Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Beat it!

0 bejegyzést írt és 1579 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Most, hogy ismét háborús szintet pedzeget a több mint három évtizedes örmény-azeri szembenállás eszkalációja, átpörgeti a térségben tett utazások emlékeit az ember. Elsőnek Örményországba látogatunk el, ahol 2011-ben járt a LégierőBlogger. Orosz Mi-8-as az Erebuni repülőtér felett, a hátteret…..
A repülésbarát számára nincs olyan hozzáférés hobbijának tárgyához, mely ne lenne legalább egy kicsit hasznos, egy kis újdonságot hozó - dacára borultságnak, covidnak, szervezésnek, vagy bármilyen körülménynek, mely tartalmában, minőségében csorbíthatja ezeket a hol gyakrabban, hol ritkábban…..
A tárgyalóasztalnál történt beszerzési- és iparfejlesztési vonatkozású aláírások után néhány héttel már be is mutatkozott teljes valójában Magyarországon a Lynx gyalogsági harcjármű, mely néhány éven belül a honvédség meghatározó szárazföldi harceszköze lesz.  A Rheinmetall új, sorozatban…..
Beat it! 2020.09.29 19:44:47
@zord:
Minél többször nézem a Lynx képeit, annál inkább az az érzésem, hogy lokátor által nehezen észlelhető. Azonos szögben dőlő vonalak a tornyon, rejtett (becsukható) kapaszkodók, rejtett rakétaindító, stb. Nem emlékszem, hogy ezt az aspektusát eddig hangoztatták volna valahol.
A Rheinmetall filmje a Brave Warrior-ról:
www.youtube.com/watch?v=A6uBfvgUf9s&feature=emb_logo
Újabb két géppel bővült a szolnoki H145M-flotta. A 15-ös és a 16-os oldalszámú helikopterek "személyében" (német lajstrom D-HBCU és D-HBCV) két LUH (Könnyű Általános Célú) konfigurációjú géppel lett gazdagabb a honvédség. A mai történések jelentőségét ezen túlmenően az adja, hogy a megrendelt húsz…..
Idén már hetekig a hazai Air Power közösség érdeklődésének középpontjában állt egy ikonikus szállító repülőgéptípus, az An-26, melynek kivonásával - remélhetőleg minél rövidebb ideig tartó - "rámpás hiátus" állt be a honvédség képességkészletében. Ma, merő véletlennek köszönhetően az "Ancsát"…..
Beat it! 2020.09.14 10:10:29
@Kelepisti:
A T-72-es beszerzés a történtek fényében olyan "tessék-lássék dolog" volt. Vettünk valamit, viszonylag olcsón és sokat, csak éppen nem jót. Nem is olyan haszontalan az a Védelmi beszerzési Ügynökség... Most sok mindent veszünk, reális áron, és jót.

A Mistral beszerzése az évek tükrében már pozitív. De az is kellett később, hogy Nagyorosziból Győrbe telepítsék őket. Ott szakszerűbb az üzemeltetés.

Az Sz-200-as nem volt korszerű, ez tény. Viszont 200 km feletti volt a hatótávolsága. Ennek a HMZ tartománynak a megléte, kezelése más kvalitásokat követel, mint a KUB 25 km-es lőtávolsága.
Beat it! 2020.09.23 09:30:15
@zord:
Így kell piacot teremteni a még fejlesztés alatt álló eszközöknek - utalva a korábbi cikkre.
Még a Pancir is nehezen kap el bizonyos lövedékeket.
Viszont érdekes, hogy repterek védelmére 40 mm-es gépágyút javasol. Vajon ez miért jobb, mint egy kisebb kaliberű gyorstüzelő gépágyű + lérak kombó?
A haderő- és hadiiparfejlesztés ékköveként, ipari együttműködés keretében, a Rheinmetall Lynx gyalogsági harcjárművel (IFV) folytatódik a nemzeti védelmi szféra rehabilitációja Magyarországon.    A leendő magyar Lynx makettje az aláírási ceremónián Unterlüßben. A megállapodás magyar és német…..
Beat it! 2020.09.11 13:37:57
@Kelepisti:
Pontonhíd elemeken szoktak átúsztatni T-72-est, tehát a Hiúzzal is menne a mutatvány. De Leopárddal már kétséges ez is.
Beat it! 2020.09.11 21:10:50
@Kelepisti:
"összekapcsolva pld. 4 db 150 t terhelhetőségű komp/platform 7 pontonból és egy parti elemből 3 db T-72 szállítható egyszerre..."

