Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MuzX

0 bejegyzést írt és 90 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Autósszótár XWD 2008.02.28 09:04:00
Az XWD egy új összkerék-hajtás neve, ez a trollhättani titkos fegyver. Az ilyennel szerelt autókban a motor továbbra is elöl, keresztben figyel, de a hátsó kerekekhez is vezet kardántengely. Ott, a hátsó tengelynél pedig egy Haldex-kuplung dönti el, mennyi…..
"Támogatom a brit birodalmat, a rabszolgaságot, meg az ilyen dolgokat, bár tudom, hogy ezek az idők soha nem jöhetnek vissza” – böffentette el magát, az amúgy mérsékelten dögös és szőke Lucy Buchanan. Hát persze, hogy a Channel 4 új valóságshow-jában, hogy a…..
1970. február 13. Történelmi dátum ez, hiszen akárhonnan is nézzük, ezen a napon született meg a heavy metal. Én először úgy 11 évesen találkoztam a Sabbath korszakalkotó első anyagával, de mivel a kalóz kazetta a második, Paranoid című albumot is tartalmazta, meg voltam róla…..
 A következő levél írója egy ügyfélre rátukmált pénzügyi szolgáltatás jogi trükkjein lepődött meg. A Zugügyvéd csak annyit tud hozzátenni, hogy sajnos minden ilyen problémának a végére kell járni, bármennyire kényelmesebb várni, hátha megoldódik. Továbbá…..
A Zugügyvédhez az év első napján érkezett az alábbi, csinos kis történet. Úgy látszik már nem csak a feketemunkásokkal dolgozó építtetőknél szokás feljelenteni az alkalmazottakat fizetés helyett, hanem egyes számítástechnikai cégeknél is. A szörnyű az, hogy vannak helyek,…..
w Amikor a hóhért 2006.12.28 10:00:00
Akasztják Szaddámot. De nem ám majd egyszer, hanem most: egy hónapon belül. Hirtelen halál.A legnagyobb hiba, amit diktátor elkövethet, az az, hogy megbukik. Sőt, az az egyetlen hiba, mert ha hatalmon marad, akkor a többi hibája nem derül ki, vagy erénnyé kovácsolható.…..
w Ah, szabadság nem virul 2006.12.29 11:30:00
Feldobta a csizmát nemrégiben a párttitkárból lett öltönyös fáraó, a tragikomikus feudálkomcsi Nyijazov, minden türkmének Basija, aki magáról nevezte el a januárt, és a kurva anyjáról az áprilist. Hurrá. Szaddám nyakán szorul a hurok; várom Kim és Lukasenko pusztulását. De…..
Subba Mindennek a vége: privi.hu 2006.12.14 22:35:00
Mi itt a Subbánál büszkén állíthatjuk, hogy nagyjából a komplett magyar internetet láttuk már. Soha semmin nem lepődünk meg, az olvasók által beküldött linkek többségét látva még a szemöldökünket sem húzzuk fel. A privi.hu azonban más. A privi.hu ugyanis a magyar internet…..
A Zugügyvéd csak azért teszi ki a következő, látszólag nyilvánvalóan egyértelmű esetet, mert úgy látszik, sokak számára mégsem egyértelmű. Az ittas kerékpározás igenis szankcionálható, még ha nem is teszik ezt túl gyakran. Kedves Zugügyvéd!   Én néhány…..
Az autóhitelezéssel kapcsolatos bejegyzésekhez érkezett az alábbi levél, amely némileg tisztábbá teszi a témával kapcsolatos tévhiteket. Például nem árt tudni, hogy törzskönyvmásolatot nem nagyon adnak ki a hitelező cégek, és totálkár esetén az autót a baleset előtti…..
MuzX 2006.11.15 18:12:05
"Továbbá a szerződésekben szerepel az is, hogy az ügyfél köteles a gépjármű meghibásodása esetén (biztosítási esemény) SAJÁT KÖLTSÉGÉN!!!! a károsodást megelőző állapotnak megfelelően helyreállítani."

