Regisztráció Blogot indítok
Adatok
terez

46 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múlt héten beszántották Észak-Korea föld alatti nukleáris kísérleti telepét, dübörög a békefolyamat, tehát itt az idő, hogy megnézzük közelebbről, milyen, amikor a 60 éve háborúban álló két ország éppen barátkozik. A turista számára nyilván ebből semmi sem látható, de ez nem fog zavarni.…..
tereza in Taiwan Nyertem a lottón! 2016.08.12 13:09:02
Nem viccelek, tényleg. Az a szuperség van, hogy itt minél többet soppingol valaki, annál nagyobb esélye van a lottónyereményre. Márpedig a soppingolás, az megy nekem. Tajvanon minden egyes vásárláskor a kapott blokk egy lottószelvény. A nyertes számokat kéthavonta húzzák ki, a főnyeremény 100 millió…..
tereza in Taiwan 350 2016.08.04 09:25:24
Hipp-hopp eltelt két hónap blogbejegyzés nélkül. Nagyon könnyű belelustulni a blogírásba. Valamit majd próbálok behozni. Minden esetre a blogírási lustaságot lelkes sporttevékenység ellensúlyozta. A címbeli szám ugyanis nem az idén Tajvanon detektált földrengések száma (bár biztos, hogy az is megvan…..
tereza in Taiwan Girl Power ROCks 2016.05.31 09:55:41
Május 20-án beiktatták hivatalába Tajvan első női elnökét, Tsai Ing-went. Ebből az alkalomból mi másról is lehetne szó, mint nőkről és politikáról. Tajvanon prezidenciális rendszer van, tehát az állam legfőbb irányítója az elnök, ő nevezi ki a miniszterelnököt, illetve a kabinet tagjait. Az elnök…..
Mai posztomban a tajvani közlekedés általam eddig megismert szépségeiről fogok beszámolni, a poszt címével pedig a magyar amatőrfilmezés doyenje, Káldy Laci bácsi munkássága előtt tisztelgek, kinek A robogós ember című klasszikusát ezúton is mindenkinek ajánlom megtekintésre...
Szörnyen foghíjas a blogposztjaim sora, úgyhogy gyorsan írok egyet, mielőtt vége az áprilisnak. Ez még mindig a filmcímes bejegyzések sorozat - ezúttal Bán Róbert kevésbé emlékezetes 1965-ös filmjét idézem meg a címben, mivel múzeumi eseményekről is szó lesz... de előtte még rövid beszámoló a…..
Ennek a posztnak a címét már vagy két héttel ezelőtt kigondoltam, azonban közben nagyon szomorú apropója is keletkezett. 2016. március 18-án ugyanis elhunyt Jan Nemec, a cseh újhullám egyik legzseniálisabb alakja, a posztcímbeli lenyűgözően csodás film rendezője. Úgyhogy először is rá emlékezve…..
A matekos címadások után itt az ideje a filmes posztcímeknek... Ezen kívül káprázatos fotókkal próbálom elvonni a figyelmet lustaságomról, hogy milyen sokáig nem írtam bejegyzést. Pedig esemény és látnivaló volt bőven. Az újév ugyanis korántsem rövid ünnep errefelé, úgyhogy az utózöngék még március…..
tereza in Taiwan 105 2016.02.27 09:38:03
Már tizennyolc napja nem volt földrengés Tajvanon. Ez megnyugtató, különösen ahhoz képest, hogy az utóbbi két hónapban tizenegy regisztrált földrengés volt az ország területén, többnyire 4-es és 5-ös között, de az itt nyilvánvalóan nem számít eseménynek...
tereza in Taiwan 6.4 2016.02.12 13:19:59
Ez a mai a tizedik napom Tajpejben, és mostanra végre sikerült átállnom az itteni időszámításra is, vagyis nappal vagyok ébren, és éjszaka alszom tajvani idő szerint. Nem volt egyszerű, de végül csak sikerült. Azt írja a wicked-pédia, hogy a jet lag kelet felé haladva erőteljesebb hatású, és…..
Eljött az utolsó este Szöulban – a következőt már a reptéren töltöm a gép éjszakai indulását várva, és készülve a nagy időutazásra, amikor 18 órát utazom, de 11 órával az indulás után érkezem meg Budapestre. Mivel holnap még az itteni élet felszámolásával kapcsolatos…..
Lassan hazatérek Szöulból, de előtte még szentelek egy-két posztot néhány dolognak, amikről mindig terveztem írni, de aztán nem került rájuk sor. Itt van például rögtön a koreai nevek ügye, ami elég érdekes. Mert az az érzésünk, hogy itt mindenkit Kimnek hívnak, és szinte…..
Hölgyeim, csak önöknek, csak ma: ez a poszt kifejezetten bizonyos női rétegigények kielégítését szolgálja. Tárgya a Nagy Koreai Markdarcy Verseny eredményhirdetése a döntőbe jutott versenyzők rövid (mozgó)képes bemutatásával. Először is: a markdarcyság komoly,…..
A jeju-i nyaralásról készült beszámoló befejezéseként pedig jöjjön Jeju, a nyaraló paradicsom egyik kiemelt nyaralóövezetének bemutatása. Ahogy korábban írtam, a sziget látványosabb része a déli partvidéken terül el, itt tömörülnek a legpazarabb, legdrágább,…..
Jeju természeti látványosságainak egyik általam igen kedvelt típusa abból adódik, hogy a nagy szigetet sok-sok apróbb szigetecske övezi, melyek távolról szemlélve is nagyon mutatósak, de van amelyikre gyalogszerrel (gyaloghídon), van amire pedig komppal-sétahajóval át is lehet…..
