Regisztráció Blogot indítok
Adatok
StanLee

37 bejegyzést írt és 416 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyszerű a képlet: a megbecsült dolgozó szívesen tölti idejét a munkahelyen, és úgy végzi feladatait, hogy a cégnek a lehető legjobb legyen.   Már csak az a kérdés: kinek, mi a megbecsülés, és hol van az a határ, amikor a munkavállaló és a cég is elégedett?   Photo by Moose…..
Visszamenni az időben a tapasztalatainkkal együtt és más irányba vinni mindent sokkal izgalmasabb, mint a puszta jövőn elmélkedni. Ezt talán csak a konzervatív szellemem mondatja velem, de mindig is vonzódtam az alternatív történelmi dolgokhoz, vagy akár a retrofuturizmushoz. Milyen lenne a világ…..
StanLee 2018.07.30 12:48:24
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Na de pont ez az, hogy Merkel onmaganak ellentmondo kinyilatkozasai kozott nem evtizedek, hanem csak evek vannak. Az szerintem normalis, hogy az ember politikai beallitottsaga, vilagkepe az ido elorhaladtaval valtozik. Tehat en nem varom el Orbantol, hogy ugyanaz legyen neki az elkepzelese a politikai iranyvonalarol, mint volt 30-20-10 evvel ezelott. De legyen konstans mondjuk egy 2-3 eves periodusban, ami Merkelre nem mondhato el.

@Boycie: en nem hiszem, hogy a nyugatnak 1 generacionyi ideje van es utana elbukik. Oriasi mennyisegu toke van mogotte, amit nem lehet eliminalni ennyi ido alatt. Lesznek a tarsadalomban strukturalis atalakulasok. Persze ezt nem Merkel vagy a mostani nemet vagy barmelyik nyugat-europai politikai elit fogja bevezetni, hanem majd valaki 15-20 ev mulva kezdi el a nepnek adagolni. Gondolok itt arra, hogy egyre nagyobb merteku lesz a gated communities kialakulasa, a gazdag es szegeny (leginkabb bevandorloi hatteru, a nyelvet rosszul beszelo es alacsony kepzettsegu) retegek szeparacioja, ami mar most is erezheto bizonyos mertekben.

Az allami oktatas, egeszsegugy, ellatorendszerek minosege egyre alacsonyabb lesz, a magan es jo minosegu ellatasokat a gazdagok meg tudjak fizetni. Lesznek majd elszegenyedo idos retegek, akiknek az eltartasara ugye a mostani fiataloknak kellene megteremteni a ravalot, mert a politikai elit meg a nyugaton sem kepes kiallni az emberek ele es azt mondani, hogy ha oreg leszel nem kapsz az allamtol semmit.

Milyen perspektivaja es GDP termelo kepessege van egy most negyvenes nemetul nem beszelo, vegzettseggel nem rendelkezo menekultnek? Azon kivul, hogy csaladot alapit, hogy a szocialis halon a gyerekek miatt fennakadjon, es orokre maradhasson. En szemely szerint megeltem, hogy amikor munkanelkuli voltam Nemetorszagban a rendszer nem engedte meg, hogy egy teljesen uj iranyba kepezzem magam - akkor egy menekultnek ez biztos egyszerubb lesz.

Szoval szeriintem is eleg durva valtozasok lesznek nyugaton is, de azt mar nem fogja egyik politikus sem megelni azok kozul, akik ezeket a valtozasaokat beinditottak.
StanLee 2018.06.17 10:37:23
@MaTär: "A nyugdíjbiztosítás, banki megtakarítás, "magánnyugdíj" keretében pontosan ugyanúgy az akkori dolgozók munkájának termékeiből lehet részesülni, mint az "állami" nyugdíj esetében."

A kulonbseg annyi, hogy ha megtakaritasz egy csak a te nevedre szolo szamlan, akkor annak az erteket folyamatosan nyomon lehet kovetni, minimalis novekedes lehet az ertekeben, es mondjuk a portfoliot tartalmazo cegek erteke az tenyleg az akkori fogyasztoi szokasaoktol fog fuggeni, de ertekesitheto, keszithetek egy kifizetesi tervet, stb.

