Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mermalior

0 bejegyzést írt és 35 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ott vesszük tehát fel a történet aranyfonalát, hogy Patrik és Szilvi távoztak a villából. Mindkettőt sajnálom, mert szimpik voltak, Szilvinek talán jobb, hogy így alakult, nem tudom, hogy egy ember hány alkalommal képes elviselni, hogy az arcába böfögik, hogy randa vagy, mielőtt elkezdi a saját…..
Mermalior 2019.09.15 12:46:17
@mézescsók: Szerintem vicces, hogy milyen rövid az emberek memóriája. Helgára mondják hogy megérdemelte amit kapott, miközben Patrik először le akarta cserélni Niára aztán gond nélkül ment Kittihez. A szétválásuk legalább annyira Patrik sara, hogy nem tisztelte sem a lányt sem a kéréseit mint Helga döntése. Rajmi pedig egyetlen nap után már Niával tervezte a folytatást, és folyamatosan kamuzott a többieknek. Rajmi egy arrogáns és érzéketlen ember, mint ahogy Szilvinél ezt bizonyította is. Az arroganciájára szerintem jó példa ahogy a Helgával folytatott beszélgetést követően lekezelően tapicskolta a lány vállát miközben nevetgélt (útban a szoba felé). Ha Rajmit Helga egy pillanatig is komolyan érdekelte volna vagy ha bármilyen érzelmet táplált volna iránta, akkor nem minősítgeti, vagy támadja, hanem javítani vagy változtatni akar, de legalábbis komolyan veszi az egészet - attól függetlenül hogy igazságosnak találja Helga érveit vagy sem. Amúgy nem értem miért baj, ha valaki felvállalja hogy nem akar hozzá nem illő emberrel együtt lenni, ha Tibinek ezt mindenki elnézi, akkor Helgának sokkal inkább el kellene, mert neki egyszer sem adatott meg, hogy "minőségi" (de legalábbis hozzá illő) emberek közül választhasson. Nem arról van szó, hogy egy agyatlan hülye p*csa aki el van szállva magától és az egekbe tornázta az elvárásait, ezért jobbnál jobb párokat passzol le. Ráadásul Rajmi előtt szabad a pálya, nem lett átb*szva. De nem Helga a legérdekesebb az új az adásban, hanem hogy az új fiú kihívta Niát a Randira. Az emberek itt egyöntetűen 1000 kommentből 999-ben viszolyognak Niától. Az senkinek sem furcsa, hogy eddig minden beköltöző srác őt vitte randira annak ellenére hogy LÁTHATTÁK A VIDEÓKAT a bent lakókról??? És mit ad isten most egy IQ király mérnök srác is őt viszi, miközben azok alapján amit mindenki lát már a leghülyébb embernek is rég össze kellett volna rakni a képet a csajról...
Harmadik epizódjához érkezett az HBO Westworld című szériája, mi pedig ismét jelentkezünk spoileres kibeszélőnkkel...
Mermalior 2016.10.18 14:16:52
Nem is az a legnagyobb baj, hogy baromi unalmas és lassú (ami tény), hanem hogy tök üres az egész. Hiába a látványos díszletek, nincs ami megtöltse az egészet.

Ami eddig látszik, hogy görcsösen igyekszik nagyon rejtélyesnek és intellektuálisnak tűnni, ezért halomba dobál egy rakás klisét, van itt nekünk fekete kalapos strangerünk, fejbőrre tetovált titkos labirintusunk, Orion csillagképünk fából faragott tehén seggébe faragva, a szervízszobákban lezajló zavaros pszichológiai analíziseknél csak úgy puffognak a Shakespeare idézetek, de az igazság az hogy ez nem változtat azon, hogy eddig csak önmagát képes ismétli egyfolytában - ugyanazt a pajtás jelenetet vagy tucatszor megnézhetjük, a szőke jámbor android százszor elejti a rohadt konzervét, és ezredszerre beszélgetnek vele egy szobában kb. a semmiről. Az eddigi 3 részt kb. 15-20 percben el lehetne mesélni, de még ez sajnos azon nem javítana, hogy eddig senki sem került közel hozzád, és hiába kedtek bele vagy két tucat karakterbe nincs olyan történés ami előre vinné az egészet.

A látványos díszletekbe beleültettek pár "szegény, szerencsétlen" androidot, akik baromira éreznek és gondolkodnak, de a velejéig romlott emberek csak a belükben szeretnek fürdeni vagy meg akarják őket b*szni.

Ez azért ekkora hájp után elég kevésnek tűnik. Mintha azon kéne felállva tapsolni egy 2016-os scifiben, hogy jé android, jé éreznek, jé embertelenül bánnak velük, jé majd jól fellázadnak.

