Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gaszton42

0 bejegyzést írt és 174 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Matthew McConaughey karrierjét egy függetlenfilm indította be, Richard Linklater Tökéletlen időkje, s az utóbbi években vissza-visszatér az alacsonyabb költségvetésű, gyakran Hollywoodon kívül készülő filmekhez. Ennek a karrierlehetőségnek nem lenne jövője, ha McConaughey nem mond le egy 14,5 millió…..
gaszton42 2020.10.22 21:55:12
@doggfather: Éreztem hogy valami rohadtul hiányzik a felsorolásból!!
A keleti sün sokak által kedvelt állat, ráadásul védett, ezért, ha találkozunk egy példánnyal, jó ha tudunk néhány dolgot vele kapcsolatban. A most következő tanácsok segítenek eligazodni, mi a teendő, ha egy sün segítségre szorul, mit tehetünk mi és mikor kell szakemberhez fordulnunk! 1. Mikor…..
gaszton42 2019.11.04 11:38:19
@silverrant: eszembe sem jutott hogy vadallat kicsinyet megfogdossam ha nem muszaj, de hazinyulakat kb 40 evig tartottunk es pont ott elofordult hogy akar meg is folytotta az anyanyul a sajat kolyket ha idegen szagot erzett rajta, viszont ki lehetett ezt kerulni, altalaban egyszerre vagy majdnem egyszerre voltak vemhesek édesanyám nyulai, és az töbször előfordult a 40 év alatt hogy megbetegedett vagy elpusztult anya szoptatós kolykeit atrakta a masik anyahoz de ilyenkor hogy ne tudja szag alapjan megkülönböztetni a sajat kolykeit másétól, az össze kölyket lefújta valami erős szagú kölnivel, de jutott belőle az anya orrára is, prüszkölt tőle de mikorra lekopott róluk ez a szag addigra már befogadta az anya az összeset.
Bár a föld köztudottan lapos, az evolúció eretnek kitaláció és a holdra szállás se több jól koreografált átverés shownál, mégis van 5 dolog, amit az Apollo programnak köszönhetünk...
gaszton42 2019.07.21 08:56:21
@Pierr Kardán: Valószínuleg ez lesz az oka, az rendben van hogy kissebb gravitációban lassabban esel lefelé egy ugrás után de ne feledjuk hogy a tehetetlen tömeg nem változik meg, az elrugaszkodáskor viszont nemcsak a saját testtömegüket kellett felgyorsítani hanem a saját testtömegűknél nagyobb tömegű űrruhát a létfenntartó rendszerrel együtt, (kb. 200kg volt az űrruha és az úrhajós együttes tömege), a legnagyobb terhet a hűtőrendszer cipelése jelentette. A Földön egyenesen megállni is komoly probléma volt benne nem hogy járni. Elrugaszkodáskor tehát 200 Kg-nyi tehetetlen tömeget kellett felgyorsítania, azonos sebességú elrugaszkodással, messzebbre és magasabbra jutott a Holdon mint a Földön, (mert a gravitáció által kozott lassulás kissebb volt) viszont amikor Földet ért akkor ugyanakkora erő hatott a talajfogáskor rá mint a Földőn csak hát a szkafander terhével súlyosbítva, (vagis sokkal nagyobb), jól jőhetett az extra rugalmas talpbetét.
gaszton42 2019.07.21 12:32:17
@droid_: és neked? merthogy a súly és a tehetetlen tőmeg nem azonos egymással azt ugye tudod? Sajnálatos módon a Holdon 1 m/s-ra felgyorsulva (egy elrugaszkodás kovetkeztében) ugyanannyi a mozgási energiád mint bárhol máshol, és amikor ezt a mozgást le kell fékezned akkor ugyananyi energiát kell elnyelni a fékezéskor a cipőd talpának illetve az izületeidnek és az izmaidnak. Ugyanannyi erőkifejtéssel a Holdon messzebre jutsz mert a pályaivedet a kissebb gravitáció befolyásolva de a nagyobb pályaív végén lefékezve ugyanakkora erőhatások érnek.
