Regisztráció Blogot indítok
Adatok
na4

0 bejegyzést írt és 1786 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Noha tavaly a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint újabb történelmi csúcsra kapaszkodott a globális széndioxid-kibocsátás, az előző évhez viszonyított 1,1 százalékos növekedésben lassulás tapasztalható: a 2022-es emissziós érték még 1,3 százalékkal haladta meg 2021-es…..
na4 2024.04.14 12:48:18
Nos ez megint a teljes megtévesztés. kb. 500 millió évvel ezelőtt a Föld atmoszférájában kb.20x annyi széndioxid volt (kb.8000 ppm), mint amennyi most, azaz kb. 400 ppm, a hőmérséklet pedig 15÷20°C-kal volt magasabb, mint most. Kihalt az élet? Nem. Éppen ellenkezőleg – burjánzott. A Földet hatalmas erdőségek borították, a fák magassága elérte a 100m-t, új fajok, egyedek tömege jött létre, stb. Ilyen körülmények között az élet virágzott. És a magas széndioxid tartalom ellenére ebben az időintervallumban öt jégkorszak keletkezett a Földön. Ha a széndioxid melegíti a Földet (ahogyan azt a zöldek állítják, sulykolják), akkor hogyan lehetséges, hogy ilyen gigantikus lehűlések keletkeztek, amikor a jégtakaró vastagsága elérte a 4-5 km-t, és az egyenlítőig ért? Már itt bukik az egész elmélet. A 8000 ppm széndioxid koncentráció mára 400 ppm közelébe süllyedt. Mit jelent ez? Azt, hogy az atmoszférában minden tízezer gázmolekulából mindössze 4 (!!) széndioxid molekula. És ennek a 4 molekulának a 97%-t is a természet produkálja, az emberiség mindössze csak 3%-ot, vagyis még csak nem is egy egész széndioxid molekulát, hanem még annak is csak kb. a tizedét. Ha ez a 3% klímaváltozást okoz, akkor a 97% miért nem? Épeszű ember nem hiheti el ezt a handabandát. A széndioxid nemhogy káros, hanem végtelenül hasznos gáz, ami az egész földi élet alapja. A növények ebből állítják elő fotoszintézis révén az oxigént, ami nélkül megfulladnánk, nem lenne élet. És ezt már az általános iskolában tanítják. Egyes üvegházakba a termelők még széndioxid generátorokat is telepítenek, mert jól tudják, hogy magasabb széndioxid koncentráció mellett a növények gyorsabban nőnek, és kevesebb vizet fogyasztanak. (Amit a fenti példából láthatóan a Földtörténet is igazol). A NASA megfigyelései szerint 1980 és 2012 között a légkör emelkedő széndioxid koncentrációja miatt a Föld 14%-kal zöldebb lett. Ez nagyobb terület, mint az USA területe. Mezőgazdasági miniszterek termés rekordokról számoltak be, vagyis több élelem termett, több embert lehetet etetni. Ez rossz? Ez ellen kell harcolni? Ez teljesen nevetséges. A 400 ppm koncentráció még így is vészesen közel van a 200 ppm koncentrációhoz, ami alatt a növények kipusztulnak. Ez majdnem megtörtént a legutóbbi jégkorszak alatt, amikoris kb.20 ezer évvel ezelőtt a koncentráció 200 ppm közelébe süllyedt. Vagyis nemhogy csökkenteni, hanem éppen növelni kell az atmoszféra széndioxid tartalmát, mert rendkívül kedvező hatással van a földi életre. Ebből következően ez a dekarbonizációs őrület egy óriási csalás, és rendkívül erkölcstelen, mert semmi másra nem szolgál, mint a polgárok kifosztására, adóik elpazarlására, félelemben tartására és szabadságuk drasztikus korlátozására.
Afrikára gondolva szinte mindannyiunk fejében él egy határozott elképzelés a kontinensen uralkodó nemi szerepekről – a nők a háztartásban, a férfiak a mezőn dolgoznak, a lányok pedig alig jutnak megfelelő oktatáshoz. De vajon mennyire felel meg ez a jelenkor valóságának? Az utóbbi években zajló…..
na4 2024.03.11 18:18:00
@gigabursch: ?

