Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rosencrantzhu

0 bejegyzést írt és 154 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Balról a második: Michael Lombardo, mellette Casey Bloys Távozik az amerikai HBO programigazgatója Michael Lombardo. Szó sincs kirúgásról, állítólag a tavalyi Emmy átadó óta (ahol szétnyerte magát az HBO) készíti elő távozását. Casey Bloys az utódja, aki olyan sorozatokat hozott tető alá, mint…..
A világ tele van menő várakkal, de Magyarországon csak romokat találni. Nem azért, mert a mi váraink jobban mállanak a nemzetközi átlagnál, hanem mert a szabadságharcok után divat volt ezeket felrobbantani, hogy ne legyen mit elfoglalni a csapatainknak. Ez baj, mert várakban…..
Újabb fordulat a Normafa felé fogaskerekűzés közben durvuló downhilles és a biciklis körökben alacsony népszerűségnek örvendő sértett történetében: kiderült, hogyan született az önfeljelentő levél. Az előző részek tartalmából: G. Éva több budai internetes újságot…..
Bunda! Bunda! Bunda! Hát ez meg mit csinál, elhúzza a kezét?! Egyértelmű, hogy a montenegrói kapus direkt nyelte a gólokat. Nézzék a hetediket! Zoran Banović, szégyelld magad. Fentin túl több komolytalan találat is szárad az egyszer szerb válogatott portás lelkén, a…..
Tíz érdekes tény, amit nem tudtunk Észtországról Áder János köztársasági elnök éppen Észtországban volt, amikor itthon botrányos körülmények között ment át a parlamenten a földtörvény. A jogszabályt azóta az elnök aláírta, bár volt aki arra számított, hogy…..
rosencrantzhu 2013.07.05 02:06:53
@Kim Jong Un: Az adósságfinanszírozás alapösszefüggéseit érdemes megismerni, mert az megóv minket attól, hogy pár ótvar politikus néphülyítő maszlagjait böfögjük vissza.
TComment Akik mögött soha! 2013.06.26 12:13:03
Van egy toplistám, akiknek még a közeléből is menekülök. Lehet, hogy ez a hosszú élet titka? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
rosencrantzhu 2013.06.26 14:22:00
@gmz: jaj de jó, hogy nem érzem magam egyedül a véleményemmel. igazság szerint én is szentségelős autós vagyok, de az ilyen (a totalcaron egyre többet előforduló) "mindenki hülye, csak én vagyok a villamos" típusú cikkek legalább nekem okoznak egy kis kellemetlen érzést, ha már a szerzőnek nem.

ha az autósok több mint fele hülye, akkor ők a norma. az a norma, hogy sokféleképpen vezetünk. ez van, sajnos nem mindenki heti több ezer km-t utazó fittipaldi. lehet emiatt hőzöngeni, vagy alkalmazkodni hozzá. türelemmel, és nem úgy, hogy eljátszom a nyugodt szakit, közben meg szétszed az ideg és cikkben vezetem le a frusztráltságomat.
A szörnyállam felfalja gyermekeit. Ákos, nemzedékének legjelesebbje, aki a Kossuth-díj és néhány zsíros állami megrendelés viszonzása gyanánt bármikor készséggel visszaveri a fényt a miniszterelnök környezetében - ha nem is személyes élmény alapján, de láthatóan -,…..
rosencrantzhu 2013.05.30 21:05:59
@Nemzetstratégia: végül is amit írsz, azt mondhatnám ízlésbeli kérdésnek, de a végére nagyon biased, önleleplező bullshit lett belőle.