Ha én vétlen voltam a kár keletkezésében és a károkozó biztosítója fizetné, akkor miért kéne nekem a saját költségemen megtéríteni?
Ez ellentmond a felelősségbiztosítás elvének.
Azt meg nem én találtam ki, hogy a biztosítónak a törzskönyvre van szüksége a kárrendezéshez, hanem a biztosító.
Itt egy olyan ellentmondás van, amiben kizárólag a vétlen ügyfelet ér hátrány, mivel a biztosító törzskönyvet kér, a hitelező meg nem ad...
Az igazság kedvéért el kell mondanom, hogy remélhetőleg nálam már rendeződni fog a helyzet, mert legutóbb sokadszori telefonhívásomra a témában a Uniqa kárrendezési osztályán évre azt a felvilágosítást adták (miután eddig az ellenkezőjét állították), hogy nem kell törzskönyvmásolat, hanem egy meghatalmazás a finanszírozótól, hogy kifizethetik a szerviznek a javítás költségeit.Lehet, hogy a DAS hatására? Persze majd akkor lehetek csak biztos abban, hogy ez az egész ostoba huzavona jól végződik, ha már valóban rendezték a kárt.
Egyébként az egész rendszert nem értem.
Én mindig időben fizetem a törlesztéseket, soha nem volt elmaradásom.
Ezek után mi a bánatos ménkű köze van ahhoz a Lombardnak, hogy az én tulajdonomban lévő autón bekövetkezett kárt a javítást végző szakszerviz felé rendezze a biztosító???
Én személy szerint az egészben nem is veszek részt, kitöltöm a papírt, leadom a kocsit a szervizben, a szerviz szemléztet, javít és benyújtja a számlát a biztosítónak. Csakhogy amíg nem látja biztosnak a szerviz, hogy a pénzéhez jut, vagy nem kezd hozzá a javításhoz, vagy csak akkor, ha vállalom, hogy a félmilliós nagyságrendű összeget én kifizetem, ami persze nem megy.
Miféle kár érheti itt a finanszírozót, ha a biztosító fizet?
Nemhogy kár nem éri, hanem még javul is az autó értéke, hiszen a sérült részek helyet vadonatúj gyári elemeket kap az autó.
Az egyedüli károsult itt én vagyok, aki már hetek óta vár arra, hogy a Lombard meg a Uniqa esetleg nem fogja egymást akadályozni, az avultatásról nem is szólva...
MuzX 2006.11.23 17:03:33
Kiscsiga:
A DAS egy német jogvédelmi biztosító. Nekik azért fizetek biztosítási díjat, hogy az ehhez hasonló kalamajkák esetén (elsősorban mikor a biztosítók akadékoskodnak a kárrendezésben) az erre szakosodott és gyakorlott jogászaik átveszik az ügy intézését, és akár peres eljárás keretében is érvényesítik az én jogaimat.
www.das.hu/
Ami a mi példánkat illeti: a szerviz (1), párom (2), és én (3) több izben is érdeklődtünk a biztosítónál, ahol a legutolsó telefonálást kivéve végig azt állították, hogy a kifizetéshez igenis kell nekik a törzskönyvmásolat.
Én nem az ügyintézőre mondon, hogy fölényeskedő, hanem az ilyen cégek ügyfélhez való hozzáállására.
Hidd el, én sem vagyok hülye, párom közigazgatási végzettségű, ügyvédi irdoában dolgozott 3 évig, nem szoktunk összevissza beszélni, elég világosan és érthetően elmondtuk, mi a gond és mi a kérésünk.
A tapasztalatom az (és gondolom, nem csak az enyém), hogy a szolgáltatók, biztosítók, bankok, hitelezők nagyon szívesen kihasználják, hogy az ügyfelek nagy része nincs tisztában a jogaival és a kapcsolatukat érintő szabályozással, és ahol lehet, lenyúlják őket ennek kihasználásával.
De amint belép a képbe egy az ügyfél érdekeit hozzáértő módon és akár a végsőkig elmenve is képviselő fél, mit tesz isten, gyorsan rájönnek, hogy mégiscsak van más megoldás is, mint amit eddig próbáltak rátukmálni.
A Zugügyvéd egy újabb kedves rendőrségi történetet tesz közzé, amely igencsak megviselte a jogérzékenységét. A biankó jegyzőkönyvvel való bepróbálkozás a kórházban, lebeszélés a szakértőről, mind-mind olyan ócska trükknek tűnik, amelyeket csak a nagyvárosi…..
w Állatok két keréken 2006.11.20 17:03:00
A motorost nehéz szeretni. Nem ad rá okot. A motoros ugyanis éjjel kettőkor recsegve vonul végig az utcákon, mert az ő ostoba állatagyát ez kellemesen ingerli. Azt pedig leszarja, hogy eközben ezer kisgyereket ver fel álmából, akik aztán bepisilnek, akkor lehet újra megágyazni,…..
MuzX 2006.11.20 22:38:44
Hadd meséljek egy ide kapcsolód sztorit.