Afrika a világ legnagyobb környezetszennyezője. Jártam Észak Afrikában. Elképesztő, ami ott megy. A saját xarukban hemperegnek.
na4 2024.03.13 14:51:49
@gigabursch: Nem kérdőjelet írtam, hanem egy grafikus helyeslő hüvelykujj felfelé jelet, csak a rendszer ?-ként jelenítette meg. Csak azt akartam mondani, hogy teljes mértékben egyetértek Veled.
Esett már róla szó, hogy a klímavédelemben nincs helye a csodavárásnak, helyette célirányosan és megfontoltan, lépésről lépésre érdemes haladni, fokozatosan nyitva teret a leginnovatívabb és legzöldebb technológiáknak.  Az álláspont létjogosultságát erősítik meg a McKinsey tanácsadó cég…..
na4 2024.03.11 21:40:06
„…üzletileg még messze nem életképesek…” Az egészből ordít, hogy ez egy politikailag erőltetett, megvalósíthatatlan méregdrága utópia, ami a kisemberek, a középosztály és országok/gazdaságok teljes lecsúszásához vezet majd. Ez már látszik az EU egyre csökkenő versenyképességéből, vagy a rémisztő németországi példából: soha nem látott mennyiségű céges csőd, elvándorló iparágak, recesszió, száguldó infláció, csillagászati energia árak, gazdatüntetések, társadalmi elégedetlenség mindenhol, stb. A német zöld kormány áldásos tevékenysége. De Kanada is szépen halad a lejtőn lefelé, és Ausztráliai is. A zöld startup-ok pedig az ún. „subsidy hunter”-ek, támogatás vadászok. Összeállnak néhányan, írnak egy üzleti javaslatot, ami csak úgy hemzseg a varázsszavaktól, hogy „climate change”, „netzero”, „energy transition”, „global warming”, „decarbonization”, stb. majd elmennek az ostoba, semmihez sem értő, korrupt politikusokhoz, akik az adófizetők nehezen, vérrel verítékkel megkeresett adóit a zsebükbe tesztik állami támogatás (subsidy) címén. Majd egy év után a startup-ok széttárják a karjukat: sorry, nem jött be. De a pénzt már zsebre tették. Nos így megy a zöld ámokfutás az adófizetők kifosztásával. De közben recseg ropog már a rendszer, egyre többen ismerik fel, hogy a király meztelen. Lsd. európai farmerek és többiek.
Szakmai és baráti beszélgetéseken egyaránt gyakran találkozom olyan véleményekkel, amelyek mögött egyfajta csodavárás húzódik meg. Félreértés ne essék: én is izgatottan várom a valódi áttörést a fúziós energiában, ahogy a zöldhidrogén-alapú meghajtással kapcsolatos fejleményekhez is nagy reményeket…..
na4 2024.02.11 10:37:06
Megint a tévedések hosszú sora. Fúziós energia sosem lesz a Földön, mivel egész egyszerűen nincsenek meg hozzá azok a körülmények, mint a Nap-ban, és a csillagokban. A Nap centrumában kb. 250 milliárd bar nyomás, és kb. 15 millió K hőmérséklet uralkodik, amit itt a Földön soha nem tudnak előállítani. Amivel próbálkoznak az a nagyobb, kb. 100 millió °C hőmérséklet, amit viszont semmilyen szerkezeti anyag nem bír ki. Egy ilyen forró plazma egybentartása a másodperc töredékéig lehetséges csupán rendkívül erős mágneses térrel, aminek a létrehozása több energiát emészt fel, mint egy kisváros éves villamosenergia fogyasztása. Nagy üzlet, tényleg. Évről évre csak halmozódnak a nehézségek és a kihívások. A kísérleti reaktoron dolgozók (ITER3) pedig nagyon jól tudják mindezt, de nagy üzlet évtizedeken át etetni a semmihez sem értő ostoba politikusokat (majd most jön a nagy áttörés…) hogy pénzeljék ezt az utópiát, és ők búsás fizetéseket tudjanak bezsebelni az adófizetők nehezen, vérrel és verítékkel megkeresett adóiból. Na ezért végtelenül erkölcstelen az egész.
A hidrogén hasonló módon egy utópia. A hidrogén nem energia forrás. Ahhoz, hogy hidrogént kapjunk, nagy energiákat kell befektetni. A vegyészmérnökök immáron több mint 120 éve próbálták munkára bírni a hidrogént – eredménytelenül. Az elektrolízist meg már az elején elvetették éppen az energiaigényessége miatt. Mindemellett a hidrogén egy értékes ipari gáz, mert ipari folyamatokban lehet előnyösen használni, mint pl. kénmentesítés, ammónia és műtrágya gyártás és élelmezés, stb. De ennyi. Nem energia forrás. Leghatékonyabban, ipari méretekben pedig földgázból lehet előállítani – fúj, fosszilis. Megy a képmutatás ezerrel.
A másik nagy tárgyi tévedés, hogy a fosszilis anyagok csak energia hordozók. Azok is, de emellett a petrolkémiai ipar alapanyagai is. Miből lenne az a sok ezer használati eszközök, amiket minden nap használunk, mint pl. a számítógépeink, a mobil telefonjaink, a gyógyszereink, a ruháink, és és és, felsorolni is lehetetlen. Mivel gyógyítanának pl. az orvosok, amikor az orvosi műszerek 99%-a műanyag, ami olajból és gázból készül? Még a szélturbinák, a napelemek és az elektromos autók alkatrészeinek is jelentős hányada műanyagból készül, amit a petrolkémiai ipar állít elő olajból és gázból. Na ezaz, amire a sötétzöldek sosem adnak választ, csak megy az ámokfutás. Elég Németországra nézni, amely a szemünk láttára omlik össze a sötétzöld kormányuk alatt. Elképesztő a pusztítás, amit végeztek.
2024-ben megérkezik Magyarországra az új, EU-kompatibilis palack-újrahasznosító rendszer, mely kiemelten fontos lépés az egyszer használatos italcsomagolások utóéletének optimalizálásában. Ráadásul általa a lakosság is részt vehet a körforgásos gazdaság gyakorlatában, ami már Japánban és…..
A WHO adatai alapján évente közel 4 millióan halnak meg beltéri légszennyezés következtében. Az esetek nagy részében különböző veszélyes gázok, például az égő petróleum, fa vagy szén füstje okozza a haláleseteket. Bár mindez leginkább az olyan fejlődő országokat érinti, ahol sokan fűtenek vagy…..
Nemrég megjelent a hír, hogy az Alpokban tapasztalható súlyos hóhiány miatt Svájcban és Franciaországban is vízhiány lehet, ami tovább fokozza az energiaválság hatásait. A CIMA adatai alapján március 4-e jellemzően a hófelhalmozódási csúcsnap Olaszországban - idén viszont a korábbi évek átlagához…..
Az ENSZ jelentése szerint november 15-én elérte a 8 milliárd főt a Föld lakossága. Bár a népességnövekedés tempója az 1960-as évek óta némiképp lassult, az orvoslás fejlődésének köszönhetően világszerte megnőtt az átlagélettartam, és az előrejelzések szerint 2050-re a 65 év felettiek száma 10…..
Ahogy nemrég a Qubit is megírta, Finnország néhány éven belül teljesen önellátóvá válik a villamosenergia tekintetében. Mika Lintilä gazdasági miniszter egy tévéinterjúban jelentette be, hogy jelentős beruházásokkal fogják megerősíteni a hazai áramtermelést, ezáltal az országnak már májusra…..
A tiszta energiafajták jövőjét leginkább meghatározó kérdések közé sorolták a McKinsey tanácsadói augusztusi trendelemzésük szektorális kitekintőjében azt, hogy mennyire szorítják vajon a háttérbe a hagyományos megújuló energiaforrásokat az újabb technológiák. Ez egyfelől technológiai kérdés, hiszen…..
na4 2022.09.25 16:10:09
„Gondoljunk bele, a nap- és a szél energiájának jobb kihasználásával egyszerre lehet búcsút inteni a fosszilis energiahordozóknak és az ezekkel összefüggő kiszolgáltatottságnak. „