Nem lenne ezzel baj, ha lenne valami behúzó esemény is közben, haladnánk valamerre, de eddig csupán a babaházon csodálkozhattunk, és felhúzható játékbabák fölött moralizálgattunk, ami 3 rész után nem túl sok.
Amikor a Disney megvette a Lucasfilmet és vele a birtokába jutott minden idők legértékesebb sorozata, az internetet elárasztották a mémek, melyekben az egeres cég rajzfilmhősei eluralták a Star Wars univerzumot. A poénok mögötti aggodalmon sokan osztoztak, pedig nem attól kellett volna félni, hogy a…..
Mermalior 2015.12.22 17:12:26
Nem könnyű értékelni a filmet önmagában, mert a Force Awakens csak egy felütés. Kirakták a táblákat az autópálya új szakasza elé de nincs rájuk festve semmi. Azon a bekötő úton amin végig vezet ez az utazás, pedig már jártunk. Igaz jó régen volt már, és kicsit máshogy emlékeztünk rá, de a kellemes emlékek megmaradtak. Felderengenek a régi képek mikor a Zsigával robogtunk le a Balcsira, ugyanott van most is a benzinkút és pisálni is hátra kellett bemenni, csak akkor még nem mosta ki magát a piszoár és nem volt a kút előtt ennyi csaj. A kérdés csupán az, hogy most is a Balcsira akarunk menni, vagy irány a Tengerpart, hiszen akár várhatna ránk egy csomó új élmény és látnivaló is.

Éppen ezért fontos feltenni a kérdést, hogy mit jelent (ma) a Star Wars? Miért szerettük régen annyira, mit volt képes adni akkor, és mit tud mutatni most? Lehet hogy hülye egy dillema, de számomra logikus origó az, hogy ha bármi új kijön ehhez a világhoz, megnézzük azt hogy vajon mit tud még hozzátenni a mítoszhoz? Ezért volt számomra sarokpont az hogy tisztázzam nekem mit jelent a saga és hol kapott benne helyet a Force Awakens...

Az addikt geekek többek közt azért nem kedvelték a PT-t, mert nem akartak új megközelítést, ijesztő, új rétegeket, politikát, vagy bármi egyebet ami esetleg kitágíthatná a ponttá szűkült pupillájukat, hanem ugyanannak a "szernek" a durvább verziójára vágytak, intravénásan, töményebb verzióban, hogy megkapják az "anyagot" amitől egyszer már nagyon beálltak, csak azt nem vették észre, hogy már nincs a földön az a mennyiség, ami újból a régi hatást érné el. Akármennyit adagolod újra nem kapod meg ugyanazt - csak a fantáziád pörög, és a függőség gyötör.

Ahogy annak idején az általános iskolai fizika tanárom mondta, "Én fiacskám negyven éve élek együtt a feleségemmel, és még most is nagyon szeretem. De az is igaz hogy este amikor mellé fekszem és megfogom a seggét már olyan mintha a saját seggemet fognám..."

Olyan elvárás ez mintha valaki egész életében ugyanabba a tizenéves csajba akarna szerelmes lenni, aki minden nap új pozícióval lepi meg az ágyban, de ne öregedjen, ne lógjon a melle, ne legyen ráncos (sőt egyre jobban nézzen ki CGI nélkül is), és szüljön neki egy halom gyereket (lehetőleg két évente újat).

Éppen ezért nem az a kérdés hogy anno jól sikerült-e a PT, mert az itt most lényegtelen (mellesleg sok szempontból friss, sok szempontból szar lett), hanem az hogy a TFA-val induló sorozatnak merre van esélye továbbvinni a Star Warst úgy, hogy ne degradálódjon hosszútávon egy beteg, kielégíthetetlen éhség reflexévé. Tisztában vagyok vele hogy nem kevés bátorság kell ahhoz, hogy a Disney és az új gárda képes legyen eldönteni NEKIK mi is valójában a Star Wars, és ne csak a biztonságra, a pénzre meg a rajongók elvárásai felé menjenek. De akárki akármit mond, hosszútávon nem a CGI vagy a makettek fogják eldönteni a SW jövőjét, hanem az INNOVATÍV történet mesélés, az új ötletek, tartalmas karakterek és a koherens sztori, ami kibővíti, elmélyíti és nem átszínezi a mítoszt.

Ez úgy látom sokakat megoszt majd, de nagyon fontos döntés lesz mind JJA és azt őt követő rendezők / forgatókönyvírók tovább lépésének a szempontjából, és a rajongóknak is, mert a neten olvasott kommentek végeláthatatlan tengeréből számomra az jön le hogy mindenki másként tekint a sagára. Márpedig sem JJ, sem az utána következő rendezők és írók nem fognak tudni megfelelni mindenkinek, bele kell állniuk egy határozott elképzelésbe, és azt végigvinni, ha nem csak újra akarnak sorszámozni egy új trilógiának hazudott OT sorozatot (őszintén remélem hogy nem így lesz).

