Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lattis

7 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Most hétvégen játszott a Stanford és a Cal (amerikai) futball csapata immár 112-szerre. Az alábbi videón meg lehet tekinteni az összefoglalót, azt hiszem nem hiába hívják "nagy játéknak":http://www.youtube.com/user/TouchedTheAxeIn82Hagyomány továbbá, hogy nem csak a nagy…..
A hétvégén került megrendezésre a Handbook of Labor Economics 4. kötetét előkészítő konferencia a Julia Morgan által tervezett Berkeley City Club csodálatos épületében. Két tudósítónk „megfigyelőként” részt vett az eseményen, és a szünetekben sikerült pár…..
8 év felsőoktatás után azt gondoltuk, már nem tudnak meglepni minket házikkal. Jim Powellnek sikerült:             Szerdán leadtuk a megoldást, Hédinél rekordot döntött: 30 oldal kézzel írva. Becsüljétek a Murát és a…..
Kaják terén eddig két olyan dolgot találtunk, ami finomabb, mint otthon: a hamburgert és a tejfölt. A hamburgerben igazi hús van, nem olyan fasírt féle, hanem steak, a tejföl pedig sűrű és krémes, nem úgy egy darabban, nagy slunggal esik ki a pohárból. Amúgy Amerikában alapvetően…..
Lattis 2009.09.29 02:18:03
@hedike:
A cilantro lathato a guacamole-s kepen. A zold levelek a krem tetejen azok, amik mindent elrontanak...
"You have to be close to death not to take the mideterm. I mean really close." (Nagyon közel kell lennie annak a halálhoz, aki nem írja meg a zh-t. Úgy értem, tényleg nagyon közel.) Ma volt az első mikro óránk az egyetemen. Megmondom őszintén, kicsit fásultam mentem…..
Lattis 2009.09.14 00:41:06
@PAN:
OK, sok minden vilagosabb most mar. Ha jol ertem David Ahn-t akkor o az alapjan donti el, hogy egy elmelet mennyire tudomanyos, hogy legalabb elmeletben letezzen egy olyan teszt, melynek segitsegevel eldontheto, hogy valami igaz-e vagy sem. Ez biztos, hogy erosebb, mint a falszifikacio. Az, hogy ez mennyire meghaladott tudomany filozofiai nezet, arrol viszont fogalmam sincs.
(Nem relevans, de paronkent teszten azt ertettem, hogy a dontesi halmaz (choice set) mindig ket elemu, tehat amikor azt kerdezik toled, hogy a-t vagy b-t preferalod, akkor a dontesi halmazodban mindig csak az a ket elem szerepel, amire a dontes vonatkozik)
Lattis 2009.09.11 02:33:39
@wegi:

Minden, amit iden tanulunk az nem sokban kulonbozik a sztenderd tananyagtol. Mas-Colell, Romer es mas tankonyvek, amikkel mar otthon is meg lehet ismerkedni. Azonban az, ahogy ezek a faszik gondolkodnak es eloadjak az anyagot az minden szempontbol uj elmeny. Ahn tenyleg zsenialis orakat ad. Maximalis intuicio minden allitas mogott, felhivja a figyelmet a mogottes feltelezesekre, kiter, hogy az adott feltelezesek, mennyire technikai, illetve szubsztantiv jelleguek. Es a big picture mindig a szem elott, mire is jo ez az egesz formalizilat intellekualis maszturbacio.
Obstfeld a masik, akirol mar erik a kovetkezo bejegyzes. A mai oran, olyan dologrol beszelt, amit mar legalabb 5-szor tanultam otthon, igy egyaltalan nem volt uj. Megis, az, ahogy prezentalta a Ramsey-Cass-Koopmans modelt az valami fenomenalis elmeny volt. Nem egy uj megertett modellel jottem ki az orarol, hanem a modellt hozta kozelebb a valosaghoz es ez az, amit talan konyvbol nem lehet megtanulni. Tenyleg, jo itt tanulni, bar egyre tobb idonket emeszti fel az olvasnivalo-hazi-orara jaras harmas tengelye. Sebaj, cserébe okosak leszünk :)
Lattis 2009.09.11 02:48:34
@PAN:
Ha mar ilyen nagy publicitast kapott ez a bejegyzes, akkor gyorsan valaszolok a megjegyzesekre:

Pan:
A: Alepvetoen igazad van abban, hogy akar meg is lehet kerdezni az embereket arrol, hogyan rangsoroljak az adott alternativakat, es ezzel fenyt lehet deriteni a kozombossegre is. A kerdes persze, az, hogy mit tekintunk dontesnek. Ahogy legutobb egy Berkely-s professzor ramutatott, a kozgazdasagtanban nincs definialva pontosan a "dontes", vagy "valasztas". Az, hogy azt modnom valamire, hogy azt valasztanam az azt jelenti mar, hogy benne van a dontesi halmazomba (choice set)? Vagy csak akkor kerul be valami a dontesi halmazomban, ha azt mar a kezembe vettem es el is fogyasztottam? (klasszikus vita: megfigyelt dontesekben hiszunk vs. megkerdezzuk az embereket)
B: Abban viszont nincs igazad, hogy paronkenti teszttel lehet tesztelni a tranzitivitast. Ha ugyanis a es b kozul b-t, b es c kozul c-t es a es c kozul a-t valasztom (tehat a tranzitivitas mukodik paronkent), de a, b es c kozul c-t valasztom, akkor baj van a tranzitivitassal, noha azt paronkenti teszten nem utasitottam volna el. Ahhoz, hogy a paronkenti tranzitivitasbol kovetkezzen a teljes donetesi halmazon a tranzitivitas plusz feltelezessel kell elned, pl. teljesul a Houthakker axioma is (vagy ezzel ekvivalens valami).
C: Persze azt is mondhatod, hogy teszteljuk ugy a tranzitivitas, hogy minden lehetseges (tehat nem csak a paronkenti) dontesi halmazon megfigyeljuk a dontest, majd ezen donteseken teszteljuk a tranzitivitas. Ezzel az a problema, hogy nagyon sok megfigyelesre van szukseged. Ha pl. a [0,1] intervallumon kell preferencia rendezest felallitanod, akkor az osszes lehetseges dontesi halmaznak a szamossaga mar nagyobb, mint kontinum. Ez nem tudom pontosan, mit jelent de okozhat nemi galibat. Pl. nem tudod a megfigyeleseidet valos (vagy akar komplex szamokkal) kodolni, hogy aztan regressziot futtass rajtuk :)
 Kb. egy hete sokként ért engem is meg Hédikét is, hogy adóznunk kell az ösztöndíjunkból. Eddig nem igazán értettem meg azokat a már dolgozó barátaimat, akiknek olyan rosszul esik, az a kb. 50-60% adó elvonás otthon. Hát, amikor megtudtam, hogy 14% elvesznek az…..
Megérkezésünk óta most telt el egy hónap. Hosszú, tartalmas és emberftormaló egy hónapot tudhatunk magunk mögött mind a ketten. Most nem idézem fel az első éjszakákat az undergrad szállásunkon, az elős matek órakát, a lakás nézéssel járó, hosszú kilométeres…..