Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zsanettrp

45 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Átfogó cikk jelent meg a Magyar Hangban a hazai azbeszt helyzetről. Bemutatják, hogy az azbeszt szinte elpusztíthatatlan: a szálas szerkezetű magnézium-szilikát nagy szakítószilárdságú, kiváló hőszigetelő, nem ég, és még a lúgnak és a savnak is ellenáll, így az építőipar legszebb álmát váltja…..
tanyakönyvi kivonat II. Miska 2015.08.30 19:46:04
Mondtam már, hogy borzderest minden kisgazdaságba? Ha igen, akkor újra mondom.  A hétvégén elmentünk itthonról 1,5 napra (1 éjszakára). Azt tudtuk, hogy Füzi most már jószerivel bármikor ellhet, de mivel tavaly 9,5 hónap volt, úgy voltam vele, hogy nem kell izgulni - november…..
Volt egyszer egy fekete tyúk. Úgy érezte, hogy talán kéne kotlani, de valami nem volt teljesen frankó. Ja, hát persze, ahhoz tojás is kéne. Najó, elkezdett tojogatni. De volt egy barna tyúk is, akinek szintén beugrott, hogy kéne már kotlani és amikor körülnézett, látta, hogy a…..
Szarvasmarhatartó vidéken jártunk, ami nagy boldogság volt nekem, kicsit pótolhattam Füzi hiányát. :) Olyan kis helyre, mokány tehénkék járkálnak itt is, látszik rajtuk, hogy hegyi fajták,…..
Ez a tanulmányút persze valójában nyaralás, de most már jószerivel mindenhol csak parasztszemmel tudok körülnézni. Szerencsére gazdálkodó vidékeken jártunk, úgyhogy volt mit nézni. Lom…..
Alapvetően azért nem nyírunk füvet, mert nem füvet tartunk a birtokon, hanem rétet, amit pedig ugye nem is szokás nyírni. (Főleg mivel a tyúkokat is az táplálja.) A rét azért jobb, mint a fű, mert mindenféle értékes, szép, hasznos, szeretnivaló növény nő benne, aminek mi is…..
tanyakönyvi kivonat Miska hazatér 2015.07.04 13:00:02
Miskát, aki 2014. június 30-án született Füzi első borjaként, valamikor februárban vágtuk le. A bőrét szerettem volna megőrizni (már ki is volt jelölve a helye a nappaliban), úgyhogy vágás után szépen besóztuk és elvittem Sellyére, ahol van egy volt bőrgyáros srác, ő…..
Folytatom a sort. A tyúkjaink a rendszer oszlopos tagjai. Első tyúkunkat Lizinek hívták, és anyutól kaptuk 5 éve. Lizi aztán sajnos róka áldozata lett, akkor még nem volt kerítés és kutya sem.…..
Igen, igen, neki is kijár a dícséret. Ő Kajla, aki idén tapossa 7. életévét, nálunk pedig lassan 5 éve él. Ki hitte volna, amikor megkaptuk, hogy ennyire jó kecske lesz belőle. Akkoriban még azt hittem, hogy törpekecskét szeretnék, és képes voltam az ország másik feléből…..
tanyakönyvi kivonat Széna 2015.06.26 23:02:58
Az igazi móka persze a sokat emlegetett Schröckenfux kaszákkal volt. A szomszédban van egy szép darab rét, azt megkaptuk kísérletezni, és sikerült gyönyörű, 100%-os kézi szénát…..
tanyakönyvi kivonat Széna 2015.06.26 22:25:54
Elszaladtak a hetek. Ezek a nyári esték olyan hosszúra nyúlnak, hogy mire beérünk, már nincs sok energiám gondolkodni. Aztán meg más dolgokkal is kellett foglalkoznom a birtokon kívül.  Június első fele…..
tanyakönyvi kivonat Schröckenfux 2015.05.27 23:05:05
Annyira jó neve van ennek a Schröckenfuxnak, hogy nem tudom elégszer mondani. :)  Nade miez? Ez bizony egy osztrák gyártmányú kasza, állítólag nagyon jó minőségű pengével, ergonomikusan kialakított nyéllel, minden a hosszú távú felhasználhatóság jegyében. Így néznek…..