A Force Awakens egy bianco csekk, néhány ígéretes lehetőséggel (Kylo, a Ren Lovagjai), és néhány ígérettel (Luke, Rey, Poe). Az összes többi csak csillámpor, amit rózsaszín pónik hintenek az éterbe egy varázslatos 1977-es mese remakejében...
Soha, senki sem fogja azt mondani, hogy a Wayward Pines egy nagyszerű sorozat, amire majd 10 évvel később is hivatkozni fognak, amiről majd esszéket írnak, amit majd egyetemeken fognak tanítani. De pusztuljak meg, ha ez a tíz rész, ami a sorozat első és feltehetőleg egyetlen évada…..
Pontosan 74 évvel ezelőtt született meg a Sárkány, ennek alkalmából vegyünk elő pár érdekességet róla. #1 Bruce Lee filmes karrierje rettentő fiatalon, 3 hónapos korában kezdődött, hála apjának, aki vándorszínész volt. A sokat betegeskedő gyerek első komolyabb…..
hogyvolt Éden hotel - 2x47 2012.05.24 05:30:00
Na, ami ma jön, azt hívják sportnyelven célegyenesnek. Itt már nincs sunnyogás, ma elválik a szar a májtól, új megpróbáltatások jönnek Pinokkina szerint, mert vagy egy játékos, vagy egy pár ma távozik ÉS még lesz MÉG EGY meglepetés, masszázsolajos izzadságfoltok gyöngyöznek…..
hogyvolt Éden hotel - 2x41 2012.05.15 05:00:00
Az utolsó előtti hét kezdődik a mexikói bolondokházában, amiben T69.2 múlt heti bejelentése szerint több párválasztás már nem lesz, jöhetnek a személyes szívatások, az egyéni harc, párok szakadnak majd ketté és szét, ó jaj. Féliker Csíra után Bettinát is megszívatta, és most Naomival kavar, nem egy…..
Mermalior 2012.05.15 02:45:51
Ide jutott az ÉH2, Viasat ftw...

Anno, még a show első felében kib*sztak egy embert a játékból, mert átlépett egy határt. Olyat mondott, ami emberileg is megalázó, és a műsor kereteit is átlépte.

Aztán teltek-múltak a hetek és hiába volt a sok ötlet a szerkesztők részéről, a show leeresztett, sokszor meglehetősen lapossá vált. Ezért elérkeztünk oda, hogy most már bárki szabadon, fröcsögve ordas ribancozhat le mást, mert kell a mindent beterítő szar, hogy legyen feszültség az aktuális részben.

Az ordenáré, gerinctelen hulladékok viszik a prímet, miközben minden jóérzésű ember, aki ezt a szennyet nézi rosszul lesz az egésztől. Ez kellett a Viasatnak? A szerkesztők a konzisztens vonalat elvetve hátbalőtték magukat. Sikerült az agyhalott, hisztériázó qrvák, és a zselépöcsű, feminin, alkoholista faszik showjává degradálni az egészet.

Ez a rész volt az abszolút mélypont. Anikótól öklendeznem kell, mintha (és itt kérek elnézést minden kultúrált romától) a cigánysoron lettem volna.

Ráadásul itt van a sok hülye (köztük én is), aki nézi ezt az egészet, akinek az elején még tetszett az ÉH, de most kínjában csak egy "bazmeg"-et képes kinyögni. Két választásod van: vagy átkapcsolsz, mert erre már nem vagy kiváncsi, vagy nézed tovább, de azon veszed észre magad, hogy frusztrál az egész, mert még az sem adatik meg, hogy leb*ssz egy qrva nagy pofont az Anikó-féle elmebetegeknek, vagy belerúgj az elkényeztett p*csájába, hogy észrevegye magát.

Most őszintén: ennyi? Erről szól az ÉH? Én vagyok hülye hogy eddig néztem, vagy tényleg ez az ordas ribancozás a katartikus csúcspont a népnek?

Át kéne ezt gondolni Viasatos gyerekek. Talán legközelebb érdemes lenne húzni egy határt, és egy kicsit kultúráltabb, józanabb, neadjisten kicsit idősebb emberekkel megtölteni az egészet, nem egy Mónika showá degradálni.

Mindegy. Csak gratulálni tudok...
hogyvolt Éden hotel - 2x40 2012.05.11 06:58:00
Itt az újabb kiválasztás a nyakunkon, én speciel kurvára nem tudnék Hiperrel egy fedél alatt élni, így azon munkálkodnék, hogy húzzon a picsába de minél gyorsabban, viszont én nem vagyok Papucs Levente sem, aki vagy nagyon türelmes típus, vagy csak ezzel a taktikával akar bemasírozni a döntőbe, és…..
Mermalior 2012.05.11 11:15:58
@LoveMy: "az már nem számít, hogy Máténak nem jön be a csaj sehogy sem?"

