Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Uhu20

0 bejegyzést írt és 193 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lerágott csont ez a devizahitelezés, csak hát rendre fellángol, és a jelek szerint valós a veszélye annak, hogy még a bíróságok krémjének számító legeslegeslegfelsőbb bíróság sem érti, s így elkúria. Engem igazából régóta érdekel, hogy a devizahitelesek hány százaléka…..
Uhu20 2013.06.23 13:37:31
@kaes: Ha forintos jelzáloghitelt veszel fel a házra, azt megkapod?!
Uhu20 2013.06.23 14:01:35
@kaes: Választhattál.

1. Felveszel 9 M Ft forinthitelt, a THM legyen mondjuk 14%

2. Felveszel 9 M Ft devizaalapú hitelt, a THM legyen 4%.

Egy lakáshitelnél a 10%pontnyi THM különbözet havi 50e ft-nyi különbséget eredményez egy 10 éves hitel kapcsán.

Előtted volt a két lehetőség. Vagy bevállalod az árfolyamkockázatot, vagy nem, de akkor 50e ft-tal többet fizetsz havonta, vagy a 9 M helyett csak kb 6 M Ft-ot veszel fel.
 Lassan kialakul a kétsebességes közoktatás: lesznek bürokratikusan irányított,  túlterhelt pedagógusokat hajszoló, rossz állami iskolák, és az egyházak "minden alól kivétel" elit intézményei. A kamufelmérésre hivatkozva az államtitkárság folytatja a…..
Uhu20 2011.05.03 17:36:57
@Budai Hella: Azért, hogy más - velünk ellentétben nem hülye - csoportok, szervezetek felé racionálisnak tűnő érvekkel kommunikálhasson.
Bár a hivatalos számok még nem érkeztek meg, a Wall Street-i elemzők közzétették a gyanújukat. Az RBC Capital Markets szakembere szerint az iPhone-eladások például 84 százalékkal nőttek a tavalyihoz képest, így körülbelül 16 milliót értékesítettek a karácsonyi szezonban a…..
Amy az Anubis Travellel utazott Krétára, hogy aztán onnan tovakiránduljon álmai szigetére. Úgy látszik, annyira mégsem volt csudálatos, hogy a 4 órásra tervezett kirándulásból 3 nap lett, különben biztos nem panaszkodott volna. Ja, hogy a család fele Krétán maradt? 2010…..
Uhu20 2010.07.18 10:38:03
@Anubis Travel:

Üdv az olvtársaknak,

Alapvetően magam szervezem az útjaim, több ok miatt, de régebben voltam utazási irodák által szervezett utakon is.

A konkrét poszthoz kapcsolódva csak pár dolgot emelnék ki.
Bármilyen szolgáltatást végző cégnek alapvető fontosságú az ügyfelek elégedettsége. Így egy utazási irodának feltétlen törekednie kell arra, hogy a törvények betűjén túllépve igyekezzenek mindent megtenni az utasok jó hangulatáért.

Az idegenvezetők egy részével szerintem sok gond van (ez az egyik ok, amiért kerülöm az utazási irodákat). Szakmai felkészületlenség (pl. gyenge tárgyi tudás az adott kirándulási helyszínekről), közömbösség, rugalmatlanság....azaz, sok telepített idegenvezető inkább afféle idegenforgalmi szalagmunkás, mint olyan, akinek ez a hivatása.

Az Anubis érve, miszerint az adott hölgy nem az ő alkalmazottjuk, nem teljesen releváns. Az, hogy jogileg mennyire támadható-ez (hiszen, mint a posztból és pár utólagos kommentből kiderült, az utasok az Anubis-on keresztül jutottak el a fakultatív útra (az Anubisnál jelentkeztek, ott fizettek, nem is tudták, hogy nem az Anubis szervezése az út), én inkább a dolog morális oldalát emelném ki: attól függetlenül, hogy az adott hölgy nem az Anubis alkalmazottja, az utasok mégiscsak az Anubis-é - így az Anubisnak annak ellenére foglalkoznia kellene az üggyel, hogy munkajogi kapcsolat van vagy nincs a cég és az adott hölgy között.
Kb. olyan ez, mint a hipermarketekben a biztonsági szolgálat. Ha engem (indokolatlanul) molesztálna egy biztonsági őr, akkor nem fogadnám el az áruházvezető azon érvelését, miszerint a biztonsági őr nem az ő alkalmazottja...azért írom ezt a példát, mert már volt részem benne. (Ott az áruházvezető nagyon szégyellte magát és elnézést kért tőlem.)