Ekkora botorságot hogyan lehet leírni? A fosszilis energiahordozókkal szemben a szél- és napenergia nem szabályozható. Az akkor van, ha van szél vagy van napsütés. Az energiatárolás meg gyakorlatilag sehol sincs. Azzal, hogy több szél, vagy nap erőművet telepítünk nem lesz több szél vagy napsütés. Ha valamivel kiszolgáltatjuk magunkat akkor az éppen a szél és napenergia. Ott a német példa: teljesen túltolták a szél és napenergiát, most a német kancellár (és korábban az alkancellár) Abu-Dhabiban kuncsorog több olajért és gázért. Az EU 2000 óta kb. 1000 milliárd €-t költött szél- és napenergiára. Hol vannak most? A kimeríthetetlen, végtelen energiaforrás? Most miért nem mentik meg Európát az energia válságtól? Hova lett a tengernyi pénz? (ennyi pénzből meg lehetett volna szüntetni az éhínséget a Földön) Kifosztották és becsapták az adófizetőket, azok meg most fognak télen megfagyni. Egy gigantikus bukás az egész. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a fosszilis nyersanyagok nem csak energia források, hanem a petrolkémiai ipar alapanyagai is. Milliárdnyi létszükségleti terméket állítanak elő belőlük, mint pl. műanyagok, gyógyszerek, műtrágya, és...és...és. Ezeket hogyan fogja majd a szél és a nap helyettesíteni? Akkor amikor a szélturbinák és a napelemek komponenseinek jelentős hányada is éppen fosszilis nyersanyagok segítségével készül. Egy szélturbina pl. 250 tonna szén elégetésével készül. Egyetlen egy.