A nők nagy része nem észérvek, hanem érzelmek alapján cselekszik (főleg egy ilyen nagy gyerek, mint Andor), bár ez nyilván intelligencia kérdése is. Andornak pont elég az a pár viszont flört, félmosoly, bocinézés amit Mátétól kap, hogy kirántsa a körmeit és azt mondja: Máté az övé lesz.

Márkról annyi, hogy hiába írtátok le a véleményeteket, egyszerűen nem áll össze a kép. A srác indoklásai is egymást ütik. Ergo vagy nagyon kevesen mutat be a Viasat3 Márk dolgaiból, vagy része az előre megtervezett show-nak.
Mermalior 2012.05.11 11:21:52
@MEDVE1978: Noémivel is mindenkinek az volt a baja, hogy kiszámíthatlan és kezelhetetlen. Márkkal kapcsolatban amúgy erkölcsösségről beszélni elég megmosolyogtató. És ha már Anikónál mindenki említette, hogy minden beérkezőnek ugyanúgy, egy kaptafára puncsol, akkor mit mondjunk Márkra? Ugyanazt a sablon hátdörzsölgetős simogatást nyomja a "Jaj, de aranyos vagy" szöveggel...

:-)
Két éve került adásba az Éden hotel, az újkori magyar tévézés egyik legjobb realityje, aminek sem a menetébe, sem a kimenetelébe nem szóltak bele a nézői sms-ek, a játékosok egymás között döntötték el, kivel tolnak ki az adott pillanatban és hagyják pár nélkül, azaz…..
Két éve került adásba az Éden hotel, az újkori magyar tévézés egyik legjobb realityje, aminek sem a menetébe, sem a kimenetelébe nem szóltak bele a nézői sms-ek, a játékosok egymás között döntötték el, kivel tolnak ki az adott pillanatban és hagyják pár nélkül, azaz…..
“Fighting a cabal of planetary mind-controlling masterminds with a group of masked vigilantes – that’s what life should be all about.” Jean le Flambeur magához tér egy börtönben, és többszázadjára eldöntheti, hogy ő, vagy a másik Jean le Flambeur…..
Szokatlan post ez a mai, hiszen nem egy kezdő kalandjait írja le, hanem jópár tanácsot amit érdemes mindenkinek megfogadnia aki a játékkal kezdene. Remélem sokan hasznosnak találják majd ezeket a rövid tippeket. Mindenképpen csináld végig a tutorialokat, megéri. Mivel sok…..
deltablog Robotok "kicsiben" 2010.04.11 09:00:00
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer nekünk egy rövidfilmes bejegyzésünk. A poszt végén megígértük, hogy még folytatni fogjuk a science-fiction rövidfilmek bemutatását, hát most így is teszünk. Ezúttal két darabot mutatunk be rövid ajánlók kíséretében: az egyik egy kicsit…..
Vannak képsorok, amik nem szorulnak sem különösebb bemutatásra, sem bármiféle magyarázatra. Ilyen a következő másfél perc is. Ráadásul a tökéletes zenén, korszakos látványon, és annak biztos tudatán felül, hogy a Császár nyilván átlagon aluli mérettel rendelkezett, két…..
Az elmúlt évtized mozgalmasan telt a fantasztikum kedvelői számára. A science-fiction átvette az uralmat a popkultúrában, a fantasy pedig túlnőtt a geek szerepjátékosok rajongásán, és meghódította az egész világot. Mese- és szuperhősök, robotok, űr- és időutazók lopakodtak…..
Mermalior 2010.02.17 11:19:12
@Freevo

"A The Man from Earth kimaradt az értékelésünkből, de beszéltünk róla élőben egy alkalommal, és valaki mondta, hogy oké film, de azért nem toplistás. Az azt övező kult following amúgy teljesen hasonló ahhoz, amit a Let the Right One In kapcsán leírsz, Mermalior, egyesek odavannak érte, mások meg nem értik a hype-ot. Az átszellemült gondolatfosásoknak, amiket a LtROI-ról írnak, lehet, hogy az áll a hátterében, hogy valamivel indirektebb a mondanivalója, mint a The Man From Earthnek, ugyanakkor tágabban is értelmezhető, és gondolatindítóként is működik."

A MFE az én olvasatomban minden szempontból totál más mint az "Engedj be".

Ha valamihez hasonlítani kellene, az a Tizenkét dühös ember. Nem egyedi képlet, több ilyen dramaturgiára épülő film is van pl. a másik kedvencem, a "Görnholm módszer" is ilyen (mindenkinek ajánlom azt is).

Abszolút pure az egész, ultralowbudget, egyetlen helyszín és csak az intellektus / szerepjáték számít.