Természetesen nem ítélem el az egész idegenvezető szakmát.
Levélírónk egy kellemetlen munkahelyi eset kapcsán gondolkodott el azon, hogy az iskolai dolgozók mentalitása megállná-e a helyét, más, profitorientált munkahelyen? Véleménye szerint a tanárok mindenből presztizskérdést csinálnak és személyes ügyként kezelik a munka kapcsán…..
Uhu20 2010.04.18 06:48:56
@küszöbmajom:
"Nálunk például nagyon is működik az ellenőrzés, félévente megnézik a "termelt javakat", azaz a tanulóink tudását, bemutatják a statisztikákat..."

Ezt kifejtenéd?
Uhu20 2010.04.18 11:53:47
@küszöbmajom: Az általad írt szempontok egy része könnyen mérhető, de sajnos pont a lényeg nem. Sajnos nem igazán jöttem még ré, hogy hogy lehet a lényegi tevékenységet mérni.

Ugyanis:
1. Nyilván könnyen lehet mérni a jegyek számát, azok arányos ütemezését, a dolgozatok időbeni kijavítását, a tanterv szerinti haladást. Ezek alapvetően a tanártól függenek.

2. Szintén lehet mérni, de már hamis eredményre vezet, ha a jegyeket és azok tendenciáját nézzük, hiszen itt nagyon lényeges tényező, hogy a tanár a kerettantervi ütemben és mélységben tanít-e (azaz, lehet, hogy valaki az első szempontnak való megfelelése miatt teljesít alul a másodikban vagy fordítva); milyen a diákok otthoni helyzete etc etc.

3. De a legnagyobb baj, hogy a tanári munka teljesítményét (benne "a dolgozatok színvonalát") hogyan lehet objektíven mérni? Erre még nem jöttem rá, pedig ez a lényeg szerintem!
A Népszava mai számában az ismert publicista a sokat mondó „Tudatlanok” címmel írta meg véleményét. Bár a gyávaságról értekező Mészáros Tamás neveket nem említ, nem volt nehéz magamra ismernem egyik példájában. A kioktató hangnem és a lekezelő érvelés több…..
Uhu20 2010.04.18 06:59:36
@bencekert: "Amire ki szeretnék lyukadni:
1, Magyarországon a történelmi szélsőjobbal kapcsolatos objektív kép és valódi elhatárolódás nem lehetséges addig, amíg a társadalom nem "néz szembe" a 30-as évek és a háború szörnyűségeivel, mert a feldolgozatlan konfliktus a generációkban tovább él."

Közhely, hogy nem történt meg a szembenézés....de kérdezném, hogy szerinted mit is jelent ez a fogalom? Mi ez és hogyan kellene történnie?

IMHO a magyar társadalom jelentős része ugyanúgy tájékozatlan a Horthy-rendszer kapcsán, mint mondjuk 1848 vagy az államalapítás kérdéskörében. Azaz, ismeretek hiányában a Horthy-rendszerről alkotott kép is nagyon felszínes, az értékelése mindenképpen torz lehet.

A másik, hogy az eseményeket reálisan kell nézni, nemcsak a negatívumokat kiemelni a korszak kapcsán. Az egyik vezető történész pl. afféle "erős 3-ast" adott osztályzatként....

