week period," We go to the upfront. Then they have six weeks to get into production and get on the air. Honestly, it's nothing short of a miracle that the talent is able to produce anything of quality in that environment.... Every first-season show, whether it's great or whether it's in trouble, needs course correction and needs further cooking. So here's what we are going to do: I think we can create a better, more talent-friendly, more consistently creative way to do this."

Végre valaki belátja, hogy a helyzet fenntarthatatlan, nem működik a régi modell, mely a kábelcsatornák számának és az általuk készített sorozatok növekedésnek köszönhetően - és persze a nagyobb kreatív szabadságnak, elszipkázza az írókat. Az elgondolás jó, de vajon képes lesz-e a Fox ezzel a húzásával megnyerni a tehetséges(ebb) alkotókat. Hozzád hasonlóan, nekem is vannak kételyeim.

Önmagában viszont már azért megérte a lépés, hogy az íróknak több idejük lesz a sorozat irányvonalának kidolgozására, esetleges újraforgatásokra. Reilly mindig a SoA-val példálózik, mely az újrafogatások, a színészcserék miatt soha nem kerülhetett volna képernyőre országos csatornán (meg még pár aprócska dolog miatt...). Eltűnt volna a süllyesztőben. A Reilly által favorizált rendszerben viszont - ez is persze csak elméleti fejtegetés egyelőre - több időt kapnak az alkotók és ezáltal a végeredmény is jobb lesz/lehet. Érdekesség, hogy míg az országos csatornák többsége tavasszal rendeli be a következő évadokat és majd nyár közepén kezdik el az új szezon forgatását, addig a Sleepy Hollow már márciusban forgatja a második etapot. Komoly helyzeti előnyben vannak, innentől már csak rajtuk múlik, hogy élnek-e vele.

A gazdasági helyzet kapcsán a legtöbb csatorna és azt kell mondjam, hogy stúdiófőnök is hatalmas tévedésben van. Most kiélvezik a könnyen jött pénzt, de ez nem tart sokáig, az általad említett stream óriások a saját kínálatuk növekedése és azok kapcsán felmerült költségek miatt nem fognak már ennyit költeni 'külsős' termékekre. Netflix például a HoC, Orange, Hemlock újabb évadok mellett már biztosan elkészíti a Sense8 sci-fit, a Damages írók Kesslerek és Zelman új sorozatát, és tegnap már hivatalos, hogy a Marco Polo is tőlük jön. És még nem beszéltünk a Marvel sorozatokról.... brutális felhozatal, ami kevesebb külsős vásárlást fog eredményezni.

Nem fog eltűnni ez az alternatív bevételi lehetőség, jó ideig jelen lesz még, de nem jelenthet megoldást hosszútávon. Ezt mondja Landgraf is, aki szokásához híven előre tekint és reálisan látja a helyzetet, míg a többiek a morzsán veszekednek.

A követőkről: kábelcsatornák esetében már láttunk nem is egy példát az azonnali sorozatberendelésre, valószínűleg a számuk, természetesen nem radikálisan, de növekedni fog. Az öszvér megoldások is egyre népszerűbbek lesznek, az FX-t hoztam fel példának a cikkben, a lényeg náluk is az volt The Strain és Tyrant esetében, hogy minél több idejük legyen az íróknak - több, mint fél évvel a hivatalos sorozatberendelés előtt felállították az írószobát, van idő változtatni, de a bemutató kapcsán is jól jár a csatorna. Tyrant nyáron jön, pedig tavaly decemberben történt meg a sorozat megrendelése. Korábban ez egy évet jelentett volna a bemutatóig, most ez fél évre redukálódott.

Országos csatornák esetében is több egyből történő sorozatberendelést tapasztalunk majd - ez már a 2014/15-ös évadra való felkészülés során látható, de én is úgy gondolom, hogy kivárásra játszanak. A Fox meglépte, meglátjuk, hogy boldogulnak. Látják ők is az előnyeit, de tartanak (jogosan) az esetleges negatív hatásoktól.
Hasonlóan az első részhez, az összeállítás ezúttal is szubjektív, az általam legígéretesebbnek gondolt újoncok kerültek be. A lista már csak azért sem lehet teljes, mert az országos újoncok nagy részét csak májusban jelentik be, illetve a kábelcsatornák esetében is várhatók…..
A héten kezdetét vette a téli TCA tour, vagyis az amerikai kritikusok számára tartott rendezvénysorozat. Az évente kétszer megrendezésre kerülő eseményen a kábel és az országos csatornák vezetői számolnak be a közelmúltban elért eredményeikről, valamint a jövőbeli…..
Rendkívül magasra tette a lécet az újoncok tekintetében a tavalyi esztendő, amit jól szemléltet az is, hogy az általam legjobbnak tartott tíz sorozat közül hat elsőéves volt. Alaposan fel van adva tehát a lecke a 2014-ben bemutatkozó sorozatok előtt. Nem kell azonban csüggedni, az…..
Epizodisták 2013 legjobb sorozatai 2013.12.27 17:20:00
Nem vagyok híve a korszakolásnak, így megkímélem az olvasókat az utóbbi időben amúgy is túl gyakran hangoztatott arany és ezüstkorszak jelzőktől, viszont az egyértelműen kijelenthető, hogy jelenleg nagyon jó helyzetben van a sorozatipar. Az idei évben 48 csatorna (az Egyesült…..
Donnie_ 2014.01.01 13:42:54
@doggfather: hasonlóan kezdődött, mint a smallville, de ügyesen kikerülte az elődje csapdáit. Az első évad guilty pleasure szinten volt, de a második felvonás, köszönhetően az ügyesen szőtt, átívelő történetszálaknak szintet lépett. ne érts félre, az arrow egy szórakoztató sorozat, eleve nem lehet az igazán minőségi sorozatok, mint mondjuk a lista első tíz helyezettje közé tenni, de azt amit vállal, maximálisan teljesíti. jelenleg a legjobb képregényadaptáció a tévében.