- ez nem világos számomra, mert 3 db T-72-es az 120 tonna körül van.

A németeknek is van gondolom megfelelő pontonhídjuk, vagy meg tudják oldani az átszállítást. Vagy esetleg a folyam alatti átkelést használják kizárólag?
Olvastam valahol, hogy anno a Néphadsereg speciálisan felkészített T-55-ösökkel gyakoroltatta a víz alatti átkelést. A "mezei" hk alakulatoknál nem reckírozták a gépekkel. Ennek az lehetett az oka, hogy a gumitömítések idővel nem zárnak megfelelően. Vajon a Leopárdoknál is ez a helyzet?
Beat it! 2020.09.11 22:08:04
@Kelepisti:
Úgy látom valóban 150 tonna teherbírású, tehát 2 Leopárd átmehetne rajta.

A német ponton biztosan nem olcsó, mert önjáró és úszóképes minden eleme. Ha a fent említett módon (PMP) átúsztatható a Leopárd, akkor egyelőre nem létkérdés ilyen M3-ast venni.

Most elment gyakorlatozni a teljes T-72-es zászlóalj. Szerintem ez nagyon helyes, had szokják a nagyobb létszámban mozgást. Aztán gondolom megy majd az állomány jelentős része az osztrák átképzésre. Mire onnan visszatérnek, már szinte az összes a4-es itt lesz. Továbbra sem látok hírt róla, hogy Leo alkatrészekkel, lőszerekkel mikor töltik fel majd a raktárakat. De ez már biztosan minősített infó, és nem is fog elmaradni. Bíznék benne azért, hogy év végéig legkésőbb komplettírozzák a nagymacskákat.
Sikeres lövészetet követően megszabadul 9M113 Konkursz rakétái üres konténereitől a tatai 36. Páncéltörő Rakétaosztály egyik 9P148-as harci gépe (képünk 2017-ben készült). Az irányított páncéltörő rakéták és mai, nagyban megnövelt hatótávolságú, többfunkciós, third party célmegjelölést fogadni és…..
Beat it! 2020.08.12 22:02:31
@zord: @Levente B.: @rm40:
Legyen itt a Magyar Nemzet linkje is:
magyarnemzet.hu/belfold/magyarorszag-vedelmi-beszerzesi-szerzodest-kot-amerikaval-8510400/

és a kapcsolódó cikk:
magyarnemzet.hu/belfold/elismeres-a-nato-tol-8507283/
- utóbbiban benne az itt már mindenki előtt jól ismert egyéb beszerzésekkel.

Van egy sor az Indexes cikkben, ami kicsit nem világos:
"A dokumentum értelmében a Magyar Honvédség elfogadja az Egyesült Államok ajánlatát, és a továbbfejlesztett föld-levegő rakéta rendszer (National Advance Surface-to-Air System – NASAMS) szükséges komponenseit az amerikai Foreign Military Sales programon keresztül szerzi be, legkésőbb 2020. szeptember 30-ig"
- Minek a dátuma a szeptember 30? A rendszer többi elemének beszerzésének aláírása? A megfogalmazásból akár a leszállítás dátuma is lehetne, de ez elég irreálisnak tűnik. Inkább nem pontos fogalmazás.