Részemről sosem szerettem az aranyat, úgyhogy mondanám, hogy köszönjük, elég volt. Bár szeretek kint lenni ilyenkor is, de mára valahogy totál leszívta az energiáimat ez a nyomi idő (meg a többiekét is).    Estefelé még a kiskályhába is begyújtottunk! Mindenkori rekord,…..
tanyakönyvi kivonat 21 nap 2015.05.24 21:48:56
Így kezdődött három hete.   Aztán ez történt ma.   Tipikusan egy olyan dolog, amit nem lehet megunni. :) Fekete István azonos című novelláját is ajánlom szeretettel. ..
Ó, te hén!  Ez lenne az ódám első sora, az már biztos. A többi része egyelőre még nincs kidolgozva, de ezt az egy sort minden reggel elmondom Neki. Neki, vagyis Füzinek, született Füzény. Nevezzük harmadik gyerekemnek.   Fajtája kárpáti borzderes. Igazi családitehén…..
Egy hete megérkeztek az idei kislibáink. Mivel kint még hideg van, az éjszakát egy ládában töltik lámpa alatt. A kis libapásztor pedig annyira szereti őket, hogy odakuckózott melléjük a mosókonyhában a földre, alul birkabőr, fölül gyapjútakaró. Négy éjszakát aludt így…..
tanyakönyvi kivonat Fényszék 2015.05.02 12:35:07
Volt valami vicc, hogy New Yorkban a Szabadság-szoborból a legjobb a kilátás, mert onnan nem látszik a Szabadság-szobor. Na, kb. ilyen a mi budink is, avagy modern nevén alomszék. Van is különbség a kettő között, hiszen a budi egy gödör volt a földben, ahova töményen ment a cucc,…..
Pár napja fogalmazgatok már magamban egy "Ki ette meg a sárgarigót?" című bejegyzést, mert még mindig nem hallottam a hangját. Már keresgéltem azokat a szörnyű, szívszorító képeket a hálókról és elfogott madarakról Egyiptomban, Olaszországban, Albániában stb. (Sírtam,…..
A minap írtam, hogy mitől sárga a vaj. Azt mondtam, hogy a béta-karotintól. Tegnap felvilágosított a testvérem, hogy a fűnek a xantofill adja a színét. A xantofillok is a karotinoid csoportba tartoznak, mint ahogy a karotinok. Mindegyik fontos, hogy jelen legyen, úgyhogy a…..
A kép forrása itt.  Nem is tudom...Minél közelebb kerülök a Földhöz és a földhöz, annál kevésbé vagyok optimista. Douglas Adams 25 éve írt egy könyvet, Last chance to see címmel. Szerintem a legszebbre sikerült könyve. Ebből idézek. "I watched the gorilla's eyes again,…..
tanyakönyvi kivonat Tavasz 2015.04.20 22:48:38
Virágba borultak a fák.   Hang: Csicseregnek a madarak.   Kizöldellt az erdő.   Hang: Megjött a kakukk.   Boldogan legelnek az állatok.   Hang: Dalolnak a békák.    Ma láttam a fecskéket is az utca mentén a dróton. Hátha idén hozzánk költöznek. Új év,…..
Van egy élénk emlékem gyerekkoromból: a Margaréta vaj, made by Baranyatej. (Guglival képet is találni, ha valakit érdekel.) Nem tudom, hogy tényleg olyan sárga volt-e, mint amire emlékszem, és ha igen, akkor mitől. De most mindenesetre megtudtam, hogy mitől sárga az igazi vaj: a…..
Füzi néne és a kis gida méretkülönbségük ellenére jó barátságba kerültek. A gida még a tőgyet is meg-megpróbálja cuppantani, de ez eddig még elutasító válaszra talált. Mindenesetre jókat lehet ugrálni Füzi hátán, és már öklelőset is lehet vele játszani, csak időben…..
Szóval pont arról kezdtem el írni a minap, hogy milyen jó dolog is tehenet tartani, és mennyire szerelmes vagyok Füzibe. Aztán jött az ominózus szerda, amikor elakasztotta magát a szögesdrótban. Csúful felszakadt az egyik bimbója. A káromkodáson és sírdogáláson túl nem sokat…..
Hogyan végződik egy tök jó nap tök szarul? Kell hozzá egy szögesdrót, egy szemtelen kecske és egy hülye tehén. A kecske átbújt a drót alatt, a tehén pedig azt hitte, hogy majd ő lazán átlépi és utánamegy. Félúton aztán elakadt. Még jó, hogy a szomszéd otthon volt és…..