"És egyszerűen meglepett, hogy ennyire ugyanazt gondoljuk két totál más sorozatról." - engem is, de sebaj, ahogy a lista, ez is szubjektív :)
Donnie_ 2014.01.02 17:10:12
@doggfather: igen, az egyik flashbackben kaptunk rá magyarázatot. kissé necceset, de még a belefér kategória.
Donnie_ 2014.01.03 23:01:40
@doggfather: az, hogy pontosan melyik epizód volt, már nem emlékszem. a flashback során összeismerkedett egy orosz maffiavezérrel, mindkettejüket fogvatartották. egy későbbi részben Oliver és kompániája ellátogatott Oroszországba, akkor jobban kidolgozták ezt a szálat és kaptunk (mint mondtam, kissé necces) magyarázatot arra, hogy miként lehetnek ilyen kapcsolatai a főhősnek.
Az epizodisták blogon az elmúlt néhány hét a 2013-as felhozatal összegzéséről szólt, így talán nem meglepő, hogy az utolsó idei bejegyzés is ennek jegyében telik el. Az általam legemlékezetesebbnek tartott jeleneteket válogattam össze, azon egyszerű kritérium alapján, hogy…..
A cikksorozat első részében megvizsgáltuk a Netflix televíziós iparra kifejtett gazdasági hatását, mely az alapját képezi az FX és a Turner cégcsoporttal való vitájuknak. Utóbbiak célja egyértelmű, nem csupán öt epizódra, hanem a egész évadra vonatkozólag szeretnék…..
A Netflix tévés piacon való megjelenése alaposan felkavarta az állóvizet, a stream szolgáltató az elmúlt két év során nagy horderejű változtatásokat eszközölt a sorozatnézési és disztribúciós szokások, valamint az anyagi finanszírozások terén. Természetesen ez kihatással…..
Nem mindennapi héten vagyunk túl, ritkán fordul elő ugyanis, hogy a power rankings első öt helyezettje kivétel nélkül az évadbeli legjobb epizódjával kvalifikálja magát a listára. Évek óta mondogatjuk, hogy a The Good Wife kiemelkedik az országos drámák mezőnyéből, az ötödik…..
It's Not TV. It's HBO. Ugyan napjainkra már megváltozott, mégis mindenki számára ismerősnek hat ez a szlogen, amely pontosan rávilágít arra, hogy miért foglal el különleges helyet a csatornák között az HBO. Másfél évtizeddel ezelőtt nekik köszönhetően új korszak kezdődött a…..
Donnie_ 2013.11.03 10:20:45
@spamdog: igen, ezt én is meglepődve tapasztaltam. persze az időbeosztást tekintve nem okoz majd neki gondot, True Detective-t már leforgatták és az esetleges s2-ben biztosan nem szerepel, míg az Open-t jövő év elején kezdik.
Lindelof-nak jót tehet, hogy 10 részes évadokkal kell operálnia.
1. The Good Wife (CBS / 5x04 – Outside The Bubble): nem mindennapos, hogy egy sorozat az ötödik évadja során ér fel a csúcsra, de a King házaspár drámája esetében erre már az első néhány epizódot követően komoly összeget mernék feltenni. Az egy részes ügyek továbbra is…..
„Nothing has been better for the golden age of television than the season-after syndication on Netflix and others.” (Ted Sarandos, Netflix) Kellemes meglepetéssel szolgált a héten a The Hollywood Reporter, akiknek köszönhetően ismételten a televíziózás kulisszái mögé…..
Rengeteget halljuk manapság a limitált sorozat kifejezést, melynek értelmezése kapcsán számos egymásnak ellentmondó vélemény lát napvilágot. Az írás célja, hogy tisztázza a fogalom kapcsán felmerülő félreértéseket és közelebbről megvizsgálja a csatornák által divatba…..
1. Masters of Sex (Showtime / 1x02 – Race to Space): lassú, aprólékosan kidolgozott jellemrajz, komplex karakterek, az 1950-es és 60-as évek korszellemének bravúros megidézése, kiváló alakítások és szép fényképezés. Minden bizonnyal ezek alapján a Mad Men ugrik be elsőként, de…..
Donnie_ 2013.10.14 19:02:13
@Flankerr: sebaj, amúgy is tartozom egy vallomással, három résszel le vagyok maradva, ezért egyelőre esélye sincs a listán való szereplése a Strike Back-nek.
Donnie_ 2013.10.14 22:27:25
@Flankerr: jön az újabb vallomás, valójában a power rankings önző kezdeményezésből született, hisz így kénytelen vagyok az adott héten megnézni az aktuális epizódokat (egyedül ST-ből vagyok lemaradva). Nem lehet tologatni vagy éppen darálni őket :)
A televíziós szakmán belül közkeletű megállapításnak hat, hogy amennyiben egy alkotó kreatív szabadságra vágyik, nehéz jobb helyet találnia a fizetős kábelcsatornáknál. Az HBO, Showtime, Starz hármas kapcsán mindenki úgy gondolta, hogy nem, vagy csak viszonylag keveset szólnak…..
Donnie_ 2013.10.10 14:04:54
@doggfather: tiszta sor :) ezért is próbáltam kihangsúlyozni, hogy a Showtime döntése nem menti fel Buckot és az írógárdát. Botrányos, amit műveltek idén, a csatorna döntése ugyan nem segítette őket, de nem lehet erre fogni ezt a gyenge minőséget.
"I did it for me. I was good at it. And I was really... I was alive." (Walt) A vallomás, amit egy biztos halál tudatában lévő, mindenét elvesztő ember tesz és amely tökéletesen összefoglalja jellemének esszenciáját. Walter White azzal áltatta magát, hogy minden cselekedetét a…..
Donnie_ 2013.10.02 12:42:57
@Bellagio: persze, tisztában volt vele, hogy a DEA is hallja a beszélgetést, de nem ez volt az elsődleges célja vele. Hatalmas mennyiségű indulat gyülemlett fel benne és ezt a telefonhívás során adta ki magából. Elég csak Cranston alakítását megnézni, egy mindenét elvesztő, az elkövetett hibákat másra hárító embert láthatunk, aki megveti a feleségét.
1. Breaking Bad (AMC / 5x15 – Granite State): Teljesen más intenzitású, valamint kevesebb áll-leejtős momentumot tartalmazó részt kaptunk, mint a múlt heti agyondicsért epizód során, de a minőségben nem történt visszaesés és egy újabb sokáig emlegetett, az év legjobbjai…..
Apa, kezdődik!Pilotok, pilotok, pilotok egymás hegyén-hátán! Mi pedig szolgálunk és védünk, avagy megnézünk minden új országos pilotot, hogy nektek ne kelljen. Vagy csak azokat, amiket jónak tartunk - szerencsére a véleményünk megfellebbezhetetlen. Ráadásul ez csak az első…..
Donnie_ 2013.09.28 20:02:40
@Freevo: a rendszeres hallgatók kitartását próbáltuk tesztelni. na jó, ez gyenge magyarázat.... jogos, amit mondasz, legközelebb figyelünk rá :)