Ebben a filmben szerintem nem CSAK az a történet számít, amit fősősünk elmesél (és amin lehet meditálni és kombinálni - ala Zeigeist), hanem SOKKAL INKÁBB a reakciók, amiket kivált a többiekből. Ami számomra igazán izgalmassá teszi a filmet azok az emberi attitűdök, ahogy a többeik rákapcsolódnak az egészre és lereagálják. Főleg attól üt, hogy ezek az emberek az adott történet szegmenseinek tudósai (mind professzorok / tanárok), de többségükben képtelenek átlépni a korlátaikat.

Számomra a film azt közvetíti, hogy próbáljak ne úgy gondolni az engem körülvevő dolgokra, mint ahogy eddig tettem. Pedig gyakorlatilag minden nap ebből merítünk. Elfogadjuk ahogy a dolgok úgy működnek, pedig nem értjük a működésüket, vagy csak egy, általában kényelmes, praktikus verziónk van rá.

A MFE egy művészieskedő sallangoktól mentes kis szösszenet, ami igyekszik borítani a dogmákat.

Szerintem azt mutatja meg, hogy a piramis tetején vagy, de mit sem tudsz arról, hogy mi van alattad. Minden, amit tudásnak hiszel, az csak egy rakat sz*r, amit elfogadsz. Minden amit építesz az egészhez csupán egy szintet tesz hozzá. Egyetlen apró szintet, oda, ahhoz, amin elkezdted. Ebből jön minden evidencia, minden tanítás.

Qrva jót röhögtem a szereplők meghasonlásain. Ez a lényege ennek a kamara darabnak. Azt mutatja meg, hogyha kételkedni kezdenél abban, amit evidensként kezelsz, akkor az kikezdené az egész lényedet. Ha mindenki kételkedne, akkor talán összeomlana a piramis, az egész trágyadomb, amiben élünk.

Mert a poén az, hogy sem időd sem energiád nincs, hogy a saját és a környezeted minden részletét, helyességét vagy erkölcsét bizonyítsd. Ezért van a felütés a sokezer éves emberről.

Az előző generációk erkölcsét és világát, az összes sz*rságát öröklöd, és eszerint élsz. Ez a lényeg. Egyszerűen csak elfogadod és élsz benne. Mivel senki sem látja át a teljes rendszert globálisan, ezért azt sem tudhatjuk, hogy vajon jó-e az a világ amiben élünk, jó írányba halad-e, vagy már az elején el lett rontva, és mi rothadt alapokra építjük az új és újabb szinteket.

Mindenféle krémhabos hozsannák, és hype nélkül mondom, hogy a MFE ütős cucc.

Szvsz nem az számít, hogy mennyire művészi, vagy felkapott valami, hanem hogy mennyi szufla van benne.

De elfogadom, ha ti nem tartjátok jónak. Ugye ízlések és pofonok...
Mermalior 2010.02.17 12:04:18
@Sint

LotR

Belekezdtem a könyvbe vagy 3x, de mindig dobtam jó messzire, mert már a vacsorás jeleneten képtelen voltam átrágni magam. Nekem ritka vontatott volt.

A film viszont nagyon bejött. Talán azért is közel áll hozzám, mert grafikus/designer vagyok, és olyan alapossággal lett a látvány/környezet kidolgozva, hogy az valami félelmetes.

Design:
A filmben minden cucc élő és használható (nem fantasymadness), a környezet inkább történelmi, hagyományos forrásokból merít, s bár gazdagon díszített (a kelta motívumok és art nouveau kombinálása odab*sz), de a terek és helyszínek élhetőek, a tárgyakra/épületekre ráhúzták a a különböző kultúrákat. Ha valaki veszi a fáradságot, és elmerül a részletekben (extra dvd-k plusz anyagai), akkor maga a film csak egy apró kis szeletté zsugorodik, és szinte a végtelenségig tovább lehet gondolni a világot. Nem kell ehhez se Tolkien, se egyéb háttérismeret, egyszerűen csak meg kell nézni, hogy a készítők mit álmodtak bele Középföldébe. Annak ellenére is totál koherens minden, hogy maga a film ezt nem igényelné. Ez már önmagában is lenyűgöző.

A fényképezés/zene is hasonló. Olyan szinten összerakták az egészet, hogy időnként sírok a gyönyörűségtól. Ehhez sokat hozzátesz a táj is, de nem lehet csak erre fogni. Ha ilyen egyszerű lenne, akkor minden ilyen jellegű filmet Új-Zélandon forgatnának.

A sztori pedig egy nagy mese, annak minden erényével és hátrányával. Nagyon hangulatos, szépen felépített cucc. Aki szereti a ráérős történetmesélést, a kicsit elcsépelt de örökérvényű közhelyeket, és az epikus kellékeket, annak ez alapmű.