Bár, ha a Magyar Nemzet infójára alapozunk, akár még így is lehetne:
"David Cornstein elmondta: most a valaha kötött legnagyobb védelmi beszerzés valósul meg Magyarország és az Egyesült Államok között, amely projekt több mint két éve kezdődött el."
- Mi kezdődött két éve? A légvédelmi rakétarendszer fejlesztéséhez szükséges elemek tanulmányozása? Vagy konkrétan a NASAMS beszerzés elindítása? Utóbbihoz kicsit kései lenne, ha most papírozták volna le.
Beat it! 2020.08.30 22:34:35
@zord: @Kelepisti:
Én már rögtön az elején kiszúrtam. Arra gondoltam, direkt aggatták őket tele, mint pár éve a pesti áthúzásnál. Minden esetre nagyon jól tették! Nyilván várták a bombázót és felkészültek. Páratlan fotózási lehetőség volt ez fent a BUFF-al. Remélnék az eseményről közzétesznek pár közelebbi, zoom-os felvételt vagy egy videót.
Először felületesen néztem a képeket, és ott 4 Gripent véltem felfedezni. Most újra átnéztem, és látom, hogy a géppár mind a két oldalra átment a fotó kedvéért. De biztosan volt a kötelékben egy D is.
Combat Gear Blog Iskolaőr 2020.07.31 11:23:11
 ..
Beat it! 2020.08.10 10:42:20
@ihasz laci:
Érdekes infó, de sejthető volt hogy így van. Zsidó iskolában "kifelé" őrködnek, átlag iskolákban "befelé". Ugyanis a fent említett tanintézményekbe be sem engedik a nem zsidó tanulókat (értsd: fekete, cigány, egyéb). Következésképp nem érintik őket az ebből eredő problémák. Na mármost felmerül a kérdés, hogy mi ez, ha nem szegregáció? Ha bárki követeli, hogy roma tanulók ne legyenek elkülönítve mert jogukban áll a többségi társadalom diákjaival együtt tanulni, akkor követelni kellene, hogy zsidó tanulók se legyenek elkülönítve. Nekik is jogukban kellene álljon feketékkel, romákkal, vagy bárkivel együtt tanulniuk. Reális kérés? Hát persze, hogy nem. Ennek okairól őket kellene megkérdezni.

Minden diákot attól kell megvédeni, ami fenyegeti. Tehát hazai iskolákban, ha a jó diákokat és tanárokat az intézményen belül érheti erőszak, akkor belső rendfenntartó erő kell. Régen a tanárnak tekintélye volt, de fegyelmezhetett is keményen, pl. körmöst adott. Ezt nyilván nem sírja vissza senki, de ha a tanár már kevés a renitens diákok megregulázásához, akkor nem árt, ha van egy iskolaőr, akitől segítséget kaphat.
Ma megérkeztek Magyarországra a honvédség első, kiképzésre szánt Leopard 2A4HU harckocsijai. Pihenő határátlépés után Hegyeshalomnál. Nagymacskaprofil. Továbbindul nehézsúlyú rakományával a tréler. Valahol az M1-es autópályán. A Leók hazaútját az előzési tilalom miatt alighanem több ezer…..
Beat it! 2020.07.30 23:37:47
@Liverbird:
Inkább kerülHETnek. Mert ha pontosan tudnák előre, hogy a lízing lejárta után is kelleni fognak, akkor eleve megvásárolták volna őket. Vagy tévednék? Mert azt is pedzegetik, hogy akár a7+ verzióra is alakíthatók. Véleményem szerint ha a lízing után megvásárolnánk és a7+ verzióra alakíttatnánk őket, az 56 darabos összlétszám sem lenne eget rengetően nagy. Csak az utóbbi 1-2 évtizedben szoktunk hozzá a minimális számokhoz. Elférne hazánkban még 112 darab is, ha van fedezet a hadrafoghatóság és üzemeltetés fenntartására.
Beat it! 2020.08.05 13:07:10
@Levente B.:
A blogodban írod: "A tatai alakulat új jelvénye és mellette a maximálisan elérhető sebesség (közúton) ikonja: 60"
- szerintem ez tévedés. Ez inkább a jármű össztömegét jelenti. A Puma IFV-n 48-at ír, holott a jármű végsebessége 70 km/h, össztömege viszont maximálisan 48 tonna. Az Eagle 4 páncélozott gépjárműn a 10-es szám szerepel, de senki nem gondolja remélem, hogy csak 10 km/h-val tud haladni...
Ebben a blogbejegyzésben sok járműn látható a szám:
military-technology.blog.hu/2020/07/10/ahol_a_nemet_fegyvereket_tesztelik_wtd91_meppen
Beat it! 2020.08.07 17:41:52
@zord:
Először még tetszett ez az új színminta. De egyre inkább az az érzésem, hogy a - végre valahára! - leváltott, "Boci" fantázianévre hallgató négyszín mintájú gyakorló egyenruha színvilága köszön rajta vissza. Ami több okból nem szerencsés. Egyenruha esetében ez már meghaladott, a 2015 mintájú gyakorló színezése teljesen eltérő. Igaz, a harckocsizók zöld kezeslábasa miatt ez nem nagy gond, ráadásul azok jobb esetben úgyis a járművön belül vannak. De ha sima lövészkatonák veszik körül, akkor már jelentős a színeltérés, ez optikailag növelheti a felderíthetőséget.
Ennek ellenére 3 szín egész jó a Leopárdon: a zöld, a barnásszürke és az antracitszürke. A negyedik, a bézs borzalmasan kilóg, és szerintem rikító. Valami - hozzá képest sötétebb - homokbarna jobb lett volna.
Erdőben, ahol homokos a talaj és a fák között átsüt a nap, bizonyosan jó. De nyílt terepen nem vennék erre mérget. Vagy esetleg a 3 másik színnek kellett volna világosabbnak lennie egy fokkal.