gaszton42 2019.07.21 13:31:12
@droid_: Erőhatásokról kezdt2nk írni és nem gyorsulásról, amiről te írsz annak az égadta világon semmi köze ahhoz amiről én írtam, ha ugyanakkora erőhatást fejtek ki, ugyanolyan irányban, (amikor az űrhajós elrugaszkodik), ugyanakkora sebességre gyorsul fel a Földön és a Holdon is, ferde elrugaszkodásnál, (lásd ferde hajítás a fizikakönyvekben), ha ugyanakkora sebességgel indulsz el akkor a holdon magasabbra és messzebre jutsz, mert kissebb gravitációs gyorsulás miatt a sebesség vertikális összetevője lassabban alakul át potenciális energiává, a pálya csúcsán viszont ugyanakkora a potenciális energia hiszen a Földön és a Holdon is, csak ez a potenciális energia a Földön kissebb magasságnál ugyanolyan mint a Holdon, a gravitációs gyorsulások különbözősége miatt miatt, de az energia ugyanaz hiszen a kiinduló sebesség vertikális összetevője (és ezzel a mozgási energia) ami átalakult potenciális energiává a pálya csúcsán (legmagasabb pontján) ugyanakkora. tehát a Holdon ugyanakkora er5kifejtéssel ugyanakora sebességre lehet gyorsulni, viszont a kissebb helyi gravitációs gyorsulás miatt egy arányosan nagyobb pályaívet fogsz leírni, magasabbra jutsz és távolabbra de a földet éréskor ugyanazokat az erőket kell elnyelnie a cipőnek, izületeknek, izmoknak mint a földön.
Django elszabadul Django Unchained2012A mester három év kihagyás után, visszatér egy olyan műfajba, ami körül már évek óta legyeskedik: A westernbe azaz ahogy ő hívja, a "southern"-be. Ezúttal tehát egy másik zsánert forgat ki. Tarantinonak ami az előnye az a hátránya is. Folyamatosan igen magas…..
gaszton42 2019.07.10 11:05:06
@Kivlov: Egy másik Univerzumban..
Ez a kötet a negyedik általam értékelt Rejtő-Korcsmáros átdolgozás. Az alapmű feldolgozásának a feldolgozása. Volt, ugye a Rejtő Jenő által írt ponyvaregény. Amit Korcsmáros Pál és Cs. Horváth Tibor képregényre álmodott. S az ő álmukat álmodta merészen tovább Garisa H. Zsolt és Varga „Zerge” Zoltán.…..
gaszton42 2019.06.23 23:08:54
@Sákif za morro?: Ez azt hiszem a Három testőr Afrikában lesz
A Microsoft tavaly elhunyt társalapítója, Paul Allen álmodta meg az ikertörzsű repülőgépet, amelyre azt a feladatot bíznák, hogy műholdakat és űrhajókat juttasson a sztratoszférába és állítson pályára. Az egységek innen saját hajtóművekkel startolhatnának tovább, ami…..
gaszton42 2019.06.21 15:29:54
@hajnal.ferenc: Sajnos jelenleg abból is csak egy repülőképes példán létezik, de úgy nézki a kínaiak az után is érdeklődnek, befejeztetnék az ukránokkal a második félkész példányt és licenszben gyártanák. azt viszony nem tudom hogy mire használnák mert nincs lyan nagyon égető szükség ekkora terhek légi megmozgatására.
gaszton42 2019.06.21 17:20:10
@FlybyWire: A 190 tonna (189980 kg) az egy darabban szállított legnagyob teher volt amit szállított, a FAI által nyilvántartott legnagyobb hasznos teher amivel felszállt (egy tesztrepülés során) 253820 kg, a legnagyobb kereskedelmi teher amit szállított 247000 kg volt, úgyhogy kimondhatjuk hogy a teherbíró képessége.250 t körüli.
gaszton42 2019.06.22 13:38:43
@Khonsu: Bizony, a Falcon 9 egyetlen hajtóműve kb 5x annyiba kerül mint az összes elégetett üzemanyag az első és második fokozatban együtt (kb 500 tonna).