Az allami nyugdij meg csak azt biztositja, hogy folyamatosan befizetsz, nem tudod mikor es mennyit kapsz vissza, az allam igeretet tesz arra, hogy becsszora valamit fogsz majd kapni, de nem biztos, hogy a megelhetesre elegendo lesz - sot biztos nem lesz eleg bevetel a jovobeli befizetokbol, mert ok sem butak es a leheto legkevesebbet akarjak majd befizetni.

Egyik opcio sem biztos, de a magan elotakarekoskodas legalabb azt az erzest adja az embernek, hogy a sajat kezebe vette a sorsat es nem a politikusoktol fugg teljes egeszeben.
2015.szeptember.30-án Oroszország kilépett az addigi árnyékszerepéből és az orosz hadigépezet a szíriai konfliktus megkerülhetetlen tényezőjévé vált egyetlen nap leforgása alatt. Az elhúzódó harcok miatt lassan kivérző szír hadsereget az összeomlás széléről húzta vissza a szövetségesek hadba lépése,…..
A hagyományos sörök után a limonádés sörök fogynak a legjobban. Nyáron az üzletek polcain állandó az áruhiány a citromosból a nagy kereslet miatt. Mondják, hogy a hígított sör az első lépés a guminő felé, mégis a fél ország, férfiak és nők egyaránt isszák ezt a hibrid italt. Elvileg egy jó, frissen…..
A többi hálózatos légitársasághoz hasonlóan a Lufthansa sem nézi tétlenül, ahogy az árérzékenyebb utasok elpártolnak tőlük. A folyamatokra pár év késéssel, de legalább reagálnak. Mostantól a tengerentúli járatokon bevezetik az "Economy Light" csomagot, ami valamivel olcsóbb, és pár eddigi…..
StanLee 2018.05.23 15:22:10
@Ete.S: Az hogy draga vagy sem, nem tudom eldonteni. Ha az Easyjet-nek megeri az Airberlin slotjaibol Berlinbe repulnie napi 4-5 alkalommal, boven 100 euro oda-vissza ar alatt, akkor Bp-re is lehetne olcson repulni. Memmingen az egy vicc, es nemhiaba nem mukodott. Azon a tavolsagon a repulo gyorsasaga elveszett a kiujutas miatt. Teljesen rossz helyen levo repterrol Munchen nem beveheto. Ennyi erovel Nurnberg lehetne Muenchen-Sued is, mert ICE-vel egy ora alatt ott van az ember, ugyanugy mint Memmingenben. Remelem igazad lesz es egyszer MUC-rol is lesz fapad Bp-re.
Észak-Korea vitathatatlanul egy végtelenül szegény ország, amit egy alkalamatlan diktátor tart a hatalmában. A bizarr állami berendezkedés, és a vezetőség külpolitikája miatt, viszont a világsajtó, és olvasóközönség állandó érdeklődésének középpontjában van. A körülményes beutazás, és az országból…..
StanLee 2017.11.28 22:58:17
@padlogaz: Valamelyik csatornan volt egy dokumentumfilm, amiben mutattak egy del-koreai szemorvost/sebeszt, aki a deliek penzen evente 1-2x egyszerre par szaz embert muthetett - attol fuggoen, Kimi milyen kedveben volt. Az idosebbek, akik valamilyen halyoggal lettek mutve es lattak par ev vaksag utan, amikor meglattak a napvilagot kb. szemkozt koptek az orvost es Kimi kepe elott hajlongva halalkodtak Kimi-nek, hogy ujra latnak. A fiatalabb generacio reakcioit is mutattak, kb. nem tudtak hogy hogyan sullyedjenek el a fold ala a deli orvos iranyaba mutatott halatlansag miatt.