Félek, hogy az Ejder Yalcin is (a tavalyi budaörsi bemutató okán), és bármilyen beszerzendő jármű ilyen festést kap majd.

Lehet ezt a kérdést majd felvetem a combatgear.blog.hu-n, ott szeretik az egyenruhák színvilágát boncolgatni.
Ma a KMW müncheni telephelyén tatai katonák társaságában bemutatkozott a magyar Leopard 2A4HU. Fotó: KMW Zord..
Beat it! 2020.07.20 22:39:29
@zord:
Fura, hogy az ilyen nehéz szállítmányt nem vasúton hozzák.
Beat it! 2020.07.21 13:33:30
@zord:
Érdekes cikk volt. A Kornet-M rakéta amit kb "game changer"-ként magasztal fel az író: en.wikipedia.org/wiki/Kornet-D en.wikipedia.org/wiki/9M133M_Kornet-M
Igen, jó kis eszköznek tűnik, elnézegetném az Ejder-re szerelve. De mint orosz eszköz, embargós tétel egyelőre.
Említettem korábban más témában, hogy nagy hatótávolságú (4 km - nálunk már ez is nagy a kategóriájában) IPTR nincs, vagy kihaló félben van a Honvédségnél. Ideje (lenne ?) gondolkozni a hiány orvoslásán.
Beat it! 2020.07.20 10:04:55
@Tom Sinner:
A 15M mint jó, de erősen fakul. És fakó állapotában már nem olyan jó a színezése. Ezzel nem akarnak kezdeni valamit?
 ..
Beat it! 2020.07.06 10:57:51
@delta81: @Combat Gear Admin:
Szerintem semmiféle fegyvert nem ejt el az ember, ez alapszabály, pláne nem dobálja. Olyan, hogy tüzelés után eldobja a rakétavetőt a baka, csak a ZS kategóriás akciófilmekben van.
Ráadásul itt 2 fő a kezelőszemélyzet, ha az egyik valamiért nem tudja vinni, átveszi a másik. Legrosszabb esetben leteszi. Ha pedig lelövik miközben szalad vele, az már régen rossz...
Beat it! 2020.07.06 13:50:06
@delta81:
Igen, lehet ilyen. De ha egy gránátrobbanás odébb repíti az embert, akkor valószínűleg szétszórttá is teszi, megspékelve néhány repeszdarabbal. Ergo akkor már mindegy. Harctéri sérülése tehát lehet a gránátvetőnek is, de az mindenképp más kategória lenne mint valami "elejtés".
Az viszont igaz, és ez a cikkből is világos, hogy ez már nem egy szimpla "ERPÉGÉ", lehetőség szerint óvatosabban kell vele bánni. Cserébe pontosabb, éjszaka is jobban alkalmazható, többféle lőszer jár bele, és még lehetne sorolni az előnyöket, amiket egy mondattal lehet összegezni: a harc sikeres megvívását jobban elősegíti.
Ma a trianoni békediktátumra emlékezik a magyarság, mely - második világháborús vereségével együtt - mindmáig megszabja nemzetközi létezésének, benne biztonság- és katonapolitikai lehetőségeinek külső kereteit is. A fő kérdés nem változott: létezhet-e kitörés a legyőzetett szerepéből, normalizáció…..
Beat it! 2020.06.12 09:12:59
Egészen friss: mobilhangárok Szolnokon:
lhsn.hu/satorba-koltoznek-az-uj-helikopterek/