A hazai zsidótörvények és a holocaust kapcsán pedig nemcsak azt kellene tenni, hogy nagyon határozottan elítéljük, hanem foglalkozni azokkal az "érvekkel" is, amelyekkel egyesek igazolni akarják ezek jogosultságát. Nem azért, hogy az ideológiai szempontból "képzett" nácikat meggyőzzük: hanem azért, hogy felnyissuk az ismerethiány miatt megtévesztett emberek szemét.
Miért menjek el szavazni, ha igazán egyik sem tetszik? – kérdezte tegnap az unokahúgom, aki nem mellesleg „első választó” (lenne), s nekem huszonnégy óra kellett, amíg nagyjából megtaláltam a választ. Talán mondhattam volna rögtön a hangzatos kulcsszavakat:…..
Uhu20 2010.04.05 17:42:26
@török gábor: Veszélyes vizekre tévedsz.....
Korábbi elemzésemet igyekeztem pontosítani és érdemi következtetésre jutni a két kicsi, de a Parlamentbe jutásra még esélyes párt, az LMP és az MDF esélyeivel kapcsolatban. Mindezt azért tettem, mert fontos kérdésnek tartom, hiszem, hogy nagyon sokan vannak ebben az országban,…..
Uhu20 2010.03.28 18:19:42
@kiszol: Én az mdf szavazóit eléggé mszp-felé húzónak tartom, ott akár 100% körüli lehet a korreláció. Az lmp-s szavazótábora viszont afféle sötét ló, tele elsőszavazóval....ott lehet, hogy a fidesz veri az mszp-t, de itt szerintem még a Jobbik is bejöhet a képbe, hiszen mindkét párt (LMP, Jobbik) általánosan bírálja az egész politikai osztályt.
Mától számítva már csak két hét van hátra a hivatalos kampány utolsó napjáig, hiszen április 10-én, szombaton elvileg már csend honol majd a magyar politikában. S bár a nyitott kérdések száma az elmúlt napokban nem változott, engem egyre jobban a választások utáni helyzet…..
Kivételesen semmit nem kell tennünk ahhoz, hogy okosabbak legyünk, csak várni: mához három hétre sokkal többet tudunk majd a magyar politika jövőjéről. A parlamenti választás legfontosabb kérdései április 11-én eldőlnek: (1) kiderül, hogy van-e esélye a Fidesznek a kétharmadra,…..
Uhu20 2010.03.21 13:41:07
@török gábor: Na de....az nem jó, illetve, akkor lehessen minden nap tippelni...mi van, ha holnap jön egy nagy pártbotrány...akkor az olyan dolgos nikkek járnak pórul, mint mi és lemaradunk a jutalomról!!! :D
Uhu20 2010.03.21 14:31:31
@SteveNo1: Ééééljeeeen!!!
Ma délután 4 órakor lejárt az ajánlószelvények leadási határideje. A hivatalos honlap szerint az MDF és az LMP az előzményekhez, a jelölési folyamat nehézségeihez képest komoly bravúrt hajtott végre: mindkét párt esélyes arra, hogy az ország minden pontján ott legyen a…..
Miközben a két kisebb párt rendezvénye egy harmadosztályú focimeccsnyi nézőközönséget sem vonzott, a szocialisták ünnepi megemlékezését (értsd: kampánygyűlését) a körülményekhez és a várakozásokhoz képest meglepően sokan követték a helyszínen figyelemmel. Az MSZP…..
Uhu20 2010.03.15 14:33:12
@Megfigyelo: Pihenj le egy kicsit.
Uhu20 2010.03.15 16:09:56
@Ordnassac: Szerintem Sólyomot hagyják, ha folytatni akarja.
Uhu20 2010.03.15 16:13:27
@útelágazás: De nem érted meg, hogy a wiki is ezt írja??? :D
Tegnap este nem hittem a szememnek. Bokros Lajos, a magát gyakran konzervatívnak definiáló MDF miniszterelnök-jelöltje – a földönkívüliekkel rendszeresen randevúzó Pataky Attilát követően - a TV2 Frizbi című műsorának vendége volt. A korábbi szocialista…..
Uhu20 2010.03.15 08:25:40
@László56: "Igen egy politikus is lehet EMBER. "

Azért Bokrosra inkább illik az IMF-terminátor jelző...:))
Fontos naphoz közeledünk a kampányban: holnap, március 15-én a három biztos bejutónak számító párt egyaránt utcai rendezvényt tart Budapesten. Egy korábbi bejegyzésben – Orbán Viktor évértékelője kapcsán – már jeleztem, hogy megítélésem szerint a hazai elemzések…..
Uhu20 2010.03.14 15:26:37
@Villy: Szerintem meg március 15-éhez pont hogy hozzá tartozik a (párt)politizálás.

De az emberek is erre kíváncsiak, nem történészi előadásokra.
Célegyenesbe fordult a nulladik fordulós verseny: már alig egy hét áll a pártok rendelkezésére, hogy összegyűjtsék a szükséges számú ajánlószelvényeket. A hivatalos adatok szerint a Jobbik, az MSZP és a Fidesz mindenhol indulhat, az MDF és az LMP erősen küzd, a (még) kisebb…..
Uhu20 2010.03.13 14:17:41
@ddance: "Majd kapnak mástól vagy összevásárolják. A Fidesznek pl érdeke lehet kopogtatókat átadni, hogy az LMP a baloldaltól vesz el szavazatokat..."