egyébként a légi indításnál az űzemanyag megtakarítás nem olyan jelentős, végül is a hordozó repülőgép az orbitális pálya magasság kb 1/30-ad részéig és a szükséges sebesség kb. ugyanígy 1/30-ad részéig gyorsítja az indítandó rakétát. bár az üzemanyag felhasználása nem lineáris ezekkel a paraméterekkel de így sem lehet megtakarítani még az (amúgy a rakéta többi részéhez képes olcsó) üzemanyagnak a felét sem.
Szerző: Lukácsi Kriszti Mint oly sok ember, én is megnéztem a Csernobili robbanásról szóló mini sorozatot. Előjöttek az emlékek, bár még gyerek voltam, de azért van néhány. Emlékszem például, azon a nyáron nem ettünk salátát, mert azt mondták, az a legveszélyesebb zöldség...
gaszton42 2019.06.18 09:32:39
@ostvan2: Megújulnak azok, még több is lesz mint eddig, csak nem egyenletesen, Lesz helyette egy kurva erős vihar és azért nem megy majd a szélturbina.
Bár eleinte az ideológia, majd a kártyanaptárak nehezítették a sorsukat, a magyar filmgyártás mégis ontotta a csodás színésznőket az előző rendszerben is.  ..
gaszton42 2019.06.16 09:03:16
@wmitty: Én is ezen akadtam fel, a hajszíne volt sötétebb is, ez még nem zavarna de egyáltalán nem ismerősek a vonásai.
A Szovjetunióban a hivatalos propaganda szerint nem volt szervezett bűnözés. A második világháború után közvetlenül azonban működött egy, amelyet elismertek, mivel felszámolták és mintegy azt demonstrálták vele, hogy ezzel együtt az ilyenféle bűncselekmények egyszer s mindenkorra megszűntek létezni.…..
gaszton42 2019.05.29 15:32:37
@OkoskaTo:rp: Voltak orosz ismerőseim a 70-es és 80-as években, 150-200 rubel körül volt a havi átlagfizetés, a 70-es években kb 1:10 arányban váltották forintra.
Közeledik az Apollo 11 küldetésének 50. évfordulója, mostanság még sem emiatt szolgáltatott témát a holdraszállás. Sokkal inkább az új amerikai Hold-program került reflektorfénybe, az utóbbi hetekben ugyanis igencsak felkavarodott az állóvíz a NASA tervei körül - igaz, ez egyaránt jelent jót és…..
gaszton42 2019.05.29 10:42:43
@boom2: Bizony, és mindenütt ez megy sajnos. Az USA-ban meg amúgy jellemző hogy a republikánus elnokök, (például mindkét Bush és most Trump) szokott előállni ilyen nagy nemzeti akciótervvel, de alapvetően egyikük sem azért mert értett volna hozzá vagy rajongott az űrkutatásért.
gaszton42 2019.05.29 14:00:23
@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:

Amúgy 6 Apollo holdraszállás volt és 3 olyan ami eljutott a Holdig de nem szállt le.

1. A megmatadt Saturn V rakétákból csak egyet használtak el a Skylab űrállomás feljuttatására. A Skylab 3 látogató személyzete és a Soyuz Aplollo repülések során a jóal kissebb Saturn 1B rakétákat használták mert az alacsony Főld körüli pálya eléréséhez az Apollo űrhajónak nem kellett nagyobb, a megmaradt Saturn V rakéták még megvannak , múzeumi darabok, Huntsville-ben, Cape Canaverel-ben és Houston-ban vannak kiállítva, egyéb tesztelésre használt részegységek pedig más helyeken vannak kiállítva.

