Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bandibacsi34

1 bejegyzést írt és 2290 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A színéről a visszájára fordította az Orbán-rendszert, ezzel megmutatta az igazi arcát azoknak is, akik eddig elkötelezett hívei voltak. Az ellenzéki pártokban csalódott kormánykritikus szavazók pedig megtalálták azt az embert, aki egyesíteni tudja a baloldaliakat, liberálisokat, jobboldaliakat és…..
Bandibacsi34 2024.04.08 15:00:08
Azonban talán Magyar Péter esetében is "mégis mozog a Freud", ugyanis három érdemleges – egyúttal leleplező – megállapítása azért volt. Az egyik, hogy március 15-i beszédében "európai Magyarországot követelt", a "belpesti értelmiség" főhadiszállásán pedig hitet tett a "liberalizmus" mellett. ("Kell még mondanom valamit, Ildikó?") Továbbá ugyanitt még egy figyelemre méltó "eszmefuttatásba" bocsátkozott. Arról beszélt ugyanis, hogy "1686, óta, amikor Budát visszafoglalták a nem magyar csapatok… ugye abban azt hiszem, nem nagyon volt magyar, talán egy-két kuruc légió volt benne, de nem sok… azóta nem nagyon volt olyan rezsimchange vagy rezsimváltás Magyarországon, amit nem külföldiek követtek el, vagy nem külföldi segítséggel történt." Igaz, még hozzátette: "Most én szeretném azt bebizonyítani, hogy ezt lehet itthonról is, lehet magyar fiatalokkal is, idősekkel, vidékiekkel, budapestiekkel." (Érdemes lenne megtudni, vajon a végül sikertelen "rezsimváltásokról", az 1848-as és az 1956-os forradalomról és szabadságharcról mi a véleménye? Vagy ő is úgy gondolja, azok éppen azért buktak el, mert nem volt külföldi támogató? Ha így van, akkor az nem éppen kedvező előjel a nem csupán kormányváltásra, hanem – igaz, választások útján történő – rendszerváltásra készülődő Magyar Péter számára.)
Csak a mihez tartás végett : legalabb 15000 magyar is részt vett Buda visszafoglalásában:
(többek között Bercsenyi Miklós, Vak Bottyán, Pálffy János stb stb.)
"A bajor táborban ott találjuk Serényi János (Johann Karl Graf Serényi von Kis-Serény) magyar származású bajor altábornagy nevét, aki kétezer magyart vezényelt támadásra július 27-én a nagyrondella ellen.[14] Pálffy János és Serényi a szövetséges hadakkal érkeztek külföldről, az itthoni magyar egységek csak később érkeztek. Elsőként az esztergomi lovasság 2500 embere ért Budára Bottyán János vezetésével.[15] Július 23-án Komáromból és Győrből érkezett egy 2500 fős egység, gróf Esterházy János parancsnoksága alatt, köztük volt Fiáth János is. Nekik kellett az áltámadást végrehajtani.

Augusztus 1-jén érkezett Pálffy Ferenc, a 24 éves Batthyány Ádám (1500 fővel), és Bercsényi Miklós (3000 magyar huszár és hajdú) társaságában, akiknek lovasai a török felmentő sereg előőrsét futamították meg. Egy napra rá érkezett Petneházy Dávid, Gombos Imre (ezredes) és Barkóczy Ferenc 6000 katonával. Pálffy Ferenc Petneházy Dávid ezredét segítette a török főhad támadásával szemben.

Utoljára Csáky László generális érkezett erősítésként Erdélyből 2000 fővel, Friedrich Siegmund Scherffenberg[16] generálissal augusztus 30-án.[17]

A fővezér a győzelem napján 6000 magyar lovast rendelt, hogy üldözzék a török főhadat, és azok Fehérvárig üldözték őket."

"Egyéni motivációk
szerkesztés
Bár a történészek keresztény seregnek írják le a szövetségeseket, inkább minden porcikájában zsoldos hadseregnek lehetne nevezni. Nagyon sok huszonéves herceg, gróf és báró vett részt a harcban, akik sikerre éhezve jöttek Buda alá, diadalmenet,[18] előléptetés, kitüntetés, birtokszerzés reményében, hogy majd a bálokon központi szerep jusson a hölgyek kegyeiért folyó versenyben. A zsoldos közkatonákat nem a török kiűzése izgatta, hanem a kincsek felkutatása és hazavitele volt képzeletükben. Amikor látták, hogy a magyarok rohamoznak az első sorban, gyanakodva és irigykedve spekuláltak, ha ők érnek előbb a várba, ők találják meg a javakat, és akkor nekik nem jut semmi.[forrás?] Azért is tartottak a magyaroktól, mert Bécs ostromakor magyarok is részt vettek a török sereg soraiban, ezért nem tartották őket megbízhatónak. Rüdiger Hitzkopf zsoldos ezért helyeselte a vezetés döntését, hogy „ágyútölteléknek” használják a magyar hajdúkat. Azért voltak ennyire kiéhezve a kincsekre, mert tudták, hogy Amerikából kincses hajók érkeznek Spanyolországba, és igazolni akarták magukat, hogy helyesen döntöttek, amikor besorozták magukat erre a hadjáratra, és nem az Újvilágba mentek szerencsét próbálni.[19]"
Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben gratulált Vlagyimir Putyinnak Oroszország elnökévé való újraválasztásához. Ezt Havasi Bertalan magyar miniszterelnök sajtótitkára jelentette be – írta az orosz közszolgálati tévécsatorna honlapja csütörtökön este. Erről a Meduza, az illegalitásban működő…..
Bandibacsi34 2024.03.28 19:01:30
2024.03.28. 18:04
Százötvenkét horvát zsoldost likvidáltak Ukrajnában – állítja az orosz külügyminisztérium összefoglaló jelentésében. A horvát külügyminisztérium hivatalos közleményben reagált a számokra, amelyek között nyolc magyar zsoldos is feltűnik.
Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arról rendelkezett, hogy orosz állampolgárságot ad azoknak a külföldieknek, akik önkéntesen csatlakoznak az orosz hadsereghez Ukrajna ellen. Az ukrajnai frontokon harcoló külföldi zsoldosok – a volt Szovjetunió tagországain kívül – jobbára Ázsiából és Afrikából, például Szíriából, Egyiptomból és Nigerből is érkeznek.

Arab források szerint tavaly nyáron csupán Szíriában negyvenezren fejezték ki szándékukat , hogy az oroszok oldalán harcolnának az Ukrajna elleni háborúban. Szakértők szerint a közvetlen háborúzásra alkalmatlanok, így inkább kisegítőként – biztonsági őrzőként vagy takarítóként alkalmazzák őket.

Pontos számot nem tudni, hány szíriai önkéntes jelentkezett ukrajnai bevetésre, ezáltal azt sem, hány harcol az oroszok oldalán.

A háború kezdete, azaz 2022. február 24. óta 13 387 külföldi zsoldos érkezett Ukrajnába, hogy a neonácik oldalán harcoljo – tudatta ezzel szemben az orosz védelmi minisztérium a külügyminisztérium tolmácsolásában, és azt is leszögezte: „5962 személyt”, az idegen harcosok 44 százalékát kiiktatták és semlegesítették.

A részletes, földrészekre bontott táblázat szerint Magyarországról nyolcan csatlakoztak az ukránokhoz, és egyelőre mindannyian a háború túlélői.

Szír lőhet szírre
Tavaly például állítólag a húszas éveikben járó német zsoldosok jelentek meg a zaporizzsjai fronton, spanyolországi ügynökök pedig egy áruló orosz pilótával végezhettek a hírek szerint – bár ezeket az információkat független források nem erősítették meg.

A legtöbb zsoldos Moszkva szerint Lengyelországból érkezett, csaknem háromezren. A fele már nem él. Az európai sorrend a folytatásban az Egyesült Királyság, Románia, Horvátország, majd Franciaország.

MOSZKVA: 335 HORVÁT ZSOLDOS HARCOL AZ UKRÁNOK OLDALÁN, AZONBAN KÖZÜLÜK
152-VEL
VÉGEZTEK.
Egy-egy zsoldos érkezett Izlandról, Luxemburgból és Szerbiából.

A tengerentúlról a legtöbb zsoldos amerikai és kanadai, Ázsiából pedig a grúzok száma is meghaladja az ezret. A jelentés szerint szírek, szám szerint kétszázan az ukrán oldalon is harcolnak, így nem kizárt, hogy a fronton szír lőhet szírre.

Horvát külügy:
„A külügyminisztérium visszautasítja az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának állításait, mivel azok pontatlanok és tendenciózusak” – így reagáltak Zágrábban a moszkvai kimutatásra. Szerintük az Ukrajnában folyó speciális hadművelet kezdete óta csak egy horvát állampolgárt öltek(likvidáltak) meg Ukrajnában, egyet pedig eltűntnek nyilvánítottak– írta közleményében a horvát külügyminisztérium, de hozzátette, hogy a horvát állampolgárok nem kötelesek bejelenteni távozásukat harmadik országba.

index korrigálva
index.hu/kulfold/2024/03/28/ukrajna-haboru-oroszorszag-horvatorszag-magyarorszag-zsoldosok-kulugyminiszterium-jelentes/
Izgalmas hónap volt a február a magyar politikai életben, ám valószínűleg a március is tartogat még meglepetéseket. Egyrészt, jól láthatók a repedések a NER építményében, mióta a kegyelmi ügy miatt Orbán Viktor kénytelen volt beáldozni két „asszonyságot”, másrészt az ellenzéki oldalon is látványos…..
Bandibacsi34 2024.03.14 21:41:15
A magyar kormány azt a látszatot kelti, hogy addig akadályozhatja Svédország csatlakozását a NATO-hoz, amíg csak akarja. Ez nem igaz, hiszen a skandináv ország csuklóztatása komoly károkat okoz Magyarországnak is, hiszen növeli a politikai és gazdasági elszigetelődésünket. Aki azt gondolja, hogy a…..
Bandibacsi34 2023.10.03 16:03:12
@birkamenet: Kariko mar az 1980-90-es evekben lelepett.
Az termeszetes, hogy ahol a toke oda megy a tudos kutatni...
Bandibacsi34 2023.10.14 12:59:09
Kijevben közölték, hogy több százezren bújtak ki a sorozás alól, de lépéseket tesznek ellene
Módosítva: 2023-10-13 20:58

Több százezer ukrán férfi bújik ki a sorozás alól a folyamatban lévő mozgósítás közepette – közölte Natalja Kalmikova védelmi miniszterhelyettes. Hozzátette, hogy a hatóságok olyan jogszabályon dolgoznak, amely “segít rendezni ezt a kérdést”.
Az ukrán Rada TV-nek pénteken nyilatkozva Kalmikova elmondta, hogy “sajnos sok olyan helyzetet látunk… amikor az emberek nem akarják és tervezik, hogy valahogy elkerülik a mozgósítást, a haza védelmének szükségességét”. Azt állította, hogy a behívás alól kibújók száma “több tíz-, százezer emberre” rúg.

Ihor Klimenko belügyminiszter az Ukrajinszka Pravdának nyilatkozva a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy az ukrán kormány keresi a módját annak, hogyan lehetne megbüntetni azokat, akik azért menekültek el az országból, hogy elkerüljék a katonai szolgálatot. Az újságnak elmondta, hogy valószínűleg közigazgatási bírságra számíthatnak, hozzátéve azonban, hogy azok, akik hamis papírokkal vagy illegálisan szerzett okmányokkal hagyták el Ukrajnát, börtönbe kerülhetnek.

Az elmúlt hónapokban az ukrán hatóságok állítólag már vizsgálják annak lehetőségét, hogy az országból elmenekült katonaköteles korú férfiakat visszatérésre bírják. Augusztus végén Volodimir Zelenszkij elnök kormánypártjának egyik vezető törvényhozója, David Arahamia azt mondta, hogy Kijev kérheti a behívottak kiadatását az EU-tól.

Több uniós állam, köztük Németország, Ausztria, Magyarország és a Cseh Köztársaság már világossá tette, hogy nem fogja visszaküldeni Ukrajnába a sorozás alól kibúvókat.

Ukrajnában többször is meghosszabbították a teljes mozgósítást, amióta Oroszország 2022 februárjában katonai műveletet indított az országban. A toborzó tisztek rendszeresen tartanak razziákat a közterületeken, kávézókban és az utcákon. A helyi média olyan esetekről számolt be, amikor a tisztviselők erőszakkal tartóztatták le azokat, akik megtagadták a belépést a hadseregbe.

Zelenszkij nyilvánosan elismerte, hogy a június elején indított ukrán ellentámadás nehézségekbe ütközik. A múlt hónapban a hadművelet lassúságát az orosz légi fölénynek, valamint annak tulajdonította, hogy Kijev nyugati támogatói nem küldték el a szükséges fegyvereket.