És még egy szó a befektetésekről: most szeptemberi hír, hogy az amerikai nagybankok kihátrálnak a klímaegyezményből. Rájöttek, hogy kamu az egész. A világ kezd felocsúdni a zöld ámokfutásból.
Karácsony Gergely, Budapest Főpolgármestere 2022. szeptember 20-án nagyon fontos kérdést tett fel (ld. még pl. a 24.hu cikkében is): hogyan lehet, hogy ha a Paksi Atomerőmű – mint közösségi beruházásban megvalósult erőmű – 12 Ft/kWh áron termeli a villamos energiát, akkor a fogyasztók, közöttük…..
na4 2022.09.25 13:31:00
A szerző árképzésre vonatkozó megjegyzései minden bizonnyal helytállóak, de az alábbi már teljesen helytelen:

„Olyan energiapolitikára van szükség, ami minél hamarabb kivezeti a fosszilis energiahordozókat, különösen a kőolajat és a földgázt, aminek esetében Európa nagymértékben vezetékes importra szorul, így rettentően kitett az importfüggőség ellátásbiztonsági és külpolitikai kockázatainak is. „

Erre mondják azt, hogy ha valakinek csak kalapácsa van, az mindent szögnek lát. Az olaj és a gáz nem csak egy értékes energia hordozó, amiből hő- és villamos energiát lehet előállítani, hanem a petrolkémiai ipar legfontosabb alapanyaga is, amiből milliárdnyi létfontosságú terméket állítanak elő, mint pl. műanyagot, gyógyszereket, műtrágyát, stb. még felsorolni is képtelenség. (És akkor még nem is beszéltünk a közlekedésről, a szállításról.) Hogy a (nem egészen önkéntes) kivonásnak milyen drasztikus és drámai következményei vannak, az jól látszik most Európában, ahol az ostoba, semmihez sem értő politikusok szankciói miatt teljes gazdasági csőd/káosz van és lesz. A kivonás tehát nemhogy segít, de még sokkal nagyobb bajt is okoz. A hangsúly pedig nem a függőségen van (ilyen alapon függök a sarki fűszerestől is, akitől paradicsomot veszek), hanem azon, hogy az olaj és gáz egy rendkívül értékes és sokoldalú nyersanyag, amire a modern világnak igenis szüksége van, akár tetszik, akár nem. Az ostoba nyugat európai politikusok elkövettek egy végzetes hibát: a Szovjetúnió széthullásával és a Varsói Szerződés megszűnésével volt egy történelmi pillanat, amikor kezet kellett volna rázni Oroszországgal és jó gazdasági kapcsolatokat kellett volna kiépíteni velük. Az orosz nyersanyagok és a nyugati know-how összefonódásából létrejöhetett volna egy európai szuper kontinens, ahol soha nem látott jólétben lehetett volna élni. Helyette kaptuk ezt a káoszt, ami most van. Bravo.

