Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nóniás

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még az ősz elején, Erdőbényén vettem a Hetedhét pásztortüzek fesztiválon. Ungváry Krisztián a frissen vásárolt, ám erősen leharcolt kúriája előtt, egy sörpadon mutatta be a borait. A 2009-es Vayi Cuvée-t együtt kóstoltam a 2008-assal, ami egy dinamó, de nekem az új évjárat…..
Bormámor helyett bordepresszió. Őszi Dionüsziánkon haláltáncot jár az eső, vidáman tiporja a szórakozást, a bevételt és az érettséget; élteti a rothadást. Csak remélni lehet, hogy a hétvégére visszatér a kiváló tegnapi idő és hangulat – nem is tudom, láttam-e már…..
Homonna Attila Tokaj egyik legfontosabb arca. Ha jól emlékszem, a Borbarát szerint egyenesen a top hármak egyike: Szepsy és Demeter mellett az ő birtoka kapott csak öt csillagot. Persze van, aki ezzel vitatkozna. Ellentmondásos figura. Nekem egy inkább magának való, az átlag borászhoz…..
Nóniás 2010.07.26 10:43:21
@Szomjas Gödény: Hegyalján szerintem Bacsó András messze előtte áll. Valahol a második vonal közepén, Dorogi István, Berecz Stéphanie, vagy éppen a Tokaj Pendits környékén.
Eredetileg csak harangozni akartam, hogy a Riffel után újabb rizlingszerelem szökkent borkereskedésbe (mi több, egy kollégáé). Aztán ahogy a kínálatban próbáltam navigálni, rájöttem, hogy ismeretszerzésben és terjesztésben egyaránt elhanyagoltuk mostanában a német borokat. Az…..
Nóniás 2010.05.28 15:52:11
@palack: Ellentétben a terjengős írással megpróbáltam tömör lenni és vitát gerjeszteni. Látom, sikerült. Amúgy szívesen.
Nóniás 2010.05.29 19:00:41
@AG 2.0: Szóval nem a teljesítmény számít? Gondolom minden termék esetében, amit valaha megvettél, elkéred a gyártó életrajzát és mélyinterjút készítesz vele? Ez viccnek is gyenge. De kóstolgasd tovább a nagyszerű német borokat. Azért biztosan nem veszünk össze.
Nóniás 2010.05.29 19:03:40
@Metál Marci: Itt nagyjából fél Magyarország méretű borvidéket írsz le egy-egy mondattal. Bátor dolog, próbáld meg Tokajjal, vagy Szekszárddal.
A délkelet-szlovákiai bortermelők ismét használhatják a "Tokaj" nevet, mely régóta parázs viták tárgya északi szomszédunk és hazánk között. A szlovák parlament ugyanis kedden gyorsított eljárásban elfogadta kormányának javaslatát a borászati törvény…..
Nóniás 2010.05.03 14:33:58
@jet set: Nagyon hülye vagy!!! Miért próbálnak márkákat levédetni? Miért nem örül bármelyik világmárka gyártója, a hozzá hasonló kínai másolatnak?
A sajtóhírek alapján Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának Fideszes elnöke romaintegrációs államtitkár lesz az Orbán-kormányban. Ennek kapcsán az Index-es Miklósi Gábor készített vele egy szép hosszú interjút. Így sem kezdődött még interjú:…..
Nehéz egy olyan, alapvetően pozitív hangvételű cikket írni valamiről, amivel kapcsolatban nem sok említésre való, jó dolog történt. Márpedig a Móri Borvidék ilyen… a leginkább elfeledett borvidékünk. Hányatott sorsa, 20 éves múltja nem egy sikertörténet. A Móri…..
Az első részt ott hagytuk abba, hogy a tokaji: "A borok királya, a királyok bora". Neil Martin kissé bombasztikus hasonlata szerint a XIX. században az Yquem egy “Two Buck Chuck” volt a tokajiakhoz képest [az Yquem ma a világ legismertebb és legdrágább édesbora, a…..
