Regisztráció Blogot indítok
Adatok
globálnyik

0 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A férfi a háznál a minap vízidisznókat nézegetett valami cukiságoldalon, és nagyon lelkes lett tőlük. Tegnap elő is állt az ötlettel, hogy kellene nekünk itthonra egy vízidisznó. Mondtam neki, hogy egyrészt az egy mocsaras-vizes környezetet kedvelő állat, és az egyébként sem…..
  Egyszer minden gyerek életében elérkezik az az idő, amikor buzgón rágcsálni kezdi a szülei fülét valamilyen kisállatért. A szegény anya ilyenkor két dolgot tehet: vagy megelőzi a hosszú éveken átívelő nyaggatást és azonnal beadja a derekát, vagy kitartó türelmi…..
A kép természetesen csak illusztráció és a Mindennapi hülyeségek blogon jelent meg, csak nagy hirtelen nem találtam más kiadó lakásos fotót, ez meg tök jó, nem? Nem is olyan rég szedtünk össze egy nagy kazal "remek" sztorit az albérletek világából. Van ahol a…..
globálnyik 2013.03.13 09:29:38
A nyelvhasználat valóban központi kérdés ennél a posztnál (is). Ezért arra kérem az önkéntes nyelvművelőket, szíveskedjenek elolvasni ezt a cikket: seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/100.html, majd egy kávé mellett elgondolkodva a nyelvről, mint olyanról, döntsék el, érdemes-e folyamatosan a nyelv egy statikus állapotába visszaterelni az ahhoz nem feltétlenül ragaszkodókat. Köszönöm.
Ma lenne hetven éves Cseh Tamás, aki legendás albérletlakó volt egész életében, s nem is tudom hány ilyen témájú dalt írtak Bereményivel (nekem talán a fenti a kedvencem - kiváltképp a videóval együtt). Úgyhogy ma vegyünk elő mi is egy "jó kis" albérletes…..
globálnyik 2013.01.22 13:01:04
Nekem nagyon sok jó sztorim van...
1) Főbérlő macskája távollétemben beszökik hozzám, konyhapultról tartós tejszínt körberángatja és szétkeni a lakásban, a frissen mosott, összahajtogatott, kanapén felejtett ruhákat szétcincálja, kedves kis sáros mancsaival dekorálja, stb. Főbérlő valamiért (?) értesítés nélkül csekkolja a bérleményt - továbbra is a távollétemben - majd üvöltözve hív, hogy mit képzelek, hogyan élek, stb. Költözés.
2) Beköltözéskor barátnőnek segítünk elrendezni a dobozokat ketten, majd kimegyünk az erkélyre koradélután kicsit csevegni. Hárman, lányok, limonádéval, hétközben. Főbérlő tajtékozva követel magyarázatot, amiért albérlő a tudta nélkül fogad vendégeket, és zajong velük az erkélyen...költözés még aznap, elvégre minden dobozokban volt.
3) Beköltözéskor hibalista rögzítése, fényképekkel dokumentálása, ígéret javításra. Ígéret nem teljesülése, pár hónap múlva kiköltözéskor a rögzített hibák újakként való regisztrálására, és azok javíttatásának albérlők általi fedezésére tett - fényképeknek köszönhetően sikertelen - kisérlet. Gyors költözés.
4) Be sem költözés vállalhatatlan főbérlők miatt:
- sok-sok pénzért kiadott lakás, ahonnan bizonyos estéken távol kellene maradni, mert a főbérlő ott kíván orgiákat/házibulit/szellemidézős szeánszot tartani;
- előre megbeszélt feltételektől gyökeresen eltérő rendelkezések az aláírandó szerződésben, "á, az csak papír" legyintéssel;
- az esetlegesen felmerülő hibák javítása csak és kizárólag albérlő általi kifizettetésére tett kísérlet, függetlenül attól, hogy az a bérlő által előidézett, vagy a korábbi nem rendeltetésszerű használatból/karbantartás elmulasztásából fakadó hiba;
- tisztasági festés, takarítás, korábbi bérlők által otthagyott dolgok, használhatatlan bútorok elszállítása iránti kérések tökéletes ignorálása különösen indokolt esetekben is;
- hiányzó eszközök (hűtő, mosógép) megígérése hirdetésben és személyes találkozás során, majd azokról történő nagyvonalú megfeledkezés, illetve háború előtti, kimondottan komoly energiaigényes (tervezett rezsi négyzetre emelése fejben...) gépekkel történő helyettesítése...