Telki és Budakeszi közt gyalogosan kirándulva az erdei utakon (Természetvédelmi Terület, Tájvédelmi Körzet) többször futottak belénk (majdnem szó szerint, csak azért tudtunk időben félrehúzódni, mert a fülrepresztő hang már jelezte előre) krosszmotorosok, a túraösvényeken.
Miután már nem csak mi, hanem más telki kirándulók is hasonlóról számoltak be, bejelentést tettünk a helyileg illetékes természetvédelmi hatóságnál (mondjuk még azt se volt könnyű kideríteni, ki az illetékes). Azt mondták, igen, tudnak róluk, de nincs emberük az intézkedésre. És egyébként is, hogyan, hiszen gyakorlatilag nem lehet őket elkapni, ha csak le nem ütik a motorról, még útzár se segítene, mert elmennek mellette a terepen.
A bejelentést továbbküldték a telki önkormányzatnak, aki felhívtak minket, hogy megkapták, de nem hiszik, hogy ki tudnák deríteni, kik voltak.
Mit tesz isten, egyik nap Telkiben sétálva egy barátunk házának második szomszédjában megláttam pontosan azt a két krosszmotort, ugyanazokkal a sisakokkal (jól megfigyeltem akkor, tipust, színt, sisakot), melyek eldübörögtek mellettünk többször is.
Udvariasan megszólítottam a kerítés mögött egy kertészkedő hölgyet, hogy hozzájuk tartoznak-e a motorok. Mondta, hogy igen, a fiaié. Röviden elmeséltem, hogy nemrég hétvégén az erdei kiránduláson épp velük futottunk össze, és vajon tudnak-e róla, hogy ez Tájvédelmi Körzet, és tilos benne motorozni?
A hölgy láthatóan meglepődött, de kedvesen azt mondta, hogy de hiszen autóval is bemennek.
Mondtam, hogy az lehet, de nem oda az erdő mélyére, ahol a motorosok jártak. És egyébként is, ha valaki megszegi a szabályt, ez még nem indok arra, hogy mások is megtegyék.
A hölgy még mindig kedvesn megígérte, hogy szól majd nekik.
Kicsit még úgy éreztem, meg kell magyaráznom, miért szólok, nehogy valami hülye buzgómócsingnak nézzen.
Elmeséltem, hogy a legtöbb ember azért megy arra kirándulni, hogy a tiszta levegőt és a csendet élvezze, így elég kellemetlen, mikor zajos, büdös motorral zúgnak el mellette az erdő mélyén, és nyilván az állatok se örülnek neki. Nem akarok én ezzel semmi rosszat nekik, de sokakat zavar ez a dolog, és ráadásul szabálysértés is.
A hölgy azt felelte, hogy ő úgy gondolja, nem zavar sokakat.

