Regisztráció Blogot indítok
Adatok
CzSK

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Régóta képzem magamat, hogy ne legyek bordzsihádista. Hogy ne irtsam tűzzel-vassal az egyetlen igaz nevében a sok igaztalant. Hogy ne egyre kevesebbnek örüljek, hanem egyre többnek. De ha őszinte akarok lenni, az Almageszt egy káoszelméleti alapvetés az én borvilágképemhez képest.…..
Meglehetős rutinnal ismerem már föl a bullshitipar legveszélyesebb szövegeit: kiszúrom azokat a stíluselemek, nyelvi formulákat, logikai bukfenceket, amelyek biztosan jelzik, hogy itt egy professzionális (vagy amatőr) kamugyár próbál a nyakunkba sózni valamit. Amikor kezembe került a…..
CzSK 2009.07.08 10:01:05
@lackó: Kommunikálni a napi sajtón és a nagy kereskedelmi láncokon keresztül szeretnénk, mert a célcsoport itt vásárol és nem a belvárosi vinotékában. Tehát az ő esetüben nem Takács Lajossal kell kezdeni. Őt ismerve egyébként sem gondolom, hogy megviseli az eredmény. Ha megkérdezi el fogom mondani, a szakértők mit üzentek neki (amit szeritnem tud is). Ettől értékesítési problémái nem lesznek, a nemzetközi visszajelzés pedig biztosan érdekli őt is (tudjuk is, hiszen sokat látott, tájékozott emberről beszélünk).
CzSK 2009.07.08 10:31:49
@akov: "Selezzione di Vini di Toscana" na erre haladunk Balatoni Borok Zsebkönyve, vagy vmi ilyesmi. DE nem rangsorba állítva a borokat, mert az egy újabb versenyeredmény lenne, csak könyvben kiadva. Ehhez jó kiindulási alap a rendszer.
CzSK 2009.07.11 14:39:22
@lackó: Szeretnék egy dolgot mindenképpen a helyére tenni: a Balatoni Borkultúráért Alapítvány megvásárolta valamennyi a beszerző csapat által elérhető bort a Balaton környékén található kiskereskedelmi hálózatokban (jellemzően ott, ahol a fogyasztó megfordul). Pincénél nem vásároltak, és ami fontosabb egyetlen termelőtől és kereskedőtől sem fogadtak el egyetlen palack bort sem! A beszerzéseket minden egyes palackra vonatkozóan számlákkal tudják igazolni.
A feltételezést tehát határozottan visszautasítom!!!

Az hogy voltak/vannak olyan termelők, akiknek a bora nem került beszerzésre, annak az oka, hogy az említett kiskereskedelmi üzletekben ezek a borok nem voltak elérhetőek (lsd. Somlói Apátsági Pincészet és Fekete Béla bácsi). Ez a tény a projekt egy apró hiányossága, amely a jövő évben nagyobb körültekintéssel történik.

A fura indokokat pedig nem értem. Nem tudom ki vagy, és veled soha nem beszéltem. Az egyetlen email, amit váltottunk, pedig erre a kérdésre nem terjedt ki. Valótlanságot állítani és azt a számba adni több mint felháborító!
Két napja gondolkodom rajta, de nem értem. Pedig szeretném érteni, hogy mit is akart Czerneckiné Sinkó Krisztina – aki a WSET igazgatása mellett tanácsad a Balatoni Borkultúráért Alapítványnak –, amikor kidolgozta a balatoni borok értékelésének új rendszerét. A célt…..
CzSK 2009.07.05 13:15:42
Először is köszönöm az észrevételeket. A fenti szakértők értékítéletével kapcsolatban: elfogadom, hogy létezik "magyar száj" és fogalmazzunk inkább úgy, hogy "egyéb nemzeti száj". Ezek a szakértők ellenben valóban NEMZETKÖZI értékítélettel bírnak, tökéletesen el tudnak vonatkoztatni az ízlésüktől, és nem kötődnek egyetlen ország/borvidék borainak karaktereihez, aromáihoz. Olyan átfogó és részletes ismerettel rendelkeznek a világ borairól (beleértve a magyarokat is), amely csak keveseknek adatik meg. Az általuk papírra vetett észrevételek feldolgozása folyamatban van, így a BZoltan által említett borokról most még nem tudok érdemben nyilatkozni.
A Pávát viszont én IS minősítettem, amelyről ugye tudjuk, hogy a két cabernet házasítása. Nem csak erre a borra igaz, de sajnálatos tény, hogy a minősítés egyik általános eredménye: a cabernet nem a régió fajtája. Nem lehetetlen, de úgy tűnik nehéz valóban tökéletesen érett bort készíteni (Cabernet Sauvignon) belőle. A Páva esetében a probléma határmesgyén mozog, DE a hordóhasználat nem szerencsés. A hordó által integrált ízek és csersavak szinte tökéletes fedést idéztek elő az aromákon, így sem a fajtajelleg, sem a terroir nem felfedezhető.
Mind a szürke, mind a narancs kategóriának - súlyosságtól függően - eleme a fogyaszthatóság, azaz a bor kellően érett állapotban kerül-e a polcra, vagy még jobb lett volna pihentetni a termelő pincéjében egy darabig.