A sok eves agymosas megteszi a hatasat, sajnos.
Nem vagyunk benne teljesen biztosak Viktorral, hogy csak Svédországba költözésünk óta harapódzott-e el ilyen erősen a magyar közéletben az “illegális migránsok” elleni kampány/gyalázkodás/uszítás, vagy előtte is ilyen volt és csak innen nézve vált ennyire kontrasztossá? Egyre ijesztőbb méretekben…..
Csepeli György, hazánk egyik legismertebb szociológusa úgy látja az életbe belépő magyar fiatalok születésük véletlene által meghatározott kényszerpályákra kerülnek, amelyen a magyar iskolarendszer sem képes lazítani. A kasztrendszer újratermelődik...
StanLee 2017.08.21 21:05:42
@Kishableany: A szulok anyagi helyzete igenis meghatarozza az azt koveto generaciok eletkorulmenyeit. A muncheni irodank tulajdonosanak tobb haza van. A nagyszulok a II. vh utan egy kis ingatlanbiznisszel szereztek meg az epuleteket. Jelenleg a havi beveteluk kb. 50 ezer euro adozas utan. Ebbol el meg harom generacio, az utolso kettonek mar csak kozepiskolai vegzettsege van, levelben kommunikalunk veluk, mert az e-mail az a legfiatalabbnak is olyan, hogy nem hasznalja, mert minek. A penz jon minden honapban, nincs szuksege arra, hogy tanuljon. Az egyetlen amit tud, hogy a hazakat nem szabad eladni. Es ennyi - ez a csalad az idok vegezeteig gazdag fog maradni.

Erre a szintre egy magamfajta videki gyerek meg nagy szorgalommal sem juthat el soha.
A kérdés rengeteg alkalommal előkerül, és sok évvel a határátkelés általánossá válása után is sokszor az az ember érzése, hogy rengeteg bizonytalanság van körülötte. Úgyhogy úgy gondoltam, ideje tiszta vizet önteni a pohárba...
StanLee 2017.08.11 15:57:43
Mi a helyzet a lakcimkartyaval? Ideiglenesnek vagy allandonak meghagyhatom-e a lakasom?

@Jancsiszeg1980: A kovetkezokeppen adozom a kiadott magyar lakas utan: a berlotol beszedett berleti dijat csokkentem a kulfoldi berles dijaval, ill. levonom belole meg a 2%os amortizaciot (lakas vasarlasi erteke). ezekkel az adoalapom 0-ra jon ki. Beadom a NAV-nak minden evben, hogy nem kell fizetnem. a havi berleti dij valamekkora %-at (talan 15%) negyedevente be kell fiezetni adoelolegnek. Egy ev utan ez a penz bennmarad a NAV-nal, mert ugye nem kell adozni, utana havonta ezt sem kell fizetni. Kb. ennyi.
StanLee 2017.08.11 21:01:51
Igyekeztem teljesen közérthetően leírni, hogy az átlagszavazók – akik nem csüngenek folyamatosan a híreken és nem néznek meg minden egyes híradót – miért látják bebetonozva a kormánypártokat. A választások előtt szűk egy esztendővel nyomát sem látni egyetlen politikai erőnek sem, amelyik eséllyel…..
A remény rabjai Shawshank Redemption 1994 „Az emberek egy nagyon fura fickónak tartanak.  Pedig nem vagyok. Ugyanúgy van szívem, mint minden kis kölyöknek. Egy befőttes üvegben. Az asztalomon.” Nehéz nem mosolyogni a rémisztgetés királyának eme okfejtésén. Mert lehet akármekkora horrorkirály és…..
Sokan mondják, a kommenteket nem szabad olvasgatni. Kizárólag saját magunk felidegesítésére jó, érdemi vitákat szinte lehetetlen lefolytatni, időpazarlás. Mellesleg online megnövekszik egyeseknek a bátorsága, olyanokat is felvállalnak sokan, amit személyesen nem tennének meg. Emellett a kommentfalak…..
Borzasztó nagy szívás tud lenni az autóbérlés, amiért a szolgáltatók is sokat tesznek. Írtunk róla már, ez a trilógia harmadik része. Ahogy ígértük, ebben jön a legfontosabb rész: a méregdrága kiegészítő biztosítás vevőre lőcsölése. Alaphelyzet: nekünk nagyon kell az autó, mert arra építettük a…..
StanLee 2017.05.31 11:09:17
@FlybyWire: Latom nem vagy nagy autoberlo :-). Ha nem telitankolva viszed vissza az autot, akkor a kut ar kb. haromszorosan megtankolja neked a kolcsonzo ceg az autot. Legutobbi berleskor nekem Hertz 4,35 €/literrel szamolt, 65 literes uzemanyag tartallyal szamolva kb. 300 euro jon ki.

