Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Beat it!

0 bejegyzést írt és 1736 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Túlélőképesség a levegőben. Zord..
Beat it! 2024.03.22 09:58:10
@KGyST:
Miért, komolyan felmerült a Bren-2 selejtezése?
LÉRAK! Zord..
Beat it! 2023.10.16 21:04:24
@Katsura_Taro: @zord:
Előfordulhat olyan a gyakorlatban, hogy a TELAR látja a lokátorernyőn közeledni a HARM-ot, kikapcsolja a kisugárzást és arrébb gurul pártíz métert?
A HARM megjegyzi a kisugárzás helyét, de ha a sugárforrás közben távozik onnan és nincs kisugárzás, akkor utána nem tudja megtalálni.
Ha ez működőképes gyakorlat, akkor minden mobilisabb lérak használhatja. De vajon egy KUB vagy MCP elég gyorsan el tudna inalni? És egy Sentinel ami utánfutón van?
Beat it! 2023.10.19 17:30:04
@zord:
Egyre érdekesebb ez a téma. Vajon miért települt relatíve messze a repülőtértől a Roland, és miért nem változtattak helyet gyakran? Volt másik Roland is a térségben? Egészen kellemetlen meglepetéseket tudtak volna okozni a briteknek ha taktikusabbak.
A szó szoros értelemben vett katonai, harctéri képességek mellett a különböző állami repülő erők katasztrófavédelmi, mentési feladatrendszere is napról-napra fókuszba kerül, legyen szó a szlovén haderő Bell 412-eseinek EMS, SAR munkájáról (itt leszállóban a ljubljanai kórház helipadjára), vagy éppen…..
Beat it! 2023.08.13 09:23:42
@zord:
Érdekes, de a cikk burkoltan azt sugallja, hogy ez egy ukrán háborús bűncselekmény:
Ukraine war Crime...
Zord..
Beat it! 2023.06.12 09:44:13
@zord:
Ez a nyitókép utalás arra, hogy egy hónapon belül érkezik a Nemzeti Légvédelmi Rendszer?
Vannak kincseink. Zord..
Beat it! 2023.06.11 11:35:03
@Levente B.:
Nem álltam neki lefordítani, de érdekelne, hogy a Volhovot nem csak célanyagnak lőtték fel? Korábbi években általában úgy volt.
Amit arról korábban a hivatalos szervek is beszámoltak, Magyarországon végzi ezekben a hetekben fegyvertesztjeit az egyelőre ideiglenesen, de már majdani magyar oldalszámával és felségjelzéssel ellátott, elsőnek elkészült magyar H225M SOF (80, F-ZWDZ, IRO011, 3117) Zord..
Beat it! 2023.04.16 11:01:08
@Hpasp:
Ez mind szép és jó, de...
- Miért kellett akkor a szlovákoktól az Sz-300-as? Végül kiderült, hogy azt semmisítették meg?
- Ha ilyen király a légvédelmük, akkor miért kellettek a NASAMS ütegek?
- Ha tele vannak nagy hatótávolságú és intakt légvédelmi rendszerekkel, akkor miért nem tudnak komplett védelmi ernyőt vonni a Donbasz fölé?