A realatizálgatás csúcsa, amikor eljutsz oda, hogy a trafiküggyel is fémjelzett korrupciós mocsok egy természetes állapot (implicite sosem volt jobb), amit csak épp azok tudnak megváltoztatni, akik most fejlesztik ez tökélyre. (A baloldalról sem gondolok jobbat, de ez kevés ahhoz, hogy a másik oldal kapcsán elveszítsem a realitásérzékemet. Neked úgy tűnik, elég.)
Egy olvasónk érdeklődött meglehetősen elkeseredve, hogy mi a fene történhetett Al Pacino nagymonológjával a Viasat3 műsorán hétfőn bemutatott Ördög ügyvédje című filmben, merthogy egy reklámblokk után visszatérve egy óra valahogy kiesett a filmből, mintha egy tekercset a…..
Jackie Kennedy és Aristotle Onassis esküvőjének helyszíne 154 millió dollárért kelt el. A vevő a korszellemnek megfelelően egy orosz milliárdos lánya. Pedig amikor korábban felröppent az eladás (ál)híre, hatalmas lendülettel tagadták, hogy megfordult volna a fejükben az…..
rosencrantzhu 2013.04.16 16:07:26
@efes: nem olyan bonyolultak a közgazdasági alapösszefüggések. ha valaki megvette azt a szigetet ahelyett, hogy "értelmes" dolgot csinált volna a pénzéből, akkor az nem azt jelenti, hogy az a pénz pocsékba ment, hiszen most ott van az eladónál, aki csinálhat vele valami "értelmeset".
Amikor tavaly a köztévé elindította A Dal című énekversenyét, tán maguk sem gondolták, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulóját kiválasztó nemzeti válogató stabilan egymillió fölötti nézettséget hoz majd, amivel a nézőkért kétségbeesetten kaparó tévé egyik…..
Alig egy hónapja, hogy az országgyűlés elfogadta a 2013-as büdzsét, máris a szétesés jeleit mutatja. A nyári kapkodást követően rekord számú változtatás és módosítás után a három Matolcsy-csomag segítségével végül megszületett a nagy mű, de lehet, nem ússza meg…..
Rossz hírem van György: szorul a hurok. A magyar feritél újra csak baszik összejönni, már nem szügyig, hanem bőven nyakig állunk a szarban gazdaságilag. Persze az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez még kevés lenne ahhoz, hogy féltsd a segged. Tudjuk, a full diktatúrákat…..
rosencrantzhu 2013.01.10 20:53:18
@politikus-omm: na ugye akkor ez a lista jó volt most a lakógyűlésre hülyíteni a népet, és akkor nézzük az igazat:
1) a költségvetés stabil, hiány 3 % alatt <---> részben igaz: a ktgvetési fegyelem egyelőre példás, bár már mutatnak jelek a lazítási szándékokra. az idei büdzsét ezer kockázat fenyegeti, nagyon valószínű, hogy újabb csomag kell ahhoz, hogy a számok összejöjjenek.

2) szja 16%, sose volt ilyen alacsony elvonás <---> dehogynem, a jövedelemskála jelentős részében lényegesen alacsonyabb volt az elvonás. akinek szerencséje volt, annak a vállalkozása kompenzálta, aki meg nem, az így járt.

3) nyugdíjak reálértéken maradtak <---> ezt tényleg ne add már elő, a legnagyobb parasztvakítás még a politikusi közhelyek között is. törvény írja elő az inflációval való nyjemelést, régebben ennél gálánsabb volt a rendszer, de ma már csak erre futja.

4) csökkent az államadósság <---> az államadósság hajszálra annyival csökkent 2010 közepe óta, amennyi állampapírt einstandoltak a manyup-okból. Ha ez nem lett volna, adóságcsökkenés sem lenne. Ennek meg azért annyira nem kellene tapsikolni. Azért van ez ui. így, mert nem bír nőni a gazdaság, ahhoz meg bizony egyre több köze van a kormánynak.

5) stabil a forint <---> 2010 közepétől 2013 elejéig a ft megjárta az euróval szemben a 260-at és a 325-öt. most épp 294, és jó nemzetközi hangulatban gyengül

6) 2013-ban 3 % infláció <---> kicsivel több, de ezen nem veszünk össze, viszont tegyük hozzá, hogy egy piaci realitásoktól elrugaszkodott rezsicsökkentés adja a csökkenés nagyját, a másik részét meg a zsugorodó lakossági fogyasztás. ami mellett persze lehetne még alacsonyabb is az infláció, ha a kormány évtizedes szokása szerint nem megint az árakba beépülő adókkal próbálná stabilizálni a 2011-ben szétvert ktgvetést.

7) a devizahitelesek megkönnyebbültek <---> mármint akik végtörlesztéssel kimenekültek, a többiek meg éppen ezért jól beszopták a gyenge forinttal.

8) a rezsi csökken mindenkinek 10%-al <---> nem értem, miért kell érte egyáltalán fizetni?

9) nagy adókedvezmény a családoknak <---> az egyetlen, ami még társadalompolitikailag is üdvözölhető.
10) béremelés az egészségügyben <---> két év fagyasztás, és szja-terhelés növelés után ez akkora gesztus, hogy mindenkinek azonnal lábadjon könnybe a szeme.

És még lehet 13. nyugdíj, bár remélem nem lesz.
Legalábbis ezt írta az index december 27-én a címlapján. A hír egyébként csak arról szólt, hogy a kormány kijelölte a társadalombiztosítási egyéni számlát vezető szervet, ami az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) lesz. Az egyéni nyugdíjszámlák…..
rosencrantzhu 2012.12.28 16:03:36
lényegét tekintve rendben van, bár pontatlanságok azért vannak benne:

" A társadalombiztosítási jogszabályok nem adnak semmilyen garanciát a mai járulékfizetőknek a majdani nyugdíjukra. "
Dehogynem adnak, nyugdíjtörvénynek hívják, igaz, a fenntarthatóság és a politikai szempontok között egyensúlyozva tulajdonképpen tetszőlegesen változtatható a nyugdíjváromány. Ez azonban minden felosztó kirovó rendszer sajátja, hiszen amíg törvény rögzíti a nyugdíjmegállapítás szabályait, amelyek szükségképpen nem állnak kapcsolatban a kifizetés közgazdasági feltételeivel (pillanatnyi aktívat járulékfizetési képessége), addig ez egy általános sajátosság, tökmindegy, hogy német pontrendszer, NDC, svéd modell, katyvaszos magyar rendszer stb.

