Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kukatr

0 bejegyzést írt és 1858 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Onlinemarketing blog OK, boomer! 2019.11.25 10:49:37
Nem gondolom, hogy a generációelméletek és azok használata tévútra vinne, sőt. Írom ezt azért, mert miközben a közösségi média marketing - és úgy általában az online marketing - óráimon tanítom a generációkat, látom, hogy a szakmán belül (és persze kívül is) egyesek szerint ez az egész csak humbug,…..
kukatr 2019.11.27 14:56:00
@teéjesenmindegy: Amikor ezeket használták már bőven volt példa arra, milyen egészségügyi és környezeti hatása van új anyagok nyakló nélkül bevezetésének. Érvelésed nem mentség, kifogás.
Nyugdíjból meg nem fizettek ki annyit az idősebbeknek (fajlagosan se), mint amennyit nekünk kell a boomereknek kifizetni. Cserébe a vagyont meg felhalmozták az utánuk jövő generációk kárára.
De persze hajbókoljak egy olyan ember előtt, és feltétel nélkül tiszteljem is, amely még felelősséget se mer vállalni a tetteiért.
kukatr 2019.11.27 15:03:36
@teéjesenmindegy: Konkrét példa:
Magyarország azért tud kereskedni a széndioxid kvótájával, mert még mindig alacsonyabb kibocsájtásunk, mint a rendszerváltás előtt, amikor meghatározták az alapvonalat az országok CO2 kibocsájtása alapján.
avagy: Segítség! A főnököm elkérte a Facebook-jelszavamat! Egyre több ilyen esetről olvasni: egyes munkáltatók, vezetők úgy gondolják, hogy ezt nekik szabad… Nemcsak Magyarországon, több panaszt olvastam külföldi oldalakon is – sőt, ott mintha előrehaladottabb lenne ez a probléma, mert ott már a…..
kukatr 2019.10.04 09:10:22
@Bambano: Az elképzelésed a komoly munkáról elég abszurd, van élet az IT-n kívül is. Egy-két specializált munkakörtől eltekintve indifferens az online közösségi jelenlét megléte.
kukatr 2019.10.06 12:36:33
@Bambano: Tudod mennyi tárgy került a tulajdonodba, mely illegális tevékenységet folytató cégen keresztül jutott keresztül?
Több mint hinnéd. Innentől kezdve mire is vagy alkalmas és mennyire értesz a munkádhoz?
Húzd fel az alufóliasisakod, és menekülj a pusztába! Talán ott nem kell bűncselekményhez asszisztálnod. Ja, a bangladesi pólódat előtte azért dobd ki! ;)
Mostanság már örülnek cégek, ha „elég jó” embert találnak, aki majd szakmailag oda fejlődik, ahová az állásban kell. De mellé nyílt egy – szerintem - kellemetlen irány a kiválasztásban, ha már szakmailag nem tökéletes, és fejlesztendő az az ember, akkor legalább a személyisége illeszkedjen. Elsőre…..
kukatr 2019.09.27 08:46:24
Kétségtelen: a magyar szokások, hagyományok és babonák utánozhatatlanok. Ez pedig fokozottan igaz akkor, ha egy esküvői szertartásról és az azt követő lakodalomról van szó! Bolond menyecske, menyasszonyrablás, tányértörés... az idősebb rokonok általában elvárják, hogy ilyen szokásokkal tisztelegjünk…..
Facebook szakmai vagy álláskeresős csoportokban, HR-esektől, tanácsadóktól szokás ilyet kérdezni, és persze nagyon nehéz válaszolni, mert nagyon sok tényezőtől függ a jó válasz, és persze a tévedés lehetősége mindig benne van. Tisztázzuk már az elején, továbbra sem vagyok híve az álláshirdetésbe…..
kukatr 2019.06.25 18:00:10
@jobangel: Ezt akkor is meg tudom tenni, ha nem mondom meg előre mennyit kérek, sőt, akkor is, ha az álláshirdető mondja meg előre mennyit ajánl.
kukatr 2019.06.26 16:41:08
@jobangel: A bizonytalanok és az anyagilag kiszolgáltatott helyzetben levő emberek pár tucat válasz nélkül hagyott álláspályázat hatására azt fogják hinni, hogy túl sokat kérnek, és pályázatról pályázatra egy lefele tartó licitálási spirálba lökik magukat.
kukatr 2019.06.27 15:01:31
@Zabalint: Ezt mondom már egy ideje neki ebben a témában, de soha nem reagált rá.