Nóniás 2010.02.20 16:17:57
@zoli: Nem az a butaság a köbön, ha valami barom eltalálja, hogy Magyarország, akkor már ájultan tapsikolunk? Mi köze ennek a szánalmas gügyögésnek a Tokajhoz? Megírható a borvidék története Szepsy nélkül? 2007-es Lőcse furmint, mint mérföldkő? Ha ezt leírná valaki nálunk pillanatok alatt ízekre szednék.
Ex-szerzőnk, Csite blogján hirdetett meg tiltakozó demonstrációt a tervezett szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű ellen. A demonstráció dátuma 2010. február 5. 17:00 - 19:00, helyszíne Budapest, Vértanúk tere. Napirendi pontok: 1. a Szerencsre tervezett erőmű jelenlegi állapota, 2.…..
2010 első estéjén és második délelőttjén a két legolcsóbb Szepsy furmintot hasonlítottuk össze nemzetközi kitekintéssel. Ha vannak a magyar borvilágnak sorsdöntő borai, akkor ezek azok. Mert Tokaj sikere alapvető a magyar bor szempontjából, Szepsy sikere alapvető Tokaj…..
Matt Kramer azon ritka borírók egyike, akiknek esszéi megérdemlik, hogy az ember másodszor is elolvassa őket. A Wine Spectator online kiadásában most egy kevéssé meggyőző gondolatmenettel állt elő, amely azonban számunkra mégis érdekesebb, mint acélosabb logikájú cikkei. A Timing…..
Csütörtök általában az én napom, de most nem volt időm a nagy készülődés közepette rendesen kóstolni. Meg aztán úgysem lenne ideje senkinek rendesen elolvasni. Szoktunk viszont mi ilyenkor olyat kérdezni, hogy milyen borok kerülnek az ünnepi asztalra a kedves olvasónál. Jó…..
Nóniás 2009.12.25 09:11:22
@RAMBO: Ez most teszt? Szepsy késői szüretelésű furmint? Melyik évjárat, mert ilyenről még nem hallottam.
A magyar pezsgőkultúra a borhoz képest mégcsak gyerekcipőben jár, ahogy ezt a sajtóban mondani szokás, de már jár, elindult, bizonytalan léptekkel valami felé, amit bizonyít az is, hogy az elmúlt években jelentős borászok tucatjai vágtak bele kézművespezsgő-projektekbe,…..
Nóniás 2009.12.09 09:37:56
@Kóstolómester: Sajnállak. A pezsgő olyan szőlőből készül, amiből nem lehet, nem szabad bort készíteni. Innentől fogva miről beszélünk. Hogy egy neves cég gyártja ezt a mellékterméket az a sajnálatos tényen nem változtat. Hol van ez a lábvíz egy jó palack tokajihoz? Sehol.
  Amikor arra gondolok, milyennek álmodnám meg Magyarországot, mindig egy Kuvaittal (mínusz sivatag és iszlám) keresztezett, svéd beütésű Svájc jut eszembe. Szeretném, ha úgy leszarhatnánk a világot, mint a svitzerek: vát dö fákk is NATO/EU, iszlám világ (lebontjuk a…..
Nóniás 2009.12.01 12:03:37
@Regno delle Due Sicilie: Szlovákia egészen mást csinált mind mi. Ott valóban megvalósították a tiszta neoliberális álmot. Nálunk, viszont az eltartottakból élő MSZP nem lépte meg és a megszorításokat is a középosztály kiherélésére használta. A vázolt időpontban az a "vicc" hogy két teljesen eltérő gazdaságpolitikát takar Magyarországon.
Nóniás 2009.12.01 12:18:46
@bs: Pl. a nemzetiségi politikája. De rendívül vonzó ahogyan tönkre teszik a környezetüket is.
           „Ne mosolyogj, Iljics,              Nem tart ez örökké,              Százötven évig…..
