Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tempetőfi

94 bejegyzést írt és 499 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mandiner blog Ria! Ria! 2016.06.18 15:11:00
Emberemlékezet óta nem izgultam ennyire. Az Eb kezdetekor csak azért imádkoztam, hogy legalább egy gólt rúgjunk, akárkinek, tőlem 8-1 is lehet, de az az egy, az legyen, ne jöjjünk haza rúgott gól nélkül...
Általában nekem könnyű a toll, gyorsan írok. Most napok óta piszkál a redaktor úr, hogy írjak 1989 romániai decemberének huszonöt éves évfordulója kapcsán valamit a Mandinerre, de egyszerűen nem tudom rávenni magam. Nem akarok erről írni. Nincs kedvem hozzá. Huszonöt év után…..
Olvasgatom a 2004. december 5-i gyalázatra való visszaemlékezéseket / értelmezéseket, még mindig nagy a katyvasz. Pedig ölég egyszerű a történet: 1. 2004. december 5-e előtt minden idők legocsmányabb kampányát (by Gazda Albert) tolták Gyurcsányék. 2. A magyar állampolgársági…..
A romániai államfőválasztás második fordulóján Victor Ponta valamikor éjfél körül gratulált Klaus Johannisnak államfői győzelméhez. A büszke ortodox román egy protestáns szásznak. Romániában. Ez volt az a hír, ami felrobbantotta a Facebookot, a választópolgárok nemigen…..
Gheorghe Funar népviseletben szavazott Ha a második fordulóban nem csalunk kétszer többet, kellemetlen meglepetésben lehet részünk – „idézi” Victor Pontát a TimesNewRoman (a román Hírcsárda) a romániai elnökválasztás kapcsán, és mint mindig, megint eltalálták a…..
Romániában tegnap kormányra ment az RMDSZ. Megírom. Merthogy ez pozitív történet, és Kerényi úr szerint a pozitív történeteket meg kell írni. Mi Erdélyben gyakorlatilag 1996 óta élünk ebben a pozitív történetben, azóta kisebb megszakításokkal vagy kormányon van az RMDSZ,…..
Huszonnégy évvel ezelőtt, 1989. december 15-étől kezdődően temesváriak, elsőként a magyar reformátusok, majd hozzájuk csatlakozva minden nemzetiség – felekezettől függetlenül – élőlánccal védték az akkori temesvári lelkipásztort, Tőkés Lászlót és családját…..
Ünnepélyes állampolgársági esküt tett az ötszázezredik külhoni magyar kérelmező, Böjte Csaba és édesanyja, Böjte Julianna csütörtökön a Parlamentben. Az eskütételen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt…..
Komolyan mondom, ha nem ők döntenének a sorsunkról, akkor egészen szórakoztató lenne az az abszurd szappanopera, amiben mi élünk Romániában. Az előző részek tartalmát most nem foglalom össze, jelenleg ott tartunk, hogy Verespatak miatt a román ballib-koalícióban is elindult a…..
Jenő, ezt a levelet nem írom meg neked. Nem írom meg, mert fölösleges. Ugyanazt tudod, amit én, illetve én ugyanazt írom, amit te tudsz, és ha néha – nagyon ritkán – eltanácstalanodunk, mindkettőnk helyett gondolkodik közös barátunk, a kabinetfőnök. Néha akkor is, amikor…..
Vasárnap – Mihai Goţiu számításai szerint – legalább tizenötezren vonultak ki a Ponta-kormány Verespatakról szóló törvénytervezete ellen tüntetni szerte Romániában: Kolozsváron rendőrségi becslések szerint ötezren, Bukarestben a kezdeti pár száz fős tüntetés…..
A hír: „A 2013-as év az utolsó, amikor a magyar politikusok nyugodtan járkálhattak Romániában, és a tusnádfürdői nyári egyetem sem szervezhető meg többé, ha az ideihez hasonló formában zajlik”  – jelentette ki Traian Băsescu román államfő hétfőn a Hargita…..
Rosszul feltett kérdésre rossz választ adtak 2004. december 5-én, mondta Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke Kolozsváron, és benyögte a bocsikát, majd Markó Bélával egymás nyakába borulva elénekelték az Intern-nacionálét, bennem meg életre kelt a mémgenerátor,…..
tempetőfi 2013.01.21 09:37:48
December 9-én parlamenti választások lesznek Romániában. A 2008-as faramuci választási törvény alapján két fontos eredménye lehet a vasárnapi voksolásnak: jóval nagyobb létszámú honatya és -anya kerül be a román törvényhozásba, illetve előfordulhat, hogy két magyar párt is…..
A Mindent vissza! (Restitutio in integrum) sorozat keretében hétfőn a kolozsvári Farkas utcai Állami Levéltár épülete előtt szerveztek figyelemfelkeltő akciót. A „Ne lopj!”, „Magyar tulajdon” és „Mindent vissza!” táblákkal ezúttal a magyar történelmi egyházak, a magyar…..
Folytatódik a Mindent vissza! tüntetéssorozat. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt által kezdeményezett Restitutio in integrum elnevezésű tüntetéssorozat második felvonására került sor ma Kolozsváron az Állami Levéltár előtt, a Farkas utcában. A…..
