Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csereg

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bagdy Emőke nagy dobásra készült… Oldjuk meg a diákok lelki problémáit, reformáljuk meg a magyar testnevelés oktatást, irtsuk ki az iskolákból a stresszt (és azért az sem lenne rossz, ha a Szimbólumterápiás egyesületnek is csurranna-cseppenne valami az elkövetkező 10 évben).…..
Csereg 2014.05.02 19:24:52
@Asszem: Az a helyzet, hogy a tudományos és a keleti hátterű relaxáció a gyakorlatban egyáltalán nem különül el élesen, sőt véleményem szerint kifejezetten nagy az összefonódás. Az rendben van, hogy a pszichológia tudománya rendelkezik önálló, "független" relaxációs paradigmával, de a valóságban mégis miért van az, hogy a relaxációs technikákat rendszeresen gyakorló személyek nagy része azért mégiscsak fogékony a keleti kultúrára, ideológiákra?! Véleményem szerint egyáltalán nem véletlen a kapcsolat...

Egy példa: A nemrégiben megjelent Hvg-s Bagdy Emőke interjúban olvashatjuk, hogy B. E. szobájában milyen szembetűnő szimbólumok találhatóak: "A fal mentén könyvek, angolul, magyarul, németül, Wass Albert mellett a jóga hasznáról például. A dohányzóasztal alsó polcán gombgyűjtemény, szép, régies darabokkal, nem hobbi, hanem az egyik pszichológiai gyakorlat munkaeszköze."
Csereg 2014.05.02 19:37:56
@Asszem: Szeretnék egy-két kérdésfeltevéssel reagálni az "abszolút vallás és ideológia semleges" kijelentésedre.

A tudomány mindenképpen vallás és ideológia semleges?
Szerintem annak ellenére, hogy ezt elméleti kritériumnak próbálják beállítani, mégsem érvényesül feltétlenül, hiszen a tudomány nem egy "örök idők óta létező, mindenek felett álló, független és objektív" valami, hanem egy olyan mesterségesen formálódó tudásbázis, amit világnézettel rendelkező emberek hoztak létre. Hangsúlyozom, hogy az ember nem tud világnézetileg semleges lenni, így az alkotása sem. Másfelől érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a 20-21. századot meghatározó (és a modern tudomány alapját is képező) materializmus (és gyakran előforduló) ateizmus is éppolyan világnézeti kategória, mint bármely más ideológia. A tudomány eredményeit tehát (leszámítva egyes természettudományokat) nem lehet feltétlenül "objektív igazságok"-ként elfogadni, mert - különösen a társadalomtudományok, olyan tételekből indulnak ki, amelyeknek világnézeti vetülete van (tudományos materializmus). Ráadásul a pszichológia a legkevésbé egzakt tudományágak közé tartozik, mivel a lélektannal foglalkozik, ami természettudományos módszerekkel kevéssé mérhető.
Csereg 2014.05.05 23:06:15
Röviden reagálnék a fenti három megjegyzésre:

1. A stressz kezelésének indokoltságát az általad felsorolt érvek tükrében elfogadhatónak tartom, de kérdés, hogy van-e erre társadalmi kereslet, illetve szükség lenne konszenzusos szakmai megalapozottságra, megállapodásra is, hogy egyáltalán van-e létjogosultsága a direkt stresszkezelésnek a közoktatásban és ha igen, akkor milyen formában. Természetesen ehhez a nemzetközi trendeket is figyelembe kellene venni.

2. A keleti affinitásra nagyszerű példa vagy, Te magad. Ellentmondásos, hogy a tudományos és a keleti hátterű relaxáció elválasztásához ragaszkodsz, miközben a leírtak alapján egyidejűleg gyakorlod a jógát, zen meditációt, tai-chi-t, amelyek egyértelműen keleti gyökerekkel rendelkeznek és a részleges tudományos elfogadottságuk ellenére azért még továbbra is kulturális, ezoterikus tevékenységeknek mondhatóak, a keleti filozófiához való kötődésük pedig vitathatatlan. Na, hát én pont az ilyen esetekről beszéltem, amelyek nagy számban fordulnak elő. Képzeld csak el, hogy ha bevezették volna a Diákrelax programot és olyan személyek próbálnának "világnézetileg semleges, tudományos" relaxációt oktatni, akik közben előszeretettel jógáznak, tai-chiznek... A szétválasztás tehát egyszerűen képtelenség, hiszen szükségszerűen összemosódnának a motívumok, gyakorlatok.
Amit pedig a végén a kultúrák iránti nyitottságról írtál, az normál esetben helytálló, de jó lenne ha megértenéd, hogy itt nem felnőtt magánszemélyekről van szó (ők csinálhatnak, választhatnak amit akarnak), hanem a mi színterünk a KÖZOKTATÁS, ahol azért máshogy működnek a dolgok. A családok tehát nyugodtan beemelhetnek az életmódjukba más kultúrák szokásait, de ilyet az iskola ne tegyen!

3. Lehet, hogy az AT-nek valóban vannak pozitív fiziológiai hatásai, de ettől még tiszteletben kell tartani azt, hogyha sok keresztény hitű ember mégsem szeretné ezeket gyakorolni. Nem lehet ráerőltetni senkire sem még igazoltan pozitív hatású gyakorlatokat sem, ha az az ő lelkiismereti szabadságát valami oknál fogva sérti.. Persze lehet hogy tényleg vannak jó hatásai, de ha egyszer a társadalom egy része elutasítja, akkor ezzel a helyzettel nem lehet mit kezdeni. Végül megemlíteném azt is, hogy a Biblia beszél olyan tevékenységekről is, aminek ugyan pozitív hatásai vannak, Isten mégis illegitimnek minősíti, mert az Ő Igéjét az sérti (ezt nevezik fehér mágiának). Na most, ha egy keresztény ebben hisz, akkor tudományosan lehet bolondnak ítélni őt, de kötelező relaxációt már nem szabad ráerőltetni.
GregJazzBlog Utolsó bejegyzés 2010.02.16 19:23:00
Kedves Olvasóim!Kétéves lett a GregJazzBlog és eljött a pillanat, hogy bezárja kapuit! A döntés már régóta érlelődött bennem, s higgyétek el, nem volt könnyű...Azt hiszem, az elmúlt két esztendőben sikerült mindent megfogalmaznom kedvenc előadóimmal és…..
Wayne Shorter egy rejtélyes géniusz és legalább egyszer látni kell őt élőben - ez nyilvánvaló tény. 2009. március 18-án a Művészetek Palotájában nagyszerű kvartettjével lépett fel, amely tulajdonképpen az ellentmondások koncertje volt. Hogyan…..
2009. szeptember 24-én egy régi álmom vált valóra, Etienne Mbappé és zenekara, a Su La Také az A38-on vendégeskedett. A basszusgitáros-énekes pályafutása sokban mutat közös vonásokat Richard Bonáéval. Mindketten Kamerunban születtek, majd Párizsba költöztek, közös…..