Új hangárok építésével elkéstek, de a helikopterek nem kerülnek a szabad ég alá. Jó megoldás az átmeneti időkre, remélem hamarosan fix hangárt is építenek. Muszáj lenne ugyanis. Évtizedeket nem bírnak ki ilyen sátrak.
Beat it! 2020.07.02 12:56:32
@zord:
Konkursz és Fagot helyett pont jó lenne nekünk.
Beat it! 2020.07.03 09:50:21
@zord:
És mi a jobb? A különleges erőknek rendelni MMP jellegű (akár pont ezt) rakétát és a hagyományos lövészdandárok mellé valami SACLOS eszközt, vagy egységesen, az egész Honvédség számára egyforma pct rakétákat rendszeresíteni?
Régen volt a Metisz - Fagot - Konkursz - Sturm kombó. Igaz, ezek közül egy helikopter fedélzeti, és egy harcjárműre telepített volt. De pl. az MMP használható hordozható, és járműre telepített verzióban egyaránt.
SACLOS-ból mi az a típus, ami szóba jöhet? Állítólag a törökök gyártanak valami Kornet licencet.
Air Power Blog Ramp down 2020.06.23 22:16:20
Az érzelmileg érintettek az Ancsáról beszélnek ma. A pragmatikusok a rámpás képességről. A békeszeretők a Nyitott Égboltról. A széleslátókörűek a nemzeti szerszámosládáról, amiből holnaptól eltűnik egy franciakulcs. Akárhogyis, az An-26-ost és "népét" csak köszönet és hála illetheti az elmúlt 47…..
Lassan végéhez közeledik a Sztrela-történet (-2, -10) Csehországban is, ahol bölcsen megtartották, és a jövő lérakos generációinak kiképzésére fordították a közeli hatótávolságú szovjet lérak utolsó csepp erőforrásait is a strakonicei 25. rakétaezrednél...gyorsjelentés a hradistei lőtérről.  Esti…..
Beat it! 2020.06.23 09:27:50
@zord:
Ha már írsz a mágusoknak, azt is meg kellene oldani egy füst alatt, hogy oldalt a Légierőblogger linkjei között nem működik Borján József honlapja, a Katonai Repülő Tanszék honlapja, a Magyarország Katonái, a mig21.hu, repülőszimulator.hu és Kővári László oldala (szerintem megszűntek).

Ellenben hiányzik a combatant.blog.hu , military-technology.blog.hu és a jetplanes.blog.hu Ezek ha ott lennének, jó lenne.
(Fotó: Airbus Helicopters) Zord..
Beat it! 2020.06.18 10:20:20
Hangársátor Szolnokon:
honvedelem.hu/cikk/modern-szallas-21-szazadi-helikoptereknek/

Átmenetiként jelzik az új sátrakat, de arról nem szól a cikk, hogy meddig tart ez az átmeneti állapot, és hol lesznek a végleges hangárok.
Zord..
Beat it! 2020.06.09 17:56:55
@Levente B.:
Önbizalomból nincs hiány:
"Thanks to the modernization that we started working on and which will be marked with M-84 AS1, we will be able to say for ourselves that we will be one of the most modern tank forces, not only in the region, but in the whole of Europe. "

Kíváncsi leszek a darabszámra.
Politikai gesztusokkal kísérve adták át hivatalosan a nemrég Oroszországból megérkezett Pancir-Sz2 kombinált légvédelmi komplexumokat a Szerb Légierő és Légvédelem csapatainak. A rendezvényen főszerepet játszott az államelnök; visszakapta történelmi számozását a jakovói helyszínt biztosító…..
Beat it! 2020.05.12 19:02:20
@Levente B.:
"inally, note that Germany orders four types of aircraft (Super Hornet, Growler, EF-2000 Tranche 3 and 4, or even five) for a non-permanent nuclear mission (deployed in the event that the United States decides), there where France needs to align only one model to guarantee in all circumstances the sustainability of an entirely national deterrent"