"„Az egyéni számlavezetés megalapozza annak lehetőséget, hogy a későbbiekben az állami nyugdíjrendszeren belül a nyugdíj kiszámításánál a számlán lévő összeget figyelembe lehessen venni." – mondta a „nyugdíjreformmal" kapcsolatos legtöbb jogszabály-módosításhoz a nevét adó Rogán Antal. Ez a kijelentés arra utal, hogy a kormány olyan egyéni számlában gondolkodik (vagy gondolkodott 2011-ben), amelyik a munkavállaló befizetéseit tartalmazza, és valahogy ki lehet belőle számítani a majdani nyugdíjat."
Nem hinném, hogy erről van szó. Inkább csak arról, hogy a kormány megpróbálja összemosni a tényleges tőkeszámlát egy olyan virtuális számlával, amivel a funkciója tulajdonképpen "csak" annyi, hogy (bonyolult rendszer működtetésével a háttérben) teremtsen valamiféle transzparenciát a nyugdíjvárománnyal kapcsolatban. Ehhez a kommunikációs fordulathoz nem azért ragaszkodnak, mert nem értik a kétféle rendszer közötti különbséget, hanem azért, mert így lehet venni az élét a manyup-pénzek lenyúlásának.

"Az ONYF egymagában csak arra lehet képes, hogy kigyűjtse a nyilvántartásai szerint az elismert szolgálati időt és a jelenleg hatályos képlet szerint – esetleg valamilyen becsléssel élve a nyugdíjkorhatárig hátra lévő időszakban szerzett szolgálati időre és átlagkeresetre – megbecsülje a majdani nyugdíj összegét. "
Az ONYF elvileg persze ezer mást is tudna csinálni, de amíg azt feltételezzük, hogy a nyjrendszer változatlan, addig valóban nincs értelme mást számolnia. Ha feltételezzük, hogy más szabályok is létezhetnek egy NDC-ben, akkor az ONYF máshogy is számolhatna. Persze ez az NDC, és ez a "máshogy" a fasorban sincs. Úgyhogy nem is igazán világos, hogy mit is akar most a kormány az ONYF-fel.
Érdekesen számol reálbér-növekedést a Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője. A Miki barátunk által pótmatolcsynak vizionált Barcza György szerint két százalékos reálbér-növekedés lesz 2013-ban. Ez úgy jön ki, hogy az idei 93 ezer forintról 98 ezer forintra nő a…..
A béren kívüli juttatás az egyik legvisszataszítóbb gennyes pattanás a bérezési rendszer seggén. Ki kellene nyomni a francba, de hát baromira fáj, így aztán inkább mindenki hagyja, hadd éktelenkedjen csak tovább. A béren kívüli juttatás minden pozitív és negatív tulajdonsága…..
Néhány hete újra látogatható Londonban a világ leghíresebb teaszállító hajója (klippere) a Cutty Sark, mely néhány éve majdnem a lángok martaléka lett.   A hajót 2004-ben kezdték el felújítani, de egy túlmelegedő porszívó 2007-ben kis híján a vesztét jelentette.…..
rosencrantzhu 2012.05.20 21:41:40
Hosszú idő után újra a Közgázon a méltán híres közgazdászprofesszor, Bogár László.Az étlapon: nemzetközi és hazai gazdaságpolitikai összefüggések, gazdaság és nemzetstratégiai kérdések.A Professzor úr előadása után készséggel válaszol a kérdéseitekre is…..
Mandiner blog Megyek tüntetni! 2012.03.31 14:14:00
  2006-ban elvártam a liberális barátaimtól, hogy jöjjenek ki velem a Kossuth térre az őszödi beszéd után. Elvártam, de nem jöttek. Néhányan elítélték ugyan Gyurcsányt, de nem jöttek. Most magamtól és a 2006-ban velem együtt tiltakozó emberektől várom el, hogy…..
Az ELTE Közgazdaságtan Tanszékén hagyomány, hogy a karácsonyi forraltbor mellé egymást is olyasfajta feleletválasztós tesztekkel szórakoztatjuk, amilyeneknek szegény diákjainkat szoktuk kitenni. Habár a poénok egy része nem lesz másoknak világos, gondoltuk,  kis kvízünket…..
 Most, hogy a világgazdaság (lásd ebben a tárgyban „Érted tespedek Szent Világgazdaság” című írásunkat) éppen megmurdell, szerkesztőileg úgy döntöttünk itt a fejemben, hogy a tulajdonunkban lévő időgéppel ellátogatunk a múltba. Utazásunk célja, hogy…..