Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kutya 79

80 bejegyzést írt és 116 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az egykori Szovjetuniót bemutató sorozat harmadik részéhez érkeztünk el, korábban megnézhettétek a Lenin-szobrokat és a panelházakat. Ebben a részben a híres-hírhedt szovjet autócsodákat nézzük meg, főleg a személyautókról lesz szó, teherautók kevésbé lesznek terítéken. Mennyi maradt meg ezekből?…..
Szovjet fotográfusok művei 1950-től 1988-ig. 16+! Demográfia. 1960. Viktor Ahlomov..
Kutya 79 2015.10.18 22:55:46
@totelcamp: Nem virágot vitt szegény, hanem nyírfa venyige csokrot. Valószínűleg mosdani indulhatott a "bányába" csak már nem jutott el odáig, hiszen ott van előtte a lavór is, amiben a forró és a hideg vizet keverik össze. Falun még most is sokan hetente egyszer mosdanak, általában szombat este, de akár lehet vasárnap is, mint a képen.

Egyébként igen, ahogy többen is írták korábban, a tipikus oroszországi falusi utcakép még most is földútból és rönkházakból áll. Néha még a városi is...
káma-túra Mai orosz reneszánsz 2015.09.25 13:34:33
Joskar-Ola nem egy nagy város, nehéz is észrevenni a térképeken, ennek ellenére már régóta szerepelt azon a listán, ahová még hazautazásunk előtt el akartunk látogatni. Az utazásra végül május végén tudtunk időt szakítani, és hogy mi is volt a motivációnk – azon túl,…..
káma-túra Búcsúbogrács 2015.07.06 18:20:32
Mi se hittük igazán, de négy év után eljött az a pillanat, amikor kiküldetésünk (száműzetésünk) ideje lejárt, és búcsút kellett mondani ideiglenes hazánkban szerzett barátainknak. Úgy gondoltuk, hogy erre mi sem lenne alkalmasabb esemény, mint egy szabad ég alatti…..
káma-túra Kozmodemjanszk házai 2015.06.02 10:11:17
Május 21-én rendezték a Nyikona Vasziljevics Ignatyeva (1895-1941) munkássága előtt tisztelgő 15. nemzetközi nyelvészeti-néprajzi-irodalmi konferenciát. Az utazással együtt háromnapossá duzzadt programon mind a ketten részt vettünk, Era mint a konferencia egyik előadója, én meg…..
Kutya 79 2015.06.04 10:30:19
@Pupák Pupákovics: Ahh, valóban. Javítottam 1582-re.
De, építenek most is faházakat, főleg gyalult rönkfából, de vannak gyalult, núttal ellátott gerendákból épített házak is. A favázas (amit itt gyakran kanadainak hívnak) nem túl gyakori, pedig az lenne a legolcsóbb. Inkább téglából építenek, mert annak magasabb a presztízse, annak ellenére, hogy a hőszigetelő képessége rosszabb. Gáz, pénz, nem számít...
káma-túra 70 éves a béke 2015.05.14 18:09:56
Oroszországban idén május 9-én ünnepelték a nagy honvédő háború sikeres befejezésének 70. évfordulóját. Idén különös figyelmet szenteltek ennek az amúgy is nagyon fontos ünnepnek, és szemmel láthatón nagy mennyiségű pénzt és energiát fordítottak arra, hogy ezt a kerek…..
káma-túra Finnugor szépségek 2015.05.09 19:44:34
Április 25-én tartották Izsevszkben a „Miss Finnugor Diáklány” szépségversenyt, amelyet finnugor anyanyelvű egyetemista lányok számára szerveztek. Az eseményről mi sem hiányozhattunk, már csak azért sem, mert kaptunk rá ingyenjegyeket az egyetemen keresztül. Na jó, ennél…..
káma-túra Bilincset tessék! 2015.04.28 19:25:38
Április közepén egy újabb egynapos kiránduláson vettünk részt, melyet az egyetem nemzetközi osztálya szervezett. A kirándulás fő attrakciója a „szibirszkij trakt”, azaz a szibériai út egy részének megtekintése volt. A XIX. század végéig ez az út volt a fő kereskedelmi…..
Történetünket az előző részben ott hagytuk abba, hogy még a megérkezésünk napján gyorsan végighurcoltak minket két múzeumon és utána másik két szervezett programon. A napirendünk aztán a következő napokban se lett lazább, viszont azok között a programok között volt olyan…..