Nyugati katonai tisztviselők azt is kijelentették, hogy az orosz védelem a vártnál ellenállóbbnak bizonyult.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten 90 ezerre tette az ukrán áldozatok számát az ellentámadás kezdete óta, becslése szerint közel 1900 ukrán páncélozott járművet és 557 harckocsit is semmisítettek meg az orosz erők.
Egyre jobban vicsorognak mindenre az Orbán-kormány tagjai, ami nyugati, és továbbra is rendkívül barátságosak a keleti diktatúrákkal. Ma már azok a szövetségi rendszerek, melyeknek tagjai vagyunk sokkal inkább célpontjai a magyar kormány kommunikációjának, mint bármely ország, amely az Európai Unió…..
Bandibacsi34 2023.09.29 01:56:47
Nagyszámú ukrán katona adta meg magát az orosz hadseregnek az elmúlt hetekben, egy speciális, a fegyverletételre hajlandó harcosok számára kifejlesztett rádiófrekvenciát használva – jelentette szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség.

A 149,200-as “Volga” hívójelű frekvenciát az orosz hadsereg a nyár folyamán hozta létre. Eddig több mint 10 ezer ukrán katona használta, akiket később orosz őrizetbe vettek – közölte egy, a helyzetet ismerő, a hírügynökség által idézett forrás. Az illető hozzátette, hogy a rádiófrekvencia a teljes frontvonal mentén aktív.

“Több mint 10 0000 ukrán katona választotta az életet, és a 149,200-as ‘Volga’ frekvenciát használta, hogy megadja magát. A foglyokat jól táplálják és minden szükséges orvosi ellátást megkapnak” – közölte a forrás.
Úgy tűnik, hogy a folyamat az utóbbi időben felgyorsult, mivel az ukrán katonák nem egyenként, hanem csoportosan adták meg magukat, különösen Rabotine környékén, a hírügynökség forrása szerint. A Zaporozsjei területen fekvő falu az elmúlt hetekben az orosz és ukrán erők közötti heves harcok színhelyévé vált.

Rabotine továbbra is a konfliktus egyik fő helyszíne, a területet a június elején indított, régóta beharangozott ukrán ellentámadás során többször is támadásoknak vetették alá. Az offenzíva mindeddig nem hozott kézzelfogható eredményeket, miközben a jelentések szerint az ukrán erők súlyos személyi és felszerelés veszteségeket szenvedtek el.

Moszkva legfrissebb becslései szerint Kijev csak ebben a hónapban több mint 17 ezer katonát veszített. Az ellentámadás kezdete óta elesett ukrán katonák száma meghaladta a 83 ezret, és az orosz hadsereg szerint több mint 10 ezer nehéz haditechnikai eszköz is megsemmisült.
Bandibacsi34 2023.09.30 11:59:54
Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.
A tárca szerint az itteni harcokban az ukrán fél veszteségeinek és sebesültjeinek száma 105, beleértve a 110. területvédelmi dandár egy diverzáns- és felderítőcsoportját, valamint két páncélozott harcjárművet és öt gépkocsit. A hadijelentés szerint a front teljes hosszán az ukrán fegyveres erők hét sikertelen támadást indítottak, amelyekben 575 katonát veszítettek el.

A moszkvai tájékoztatás a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek kötött egy vezetési- és megfigyelőpontot, két lőszerraktárt, egy Szu-25-ös harci gépet – ezzel a háború kezdete óta megsemmisített ukrán repülőgépek száma 480-ra nőtt az orosz nyilvántartás szerint – hat páncélozott harcjátművet és egy amerikai gyártmányú Bradley gyalogsági harcjárművet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön munkamegbeszélésen fogadta Ramzan Kadirov csecsen vezetőt, akinek az elmúlt hetekben ukrán források a halálhírét költötték. Kadirov arról biztosította Putyint, hogy a “különleges hadművelet” övezetében “100 százalékosan teljesíteni fogják” a parancsait.

Az orosz ellenőrzés alá került területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint a Herszon megyei Podo-Kalinivka településen az ukrán belövések egy iskola és egy óvoda közelében csapódtak be, amelyekben éppen foglalkoztatást tartottak a gyerekeknek.

Az orosz Szövetséfi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy Szevasztopolban elfogott egy orosz állampolgárt, aki az ukrán katonai hírszerzésnek szolgáltatott információkat a Krím erődítményeiről. A Luganszki Népköztársaság bírósága csütörtökön 14 és 20 év közötti szabadságvesztést szabott ki három volt ukrán katonára, akik aknavetővel tüzeltek szeveredonyecki lakóépületekre, és egyikük egy civilt is megölt.
Már nem csak araszolgatunk a személyi kultusz felé Magyarországon, hanem egyenesen rohanunk felé. Nincs mit csodálkozni ezen, hiszen olyan szélsebesen alakította autokráciává az országot a Fidesz, hogy a vezér szavainak felfestése egy közoktatási intézmény falaira nem a semmiből feltűnő jelenség.…..
Bandibacsi34 2023.09.15 11:13:23
@Sorállományú előfelvételis:
Lakossági panaszok miatt rövidítik le a britek az ukrán katonák kiképzését
Módosítva: 2023-09-12 19:15
2023-09-12 19:15
6.2K
MEGOSZTÁS
A brit hadsereg csökkentette az ukrán katonák kiképzési idejét egy kenti bázison, miután a lakosok panaszkodtak a lőtér zajára és a füstre – jelentette hétfőn a The Times. A döntés lerövidíti az amúgy is szoros kiképzési programot, amelyet a kijevi erők Nagy-Britanniában kapnak.
A védelmi minisztérium kénytelen volt harmadával csökkenteni a Lydd Ranges-en tartott gyakorlatokat, miután a lyddi városi tanács “számos levelet” kapott – jelentette a brit lap.

“Amikor állandó “robbanó” zajt hallasz, azt gondolod, hogy “Hát nem tudom becsukni az ablakokat, mert levegőre van szükségem” – mondta egy nő, aki hét éve él a bázis mellett. “Amikor robbantanak, valóban rezeg a ház” – tette hozzá.

Egy másik helyi férfi azt mondta a Timesnak, hogy azt szeretné, ha a létesítményt teljesen bezárnák. “Azt mondom, zárják be” – mondta. “A robbanások valóban nagyon zajosak. Zörögnek tőlük az ablakok.”

Mark Powell alezredes, a bázis parancsnoka elmondta, hogy a kiképzés rövidítéséről szóló döntés azért született, hogy fenntartsák a jó kapcsolatot “a jó lyddi emberekkel”.

Az ukrán újoncok általában öt hét kiképzést kapnak a Lydd Rangeshez hasonló létesítményekben. A védelmi minisztérium az előző hónapban közölte, hogy a brit hadsereg 20 ezer ukrán katonát képzett ki az Oroszországgal fennálló konfliktus tavalyi kezdete óta. E katonák közül sokan nem rendelkeztek korábbi katonai tapasztalattal, és úgy tértek vissza Ukrajnába, hogy csak a fegyverismeret, az elsősegélynyújtás és a terepgyakorlatok alapfokú oktatását végezték el.

A brit kiképzésben részesült újoncok részt vettek az orosz erők elleni ukrajnai ellentámadásban, a kijevi 82. légitámadó dandár brit harckocsikkal van felszerelve, és az Egyesült Királyságban kiképzett katonák a személyzete. Ukrajna azonban borzalmas veszteségeket szenvedett, amikor megpróbált áttörni délre az orosz aknamezők, lövészárkok és erődítmények többrétegű hálózatán.

Az orosz védelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint az ellentámadás alig több mint három hónap alatt több mint 66 000 emberbe és 7600 nehézfegyverbe került Kijevnek.
Bandibacsi34 2023.09.17 10:55:54
444.hu/2023/09/17/jogallamban-nyilatkoznek-itt-nem-ukranositasi-torekvesnek-latjak-a-munkacsi-varosvezetes-kavarasat-a-helyi-magyar-kozepiskolaban

Hoppa...A 444.hu elismeri, hogy Ukrajna nem jogallam?
Holnap mar Putyinnak drukkolnak????
Soros nyaligatorok!!
Errol kussoltok ugye?
Bandibacsi34 2023.09.17 10:59:54
Antifa-szabotázs Németországban: bevallottan a globális Észak gazdaságát támadták meg
Szeptember 8-án gyújtogatásos szabotázskísérlet történt a Hamburgot és Berlint összekötő vasútvonal ellen. A rendőrség tájékoztatása szerint péntek este Hamburg város területén három helyen gyújtottak fel kábelaknákat a vasútvonalakon. Az eset következtében 30 vonatot részben vagy teljesen törölni kellett. A támadás elkövetését a németországi Anifa vállalta magára.A politikai indíttatású gyújtogatás után a szövetségi főügyész vette át a nyomozást. A karlsruhei hatóságok bűnszervezetalapítás gyanúja miatt nyomoznak – közölte a dpa hírügynökség szóvivője
A pályát másnap sikerült helyreállítani a német vasúttársaság szakembereinek. "A távolsági vonatok ismét mindkét irányban közlekednek” – mondta a társaság szóvivője. A hosszú lezárások miatt azonban a nap folyamán továbbra is előfordulhatnak egyedi késések. Délelőtt a sérült rendszereken még hátralévő munkálatokat kellett elvégezniük a technikusoknak. Addig az utazókat Uelzenen vagy Hannoveren keresztül irányították át.
Volker Wissing a szabaddemokrata szövetségi közlekedési miniszter (FDP) a jogállamiság következetes fellépésére szólított fel. "Az ilyen támadások a terrorizmus egyik formája" - mondta Wissing. Nancy Faeser (SPD) szövetségi belügyminiszter, aki bizonyíthatóan kötődik az Antifa mozgalomhoz, csak egy erőtlen nyilatkozatot tett, de a baloldali szélsőségeseket abban sem említette meg. Faeser a Bild am Sonntagnak elmondta, hogy a vasúti infrastruktúrát jobban meg kell védeni. Jövőre 9000-ről 11000-re emelnék a kamerák számát a vasúti rendszereken.
A német vasutat az elmúlt időben több szabotázs és rongálási kísérlet is akadályozta, hogy közfeladatot kiszolgáló funkcióját ellássa.
2022. október 8-án a Herne melletti vasútvonalon, valamint Berlinben több kábelaknát is felnyitottak és a hírközlési optikai kábeleket elvágtak. Ennek eredményeként a Deutsche Bahn GSM-R rádióhálózata teljesen meghibásodott Észak-Németország egyes részein. Többek között már nem lehetett rádiós kommunikációt folytatni az irányítóközpontok és a vonatok között.
Idén szeptemberben pedig több vonaton is manipulálták az elektromos aljzatokat. Szeptember 4-én egy 63 éves nőt ért áramütés a manipulált konnektor miatt.A németországi sajtó csupán vandalizmusról ír, mintha olyan alapvető infrastruktúra elleni összehangolt akció, mint az ország fővárosát a legfontosabb kikötővárossal összekötő vasútvonal elleni támadás, csupán valami bagatell dolog lenne, miközben csak az isteni gondviselésnek köszönhető, hogy nem történt súlyos tragédia. Az anyagi kár így is jelentős, ha csak a forgalomban fellépő zavar miatti kimaradásokat és késéseket is vesszük figyelembe.Az akciót a németországi Antifához kapcsolódó Indymedián ismerték be :
Szeptember 7-én éjszaka Hamburgban szabotáltuk a kapitalista infrastruktúra artériáit. Az áruszállítás több kritikus pontját választottuk, és ebben az esetben úgy döntöttünk, hogy az útvonal nem személyszállításra használt szakaszaira szorítkozunk. Néhány liter benzin a síneken lévő kábelaknákban hosszú távú meghibásodásokhoz vagy korlátozásokhoz vezethet a beszerzett nyersanyagok szállításában, például a neokoloniális kizsákmányolás és a földpusztító extraktivizmus során. Évente több millió tonna árut és nyersanyagot kezelnek Hamburgban, ami növeli a globális Észak kizsákmányolóinak gazdagságát az úgynevezett globális Dél rovására. Valóságos horpadást akartunk tenni ezen a gépezeten. Ugyanakkor szolidaritásunkat fejezzük ki az ipari pusztulás által világszerte sújtott közösségekkel, valamint azokkal, akik a kapitalizmus és az állam elleni harcért rács mögött vannak. Mi is csatlakozunk a mexikói „Tren Maya” infrastrukturális projekt elleni kiszélesedő küzdelemhez olyan német cégek részvételével, mint a Deutsche Bahn, amelynek infrastruktúráját itt is megfelelő célpontnak látjuk szolidaritásunk kifejezésére.Hamburg egy kapitalista metropolisz, amelyben sok kiskereskedelmi lánc fut össze. Ha fel akarjuk számolni a kapitalizmust, miért nem kezdjük itt, az azt támogató infrastruktúrával? Rendkívül egyszerű eszközökkel, amelyek néha meglepően nagy hatással vannak egy aligha mindenhol védhető hálózatra? A szabotázst valódi támadásnak tekintjük a kizsákmányoló rendszer ellen, kísérletnek, de egyben javaslatnak is a neokolonializmus és az éghajlat pusztítása elleni helyi harcok fokozására.

