Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vilagfi

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az új évet rendszerint számadással kezdik sokan, így a ZöldEnergia blogon is hasonlóba fágtuk a fejszénket. De nem a saját szemszögünkből, hanem globális léptéken és a megújuló erőforrások szempontjából. Vagyis azt a kérdést tettük fel, hogy vajon mire is elegendőek a bolygón található megújuló…..
vilagfi 2020.01.03 22:39:39
@molnibalage: és mitől újul meg szerinted?
vilagfi 2020.01.03 22:50:05
Sajnos Trumpnak igaza van amikor azt mondja, hogy a szélerőművek … füstölnek. A lényeg a 3 ponton van. A megújuló energia csak esetlegesen áll rendelkezésre, amikor fúj a szél, amikor süt a nap. Elektromosenergiát nagy tömegben tárolni még nem tudunk, a fogyasztásnak és termelésnek minden pillanatban egyensúlyban kell állnia. A hagyományos erőműveket megújuló energiával kiváltani nem lehet. A megtermelt energia bizonyos százalékát igen, de magát az erőművet nem. Mivel a terhelési csúcsok évről évre nőnek, ezért egyre több hagyományos erőművet is kell építeni. Úgy is mondhatnánk, hogy minden szélerőmű és naperőmű mellé kell építeni egy hagyományos fosszilis energiahordozót égető erőművet, ami füstöl. Vagy Magyarország esetében atomerőművet, ami ellen meg berzenkednek az emberek. Mivel a csúcsterhelés évről évre nő, ezért egyre több erőművet kell építeni. Ráadásul duplán, ez aztán a nagy pocséklás és környezetszennyezés, források felélése a következő nemzedékek elől. Ráadásul az elektromos autók megjelenése tovább ront az egészen, mert jelenleg ezeket nem akkor töltjük amikor éppen a megújuló erőművek termelnek, hanem amikor nekünk kényelmes, főleg éjjel (és éjjel nem termelnek a naperőművek).
Az a legfőbb probléma, hogy egy 21-ik századi kihívásra 20-ik századi választ adunk. A megoldáshoz alapjaiban kellene megváltoztatni a fogyasztói szokásainkat, a villamosenergia rendszereket és új technológiákat kifejleszteni az energia tárolására. Tehát igaza van Trumpnak, a szélerőművek kiváltására épített hagyományos erőművek füstölnek.
vilagfi 2020.01.04 15:26:52
@molnibalage: Úristen, veszteséget összeszorozni?
Minden rosszban van valami jó. Ez az őrületes közhely jut eszünkbe mindarról, ami az utóbbi hónapokban Magyarországon történik. Mióta ugyanis a kormány hathatós támogatásával a közbeszéd vezérfonala a menekültügy lett, olyan dolgok derültek ki a keményen dolgozó magyar…..
vilagfi 2015.08.05 15:39:15
@mortullus: Jó, valószínüleg igazad van.
A lényegen viszont nem változtat, hogy egy népvándorlás szenvedő alanyai vagyunk.
Folytatódik a migráns saga, aminek újabb ütközőpontja az összkomfort elhelyezés kérdése. Minden embernek jár a mai ismert európai jog alapján az emberi körülményekhez méltó elhelyezés. Más kérdés, hogy mi számít emberi körülménynek. Ha egy német menedzsert elhelyeznénk a…..
Napok alatt körbefutott a világsajtóban a hír, hogy készül és hamarosan átadásra is kerül a világ első napenergiát hasznosító kerékpárútja. A hírt a világmegváltó csodaságoknak kijáró örömmel fogadta mindenki, ám olyan tények kerültek megkerülésre a…..
Képzeljék el: fényes nappal van, reggeli órák. Hirtelen kigyullad valami szemkápráztató az égen, olyan ragyogó, mintha a Nap eddig csak egy pincében felkapcsolt villanykörte lett volna. Hófehér izzás borítja el az égboltot, nehéz nyitva tartani a szemet. Még szerencsére a…..
Ha a kertbe elsősorban azért szeretnénk egy kis vizet, hogy a madaraknak itatót biztosítsunk, ügyeljünk az elhelyezésére. Az általános szempontokon (rálátás, közvetlen napfény) kívül vegyük figyelembe, hogy a madarak a nyílt területet kedvelik, ahol a ragadozók – pl. a…..
vilagfi 2013.05.07 21:59:16
@háténimmár: Mi is itattuk a madarakat a sivatagi irodánk előtt, de mikor a harmadik mérgeskígyóval találkoztunk rájöttünk, hogy az nem madáritató, hanem kígyóetető.
Balesetet szenvedett az amerikai Baroness zenekar busza Angliában. A busz tíz métert zuhant egy viaduktról, és annyira összetört, hogy az embereket a tűzoltóknak kellet kiszabadítani. Összesen kilencen utaztak az autóbuszban, mindannyian meg is sérültek, közülük heten "viszonylag…..
Gyönyörű fotókat és egy ritka ügyes duplaképet készítettek a naplementében. A napnyugta remek fényviszonyokat hozott össze a zárófutamon, a legszebb talán Lewis Hamilton McLarenjéről készült még szombaton.       A kétfotós sorozatot a…..