Azt, hogy milyen energiaforrást használunk, pedig döntse el a piac és a felhasználók, ne pedig dogmatikus, semmihez sem értő ostoba politikusok mondják meg. Egy országnak az a jó, ha minél többféle energiaforrása van, mert akkor az energia felhasználást optimalizálni lehet. Legyen olaj, gáz, szén, nukleáris, hidro- szél, nap, biomassza, stb. de azt állítani, hogy ezek bármelyike is messze jobb mint a többi, az komplett hülyeség. Az optimalizálást pedig bízzák a mérnökökre, és ne az ostoba politikusok mondják meg a tutit. Ha így lenne, drasztikuson nőhetne, javulhatna az életminőségünk, az életszínvonalunk.
 A levegőbe pumpált masszív szén-dioxid mennyiség miatt az óceán egyébként természetes savasodása jelentősen felgyorsult, melynek negatív hatását elsősorban a tengeri élőlények érzik meg. Jelenleg azért küzdenek a természetvédők, hogy lassítsák ezt a folyamatot, illetve erősítsék azokat az…..
na4 2022.08.08 11:33:03
Ismét egy orbitális kamu. A Föld legnagyobb széndioxid rezervoárjai az óceánok. De ez már így van évmilliárdok óta. Sokmillió évvel ezelőtt a légkör átlagos széndioxid koncentrációja 10x nagyobb volt, mint most. Kipusztult az élet? Nem. Éppen ellenkezőleg, burjánzott. Gigantikus erdőségek borították be a Pangea-t, az őskontinenst. Növényi és állati fajok tömege fejlődött ki megalapozva a mai fajokat.

Az egész földi élet a széndioxidon alapszik. A növények széndioxidból állítják elő a számunkra létfontosságú oxigént. Ez a fotoszintézis, amit már az általános iskolában tanítanak. Ha nem lenne széndioxid, mindannyian elpusztulnánk. A széndioxid átlagos légköri koncentrációja 400 ppm, vagyis minden 10 ezer légköri gázmolekulából mindössze 4 db molekula széndioxid. Ennek is a 97%-a a természetből származik, és mindössze 3%-a emberi tevékenységből. Vagyis a természet kb.30-40x több széndioxidot generál, mint az emberiség. A NASA mérései szerint 1980 és 2012 között a Föld kb. 14%-kal lett zöldebb, mivel a légköri széndioxid szint némileg megemelkedett. De itt is csak néhány ppm-ről van szó. Agrárminiszterek termésrekordokról számolnak be, vagyis az elmúlt időszakban több élelmiszer jutott az emberiségnek. Ez lenne baj? Mi magunk mindenegyes kilégzésünkkel kb.100x-osra emeljük a levegő széndioxid tartalmát. Az emberiség csak azzal, hogy lélegzik kb. 2.5 – 3 milliárd tonna széndioxidot pöfékel a levegőbe évente. És akkor még nem beszéltünk az állatokról és más életformákról.

Az óceánok széndioxid tartalmát kisebb-nagyobb tengeralatti vulkánok is gyarapítják. Ahogyan a kontinensek lassan mozognak (tektonika), a földkéregben törésvonalak és ezek mentén vulkánok keletkeznek, amelyek hatalmas mennyiségű széndioxidot bocsátanak ki. A geológusok becslése szerint kb. 3.5 millió ilyen tenger alatti vulkán létezik.

