Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pálfi_Zoltán

4 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Könyvismertetés (Paul A. Offit: Pandora's lab. Seven stories of science gone wrong. National Geographic, Washington D.C., 2017, 287 old.) A könyvismertetés további részei: 2. rész: A nagy margarinmalőr 3. rész: Kenyér és halál a levegőből 4. rész: Amerika mindenek felett! 5. rész: Elmecsavar 6.…..
Pálfi_Zoltán 2017.10.20 16:43:16
Az orvosi részhez nem tudok hozzászólni, de tetszett. Viszont az 1. mondat kiverte a biztosítékot: "Az ópiumot a sumérek fedezték fel úgy 6000 évvel ezelőtt." Kinek jut eszébe i. e. 4000-ben sumerekről beszélni, amikor az 1. olyan szövegek, amelyek talán (de nem biztosan!) sumerül értelmezhetők, kb. 1000 évvel később jelentek meg? És ópium??? Melyik szó/ékjel az, amiből az ópiumra következtettek? Több mint 20 éve foglalkozom Mezopotámiával, és ebben a cikkben találkoztam először azzal, h ópiumot fogyasztottak/használtak. Ettől még simán lehet (nem vagyok otthon az orvosi szövegekben, de a lexilkális listákban is nyugodtan szerepelhet), csak egy rövid mondatnál azért több kellene.
Akármilyen cikket/bejegyzést kezdünk olvasni, az 1. mondatnak sztem nagyobb jelentősége van, mint a következőknek. Ha ebben a mondatban szerepel egy súlyos anakronizmus és egy bizonytalan állítás, az egész cikk tartalmát kérdőjelezi meg. Itt szerencsére nem ez történt, de akkor is...ű(Feltételezem, a könyv szerzője elkövette uazt a hibát, amit olyasokan mások: egy általános kézikönyvből próbált történeti áttekintést nyújtani, de az ilyen kézikönyvek többnyire elavultak, és ami még rosszabb, gyakran nem is szakemberek írják az adott részeket. Kb. uez történt a mostani klubon is, ahol egy nagyon jó előadásba csúsztak bele komoly tévedések v leglaábbis vitatható állítások Mezopotámiával kapcsolatban. Igaz, ez nem ennek a blognak a témája, csak a jelenség általános volta miatt érdekes.)
Tavaly sikeresen túléltük a homeopátiás öngyilkosságot, sőt a helyszín dobhártyarepesztő dobszólóit is, de azért nem kockáztattunk: idén a Közlekedési Múzeum jóvoltából tágas és jól felszerelt helyen, a múzeum konferenciatermében vártuk a varázslatra vágyókat. Ezúttal a tavalyinál jóval…..
Semir Osmanagić nem adja fel. Hiába tartja sarlatánnak gyakorlatilag az egész tudományos világ, hiába nem veszi már komolyan senki Bosznia-Hercegovinán és Szarajevón kívül, ő rendületlenül folytatja az „ásatásait”, újra és újra megtalálva Visočika hegyét. Korábban már megjelent egy erről…..
  Az őslakók óvatos léptekkel, félve közelednek a fehér emberekhez. Tekintetükben a félelem keveredik a kíváncsisággal, legszívesebben elfutnának, mint ahogy hátra is ugranak, amint hozzáérnek a számukra furcsa, idegen bőrszínű és öltözékű teremtményekhez. Aztán lassan, nagyon lassan…..
Végre! Végre valaki kimondta az igazságot, megvilágítván dicső múltunkat! Sugárzó arccal és büszkeségtől dagadó kebellel írom e sorokat, mert most már biztosan tudom, hogy a kiválasztott nép tagja vagyok! Mi, magyarok vagyunk a tudás, a civilizáció letéteményesei, az emberi kultúra őrzői, ahogy ez…..