Szerintem Jackson beírta magát a filmes történelemkönyvekbe, és hasonló temetést kap majd mint a másik. Bár remélem halála előtt nem operáltatja magát négerré... :-)
Az elmúlt évtized mozgalmasan telt a fantasztikum kedvelői számára. A science-fiction átvette az uralmat a popkultúrában, a fantasy pedig túlnőtt a geek szerepjátékosok rajongásán, és meghódította az egész világot. Mese- és szuperhősök, robotok, űr- és időutazók lopakodtak…..
Mermalior 2010.01.25 10:10:48
Az elmúlt évtized mozgalmasan telt a fantasztikum kedvelői számára. A science-fiction átvette az uralmat a popkultúrában, a fantasy pedig túlnőtt a geek szerepjátékosok rajongásán, és meghódította az egész világot. Mese- és szuperhősök, robotok, űr- és időutazók lopakodtak…..
Mermalior 2010.01.17 08:54:21
Nem akarok senkit megbántani, de nem tudom visszatuszkolni a véleményem:

Kezd kissé hmmm... kikopni az egész blog. Összeült a nagytanács, és kiköhögött valami nyálas borzalmat. Először a filmek, aztán most a zenék toplistája. Csöpögő és belterjes. Mindenkinek van véleménye, nem ez a baj. De ez a lita itt nem kedvcsináló, hanem plüssmaci-szex. Nagyszerű ha szeresz valamit, de nem azt kell bizonygatni mennyireszereted, hanem hogy mitől befogadhtó, értékes, egyedi valami.

Ebben a listában pl. nincs semmi dinamikus, a leírásokból hiányzik az egyéni, szélesebb és eltérő ízlés / látásmód...

Persze qrós zeneválogatásnak én is beraknám, de ez a 21. század fantasztikumának a sava-borsa?

A vélemények/leírások egy része olyan csöpögős takony lett, hogy (már bocsánat) de gyomor kell, hogy el bírd olvasni. Nem kell eladni itt semmit senkinek, és még csak nem is kedvencek rovat ez, hanem egy lista (még akkor is ha jelen esetben toplistáról beszélünk).

Félre ne értsetek, tisztelem a szerzőket és nem rájuk vonatkozik, de most tényleg: nem érzitek kicsit homoerotikusnak pl ezt?:

"egyszerre dermeszti csontjainkba az űr rémületét és ülteti el a remény csíráját, hogy aztán végletekig fokozott crescendókkal teremtsen drámai csúcspontokat"

De hogy ne csak általánosságokban beszéljek. A véleményem az, hogy a belinkelt zenék egy vonalat képviselnek csak, semmi rendhagyó, és Jeff Beal kívételével ssemmi egyedi hangzás. Egy kaptafára jönnek az elszállós, érzelmes cuccok, miközben jól tudjuk, hogy a fent említett szerzők rengeteg változatos és eredeti műveket szereztek.

A BSG qrvajó. Zenében is, és filmben is. De az a sznob hype amit köré szőttök kissé terhes már. Próbáljatok elvonatkoztatni tőle mindenben. Zenei stílusban, képi világban, mindenben. Van világ azon kívül is.

Meg szvsz nem kell a túlmagyarázás. A magyarázatok, ill. a vélemények kifejtése jó dolog. Kellenek is, de a bőlére engedett szubjektív, borjúimádó szent dumák...

Gondolom kapok az arcomba majd erre a kommentre hideget-meleget, de mivel tényleg jó kezdeményezésnek tartom a deltát, és sok színvonlas blogger van itt, ezért csak annyit tudok monani, hogy reménykedk benne, hogy nem megy a szájt ebbe a helyenként sznobos utánérzésű, ömlengős-jelzőhalmozós stílusba.

Elnézést, hogy őszintén elmondtam amit gondolok.
Az elmúlt évtized mozgalmasan telt a fantasztikum kedvelői számára. A science-fiction átvette az uralmat a popkultúrában, a fantasy pedig túlnőtt a geek szerepjátékosok rajongásán, és meghódította az egész világot. Mese- és szuperhősök, robotok, űr- és időutazók lopakodtak…..
The cylons were created by Men.  They rebelled. They evolved. They look and feel Human. Some are programmed to think they are Human. There are many copies. And they have a Plan. A Battlestar Galactica korai szezonjainak fontos és megválaszolatlan kérdése volt, hogy mi is az a titokzatos…..
Hogy őszinte legyek, a Csillagkapu sosem volt a szívem csücske. A mozifilmet akárhányszor meg tudom nézni, de a sorozatepizódokból néha egy is sok, mert a történeteket unásig ismerem más sci-fikből, Michael Shanks sokkal irritálóbb Daniel Jackson James Spadernél, nem bírom a campy…..
Mermalior 2009.10.03 18:30:23
Mermalior 2009.10.05 15:10:18
Érdekes dolog ez a Stargate "frencsájz".