Árnyaltabb szerintem a történet. Mi a helyzet a légierővel? Hány Szu-27 és Mig-29-esük van, ami maradt, vagy kaptak és bevethető? Szu-24, Szu-25? Olyanok a tudósítások, mintha ezek nem repülnének a közvetlen háborús térség közelébe. Nem azért, mert nincsenek, hanem hogy megóvják őket. És ez további kérdéseket is felvet.
Azt, hogy az Ukrán államiságot nem fenyegeti a háború, hanem csak azokat a területeket, amiket az oroszok akarnak, a Fekete tenger partvidékét és a Donbaszt. De az ukránok azért telekürtölik a világsajtót a nemzethalálukkal.
Beat it! 2023.05.02 09:07:46
@Levente B.:
Finnország most válik semleges országból megszállt országgá. Mindezt Amerikának egy olyan nagyhatalommal való riogatással sikerült elérni, aminek semmilyen expanzív célja nem volt feléjük. Örültek, hogy az északi határuk legalább nyugton volt. Eddig. Felkészül Svédország.
Beat it! 2023.05.02 20:37:43
@molnibalage:
Naiv vagy. Attól, hogy valaki csatlakozik a NATO-hoz, még nem hozná magával automatikusan, hogy az USA katonai támaszpontot hozzon létre az országban.
Önként csatlakoztak, ez tény, de nem erre írtam, hogy megszállás, hanem Amerika azonnali lépésére. Lényegében nem indokolja semmi, hogy egyből betegye oda a lábát. Ráadásul a finn haderő erős, már csak a korábbi semleges státuszuk miatt is. És mint említettem, nem fenyegeti őket közvetlen orosz támadás. Legalábbis eddig nem fenyegette...
Elég lehetett volna nekik önmagában a NATO csatlakozás. Az egy figyelmeztető jel, hogy véletlenül se kekeckedjenek velük. Amerikai erőkkel viszont már vörös posztó az oroszok szemében. Az ott lévő amcsik pedig egyúttal nyomást is tudnak majd gyakorolni a finn kormányra.
Zord..
Beat it! 2023.04.29 13:45:38
@zord:
Ez egy "Missing man" formáció? Mit lehet tudni a kötelékrepülés apropójáról?
Zord..
Beat it! 2022.12.06 09:42:48
@zord:
A videó alapján aLancet elég kis sebességgel repül és csap le. Még így is nehéz pontosan manőverezni vele, de ebben lehet, hogy az adatátviteli kapcsolat is ludas. A szemből támadott indítónál például túlmanőverezik. Kérdés persze, hogy ilyen közel robbanva tud-e károkat okozni. Ha van benne repesz akkor igen. Ugyanakkor a harci rész elég kis tömegű. Valószínűleg a harcképtelenné tétel elegendő cél, nem kell feltétlenül a kezelőknek is meghalniuk.

A másik: szinte az összes ilyen kamikazedrón felvételnél látható, hogy egy másik, magasabban őrjáratozó felderítő drónról is nyomon követik a támadást. Mindenki vonja le ebből a szükséges következtetéseket!
Harcedzett repülők, kopott festések, lőporfüstös szárnyak, sebzett, de visszatért vadak...és persze az odaveszettek emléke. A szomszédban zajló légi háború javarészt névtelen hősei jártak a fejemben, amikor ezt a lyukas szárnyú denevért ma este lencsevégre kaptam a teraszunk felett. Nyilván megvan…..
Beat it! 2022.10.23 10:25:58
@zord:
Miért van az, hogy mindkét felvételen az indítókat támadják és az RPN sértetlen marad?
Beat it! 2022.10.24 00:58:28
@KGyST:
"Nálunk mi lett a Sz-75/125-ökkel?"

- feldarabolták őket, a rakétákat is megsemmisítették. Annak idején a Légvédelmi rakéták Magyarországon Indexes fórumon ez a téma volt a szokásos reggeli vérnyomásemelés a kávé helyett. Valamelyik inkurrencia raktárban pár éve még készítettek fotókat az utánfutókon álló SZNR antennákról, de az állványok és a kabinok már nem voltak meg. A Bolyai katonai műszaki főiskolának volt egy Nyeva UNV antennaposztja oktatási célra. Amikor az intézmény felszámolásakor elszállították, a kábelek szabályos szétkapcsolása helyett az egész köteget flexxel kettévágták, egyszer s mindenkorra használhatatlanná téve. Az az érzésem, hogy ha a hazai Sz-75 / Sz-125-re vagy kíváncsi, akkor maradnak a régi fényképek, egy-két kiállított tárgy és a Sam Simulator.
Beat it! 2022.11.01 18:54:12
@zord:
Vajon miért nem törekedett rá, hogy találat után rövid úton letegye a gépet? Megsérülhetett úgy az irányítórendszer, hogy képtelenség volt? Mert így a végén elég csúnyán oda lett kenve, és kétséges, hogy bárki túlélte.
A Holland Királyi Légierő (RNLAF) két új CH-47F-je volt a leglátványosabb vendége az egyelőre EDA-s, de rövidesen önálló struktúrára (MHTC) váltó európai helikopteres harcászati képzések idei oktatói kurzusának (HTIC) Pápán. Úgy látszik, 2022 nem mentes az ismételt összefutásoktól. Nehéz a…..
Kisebb kihagyás után sikerült eljutni pár "klasszikus" repnapra az elmúlt hetekben, ahol külföldi tapsot kiváltó és magyar büszkeségre okot adó teljesítménnyel remekeltek a JAS 39 és Mi-24 bemutatók, meg persze a látvány mögött álló repülőkatonáink. A minket körbevevő tér érzékelése azonban nem…..
Beat it! 2022.09.25 20:28:29
@Beat it!:
Találtam egy másik felvételt, ezen az ominózus forduló az utolsó, utána hazafelé vette az irányt a gép.
www.youtube.com/watch?v=MxXYLgcpFfE
Beat it! 2022.09.27 09:31:45
@zord:
Azon is gondolkoztam, hogy vajon ki lehetett a pilóta. Pusztán csak azért, mert ha ilyen bemutatót tart a szokásos demo pilóta, akkor levonja a következtetéseket és tanul belőle. De ha egy random pilótára osztották a feladatot, akkor még inkább le kell vonni a konzekvenciákat. Semmilyen bemutató nem ér annyit, hogy egy gép és esetleg a pilóta is odavesszen miatta.
Azt lehetne tenni esetleg, hogy a demo pilótákkal konzultálva összeállítanak egy light-os bemutatóprogramot, amit minden kockázat nélkül bemutathat bárki a századból, és azt lenne kötelező repülni ilyenkor. Bizonyos sarokpontokkal: nem jöhet 50 méter alá, nem húzhat 7,5-g-nél nagyobb terhelést, nem csinálhat negatív túlterhelésű manővert és a sebességnek is tól - ig tartományon belül kell maradnia. A nézők így is úgy is örülnek, hogy egy manőverező vadászgépet látnak a fejük felett, de első a biztonság.

