Regisztráció Blogot indítok
Adatok
florescu

14 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Frappánsan azzal kezdhetném, hogy "mélységes mély a múltnak kútja", lévén ez az épületes bejegyzés Thomas Mannt fogja érinteni, aki már sokadik alkalommal - beszéljünk róla úgy, mintha egy európai nagycsapat legjobb spílere lenne! - "bizonyította klasszisát". De igazából…..
Időközben - úgy látom - megérkeztek az első kommentek is. Nem csoda, hiszen kifecsegtem a blog létét, azaz már lehet tudni róla, lehet tudni, hogy van. Ez a blog az állandó újrakezdések (ezzel a korábban elkezdett műveletek határozott berekesztéseinek) blogja, így hát nincs is…..
Annyira untam már a L'Harmattan-kötet képét, hogy erre cseréltem. Állandóan ismétlődő momentumnak lehetünk szemtanúi: Kierkegaard ír. Állítólag fel-alá járkált éppen aktuális lakhelyén, aztán megállt, ha ötlete támadt, és papírra vetette. A napokban olvastam, hogy Marno…..
A problémás mondatokról eszembe jutott egy De Quincey-szöveg, A palimpsest, avagy az emberi lélek pergamenje, amely ráadásul a SAK-szöveg kontextusába is beleillik. Az angol mester műve a híres Suspiria de Profundis címmel ismert gyűjtemény (1845) legjobb szövege. Ebben a több…..
Cr, azaz close reading. Ezúttal megpróbálok szorosan olvasni - tudásomhoz mérten. Néhány nappal ezelőtt arra gondoltam, hogy szóról-szóra megismétlek egy tavaly év eleji blogbejegyzést, hogy az ismétlésből eredő örömet átélve kioltsam a bejegyzésben foglalt melankóliát,…..
A Jelenkor Kiadó tízkötetesre tervezett SAK-életműkiadása megtorpant az idén, mivel ebben az évben kellett volna kijönnie a harmadik kötetnek, legalábbis a 2004-es (Napló AA-DD), illetve 2006-os (Irónia) megjelenési sort figyelembe véve. A Dán magyarországi recepcióját (is)…..
153 éve ezen a napon hunyt el Kierkegaard. Miután otthoni koordinációs- és egyéb zavarai nem szűntek meg, elszállították a Királyi Frigyes Kórházba. Szűk egy hónapot töltött el az intézményben; ápolták, hashajtókat, majd a végén már szorongáscsökkentőket adagoltak neki,…..
Az ismétlés, L'Harmattan, 2008, 124 oldal, 1800 FtHáromnegyed év után azért merészelek még egyáltalán megszólalni itt, mert végre elolvastam az év meglepetéskönyvét. Finomítás: szóval olyan értelemben meglepetéskönyvét, hogy a Jelenkor életműkiadásán kívül nem…..
Ebben a rovatban egy jópofa holland oldal SAK-kal kapcsolatos tanulmányait fogom szemlézni, és tényleg csak szemlézni, vagyis röviden bemutatni. Megpróbálok kitérni a Dán érintett szövegeire, és összefoglalni a főbb jegyeket, esetleg egy-két gondolattal kiegészíteni, ha valami…..
A Dán élete legfontosabb momentumainak megismeréséhez elegendő megnézni ezt a kis rövidfilmet. Bár a szöveg spanyolul van, némi logikával kikövetkeztethető, mi mit jelent. Apuci, Regina, teológiai szak, álnevezés, Hegel-kritika - úgy tűnik minden fontos megvan, és ami megvan, az…..
December 10-éről van már naplóbejegyzésünk a Dán DD jelölésű naplójából. Az 1837-es évben egy-két írói ötletéről is beszámolt, jelesül erről is:"Novellát szeretnék írni, melyben a főszereplő szemüvegének egyik lencséje ugyanúgy kicsinyített, mint az…..
Lukács György a Nyugat hasábjain közölte véleményét a Søren-Regine effektusról 1910-ben. Igazi szellemtörténészként SAK egész pályaképét a szakítás gesztusára vezette vissza. Szerinte a Dán döntése a középkori attitűdhöz hasonlatos, és ezért idézi Keats sorait…..
Első naplóbejegyzései közt nem találtam december 9-ére keltezettet, pedig marha kiváncsi lennék arra, mi is járt a Dán fejében eznap. Naplóját akkor kezdte el rendszeresen vezetni, amikor még írás közben gyakrabban foglalkoztatta a megfelelési kényszer, nevezetesen az…..
A korabeli élclapok gyakran foglalkozhattak vele, hiszen fura kinézete mellett tipikusnak mondható remeteként éldegélt Koppenhágában. Miután 1841-ben váratlanul felbontotta Regina Olsennel kötött jegyességét, Berlinbe költözött, hogy Schelling előadásait hallgathassa, de rövid…..