Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Saddlenode

0 bejegyzést írt és 101 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tovább folytatódik az amerikai elnökválasztási őrület, és tovább folytatódik az amerikai talpas szavazó tömegek lázadása a politikai mainstream és annak jelöltjei ellen. A New Hampshire-i előválasztáson a republikánus oldalon a bombasztikus, populista Donald Trump nyert nagy fölénnyel, a…..
Behódolás? A migrációs válságot a jobboldaltól a liberálisokig kultúrák összeütközéseként látják. Persze, eltérő kultúrák lépnek érintkezésbe, ám ez az értelmezés mégiscsak politikai értelmezés. Ennek egyik változatában a migrációt ellenző kelet-európai…..
Aki az állami kiterjedt ellenőrzésben csak és kizárólag nemzetállami Guantánamókat lát, és könnyeket sirat az olyan haza (USA)- és világárulók miatt, mint a Putyin ölében pihengető Edward Snowden, az nem tudja csillapítani a terror logikáját, az csak erősíti a „bármi…..
Saddlenode 2015.11.19 15:50:37
@Tamás Nagypál: Tökéletes öszefoglaló, nincs mit hozzáfűzni.
Ugyanakkor nem értem miért lepődik meg bárki (nem Nagypál Tamás, hanem más hozzászólók) Böcskei viselkedésén. Régóta helyezkedik már a represszív jobboldalra, ld. Békés Mártonnal való együttműködésének gyümölcseit.
Saddlenode 2015.11.20 15:31:19
@TamasGM: Houellebecq-nek már nagy rajongótábora van Magyarországon. Még egy magyar epigonja is van, valami jogász, hogy is hívják, akinek Houellebecq a "mester", aki megmondja az igazat stb.
„Nálunk a munka becsület és dicsőség dolga.” – hirdeti az almásfüzitői timföldgyár bejáratának homlokzata. Ehhez képest A Budapest Bank vállalkozás-fejlesztő hitelét egyenesen azzal reklámozza, hogy „amit a céged mutat, mind te vagy.” A munkakapcsolatok és…..
Saddlenode 2015.10.20 22:14:04
@Tamás Nagypál: remek hozzászólás!
Dinamó Műhely Lelkük mélyén 2015.08.24 01:22:23
Az ellenzéki menet a Keleti pályaudvarról a Nyugati pályaudvarra vonul, hogy tartsa a jó irányt. Evvel azt szimbolizálja, hogy a keleties zsarnokságból a nyugatias „nyitott társadalom” felé tart, a keleties elmaradottságból a nyugatias haladás felé. Normálisnak, azaz…..
Saddlenode 2015.08.30 16:34:54
@TamasGM: OK, a 2 dolog nem ugyanaz, de 1 marxista a nacionalizmust IS ellenzi (nem csak az etnicizmust), nem?
A premodern, személyes alávetettségen, a vérségi-leszármazási társadalmi értékhierarchián nyugvó, ezeréves “régi rend” volt az, amit 1945-ben – és nem egyszerűen a sztálini Szovjetunió külső nyomása miatt – elsöpört a társadalom. Az ezt követően kiépült…..
Az EU sok olyasmit tesz, amit nem kellene; sok olyan dologgal viszont nem foglalkozik, amivel akár kezdhetne is valamit – mondja Antonio Martino a Mandinernek. Az olasz liberális politikus Silvio Berlusconival együtt a Forza Italia alapítója és Berlusconi minisztere – édesapja pedig az…..
Dinamó Műhely Internacionálé 2015.04.30 08:39:29
A proletariátus – a tőketulajdon nélküli, munkaidejük és munkaerejük eladásából élő személyek univerzuma – fönnáll. A proletariátus – beleértve a munkanélkülieket, a prekariátust, az underclass-t, a gyermeküket egyedül nevelő szülőket, a megözvegyült…..
2015 áprilisában, egy évvel az angol kiadás világsikere után végre magyarul is megjelenik Thomas Piketty könyve, A tőke a 21. században.  A könyv eddigi fogadtatása arra enged következtetni, hogy ez a felvetés a közgazdászok tudományos érdeklődésén túl a válság sújtotta…..
  Újabb árnyalattal gazdagodott a Budapesti Zsidó Hitközség mostanában igen színesnek tűnő élete. Nem vagyok járatos a történelmi, vallási és egyéb megemlékezések dramaturgiájában, mindenesetre úgy érzem, hogy a budapesti gettó felszabadításának 70. évfordulója…..
Mint az nemrég kiderült, a 3-as metró felújítása nem került fel a Brüsszelbe küldendő projektlistára. És ahogy már megírtuk, a metró állapota aggasztó: mind a vasúti járművek, mind az infrastruktúra elöregedett, rekonstrukcióra szorul. A metróvagonok…..
...avagy hogyan golyózd ki magad a közéletből hat lépésbenKorábban összefoglaltuk, hogy mennyire boldogok vagyunk attól, hogy az SZDSZ eltűnt a politikai porondról. Most a sorozat újabb állomásához érkeztünk. Scheiring Gábor politikai pályafutása megér annyit, hogy sorba…..