A globális kapitalizmus továbbra is elpusztítja ezt a bolygót, akár fosszilis tüzelőanyagokkal, akár a Föld új „zöld” kizsákmányolásával. Továbbra is fegyverrel és szögesdróttal fogja megvédeni vagyonának igazságtalanságát a kirekesztettekkel szemben. Forradalmárokként felelősségünknek tekintjük, hogy megtámadjuk a globális Észak gazdagságát. Lehetőség szerint szabotálni kell a kapitalista ipar további létezését annak szívében.
www.zeit.de/mobilitaet/2023-09/deutsche-bahn-mutmasslicher-brandanschlag-zuege-hamburg-berlin
Jól jegyezzük meg a dátumot: 2023. augusztus 20-a. Nem azért, mert az budapesti atlétikai világbajnokságon megszületett az első magyar érem, és nem is azért, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelzése pontosnak bizonyult az ünnepi tűzijáték estéjére. Azért fontos ez a dátum, mert…..
Bandibacsi34 2023.09.05 04:33:46
Bezzeghorszagok rovatot inditok

brit miniszterelnök szerint nem a kormány hibája, hogy több mint 150 brit iskolát a múlt héten – pár nappal az iskolakezdés előtt – értesítettek arról, hogy épületszerkezetük meggyengült, nem alkalmasak diákok fogadására.

A brit kormány azért indított országos vizsgálatot az iskolaépületek biztonságának felmérésére, mert amelyekről kiderült, hogy biztonságos vasbeton helyett az '50-es és a '90-es évek között használt, levegővel töltött betonból építették, amelynek élettartalma csupán 30 évre tehető. A kabinet közlése szerint a felmérés azt mutatja, hogy a kockázatos kivitelezésű iskolák száma ugyan több száz is lehet, de az iskolák túlnyomó többsége nem a gyengébb betonból épült, így azokat nem érintik a bezárások.

Rishi Sunak miniszterelnök így nyilatkozott: „Tisztában vagyok azzal, hogy az időzítés frusztráló, de szeretném érzékeltetni, hogy mivel állunk szemben. Körülbelül 22 ezer iskola van Angliában, és az a legfontosabb, hogy az iskolák 95 százalékát várhatóan nem fogja érinteni ez a helyzet.”

Gillian Keegan oktatási miniszter a törvényhozóknak 156 olyan iskoláról számolt be, amelyek a „kritikus helyzetű épületek” listáján szerepelnek. Keegan ráadásul nem várt problémákba ütközött, mikor egy televíziós interjú után véletlenül bekapcsolva hagyott mikrofonban szitkozódva bírálta az őt kritizálókat. A miniszter kénytelen volt külön bocsánatot kérni hangvételéért.
Sunak pénzügyminiszterként 2021-ben a felére csökkentette a felújítandó iskolák számát. Sunak tévesnek nevezte az állítást és közölte, hogy a korábbi kormányok is évi 50 iskola felújítása adtak támogatást.

Az ideiglenesen teljes vagy részleges bezárásra ítélt iskolák vezetősége most azon munkálkodik, hogy tantermeket találjanak közeli intézményekben diákjaik számára, vagy online oktatásra álljanak át az iskolakezdéshez.

A levegővel töltött beton használata ráadásul nem korlátozódik a brit iskolákra: bíróságokat, kórházakat és más középületek építésénél is alkalmazták.

Ellenben Magyarorszagon iskolakat ujitanak fel es dekoralnak ki a gyermekeink okulasara szolgalo bolcs mondasokkal(lasd Csepel)!!
Bandibacsi34 2023.09.05 14:16:24
@birkamenet:
Az interneten megjelent egy videó egy megsemmisült Challenger 2 harckocsit mutat, amelyet az Egyesült Királyság biztosított Ukrajnának. Ez lenne az első alkalom, hogy egy ilyen harckocsi ellenséges tűzben veszett oda.
A nem ellenőrzött felvételt egy autóból vették fel, amely a megsemmisült harckocsi roncsa mellett halad el, amelynek fő lövegéből fekete füstfelhő árad ki. A jellegzetes torony egy Challenger 2 harckocsinak tűnik, amelynek ebben a részben van elhelyezve a hőkamerás rendszere.

Az autó utasai ukrán akcentussal káromkodnak. Egy másik megsemmisült harckocsi, amely egy szovjet tervezésű T-64-esnek tűnik, szintén látható egy kicsit lejjebb az úton.
videót megosztó online források azt állítják, hogy azt a Zaporozsjei területen lévő Rabotino falu közelében vették fel. E település környékén az elmúlt hetekben heves harcok folytak, mivel az ukrán erők próbáltak előrenyomulni a település elfoglalására.

A hadműveletben részt vevő ukrán egységek egyike az elit 82. légitámadó dandár volt, amelyet négy Challenger 2 harckocsival szereltek fel, mivel az Egyesült Királyság segített Kijevnek felkészülni a tavaszi nyári ellentámadásra. A felvételen látható jármű lehetett az egyik ilyen tank.

Az Egyesült Királyság 14 Challenger 2 harckocsi szállítását ígérte Kijevnek, bár egyes ukrán tisztviselők azt állítják, hogy ennek a számnak a dupláját ígérték. Az orosz védelmi minisztérium nem számolt be ezek megsemmisüléséről, ahogyan más nyugati gyártású páncélosok, például a Leopard 2 harckocsi vagy a Bradley gyalogsági harcjárművek esetében sem.

A több mint két évtizedes hadműveleti történelem során egyetlen alkalommal fordult elő, hogy egy Challenger 2 harcban megsemmisült volna, ez egy baráti tűzzel kapcsolatos incidens volt a 2003-as iraki invázió során. A Queen’s Royal Lancers harckocsit a 2. királyi harckocsiezred egy másik Challenger 2 harckocsija Bászra külterületén tévesen ellenséges járműként azonosította. Tüzet nyitott, és az egyetlen lövedék eltalálta a tornyot, megölve a személyzet két tagját és megsemmisítve a járművet.
Vajon ez is befér még a NER híveinek toleranciaszintjébe? Amíg a kórházak küszködnek a hatalmas adósságokkal, az egészségügyi ellátás folyamatosságának biztosításával, amíg a pedagógusokkal vígan packázik a hatalom, a közoktatás pedig az összeomlás szélére sodródik, belefér-e egy kis hajókázás egy…..
Bandibacsi34 2023.08.23 12:35:23
@birkamenet:
‼️?? Vlagyimir Putyin kijelentései a BRICS-csúcson:

▪️Oroszország úgy döntött, hogy támogatja azokat az embereket, akik kultúrájukért, nyelvükért, jövőjükért küzdenek. Oroszország véget akar vetni a Nyugat által támogatott háborúnak.
▪️A BRICS-országok elleneznek mindenféle hegemóniát és országok kizárólagosságát, valamint a neokolonializmus politikáját;
▪️Számos nyugati ország vágya, hogy megőrizze hegemóniáját a világban, súlyos válsághoz vezetett Ukrajnában;
▪️Az Orosz Föderáció ukrajnai lépéseit csak a Nyugat által kirobbantott megsemmisítő háború megállításának vágya diktálja;
▪️Ukrajnában először a nyugati országok segítségével alkotmányellenes államcsínyt hajtottak végre, majd háborút indítottak azok ellen, akik nem értettek egyet ezekkel az akciókkal.
▪️Az Orosz Föderáció hálás BRICS-országos kollégáinak, akik igyekeznek segíteni az ukrajnai konfliktus megoldásában.
A háború a megsemmisítésre irányult, és nyolc évig tartott.
t.me/RVvoenkori
Bandibacsi34 2023.08.23 20:26:30
@Igazamvanvagyigazamvan?:
Uj poszt van oda irjunk!!!!
Bandibacsi34 2023.08.23 20:26:59
@Igazamvanvagyigazamvan?: Uj posztba irtam!!
A kocsog ukranok tul messzire mentek!!!
Nem Orbán Viktor az első politikus, akinek küldetéstudta van, és várhatóan nem is az utolsó. Ő azonban annyiban különbözik elődeitől és vélhető utódaitól, hogy egy kifejezetten világi, sőt liberális párt élőről érkezett, de valamivel több mint 30 év után már arról prédikál, hogy maga a Jóisten…..
Bandibacsi34 2023.08.12 07:27:14
Bandibacsi34 2023.08.12 18:52:13
Bandibacsi34 2023.08.12 23:18:00
@Bandibacsi34:
??⚔️?? Ez csak egy mészárlás Urohozieben(falu a Donetskben) – az AFU gyalogság hullámait dobja be levágásra, megtelik hússal(ukran katonak holttesteivel a környék).
Harcosaink a Vremevszkij-párkányról vették fel a kapcsolatot a Zaporozhye régió és a DPR találkozásánál. Itt a Vosztok csapatcsoport és a DPR Kaskad OBTF egységei tartják a védelmet.
➠ A srácok arról számolnak be, hogy az ukrán fegyveres erők parancsnoksága egyáltalán nem veszi figyelembe a veszteségeket.
➠ A gyalogság páncélozott járművek támogatásával és néha anélkül is húshullámokban gurul állásainkra az orosz tüzérség, géppuskák és gránátvetők erős tüze alatt.
➠ A hadsereg repülése felrepül a mieink segítségére, támadóhelikopterek aktívan dolgoznak az ukrán fegyveres erőkön.
➠ Az ellenség nem hagyja abba az előrehaladást.
➠ Erőteljes NATO rakétákat vagy JDAM bombákat is használnak (nem pontosan ismert). Épületeket találtak el, hogy megfosztsák a magasban lévő lőpontjainkat, amelyek segítenek visszafogni az ukrán fegyveres erők nyomását.
t.me/RVvoenkor
Elhunyt Rubens de Falco brazil szappanoperasztár, akit a nyolcvanas évek végén már egy egész világ gyűlölt a Rabszolgasors gonosz Leonciójának szerepében. A kackiás bajszú színészt a Rabszolgasors című, 1976-ban készült brazil tévésorozatból ismeri mindenki Pekingtől…..
Bandibacsi34 2023.07.30 18:29:31
@: De bizony! Bar gondolom par monokultura is volt de föleg náddal.
Egyebkent A 100 reszbol 30-at csinaltak lefaragassal. Azt nem tudom minek kellett ujraforgatni , de gondolom kellett a penz. Kar, hogy megmaradtak ebben a skatyaban. Nekem regen az apja teljesen kimaradt, csak arra emlekestem, hogy lepten-nyomon korbacsoltak mint valami szado-mazo filmben.
Az uj Leoncio nyomaba sem er a reginek, nem eleg gonosz a bandahoz(Leoncio-Dzsoki-Darth Vader-Terrazini ügyvéd).
Még legalább egy évet kell kihúznia az Orbán-kormánynak nemzetközi elszigeteltségben és pénzszűkében ahhoz, hogy bármi esélye legyen a túlélésre. A miniszterelnök ugyanis arra bazíroz, hogy a jövő tavaszi uniós parlamenti és hazai önkormányzati választósokon átütő sikereket ér el a Fidesz, és…..
Bandibacsi34 2023.07.28 10:02:20
Bandibacsi34 2023.07.29 13:13:20
Bandibacsi34 2023.07.29 15:05:11
Minél inkább elhúzódik az orosz-ukrán háború, annál egyértelműbb, melyik fél oldalán áll Orbán Viktor. A pragmatizmusáról elhíresült magyar miniszterelnök álláspontját azonban ezúttal inkább az ideológiai rokonság, mintsem a józan megfontolás formálta, ugyanis az elhúzódó konfliktusban most az…..
Bandibacsi34 2023.07.16 14:16:22
Bandibacsi34 2023.07.16 16:42:42
Június 24-e után egyértelművé vált, hogy Vlagyimir Putyin immár a Kremlben sincs biztonságban, így fizikai értelemben is teljesen beszűkült a mozgástere. A világ legnagyobb alapterületű országának vezetője nem utazhat külföldre, ha nem akarja megkockáztatni a letartóztatását, ugyanakkor hatalma…..
Bandibacsi34 2023.07.02 07:05:59
Miután Ukrajnába érkezett, az Offenbecker hívójelű zsoldos kapcsolatba került a megfelelő emberekkel, hogy csatlakozzon a nemzetközi légióhoz, és hamarosan velük harcolt a Donbasszban.
Már akkoriban is találkozott olyan külföldi önkéntesekkel, akiknek fogalmuk sem volt arról, mire vállalkoztak.
“Arra a következtetésre jutottam, hogy nem megyek vissza harcolni Ukrajnába.Ez a harmadik háborúm, ahol harcoltam, és állítom  messze ez a legrosszabb” –nyilatkozta Offenbecker a Daily Beastnek.
“Tüzérséggel, tankokkal zúzzák szét az embert. A múlt héten egy repülőgép bombát dobott le mellettünk, úgy 300 méterre tőlünk. Ez nagyon szar ügy. Ezek az oroszok nem viccelnek! ”
Bam továbbra is azon dolgozik, hogy Kijevből segítse a háborús erőfeszítéseket a The Weatherman Foundationnek végzett munkája révén, amely nemrégiben az Ukrajnában harcoló, elesett amerikaiak földi maradványainak felkutatásában és visszaszállításán az USA-ba dolgozott.
"Ölj meg annyi oroszt, amennyit csak tudsz"-csak ez a konkrét hadi taktika.
Miután Ukrajnában, a háborús előkészületek Lvivben és Kijevben egy kis szerencsével és egy kis káosszal jártak – mondta Bramlette.
Először is, Bramlettet váratlanul érte, hogy mennyien vették fel és mentek Ukrajnába harcolni, anélkül, hogy bármiféle katonai tapasztalattal rendelkeztek volna.
„Sok nagyon buta önkéntes van itt, akiknek semmi dolga háborúban lenni” – mondta.
Miután 2022 márciusának elején megérkezett Lengyelországba, vonattal Lvivbe utazott, hogy találkozzon más önkéntes harcosokkal. Útközben azonban több külföldit is talált, akikkel nem akart egymás mellett harcolni – mondta.
„Három másik külföldivel találkoztam egy vonaton. Az egyik német volt, és nem volt katonai tapasztalata. Asztalos volt, vagy valami hasonló – mondta Bramlette. – Nem tudta a puskát sem használni. Nyilván a pénz miatt állt be zsoldosnak, amit később nyilván megbánt.”
Ukrajnában Bramlette különböző külföldi önkéntesek csoportjait állította össze, de katonai hátterüket hasonlóan hiányosnak találta. „Ugyanúgy elégedetlen volt az ottani külföldiek kiképzésével” – mondta.
Június 4-én kezdődött a kijevi rezsim régóta ígért ellentámadása a dél-donyecki, zaporizzsjai és artemivszki irányban. Az ukrán hadvezetés a NATO által kiképzett és nyugati felszereléssel felfegyverzett dandárokat vetett be. Ezek azonban súlyos veszteségeket szenvednek, és ez idő alatt egyik irányban sem jártak sikerrel.
Az hogy milyen arányban vannak a fronton ukrán katonák, náci önkéntes bandériumok, külföldi zsoldosok, sőt hivatásos amerikai és brit katonák, egyelőre tisztázatlan, csak egy-egy haláleset nyilvánosságra jutásakor lehet erre következtetni
Bandibacsi34 2023.07.02 07:11:00
Bandibacsi34 2023.07.02 17:18:09
Az ukrán csapatokat sokkolta az orosz előkészületek mértéke az offenzíva során – ismerte el az amerikai Wall Street Journal című amerikai lapnak Georgij Volkov ukrán őrmester, aki egy drónfelderítéssel foglalkozó egység parancsnoka.