...és ez csak a jéghegy csúcsa :)
Sziasztok, Peti vagyok. Hat vagy hét éve albérletfüggő. Azt most nem is tudom... az most olyan béna lenne, azt mondani, hogy örülök, hogy ilyen sokan vagytok itt, de valamilyen önző módon jó tudni, hogy nem vagyok egyedül ezzel a betegséggel. Igen, én már eljutottam oda, hogy…..
globálnyik 2012.03.22 10:43:05
...hát...én már rég elfogadtam a tényt, hogy a büdös életben nem lesz saját lakásom. Dolgozom látástól mikulásig, de így is csak arra futja, hogy a hónap közepén (!!!) keresem a kanapé mögé gurult aprópénzt, hogy legyen kajára. Cserébe a hónap elején néha belefér egy kiállítás, mozi, strand, és elmondhatom magamról, hogy sok kortársammal ellentétben önerőből tartom fenn magam. Király. De nem is ez zavar. Az zavar, hogy albérlőként nem lehetsz teljes jogú tagja a társadalomnak...nem vagy bejelentve, mert azt már végképp nem bírnád kifizetni, ezért vidékre (ahonnan nem azért költöztél "fel", mert annyira akartál, hanem mert itt volt munka) utazol orvoshoz, okmányirodába, navhoz, stb. Persze a szabadnapjaid terhére, mert ügyfélfogadás szigorúan napközben lehetséges. Az olcsó és kiszámítható MÁV szolgáltatásait igénybe véve (havi egy kötelező kör = 10.000 HUF). És semmit nem intézhetsz el a munkahelyed székhelye alapján illetékességből Budapesten, ahol élsz, mert nincs pénzed lakást venni, és azért nincs pénzed lakást venni, mert albérletben kell megrohadnod, hogy tudj dolgozni, hogy legyen pénz kenyérre...ördögi kör, és ezt utálom nagyon. Szóval nem, nem akarok bármi áron lakást. A költözést és gyökértelenséget is meg lehet szokni. Csak egy olyan albérletet szeretnék, ahol nem vagyonokért élhetnék végre legálisan. A fizetésem 50-60 százalékát költöm illegális lakhatásra...ez a nonszensz. Én örülnék a legjobban, ha ez egy ellenőrzött, tiszta szabályok alapján működő piac lenne. De erre nem tudok több pénzt áldozni...és szerintem a napi szinten budapesti infrastruktúrát használó lakosság 30-40 százaléka van hasonló helyzetben...és mégsem történik semmi. Ez szomorít el mélységesen.
Eljött megint a nyár, előkerültek a fagyiárusok. Tavaly megkerestük a város legjobbjait, a lista erre az évre is érvényes, ennek ellenére beszámolunk róla, ha különleges, új versenyző találunk. A Deák téren és a Bazilikánál találkoztunk a Rózsafagyi intézményével.Az…..
globálnyik 2011.07.10 14:40:27
@kaminer: "Gelarto Rosa

Sokan csak úgy ismerik a rózsás fagyizó. Mert itt nem gombócokat adnak, hanem rózsa formájúra kenik a fagylaltot a tölcsérbe. A „normál” fagylalt mellett idén megjelent a nyírfacukros változat is, amely valamivel ugyan drágább, mint a sima (nem sokkal), azonban például cukorbetegek és candida diétán lévők is fogyaszthatják. Mindenképpen ajánljuk a bodzás epret, a mentás csokit, a gyömbért, de a chilis csoki is isteni. A Bazilikával szemben található fagyizóban a finomságokat helyben főzik.

CÍm: Budapest, V. Szent István tér 3."
:)

