Regisztráció Blogot indítok
Adatok
emhem

0 bejegyzést írt és 186 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
     2018. november hetedikén fogadták el az Európai Néppárt  nyilatkozatát, amit a FIDESZ is megszavazott.  Úgy tűnt, hogy elég pontosan értik a jogállamiság fogalmát, ugyanis a nyilatkozatban KILENCSZER írták le a rule of law kifejezést.  1.   After the Second World War, Christian Democrats were…..
      A budapesti költségvetés:        (1) Budapest Főváros Önkormányzatának Közgyűlése(a továbbiakban: Közgyűlés) a Budapest Főváros Önkormányzata 2020. évi összevont költségvetésének (a továbbiakban: költségvetés)a) költségvetési bevételeit 284 099 688 ezer Ft-ban,b) költségvetési kiadásait 408…..
emhem 2020.09.12 09:49:02
       Domokos Gábor professzor hosszabb interjút adott a Qubitnak a felfedezéséről, hogy a testek kockaszerű darabokra esnek szét.     Egy részlet az interjúból:      "Itt a Műegyetem kertjében, ahol ülünk, zúzott kő van a lábunk alatt. Ha felmarkolunk egy adagot ezekből a kövekből, látjuk,…..
emhem 2020.09.05 10:41:44
@vgab: @Strawdog:
szerintem nagyon kevés gimnazista érti, hogy mi is az a valószínűség.
én pl. tuti, hogy ennek a bizonyításnak egy szavát sem hittem volna gimiben (leszámítva az euler-tételt, persze).
emhem 2020.09.05 10:55:08
@Online Távmunkás:
a fenti bizonyítás szempontjából mindegy, hogy gömb, kocka vagy tetraéder. csak az kell, hogy a felszínt el lehessen hanyagolni. ez működik pl. bármilyen konvex testtel ha elég sok sík van
emhem 2020.09.05 10:58:59
@Online Távmunkás:
persze az előbbi állításban ignoráltam a felszínen lévő esetleges csúcsokat/éleket -- szóval még az is kell, hogy csak véges sok csúcs legyen a test felszínén.
gömbnél nem tudom, hogy definiálják a dolgokat, de véges politópokkal (mint pl. tetraéder) semmi probléma nem lesz.
      " Lényegesen javult a magyar egyetemek hazai és nemzetközi presztízse, a világ legjobb ezer egyeteme közé 2019-ben öt magyar felsőoktatási intézmény is bekerült – közölte tegnap Palkovics László innovációs miniszter az Educatio oktatási szakkiállítás megnyitóján. (MNO)"        ARWU…..
emhem 2020.01.22 22:28:01
@jotunder: ezeket a külön kurzusokat amúgy pont most fogja felszámolni az elte matematikai intézete.
            Mintha ezernyi békésmárton fénye áradna a Kárpátok minden zegzugába, úgy világítják meg a neoliberalizmus mocsarába süllyedt társadalomtudományok romvárát a Corvinus Institute of Advanced Studies bézs és pink sugarai.         Új barázdát szánt a népkohóban született magyar eke, új…..
emhem 2019.11.12 00:54:05
74c06c55-a-58caa8ec-s-sites.googlegroups.com/a/flelearning.co.uk/icisss/ICISSS-AICSSH%202019%20November%20%28Oxford%29%20Conference%20Programe.pdf

szerintetek sikerül belógnom holnap? ezek a számozott székek kicsit gyanúsan néznek ki...
emhem 2019.11.12 14:45:14
@Flageolet:
hat ez egy fiatalos konferencia volt, a keynote speaker is csak 2017-ben szerezte meg a doktorijat. (es o mar tavaly is keynote speaker volt cambridge-ben: www.flelearning.ca/wp-content/uploads/2019/01/AICSSH-AICLEF-2018-December-Cambridge-Conference-Programe-1.pdf )

@Bolygó Hollandi:
biztos nem sikerult idoben vizumot szerezni :(
mindenesetre igy a konferencia utolso (harmadik) napjan kenytelen mindenki egesz nap a varosnezo buszon ucsorogni.