2. A "kiszivárgott" videóhoz annyit hogy amilyen pocsék hamisítvány, el nem bírom hinni hogy erre lehet összeesküvés elméleteket alapozni. A titkos holdraszállásos teóriák csak arról feledkeznek el hogy a Saturn rakéta összeállításához , szállításáho akkora infrestruktúra kell hogy azt gyakorlatilag lehetetlen eltitkolni. Az indítás több 100 mérföld távolságról látható és hallható. egyébként az inrastruktúrára jóval többet költöttek mint magára a Holdrakétára.
gaszton42 2019.05.29 14:04:59
@Pipas: Erre nem gondoltam, de most hogy mondod lehetséges, mivel előszeretettel hisz mindenféle összeesküvés elméletben, lehet hogy a tanácsadói meggyőzték hogy így ő lehet az az elnök aki tényleg eljuttatja az amerikaiakat a Holdra. Ráadásul Kennedy demokrata volt és így a demokratákra is mérhet egy csapást.
A Déli-sarkot fák borították,  a hőmérséklet 3-4 fokkal melegebb volt a Földön, a  tengerek pedig 150 méterrel magasabbak voltak. Most először újra elértük a három millió évvel ezelőtti pliocén korszak széndioxid-szintjét – erre a következtetésre jutottak azok a német klimatológusok, akik a…..
gaszton42 2019.05.20 09:23:42
@Pipas: Igen, az is lehet, ha nem kalkulálunk az összes jég elolvadásával, az ugyanis kb 80 méter, a világ összes szárazföldi jege kb 30 millió km3, ez elosztva a világtengerek 379 millió km2 feluletével, kb 80m körüli vízréteget jelent, persze a pliocénben sem olvadt el az összes jég úgyhogy a 15-20 méter tényleg reálisabb.
1881. Az arizonai Tombstone városkája. Aki szereti a westernt, az biztosan hallott róla, esetleg ismeri O.K. Corral  vagy Boot Hill történeteit..
gaszton42 2019.05.14 08:45:37
@Bosses: Amúgy Prágától délre , kb 50km-re van a Habsburgok Konopište nevű vadászkastélya, a trónörökös Ferenc Ferdinánd trófeáival van diszítve, kb. 30000 (igen 30 ezer!), ebből csak őzagancs kb. 6000 darab, viszont állítólag teljes élete során kb 2 millió (!!!) vadat ejtett el, ebben persze az apró vad, (nyúl, fácán, madarak) is bele tartoznak.
A politikai és vallási vezetők közül többeknek is szokatlan hobbijai vagy furcsa szokásai vannak. Akad, aki minden papírt fecnikre tép nem kis fejfájást okozva a beosztottaknak, van, aki pezsgőzik és olyan is, aki a tangó lelkes rajongója. Donald Trump és Ferenc pápa is fent van a listán (Forrás:…..
A Parlament belépőárának kapcsán (jelenleg 3 500 Ft/fő) kapcsán beszélgettünk múltkor a kollégákkal. Vajon ez sok vagy kevés? Más országokban mennyi a belépőjegy? Egyáltalán: látogatható-e máshol az Országgyűlés épülete? Nem tudom, mennyire összehasonlíthatóak a világ országházai ilyen szempontból,…..
Az International Renewable Energy Agency (IRENA) legfrissebb adatösszesítése szerint ma már a világ áramtermelésének a harmadát a megújuló energiaforrások biztosítják – a tavalyi évben telepített villamosenergia-termelő kapacitásokkal együtt a megújuló energiaforrások 2351 gigawattnyi kapacitáson…..
gaszton42 2019.04.11 11:55:07
@szepipiktor: amit az energiatakarékosságról írtál azzal maximálisan egyetértek, erről messze kevesebbet beszélnek pedig ez sokkal jobb befektetés mint egy alapvetően pazarló gazdaság eltúlzott energiaigényét kellene megoldani megújulókból. van vita arról hogy a megújulók létrehozásával foglalkozó ipar is szennyez. ez igaz, épp ezért a legtisztább energia a nem felhasznált energia.