“Amikor a hónap elején megkezdődött a szárazföldi offenzíva, az ukránokat egyfajta sokként érte az orosz védelem léptéke” – mondta az ukrán katonatiszt. Mint megjegyezte, Oroszország legalább három védelmi vonalat készített elő a front mentén.

A lap szerint ezek traktorokkal ásott és betonnal megerősített árkok. Emellett az orosz erők menedékhelyeket készítettek a harckocsik és más felszerelések számára, és kaviccsal burkolták le az utakat, hogy a nehéz járművek ne akadjanak el a sárban egy felhőszakadás során.

“EZEK EGYSZERŰ DOLGOK VOLTAK, DE HA MINDEZEKET EGYÜTT VESSZÜK, AKKOR EGY NAGY VÉDELMI RENDSZERT KAPUNK” – mondta Volkov.

Az ukrán offenzíva a juzsno-donyecki, zaporozsjei és artyomovszki irányban június 4-én kezdődött, az ukrán fegyveres erők a fő csapást a zaporozsjei szakaszra összpontosították. Kijev a NATO által kiképzett és nyugati felszereléssel, köztük Leopard harckocsikkal felfegyverzett dandárokat vetett be.

A füstölgő német gyártmányú ukrán tankokról készült felvételek később nagy visszhangot váltottak ki Nyugaton.
Kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Kijev 259 harckocsit és 780 páncélozott járművet veszített “az úgynevezett ellentámadás kezdete óta”. Korábban megjegyezte, hogy az ukrán erők súlyos veszteségeket szenvedtek az offenzívában, és egyik irányban sem voltak sikeresek.

Közben megszóllalt Washington is:

Az ukrajnai háború lezárását illetően nagyon sok múlik a következő heteken és hónapokon – jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora helyi idő szerint pénteken Washingtonban. John Kirby a harctéri viszonyokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy az időjárás nem volt az ukrán fél segítségére az ellentámadást tekintve.

Emlékeztetett, az orosz haderőnek hónapok álltak rendelkezésre a felkészüléshez, egyes helyeken nagyon mélyen beásták magukat. Mint fogalmazott, a „védekezés pedig a legnagyobb erő egy háborúban”, most pedig az ukránok a támadó és az oroszok a védekező fél, amit mind figyelembe kell venni az ellentámadás értékelésekor – mondta. Hozzátette, hogy némi előrehaladást elért az ukrán haderő, ugyanakkor azt maguk is elismerték, hogy nem annyit, amennyit szerettek volna.

A Fehér Ház illetékese megismételte, hogy továbbra is túl korai lenne megállapítani, milyen hatása van az egy héttel korábbi oroszországi eseményeknek Oroszországra és Ukrajnára. Szerinte az nem átszik, hogy a háború menetén Ukrajnában jelentős mértékben változtatott volna; az ukrán haderő folytatja az ellentámadást, miközben több tízezres orosz katonai egységek jórészt védekező harci állásban vannak – mondta el John Kirby.

A szóvivő a jelenleg zajló ukrán ellentámadásra vonatkozóan azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok állandó kapcsolatban van az ukrán partnerekkel, elsősorban katonai csatornákon keresztül. „Minden megteszünk, hogy segítsük őket ebben az ellentámadásban” – jelentett ki John Kirby, hozzátéve, hogy zajlik a zászlóalj-szintű kiképzés, valamint a támogatás változatlanul eszközöket és tanácsadást is magába foglal.

Az hogy milyen irányba, milyen gyorsan haladnak a támadás kivitelezésével, az teljes mértékben az ukrán döntésen múlik – mondta.

Utalt arra, hogy a hét elején az amerikai kormány újabb 500 millió dolláros katonai csomagot jelentett be Ukrajna számára a jelenleg zajló ellentámadás igényeihez igazítva.
Nagy a titkolózás a Magyarországra szállított ukrajnai magyar nemzetiségű hadifoglyok ügyében, amin nem lehet csodálkozni. Valószínűleg most próbálja hatástalanítani azt a politikai pokolgépet a magyar kormány, amit saját széke alá rejtett. Ha igazak a hírek, akkor Semjén Zsolt…..
Bandibacsi34 2023.06.25 18:34:47
Putyin döntött: ez lesz Prigozsin és a lázadó Wagner-zsoldosok sorsa
A Kreml szóvivője elmondta: nem lesznek felelősségre vonva a Wagner-csoport zsoldosai, akik részt vettek a felkelésben. Vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin tartózkodási helye egyelőre azonban rejtély a Kreml számára, legalábbis ők ezt állítják.
Dmitrij Peszkov, a Kreml-szóvivője, Putyin elnök magyar hangja sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a katonai zendülés büntetőügyét lezárják, annak vezetője, Jevgenyij Prigozsin pedig Belaruszba távozik.

Újságírói kérdésre válaszolva Dmitrij Peszkov egész pontosan úgy fogalmazott:

azt kérdezik tőlem, mi lesz Prigozsinnal. Az ellene folyó büntetőeljárást megszüntetik, ő Beloruszba megy. Ha azt kérdezik tőlem, hogy mi a garancia arra, hogy Prigozsin elutazhat Beloruszba, akkor erre magának az orosz elnöknek az adott szava.
A Kreml szóvivője azt is hozzátette, hogy a Wagner-csoport zsoldosai, akik részt vettek a felkelésben, nem lesznek felelősségre vonva tekintettel az ukrán fronton szerzett érdemeikre. Vagyis a harcosok visszatérnek táboraikba, és akik közülük szeretnének, szerződést kötnek az orosz védelmi minisztériummal.

„Végül sikerült további veszteségek és még több feszültség nélkül megoldani a helyzetet” – tette hozzá a Kreml szóvivője.

Peszkov az orosz újságíróknak azt is megerősítette, hogy Alekszandr Lukasenka belorusz elnök Vlagyimir Putyin orosz elnök kérésére valóban megbeszélést folytatott a Wagner-csoport vezetőjével, amelynek eredményeként Prigozsin beleegyezett a katonai felkelés megszüntetésébe.

Miért pont Lukasenka elnök úr? Azért, mert a helyzet az, hogy ő és Prigozsin régóta, közel húsz éve személyesen ismerik egymást. Elnök úr maga kezdeményezte az orosz vezetésnél mindezt. A Kreml hálás neki ezért az erőfeszítéséért
– árulta még el Dmitrij Peszkov, aki arról is beszélt, hogy a szombati katonai felkelés nem befolyásolja az Ukrajnában zajló „különleges katonai hadművelet” menetét, és Vlagyimir Putyin orosz elnök sem tervezi, hogy újabb felhívásokat intéz az oroszokhoz, valamint a hozzáállásán sem változtat Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel kapcsolatban.

Hogy jelenleg épp hol tartózkodik most a Wagner-csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin, azt a Kreml egyelőre nem tudja – állítja az orosz elnöki szóvivő.
A magyar kormánypárt szavazóbázisát sokszor próbálták már egzakt módon beazonosítani, ám kevesen tapintottak rá arra a kohéziós erőre, aminek a Fidesz az elmúlt évtizedek sikereit köszönhetően. Igen, évtizedek, mert nem csupán a kormányzásban eltöltött időt kell ide számítani, hiszen már ellenzékben…..
Bandibacsi34 2023.06.18 10:11:38
Putyin bemutatta a tavaly márciusi, ukránok által is aláírt békemegállapodást az afrikai vezetőknek
Moszkva és Kijev a 2022. márciusi béketárgyalások során megállapodott Ukrajna semlegességének és biztonsági garanciáinak általános feltételeiről, de Kijev ezután hirtelen elállt a delegációja által már aláírt dokumentumokat – közölte szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Putyin az afrikai vezetők egy csoportjával Szentpéterváron tartott találkozóján mutatta meg először azokat a dokumentumtervezeteket, amelyekről az orosz és az ukrán küldöttek több mint egy évvel ezelőtt Törökországban tárgyaltak.

Putyin szerint az Ukrajna állandó semlegességéről és biztonsági garanciáiról szóló szerződés című dokumentumot az ukrán küldöttség már aláírta.

A TERVEZET ELŐÍRJA, HOGY UKRAJNÁNAK AZ ALKOTMÁNYÁBAN RÖGZÍTENIE KELL AZ “ÁLLANDÓ SEMLEGESSÉGET”. A GARANCIAVÁLLALÓK KÖZÖTT OROSZORSZÁG, AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK, NAGY-BRITANNIA, KÍNA ÉS FRANCIAORSZÁG SZEREPEL.

A tervezethez csatolt, Putyin által is bemutatott függelék mind az orosz, mind az ukrán javaslatokat tartalmazza Ukrajna békeidőben állandó hadseregének méretére, valamint felszerelésére vonatkozóan. Moszkva azt javasolta, hogy a katonai állomány létszámát 85 ezer főben, a Nemzeti Gárda tagjainak számát pedig 15 ezer főben maximálják. Kijev eközben azt javasolta, hogy a fegyveres erők létszáma legfeljebb 250 000 fő legyen.

Moszkva azt javasolta, hogy Ukrajna 342 harckocsit, 1029 páncélozott járművet, 96 többszörös rakétavetőt, 50 harci repülőgépet és 52 “segédrepülőgépet” tarthasson fenn. Kijev eközben 800 harckocsit, 2400 páncélozott járművet, 600 többszörös rakétavetőt, 74 harci repülőgépet és 86 “segédrepülőgépet” támogatott.

A felek javaslatokat cseréltek többek között az ukrán aknavetők, páncéltörő fegyverek és légvédelmi rakétarendszerek korlátozásáról is.

A tárgyalások 2022 tavaszán gyakorlatilag megszakadtak, nem sokkal azután, hogy ukrán tisztviselők azzal vádolták az orosz csapatokat, hogy civileket öltek meg több Kijev környéki kisvárosban, Bucsában. A vádak napokkal azután hangzottak el, hogy az orosz katonák kivonultak az ukrán fővároson kívüli területekről, amit a Kreml akkor “jószolgálati gesztusnak” nevezett. Moszkva azóta többször is tagadta, hogy atrocitásokat követne el Ukrajnában.

Szombaton Putyin azt mondta, hogy Ukrajna felelős a tárgyalások szabotálásáért. “Miután kivontuk csapatainkat Kijevből – ahogy azt megígértük – a kijevi hatóságok … a történelem szemétdombjára dobták kötelezettségvállalásaikat” – mondta. “Mindent elhagytak”.