A hivatkozott kutatások is biztosan úgy készültek, hogy a megrendelő (állami támogatás) akkor adott pénzt, ha „megfelelő” lesz a kutatási eredmény. El lehet képzelni, hogy ezek után az mennyire objektív. Így korrumpálták az állami támogatások a kutatást, és így burjánzik a demagógia.
Az Egyesült Államok a közelmúltban ünnepelte függetlenségének évfordulóját, a július 4-i ünnepség pedig már gyakorlatilag szinonimájává vált a temérdek tűzijátéknak. Augusztus végén az államalapítást ünnepelve itthon is durrogtatjuk majd ezeket a pirotechnikai különlegességeket, azonban érdemes…..
A tény, hogy a szomszédunkban dúló fegyveres konfliktus humanitárius katasztrófa, és ebben a minőségében Európában a második világháború óta nem látott tragédiák sorozatával árnyékolja be ezt az évszázadot, aligha vitatható. Az is világosan látszik, hogy mivel Oroszország a világ egyik legnagyobb…..
na4 2022.06.18 17:03:36
Megint a tárgyi tévedések hosszú sora.

Nincs klímaválság. A Földön csak a szokásos folyamatok zajlanak, mint immár 4 és fél milliárd éve a keletkezése óta.

A széndioxid nem káros. Az földi élet alapja, ami nélkül létezni sem tudnánk. A fotoszintézis létfontosságú eleme, amivel a növények oxigént termelnek, amit mi belélegzünk. Ezt már az általános iskolában tanítják. A némileg megemelkedett atmoszféra széndioxid tartalom nagyon jó hatással van a földi életre. A NASA mérései szerint 1980 és 2012 között a Föld 14%-kal lett zöldebb a magasabb széndioxid koncentrációk miatt. A Szahara területe kb. 700 ezer négyzetkilometer-rel csökkent. Az Alpok jelentős mértékben kizöldült. Javultak a mezőgazdasági hozamok. Agrár miniszterek termés rekordokról számolnak be. Magyarul több élelem jutott a Föld lakosainak. Ez válság?

Ha valamit megmutatott ez a háború, az az, hogy mennyire fontosak a fosszilis energiahordozók a modern világnak. Erről akarnak leválni? Az EU tehetségtelen és hozzá nem értő ostoba politikusai éveken át hadat viseltek a fosszilis energiahordozók ellen. Most pedig, hogy tényleg kevés van belőle futkoznak az USA-ba, Norvégiába, Abu-Dhabi-ba, Quatarba és Izraelbe, hogy adjatok többet. Röhej. Hol vannak most a megújulók, a kimeríthetetlen, örök energiaforrások amikre az EU 2000 óta kb. 1000 milliárd €-t költött? Most akkor miért nem oldják meg az energiaválságot? Hogyan fognak szélből műanyagot gyártani?

Az LNG nagyon fontos, de sem mennyiségében, sem pedig árában nem tud versenyre kelni az olcsó és bőséges orosz gázzal.

A hidrogén egy fontos ipari gáz, nélkülözhetetlen az ammónia gyártásban, a műtrágya és az élelmiszer gyártásban, az olajfinomításban, a kéntelenítésben, de nem energia forrás. Ahhoz, hogy hidrogént kapjunk, rengeteg energiát kell befektetni. Energia termelésre használni csak gigantikus veszteségek és költségek mellett lehet. Arról álmodni, hogy a hidrogén lesz majd a jövő energia hordozója egy teljes utópia.

Az EU ostoba és felelőtlen politikusai egy teljes gazdasági öngyilkosságba hajszolták az EU-t. A zöld utópia és ámokfutás 1000 sebből vérzik. Ez nem megmenteni és felemelni fogja Európát, hanem csődbe fogja vinni, miközben a világ többi, józan gondolkodású országa hatalmas versenyelőnyre tesz majd szert és sokkal jobban fog élni. Az európaiak pedig nyomorogni fognak.