azt azert egy kicsit sajnalom, hogy a networking lunchbol kimaradok.
Az elmúlt hetekben az V. kerület többször is címlapra került a közterületi parkolást favorizáló intézkedéseivel. A Reáltanoda utca ,,sikeres, XXI. századi felújításáról” mi is megemlékeztünk, míg a múlt héten újabb ,,előremutató” fejlesztéseknek lehettünk szemtanúi az Erzsébet téren és a Dorottya…..
Pest megye lakossága 2011 és 2017 között 54 ezer fővel nőtt. A főváros környékén rengeteg az ingázó. A legtöbb helyen autóznak az emberek, jóllehet egyetlen útvonal elérhető csak. Északi irányban elég a 11-esre gondolni, amit képtelenség kikerülni. Marad a MÁV vagy bármilyen buszjárat. Persze…..
     A Chern-osztály bonyolult vektoros rendszerek leírására szolgáló állandók sora a geometrikus algebrában. (index.hu)          A Chern-osztályok kohomológiaosztályok, amelyeket sokaságok komplex vektornyalábjaihoz lehet rendelni. A geometrikus algebra az igazándiból algebrai geometria,…..
     1. Tétel:  A Mandinerre írt cikket egy ifjú szerző arról, hogy az EU az amerikai elit érdekeit tükrözi. Halálosan komolyan írja, hogy a Frédi és Bénit jegyző Hanna és Barbera, elsülyesztette a János Vitézt, hogy az ne gazdagíthassa a világ kultúráját és "más népek értékeivel együtt porosodjon"…..
emhem 2017.12.23 17:03:32
@jotunder:
már múltkor is szóltam, hogy mielőtt posztolsz egy érdekes linket, mentsd le az archive.org-on. a google cache az egy cache, nem archívum, nem is az a célja.
pl. én most már a cache-t sem tudom megnézni, mert az is elavult.
itt a link: archive.org/web/ jobb alsó sarok save page now, utána meg lehet hivatkozni rá az örökkévalóságig.
       Elindult egy qubit.hu nevű tudomány-slash-technika-slash-cooldolgokúgyáltalában portál, ami a 444.hu-hoz kötődik. Itt jelent meg Kálmán László nyelvész cikke a "rendezetlenségről".  A szerző az entrópia fogalmát fogja majd bevezetni, mint a rendezetlenség mértékét és ehhez egy példát…..
emhem 2017.11.26 10:10:16
@jotunder: @Tgr:

ha jól értem, az adja a félreértés tárgyát, hogy tgr feltételezi, hogy a teknős minden pontban független döntést hoz (azonos eloszlásból), jotunder meg nem.
  1.     Gerő András:  "Hozzáadott megjegyzésként elmondanám, hogy nem a Jobbik elleni küzdelem tölti ki az életemet – következőleg adott fellépésemet reakciónak és nem kampánynak szántam." 2.     Lokál:  "Gerő András: A Jobbik elleni küzdelem tölti ki az életem. " Szelíd szerk. megj. : Gerő a…..
emhem 2017.09.20 23:11:13
@jotunder: ha találsz ilyet, érdemes egyből lementeni a wayback machine-en (a másik archive-on). most lementettem, de már csak az url az, amit meg tudtam menteni
Sorozatunk második részében a járművekkel, valamint azok beltartalmával, azaz az utasnak nyújtott szolgáltatással foglalkozunk. Az előző részhez katt ide! Szolgáltatás Az úticélokon túl végig kell gondolni azt is, hogy mit is kapjon az utas a vonaton az útja során. Helyjegy? Étkezőkocsi? Mi lesz…..
emhem 2017.06.18 13:45:59
@humorpalanta:
hát én nemrég voltam egyetemista, és őszintén szólva nem értem, te milyen egyetemistákról beszélsz. akiket én ismerek (magamat is beleértve), azok igenis hajlandóak péntek délután 4 helyett este 7-kor utazni, ha ezzel spórolnak egy ezrest. vagy akár szombat reggel, ha az még olcsóbb.
emhem 2017.06.19 15:46:51
@totii: jó, de most nem is tudnának spórolni azzal, hogy később mennek haza
emhem 2017.07.05 19:39:18
@humorpalanta:
havonta repülök haza egy hétvégére, és igen, volt már olyan, hogy szombat hajnalban jöttem, mert pénteken túl drága volt a jegy. az is elég gyakran előfordul, hogy péntek reggel vagy hétfő este utazom. megtehetem, mert elég rugalmas hozzá a munkaidőm (kb mint egy egyetemistának).

az sem igaz, hogy egész pénteken ugyanannyira kéne, hogy drága legyen a jegy. nyilván nem ugyanolyan népszerű a délután 4-es vonat, mint az este 10-es vagy a reggel 10-es, ezt az árakban is le lehet tükrözni.
pl. svájcban az van, hogy ha veszel egy jegyet, annak fix ára van, és bármely, adott viszonylaton közlekedő vonatra használhatod. pl. zürichből genfbe a jegy (bernen vagy bielen keresztül) 89 frank.
viszont van olyan, hogy supersaver jegy: www.sbb.ch/ticketshop/b2c/adw.do?sprache=en&artikelnummer=4004
ezzel konkrét vonatokra lehet jegyet venni (a készlet erejéig), akár felére csökkentve az árat.
ha itt most megnézed, hogy mik az árak péntekre, abból is elég jól látszik a kereslet:
a reggel 6 és 9 között induló vonatok 70-75 frankba kerülnek (óránként egy lehetőség van 60-ért is)
aztán 9 és dél között 50-ig is lemennek az árak
12-től este 7-ig viszont megint 66 és 80 frank közötti árak vannak (3-ig még egy-egy 60 frankos lehetőség is van, utána nincs)
aztán 7 után megint 50 frankig esnek az árak.