Egy társaságban nemrég azt találtam mondani, hogy szerencsére az Y és Z generációk már nem hisznek a szamárlétrában, az alázatban, a kezdőség lenézésében. Azon, hogy szerencsére többen megdöbbentek, hát mi az, hogy ne várjunk el tiszteletet ezektől, hát nekünk itt a 10-20-30 év tapasztalatunk,…..
kukatr 2019.06.04 15:43:40
@babona: A biológus az egyik legrosszabbul megfizetett természettudományos szakma az országban.
kukatr 2019.06.05 08:30:33
@Lila7134: Túlképzés van, nincs szüksége a gyógyszeriparnak ennyi biológusra.
Álláskeresés sikertelenségei, kudarcai a legerősebb embernél is lélekrombolók. De érdemes átvenni, hogy saját magukat milyen tévedésekkel sodorják még rosszabb helyzetbe a sikertelen álláskeresők. A kifogásépítés az, ami sajnos nagyon megy ilyenkor, és tudom, hogy azért, mert…..
kukatr 2019.05.07 15:57:01
@jobangel: Abban a téves hitben élsz, ha írsz fizetési igényt, akkor csak a túl magas igény miatt nem válaszolnak.
Írják meg előre a sávot, kérni mindig lehet többet annál, majd eldöntik belefér-e. De hadd szűrjem már ki az elején azokat, akik valójában seniort akarnak junior áron, vagy épp balekot gombokért. Hatalmas az információs aszimmetria a munkaerőpiacon a munkáltató számára, ideje volna ezt egy kicsit kikalapálni.

A balatoni szakácsnál meg az a gond, hogy a nettó 400k a három hónapos szezonban valójában havi százezret takar, mert mind a tizenkét hónapban élni kell. De idáig már nem jutnak el a szezonból meggazdagodni kívánó vállalkozók...
kukatr 2019.05.09 08:55:09
@kipcsak: Az államadósság kb 40%-a még mindig a rendszerváltás előtt felvett hitelek kamataiból áll. Ennyit a szocializmus jólétéről és fenntarthatóságáról.
Mint előzőleg írtam, az aktív, tevékeny hozzáállás segít abban, hogy ne vessz el a sikertelenségben. Hogy érezd, hogy teszel valamit, aminek várhatóan lesz eredménye. De konkrétan mit is tehetünk egy jó állásért? Azon túl, hogy elküldtük az elég jó álláspályázatunkat. A kitartásról, mint…..
kukatr 2019.04.30 10:37:18
@Lóval ne: Szegény munkáltatók kudarcmegélését is szépen megírták már a közgaszdászprofeszorrok...
Az „odaát” a munkáltatói oldal. Az, hogy ők mit látnak az álláskeresőkből, sok cikkben meg van már énekelve, mindenféle jogosnak és nem megalapozottnak tűnő panaszok mentén is. A munkáltatók ezek a tapasztalatokból építkezve is próbálnak összerakni egy olyan készséglistát (menőbben: soft skill…..
kukatr 2019.03.12 09:44:09
@HaCS: Soha nem írok soft skilleket az önéletrajzomba. Szakmai tudást és tapasztalatot, eredményeket, szoftverjártasságot, nyelvtudást, képzéseket, publikációkat teszek bele. Elég is szokott lenni.
A probléma napi szintű: munkavállalók rendszeresen panaszkodnak, hogy 40 éves kor felett már nehéz állást találni, 50 felett szinte lehetetlen. Egyénileg szoktam tudni ezt cáfolni, segítséget nyújtani, de rendszerszinten a munkáltatókat kellene meggyőzni. Az alábbi írás a Linkedinen jelent meg,…..
kukatr 2019.02.05 09:24:45
@kecsics: A közösségi médiában való kurkászás helyett javasolnám a GDPR szövegében való kurkászást.
kukatr 2019.02.06 11:10:45
@kecsics: A GDPR az adatkezelésről is szól. Ha ideiglenesen tárolod, akkor azokat kezeled is. Első lépésként értesítened kell a jelölteteket arról, hogy milyen adatait, milyen célból kezelsz és tárolsz. És azután dolgozhatod fel, miután ebbe beleegyezett.
Arról nem beszélve, hogy az fb turkálása közben olyan emberek adatait is kezelheted, amelyekkel semmilyen kapcsolatban nem állsz.
Az, hogy valami nyilvános forrásból megszerezhető nem jelenti azt, hogy üzlet célra felhasználható lenne.
kukatr 2019.02.07 09:11:10
@kecsics: Simán ott csücsül a böngészési előzményekben. De amúgy már maga az internetezés is magába foglalja, hogy letöltöd a látni kívánt tartalmat.