Június végén sikerrel teljesítettem életem első koreai nyelvi dolgozatát annak érdekében, hogy felsőbb osztályba léphessek (95%-ot sikerült elérnem - fun fact: az egyetlen dolog, amit a filmszkolár nem tudott helyesen leírni koreaiul, a következő volt: "A fiú filmet néz a…..
A világ középső vége nagyjából a 38. északi szélességi kör mentén, a keleti 126. és 128. hosszúsági kör között húzódik, 250 km hosszú, 4 km széles és úgy hívják koreai demilitarizált övezet (DMZ). A héten ellátogattam a világ egyik legszürreálisabb helyére.…..
Most, hogy kis hazánkban sikerült olyan kormányt alakítani, amelyben egy szál nő sincs, szentelek egy posztot annak, hogy egy, a modern kor jelenségeivel valóban szembenéző, a fejlődést, az emberek (és köztük a nők) jobb közérzetének szempontjait is szem előtt tartó…..
terez 2014.06.17 08:22:11
@cinke56: Kedves cinke56! Köszönöm, hogy elolvastad a posztot, és a hozzászólást is.
Természetesen a téma sokkal bonyolultabb. Meggyőzni sem akartam senkit semmiről - számomra a 2-3 000 karakteres blogposztok nem erről szólnak, erre ilyen bonyolult ügyekben nem alkalmasak. Amit írok semmiképp sem reprezentatív, semmire nézve. Azokból a véletlenszerű benyomásokból, ingerekből származnak, melyek itt Koreában érnek, ahol csak valamivel töltök hosszabb időt, mint egy átlag turista - tehát szükségszerűen felszínesek. És igen, ahogy korábbi itteni posztokból is kiderül, rettentő sok itt a szörnyűség, furaság - mint valószínűleg a világ legtöbb részén. Amit viszont mégis leszűrtem a helyzetből nőügyben, hogy míg nálunk pusztán abból adódik a helyzeti előny, hogy nem történt velünk 500 év konfucianizmus, nem igen tettünk ehhez hozzá semmit. A koreaiak meg legalább arccal jó irányba fordultak, és ha így haladnak, majd jól elhúznak mellettünk ezügyben is, miközben mi még mindig háttal állva a startvonalnak azon örülünk, hogy milyen sokkal előbbről startolhatnánk.
Abba, hogy mi köze van a miniszterek nemének a nők ügyéhez, most nem megyek bele, mert szintén bonyolult téma, és mivel valószínűleg nem vagyunk egy állásponton, fél szavakból nem értenénk meg egymást.
A nőkérdés mindíg és minden vonatkozásában "aktuálpolitika" - a polisz női (és férfi) polgárainak napi ügyeit érintő kérdésekkel való foglalkozás, ezért számomra értelmezhetetlen, hogy miért lenne "kár" vagy rossz dolog aktuálpolitikához kapcsolni egy alapvetően politikai kérdést. Mivel a magyar "aktuálpolitika" éppen szembe köpi a magyar nőket, és mivel továbbra is kicsit jobban aggódom a magyar nőügyért mint a koreaiért, nekem nehéz lenne egy szubjektív blogposztban nem ehhez a méltánytalansághoz - amit éppen most követnek ellenem (mint magyar nő ellen) az én képviseletemre is megválasztott politikusok - kötni egy nőügyi posztot. Ha tudományos értekezést írnék a koreai nőügyi helyzetről, akkor persze máshogy csinálnám.
Még egyszer köszönöm, hogy elolvastad és hozzászóltál!
Kissé feltorlódott mostanában a sok kulturális esemény errefelé - konferenciák, filmfesztiválok, előadások - úgyhogy nem volt időm az előző posztban beígért múzeumi beszámolóra, de most pótolok valamennyit. Az első múzeumba valójában nem is annyira a művészeti…..
Az elmúlt hétvégéket park- és múzeumjárással töltöttem, úgyhogy következzen most először egy kis beszámoló a környékbeli parkokról. Mindenek előtt meg kell követnem Szöult, amiért a korai posztok egyikében arról értekeztem, hogy milyen csúnya egy város ez, merthogy…..
Itt az ideje, hogy írjak végre valamit a koreai étkezési szokásokról és ételekről is. Az, hogy magam nem vagyok egy nagy gourmand, már abból is világos lehet, hogy ezt a témát nem siettem el. Azok közé tartozom, akiknek a kajálás lényege kimerül abban, hogy életben maradjanak,…..
Miközben én ifjú és mindenre elszánt koreai rendezők filmjeit figyeltem Jeonjuban, fontos ünnepségek zajlottak országszerte. Koreában a negyedik holdhónap nyolcadik napján (ami idén május 6-ára esett) ünneplik Buddha születésnapját. Szerencsére azonban ez több hetes ünnep,…..
A múlt héten Jeollabuk tartományban jártam, mely Szöultól délre található, s gazdasága, termőföldjei okán Korea éléskamrájának vagy rizses bödönének is nevezik. A tartomány székhelye ad otthont immár 15 esztendeje a Jeonju Nemzetközi Filmfesztiválnak.  A város…..
Ma a koreai-magyar diplomáciai kapcsolatokról lesz szó egy tegnapi konferencia apropóján. A magyar-koreai kapcsolatoknak ugyanis van néhány szimbolikus jelentőségű összetevője. Ezek közül az egyik, hogy a dél-koreai himnusz szerzője, An Ikhte az 1930-as évek végén Budapesten…..
A türelmetlen törzsolvasók nyomásának engedve ma visszatérek a klaviatúrához, hogy elkezdjem bepótolni az utóbbi időben felhalmozódott posztolási lemaradást. Az történt ugyanis, hogy lassan beépültem az itteni magyar, illetve az itteni filmes események áramába, úgyhogy a…..