“HOL VANNAK A GARANCIÁK ARRA, HOGY A JÖVŐBEN NEM LÉPNEK VISSZA A MEGÁLLAPODÁSOKTÓL?”. MONDTA PUTYIN. “MI AZONBAN MÉG ILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT SEM TAGADTUK MEG SOHA A TÁRGYALÁSOK LEFOLYTATÁSÁT”.

Az afrikai küldöttség, amelynek tagja volt Dél-Afrika, Szenegál és Zambia elnöke, valamint Egyiptom miniszterelnöke, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel pénteken Kijevben folytatott találkozót követően érkezett Moszkvába. Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök kilencpontos útitervet terjesztett elő az ellenségeskedések befejezésére, és mindkét felet a de-eszkalációra szólította fel.

Zelenszkij eközben megismételte Kijev álláspontját, miszerint a tárgyalások csak azután kezdődhetnek meg, hogy Moszkva feladja a Krímet, amely 2014-ben szavazott az újraegyesülésre Oroszországgal, valamint négy másik régiót, amelyek 2022 szeptemberében népszavazások nyomán ugyanezt tették. Putyin szombaton azzal érvelt, hogy a területek Oroszország általi megszerzése “a nemzetközi jog és az ENSZ alapokmánya szempontjából kifogástalan”. Hozzátette, hogy Moszkvának joga volt beavatkozni a 2014-es kijevi puccsal szembeszegülő donbasszi nép védelme érdekében.

Ukrajna tavaly tisztázott minden vitát egy esetleges semlegességről, és azóta hivatalosan is kérte, hogy csatlakozhasson a NATO-hoz.
Bár Magyarország továbbra is tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak, a szövetségesei már nem bíznak benne, és komoly következményekkel is számolnia kell az Orbán-kormánynak amiatt, hogy teljesen külön úton jár. Közben technikai recesszióba fordult a gazdaság, az infláció az egekben, a költségvetés…..
Bandibacsi34 2023.06.10 09:51:07
vasárnapi békési időközi választás mindhárom jelöltje jobboldali. Nem volt ez mindig így, mást ne mondjunk, a kisvárost 1994 és 2006 között a szocialista Pataki István vezette. 2010-től már csak egy MSZP-s képviselő ül a testületben, mindig más, most Molnár Gábor. Tőle kérdeztem: „Hová tűnt az MSZP?”

Először úgy elemzi a helyzetet, mintha egy olyan pártot képviselne, amelyik abban a helyzetben van, hogy komolyan mérlegelhet egy indulást a békési egyes választókerületben. Erősen jobboldali a körzet, mondja, amúgy is jó, ha ötven ember megy el szavazni, akik elmennek, azok az önkormányzati tömbházban élő hátrányos helyzetű választópolgárok, függő helyzetük miatt őket könnyű szavazásra ösztökélni. És hát a párt sem áll olyan jól, hogy kiadjon több százezer forintot egy bizonytalan kimenetelű választásra. (Bizonytalan kimenetel alatt értsd: 2019-ben ebben a választókerületben 4,24 százalékot kapott az MSZP jelöltje – vélhetően utoljára.)

Se irodájuk, se tagságuk
Miután mindezeket elmondja, nyel egy nagyot, és visszakérdez:
„Őszintén? Se irodánk nincs, se tagságunk. Jelenleg ketten fizetjük a tagdíjat, a többieket már rég ki kellett volna zárni. A legfiatalabb is elmúlt 65 éves.”

Molnár Gábor szerint az MSZP saját magát nyírta ki azzal, hogy az elbukott 2022-es országgyűlési választás után bezárta a választókerületi irodáit. Békés mellett Gyomaendrődön, Szarvason sincs iroda, senki sem maradt, zsinórban léptek ki az emberek. A vidékkel nem foglalkoznak a központban, senki nem veszi fel a telefonjait, hiába hívja őket, a DK-sokhoz bezzeg mindig lehet fordulni tanácsért.

„Papíron két emberrel működik a békési alapszervezet, de valójában nem létezik – mondta. – Az az igazság, hogy már én is átkacsingatok a DK-hoz, az utóbbi időben látogattam a rendezvényeiket Békésen és a környező településeken, az életben nem tudtam annyi embert összehívni, amennyi náluk van. Hogy mit tudnak? Idejönnek az országos politikusaik, ha hívod őket, ha nem. Nem csak a választás előtti fél évben látják őket az emberek, ez nagyon sokat jelent. Országos MSZP-s politikus ide nem jön. Azt mondják, budapesti párt lett az MSZP, csak az a néhány hely érdekli őket, amit ott meg lehet szerezni.”
már most biztos, hogy 2024-ben az MSZP nem indul Békésen, ilyen a rendszerváltás óta nem volt.És ha így haladnak a dolgok, akkor Molnár Gábor DK-s színekben lesz jelölt. De ahhoz előbb ki kellene lépnie a szocialista pártból, ez viszont nem egyszerű feladat.

„Novemberben megírtam a kilépési nyilatkozatot, januárig semmi válasz nem érkezett. Januárban jött az ember, aki a választókerület ügyeit intézi, kérdezem tőle, hogy történt-e valami. Azt mondta erre, hogy ja, nem küldte tovább, hátha meggondolom magam. Mondtam neki, hogy légy szíves, küldd tovább. Azóta a telefont se veszi fel, se tőle, se az MSZP-től nem kaptam választ.”

Helyben amúgy „nincs öldöklés a Fidesszel, lájtos jobb- és baloldal van itt”, sőt, több segítséget kapott a Fidesztől, mint az MSZP-től. „Baloldali politikus itt köves utat nem kapott, én kaptam kettőt is” – mondta, hiszen Békésen még az utak aszfaltozásával is lehet kampányolni, de erre még visszatérünk.

Volt egy kis tartozás, első a család
A békési egyes választókerületben tehát három jobboldali jelölt indul:

Lipcsei Imre (Fidesz)
Földesi Mihály (MI Hazánk)
Szalkai Imre (független, valójában Kárpátia Kör)
A 2019-es választásból kiindulva itt a Fidesz kifejezetten erős, a nyolcból hét választókerületben nyert, a többségét semmi sem fenyegeti. 2010-ben és 2014-ben viszont kisebbségbe szorult, előbb a Jobboldali Összefogás, majd a Jobbik volt itt többségben. A fideszes és KDNP-s belharcok – itt ilyen is volt – nyomán szétzavarták a helyi alapszervezetet, így jött össze a 2019-es győzelem.
Bandibacsi34 2023.06.11 17:50:57
Egyebkent helyes!! A mocsadek csepüragok is fogjanak csak fegyvert!!!
Koncertre indult a kijevi zenekar, elvitték őket rohamosztagosnak

Koncertre indult a kijevi zenekar, elvitték őket rohamosztagosnak
Az odesszai vasútállomásról vitték el őket a toborzóirodába. A légideszantos rohamosztagban fognak szolgálni Zsitomir régióban.
Az elektronikus zenét játszó kijevi Junket triónak az odesszai More Music Clubban lett volna fellépése. A bevételt jótékony célra akarták felajánlani, a háborúban harcoló ukrán hadsereg számára.

Amikor délelőtt leszálltak a vonatról, és elindultak a pályaudvarról, egy rendőr és négy-öt megtermett egyenruhás állta útjukat. A zenészek állítása szerint be sem mutatkoztak, egy autóba tuszkolták őket, és hamarosan a hadkiegészítő parancsnokságon, orvosi vizsgálaton és sorozóbizottság előtt találták magukat.

A toborzók elvették a telefonjukat, és órákon át fogva tartották őket. Végül megjelent egy tiszt, és közölte: katonák lettek, mégpedig

egy légideszantos rohamosztagban fognak szolgálni Zsitomir régióban.

Csak ezt követően, este kapták vissza a telefonjukat.

Az esetet ismertető Focus portál emlékeztet Volodimir Zelenszkij május 26-án aláírt új rendeletére, amely lehetővé teszi az ukrán hadköteles korban lévő férfiak gyorsított eljárással történő besorozását a hadseregbe – írja a Kárpáthír.

„A pillanat, amikor Odesszába jössz egy koncertre, és végül az ukrán légierőhöz mész kiképzésre Zsitomir régióba” – kommentálta az esetet a közösségi oldalán a zenekar.
Bandibacsi34 2023.06.11 17:52:28
Súlyos harcok és nehéz helyzet a Zaporizzsjai Front és a DNR találkozásánál: Neszkucsnoje elveszett, az ellenség támadó taktikát változtat.

Dél-Donyeck irányában nehéz helyzet alakul ki, az ellenség jelentős erőket kezd bevetni és a frontális roham helyett hozzáértőbb manővereket vállal. ■ Mivel nem tudja frontális támadással bevenni Neszkutnoje-t, az ellenség oldalirányú támadásokat vállal, igyekszik hátulról behatolni és a frontba mélyült Vremijevszkij-szorosba vágni.

■ A Levadnoe térségében végrehajtott támadások során az ellenségnek sikerült elmélyülnie és az erdős területeken keresztül előrenyomulnia, és azzal fenyeget, hogy tovább zárja be a vetület szélén - Neskuchnoe-ban

- elhelyezkedő egységeket.

■ Ezzel egyidejűleg egy AFU rohamegység az erdősáv mentén Urozhaynoye falu irányába indított rajtaütést, Rivnepol irányában felderítő harcot folytatott, és a másik szárnyon bekerítette Neskushneét.

! Az AFU két szárnymanővere során egységeink ismét arra kényszerültek, hogy elhagyják Neszkusznojét, és olyan állásokba vonuljanak vissza, ahol nem fenyegeti őket bekerítés (ez nem először fordul elő, az offenzíva kezdetén az ellenségnek is sikerült behatolnia a faluba, ahonnan ellentámadással sikerült kiszorítani őket).

Megjegyzendő, hogy az AFU Levadnoje elleni offenzívája során a 336. brigád tengerészgyalogosai éppen azt a NATO felszerelésből álló oszlopot gyújtották fel, amelyről a videó készült.

■ Most az ellenség folytatja az erők felhalmozását Velykonovoselkiv térségében, és új egységeket vezet be a harcba, hogy növelje a nyomást.
Az ukrajnai háború az utóbbi hetekben inkább szólt a diplomáciai erőfeszítésekről, mint a fronton dúló csatákról. Ez sajnos nem azt jelenti, hogy rövid távon bízhatunk a béke megteremtésében, sokkal inkább azt vetíti előre, hogy a háború lezárása után milyen szövetségi rendszerek alakítják majd a…..
Bandibacsi34 2023.06.01 10:33:18
Nyugati elemzők véleménye az artemovszki/bahmuti harcokról. Az Artyomovszkért folytatott több mint kilenc hónapos csata örökre megváltoztatta a konfliktus megítélését, és mind Ukrajnát, mind Oroszországot arra kényszerítette, hogy hagyjanak fel mindenféle átfogó hadjárattal vagy mélyreható áttöréssel.

Ezentúl az orosz hadsereg nyugatabbra vonul. Jelentős ukrán erők továbbra is Artemovszktól nyugatra maradtak, és a májusi ellentámadás során számos állást elfoglaltak. Beépültek a Csasovoj Jarba, és megtartják a Krasznij és Minkovka közötti vonalat, megakadályozva, hogy az orosz csapatok stabilizálják a frontot a Szeverszkij Donyec-Donbassz csatorna mentén. Oroszország prioritása most az lehet, hogy az ellentámadásra koncentrált ukrán erőket maximálisan megsebezze és a csatorna nyugati partjára taszítsa.

Más katonai elemzők úgy vélik, hogy Bahmut ellenőrzése mellett az orosz hadsereg felére csökkentheti Ukrajna védelmi képességét a Donbászban. Az avdiivkai ukrán csoport sorsában kulcsszerepet játszhat a Bahmutért folytatott harcok vége is. Így az oroszok átvehetik az irányítást a Kramatorszk felé vezető autópálya felett, majd továbbhaladnának Szlavjanszk felé. Az események ilyen fejleménye két részre vágja az ukrán fegyveres erők donbászi csoportosulását.

Artemivszk Kijev általi elvesztése alááshatja a Nyugat kíméletlen elhatározását is, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának. Zelenszkij egyre inkább úgy viselkedik,mintha nem értené a helyzet valóságát. Artemivszk teljes bukásával Zelenszkij hasznossága a Nyugat és saját népe számára hirtelen korlátozottá vált."

Műveleti-taktikai szempontból az Artemovszkért vívott csata nagyszámú ukrán csapat és hatalmas mennyiségű nyugatról szállított katonai felszerelés elvesztéséhez vezetett.