Harchelyzetben lehet földközelben - "fűnívóban" - légiharc, de itt is fontos lenne, hogy mindenki felelevenítse az elméleti ismereteit: bizonyos manővereknél mennyit veszt a gép a magasságából, sebesség visszanyerése, minimális magassághatárok stb, a pilóták ezt jobban tudják. Jó, hogy segít az elektronika, de nem kell bizonyos helyzetekbe belevinni a gépet.
Beat it! 2022.09.21 10:17:18
@Marci Hevesen:
A gépek becsapódása szabad szemmel is látható tény. De hogy miért repül pontosan oda az már bonyolultabb kérdés. Egyesek szerint pár óra repülési gyakorlattal rendelkező pilóták nem lettek volna képesek eltrafálni egy tornyot 7-800 km/h sebesség mellett. Másrészt nem arra a típusra kapták a kiképzést. Ebből kiindulva az egyik összeesküvés elmélet szerint a gépek irányítórendszerét hackelték meg valamiféle spéci vírussal és a robotpilóta automatikusan repült oda. Utóbbi nem is annyira meredek feltételezés. Csak a koordinátát kell hozzá pontosan megadni és egy repülési magasságot, hogy érintsen egy "waypoint"-ot, azaz útvonalat a repülés során. Ja, és tiltsa le a rádiót. Innentől kezdve már csak pár balek kell az utaslistára, akikre rá lehet kenni... Felszállnak, a pilóták bekapcsolják a robotpilótát, és innentől meg van pecsételve a sorsuk.
Az, hogy a torony utána összedől már csak járulékos eredmény. Ha nem dőlt volna össze, akkor is le kellett volna utána bontani, a "show" - repülők becsapódása - pedig önmagában sikeres jelenség a kiagyaló számára.
V mint Vargabetű. Visszatér az önjáró tüzérség a Magyar Honvédségbe. Zord..
Beat it! 2022.08.21 10:04:20
@Levente B.:
Van róla egy teljes cikk, több képpel:
honvedelem.hu/hirek/a-beke-orzoi-2.html
Beat it! 2022.08.31 11:15:42
@Hpasp:
Nem lehetséges, hogy a videó a rendszerintegráció alatt készült? Fura, hogy szép nyugodtan, kötelékben repülnek a Mig-ek.A felszerelt navigációs rendszerről leolvashatók a koordináták, talán az segíthet. Mert ha nem a háborús zónában van, akkor egyértelmű lehet a kérdés eldöntése.

Továbbá az sem világos, hogy miért rögtön egymás után indítja őket. Az Sz-300 elvileg le tudja lőni a HARM-okat is. Ha azok ilyen közel repülnek egymáshoz, az első repeszfelhője simán beteríti a másodikat is. Vagyis inkább belerepül.
Nem lehetne hatékonyabb, ha 15-20 másodpercet várna a második indítással?