Az eredeti nagyfilm szerintem zseniális volt, bármikor szívesen megnézem újra. Rendkívül alaposan kipolírozott mitológiával és látványvilággal ajándékozott meg minket, gyk. minden apró részletében kidolgozták, nem is értem miért nem készült újabb film belőle. Viszont soha nem szerettem meg az SG-1-et. Vagy ötször nekifeszültem, de egyszer sem sikerült pár résznél többet végigszenvednem, majd végül örökre lemondtam róla. A hetvenes évek mészkőporos sorozat-operái jutnak az eszembe róla, ahol nagyüzemi kliségyártás folyik és már nem tudnak mit kitalálni csak hogy fent tartsák a nézettséget meg az érdeklődést.

Az Atlantis ellenben egészen jó kis szórakozás volt. Legfőbb erénye, hogy nem vette magát komolyan a sorozat, és ez nagyon szimpatikus volt számomra. Rodney karakterével, Zelenkávan, Beckett doki mókás skót kiejtésével, a bonvivant Shepparddal, és az emo-goth-rockker lidércekkel sikerült összehozniuk egy igazán laza, könnyen emészthető, szituációs és jellemkomikummal átitatott sorozatot. Az Atlantis elé nem azért ültél le, hogy megdolgozd az agyad, izgulj vagy hogy mély drámát élj át, hanem hogy jókat röhögj azon miket hoz össze az Atlantis-i csipet csapat. Kicsit Disney érzés az egész, valószínűleg a megcélzott korsztály is szerepet játszik ebben.

Most viszont itt van a Stargate Universe. Komolyra, (sőt) darkra (és érzésem szerint) mélyre próbálja venni a figurát, de kínosan ügyel hogy ne lépjen át határokat.

HANGULAT

Darkos/kemény akar lenni, de nincsenek benne igazi dark/kemény dolgok. A "séki" kamera és a limitált színpaletta ahhoz kevés hogy igazi hangulatot csináljon. Pedig rengeteg olyan eszköz lenne, amivel fel lehetne dobni az egészet. Ha a készítők drámát akarnak, akkor legyenek drámai eszközök, durvítsanak be ha kell. Én azonban ezt nem látom.

- Zuhannak ki a kapuból az emberek, jajong mindenki, de csak a táskák puffognak a fenekükön.
- Nincs levegő, de ez úgy látszik csak pár embert zavar. Érdekes, hogy az epizód része "Air", de a készítők nem játszák ki a fuldoklás/agonizálás kártyát, csak apró fejfájás van, látszólag pár emberen kívül mást nem is érdekel a dolog...
- Kapunk egy fekete trutyival teli gépet, meg egy huzatos mentőkabint, amibe végül erőszakkal?!? beül egy unszimpatikus alak. Aki ráadásul egy szenátor (minekis?).

Ennyi a levegő-dráma. Elég gyenge ami azt illeti.

Aztán számomra az is furcsa, hogy fogalmuk sincs hol vannak, és hogy miképp jutnak vissza, szökik a levegő, sérültek a hajó falai, de sehol az elvárható pánik (főleg ennyi civil között), csak egy kis hözöngés, hogy "Józsi" nem lesz az ő vezetőjük.
1. Nem értem minek kéne most vezető. Csupán pár ember csinál egyáltalán valamit, a többiek csak ülnek mint a birkák a kaputeremben. Nincs ellenség, ahol a katonák szóba jöhetnének, csak lyukak a falakon meg egy rossz levegőszűrő és egy, maximum két ember aki valamit is tud tenni hogy ne fulladjanak meg. Túl kell élniük valamit, nem szocializálódniuk kell.
2. Aki ellen ágálnak, az az egyedüli ember, aki megmentheti az életüket.

Ez még elmegy, de a legnagyobb bajom, hogy nincs igazi vibrálás. Mint írtam, nincs ellenség, nincs nyomás senkin, nincs "vér", kín, szenvedés.

Szóval az igazi gond, hogy mély és dark próbál lenni, de mindent csak lighosan csinál. Emiatt sajnos megbicsaklik az egész. Egyenlőre még csak a pilot ment le, szóval messzemenő következtetéseket nem vonhatunk le, de érzésem szerint az egész kicsit erőtlenre sikerült.