„A lehetőségeknek csak a fantázia és a bátorság szabhat határt…” ja és a fizikai, kémiai törvényszerűségek. Azok viszont nagyon. Aki szembe megy ezekkel, az törvényszerűen bukni fog.
Az energiaárak brutális emelkedése már eddig is átgondoltatta a megújulók szerepét a piaci szereplőkkel, az Oroszország elleni szankciók és ellátásbiztonsági törekvések azonban még inkább felerősítik a változás igényét az energetikai piacokon. A jelenlegi helyzet minden olyan energiaforrásnak…..
na4 2022.04.08 18:39:29
A brutális energiaárakról az ostoba politikusok tehetnek, akik éveken át hadjáratot folytattak az atomenergia, az olaj-, a gáz és a szén ellen. Azon energiaforrások ellen, amelyek Nyugat Európa jólétét megteremtették. Ezt most szét kell verni mondvacsinált, soha nem bizonyított dogmatikus hiedelmek miatt. A kieső energiát a szél és a nap képtelen pótolni miközben az EU 2000 óta szerény becslések szerint mintegy 1000 milliárd euro-t költött ezekre. Az eredmény siralmas, az energiamixben talán 4%-ot érnek el. A tárolás nem megoldott, ill. méreg drága. Évek óta csak az ígérgetések mennek, pedig világosan látszik, hogy ez a rendszer elérte a fizikai korlátait, és innen nincs tovább. Az eszement szénkvótával (ETS), az erőltetett, méregdrága bioüzemanyagokkal teljesen szétverik és kifosztják Európát. Ennek az égvilágon semmi köze klímavédelemhez, hanem ahhoz, hogy miként lehet az adófizetőket lenyúlni, kifosztani és becsapni. (A cégek új bevételi forrása: subsidy hunting. Hogyan lehet korrupt és tanulatlan politikusoktól óriási anyagi támogatásokat kicsalni az adófizetők kárára).

A hidrogén egy értékes ipari gáz mint pl. rakéta hajtás, ammónia és műtrágya gyártás, élelmiszer ipar, stb. De ezek csak kis mennyiségek, és speciális körülmények kellenek a kezeléséhez. De mint energiahordozó a hidrogén egy totális csőd. A periódusos rendszer első eleme, egy nagyon affin gáz, és emiatt csak vegyületekben fordul elő. A leggyakoribb a víz, ami egy rendkívül stabil molekula, ezért is van belőle hatalmas mennyiség a Földön. Óriási energiák kellenek ennek a kötésnek a megbontásához, a veszteségek, a költségek csillagászatiak. Emellett még nagyon veszélyes is, lsd. Hindenburg léghajó tragédiája, a texasi, a dél koreai és norvég hidrogéntöltő állomások óriási robbanásai. Tárolni csak extrém körülmények között lehet, vagy 700-800 bar-on, vagy -250°C-on, ami már szinte az abszolút nulla. Nem kell részletezni, hogy milyen költségeket jelent ilyen körülmények megteremtése. Arról nem is beszélve, hogy annyira kicsi molekulái vannak, hogy még az acélon is átdiffundál, el lehet képzelni, hogy ez mekkora szivárgási veszteségeket jelent. Égéshője kb. negyede, mint a földgázé. Vagyis egy rendkívül kellemetlen anyag. És ezt akarják ránk tolni, amikor itt a földgáz, egy remek energia hordozó, és még szinte kimeríthetetlen készletek vannak belőle, és amit nem csak energiatermelésre használunk, hanem a petrolkémiai ipar nélkülözhetetlen alapja is. Vagyis a hidrogén is egy nagy kamu, ami arra persze ez is jó, hogy vég nélkül etessék a publikumot, és még jobban megkopasszák őket.
Nemrég káprázatos természeti csodát fedeztek fel Peru egyik magas hegyláncában: a Szivárvány-hegy az Andok 5000 méteres csúcsai között helyezkedik el, Cusco városától két-három órányi autóútra. A nehezen megközelíthető természeti jelenség a több millió éve lerakódott üledékrétegek színes sávjairól…..
A megújuló energiaforrásokkal szemben fokozott az elvárás, hogy környezetkímélők legyenek. Igaz ez az előállításukra, működtetésükre és az újrahasznosításukra is. A szélerőművek esetében az azonban még komoly kihívást jelent. Egészen konkrétan most arra a kérdésre kell megoldást találni: mi legyen…..