azt szerintem senki nem gondolja, hogy ettől megoldódnának a máv problémái, de ez is egy lépés lenne a javulás felé. kb olyan hatása lehetne, mint a bkv új jegyautomatáinak: jobb szolgáltatás, több eladott jegy, kevesebb bliccelés, nagyobb bevétel.
Egy: tiszteletem minden lovagkeresztesnek, különösen azoknak, akik megérdemelten kapták a díjat, bármilyen területen is értek el eredményeket. Kettő: minden kitüntetett azt csinál a lovagkeresztjével, amit akar. Kitűzheti a kandalló fölé, feltűzheti az öltönyére, berakhatja a széfjébe avagy a…..
emhem 2016.08.22 15:30:10
@Conchobar:
"Hiába kapta meg a Nobel-békedíjat Obama, az USA elnöke, a Nobel-békedíj presztízse csökkent emiatt"

lol, én is pont ezt mondom.
ha a díjazottak megérdemelten kapják a díjat, az a díj presztízsét növeli
ha olyanok kapják a díjat, akik nem érdemlik meg (pl. obama), az a díj presztízsét csökkenti.

ezt értem azalatt, hogy a díjazottak határozzák meg a díj értékét (nem pedig az, hogy nobel-díjnak hívják).
emhem 2016.08.22 15:34:07
@Conchobar:
azért írtam, hogy nem számít, mert miatta nem adta vissza senki a díjat. (amúgy valszeg jobban meg is érdemelte, mint bayerzsolt, de most nincs türelmem ennek utánanézni.)

amúgy persze számít, minden érdemtelenül díjazott csökkenti a díj értékét. (bár még egyszer: most nem fogom megnézni, hogy ő érdemtelenül kapta-e)
de távolról sem annyira, mint egy botrány a díj körül, aminek hatására arra érdemesek adják vissza a kitüntetésüket.
emhem 2016.08.22 17:09:11
@S=klogW:
ha te az áldozatos tanulást és a kemény munkát öncsonkításnak éled meg, akkor igen, erre bizony szükség van.
Kakukkfészek Outdoor 2015.12.23 10:13:40
Élménytársadalom vagyunk, ráadásul technológiai, így számunkra a "bent" a természetes, tehát a "kint"- ből élményt csinálunk. Ez nem volt mindig így, néhány évtizeddel ezelőtt még az úgynevezett fejlett társadalmakban sem outdooroztak az emberek, mert például a paraszt az…..
Kezdjük azzal, hogy hamarosan megdöglünk. Sokan és keservesen. Bármerre is nézünk mindenhol azt látjuk, hogy keményen odabasztunk magunknak. Nem, nem a természetnek, nem a Földnek, az nálunk nagyobb szemeteket is eltakarított és túlélt, hanem saját magunknak. Annyi mindentől…..
Olvasom az indexen, hogy Wáberer miniszterelnöki meghízott lett és egyből meg is mondta, hogy mi kéne az országnak. Több sofőr, az lenne jó a hazának! Wáberer szerint a gond az, hogy a nyugati cégek elcsábítják a kelet-európai sofőröket, Magyarországon ezért úgy 6500 ember…..
emhem 2015.07.12 15:37:01
@Astalavista:
de minek képez bármilyen sofőrt is az állam?
elmondom, mit mond a mikroökonómia:
kevés ember megy sofőrnek -> sofőröknek felmegy a fizetésük -> több ember megy sofőrnek - helyreáll a piaci egyensúly
ehhez semmi szükség az államra. a képzést vagy fizeti a cég, vagy fizeti az, aki sofőrnek akar menni (amelyiknek inkább szüksége van rá).

nekem nem a "tőkésekkel" van a bajom. mint említettem, én a kapitalizmusban és nem a kommunizmusban hiszek (avagy: a piacban, nem pedig a tervgazdaságban).
nekem a korrupcióval van a bajom, meg az oligarchákkal. azzal, amikor egy miniszterelnöki megbízott a saját cégét hozza helyzetbe az állam segítségével.
emhem 2015.07.12 15:56:45
@maroz:
"Sajnos a számok ennek pont a fordítottját mutatják."
de ez nem így van:
www.data.unicef.org/child-mortality/under-five

1970-ben 1000 emberből 147 meghalt 5 éves kora előtt
1990-ben ez már csak 90, 2013-ban 46.