Bakancslista, komfortzóna, kiégés, önmegvalósítás, karrierváltás, 30 éves korodra ezt már el kell érned, óvakodj a negatív emberektől. Mindenféle ál-lelkizős portál tárgyalja ezeket (mondanám, hogy női magazinok, de többnyire férfi áldozatokkal találkozom), néha bele sem gondolva, milyen károkat…..
kukatr 2019.01.18 11:41:46
@jobangel: Jézusom, ez a ring theory a nárcisztikusság netovábbja! Ráadásul ez elv alapján két problémákkal küzdő ember közül csak az egyiknek szabad panaszkodnia, a másiknak csak támogatnia szabad. Ja de várj, definíció szerint a bajban levő ember középen van, így mindkettőnek joga van panaszkodni és nem is. Gratulálok ennek az ellentmondásnak! :S
kukatr 2019.01.18 11:43:25
@jobangel: Jézusom, ez a ring theory a nárcisztikusság netovábbja! Ráadásul ez elv alapján két problémákkal küzdő ember közül csak az egyiknek szabad panaszkodnia, a másiknak csak támogatnia szabad. Ja de várj, definíció szerint a bajban levő ember középen van, így mindkettőnek joga van panaszkodni. Meg nem is. Gratulálok ennek az ellentmondásnak! Rendkívül sokat segít az emberiségnek. :S
kukatr 2019.01.18 17:14:13
@jobangel: Mondhattam volna önzőt is, ebben igazad van.
Te emlegeted, hogy kerülés helyett meg kell hallgatni a panaszkodó embereket, akkor is ha problémáid vannak. A gyűrű elmélet alapján ezt nem szabad tenni, mert csak az panaszkodhat, aki beljebb van, és a panaszkodó az egyedüli középpont, így viszont egyikőkük se panaszkodhat a másiknak.
Azért példálóztam a legelső kérdéseimmel, mert saját bőrömön tapasztaltam meg, mennyire árt egy magánéleti válságnak, ha körbe vagy véve egy rakás állandóan panaszkodó, frusztrált, problémákkal küzdő emberrel. Ha segítene, nem járnának a pszichológusok pszichológushoz.
Olvastam ezt a cikket még tavaly :) és elég pesszimistának érzem a HR-szakma legnagyobbjainak többségét. Hiszem, hogy megoldás is van, és hogy az ilyen szintű vezetők ezeket a megoldásokat látják, tudják, sőt a cikkben is említenek nagyon jó példákat. Mentoring, szervezett beilleszkedési segítség az…..
Az előző posztbeli „üdvözletem” célba ért. Kaptam is privátban annyi védekező, kioktató, pallérozott és kevésbé kifinomult stílusú levelet, hogy magam is meglepődtem. Ez nem olyan témának tűnt… Hanem… sokan olyan küldetéstudattal védték az egyoldalas CV-t, olyan érvekkel, hogy rendesen elképedtem.…..
kukatr 2018.12.19 09:23:48
@m.t.: Ennyi erővel kihagyhatjuk a CV elküldését is, kezdhetjük a LinkedIn linkkel...
A passzív álláskeresők megszólítása lett a HR-esek, toborzók új kihívása, mert ugye már nem jönnek százával az önéletrajzok egy-egy helyre. A passzív álláskereső viszont nehéz eset: nincs fent az önéletrajza állásportálokon, Linkedinen talán aktív, de nem a profilját…..
kukatr 2018.11.29 11:23:14
@Berelhetoreklamfelulet: Sajnálom, hogy a toborzók nem írják bele az állásajánlatokba, hány méter széles a bejárati ajtó, hogy megtudd, hét méter széles arcod befér-e rajta.
Te lángoszlop, oszdd meg velünk tudatlanokkal mire való a LinkedIn!
kukatr 2018.11.30 09:02:48
@Balfredo Alfredo: *Képességektől és relenváns tapasztalattól függő sávot.
kukatr 2018.12.04 15:18:24
@FlybyWire: Honnan tudod, hogy nem te voltál a legkevesebbet kérő jelölt?
Rossz hír az álláskeresőknek: ezek sem jobbak, mint a régiek. Az „új” alatt azt értem, hogy viszonylag új, azaz pár éve már itt vannak velünk e remeknek nem nevezhető módszerek. Végre ciki lett a kézzel írott álláspályázat kérése, kiröhöghetjük jóízűen a horoszkópusokat, grafológiai elemzőket,…..
kukatr 2018.11.15 15:23:10
@Berelhetoreklamfelulet: Egy válság alatt kevésbé válogathatsz a felvételi interjúk alapján.
JobAngel HR Festen jártam 2018.10.30 06:00:00
2018 október 18-án tartották a HR Fest-et, ami a HR szakma egyik legnagyobb találkozója Magyarországon. Ahogy bolyongtam a termek és emberek között, szóba elegyedtem sokakkal, beszélgettünk a szakma jövőjéről, a technikai megoldásokról, és igen, a szexista robotról is :) Arról…..
kukatr 2018.10.31 08:55:13
@Balfredo Alfredo: Na pont ezért nem enged el a főnököd szakmai konferenciákra. Ahelyett, hogy betartanád a határidőidet, holmi tanulással foglalkoznál...
Mondd, neked a szar is keserű?