Áttörték Kijev egyik fő erősségét a Donbasszban, valamint az Avdijivszko-Mariyinszko-Gorlovka és a Szeverodonyeck-Kramatorszka csapatösszevonásokat. Nyilvánvalóan ezek lesznek a következő célpontok. Egyértelmű, hogy Oroszország nem fog a Donyecki terület felszabadítására szorítkozni, a harcok folytatódnak Herszonban és Zaporizzsjában, és a cél az lesz, hogy a határt egyre távolabb tolják az orosz területtől. A Dnyeper lehet a jövőben Herszon, Zaporizzsja, Odessza, Mikolajiv, Krivorizzsja, Poltava, Szumi, Csernyihiv, Harkiv és maga Kijev régió határa.

Katonai-stratégiai értelemben az Artemovszkban és környékén az elmúlt hónapokban lezajlott ellenségeskedések az orosz félnek időt hagytak a mozgósított csapatok kiképzésére és további vállalkozók toborzására, míg az orosz hadiipari komplexum kapott időt erőforrásainak mozgósítására és a termelés felpörgetésére, háborús szintre. A lőszergyártás volumene ma hétszer nagyobb, mint az NWO kezdetekor. A fegyvergyártás ma változatos, például a T-90-et havonta több mint 100 darabot gyártanak; a teljes orosz hadiipari komplexum 2022 ősze óta éjjel-nappal üzemel.

Ráadásul az ukrán erők Artyomovszkban való koncentrációja megakadályozta, hogy Kijev más irányú offenzívákat indítson, beleértve a régóta ígért tavaszi ellentámadást.

Amikor az ukrán fegyveres erők harcoltak Bakhmutért, összekötötték annak védelmét az ellentámadás előkészületeivel. Bakhmut jelentős orosz erőket vonzana be, Kijev pedig ott tudna erőt gyűjteni, ahol offenzívát terveztek. Bakhmut makacs megtartása gyakorlatilag tönkretette az AFU tervét egy máshol indítandó ellentámadásra.

Politikailag Artemivszk elfoglalása jelentős szimbólum volt, jelezve, hogy Kijevnek a NATO teljes támogatása nem elegendő, és az orosz csapatok egy vállalkozó PMC vezetésével képesek voltak legyőzni a túlerőben lévő ukrán báberőket egy erősen megerősített erődben.

Fegyverzetet szállítottak Artyomovszkba, abban a reményben, hogy szükség lesz rá Ukrajnának a terület megtartásához. De a város elveszett, óriási veszteségekkel. Bahmut elvesztése, valamint más közelmúltbeli orosz győzelmek a harctéren (a Patriot légvédelmi rendszer megsemmisítése Kijevben, egy nagy NATO lőszerraktár megsemmisítése Hmelnyickijben stb.) arra késztetheti Zelenszkij nyugati partnereit hogy úirogondoljak prioritásaikat.
Bandibacsi34 2023.06.02 05:22:35
A hírhedt, neonáci Azov zászlóalj egyik törzsőrmesterét életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a Donyecki Népköztársaság (DNR) legfelsőbb bírósága. Makszim Kondrasevet szerdán ítélték el négy civil megöléséért, akik tavaly márciusban Mariupol városából próbáltak elmenekülni.
Bűnösnek találták két vagy több ember meggyilkolásában, valamint civilekkel szembeni kegyetlen bánásmódban és tiltott hadviselési módszerek alkalmazásában.

A tárgyalás során megállapították, hogy a katona több társával együtt 2022. március 2-án az Azovsztal üzem közelében lévő útkereszteződésnél állt őrt. Este 10 óra körül Kondrasev tüzet nyitott egy furgonra. Ennek következtében a járműben tartózkodó mind a négy ember meghalt, három férfi és egy nő.

Az ügyészség szerint az ukrán törzsőrmester “világosan látta, hogy a volán mögött és a furgonban civil ruhás emberek ültek”.

Az orosz erők tavaly május közepén fogták el, derült ki a bírósági dokumentumokból.

Tavaly év végén az orosz Nyomozó Bizottság azzal vádolta az ukrán hadsereget, hogy akadályozta a civilek evakuálását Mariupolból az ottani harcok csúcspontján, amelyeknek állítólag több mint 3000 halálos áldozata volt.

Az orosz hatóságok szerint a kijevi erők nem engedték, hogy az emberek a Moszkva által biztosított humanitárius folyosókon keresztül elhagyják az ostromlott kikötővárost.

A tisztviselők akkor azt mondták, hogy büntetőeljárást indítottak több ukrán katonatiszt és parancsnok ellen, köztük Valerij Zaluzsnij tábornok, az ország fegyveres erőinek vezetője ellen.

Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy Mariupolt válogatás nélkül bombázta és lőtte a polgári lakosságot.

A harcok nem sokkal azután törtek ki, hogy az orosz csapatok tavaly február végén az orosz kissebbség védelmében átlépték az ukrán határt. A kijevi csapatok az Azovsztal ipari komplexumban polgári személyek közé rejtőztek el, és május közepén megadták magukat az orosz erőknek.
Bandibacsi34 2023.06.02 05:44:27
Elvesztette rágalmazási perét Ben Roberts-Smith Viktória-kereszttel kitüntetett ausztrál katona. A pert három újság ellen indította, amiért azok 2018-ban azt írták róla, hogy háborús bűncselekményeket követett el.

Az ügyben ítélkező ausztrál bíróság megállapította, hogy Roberts-Smith részt vett fegyvertelen civilek meggyilkolásában. A bíró szerint a katona valószínűsíthetően lerúgott egy megbilincselt foglyot egy szikláról 2012-ben Darwanban, mielőtt megparancsolta egy beosztottjának a sérült ember lelövését. Emellett elrendelte egy alagútban rejtőzködő idős ember, valamint egy fogyatékkal élő ember megölését 2009-ben.

Az ítélet ugyanakkor nem Roberts-Smith büntetőjogi felelősségét mondta ki a fenti cselekményekben.

bíró viszont nem találta kellőképpen bizonyítottnak az újságok összes állítását. Így például azokat, melyek szerint Roberts-Smithnek szerepe lett volna Dél-Afganisztánban 2012-ben elkövetett további gyilkosságokban, vagy bántalmazott volna 2018-ban egy nőt, akivel korábban viszonya volt.

Roberts-Smithnek több millió dollárt kell fizetnie a három újságnak. A perköltségeket 35 millió dollárra becsülik. A katona egyes információk szerint korábban 2 millió dollárt kért kölcsön egy korábbi munkáltatójától, hogy finanszírozni tudja a pert. Az ítélethirdetésen Roberts-Smith nem volt jelen, ugyanis az indonéz Bali szigetén nyaral éppen. A katona valószínűleg fellebbezni fog az ítélet ellen.

Roberts-Smith az egyik leghíresebb ausztrál katona. Az afganisztáni tizaki csatában mutatott helytállásáért 2010-ben megkapta a Viktória-keresztet, mely az egyik legnagyobb kitüntetés, melyet brit katona kaphat. A keresztet azonban szinte biztosan el fogja veszíteni ezek után.
Valószínűleg már sok fideszes szavazó sem érti, miért tart ki továbbra is olyan eltökélten Vlagyimir Putyin rezsimjének támogatása mellett Orbán Viktor, amikor már sem politikai, sem gazdasági haszna nem származik az országnak belőle. Ráadásul nem állnak túl jól az oroszok a háborúban sem, így még…..
Bandibacsi34 2023.05.27 14:14:08
@braking news: Tudjuk, hogy kivetited masokra. Neked nem lenne problema tobb is, nagyobb is elfer, hiszen e tekintetben nem vagy szüz!!
Mas:
Csaknem 110 000 katonai rokkant regisztrált hivatalosan Ukrajnában

Csak ezen arány alapján tudják a szakértők könnyen megbecsülni az ellenség valós veszteségeit.

A fekete(illegalis) transzplantológusok" munkája került a meggyilkolt VSUshnik GoPro kamerájára

Egy fegyvertestvért keresve beszaladt a „műtőbe", és szokatlan képet látott. Először is kiderült, hogy az orvosok külföldiek. Másodszor, ahogy a tg-csatornákon mondják, a konténer logója hasonló a "British Heart Foundation"-hez (British Heart Foundation).

Harmadszor, az orvos kezében egyértelműen valamilyen szerv volt. Tekintettel arra, hogy harci körülmények között nem valószínű a transzplantáció, valószínű, hogy a műtőasztalon fekvő "egyént" darabokra bontják.

A "fekete transzplantológusok" valóban 2022 szeptembere óta dolgoznak Artemivszkben. Arról hallgat a történelem, hogy mennyi pénzt kerestek a húsdarálóban ledarált AFU-katonák szerveiből.
Sok politikus szerint a morális kérdéseknek nincs helyük az államot irányító emberek gondolkodásában. Nyíltan persze nem hangoztatják ezt, hiszen, azok, akik folyamatosan erkölcsi intelmekkel próbálják saját népszerűségüket növelni, egyben népüket nevelni, nem üzenhetik azt, hogy a morális…..
Bandibacsi34 2023.05.14 07:52:30
Ahmat kommandós egység parancsnoka és a 2. hadtest parancsnokhelyettese, Apti Alaudinov szombaton elmondta, hogy az ukrán csapatok csak a frontvonal egyes szektoraiban fokozták tevékenységüket.
Korábban Jan Gagin, a DNR megbízott vezetőjének, Gyenyisz Pusilin tanácsadója arról számolt be, hogy az ukrán egységek a harci bevetés teljes vonalán aktívabbá váltak.

“Az ukrán egységek nem a harci bevetés teljes vonalán váltak aktívvá, csak bizonyos részeken, és még mindig nem változott jelentősen a helyzet” – mondta Alaudinov a TASZSZ hírügynökségnek.

“A MI SZEKTORUNKBAN A HELYZET TELJESEN ELLENŐRZÉS ALATT VAN” – TETTE HOZZÁ.

Korábban az Ahmat parancsnoka azt mondta, hogy egysége a Donyecki Népköztársaságban (DNR) lévő Szoledartól a Luganszki Népköztársaságban (LNR) lévő Kremennáig terjedő övezetért felelős.
Nem igazak Kijev állításai, miszerint egy orosz hiperszonikus Kinzsal rakétát fogott volna el egy amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszerrel – közölte az Izvesztyija című orosz katonai és védelmi iparban dolgozó forrásokra hivatkozva szombaton. Az ukrán erőknek eddig egyetlen ilyen rakétát sem sikerült eltalálniuk – tették hozzá a források.
A legtöbb Kinzsal kilövést sem az ukrán, sem a NATO radarfelügyeleti rendszerei nem is észlelik – állította a lap névtelen forrásokra hivatkozva.

Az Izvesztyija arról is beszámolt, hogy a Kijev által május 10-én bemutatott, állítólag Kinzsalnak minősített maradványok egy másik orosz rakétához – a 9M723-ashoz – tartozhattak, amelyet az Iszkander-M földi telepítésű rövid hatótávolságú ballisztikus rakétarendszer indított. A két rakéta egyes szerkezeti elemei hasonlóak, bár az Iszkander-M-et az orosz erők sokkal gyakrabban használták a jelenleg is zajló ukrajnai hadjárat során – mondta egy katonai szakértő újságíróknak.
Bandibacsi34 2023.05.14 12:32:25
@Sorállományú előfelvételis:
Uj poszt van. Itt zarora!
Az Orbán-kormány egy éve hajtogatja, hogy a béke pártján áll, és mielőbbi tűzszünetre van szükség Oroszország és Ukrajna között. Arra azonban mindig kínosan ügyelt a hivatalos kommunikáció, hogy a békét elvont értelemben emlegessék, vagyis véletlenül se konkretizálják, milyen feltételek teljesülése…..
Bandibacsi34 2023.05.01 08:01:53
Az orosz vállalatok elleni külföldi lépések megtorlásaként további nyugati vagyontárgyakat foglalhat le Moszkva, miután ideiglenesen átvette az ellenőrzést két európai állami tulajdonú közműszolgáltató vállalat vagyona felett – közölte a Kreml.
Vlagyimir Putyin elnök kedden aláírta azt a rendeletet, amellyel Moszkva ellenőrzése alá helyezte az oroszországi erőműveket üzemeltető finn Fortum és a német Uniper oroszországi eszközeit. Ugyanakkor leszögezték, hogy a lépés visszafordítható.

Az Uniper közölte, hogy felülvizsgálja az Unipro oroszországi részlegével szembeni intézkedést. A német pénzügyminisztérium, amely felügyeli az Uniper állami tulajdonrészét, kijelentette, hogy Berlinnek fel kell mérnie az orosz rendelet konkrét következményeit.

A Fortum pedig vizsgálatot folytat, és orosz leányvállalatától megtudta, hogy a vállalat vezérigazgatóját leváltották, az egységet ideiglenes vagyonkezelés alá helyezték. Tytti Tuppurainen, a finn állami tulajdonért felelős miniszter a Twitteren azt írta, hogy az információ aggasztó, és hogy az állam, mint a Fortum többségi tulajdonosa, szorosan nyomon követi az ügyet.