- szerintem ez tipikus ballib csúsztatás. A 4 típus az valójában kettő, a Hornet és a Eurofighter. A Growler a Hornet módosítása, az EF Trache 3 és 4 pedig mégiscsak EF. Valószínű, hogy a németeknek elege lett a 30-40 százalék körüli hadrafoghatóságból amit a Wunderwaffe produkál. Már csak azt nem értem, hogy miért jobb nekik Super Hornetet venni, mint F-35-öst? A múltkorában abból is felháborodás volt, amikor a vkf belengette náluk az F-35-öst. Most azt hitték, hogy ebből kisebb botrány lesz?
Beat it! 2020.05.26 00:05:33
@Harrdder:
Ráadásul MAN alvázas Pancir volt.
Beat it! 2020.06.02 00:25:00
@árpika: @Hpasp:
Erre a listára én is emlékszem. Érdemes lenne pár akkori katonát megkérdezni, hogy valóban használták-e még akkor a T-34-est. 72 darab volt belőle szolgálatban. Hol voltak, mely alakulatnál? Vagy csak papíron voltak állományban? Utóbbi valószínűbbnek tűnik, de ezt pillanatok alatt megcáfolhatná bármely katona, aki 1992-ben rajta szolgált. Inkább úgy tudom elképzelni, mint ahogy Tatáról selejtezték a hetekben a nem használt technikát - papíron ott volt. Papíron, mint egy stratégiai játékban... A PT-76-ról hallottam, hogy 1982 körül lett kivonva, mégis itt van a listán. FUG-ot sem igen használtak már ekkor. Az MT-LB pedig fényre érzékeny képződmény lehetett, mert sosem láttam róla fotót. Bár a SZNAR-10-es ilyen alvázon volt. A T-55-ösről nyilatkoztak nemrég egy filmben. A tapolcaiak használták őket rendesen. A rendszerváltás után kaptak jópár példányt raktárról, majdnem rózsaszínűre volt fakulva a festése, vagy valami ilyesmit mondtak. De műszakilag szinte gyári új volt. Tehát ebből is több volt a lajstromban, mint a bevethető alakulatok gépállománya.
Továbbá mindig is furcsának találtam, hogy összesen 5 darab 2Sz3-as önjáró tarackunk volt?
Milyen eszközökkel rendelkezik ma a honvédség egy páncélos erőkkel végrehajtott támadás ellen? A rövid felsorolásban fontos szereplő a BRDM-2 járműre szerelt Konkursz (9K113) páncéltörő rakétakomplexum, a 9P148. Aztán ott vannak a T-72-es harckocsik, illetve a harckocsi elleni aknák. A 9M113…..
Beat it! 2016.02.04 17:57:44
@zord:
Nekem a száz jármű soknak tűnik. Nem beszélve arról, hogy csak Tatán voltak / vannak rendszerben. (Pontosabban régen nem tudom, hol lehettek még.) A Kilencvenes évekig a Bocskai Dandárnál Maljutkák voltak. Ebből két dologra következtetek: vagy az egyéb alakulatoktól nem jutott Konkursz (ezt kétlem), vagy nem volt belőlük 100 darab. Szerintem az utóbbi. Most Tatán talán 12 ilyen jármű van.
Esetleg az elemzés összevonta a Maljutkák számát a Konkurszéval?
Beat it! 2020.05.13 12:07:02
honvedelem.hu/cikk/utolso-utjukra-indulnak-a-rendszerbol-kivont-harc-es-gepjarmuvek/