És mi van akkor, hogy nem Sz-300, hanem mondjuk BUK ellen indította? Egyáltalán az ellen hatékony lehet, vagy még a 2 HARM is kevés? Az első kilövi a TELAR-t, a másik egy indító járművet, és marad még 3 indító aminek ugyan nem marad körkörös felderítése, de azért még működőképes.
A Covid után (?) felszabadult kiállítási szezonban az ipari szereplők számos új megoldással rukkolnak elő, de a keleten lángoló tűz is sok tanulsággal szolgál arra nézve, hogy merre halad a hadviselés, milyen képességek kialakítását kell fontolóra venni egy haderő átfogó modernizációja során. A…..
Beat it! 2022.07.20 10:08:41
@Kelepisti:
Még mindig nem ébredtél fel? Egyetlen kézzelfogható eredménye lenne csak a "tranzakciónak", hogy az oroszokat teljesen és végérvényesen magunkra haragítanánk. Az inkurrencia leadása után sem biztos, hogy lesz európai vagy amerikai fegyver. Ezt kifejtem bővebben, mert több oka van. Egyrészt az amcsi vagy európai fegyverek átvételének az a feltételen, hogy legyen. Ők is inkurrenciát adnának, azt előbb fel kell újítani, ki kell képezni a személyzetet, vagy ha új lenne az eszköz, le kell gyártani. Évekbe telik, mire hadrafogható lesz és megbízhatóan kezelik a katonák. Ráadásul ott vannak a lengyelek, akik Leo-2 a7-est szerettek volna ingyen a T-72-esekért cserébe. Ez már a vicc kategória. De a lényege a történetnek, hogy a németek beintettek nekik. Nézzük tovább sorban. Kaptak a szlovákok Patriotot az Sz-300-ért cserébe? Kaptak. A sajátjuk lett? Nem. Bármikor összecsomagolhatják őket és hazamehetnek, a kezelőszemélyzet sem saját. Összegezve: a haditechnika átadása csak a kiszolgáltatottságot növeli. Véleményem szerint ez egy trükkös machináció az USA részéről. Európát fegyveresen meggyengítik, ráadásul szembefordítják az oroszokkal. Ki nyerhet a dologból? Egyértelműen ők - már ha az orosz nem annektálja előbb a területet - majd jön Uncle Sam, és megvéd mindenkit. Cserébe viszont benyújtja a számlát...

Második hozzászólásodra:
röviden és tömören ez egy atlantista bullshit Uniós benyalással fűszerezve. Sajnos az összes balos szimpatizánsra ez jellemző. Azt a látszatot kelti számukra, mintha gondolkodnának, de ez csak elfedi a szemük elől, hogy az egész egy agyhalott maszlag.
Zord..
Beat it! 2022.06.12 22:58:10
@zord: @Levente B.: @rm40:
További rejtélyek merülnek fel az ügyben:
szegeder.hu/kulfold/2022-06-10/nem-amator-volt-a-kisgep-ket-pilotaja-a-nato-legvedelmet-tesztelhettek/62a3aa2947d3c00c3deb80c2

Egy paraszthajszálra voltunk tőle, hogy lekapcsoljuk őket. Ha a Hajdúszoboszlón kiérkező rendőrök erélyesebbek, beálltak volna a kisgép elé a kocsival. További ellenállás esetén letartóztathatták volna a pilótákat, és akkor most kevésbé kellene a sötétben tapogatózni. Gripenjeink már csak futottak az események után. De az is kérdés, hogy miért csak Szoboszló után fogták el őket? Látta-e a légtérellenőrzés a radarokon a behatolást? Szerintem sajnos nem, vagy nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget. Valószínűsíteném, hogy a rendőrség jelzett, hogy felszálltak, és azután küldték rá a Gripeneket. Ha ugyanis a Gripenek kényszerítik földre Szoboszlón, akkor a rendőrök már biztos nem engedték volna tovább. Ki tudja, lehet találtak volna némi SIGINT felszerelést is a fedélzeten...