Érdekes kérdés lenne felbecsülni azt, hogy az lmp-seknek mi a másodlagos preferenciájuk.

Nem vagyok benne biztos, hogy feltétlen az mszp....vannak tényezők, ami miatt azt gondolom, hogy a fidesztől is vehetnek el szavazatokat: gondolj azokra a liberálisokra, akik elvből elutasítják az mszp-t és gondolj arra, hogy a zöld politika eddig egyedül a fideszben volt megszemélyesítve (Illés Zoltán révén, igaz, már több éve háttérbe szorítva).
Uhu20 2010.03.14 09:44:55
@theofil: A zsidózás a társadalom széles körében elfogadott, pártállástól függetlenül. (Sajnos.)

A Jobbik felemelkedésének meg nem az antiszemitizmushoz van köze, hanem a cigánykérdésnek.
Uhu20 2010.03.14 10:07:44
@jjulie: Nyilván soktényezős a folyamat, de pont az olvtárs volt az, aki az antiszemitizmust állította középpontba.

Szerintem meg a xenofób-rasszista-stb mátrikból messze a cigányellenesség az, ami a népszerűséget meghozta a jobbiknak.

Lásd a Miépet: ők "csak" burkoltan-kódoltan antiszemitázgattak és messze nem voltak olyan népszerűek, mint most a jobbik.

Máshogy fogalmazva: a régi, 3-5%-ot kitevő miépesek nyilván csapódtak a jobbikhoz, de a többi hívük más motivációk miatt érkezett a táborukba.
Novemberben elején, amikor a második bejegyzésben a Fidesz kétharmados győzelmének esélyeiről írtam, azzal számoltam, hogy ehhez az ellenzéki pártnak szinte minden egyéni választókerületben győznie kellene. Ha a Fidesz hozza mind a 176 egyénit, már csak 82 listás helyre van…..
Uhu20 2010.03.13 10:53:38
@colosgirl: Az LMP persze, szavazhat erre-arra, de előbb-utóbb nyilvánvalóvá kell tennie, hogy milyen ideológiai síkon mozog és ez meg fogja határozni, hogy rendszerint merre szavaz.
Ezzel viszont szembekerül a jelenlegi "politikaellenes" koncepciójával, azaz hogy mindenki rossz, aki eddig volt.
Uhu20 2010.03.13 11:36:09
@panelburzsuj: Pedig szerintem ez nem ellentmondás, az emberi alapértékek változatlanok.
Uhu20 2010.03.13 14:01:16
@jjulie: Például. De, ha valakinek úgy szimpatikusabb, beszélhetünk arról is, hogy a fa alatt hogy világosodott meg valaki vagy mikor egy másik fickóból első próféta lett.
Abban a jelenleg messze nem elképzelhetetlen esetben, ha az MDF-nek és/vagy az LMP-nek nem lesz meg az összes (azaz húsz) területi listája, ezen pártok szavazóinak egy része április 11-én nem fogja megtalálni kedvencét a szavazólapon. Mindez – a választói csalódáson…..
A hivatalos adatok szerint az LMP benyújtotta nyolcadik budapesti jelöltjének ajánlószelvényeit is, ezáltal – ha a választási bizottság is zöld utat ad - eldőlt, hogy a pártnak lehet fővárosi listája. Egy újabb területi lista természetesen nem a világ, az MDF budapesti…..
Uhu20 2010.03.10 19:52:35
@panelburzsuj: Azzal, amit írsz, nem értek egyet, de ln arra utaltam, hogy az LMP tagság és holdudvar nélküli párt. Még a jelölésre ia alig találtak embereket.
Uhu20 2010.03.10 19:56:54
@jjulie: Ez lehet, de így, hogy majd ki tudja, kik csatlakoznak és merre viszik el a pártot, nem szavazok rájuk.

Majd ha lesz tagságuk, szervezeteik, megszólalnak rendszeresen különböző ügyekben, írnak, publikálnak, akkor meglátjuk.