A robotinterjú előnyeiről HR-es körökben halljuk a „hivatalos”, már-már propagandába illő marketingszövegeket. Hogy ez a jövő, meg mennyire jó... Emellett tudjuk, hogy nem mind arany, ami fénylik, és a tapasztalatok (itt és itt) alapján a robotos HR, és a robotinterjú nem is fénylik. Sőt. Lehetnek…..
Az előléptetés sokak nagy álma, de ha megtörténik, sokszor inkább hoz pánikot, mint örömöt. Ha kiemelnek egy rátermett kollégát a csapatból, főnökké teszik, onnantól biztosan más lesz a kollegiális viszony. Ha jó viszony volt, eltávolodnak tőle, mégiscsak „főnök” lett… Ha nem volt igazán jó a…..
A kudarcokról azt gondolom, hogy részei az álláskeresési folyamatnak, és inkább csak a „nem sikerült” címkével látnám el. Kudarc az, amikor nem tettünk semmit a sikerért, majd nem is jött a siker. Ezért csak magunkat okolhatjuk, de mi van akkor, ha mindent megtettünk, mégsem sikerült? Akkor bizony a…..
Mindenféle felmérések a világ legboldogabbjai közé sorolják a hollandokat, legyenek azok fiatalok vagy idősebbek. Mivel mi, magyarok, általában kissé hátrébb szerepelünk ezeken a listákon, talán érdemes megnézni, mi az, amit eltanulhatnánk tőlük. A most következő tízes lista…..
Az álláshirdetések gyakori mondata, hogy „pályakezdők jelentkezését is várjuk”. Sokak szerint ez finom célzás az alulfizetettségre és az életkori diszkriminációra. Ezt sajnos nem tudom megcáfolni, néha tényleg így van, de meggyőződésem, hogy sokkal inkább előítélet, a rossz tapasztalatokban…..
kukatr 2018.09.21 08:06:51
@jobangel: Vagy mondjuk beleírod, hogy pályakezdőnek X-t, tapasztalt, több feladatot ellátni képes munkaerőnek X+Y fabatkát ajánlunk. Ez után el tudja dönteni a senior szakember is, hogy mennyire komolyan vehető a cég.
De te úgy félsz ettől a spanyolviasztól, mint macska a tűztől.
Három nappal ezelőtt ismertettük a Gallup azon nemzetközi közvéleménykutatását, amelyben egy, látszólag roppant egyszerű, mégis elképesztően összetett (és komoly indulatokat kiváltó) kérdésre kérték 64 ország teljes lakosságát reprezentáló, 62 ezer főből álló minta válaszát: ha az ön országa…..
Rendkívüli posztom, erős felindulásból elkövetve. Pedig még aludtam is rá egy éjszakát, de csak tombolok! Sokszor kikéri magának mindenféle cikkíró, hogy „hasznavehetetlennek” minősítem itt a jobb kockában az álláskeresés témakörében írt cikkecskéket, és milyen érdekes, a jó cikkek írói sosem kérik…..
kukatr 2018.09.06 13:15:34
@FlybyWire: Ez a háromévente eggyel magasabb vezetői szintre lépés naiv és/vagy szögletes gondolkodásra vall.
kukatr 2018.09.08 10:02:51
@tlantos: Hmm, akkor már értem miért maradtak az ipari átlag alatt a bírókékek. Csak ott emeltek ahol felmondott egy rakás ember. Gratulálok a sóhereknek! :/
Vannak (voltak) cégek, ahol sokáig nagyon büszkék voltak rá, hogy náluk nincs HR, kizárólag szakmai kiválasztás, sőt, maga a tulajdonos önkezével választ új kollégát. Munkanélküliség idején nem volt túl bonyolult feladat, feladott egy álláshirdetést, jött szó szerint 100-200 önéletrajz, az…..
kukatr 2018.08.30 09:07:36
@FN: Ezeket az eredményeket és összefüggéseket nagy mintán korrekt módszertannal végrehajtott kísérletsorozatokkal többször be is bizonyították?
kukatr 2018.08.31 15:38:37
@FN: Ezek az eredmények p-hacking, publication bias és replication crisis mentesek?
Ahogy egyre inkább népszerűsítjük, egyre többen is jönnek vissza azzal a panasszal munkáltatói oldalról, hogy nem működött a home office, megpróbálták. A kollégák „ellustultak”, nem volt kontroll, kicsúsztak a határidőkből, a vezető nem látta, hogy menne a munka, nehéz volt összeszervezni egy…..
kukatr 2018.08.14 08:05:37
@Balfredo Alfredo: És az ellenőrzésre való felhívást két nappal az esemény előtt teszik ki, természetesen egy hónappal korábbi dátumozással... Ilyenkor nagyon jól jön, ha lehet otthonról is dolgozni.