és bár tény, hogy a fejlett országokban sokkal jobban áll a dolog, mint a fejletlenekben, de mindenhol javul, sőt a legrosszabb helyzetű szubszaharai régiókban gyorsuló ütemben javul a helyzet.
emhem 2015.07.12 22:23:12
@maroz: persze, miért ne. mondjuk nemtom, nekem mennyi időm lesz beszélgetni róla, de valamennyi csak akad.

a kommunizmus-tervgazdaság megfeleltetés lehet, hogy csak hanyagság. kommunizmust nehéz tervgazdaság nélkül elképzelni, de persze tervgazdasághoz nem feltétlen kell kommunizmus.
mindenesetre én a tervgazdaságot általában nem tartom jó dolognak (de ettől még lehet benne hinni)
Erősen nyomatják a kommunikációt, hogy a napelem jó, azt támogatni kell, mert attól jó lesz Magyarországnak, és bárki, aki ezzel ellentéteset mer mondani, az hülye. forrás: 444.hu Kérdés, hogy vajon tényleg annyira jó-e nekünk ez a napelem? Nézzük meg, hogy kinek van belőle…..
emhem 2015.06.23 10:59:28
@maroz: nekem nem azzal van bajom, hogy ezeket a kérdéseket feszegeted, hanem azzal, hogy számomra nem konzisztens az érvelésed.
ha úgy tetszik, azt csinálom mint amit te: belekötök a nem megalapozott állításokba. mindenre mondhatom azt, hogy nem hiszem el, az meg elég szubjektív, hogy mi az a szint, amikor már elfogadok valamit. a matematikán kívül nincs egzakt bizonyítás/bizonyíték, és még a matematikán belül sem egészen tiszta a dolog.

de első körben mondjuk azt tisztázhatnánk, hogy mi számít neked "jó"-nak. azért hoztam fel változatos példákat odafent, hátha találsz bennük olyat, ami ezt a feltételt teljesíti.

fair trade banán: előnye, hogy sokkal jobb körülmények közt dolgoztatnak, sokkal kisebb környezetpusztítással
helyi zöldség: az utaztatásból jövő széndioxidot és egyéb energiát spórolja meg, helyi munkahelyet teremt
adakozás: másoknak segíthet (nyilván lehet jól és rosszul is csinálni)
környezetvédelembe fektetés: ez szándékosan volt ilyen általános, hogy te választhasd ki, hogy szerinted hogyan lehet környezetet védeni (ha már fent erről volt szó). attól még, hogy egy vállalat profitra megy, még simán lehet, hogy segíti a környezetet a ténykedése.
munkahelyteremtés: csakmert pont a munkahelyek megszűnéséről panaszkodtál egy poszttal ezelőtt.

szóval mondom, lehet, hogy ezek némelyike nem cél, nem éri meg, stb, de akkor tisztázzuk, hogy pontosan mi is a cél.
... es 286 forint a dollar. ..
emhem 2015.03.10 18:57:21
@jotunder: "433 font a forint"
hát az vicces volna :P
Előrebocsátom, hogy nem tudok válaszolni a kérdésre. Blogunk olvasói azonban biztosan, amennyiben végigolvassák a következő okoskodást. Az Együtt-PM bejelentette, hogy feljelentést tesz az Eiffel Palace megvásárlása miatt, ugyanis szerintük felveti a hanyag vagy hűtlen kezelés…..
emhem 2014.08.28 08:24:47
@CSENDES:
én is a portfolio számításáról akartam írni (ahol egyébként kicsit mások a kiinduló számok is: magasabb négyzetméterár, viszont alacsonyabb kihasználtság. és ők a nettó árat nézik)

www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/most_akkor_dragan_vett_hazat_a_jegybank_vagy_nem.4.202911.html
A blog 2014 június 30-tól ezen a címen megszűnik, DE a Kerékagy nem áll le, sőt. Mostantól a index.hu/kerekagy/ címen, direktben az Indexen lesz elérhető. Köszönjük az eddigi bizalmat, és Hajrá, lehet olvasni az új címen is...
         " Az eddigieket összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az ily módon bevezetett taxonómia az indikátor-relációból származtatott Galois-hálóra vonatkozik, más szóval, hogy egy szünkategorematikus rendszertaxonómiát, röviden Galois-taxonómiát definiáltunk (részlet…..
A jakubmarian.com-on jelent meg egy térkép az angol nyelvet beszélőkről, mely szerint Magyarország az előkelő utolsó helyen van, nálunk a lakosság egyötöde beszél angolul. Ez egyébként nem újdonság, a honlap a 2012-es Eurobarometer-adatokat dolgozta fel (melyekről mi is írtunk…..