Rengeteg embernek adna munát egy ésszel megtervezett támogatási rendszerrel megtámogatott, lakásfelújítási program, ez hosszútávú és viszonylag rövid távon megtérülő befektetés.

Megfontolónak tartanék olyan támogatási rendszet ami attól tenné függővé a támogatást hogy a beruházás után milyen mértékű fogyasztásmegtaarítást realizálnak, hogy érdekeltté tegyék a felhasználókat, ne az legyen hogy a napelem/napkollektor miatti kissebb villanyszámla nagyobb pazarlásra ösztönözzön.
Venezuela példáján láthatjuk, hogy mennyire csalóka képet mutathat egy ország gazdaságának állapota: az egyik évben még látszólag minden rendben van, utána hirtelen zuhanó repülésbe válthat át...a termelés visszaesik, káosz, munkanélküliség és éhezés köszönhet be. A gazdaságilag legfejlettebb…..
gaszton42 2019.03.11 10:41:00
@midnightcoder2: Nem kötözködni akarok, mert amúgy a másik , részletesebb hozzászólásoddal teljesen egyetértek, de Kubával kapcsolatban valószínűleg félreértetted a gazdaság2k ökológiai voltára való utalást.

A helyzet az hogy amikormegszűnt a szovjetunió támogatása és hirtelen nem jött az olcsó olaj és pénz a keleti blokkból akkor szó szerint az éhezés rémével kellett szembenézniük. a műtrágyahasználatra (energiaigényes) hirtelen nem volt elég nyersanyag és energia, (sem pénz hogy külföldről megvegyék, viszont egészen gyorsan álltak át az organikus gazdálkodásra, természetes trágya, komposztálás, biológiai növényvédelemre a kémiai helyett. Ma már tanulni járnak Kubába a világ minden tájáról , Konferenciákat szerveznek ilyen témákban rendszeresen Kubában.

A gazdaság többi része elavult de a mezőgazdaságüknak a világon a legkissebb az ökológiai lábnyoma, a legkevesebb fosszilis energiahordozóval érik el a lakosság ellátását. A kiskerskedelmben ez mondjuk annyira nem latszik mert ott már más a probléma, de tény hogy maga a mezőgazdaságuk egészen eredményes lett és fenntartható.
gaszton42 2019.03.11 10:45:06
@Willkommenskultur: Eddig valóban így volt, mert az automatizáció azt jelentette hogy növekszik az igény a képzettebb munkásokra, gépkezelőkre, programozókra, mérnökökre. A mesterséges inteligencia azzal fenyeget hogy már a gépek, programok tervezését is átveszik az embertől, vagyis a legnagyobb hozzáadott értéket termelő részét. Nem mondom hogy ez mostanában lesz, de még valamennyien megérhetjük, mert nagyon felgyorsult a fejlődés ezen a téren
gaszton42 2019.03.11 19:54:41
@Willkommenskultur: a véleményedhez jogod van, de attól tartok le vagy maradva a témában, igenis riasztóan gyorsul a dolog.

Most is van néhány ember aki kitűzi a célokat a szoftvereket író embereknek és az alkalmazottak, mérnökök szoftwarefejlesztők pedig megoldják, már az brutális kieséseket okoz ha a célokat kitűző ember ott marad de a feladatot elvégzését veszi át a gép.

mivel a jövöröl beszéltünk ezért persze hogy nem tapasztaltad, ha tapasztaltad volna akkor azt jelentené hogy van időgéped.