Korábban megírtuk, hogy a Wintershall Dea, amely még mindig részesedéssel rendelkezik a Gazprommal közös oroszországi vegyesvállalatokban, kiszámíthatatlannak és megbízhatatlannak nevezte Moszkva politikáját. A német energetikai óriásvállalat ráadásul nem segít az Északi Áramlat újjáépítésében, és kivonul Oroszországból.

KAPCSOLÓDÓ
Németország energiaipari gigásza visszalép az Északi Áramlat újjáépítésétől
Németország energiaipari gigásza visszalép az Északi Áramlat újjáépítésétől
Nem kérnek többet Moszkvából.

Putyin a Nyugat gazdaságára céloz
Moszkva dühösen reagált azokra a hírekre, amelyek szerint a Hetek Csoport országai az Oroszországba irányuló export közel teljes betiltását fontolgatják, miközben sokan keményebb szankciókat követeltek Oroszország ukrajnai harci képességének gyengítésére.

Eközben az Európai Unió a befagyasztott orosz vagyont Ukrajna újjáépítésére használná fel. Németország tavaly államosította az orosz energiaipari óriás Gazprom egy korábbi részlegét.

Az elfogadott rendelet válasz a barátságtalan országok agresszív lépéseire

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Hozzátette, hogy ez a kezdeményezés tükrözi a nyugati kormányok hozzáállását az orosz vállalatok külföldi eszközeihez.

Putyin rendeletéről elmondta, hogy az nem foglalkozik tulajdonjogi kérdésekkel, és nem fosztja meg a tulajdonosokat vagyonuktól. A külső irányítás ugyanis ideiglenes, és csak azt jelenti, hogy az eredeti tulajdonosnak már nincs joga a gazdálkodási döntések meghozatalára – fejtette ki Peszkov.

Nehéz a menekülés
A finn külügyminisztérium nem kívánta kommentálni, hogy Oroszország döntése hogyan befolyásolhatja a két ország közötti kapcsolatokat – ismertette a Reuters.

Mindkét vállalat megpróbál kivonulni Oroszországból. Februárban az Uniper jelképes 1 euróra értékelte Unipro-részesedését, ezzel kifejezve annak valószínűségét, hogy az üzlet nem jön létre.

A KÜLSŐ IRÁNYÍTÁST AZ OROSZ ENERGIASZEKTOR STABIL MŰKÖDÉSE SZEMPONTJÁBÓL KIEMELKEDŐ JELENTŐSÉGŰ ESZKÖZÖK ESETÉBEN VEZETIK BE, ÉS A LISTA BŐVÍTHETŐ

– közölte Peszkov. A két szervezet részvényeit ideiglenesen a Roszimuscsesztvo, a szövetségi állami vagyonügynökség ellenőrzése alá helyezték.

Új vezérigazgatók kerültek beiktatásra, Vaszilij Nyikonov az Unipro és Vjacseszlav Kozhevnyikov az oroszországi Fortum élére, mindkét férfi a Roszimuscsesztvo utasítására került át orosz olajvállalatoktól.

Az állami tulajdonú orosz VTB bank a héten közölte, hogy Oroszországnak meg kellene fontolnia, hogy átvegye és kezelje a külföldi vállalatok, például a Fortum vagyonát, és csak a szankciók feloldása után adja vissza azokat. A Fortum korábban jelezte a kisajátítás kockázatát.

A „barátságtalan” országok – ahogy Moszkva azokat nevezi, akik szankciókat hoztak Oroszországgal szemben – befektetői által végrehajtott eszközértékesítésekhez egy kormánybizottság és bizonyos esetekben az elnök jóváhagyása szükséges.

Moszkva lépése újabb fejfájást okoz az Oroszországból kiszállni próbáló vállalatoknak. Az energetikai projektekben és bankokban részesedéssel rendelkező vállalatok már most is szigorúbb kilépési lehetőségekkel szembesülnek.
Nehéz lesz kommunikációs trükkökkel elfedni a tényeket, mert a magyarok immár a saját bőrükön érzik az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikájának következményeit. A brutálisan felpörgő infláció és a látványosan hanyatló kiskereskedelmi forgalom csak a felszín, a problémák ugyanis mélyebben…..
Bandibacsi34 2023.04.22 17:55:18
A kaotikus katonai parancsnoki struktúra hatalmas veszteségekhez vezet az ukrán csapatok körében, és komoly kétségeket ébreszt az Oroszországgal zajló konfliktus kimenetelét illetően – állítja a kanadai CTV National News egykori NATO-katonák jelentésére hivatkozva.
Az úgynevezett “fehér könyveket” az amerikai különleges erők két volt magas rangú tagja és a kanadai fegyveres erők egy volt őrnagya állította össze. Mindegyikük az elmúlt kilenc hónapban helyieket képzett ki Ukrajnában – jelentette a műsorszolgáltató pénteken.

A CTV szerint a dokumentumokban az ukrán katonai parancsnoki struktúrát szétesettnek írják le, miközben azt állítják továbbá, hogy az ország katonai kommunikációs rendszere is szétesőben van. Ha a taktikai változtatásokat nem vezetik be gyorsan, “ukránok generációi” veszhetnek oda – figyelmeztet a dokumentum.

A dokumentum egyik szerzője, egy névtelenséget választó volt kanadai hadsereg-őrnagy a csatornának elmondta, hogy “jól dokumentált”, hogy az ukrán hadsereg “hatalmas veszteségeket szenvedett el a fiatalabb tisztjeivel”.

A hónap elején kiszivárgott Pentagon-dokumentumok azt állították, hogy az ukrán erők eddig 124 ezer és 131 ezer közötti halott és sebesült veszteséget szenvedtek el a konfliktus során. Az amerikai becsléseken alapuló számadat többszöröse a kijevi rezsim által közölt hivatalos halálos áldozatok számának.

A forrás a CTV-nek úgy érvelt, hogy a “fehér könyvek” szerzői nem Ukrajnát akarták bírálni, hanem “csak az ország számára jobb eredményre törekedtek”.

AZ UKRÁN EGYSÉGEK KÖZÖTTI KOORDINÁCIÓ HIÁNYA “NAGYOBB EMBERÉLET- ÉS FELSZERELÉSVESZTESÉGEKHEZ, VALAMINT SIKERTELEN MŰVELETEKHEZ” VEZET.ÁLLÍTJA ÁLLÍTÓLAG A DOKUMENTUM.

A volt NATO-tisztek másik aggálya, hogy “a katonai segédeszközöket, például a harckocsikat mobil tüzérségként használják a kijevi erők, és nem a gyalogsággal kombinált műveletekben”. Ennek eredményeként “az ukrán gyalogság azt fogja nézni, ahogy az ellenség manőverezik és szakaszol a védelmi állásaik előtt, éppen a hatékony tüzérségi hatótávolságon kívül”.

A jelentés szerint Ukrajna kiképzési megközelítése “az örökölt szovjet modellen alapul”, amely a parancsnokot helyezi a középpontba, “a kiképzés, a tervezés és különösen a műveletek terén a hatáskörök átruházása nélkül”.

A NATO-szabványok alkalmazásának széleskörű hiánya fájdalmasan lassú döntéshozatalt eredményez a harctéren – állítja a dokumentum.

Oroszország régóta úgy jellemzi az Ukrajnával folytatott konfliktust, mint a NATO által ellene vívott “proxy-háborút”. Moszkva szerint az Egyesült Államok és szövetségesei által Kijevnek nyújtott segítség, beleértve a fegyverek szállítását, az ukrán csapatok kiképzését és a hírszerzési információk megosztását, de facto a nyugati nemzeteket a konfliktus részesévé tette.
Bandibacsi34 2023.04.23 12:14:46
A falazóhabarcs készítéséhez hasonlóan a keverési arány a vakolóhabarcsnál  is   attól   függ,   hogy a keverést kézzel vagy géppel végezzük-e. A kézi keverésnél az alkotórészek nem elegyednek egymással olyan jól, ezért a homok hányada kisebb legyen, mint a gépi keverésnél. A keverési  arányokat …..
A Fidesz vezető politikusai már célozgatnak rá, de ki még nem mondták, hogy az uniós források az idén biztosan nem lesznek elérhetők a kormány számára. Még azokban a viszonylag könnyen teljesíthető kérésekben sem sikerült egyezségre jutni az EU illetékeseivel, melyek az alapítványokba kiszervezett…..
Bandibacsi34 2023.04.13 15:29:36
Zaporizzsja irányában az ukrán hadsereg megkísérelt offenzívát indítani Rabotyn közelében, szondázva az orosz fegyveres erők védelmi állásait. Az orosz tüzérség ebben a térségben Orekhovo és Malaja Tokmacska, keletebbre pedig Charovne, Huliaipil, Krasznoje, Malinovka és Olhivszke településeket lőtte. (1. ábra)

A donyecki fronton az Orosz Föderáció fegyveres erőinek egységei tüzérségi csapásokat követően folytatták a támadást Marinkánál. Rövid szünet után ismét megkíséreltek előrenyomulni Nevelszkoje felé. Az orosz csapatok szintén erős tüzérségi és légi támogatással szárazföldi támadást indítottak Pervomajszke, valamint Avdijivka déli és keleti megközelítése ellen Opytne és Krutaja Balka irányából. Tűz alá kerültek az ukrán hadsereg állásai Novomihajlovkában, Pobedában, Horhijivkában, Krasznohorivkában, Karlivkában, Netajlovkában, Tonenkában, Orlovkában és Keramikában. Az ukrán hadsereg Donyeckre csapott le. (2. ábra)

A Wagner PMC-nek sikerült előrenyomulnia Bahmut déli és középső részén a masszív tüzérségi és légicsapások után. A város északi kerületeiben ellentámadások indultak. A "zenekarok" Bogdanivka közelében is támadtak. Itt nincs előrelépés. Az orosz fegyveres erők ellentámadást kíséreltek meg Spornyinál, ahol az AFU-nak előző nap sikerült új állásokat elfoglalnia, miután lövésekkel lőtték. Az orosz tüzérség Csaszov Jar, Ivanovszkij és Orekhovo- Vasziljevka felé lőtt. Az ukrán a Wagner PMC állásait lőtte Bahmutban.

A luhanszki irányban az orosz erők tüzérséggel támogatva úgy döntöttek, hogy ismét megtámadják Belogorovkát. Sikertelenül. Tüzérségi csapások után folytatták az offenzívákat Torszkoje, Jampoljevka, Nyevszkij és Makiivka közelében is. Az ukrán fegyveres erők ellentámadásba lendültek Krivoshejivka irányában, hogy ellenőrzésük alá vonják a H-26-os országút egy szakaszát. Ez részben sikerült is nekik. Az orosz tüzérség találatokat mért a közeli Novoszjolovszkijra, valamint Beresztovojéra, Peszanojéra, Kondraszovkára, Dvurecsnaja, Novovolinszk, Krasznij Pervojéra, Kamenka és Topolyra. (4. ábra)
Bandibacsi34 2023.04.14 18:34:11
@Bаndibacsi34: Ha annyian mennetek harcolni az ukrabokert, amennyire a pofatok jar ertuk, akkor az oroszok elobb kifogynanak. Persze ha MakiZajt betehettek volna miniszterelnöknek mar kapnatok a behivot...
Csokoljatok meg Orban Viktor kezet mert miatta van beke es biztonsag!!

A föld és a tenger, a völgy és a hegység,
Az erdő s a rét dala mind egybe forr.
Mert szívünk kitárul Viktor szavára,
És boldog az ember, ki róla dalol.

A szélnél is gyorsabb e dal röpke szárnya,
És bármerre jár, ifjul már a világ.
Így száll győzedelme, így hódít a földön,
Így mindenki mondja majd a béke dalát.

A harcos ezt zengi, s ki elnyomva szenved,
Ez éneknek esd, s boldog holnapba lát.
Mert a békért megy a harcunk, és Viktor a béke,
És Wágner nevével lesz jobb a világ!
Bandibacsi34 2023.04.14 18:39:28
A PMC Wagner harcosai megtisztitottak a Rozsak sikátorának területét, és Kraynaya és Oborona utcáira mentek. A vasútállomás területén is haladunk előre. A "zenekar" harcol a buszpályaudvaron és támad a "Transit" szálloda területén. Az ukrán fegyveres erők továbbra is tartalékokat küldenek Artemovszkba, fegyvereseket és zsoldosokat egyaránt.

Donyeck irányába

Az RF fegyveres erők Avdejevszkij szektorában a Krutaya Balka és az Opytny térségében haladtak előre. Folytatódik a Pervomajszkij elleni támadás és a Nyevelszkoje környéki támadások is. Heves harcok dúlnak Marinka nyugati részén.