"egymás-mondatait-elismerősen" - legközelebb, ha már Buffy úgy is szóba került vért iszunk az adás előtt, mert néha valóban túl udvariasak vagyunk egymással.
Donnie_ 2013.09.29 10:52:27
@Bloom77: köszönjük a kedves szavakat :) megpróbálunk nem elszállni a 'sikertől' és a cold openek során hasonlóan elborultak, a tényleges podcast témák esetében pedig érdekesek és informatívak maradni.
A hetedik adásban a feltámadást vesézzük ki. Vagy a zombikat. Mindkettő arról szól, hogy halottak visszatérnek az életbe, de valamiért mégsem ugyanaz a végkifejlet. De akármelyikről is van szó, ez eléggé paranormális jelenség, aminek van két szakértője. Szóval először is a…..
Donnie_ 2013.09.22 20:07:24
@Flankerr: sajna kimaradt, de egy kicsit félrevezető a cím, nem, illetve nem csak arról van szó, hogy kasza után felélesztett sorozatokról beszélgettünk, hanem a minőségesés után feléledő szériákat vettük górcső alá.
Szeptember harmadik hetét írjuk, avagy kezdetét vette a 2013/14-es évad, melynél keresve sem találhattunk volna jobb alkalmat egy régi rovatunk visszatéréséhez. Ahogy ahhoz már hozzászokhattatok, a power rankings során az adott hét legjobb sorozatait vesszük górcső alá, ezentúl…..