Kutya 79 2015.04.22 09:54:10
@maxval bircaman szerkesztő: Fagyott mukszun semmiképp... :)
A hírek és a hivatalos statisztikák is a lakáspiac felfutásával, erősödésével vannak tele. A használt lakások piaca valóban egyre jobban pörög, ám az új építésű ingatlanok háza tájáról még nem záporoznak az optimista hírek. Vagy mégis? Egy Budapest környéki új…..
Mint azt az előző rész bevezetőjében írtam, a hanti-manszijszki utazás ötlete tulajdonképpen Másától származott, mivel neki vannak ott rokonai és barátai. Ennek köszönhetően, amikor a barátok megtudták, hogy tulajdonképpen egy teljes finnugor delegáció (4 magyar, 2 finn, 1…..
Azt hiszem, azon kevesek egyike vagyunk, akik télvíz idején önszántukból utaznak Szibériába. Az egész úgy kezdődött, hogy egy kis házibulit tartottunk nálunk még február közepén, amire meghívtuk egy udmurt barátnőnket (Mását), Zsófiékat és Simót, a finn lektort.…..
Kutya 79 2015.03.29 08:45:22
@mbemba: Hát igen, nagyon rossz volt nekünk... :)

A jelentése: nő, asszony, de ebben az esetben leginkább az "asszonyom" megszólítást értjük alatta.
Pár éve van annak, hogy a Spektrumon láttam, hogy egy nápolyi sikátorbeli teljesen jelentéktelen lakásból nem pincébe volt lejárat, hanem egy nagyszerű állapotú római kori (esetleg görög kori) színházba. Akkor született meg a döntés a fejemben, hogy: Ezt látnom kell! Nos, ez…..
Újra eljött ez a télbúcsúztató ünnep. Idén már nem terveztem írni róla, hiszen korábban többször is beszámoltunk már hasonlókról (itt, meg itt, meg itt), de az Udmurt Állami Egyetem jóvoltából egy olyan programon vehettünk részt, amely mellett nehéz elmenni szó…..
Kutya 79 2015.03.12 07:41:08
@Pupák Pupákovics: Igen, szerencsére február végén, március elején sok ilyen napban volt részünk.
Megszólaltatták/tuk a tangürát, semmi extra. Különböző hangon konganak a deszkák. Amúgy igen, egy baseballütőhöz hasonló "alkalmatossággal" ütik.
Nemrég mutattuk, hogy a 80-as évek végén milyen távirányítós autókkal "nyomultunk" gyermekként, most nézzük meg, hogy mik is voltak a nyolcvanas évek magyar alapvetései az utakon, mára viszont csak elvétve találkozhatunk velük: Trabantok, Wartburgok, Skodák, Ladák... (kezdőkép:…..
Kutya 79 2015.03.01 19:24:19
@lacko61: Csatlakozom... Nekünk is volt Trabantunk, a régebbi típusokkal néha volt baj, de aztán megkaptuk az új, 12V-os kombinkat. Azzal semmi baj nem volt, több száz kilométert tett meg egyvégtében hiba nélkül, és simán ment 100-al az M7-en. Igaz, akkor nem beszélgettünk bent. :)
Új, tanácsadó rovattal bővül a Káma-túra blog. Ha úgy érzed, elakadtál az életedben, nosza ragadj tolla Már régen kitaláltuk Áronnal, hogy kéne írni egy posztot férfiakról, nőkről, családról is. Leírom hát, hogy mi mindent hallottam és tanultam a bruttó 39 hónap alatt…..
Kutya 79 2014.12.15 19:53:08
@együttnemműködő: Alkoholt valóban nem adnak el, de nyerni lehet. Két sarokra tőlünk működik egy bódé, ott kb. 100 RUB egy sorsjegy, ami érdekes módon mindig nyer és a nyeremény egy sör. Ügyesek az oroszok...
Hát igen, nagyjából ennyi a hír ebben a posztban. Nem kerestem én direkt a társaságukat, csak egyszerűen így alakult. A börtönőr is ember, na! Azért ha már belekezdtem, elmesélem egy kicsit részletesebben, hogy is történt ez a dolog, hogy ne maradjon itt ilyen kurtán ez a…..
Kutya 79 2014.12.15 10:24:52
@a Zamboni nem egy tészta: Köszi, valóban. :) De nem csak az enyém, a feleségem is ír ide néha...