Lelőni semmiképp sem lehetett volna, mert arra csak a hazai lakosság, létesítmények közvetlen fenyegetése, támadása esetén van lehetőség. Egyúttal ez viszont azt jelenti, hogy elvileg bármilyen kisgép bármilyen irányból büntetlenül repkedhet a légterünkben?
Beat it! 2022.06.13 09:55:23
@rm40:
Megnéztem újra a felvételt. Rájöttem, hogy korábban nem voltam figyelmes. Azt hittem, hogy a kép bal alsó szélén parkoló kisgépről van szó. De nem, a képernyő közepén, távolabb van az ominózus gép. Így már világos, hogy miért kék színű gépről közöltek fotót.
A lényeg, hogy a rendőrök tényleg közel jártak, hogy megállítsák, mert akkor szállt fel, amikor mentek utána. Tehát nem a rendőrök hibája. Szinte akciófilmbe illő üldözési jelenet volt 0:42-nél. :)
Beat it! 2022.06.27 11:11:41
@zord:
Mit mond arra az Orákulum, hogy mennyire biztos így bármilyen cél akár területi lefogása? Nagyon nehéz elképzelnem, hogy egy NIR sorozat ilyen módú indítása pont arra a célkörzetre esik, ahova szánják. De az is igaz, ha totál hatástalan lenne akkor az oroszok nem csinálnák rendszeresen.
És még pár kérdés:
Vajon az ukrán nagy hatótávolságú légvédelmi rakéták még aktívak? Mármint ami megmaradt belőlük. Vagy miért nem mernek a fakoronaszint felé repülni? Egy MANPADS-nak is könnyebb csemege úgy? Ha igen, akkor ennyit sem ér az infracsapda és Prezident rendszer?
Ha cirka 4 ezer méteren repülnének és onnan csapnának rá ~2500 körüli indítással akkor nem lehetne hatékonyabb a jobban célozható csapás? Ilyen magasságon kifordulva és újra felhúzva talán kivédhetnék a MANPADS-ot is. És ugyanezt éjszaka? Ebben pedig akadályozhatja őket az NVG képességeik hiányossága?
A hírek főszereplői mellett a technikai nüanszok eltörpülni látszanak. Pedig a különbséget jelenhetik egy fegyverrendszer relevanciája és irrelevenciája között. A harci helikopter attól az, ami, mert van üzemképes, hatásos fegyverzete. Ennek jegyében szerepeljen a májusi hírbejegyzésünk címlapképén…..
Beat it! 2022.05.25 22:33:00
@Kelepisti:
Mi-24... Ha már átadják a csehek a gépeket, igényelhetnénk, hogy a fegyverzetüket - ha még van - mi kapjuk meg.
A válaszukból egyből kiderülne, hogy hányadán állunk, és a gazdájuk diktál nekik vagy van-e még egy csepp függetlenségük.
Beat it! 2022.05.26 13:16:09
@Hpasp:
Na persze, trianonért is csak mi vagyunk egyedül a felelősök... Ez egy réges-rég meghaladott álláspont.
És az, hogy egész Európa utál bennünket, még nem azt jelenti, hogy nem nekünk van igazunk. Csak hát az erősebb kutya... Ezért is kell felfejleszteni a honvédséget.
Beat it! 2022.05.26 13:18:03
@molnibalage:
Ez csak egy vélemény volt, lehetséges forgatókönyv elvi okfejtése. Lehet, hogy a valós helyzet alakulás nem követi ezt. De az is lehet, hogy még ettől is meglepőbb lesz. Majd kiderül.
Havi alaphang: egymást itató USAF KC-46A Pegasus géppár suhan el egy WizzAir Airbus alatt Somogy fölött :-o     Zord..
Beat it! 2022.04.24 20:49:50
@Hpasp:
"A NASAMS önmagában kevés." Pláne, ha nincs is még itthon. 2023-tól kezdik leszállítani, de mikor lesz teljes és bevethető a rendszer? 2025? Kb 2 év múlva, miközben fél Ukrajnát 2 hónap alatt romba döntötték.
Ha harci gépről van szó, a fegyverzet teszi teljessé a képet. (Ezért is teljességgel értelmetlen bárminemű harci gépről beszélni - eleve nem létező, lejárt, elfogyott, de kifogással persze jól megtámogatott - fegyverzet híján). Mellette, függesztve, aztán még közel, de már leoldva, "dolgát végezve".…..
Beat it! 2022.03.11 11:50:53
@zord: @Kelepisti:
"The War Zone strongly believes this was actually a Tu-141 "Strizh" reconnaissance drone that must have severely malfunctioned and crossed over the entirety of Hungary or parts of neighboring countries and into Croatia from Ukraine. "
- szomorú lennék ha így történt volna, pedig nagy a valószínűsége. De még szomorúbb csak akkor leszek, ha kiderül, hogy a magyar légvédelemnek fogalma sem volt róla. Lehet, hogy az eset miatt kezdtek el járőrözni a Gripenek a határ mentén?
Beat it! 2022.03.11 12:01:47
@Beat it!:
Nem láttam az elején, hogy ez teljesen friss, mai történet. Az előző hsz-om utolsó kérdése így értelmetlen, tekintsetek el tőle. Ebben a cikkben érdemes a twitter linkeket is megnézni:
www.vg.hu/kozelet/2022/03/magyarorszag-felett-is-athaladhatott-a-zagrabnal-becsapodo-robotrepulogep
Beat it! 2022.03.15 00:16:37
@zord:
Csak remélni tudom, hogy állandó állomáshelyén fakult meg ennyire a festése és nem inkurrencia miatt félretolva a fűben. Akárhogy is, most legalább működik.
Zord..
Beat it! 2022.01.27 00:43:20
@zord:
Eléggé Viszockij utánérzés, de Viszockij jobb:
www.youtube.com/watch?v=aV4U4x2V0HY
Beat it! 2022.02.04 17:47:53
@Kelepisti:
Magam részéről én sem örülnék neki, ha Lynx-et kapnának a tótok. Pláne nem úgy, ha a magyar megrendelés szorítódna háttérbe miatta. Mégis csak egy Kisantant utódállam, akik nem szeretik túlságosan se a déli szomszédjukat, se a magyar kisebbséget. Ezeknek kellene odaadnunk a csúcstechnikánkat, ráadásul a saját rovásunkra?? Exportáljunk inkább az olaszoknak, törököknek, vagy bárkinek aki jó messzire laknak tőlünk.