Addig kamupárt.
Nem lehet azt állítani, hogy ezen a blogon ne foglalkoztunk volna eleget az MDF helyzetével. Január 12-én, amikor kiderült, hogy igaz a sokáig tagadott hír: az MDF valóban az SZDSZ-szel tárgyal, a következőt írtam: „Mi szüksége van az MDF-nek Retkes Attilára? Miért kell…..
Uhu20 2010.03.09 11:52:27
@gauche caviar: Nem értek egyet.

Ha pl. én lennék a képviselőjelölt-jelölt, akkor az első naptól kezdve jártam volna lakásokat.

Másrészt, a képv.jelölt-jelölttől szerintem elvárható, hogy anyagilag is beszálljon a kampányba. Ha mindegyikük fizetne mondjuk 10-20 e ft-ot egy profi ügynöknek, akkor az összeszedné neki.

Fenntartom: lustaságról van szó!!
Uhu20 2010.03.09 12:00:36
@kenterbe: LOL LOL

Ha sok pártnak van tábora, akkor sokpárti parlament lesz, ha kevésnek, akkor meg 2-3párti, ennyi.
Amikor tavaly november elején felvetettem a forgatókönyvek között a lengyel mintára működő jobboldali kétpárti dominancia lehetőségét - és vele együtt az MSZP váltópárti reményeinek esetleges eltűnését -, ezt az opciót tartottam a legkevésbé valószínűnek. Nem növelte az…..
Uhu20 2010.03.07 10:16:16
@br: Honnan veszed, hogy 4%-on állnak?
Uhu20 2010.03.07 13:16:41
@tlac: Nem hiszem én azt...egyébként az a cikk félrevezető volt, hiszen nem a biztos szavazók pártválasztására vonatkozik az adat!
Már csak szűk két hét van hátra az ajánlószelvények összegyűjtésére rendelkezésre álló időből. A hivatalos adatok ma a következő állapotot mutatják (zárójelben – ahol ennek van jelentősége - a múlt és a két héttel ezelőtti szombati adatok). …..
Uhu20 2010.03.06 15:29:29
@Wudu Allen: LOL LOL
Uhu20 2010.03.07 10:11:53
@[nev]: Megzavar az, hogy bizonyos fogalmaknak más a jelentése most, ill 150 éve.

Kossuth igenis nacionalista volt, a szó akkori értelmében. A szó csak később vett fel negatív attitűdöt.

A dunai konföderáció tervét senki sem vette komolyan, egyik érintett sem. És, sajnos, minden érdeme ellenére el kell ismerni, hogy a nemzetiségi jogok terén a reformkori elit szűkmarkúnak bizonyult, a megtörtént események fényében! (Sokkal megengedőbb volt, mint pl. a francia, de, akkor is, kevésnek bizonyult.)
Amikor elkezdtem írni ezt a blogot, tényleg nem tudtam, hogy mire számíthatok. Nem sejtettem, hogy mennyire magával ragad a rendszeres írás lehetősége, mennyi értékes hozzászólást kapok, és azt sem hittem, hogy ezeken túlmenően leginkább a személyemmel kapcsolatos, hol kicsit, hol…..
Uhu20 2010.03.06 10:44:41
@cellimega: Nem semmi a haveri köröd! :))
Uhu20 2010.03.06 10:47:36
@theofil: Ne haragudj, de ez a kijelentés az 1984-be illik.

Igenis, a haza ellenségei voltak, az országot megszálló és a saját gazdasági-társadalmi-stb berendezkedésüket ránk kényszerítő birodalom kiszolgálói.
Uhu20 2010.03.06 10:49:39
@theofil:
"Amikor állami cégek magánemberekhez kerülnek az csak spontán lehet....a privatizálni akaró magánemberek elhatározzák, hogy megvesznek ezt-azt és tényleg..."

Nem tudom megérteni ezt a kijelentésed.

Nekem úgy túnik, hogy összemosod a "spontán privatizációt" a 90 utáni, törvényileg szabályozott privatizációval.
Kevesen gondolták volna akár csak egy évvel ezelőtt is, hogy a választási kampány egyik legkeményebb retorikai küzdelme a Fidesz és a Jobbik között zajlik majd. Bár az MSZP és a Fidesz hozza egymással kapcsolatban a kötelezőt, négy vagy nyolc évvel ezelőtt lényegesen…..
Uhu20 2010.03.05 17:22:41
@kisa: Jogilag jog, erkölcsileg kötelesség...:))