Regisztráció Blogot indítok
Adatok
közelkelet

40 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közel-Kelet Blog Expressz 2011.09.13 08:06:00
Az iraki radikális hitszónok, Muktada al-Szadr bejelentette, hogy követői addig nem támadják meg az amerikai hadsereget, amíg az be nem fejezi a teljes kivonulást az év végén - adta hírül az Al-Jazeera. A síita vezető azonban kemény megtorlást ígért arra az esetre, amennyiben…..
Újra virágzik a perzsa ország popkultúrája - mondják az irániak -, amelyet a harminc évvel ezelőtti iszlamista forradalom gyökerestül akart kiirtani. Számos olyan énekes ismert Iránban, aki mostanában adott ki új lemezt, annak ellenére, hogy Teherán minden eszközt bevet a…..
Dick Cheney egykori amerikai alelnök szerint nem meríti ki a kínzás fogalmát az angolul waterboardingnak nevezett, a vízbefullasztást imitáló vallatási módszer, mivel azt az amerikai katonákon is alkalmazták kiképzésük során.Cheney ezt a American Enterprise Institute hallgatósága…..
Tíz évvel a New York-i ikertornyok ellen elkövetett merénylet után a Gallup által végzett közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a vallási identitás és a vallásgyakorlás mértéke nincs összefüggésben azzal, hogy az adott személy mit gondol a civilek sérelmére elkövetett…..
  Az oktatásügyi minisztérium váratlan lépésre szánta el magát és begyűjtötte a ’Nacionalizmus: államépítés a Közel-Keleten’ című történelmi tankönyv példányait a polcokról, amelyet a Zalman Shazar Center dobott a piacra két hónappal korábban – írja…..
  „Csak egy gazdaság van – az alagúté.” – mondja John Ging, az ENSZ Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának gázai vezetője.  A TIME magazin tudósítója Rafahban járt.  „Nincs export és nincs kereskedelmi import sem az Izrael…..
Izrael külügyminisztere szerint nincs esély a palesztin-izraeli konfliktus korai megoldására, az embereknek pedig elmondta, hogy a problémával „együtt kell élni” – írja a BBC.            Jóllehet nem Avigdor…..
 1,57 milliárd muzulmán él a Földön, a többség, körülbelül hatvan százalékuk Ázsiában – áll a the Pew Forum on Religion and Public Life amerikai think tank tanulmányában, amely 232 országot és területet ölel fel.…..
Barack Obama nemzetbiztonsági csapatával újragombolni készül háborús stratégiáját, amelynek homlokterében a pakisztáni Al-Kaida áll, s egyben le is szögezi: a tálibok nem jelentenek közvetlen fenyegetést az Egyesült Államok számára – írja a New York…..
Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter a törvénybe ütköző iráni banki finanszírozás veszélyére hívta fel a figyelmet. A korábbi kijelentéseivel már jó néhányszor port kavaró miniszter figyelmeztetése egy héttel azután történt, hogy Irán hajlandónak mutatkozott a…..
  Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának palesztin delegációja már nem törekszik arra, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsa (BT) számára készítendő jelentésben Izraelt háborús bűnökkel vádolja – írja a New York…..
  A darfúri konfliktus elől Csád keleti részébe menekülő szudáni asszonyok fokozódó szexuális zaklatásnak vannak kitéve, olvasható az Amnesty International (AI) jelentésében – írj a BBC.               Az ENSZ…..
A Nyugatnak részt kell vennie Irán atomprogramjában, de ennek csak a nukleáris medicinák gyártására szabad irányulnia, s meg kell húzni a határt a békés és katonai célú atomprogram között – áll George Perkovich elemzésében, amely a Carnegie Endowment for International…..
  A megengedett negyed órát jócskán túllépve, kilencven percen keresztül oktatta a világot és állt elő homlokráncoló javaslataival a Közel-Kelet egykori veszett kutyája az ENSZ gyűlésén New Yorkban, aki végül Obama elnöknek is behódolt – írja a New York…..
  A Fehér Ház megváltoztatja a Bush-éra kelet-európai rakétarendszerének tervét, amely olcsóbb, gyorsabb és hatékonyabb lesz az iráni rakéták jelentette veszéllyel szemben – értesült a Wall Street…..
  A hírszerzési és atomenergiai miniszter szerint megérett az idő az iráni fenyegetés elleni cselekvésre. Teherán nukleáris ambíciója már nem a távoli jövő homályába veszik, s ha mindez megvalósul, akkor az felborítja a hatalmi egyensúlyokat – írja a Jediót Ahronót…..
  Lángra lobbantotta az őrlángként szunnyadó vitát Berlin afganisztáni szerepvállalásáról a nagy port kavart pénteki, német megrendelésre elkövetett légi csapás az észak-afganisztáni Kunduz városa mellett, ahol nagyszámú civil lelte halálát. Az Angela Merkel vezette…..
  Izrael hivatalosan is jóváhagyta a több mint négyszázötven új lakóház építését a megszállt nyugati parton, amelyet az izraeli védelmi minisztérium jelentett be – írja a BBC.               Ez volt a kormány…..
  Egy szudáni bíróság hétfőn úgy döntött, hogy mégsem jár megkorbácsolás annak az asszonynak, aki az ország törvényeit megsértve nyilvános helyen farmert hordott, s inkább kétszáz dollárnak megfelelő pénzbírságra büntette a sariah ellen vétkező egykori…..
Az elmúlt két hónapban három minnesotai illetőségű szomáliai-amerikai állampolgár vallotta magát bűnösnek, akik kiképzést kaptak és harcoltak az Afrika-szarvát rettegésben tartó, az al-Kaidával kapcsolatot fenntartó al-Shabab terrorista csoport oldalán – olvasható a…..
  Irán a libanoni Hezbollahot vegyi fegyverekkel, illetve tömegpusztító fegyverek elleni védőfelszereléssel látta el, amelyről európai hírszerzési forrásokra hivatkozva a kuvaiti A-Siyassa napilap számolt be – adta hírül a The Media Line, közel-keleti eseményekkel…..
  Egyhetes ünnepségsorozatra készül a „Nagy Szeptember 1-ei” forradalom negyvenedik évfordulóját ünneplő Líbia. A légi bemutató, katonai parádé és táncosok performansza ellenére a népnek nincs oka az örömre – áll a Financial Times elemzésében.  …..
  A gázai övezetet irányító Hamasz ellenáll annak a javaslatnak, hogy az ENSZ égisze alatt működő iskolákban a palesztin gyermekeknek tanulniuk kellene a holokausztról – adta hírül a BBC.   Az oktatái bizottság feje, Abdul Rahman el-Jaman a BBC-nek nyilatkozva…..
  Egy friss tanulmány szerint az oroszországi afrikai feketék hatvan százalékát fizikailag is bántalmazták faji motivációjú támadások során – írja a BBC.   Az Oroszországban élő vagy dolgozó afrikaiak a támadások miatt állandó félelemben élnek – áll a…..
 Gordon Brown brit miniszterelnökre össztűz zúdult, hogy árulja el a Muammar Gaddafi líbiai elnökkel kötött kereskedelmi üzletek részleteit a nagy port kavart lockerbie-i merénylő, Abdel Baset al-Megrahi kiszabadulása kapcsán – olvasható a Guardian brit napilapban.  …..