Másrészt a NATO nehézdandár nem is annak expedíciós jellege miatt elvárás, hanem országvédelmi feladatokból adódóan. Ne legyen az, hogy "a NATO majd megvéd bennünket" elv mögé bújva nincs nehéz technika. Egy forrongó világpolitikai helyzetben pont a hazai országvédelmi képességeket áldoznád fel? Ne haragudj, de ettől szélesebb látókört vártam tőled.
Beat it! 2022.02.12 13:23:45
@zord:
Mi lett végül a nyitókép megfejtése? Mit ábrázol?
Zord..
Beat it! 2021.12.17 10:15:51
@zord:
Vajon mennyibe került a drón? A cikk szerint az ASRAAM 200 000 angol font körül van.

@zord:
Nálunk: a muníció (Meteor, Iris-T) már ott lesz a gépeken, amikor bemutatják őket a sajtónak. :)
Egyébként valóban jogos a felvetés, rendszer szemléleti kérdés. Anno amikor 2006-ban jöttek a Gripenek, egy nyugállományú katonatiszt azt mondta, hogy "minek rá még fegyverzet, repülni sem tudnak vele". Ez szerintem hasomlóan begyepesedett gondolkodás, mint amikor a Don kanyarba fegyverzet nélkül küldték ki a váltást, mondván majd ott átveszik a hazatérőktől. Az eredmény ismert.
Hogy azóta tanultunk-e belőle, majd akkor kiderül, amikor megjönnek a PzH-k és az új Leók. Kiképzett állomány már lesz, de vajon érkezik-e addigra fegyverzet és tartalék alkatrész.
Beat it! 2022.01.05 20:07:33
Ma délután aláírták a honvédség jövendő rámpás szállítógépeiről szóló beszerzési szerződést. A megállapodás értelmében a brazil Embraertől érkezik két KC-390-es Kecskemétre a Tevékhez 2023-24-ben - a két A319-es és a két F7X mellé. A magyar haderő a lépés nyomán világszerte példátlan módon "all jet"…..
Beat it! 2020.11.17 22:37:47
honvedelem.hu/hirek/teljesse-valik-a-hadero-legi-szallitasi-kepessege.html

Íme a hivatalos közlemény, videótudósítással.
Beat it! 2021.12.21 09:44:37
honvedelem.hu/hirek/csapatmunka-ket-hajtomure.html

Jó cikk, de akad benne pontatlanság:
"Ki kell emelni, hogy a 2018-ban beszerzett két Airbus A319-es szállítórepülőgép és a Falcon többcélú gép is a főnökséghez „tartozik” – itt is egy komoly képességfejlesztés előkészítése zajlik.
A három sugárhajtású repülőgép (sic!)
a védett, rejtjelzett navigációra és kommunikációra alkalmas berendezések mellett 2022-2024 között a piac egyik legmodernebb aktív elektronikai önvédelmi rendszerét kapja majd meg. Az izraeli BIRD AeroSystems által szállított komplex megoldás a radar- illetve lézeres besugárzás mellett észleli majd a gépek ellen indított rakétákat is, s a megszokott zavarótöltetek kilövése és az elektronikai zavarás mellett, az A319 esetében alkalmas lesz a közeledő, infravörös irányítású légvédelmi rakéták keresőfejének lézersugaras megrongálására, semlegesítésére is."