  Kissé megkavarodott az erdélyi magyar belpolitika az államfőválasztás második fordulója előtt.   Tény, hogy egyik jelöltnek sincs az égadta világon semmilyen ajánlata a magyar közösség felé, ez a buli most nem rólunk szól. Ráadásul mindkét delikvens…..
Nóniás 2009.11.27 08:52:57
Bécsben jártam a múlt héten. Két nap alatt 10 órát és legalább ennyi kilométert bolyongtam pohárral és köpővel a kézben a Hofburg termeiben a Wein & Co monstre portfoliókóstolóján a MondoVino-n. Több, mint 200 pince kínálatát lehetett megkóstolni, amit persze nem lehetett…..
Nóniás 2009.11.27 08:16:50
@palack: Akkor miért nem németül született a mű? Gondolom Bécset sem Bécsnek mondták. A buta, szellemeskedő esetleg nagyképű jobban megfelel?
  Mer’ ki meri mondani az igazságot, azé’! Ilyen válaszok kaphatók az utcán, ha a Jobbik melletti állásfoglalás okait firtatjuk. Visszakaphatjuk a nemzetféltő ősigazság 2.0-ás állítását is: Magyarország a magyaroké. Amiben ugye az is benne van, hogy a nemzeti…..
Hétvégén Bodrogkeresztúron jártunk, és ha már ott jártunk, meglátogattuk Bárdos Saroltát. A Tokaj Nobilis (azaz Sarolta és férje, Molnár Péter) régi nagy kedvencem. Persze jó lenne azt mondani, hogy már idestova 10 éve - ugyanis jövőre ezt az évfordulót fogják ünnepelni -,…..
Az előfizetők számára már hétfő óta ismert az, amit a honlap fokozatosan csöpögtet, vagyishogy 2009-ben az "év bora" a Wine Spectator szerzői szerint egy Washington állambeli cabernet sauvignon. A Columbia Crest Cabernet Sauvignon Columbia Valley Reserve 2005 27 dolláros…..
Mandiner blog A harag napjai 2009.09.01 15:26:00
Dies irae, dies illa Solvet saeclum in favilla   Hetven éve, egy talán már hűvös, őszt idéző hajnalon lengyel egyenruhába öltözött német katonák elfoglalták a határ menti Gleiwitz (a mai Gliwice) rádióadóját. Ki tudja, talán a pokol szája is azon a környéken lehet, mert…..
Az olcsó Champagne-ban reménykedő fogyasztók jobb, ha egy időre jegelik ezirányú várakozásaikat. A régió pezsgőházai ugyanis elhatározták, hogy világválság ide vagy oda, ők bizony nem adják olcsóbban a buborékost. Inkább hagyják a termés felét a tőkén elrothadni, mintsem…..
2009. augusztus 15-én rendezték meg Bor, mámor, Bénye néven Erdőbénye borászainak első közös fellépését. Az erdőbényei fesztivál azonban ennél több szeretett volna lenni, ezért öt budapesti kajablogger és öt egyéb – zömmel hegyaljai – gasztronómiával…..
Nóniás 2009.08.24 10:39:05
@Carloska: Karcsika! A történet fordítva igaz. Ha valakit emberileg ki kell emelni, az pontosan Szepsy. Őt ugyanis nem az zavarja, hogy másokat is beemel - hanem egyes dűlők, pontosan Szepsy ötletei alapján - hanem számos kiváló mádi dűlő lehúzása ebben a borászok számára valóban drámai időszakban.
Idén nyáron újabb fejezetéhez érkezett a globális borbiznisz jelenleg legfontosabbjának tartott Óvilág kontra Újvilág all-star mérkőzés. És ahogy az várható volt, mindkét fél a rá jellemző módon kezdte vívni ezt az asszót. Európában a szabályozás, az Újvilágban pedig a…..
Vészesen kezdenek halványulni emlékeim nem is oly régi botladozó alkesz nyitólépéseimről, mikor még élelmiszerboltok és hipermarketek borpolcai előtt böngésztem esti betevőmért erősen próbára téve (akkor még nem is) feleségem nem kevés türelmét. A nagyok által jobbnak…..