amúgy nekem itt a bazsalikomos-citromos a kedvencem tényleg annyira könnyű és frissítő, hogy most különösen ajánlom :)
"Hallom, reggelizős helyek után kutattok, na figyelj..." - ezt a mondatot egyre többször hallom az utóbbi hetekben ismerősöktől, barátoktól, meg természetesen tőletek, emailben és élőbeszédben is rengeteg tanáccsal láttok el, ami igen örömteli. Ez a sorozataink célja: hogy…..
zoli voltam Vasárnap este 2011.05.08 21:21:00
Az előbb jöttem ki a fürdőszobából, a tévében kamualbán buzukizott playbackről a kamugörögnek, csodás dolog ez a Való Világ.Hajrá Dzsörzi. Itt szeretném megkérni újságíró olvasóimat, hogy alkalmasint kérjék meg, hogy árulja el: hogyan kell IGAZÁBÓL mondani a nevét.…..
zoli voltam Figyelem! 2011.04.28 22:03:00
Ki nem kapott még levelet tőlem? :) ..
globálnyik 2011.04.29 09:14:04
@zoli vagyok: hálásan köszönöm :)
Igazi hollywoodi történet kerekedett ebből a kis személyes sztoriból: tavaly András még csak az utcámban élő békés hajléktalan volt, akinek alig volt esélye kikeveredni az utca és a pia szorításából. Pár hónappal később főleg nektek köszönhetően már állása van, otthona,…..
Az Egy nap a városban blog rendszeres olvasói kívülről fújják már András történetét, úgyhogy a következő bekezdés csak az újaknak szól, a rutinos olvasóink meg ugorjanak a következőre.  András egy hajléktalan volt a lakásom közelében, aki hiába élt az utcán,…..
globálnyik 2011.03.30 13:28:31
budapest.aprod.hu/offer/segedmunkast-keresek-ID3BX.html segédmunkást keresnek
budapest.aprod.hu/offer/konyhalany-allas-ID3xO.html konyhai kisegítő

majd nézek még, hátha
Nem hagyhatom ott. Nem biztos, hogy kibírná és nem akarhatod, hogy a lelkemen száradjon.A koszos és szürke Pozsonyi úton ültek ketten a lány ostoba, kanárisárgára mázolt PolskiFiatjában. Már percek óta szótlanul, lehajtott fejjel. Dénes végül felemelte kissé a fejét.-Zsófi,…..
Utoljára decemberben írtam Andrástól, de azóta majdnem kétszer annyian olvassátok a blogot, szóval röviden összefoglalom az újaknak, mit érdemes tudni róla, a régiek meg nyugodtan ugorják át a következő bekezdést. András egy hajléktalan volt a lakásom közelében, aki hiába…..
globálnyik 2011.02.15 11:17:59
@Magyarósi Csaba: Küldtem egy mailt pár linkkel; a semminél talán több :) majd még keresek.
zoli voltam Keddi gyors 2010.10.05 10:17:00
Az, hogy a Hollán Ernő utca sarkán, a falon rögtön egy lámpaernyő-készítő hirdetése fogad, minimum kérdéseket vet fel, de nincs most erre időm. Rohanás van.Az elmúlt hetek jellemzően úgy teltek, hogy semmire se volt időm - ebben most sincs különösebb változás, de muszáj már…..
Ha valaki azt mondja nekem, hogy Amerikában lett hamburgerépítő-mester, az komoly előnnyel indul. Legalábbis felkelti az érdeklődésem. A tengeren túlon ettem a legjobb burgereket, ott volt például a Johnny Rockets San Franciscóban, amit egy barátom ajánlott: de ettem még…..
globálnyik 2010.10.01 09:05:34
Próbáljátok ki a GranDio-ban készült hamburgert is (www.grandiopartyhostel.com/) , a szósz ott is regisztrálható hiányának ellenére kíváncsi lennék a szakértő véleményre :)
Szövegírói munka - [–] diák [diák-] és otthoni munka! Ha kellemes stílusban, érdekesen, élvezhetően és izgalmasan tudsz fogalmazni. Ha olyan ember vagy, aki imád írni és [írni, és] írásaidat az emberek úgy érzed, hogy élvezettel olvasnák, akkor itt a…..
globálnyik 2010.08.27 10:46:28
@gbella: ezen én is elgondolkodtam. Szerintem az a cél, hogy a végén még az író fizessen a munkaadónak :)és így már egyből érthető az egész.
globálnyik 2010.08.27 11:24:00
@don B: igen, ez jogos, a word helyesírás-ellenőrzőjének megfelel a szöveg :) kár, hogy aki tud magyarul, az inkább ignorálja (vagy kikapcsolja) az ellenőrzést...
Mormogi Papa azt kérte, hogy legyen valami szebb a következő rejtvény. Megpróbálom. Pedig azt gondolom, hogy elég sok minden található Budapesten, ami szép . És ami nem annyira szép, az sokkal jellegzetesebb és azért könnyebb kitalálni...
globálnyik 2010.06.09 11:12:03
Remélem hogy ma egy kicsit nehezebb lesz:) Akkor hol áll ez az épület?..