EREDETISÉG

Nem tudom, hogy mikor jött az alapötlet, és hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás, de véleményem szerint az hazudik, aki nem látja a piloton, hogy mennyire próbál hajazni a Battlestar Galacticara. Hangulatban, színvilágban, kamerakezelésben, és sorolhatnám a helyzetek, díszletek és jellemek közötti párhuzamokat. Ugyan említették előttem többen más fórumokon cikkekben a Voyagert is, de szvsz a Voyager egy családregény, abszolút más feelinggel, totál eltérő felállással. Csupán az otthonkeresés passzol. A STU mentségére legyen mondva nem biztos hogy baj, ha vannak hasonlóságok más sorozatokkal, az úgy is csak később válik el, hogy képesek-e elegendő egyéni és eredeti tartalmat beletuszkolni a sorozatba.

VIZUALITÁS / ZENE

Azt mondom elsőre, hogy a műanyag bázislövöldözéses jelenetet leszámítva eddig cool a látványvilág. A hajó mutatós, és belülről is eltalálták. Tetszik a korábban említett színválasztás, frame és majdnem minden operatőri beállítás. A KINO jó ötlet, gondolom majd szép lassan felfedezhetjük a többi ketyerét. A kilátó ötletes, a folyosók klausztrofóbiát keltenek. Nekem a látvánnyal egyenlőre nincs gondom.

A zene olyan amilyen.

KARAKTEREK

Messze Dr. Rush a legjobb, illetve Eli-ra mondanám még azt hogy rendben van. Young sokat nem mutatott, de különösebb gond nincs vele, a többiek felejthetőek, igaz sok szerepet nem kaptak eddig. Persze ez még csak a sztori eleje, szóval később okosabbak leszünk.

ÖSSZESÉGÉBEN

Ebből még bármi lehet és annak az ellenkezője is.
deltablog District 9 2009.09.25 09:00:00
Vannak filmek, ahol a főhős átlagembereket felülmúló képességeivel menti meg világunk. Léteznek olyanok, ahol az idegenek fejlett technológiájuk ellenünk fordítva kezdik irtani fajunk. Bizony olyanok is, ahol egy hazaszerető, egyenes jellemű családapa bátorsága védi meg…..
deltablog Támad az ősz (I.) 2009.08.10 09:00:00
Az idei ősszel induló sorozatidény kínálatát tekintve minden scifirajongó megnyalhatja mind a tíz ujját: meglepően sok ígéretes scifi (vagy ahhoz közel álló) produkció indul útjára az országos és kábeles csatornákon egyaránt. Freevo már beszámolt ezek egyikéről, az…..
Mermalior 2009.08.24 13:24:54
deltablog Caprica 2009.05.23 08:00:00
Hadd kezdjem egy személyes vallomással. Az elmúlt években kevés olyan sorozat volt (legyen az scifi vagy más egyéb), mely akkora intenzitással ragadott meg, döngölt a földbe, vagy emelt a magasba, mint a Battlestar Galactica. Akik olvasták az ismertetőimet a sorozatról, azok tudják,…..
Mermalior 2009.07.03 14:32:21
Elvtárs, lehet hogy nem egy cikket olvastunk:

...sikerül egy lélegzetelállítóan komplex képet festenie a kitalált capricai társadalomról...

...amikor felcsendül a jól ismert Adama családi motívum – hát ebben a pillanatban igen csak elérzékenyültem.

...fantasztikus az összhang köztük...

...Bear McCreary gyönyörű és érzelmes zenei motívumai...

...emelem kalapom a készítők előtt.

...nagyon jól sikerült pilot...

...Kiválóan jelenít meg egy olyan világot...

...Képi világában, fényképezésében, zenéjében, a legapróbb nüanszokban is tökéletes hangulatot sikerül teremtenie...

----------------

Személyes véleményem: Ysu megint rózsaszín fotelban nézte végig. :-)

Családponyva, jópár nyúlással. Mátrix ligh, Keresztapa ultralight, BSG megaultralight.

Aki nem nézte a BSG-t annak ez egy unalmas trash. Húha, de izgi: jönnek majd a tetkós jakuzák, hogy a capricaiakat torolják meg a kisebbségi complexusaikat? Vagy a hülyekislányok egykardszövetségéről kiderül hogy headZoe meg headSister mindenütt ott kisért?

Ugyanmár, ki alakított itt nagyot? Max a Zoe-t alakító kiscsaj egy erős közepeset. Billet egy pörgőrugással távolítottam volna el a képernyőről olyan idegesítő volt az emo pofavágásaival, a nyafka Zoe barátnő meg egy az egyben kihagyható lett volna. Eric Stoltz kb. annyira volt Baltartól, mind Caprica a Földtől, a szenvedő AdamsAdama meg rakás crap karakter. Tárgyaljon vagy ne, abbahagyja-e a rosszfiúságot vagy ne, visszahozzák a lányát vagy ne, jajjjj.

Egyáltalán miről beszélünk? Volt valami szerintetek, amiről itt érdemes beszélni? Láttatok valami szikrát arra, hogy itt valami megacool van kibontakozóban? Ez lesz a jövő sikersorozata? Ugyan...