Dinamó Műhely Paint It Red! 2014.12.08 08:00:00
A politikai „elitünk” 2010-ben megállította az óráját és azóta is úgy cselekszik, mintha újra és újra a 2010-es naptári évet taposnánk. Hogyan tudja visszaszerezni a politikai baloldal a baloldalt? Csókás Máté és Sebestyén Eszter írása.   Bankárok és…..
Az alvásszükségletet általában időpocsékolásnak vagy pedig a figyelem nem kívánatos ellazulásának tekintjük. Így „téli álmot alszik” mondjuk egy metaforával, amikor azt akarjuk például kifejezni, hogy a nép beletörődött az elnyomásba. Ma, amikor a kapitalizmus az emberi…..
Ha Lengyelországról vagy a lengyel–magyar kapcsolatokról beszélünk az 1956-os forradalom kapcsán, akkor mindig megemlítjük Władysław Gomułka nagyhatású antisztálinista beszédét, amelyet az október 23-i Szabad Nép teljes terjedelmében közölt. Ennél ritkábban, de meg szoktuk…..
Saddlenode 2014.10.26 17:10:01
@lavór: Miért pont Észak-Korea? LOL, ha nem vetted volna észre Magyaro-on is lényegében egypártrendszerben élsz (csak a Fidesz). Akkor még ott van Szingapúr, Japán (70 éve egy párt van hatalmon) és rengeteg kapitalista diktatúra.
Most arról ne is beszéljünk hogy szubsztantív értelemben az USA is egypártrendszer, a 2 nagy párt közötti különbség kisebb, mint anno az MSZMP egyes frakciói között...csak ez az egypártrendszer sz.rik a társadalom jóléti igényeinek kielégítésére, ellentétben, a Kádár-rendszerrel :))
1989 októbere a köztársaság kikiáltásával a rendszerváltás legsűrűbb időszaka volt. Kerek 25 év, negyed évszázad telt el azóta. De mi volt a rendszerváltás? Mi történt velünk akkor és azóta? Mi az elmúlt huszonöt év mérlege, a rendszerváltás velünk élő öröksége?…..
Fotó: Telegraph Lehet-e bármilyen aktualitása ma Magyarországon egy, a 20. század második felének angol baloldali gondolkodását meghatározó, idén elhunyt értelmiségi gondolatainak? A kérdés talán meglepő, de az alábbiakban arra teszek kísérletet, hogy egy vele foglalkozó,…..
Mandiner blog Nyugati zárás 2014.09.24 10:01:00
Azon országok, amelyekben az Egyesült Államok elnöke szerint támadások érik a civil szférát; illetve azon országok, amelyek civil társadalmának felkarolását és védelmét mostantól Washington a küldetésének tekinti. A felsoroltak között egy európai, egyben NATO- és EU-tag…..
Olykor előfordul, hogy egy politikus többet elárul, mint amennyit szeretne, ez történt Varga Mihállyal is. Újabb brutális megszorítások lesznek úgy, hogy a választások előtt hallgatnak azokról, s később sincs róluk társadalmi vita. Nehéz eldönteni, mi a nagyobb baj: a…..
Kantot, Marxot, Nietzschét, Webert, Freudot tovább olvassuk. Harcolunk lankadatlanul ugyan a magyarországi autoritárius rendszerrel – amelynek jellegzetes aktusa a szoborcsere – , de azért unjuk is. Intellektuálisan jelentéktelen, morálisan törpe. Akkor se számít (jegyezzétek meg,…..
Saddlenode 2014.09.17 17:47:14
@Shenpen: 'Tehát csak fél év mikró, fél év makró volt, tehát kevesebb'

tudom, nem 1 elmeleti kepzes. de a "vilagnezeti keretezest" azert megkapjak a hallgatok. ami nem mas, mint a (vulgaris) matematikaval leöntött Say-törveny kb.: oligopoliumok es "merev berek" nelküli piacon teljes foglalkoztatottsaggal jaro egyensulyi allapot alakul ki. ide tartozik a meghamisitott Keynes-re hivatkozo neoklasszikus makroökonomia is - Mankiw meg ennek is egy politikailag extrem kepviseloje.
a hallgatok közgazdasag-törteneti muveltsege nulla, ezt sokszor tapasztaltam. arrol hogy vannak mas tipusu elmeletek is (poszt-keynesianus közgazdasagtan), amelyek teljes mertekben megkerdojelezik a "bevett" makroökonomiat, 99% nem is hallott. tudom, nem elmeleti embereket kepeznek - de azert az biztositva van kokemenyen, hogy meglegyen a "megfelelo" (ultrakapitalista) vilagnezet.
Az, hogy az egesz magyar nyilvanossagban lenyegeben egy keynesianus közgazdasz jelenik meg (Rona Peter - termeszetesen külföldön tanult!), jol mutatja mennyire "diverz" közgazdasz-kepzes folyik Magyaro-on.
Bár az ukrán válság kezdete óta számos posztunk született a témában érdemes néhány pontot tisztázni most, hogy már súlyos háború zajlik a szomszédos országban és a magyar közvélemény számára a helyzetet szokás szerint politikai elfogultságok szerint tálalják. A Fent…..
Saddlenode 2014.09.08 16:09:08