Némi zavar van az erőben. Mintha csak egyetlen Falcont tartana észben a kettő helyett. Rakétaelhárító rendszer pedig csak az Airbus-on lesz? A Falconra is érdemes lenne tenni. Annak ellenére, hogy hadműveleti területre nem repül be, bárhol megbújhat egy MANPAD, ami a VIP utasokkal repülő gép elvesztését érzékennyé teheti. És kanyarodjunk vissza egy korábbi állításhoz is: ha SIGINT-re vetik be a gépet - mint korábban hangsúlyozták - akkor is jó lenne a rakétaelhárító rendszer (persze ha az a kijelentés releváns még egyáltalán...).
Combat Gear Blog Harci öv (2019M?) 2021.10.29 09:20:40
Beat it! 2021.11.02 11:55:57
@Combat Gear Admin:
Megnéztem volna egy fotót az öv belső részéről is, hasonlóan ahhoz, amikor ki van terítve a földön. Ha van ilyen, töltsd fel légyszi.
Letették a Rheinmetall Hungary zalaegerszegi harcjárműgyárának alapkövét, ezzel szimbolikusan kezdetét vette a magyar hadiiparfejlesztés legnagyobb beruházásának építészeti fázisa. Az ZalaZONE tesztpálya szomszédságában megvalósuló üzem 2023-ban kezdi a termelést, a honvédség Lynx gyalogsági…..
Beat it! 2021.03.30 20:43:26
@árpika:
Már csak egy kérdés marad: hány darab áll a MÁV rendelkezésére a nagyobb teherbírásúból. (Illetve az is, hogy szállíthat-e járműveket.)
Beat it! 2021.09.24 09:52:31
@árpika: @zord:
A márciusban felmerült kérdésünkre a Leo-2-t elbíró vagonokra ma érkezett egy képi válasz.
Az MH. 25 Klapka facebook oldalán vannak képek a technika vasúti berakodásáról. A Leopárdok - szerintem - német vagonokra mentek. A zöldes-feketés szín és a feliratok erre utalnak. De van 2 kép, ahol a háttérben MÁV-os vagonon áll a Leopárd. Utóbbi lehet a Sammp.

Következtetés: A MÁV-nak valóban nincs elég nagy teherbírású vagonja, vagy épp nem álltak rendelkezésre. Német, vagy talán osztrák készletből kellett hozatni. A kérdés persze az, hogy ezek csak kölcsönben vannak itt, vagy a mi tulajdonunk lett.
Oda kellene erre figyelni a döntéshozóknak, mert hamarosan nem 12, hanem 56 nehézharckocsink lesz plusz a 22 PzH, azaz együtt 78. Persze lehet közúton trélerrel is szállítani, de abból is csak mutatóban van itthon kettő darab. Tiszta blama lesz, ha saját erőből nem tudjuk megoldani a szállítást. Hiába a világ legjobb tankja, ha szükség esetén nem tudjuk gyorsan átdobni a harctérre.
Beat it! 2021.09.24 11:44:35
@Kelepisti:
Érdekes kérdés a vonatok sebessége. Nem tudom, hogy a hazai katonai szerelvényekre akár a kocsik, akár a szállítmány jellege miatt milyen sebességkorlátozás érvényes. Érdekelne, hogy tankokkal megrakott szerelvény hány km/h-val közlekedhet nálunk.
De az általad felvetett nagy sebességű szállítás a nálunk látható technikával szerintem veszélyes lehet a rögzítési mód miatt. Spaniferrel kikötött 60-70 tonnás tankok egy, akár egy 160 km/h-nál történő vészfékezést nem tolerálnának szerintem. Ennyi nálunk a max engedélyezett sebesség bizonyos vonalakon.
Alkalomadtán az Iho-nál utánajárhatsz, biztos van, aki ért hozzá.

A Lynx-et elbírja az a vagon, amire a T-72-eseket pakolják.
A külföldről bérelt vagonokkal pedig az a baj, hogy váratlan helyzetben nem biztos, hogy időben rendelkezésre állnak. Szerintem a MÁV, mivel a nevében is benne van, hogy állami, igazán beszerezhetne 80-90, a nehéztechnika szállítására is alkalmas pőrekocsit. Amikor a honvédségnek nincs rá szüksége, akkor úgy is használhatják egyéb áruk szállítására.
Vajon élettartamának második felében elérheti-e potenciális lehetőségeinek optimumát a magyar Gripen-fegyverrendszer? Erre vonatkozóan kaphattunk "materiális" utalást az elmúlt napokban.  Zord..
Beat it! 2021.09.21 10:43:22
A bejegyzés nyitóképének materiális-vizuális utalása mellett most itt egy verbális utalása is:
novekedes.hu/interju/vedelmi-fejlesztesekert-felelos-kormanybiztos-hadiipari-exportunk-eseteben-az-allami-tulajdon-hatrany-lehet

"A harci repülőgépek kínálatában most olyan helyzet van, hogy egy teljesen új, hosszú ideig rendszerben tartandó fegyverrendszer beszerzéséről nem lehet kellően informált, épp ezért felelős döntést hozni.