amikor jövőbeli dolgokról beszélünk teljesen értelmetlen az az érv hogy még ne tapasztaltam,a jöt még senki sem tapasztalta, ha tapasztalta volna az a jelen, esetle a múlt lenne és nem a jövö.
A mumifikálódott szőlő és társai most feltárják titkaikat...
gaszton42 2019.02.26 16:59:53
@Zabalint: igen de az a krumpli jó adag olajban sült meg, ajánlom nézd meg az összetételét és a kalória tartalmát, több mint a csokoládéé és nincs benne annyi hasznos anyag.
Tulajdonképpen az araboknak és a szlovákoknak köszönhetjük, hogy ma pálinkával koccintunk a vidéki lagzikban. Az ital pedig az első masszív alkoholistákat hozta magával. Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára ..
gaszton42 2019.02.21 19:42:41
@Nincs közöttünk csicska: akkor valami trükkös módon messzebről jött , de az biztos hogy szláv eredetű, azokból meg legközelebb a tótok, vagyis a szlovákok vannak, a szlovákoknál viszont lényegesen régeben égettek pálinkát mint Magyarországon, hamár a borhoz való szőlő nem szeret a hegyekben, viszont a szilva megterem és a krumpli is. Egyébként a szó maga a páliť vagyis égetni szóból ered és a végződése a -ka végződés is elterjedt a szlovák nyelvben , Sok mindenért kárhoztatható a szlovákság de ezt azért ne akarjuk mindenáron elvenni tőlük, nagyon valószínű hogy tényleg innét származik.
Szerző: Harmat Árpád Péter Nem csupán a történészek, történelemtanárok, de a világhistória iránt érdeklődő laikusok, amatőr - félprofi kutatók, krónika-kedvelők számára is mindig érdekes téma a két nagy diktátor: Adolf Hitler és Joszif Sztálin viszonya - párharca 1933 és 1945 között. Bár…..
gaszton42 2019.02.18 10:55:47
@Rozsdabarna.: Nem beérte vele, ennyi jutott neki, ha tehette volna akkor bekebelezte volna szívesen. Vannak levéltári adatok ami szerint a 1937-38-as rendcsinálás utáni erőltetett fegyverzetfejlesztésekkel ugyanúgy a "testvéri európai népek" felszabadítására készült, ezt a vezérkar tisztjeinek tartott beszédeiben többször jelezte is.
Kipróbálnád, milyen lebegni a súlytalanság állapotában? Vagy hogy milyen 16 napfelkeltét látni egyetlen nap alatt? Megnéznéd, hogy milyen a bolygónk az űrből? Hamarosan néhányan megtehetik, ugyanis két év múlva nyit a világ első luxus űrhotele...
Mielőtt elküldenénk önöket alapanyagot vásárolni, ismerkedjenek meg az építési fűrészáruk változatos fajtáival. Ezek vagy eleve építkezéshez valók, vagy olcsóbb alternatívát jelentenek barkácsoláshoz. A különféle lambériák, táblásított termékek, polcok, profilok…..
gaszton42 2019.01.10 22:59:44
@lesszi: mert a nyers gyalulatlan állapotban 10x10, gyalulás kb ennyit szed le róla, viszont ha gyalulatlanul annyi akkor reklamálj.

ez egy helyi jellegzetesség lehet, nálunk rendben vannak a méretek, inkább felfelé kerekítenek, ha nálatok csalnak arra hiába keresel orvosságot az interneten, azt odahaza kell megoldani.
Mindenkinek az életében vannak olyan filmek, amelyeket nem lehet elégszer megnézni. Számomra ebbe a kategóriába esik a Brian élete is: egy örökzöld klasszikus, amit időről időre újra előveszek, és századjára is ugyan olyan jót nevetek a poénjain. Ráadásul mindez nem…..
A nyaralókkal és a hatóságokkal is kukoricáztak a balatoni zugárusok, akik közül a kis halak is megkerestek tízévnyi átlagbért egy szezon alatt...
gaszton42 2019.01.02 15:26:54
@gusthy1: Most már legális, a rizikót nem kell megfizetni, és hát legalább tudjuk hogy kb ennyit emelkedett az életszínvonal 40 év alatt...