Ebben a blogbejegyzésben még a lőtéren vágtat keresztül a H 15-75 rendszámú Konkurszos BRDM, a mellékelt cikkben viszont már a vonatra emelik a végső nyughelye felé. A cikk egyik képén ezt a rendszámot vélem felfedezni, bár elég kopott, lehet, hogy 78.
Vajon az összes ilyen BRDM-et kivonták, és mutatóba sem maradt? Nyilván függhet attól, van-e még hozzájuk bevethető rakéta. Ha nincs, akkor a Honvédségnél már nincs 4 km hatótávolságú páncéltörő rakétafegyver. Ennek a kategóriának a pótlásáról nem is hallottunk még a Z 2026 kapcsán.
Kivonták az utolsó SZNAR-10-est is. Utóbbit illett volna valami múzeumnak adni.
Ami viszont elgondolkoztatott az az eszközök állapota. Nagyon le voltak rongyolódva, kopott festés, nem is működtek. Lehet persze annyi is az oka, hogy nincs benne akkumulátor. A múltkor egy rakás BTR-t szállítottak el, azok sem voltak valami fényes állapotban.
Én eddig azt hittem, hogy ha egy alakulatnál haditechnika van, akkor azokat működőképes állapotban tárolják.
Az új koronavírus járvány kimenetelével, következményeivel kapcsolatban sok a bizonytalanság, de az megelőlegezhető, hogy nagy nehézségekkel és szerteágazó válságjelenségekkel kell megküzdeni úgy individuális szinten, mint a legkülönbözőbb méretű entitások világában, legyen szó családokról,…..
Beat it! 2020.04.30 13:53:18
@Beat it!:
Véletlen találtam, egy Gvozgyika bukkan fel a végén:
www.youtube.com/watch?v=TyNJt4e-3AA
Beat it! 2020.05.04 21:08:58
@zord:
Én végigolvastam gyorsan a cikket. Ami minden olvasónak szemet szúr (az április 1 felhívások mellett) ha konyít valamit a repülés világához, hogy a cikk szerint 1961-ben véget ért a program, de a képeken még MF változat is szerepel ami jóval későbbi. Humoros elemek is voltak azért, pl, hogy Jurij Gagarin volt a bemutató pilóta a kanadai küldöttség látogatásakor. :D
>Sajnos az ide haza gyártott rendvédelmi felszerelések is hagynak némi kívánnivalót maguk után, ezért gyakorta az állomány saját magának szerzi be a különféle célzsebeket. Alapvetően a rendőr járőrök, akik kötelezően magukkal kell vigyék a bejegyzésben felsorolásra…..
Beat it! 2020.04.25 10:36:50
Egyszer, pár évvel ezelőtt egy harckocsizó parancsnok kb. a következőket mondta a blogomról: "olvassuk, nagyon érdekes, de kevés benne a szárazföld". Ez a mondat jutott eszembe a héten, amikor megjelent közleményünk az első magyar Leopard 2A4 integrációjáról, s ha kissé megkésve is, de erre reagálva…..
Beat it! 2020.03.17 18:54:13
@Harrdder:
Ezeken már én is agyaltam. Módosulhat minden, de bizakodásra adhat okot pár tényező.
Az itt felsoroltak több éves programok részei, évekkel korábban (2018) megkötött szerződésekkel. Talán már részletfizetés is történt. Másrészt Szíjjártó nyilatkozatai szerint a nemzetközi teherszállítást nem érintik a korlátozások.
Tehát, ha a program fut a maga útján, az azt jelenti, hogy jelenleg is gyártják az eszközöket - amennyiben a gyárat nem érinti bezárás. Amikor elkészülnek, akár szállíthatják is őket.
Nemrég láttam spotter képet a berepülésen lévő 07-es H-145M-ről. Ha a 07-est repülik, akkor már kész kell legyen a 05, 06 is.
Vész esetén természetesen sajnos minden józan latolgatást felülírhat a szituáció. Ennek viszont nem kellene megtörténnie. A kormány elkötelezett a haza védelme iránt, márpedig minden ilyen, nemzetközi viszonyokat is hátrányosan érintő helyzet kiszolgáltatottá teheti hazánkat bármilyen külső ellenséggel szemben. Az államiság szuverenitását az erős Honvédség garantálná, ezért nem lenne szabad leállni a megkezdett fejlesztésekkel.
Ez az én véleményem, de a kormánynak is figyelembe kellene venni ezeket.
Beat it! 2020.03.28 11:41:15
Kihelyezett ülést tartott a kecskeméti SZDRB-n az OGY HRB, ahol bemutatták a részvétel mellett döntő tagok számára a honvédség közelmúltban beszerzett és nagyjavított repülőeszközeit, illetve azok felszerelését. Nagy érdeklődés kísérte a Falcon 7X repülőgépeket érkezésük óta. Most a sajtó és…..
Beat it! 2020.03.02 11:17:49
@zord:
Régóta gondolkodom rajta, hogy a nagyjavított sima Mi-17-esek pilótafülkéje NVG kompatibilis lett-e. Kiállítva a 701-es szerepelt, mellette a hajózók sisakján ott volt az NVG szemüveg. Ez jelenthet némi utalást.