@laffer: meghuzod a felnit, kaviscfelverodes a szelvedon, repedes a visszapillanto tukron: mindenert fizetned kell a teljes dijat. erdemes egy icarhire biztositast kotni, mert az ezekre majd kifizeti a javitas dijat. Pont ez a harom karesemeny altalaban nincs benne a 0 euros onreszben.
StanLee 2017.06.02 15:44:57
@laffer: Az atvetelkor megnezed az autot, hogy a lapjan milyen karok vannak feltuntetve. Minden kis kavicsfelverodest, karcolast, repedest fel kell vetetni, ha nincs rajta a listan. a legtobb esetben van egy sbalonja a kolcsonzonek, amin rajta van, hogy mi szamit olyan karnak, amiert nem kell fizetni. Ahogy kihajtasz a parkolobol mindenert sajnos felelos vagy.

Nevetni fogsz, de a volt munkaadomnak egy szerelocsapata kint volt angliaban talan 4 honapig es ugyanazt az autot bereltek. Amikor visszaadtak, felszamoltak nekik egy komplett gumiszettet, mert elhasznaltak a gumikat.

A felnirol meg csak annyit, hogy a muanyag disztarcsan okozott karokat is felszamoljak. A europcar pl. 25 eurot ker erte, plusz a kezelesi koltseg.
StanLee 2017.06.08 09:11:43
@geegee: A szerzodesek tobbsege nem engedi, hogy te javittasd meg az autot. Persze ha a berles ideje alatt karcolod ossze es elviszed valami olyan helyre, ahol megjavitjak es a visszaadaskor ezt nem veszik eszre, akkor max az auto eladasakor fogjak eszrevenni, hogy valami gaz van a fenyezessel.

En gumit javvittattam sajat koltsegen, mivel nem volt kedvem egesz ido alatt a potkerekkel jarni es csak egy oras javitas volt.
Durva hiány alakult ki AMD videokártyákból az utóbbi hetekben, duzzognak is a gamerek rendesen. Persze érthető, sokan akartak venni az ár-érték arányban ütős RX 580-ból, de vagy nem találnak kártyát egyáltalán, vagy drágábban, mint kéne. Miért? Mert a kriptovaluta bányászok felvásárolják a…..
StanLee 2017.06.04 12:02:10
@Zionnépe: itt nyugaton, Nemetorszagban hiany van az AMD kartyakbol. Se e-bay, se amazon nem tud rogton szallitani RX5xx vagy akar csak RX4xx szeriabol. A legtobb boltban leghamarabb junius kozepe, de inkabb julius a szallitasi hatarido. Vannak helyek amik 100+ napos szallitmany beerkezest irnak. Ez van. Nekem meg sikerult egy 570-es kartyat vennem 2 hete, az utolso darabok egyiket...
StanLee 2017.06.04 13:18:32
@Zionnépe: Az amazonon erdekelne nem a valosagtol elrugaszkodott aru raktaron levo RX480 vagy RX580. max 275 euroert, mert ennek most ez a normalis ara. A 400-as ar az a tularazott kereskedoi ar.

Itt a computerbase irasa: www.computerbase.de/2017-06/radeon-rx-580-570-mining/
Jó fizetés, kellemes munkakörnyezet, értékteremtés – ezek mind olyan szempontok, amelyek nagymértékben befolyásolják egy Y vagy Z generációs döntését a munkahelykeresésnél. Van azonban még valami, amiről nem mindig beszélnek, pedig döntő tényező lehet: a rugalmasság és az ezzel járó szabadságérzet.…..
 ..
StanLee 2017.05.29 08:30:30
@Pan Modry: ott a pont. A helyukben en is vennek legalabb 2 db kisebb lakast, azok onfinanszirozhatoan kiadhatoak, ha az ember megfelelo mennyisegu onerot rak bele (marpedig az evi 6 misi az az). Aztan ott berelnek es akkorat, amekkora most kell, nem pedig arra gondolva, hogy majd 4 ev mulva talan kell a gyerek miatt plusz szoba.
Kénytelenek vagyunk trilógiává bővíteni az autóbérlés rejtelmeiről szóló poszthalmazt, mert nem könnyű kettőbe se besűríteni azokat az infókat, amelyek alapján ellen lehet állni a szaftos lehúzási próbálkozásoknak. A fapadosok vadkeleti trükközése a jegyárakkal, illetékekkel, meg mindenféle extra…..
StanLee 2017.05.17 13:01:21
@GyMasa: A Buchbinder nem rossz. 1-2 napos kolcsonzesekre az egyik legolcsobb. Ertelmesen kell hasznalni, tudni kell, hogy nagy a kaucio, normalis hitelkartya kell hozza, plusz kotni kell biztositast az esetleges onero fedezesere. A felmerulo extra dijak miatt viszont nem erdemes naluk kolcsonozni, mert a plusz sofor, eletkor korlatozasok, kulfoldre torteno kiutazas korlatozasa es dija, stb. miatt majdnem annyiba kerul, mintha egy masik nevesebb tarsasagnal berelne az ember.