Ennyiben maradtunk. Ezután az önkormányzatnál megadtam a házszámot, ahol a motorok voltak.
Nemsokára a következő határozatot kaptam:
"A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által 22404-3/05 számon áttett szabálysértési ügyiratot megvizsgáltam, a feljelentés alapján indított eljárást megszüntetetm, mivel az elkövető személyét nem sikerült tisztázni."

Magyarul, még ha pontosan tudjuk is kik voltak, akkor se lehet semmit tenni. A krosszozók leszarhatnak mindenkit, nyugodtan csinálhatnak, amit akarnak. Sérthetetlenek.
A Zugügyvédet is régen foglalkoztatja a az alábbi probléma, amelyet egy kolléga vetett fel. Vajon mennyire torzítják az igazságszolgáltatást a pontatlan jegyzőkönyvek? Tisztelt Zugügyvéd, Jogi képviselőként már többször találkoztam olyan helyzettel, hogy a…..
Hiába mondja azt a Blikk és a Színes Bulvár Lap is, hogy a holnap esti Fábry Show-t csak tizenhat éven felülieknek ajánlja az RTL Klub, és vastag sárga karika lesz meg pinázás, a csatorna azért inkább kifütyüli a Kelemen Anna és Fábry Sándor beszélgetéséből a nemi szerveket,…..
A Viszi a bank az autót bejegyzéshez érkezett a következő levél, ami a bankok szemszögéből világítja meg a fedezet kérdését. Azért a Zugügyvéd megjegyzi, a hitelintézeteket sem kell sajnálni, hiszen a lehetséges legrosszabb következményekről valahogy mindig…..
MuzX 2006.11.07 12:37:56
Kg,
Bocs, talán félreértettem.

Nekem azzal van a fő bajom, hogy míg a banknak megvan az apparátusa, aki tisztában van a szerződés jogi részével, ez az ügyfél szempontjából gyakorlatilag lehetetlen, tehát egyoldalúan hátrányba hozza az ügyfelet.
DAS-ról sokan nem is tudnak, és az se a Bölcsek Köve azért, csak egyfajta mentőöv.

Vérnarancs példája nagyon tipikusan mutatja a banki hozzáállás hibáját, én hasonlót tapasztaltam, szerencsére nem hitelnél, hanem ING életbiztosításnál. Egyszer éppen nem volt elég pénz a számlán, amikor az esedékes befizetést le akarták emelni. Nem szóltak, csak fél év múlva, mikor már felhalmozódott, ugyanis ettől kezdve már azt csinálták, hogy ha egyszer nem tudták leemelni, nem is fogják többször, és az eddigi befizetésekből (ún. díjtartalékból) kezdték levonogatni, majd fél év múlva kihoztak egy horribilis elmaradást, amit egy összegben követeltek, hogy a biztosítás fennmaradjon.
Természetesen én is hibás voltam, hogy nem figyeltem a számlára a megfelelő időpontban, és utána a sok tétel közt elkerülte a figyelmemet a nem teljesített tranzakció.
De nem sokkal egyszerűbb lenne, ha ilyenkor a bank/biztosító egyrészt mielőbb küldene egy értesítést - ha máskor nem, a következő hónapban - hogy mi történt, és lehetőséget adna a gyors korrekcióra? És nem várja meg a fél évet, amikor már annyira felhalmozódik, hogy tutira nem tudja a delikvens befizetni egyszerre? Ezt tényleg nem értem, mintha direkt azt akarnák, hogy minél nagyobb legyen a tartozás.
Ráadásul ugye nem csak levél van a világon, hanem sms, email is, amit talán biztosabban megkap (persze emellett kell a hivatalos levél is.) Ne mondja senki, hogy nem lehet egy normális informatikai rendszerben az elmaradt követelésről azonnal és automatikusan kiküldeni egy sms-t vagy egy mailt. Nem kerül annyiba, hogy ez veszélyeztesse a bank extraprofitját.
A DAS ebből a szempontból is jó példa, kiküldenek egy levelet kb. 2-3 héttel az esedékes befizetés előtt, hogy az ember el ne felejtse.
Nyilván havi törlesztésnél ez irreális elvárás, de elmaradt törlesztés esetén miért ne lehetne azonnal értesíteni az ügyfelet?
MuzX 2006.11.07 16:49:02
kg,