Marosvásárhelyen kedden kora délután szervezett villámcsődületet, azaz flashmobot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Ifjúsági Tanács a magyar vonatkozású, főként egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáért. A Magyar tulajdon!/Proprietate furată!, Mindent…..
A Mindent vissza! (Restitutio in integrum) tüntetéssorozat első állomását tartották hétfőn, Kolozsváron. A „ne lopj”, „mindent vissza” vagy „magyar tulajdon” feliratú táblákkal vonuló tüntetők négy, korábban egyházi tulajdont képező épületnél tiltakoztak.A…..
Indulnak a figyelemfelkeltő akciók! Részletes beszámolókkal itt a blogon jelentkezünk...
A kommunista uralom fél évszázada alatt magyar nemzeti közösségünket és történelmi egyházainkat javaik jelentős részétől megfosztották. Jogos tulajdonunk visszaszolgáltatása több mint húsz évvel az 1989-es változás után sem történt meg teljes egészében. Még annak…..
Comunitatea maghiară din România şi bisericile tradiţionale maghiare au fost deposedate de marea parte a bunurilor în timpul regimului comunist. Restituirea bunurilor care ne aparţin de drept nu s-a realizat în totalitate nici după mai mult de două decenii de la schimbările din 1989. O…..
A blogírás hiányában eltelt napok távolról sem azt jelentik, hogy nem zajlik a meccs a romániai szavazatokért. Ami engem e tekintetben foglalkoztat, az természetesen a romániai magyarok szavazási kedvét rontó/javító (?) aktuális helyzetkép, tizenaligegynéhány nappal az…..
tempetőfi 2012.05.30 15:22:29
@Dr. Schwanzkopf Rudolf: A'. Ráadásul fizetésért. Amit valszeg a mi adónkból biztosítanak a drágánknak.
„Nem lehet poetikusabb dolog, mint csángónak lenni, s édes mesékben hallgatni meg vasárnap délutánonként az öregektől mesés nagy Magyarországnak hatalmát, erejét. Milyen szép világ lehet ez itt onnanról!” Az a helyzet, hogy Mikszáth korabeli gondolatait ma, Répás Zuzsannák…..
tempetőfi 2012.02.12 18:33:13
@autognomia: számomra kérdéses, hogy valóban sérelmi politizálás eredményezte-e ezeket a lépéseket. Az RMDSZ az oktatási-nevelési támogatással visszaélt, jelentős politikai tőkét halmozva fel vele, meg egy kicsit drága mulatság is volt (erről a linkelt posztomban írtam, nem ismételném meg). A csángó ügyben pedig hadd legyenek fenntartásaim a megfogalmazásaiddal kapcsolatosan. Anélkül, hogy bármelyik oldal mellett állást foglalnék, alapvetően olyasminek a tünete, amit én nagyon nem szeretek (bár ezzel alighanem nagyon kisebbségben vagyok): az elmúlt évek támogatáspolitikája, főleg 2004 december 5-e után arról szólt, hogy nekünk, határon túli magyaroknak alanyi jogon járnak az adóforintok, Pestről adják'sza ide, de ahhoz semmi közük, hogy mi hogyan költjük el, münk jobban tuggyuk. Ezt én nagyon károsnak tartom. Egyrészt: közpénz, az elköltéséről a kifizetőnek is el kell számolnia, és ha szemet huny a rendellenességek fölött, akkor az ellenzéki sajtó szedi szét darabokra. Másrészt: az alanyi jog kiszolgáltatottá tesz bennünket. Ha végignézed az elmúlt évtizedek törekvéseit, mindig valahonnan kintről/felülről (Budapest-Bukarest-Brüsszel-"Európa") várjuk a megoldást a bajainkra. Nem vagyunk hajlandóak dönteni, a politikusaink pedig nem hajlandóak vállalni a felelősséget a döntéseikért. Közösségként ez lehet a halálunk.
Harmadrészt: az igaz, hogy a helyi sajátosságainkat mi ismerjük jobban, de tapasztalataim szerint a magyarországi vállalati, intézményépítési, pénzügyi kultúra fényévekkel a romániai előtt jár. Persze, lehet "balkánozni", ami ugyan magyarázat, de nem mentség. Ha vannak jó javaslatok, nem értem, miért kell zsigerből elutasítani azokat.
A csángóoktatás ügyében minden érintett szereplővel sokszor és sokat beszéltem az elmúlt két hétben, lehetőségeimhez képest próbáltam a megoldás irányába terelni az ügyet. Ennek a sikere viszont nem rajtam, vagy rajtad áll vagy bukik, hanem a szereplők hozzáállásán. Mi, persze, megmondhatjuk a tutit, bár az általam ismert információmennyiség alapján nem tudnék egyértelmű szentenciákat megfogalmazni konkrétan ebben az ügyben, inkább részigazságokat látok, hát azokat kellene összebékíteni, eggyé kerekíteni. Ez jelentheti a közösségi érdeket, amire utalsz.
De azzal, hogy harcosan elküldjük a "másikat" melegebb éghajlatra, aligha jutunk el idáig.
  Múlt héten Pesten jártam, és meglepetésemre komoly emberek szegezték nekem a kérdést: most, hogy a romániai kormányváltás eredményeképpen magyarul is beszélő kormányfője lett az országnak, akinek még a neve is reménykeltő [Ungureanu = ’magyari’], nem lesz…..