Sose ertettem a Buchbindernel hoborgoket a kaucio miatt, a feltetelek le vanak irva a weboldalon ahol foglal a delikvens. Nem tudja elolvasni, akkor nem tudom sajnalni, mert mashol is ugyanugy hoborogne. A kedvencem amikor nincs hitelkartyaja, vagy cash akar kolcsonozni. Az autoik meg olyanok amilyenek. Berletem mar naluk 3 napra korlatlan km-rel autot 60 euroert (Skoda Yeti), beletoltam 1700 km-t. Ugyanez barmelyik masiknal 3-400 euroba kerult volna.
StanLee 2017.05.17 15:25:34
@GyMasa: Valoszinuleg a Global Rent markajuknal bereltel. A 800 eurot en se tudom miert kerik 0 euros onresz eseten, de ez mar csak ilyen. Az olcsosagert ezzel fizet az ember.

Nekem a legdragabb kauciom valami 1000 font folott volt Angliaban, az volt eletem elso berlese nem kerdeztem semmit, orultem, hogy adtak autot :-)
StanLee 2017.05.18 09:07:59
@hogyan?: ezt hasznald: www.icarhireinsurance.com ugyanazt adja es magyarkent is biztositott leszel. Bittesehr.
Lázár Úr! 31 éves megélhetési menekült vagyok, Ön szerint rabszolga.  Immár évek óta Németországban élek - távol a gyermekemtől, családomtól, barátaimtól,  otthonomtól. Terveimben szerepel egyszer hazatérni ahová tartozom, a gyökereimhez, egyre többször merengem el ezen. De aztán egyből jön a…..
StanLee 2017.04.30 11:06:48
Akkor @Sexual Harassment Panda: A nemet atlag fizetes brutto 35 ezer euro/ev. Ez havi netto 1845 euro. Szerintem eleg sok bennszulott nemet van aki meg ennel is kevesebbet keres, szoval a tobbseg helyi fos rabszolga. Ez van. Egyszeru osztani az eszt Mo-rol kifele, ugyanigy vissza is.
StanLee 2017.04.30 15:19:31
@Bicepsz Elek77: A nemeteknel van jopar tanulmany arra, hogy a legtobb bevandorlonal (mindegy, hogy menekult vagy gazdasagi migrans) az alap generacio tartja a szarmazasi orszag atlagos gyerekaldasat, a masodik generacio mar a helyi szinten szaporodik. Ha megnezed egy nemet nagyvarosban a 4-5 gyerekes csaladokat, azok tobbnyire frissen erkezett migransok. A tobbseg megall 2 gyereknel.

Amugy azert se nagyon szulnek tobb gyereket a nemeteknel, mert 2 gyerek utan minimalisra redukalodnak a no eselyei a munkaeropiacra torteno visszajutasra. Atlagosan 5 ev kimaradassal szamolhat az ember, ez nagy ido.
A minap volt szerencsénk a Wizz egyik legócskább belső kinézetű gépéhez. A HA-LWA műszakilag bizonyára kifogástalan állapotban van, de már meglehetősen ütött-kopott, toldozott-foltozott. Utóbbi szó szerint.  Ez a gép abból a szériából való, amelyiknél a Wizz tesztelte a Ryanair fantasztikus, és a…..
StanLee 2017.04.30 14:32:45
@Darth Revan: Tapasztalt utazokent mindig van nalam egy zacsko hanyasnak. Baratnom kinevetett erte, de amikor egyszer a vonaton behanyt, de nekem meg ott volt a zacsko keznel, na onnantol kezdve alap felszereltseg a zacsko nala is.

A korabbi munkahelyemen heti rendszeresseggel repultem, sajnos sokszor nem volt mar ott a hanyos zacsko az uleszsebben, ott is jol jott a zacsi. Persze mindenki rohog rajtam, igazabol azert tartom magamnal, hogy ha masik utasnak kell, akkor ne engem teritsen be :-)