Ezért arra jutottunk, hogy a Gripenek továbbfejlesztése lesz a következő lépés ezen a területen, különös tekintettel arra, hogy tervezhető élettartamuk kevesebb mint a fele telt el eddig.

Kapnak egy upgrade-et, amely lehetővé teszi, hogy olyan fegyvereket és szenzorokat integráljuk rá, amelyek sokkal magasabb szintre pozícionálják a repülőgépek harcképességét. "
Beat it! 2021.09.21 19:55:06
@árpika:
Ne haragudj, hogy ezt mondom, de a mondatod első és második fele között nincs logikai összefüggés.

Abban viszont igazad van, hogy a 14 gépes szám egyelőre marad, sőt, szoftveres modernizációt kap a flotta. Ha Maróth hozzáállásából következtetünk, akkor a jövőben sem lesz baj, ha a flotta üzemeltetésére gondolunk miután 2026-ban saját tulajdonba kerültek a gépek. Feltéve, ha nem lesz kurzusváltás, és netán megismétlődne a flotta pénzelvonás miatti fokozatos felélése, kannibalizációja.

Visszatérve a rakétákra, ha a 14 géppel számolnak, és gépenként 4 Meteor rakétával, akkor az 56 darab, egyszeri javadalmazás a flottának. Még úgy is több, mint a jelenlegi 40 AMRAAM.
De ha 112 vagy afölötti darabszámban vennénk, az már bőséges lenne és reális komolyságot adna a Puma századnak. Ebben az esetben viszont arra lennék kíváncsi, hogy a C-5-ös AMRAAM-okat átadják-e az Arrabona NASAMS ütegeinek, vagy megtartják vegyes használatra a Meteorokkal párhuzamosan? (Kis darabszámú Meteor mellett valószínűleg maradna Kecsón az AMRAAM. Esetleg a fegyverek diverzivitása miatt is lehet ennek létjogosultsága.)
Ugyanezt a kérdést feltehetem Iris-t - Sidewinder viszonylatban is. A régi Sidewinderek a NASAMS-ban még jók lehetnek drónok ellen, de a vadászok már megérdemelnék az Iris-t-ket.
Beat it! 2021.09.22 00:01:30
@árpika:
Szerintem is marad egyelőre. Lassan kezdik ízlelgetni odafent, hogy milyen lesz saját erőből fenntartani vadászgépeket. És ehhez elég egyelőre egy század. Másrészt olyan költségekkel járna egy átfegyverzés, hogy annak még a megtervezését sem merik egyelőre bevállalni. Százmilliárdok mennek el más célra, olyan fegyvernemekre, amik még a Gripen szintjén sem állnak ha összehasonlítjuk, vagy jelenleg nem is léteznek a honvédségben. A Gripen upgrade most reális és jó döntés.

@Kelepisti:
"A kérdés, hogy akkor kik lesznek a potenciális vásárlók. Az az érdekes, hogy ilyen olyan exportról mindig van szó, de a német aknavető hordozó járműveken kívül semmi konkrétum, ki a fene is vesz majd a RM-HUN-tól akármit is..."
- ne szaladjunk ennyire előre, még a gyár sem épült fel, nem hogy a jövőbeli export lehetőségeit latolgassuk, hiszen most még nincs mire.
Én inkább attól félnék, hogy ha jelenlegi kormányközeli vállalkozók lesznek tulajdonosként a gyárban, akkor kurzusváltás esetén az új kormány mindent elkövet majd, hogy ne kapjanak se hazai se külföldi megrendelést. Már pedig ezzel a honvédséget és a hazai ipart ámblokk aláásnák, ami szerintem minősített hazaárulás lenne. Megismétlődne ugyanaz pepitában, mint a rendszerváltáskor.

Ha a Sidewinderből 80 darab van - úgy rémlik ennyit emlegettek - abból elég lenne 20 körüli darab air policingra. Éles helyzetre ott lenne az Iris-t, a maradék Winder pedig mehet a NASAMS-ba.
A győri Arrabona lérak ezred nyílt napján elültették a fegyvernem kezdődő modernizációjának fáját. Az alakulatra jellemző nyílt és színvonalas kommunikációt egy újabb, magas szintű intellektusra, kulturális igényre utaló gesztussal sikerült megtoldani. Vörös juharra esett a választás, a…..