Júliusban már újra együtt játszhatunk, ha van még valamilyen csapat otthon.
káma-túra Autócsodák 2014.11.22 09:11:44
Mára egy kis képes albumot állítottam össze különböző speciális járművek fotóiból, amelyeket az elmúlt évek során készítettem. Volt már egyszer egy poszt az orosz autókról, de ez most egy kicsit másmilyen lesz, ugyanis lesz itt minden, a tűzoltóautótól kezdve a darus…..
Kutya 79 2014.12.01 14:38:10
@Mertcsak: Igen, azt hiszem, igazad lehet. Az egy DE-226-os hómaró egy 4320-as Ural-on.
A határátkelésnek szerintem az egyik hihetetlenül nagy előnye és vonzereje, hogy az ember megismer más kultúrákat, megtanul alkalmazkodni és óhatatlanul is másképp tekint magára és a környezetére is. Az eheti blogajánló egyik posztja is erről szól, emellett járműcsodákat…..
Kutya 79 2014.11.30 10:35:15
@adg [Au, Darwin]: Köszi!
Sajnos sok minden kimaradt, mert csak olyanokról akartam írni, amiről volt saját fotóm. Kimaradt például a brutális Ural AC-6-os tűzoltó autó is, mert olyat soha nem sikerült elcsípnem.
Latvijákat már nem látni az utakon. Azt egyébként Rigában gyártották. Zaporozsecet még láttam működőt az utcán egyszer vagy kétszer, de az már itt is ritkaság. Pláne a működő. :)
Moszkvics tulajdonképpen volt a posztban, az Izsek valójában izsevszki gyártású Moszkvicsok voltak.
Kutya 79 2014.11.30 14:31:41
@Jess G: Igen, "bánya", így fonetikusan. :) Olyan nagy különbség nincs a kettő között. A tapasztalataim alapján, meg némi utána olvasás után azt mondhatom, hogy az orosz szauna a finnhez képest valamivel "hűvösebb" mondjuk csak olyan 70 fok körüli a finn 100-110 helyett, viszont sokkal párásabb a levegője a gyakori locsolás miatt. Az oroszoknál szokás viszont még szaunázás közben - többnyire nyírfa gallyakból álló - csokrokkal csapkodni egymás testét, esetleg a sajátod, ezzel is serkentve a vérkeringést. Falun a bányában mosakodnak is, tehát nemcsak szaunáznak, hanem egyben fürdőház is.
Mai témánk ismét egy korábban elmaradt poszt ötletéből származik. Még május elején szerettem volna arról írni, hogy tavasszal milyen karbantartási munkákat végeztek a házunk körül, de mivel a változás azóta is folyamatos, így tulajdonképpen most is teljesen aktuális a…..
káma-túra Éleslövészet 2014.10.27 19:27:24
Az elmúlt napokban régen várt pillanatokat éltünk át. Közel két éves szervezőmunka eredményeképpen pár nap erejéig végre meglátogatott minket néhány budapesti barátunk. Mivel Izsevszk elsősorban a hadiiparáról nevezetes, ezért nem is lehetett más látogatásuk vezérfonala,…..
káma-túra Hakni hakni hátán 2014.10.20 20:37:00
Az október 11-ei hétvégén vidékre utaztunk Erával, hogy haknizzunk egy kicsit. Mi magunk közt már csak így nevezzük azokat az eseményeket, amikor valamilyen közönségnek – többnyire iskolásoknak – kell előadást tartanunk Magyarországról. Másnap viszont már mi hallgattuk…..
A G-pod társaság, amelynek székhelye Hongkongban és Ausztráliában van, most egy olyan találmányon dolgozik, ami egy komplett otthont kínál egy hajókonténerből. Az ötlet nem új, de állítják hogy az övék bővíthetőségével emelkedik ki a többi közül. Sokkal több benne a…..
káma-túra NekidUráltuk magunkat 2014.10.03 16:16:23
Legutóbbi hétvégénket egy kicsit meghosszabbítottuk, hozzácsaptuk a pénteket és a hétfőt is, és orosz és magyar barátainkkal közösen felkerekedtünk, hogy meglátogassuk a Szverdlovszki területen lévő Olenyi Rucsi (Оленьи Ручьи) nevű nemzeti parkot. A kirándulás…..