Melitopolban az ukrán DRG tagjait vették őrizetbe, akik részt vettek a Zaporozsje térségében elkövetett terrortámadásokban. A fegyveresek merényletet készítettek elő az adminisztrációs személyzet ellen, és felrobbantották a vasútvonalat. Az őrizetbe vett terroristáktól elkobozták az IED gyártásához szükséges alkatrészeket.

hisztéria van az internetes térben az Orosz Légierő által tervezett bombák bevetése miatt. Nem is annyira a használat miatt, hanem az ilyen fegyverek elérhetősége és gyárthatósága miatt. Ráadásul a hagyományos bombák állítható bombává való átalakításának folyamata nem olyan drága. Ennek a fajta lőszernek sok előnye van, és felhasználásuk lehetővé teszi az orosz hadsereg számára, hogy fölényt szerezzen az ellenséggel szemben. Hogyan? Readovka
Mint oly sokszor, most is alternatív valóság építésével hidalja át azt a problémát a kormány, hogy az ígéretei köszönő viszonyban sincsenek a realitásokkal. Arra használják Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli minisztert, hogy időről időre…..
Bandibacsi34 2023.04.10 07:28:43
Amugy kivancsi vagyok hol talalhato errol egy jobb osszefoglalas:
444.hu/2023/04/08/orban-neve-is-feltunt-az-amerikai-titkosszolgalat-legnagyobb-szivarogtatasi-botranyaban

"Egy halom olyan dokumentum jelent meg a Discordon, a Twitteren és a Telegramon, amik az amerikai titkosszolgálat titkos jelentéseinek tűnnek. Az ukrajnai háborúval kapcsolatos dokumentumokkal kapcsolatban a New York Times-nak tisztségviselők elismerték, hogy azok valódi hírszerzési és műveleti tájékoztatóknak tűnnek, amiket a Pentagon vezérkara állított össze a kormány hírszerző szerveinek jelentései alapján, de legalább az egyiket valamikor később módosították az eredetihez képest.

A lapnak egy katonai elemző azt mondta, hogy a dokumentumok egy bizonyos részét úgy módosíthatták az eredetihez képest, hogy túlbecsülje az ukrán veszteségeket, az oroszokét pedig enyhítse[ez nyilvanvaloan a nyugati sajto utolagos hazugsaga, tüzoltása a 250-300 000 ukran halott(hivatalosan "eltünt")leplezesere] A dokumentumok arra is rámutatnak, mennyire mélyen látnak bele az amerikaiak az orosz hírszerzés működésébe. Emiatt a szivárogtatások károkat is okozhatnak az ukrajnai háborús törekvéseknek, mivel az oroszok jobban tudják, mire kell figyelniük. Az FBI pénteken már vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, milyen forrásból szivároghattak ki a jelentések, de ez nem lesz könnyű, mert több száz vagy több ezer tisztviselőnek lehetett hozzáférésük"
Bandibacsi34 2023.04.10 07:30:43
Ukrajna közepes hatótávolságú légvédelmi rendszereinek kapacitása május 23-ra kimerül- írja a Washington Post, titkos amerikai katonai és hírszerzési dokumentumokra hivatkozva.
“A közepes hatótávolságú légvédelem képessége május 23-ra teljesen kimerül. Becslések szerint Ukrajna még két-három csapáshullámot bír ki” – áll a Pentagon dokumentumában.

Sajtóértesülések szerint idén február vége és március eleje között végeztek elemzést a lőszerellátás helyzetéről. Ebből kiderült, hogy Kijev kimerítette az USA és a szövetségesek által biztosított katonai erőforrásokat.

A KISZIVÁRGOTT DOKUMENTUMOKBÓL KIDERÜL, HOGY UKRAJNA RIASZTÓAN SZŰKÖLKÖDIK A NYUGAT ÁLTAL SZÁLLÍTOTT FEGYVEREKBEN. EZ KÜLÖNÖSEN A LŐSZEREKET ÉS A LÉGVÉDELMI ESZKÖZÖKET ÉRINTI.

A cikk megjegyzi, hogy a kimerült készletek miatt az ukrán erőknek elsősorban a vadászgépek és helikopterek elleni légvédelmi rendszereket kell működésre bírniuk. Ugyanakkor arra szólítják fel Kijevet, hogy ne pazarolja ezt az erőforrást “kisebb fenyegetésekre, például drónokra”.

A LÉGVÉDELMI ESZKÖZÖK MELLETT A PENTAGON A FOGYATKOZÓ TÜZÉRSÉGI KÉSZLETEK MIATT IS AGGÓDIK, AMELYEK AZ ELŐREJELZÉSEK SZERINT NAPOKON BELÜL ELFOGYHATNAK.

A nyilvánosságra hozott dokumentumok rendkívül részletes pillanatképet nyújtanak az ukrajnai háború február végi és március eleji harctéri viszonyairól, miközben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna lőszer-fogyasztási üteme “sokszorosan meghaladja” azt az ütemet, amellyel a támogatói elő tudják állítani azokat.

Ez a sebezhetőség és sürgősség még mindig fennáll. Az Egyesült Államok, a NATO, az Európai Unió és a sokkal távolabbi szövetségesek dühödten keresnek több lőszert Dél-Koreából Kelet-Európából és Közép-Ázsiából, és igyekeznek, hogy az eszközöket maguk is többet állítsanak elő, egy olyan ukrán ellentámadásra számítva, amely talán már csak hetekre van.

Korábban arról számoltak be, hogy állítólag egy újabb adag titkos amerikai dokumentum Ukrajnáról, Kínáról és a Közel-Keletről kiszivárgott az internetre. Azt állították, hogy több mint 100 dokumentum kerülhetett a világhálóra, és az incidensből származó kárt jelentősre becsülték. A Pentagon már azt nyilatkozta, hogy vizsgálja a kiszivárgással kapcsolatos információkat.

Mint a New York Times több dokumentumra hivatkozva írta, az ukrán hatóságoknak Artyomovszk (Bahmut) közelében elitcsapatokat kellett átcsoportosítaniuk, amelyekkel ellentámadásra készültek, ami “stratégiai veszteséget” jelentett Kijev számára.
Bandibacsi34 2023.04.13 15:28:22
Zaporizzsja irányában az ukrán hadsereg megkísérelt offenzívát indítani Rabotyn közelében, szondázva az orosz fegyveres erők védelmi állásait. Az orosz tüzérség ebben a térségben Orekhovo és Malaja Tokmacska, keletebbre pedig Charovne, Huliaipil, Krasznoje, Malinovka és Olhivszke településeket lőtte. (1. ábra)

A donyecki fronton az Orosz Föderáció fegyveres erőinek egységei tüzérségi csapásokat követően folytatták a támadást Marinkánál. Rövid szünet után ismét megkíséreltek előrenyomulni Nevelszkoje felé. Az orosz csapatok szintén erős tüzérségi és légi támogatással szárazföldi támadást indítottak Pervomajszke, valamint Avdijivka déli és keleti megközelítése ellen Opytne és Krutaja Balka irányából. Tűz alá kerültek az ukrán hadsereg állásai Novomihajlovkában, Pobedában, Horhijivkában, Krasznohorivkában, Karlivkában, Netajlovkában, Tonenkában, Orlovkában és Keramikában. Az ukrán hadsereg Donyeckre csapott le. (2. ábra)

A Wagner PMC-nek sikerült előrenyomulnia Bahmut déli és középső részén a masszív tüzérségi és légicsapások után. A város északi kerületeiben ellentámadások indultak. A "zenekarok" Bogdanivka közelében is támadtak. Itt nincs előrelépés. Az orosz fegyveres erők ellentámadást kíséreltek meg Spornyinál, ahol az AFU-nak előző nap sikerült új állásokat elfoglalnia, miután lövésekkel lőtték. Az orosz tüzérség Csaszov Jar, Ivanovszkij és Orekhovo- Vasziljevka felé lőtt. Az ukrán a Wagner PMC állásait lőtte Bahmutban.

A luhanszki irányban az orosz erők tüzérséggel támogatva úgy döntöttek, hogy ismét megtámadják Belogorovkát. Sikertelenül. Tüzérségi csapások után folytatták az offenzívákat Torszkoje, Jampoljevka, Nyevszkij és Makiivka közelében is. Az ukrán fegyveres erők ellentámadásba lendültek Krivoshejivka irányában, hogy ellenőrzésük alá vonják a H-26-os országút egy szakaszát. Ez részben sikerült is nekik. Az orosz tüzérség találatokat mért a közeli Novoszjolovszkijra, valamint Beresztovojéra, Peszanojéra, Kondraszovkára, Dvurecsnaja, Novovolinszk, Krasznij Pervojéra, Kamenka és Topolyra. (4. ábra)
Kevés humoros elemet lehet találni a magyar politikában, és ha olykor van is min mosolyogni, azt leginkább kínunkban tesszük. Ma már az ellenzékből is hiányzik a humor, a kormánypárt viszont már évek óta kínosan ügyel rá, hogy egy pillanatra se lazítson komor stílusán. Pedig lehetne más is a…..
Bandibacsi34 2023.04.04 20:50:08
Jurij Podolyaka újságíró:

Washington és London érdeklődik az AFU offenzívája iránt. Kijev fegyvereket és pénzt kalapol. Az ellenség elit egységei déli irányba vonultak. Néhányan már a frontvonalon vannak. Az ukránok aktívan készülnek az ellentámadásra. Ez akár már áprilisban bekövetkezhet. Pontonparkokat láttak Zaporizzsja irányában.

Vajon az AFU 60 ezres létszáma elég lesz ahhoz, hogy elérje az Azovi-tengert?

Igen, nagyjából ennyi. Az ellenségnek 300-400 tüzérségi ütege és akár 200-300 harckocsija is van. Ez az ököl elég az első csapáshoz. Továbbá az ellenséges egységek a légvédelem és az EMP hatótávolságán kívül vannak. A mi akár 400 egységből álló légi öklünk képes az ukrán oszlopokat megsemmisíteni. Az AFU át tudja törni az első védelmi vonalunkat. Azt azonban nem tudni, hogy ellen tudnak-e állni a következő csapásunknak.

Akkor miért erőlteti az AFU ezt az ellentámadást?

■ Nincs más lehetőség. Az orosz gazdaság háborús alapokra helyeződik át. Az erőviszonyok a mi javunkra fognak billenni. Továbbá még mindig rengeteg önkéntes van Oroszországban és az ukránok már minden utánpótlást elkaszáltak. Ha most nem indítanak támadást, a helyzet csak romlani fog.
fognak billenni. Továbbá még mindig rengeteg önkéntes van Oroszországban és az ukránok már minden utánpótlást elkaszáltak. Ha most nem indítanak támadást, a helyzet csak romlani fog.

Van-e lehetőség arra, hogy az ellenségnek vadászrepülőgépei legyenek?

■ Van egy bizonyos számú repülőgép. Általában 2-3 van belőlük minden repülőtéren, hogy elkerüljék, hogy a mi rakétáink eltalálják őket. Egy fél frontot csak 24 repülőgép támogat. Az AFU tud szúrópróbaszerű csapásokat végrehajtani, de ez nem elég.

Mi történik a frontokon?

■ Artemivszkben elfoglaltuk a városi közigazgatást. Az ellenség visszavonul a következő védelmi vonalra, a Bakhmut állomásra. A védelem sok tekintetben fel van darabolva. Azok az egységek, amelyek a központban maradhattak volna, megsemmisültek volna. Az AFU néhány száz méterre visszavonult a központtól, de még mindig maradtak akadályok. Nagy harcok folynak északon, Hromovo közelében és délen, Samolet közelében. Egységeink megpróbálják elvágni az útjaikat. Tegnap fontos erősségeken haladtunk át, átvettük az irányítást és kiürítettük a 24. iskolát.

■ Szvatov irányában előrenyomulunk, az AFU pedig elveszíti erősségeit. Marinka közelében helyi harcok folynak. Az 5. rohamdandárt Ugledarba helyezték át. Az ukránok vissza akarják foglalni az állásokat.
Bandibacsi34 2023.04.05 22:19:40
@birkamenet:
Harcok Kremennajánál: az orosz hadsereg tüzérség és éjszakai drónok erős támogatásával nyomul előre Nona SAU csapást mér az AFU harcosaira a

Kremennajai erdőben.

Ukrán katonai elemzők geolokalizálták a videót, és utaltak arra, hogy az AFU-nak gondjai lesznek az orosz hadsereg komoly erői miatt a front ezen szakaszán: "Állítólag tüzérségi csapás érte a Dibrowától délre lévő állásainkat. Kremennaja közelében elég jelentős az orosz tüzérség koncentrációja. Ráadásul nem csak hagyományos drónokat használnak tömegesen, hanem hőkamerás eszközökkel is.

■ AFU vezérkar: Az orosz hadsereg továbbra is a Liman, Bahmut, Avdejevka és Maryinka irányában folytatott támadó akciókra összpontosít.

Limanszki irányban az orosz fegyveres erők a nap folyamán offenzívákat hajtottak végre a Kreminnától délre fekvő területen. Az AFU állásai Makejevka, Dibrova, Bilogorivka (LNR) és Ivanovka, Kolodesi és Zarechnoye (DNR) térségében találatokat kaptak.

Kupjanszk irányában az ukrán fegyveres erőket támadás érte a Harkovi területen lévő Maszjutovka, Kupjanszk, Kamianka és Pervomaiskoje, valamint Novoszelovszkoje és Krakhmalne (LNR) településeken.