Hát, nem tűnt fel, kb. annyi volt. Én sokat ebayezek, rengeteg az átutalásom, több számlám van, stb., sajnos elkerülte a figyelmemet. Van, hogy hetekig külföldön dolgozom, ilyenkor jókora késéssel jutnak el a kivonatok is.
Azóta kerülöm az olyat, amikor automatikusan emelnek le. Küldjék csak ki a csekket, és majd fizetem, akkor tudom, hogy mi ment ki és mi nem.

Az email és sms értesítéssel kapcsolatban hozzá is tettem, hogy a normál hivatalos levél is kell.
Nem mintha az garancia lenne, hogy megkapja az ember. Nem egyszer fordult elő, hogy valamelyik hivatal vagy cég arra hivatkozva fenyegetőzött, hogy már egyszer felszólítottak, holott semmiféle felszólítást nem kaptam.
legutóbb a helyi önkormányzat dühített fel, egy már másfél éve eladott autó adójával, hogy már egyszer küldtek felszólítást. Lehet, csak nem kaptam meg, de egyébként is, arra az autóra már az új tulaj fizeti az adót, nem én. És ezt már tavasszal egyszer lezongoráztam velük, akkor is küldözgettek, akkor is elfaxoltam az adásvételi másolatát, ennek ellenére újból megcsinálták.
A szomszédomat (akit jópár éve ismerek, és nem az a fajta, aki elmúlaszt befizetni dolgokat) nemrég éjnek évadján 2 rendőr be akarta vinni, mert valami 12e Ft-os szabálysértési bírságot, ami 3 hónapja keletkezett nem fizetett be. Persze, hogy nem, mert nem kapott értesítést.
A rendőrök állítólag többször kinn voltak, csak először nem találtak oda (pedig utcanév, házszám kinn van), máskor meg napközben jöttek. Aztán végül éjfélkor, szomszédom gatyában, félálomban nem érti, mit akarnak, sose kapott szabálysértési fizetési felszólítást, az egyéves gyereket felébresztette a zaj és bömbölni kezdett, stb. A renődrök végül elvitték egy budapesti éjjel nappali postára, ahol befizethette a csekket.
2 rendőr egy járőrkocsival 4 órán át autókázott (Örs-helyszín-Budapest, posta-helyszín-örs) egy rohadt 12e Ft-os bírság miatt, amiről - mint utóbb kiderült a helyi postán - nem volt semmiféle ajánlott vagy tértivevényes értesítés...

Én is találtam már a postaládában simán bedobott ajánlott levelet...
Igen, a cím adta magát, Pandora's Box a zenekar neve, istenem, ez van. Tegnap este a debreceni Lovardában búcsúzott el hazai közönségtől a korábban P. Box néven ismert hard rock zenekar, mert ahogyan azt Bodó Tamás dobos megjegyezte, "hogy állunk a minekkel?" Lehetne…..
A Zugügyvéd egy mindennapos történetet tesz most közzé. Sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ha a bank elviszi a hitellel terhelt autót, akkor még korántsincs rendezve a tartozás. Az apró betűs részt a hitelszerződésekben szinte mindenki lusta elolvasni. Ha bedől a hitel,…..
Csáp Géza Milyen egy digikönyv? 2006.09.27 10:52:00
A papíralapú könyvkiadás egén évek óta gyülekező felhő az elektronikus könyvkiadás, aminek elméletileg ezeregy előnye van a tradicionálissal szemben. Olcsóbb, naprakészebb, környezetkímélőbb stb. A valóságban azonban még mindig nem igazán tudjuk, milyen is egy digikönyv.…..